نمیدونم چند نفر تا الان شروع کردن به زدن تستای جامع. من تا الان با خیلی از نقطه ضعفای خودم آشنا شدم. سعی میکنم تا اونجا که میتونم توی این مدت باقیمونده چیزایی که توی ذهنم میاد رو به اشتراک بذارم. دوستان هم لطفاً همکاری کنید و اگه مطلبی به نظرتون مهم بود بگید تا ما استفاده کنیم.
در مورد تستای زبان، خیلیا ازش فراری هستن و سفید میذارنش، یه توضیحی در مورد تستاش بدم برای کسایی که زیاد تو خط زیان نیستن. البته تستای تا قبل از 86 فقط 25 سئوال ریدینگ بوده و بعد از 86 شده 10 سئوال لغت و 5 تا گرامر و 15 تا هم ریدینگ که برای هر کدوم هم 1 دقیقه (جمعاً 30) وقت هست.
لغت:
توي تستاي لغت قبل از هر چیز سريع به گزينه ها نگاه کنيد، اگه ديديد معني هيچ کدوم از گزينه ها رو نميدونيد سريع ازش بگذريد. چون مطمئناً نمیتونید بهش پاسخ بدید. تستای لغت به نسبت گرامر و ریدینگ سخت تر هستن، از طرفی هم کمترین زمان رو توی جواب دادن میبرن. یعنی برای هر تست لغت یک دقیقه وقت دارید ولی معمولاً کمتر از سی ثانیه بهشون جواب میدید.
اگه تا الان روی لغت کار نکردید، بهتره توی این چند هفته باقی مونده اصلاً روی لغت حفظ کردن وقت نذارید.
یه نکته ای هم که تقریباً در مورد تستای لغت صادقه، اینه که شما فقط باید لغت بلد باشید (برای مواقعی که روی حرف اضافه یا فعل یا ... شک داشتید ولی معنیش رو میدونستید) و معمولاً تستای رو طوری نمیدن که به گرامر ربط کنه.
گرامر:
تستاي گرامر ارشد، در حد گرامر دبيرستان هست و با يه دور خوندن گرامر ميتونيد خيلياش رو جواب بديد. اما پيشنهاد من اينه که اگه قصد جواب دادن تستاي گرامر رو داريد، يه کتاب کنکور مثل کتاب زبان عمومي پارسه رو گير بياريد و خلاصه درس گرامرش رو توي اين چند هفته مرور کنيد.
مثلاً افعالی که بعد از اونها فعل به شکل ing میاد یا به شکل مصدر to. یا مثلاً بعد از make و let فعل بدون to و بدون ing میاد.
ترتیب صفت ها و قیدها رو مرور کنید و ببینید مثلاً از بین most crowd و mostly crowed و most crowded و very crowded و ... کدوم حالت صحیحه.
یا ضمایر موصولی مثل who و whom و that و ... و اینکه بعد از اونها فعل یا جمله به چه شکل میاد و ...
اینها مباحثی هستن که هر ساله از اونا سئوال طرح میشه و خوندن هر کدومشون بیشتر از 10 دقیقه وقت نمیگیره.
ریدینگ:
تستاي ريدينگ برخلاف خيليا که فکر ميکنن سخت و غير قابل جواب دادن هستن، نمره بيار ترين تستاي زبان هستن. سئوالای ریدینگ دو دسته هستن، دسته اول مستقیماً توی متن ذکر شدن که مثل آب خوردن میشه جواب داد بهشون. دسته دوم توی متن نیستن و باید خودتون نتیجه گیری کنید جواب چی میشه.
برای جواب دادن به دسته اول نیازی نیست ریدینگا رو کامل بخونید و فقط باید بگردید و جمله ای که سئوال کرده رو توی متن پیدا کنید و ببینید در ادامش و یا قبلش چی گفته. حتی نیازی نیست معنی لغات رو کامل بلد باشید یا اصلاً ممکنه نفهمید منظور متن چیه ولی به جواب درست برسید.
اما دسته دوم، سخت تر هستن و معمولاً باید کل متن یا پاراگراف رو بخونید تا بتونید جواب بدید. کسایی که زبانشون ضعیفه بهتره از این دسته سئوالات عبور کنن.
هیچ وقت از ریدینگای طولانی نترسید چون (معمولاً) از دسته اول هستن و جواب توی متن هست. و برعکس (معمولاً) ریدینگای کوتاه مفهومی تر هستن.
همیشه سعی کنید اول سئوالا رو بخونید و بعد ریدینگ رو. از شکل سئوال میتونید بفهمید که جواب توی متن هست یا نه. خیلی وقتا خوندن سئوال و گزینه ها در ابتدا، به شما کمک میکنه که جواب رو سریع از توی متن پیدا کنید و یا اینکه از قسمت های غیرمهم متن بگذرید.
بعضی از متنها به اندازه یه صفحه A4 هستن و آخرش هم 2 یا 3 سئوال پرسیده شده، طبیعتاً وقت خوندن همه این متن رو ندارید، کار صحیح اینه که ببینید سئوال (و گزینه ها) از کدوم قسمت متن پرسیده شده، بعد سریع اون رو توی متن پیدا کنید (به بیان ساده توی ذهنتون ctrl+F رو بزنید!!) به این کار میگن skim and scan. توی این روش شما اصلاً به معنی و مفهوم متن کاری ندارید و فقط دنبال جواب میگردید. با این روش یه بچه 7 ساله هم که فقط بلده A B C رو بنویسه میتونه به سئوالا جواب بده! البته احتیاج به تمرین داره و توی تمرین باید به دو تا چیز توجه کنید: 1- سئوالایی که با این تکنیک قابل پاسخ هستن رو چطور شناسایی کنید 2- چشمتون عادت کنه سریع متن رو بخونه و جستجو کنه.
بعضی سئوالا به این شکله که "از پاراگراف دوم چه نتیجه ای گرفته میشه...." (infer) یا مثلاً "از متن میتونیم بفهمیم که ..." (deduce) این دسته از سئوالا مشکل هستن و باید کاملاً از مطمئن باشید و بعد به اونها جواب بدید.
یه قانون غیرکلی هم توی تستای ریدینگ هست و اون اینه که سئوالا به ترتیب از پاراگرافای متن انتخاب میشن. یعنی مثلاً اگه سئوال دوم جوابش توی پاراگراف دوم بود؛ احتمال خیلی زیاد سئوال سوم جوابش بعد از اون پاراگراف هست و نه قبلش.
موفق باشید
