به نظر من چند دلیل داره.یک سوال مطرح میکنم....ارتباط حجم ریشه با ارتفاع و عرض گیاه چیه؟ ببینم کی میتونه ارتباط درستشونو بگه.
یه جوایی جوابش تو خود سواله اما ببینین.من حتی کسانی رو دیدم که چند ساله بونسایی دارن اما اینو نمیدونن.سعی کنین بر اطلاعات خودتون بیافزایین.علم بونسایی محدود به کتاب ب.نسایی اسماوئیل پیش بین نیست..یه کتاب دیدم به اسم هنر بونسایی...گیر اوردین خیلی عالیه...اما خیلی کمیابه..هنر و علم بونسایی انتها نداره....
داشتن اطلاعات زیاد از بونسایی تو بزرگ کردن و نگه داری بونسایی خیلی تاثیر داره....
ریشه علاوه بر اینکه باعث ثبات و نگهداری گیاه در خاک میشه آب و مواد معدنی مورد نیاز گیاه را از خاک جذب می کنه و در نتیجه هرچه حجم ریشه بیشتر باشه پس حجم شاخساره هم بیشتر خواهد شد چون آب و مواد غذایی به اندازه کافی در دسترس گیاه قرار میگیره و محدودیتی برای گیاه وجود نداره ، و هر زمان که ریشه دچار مشکل بشه به هر دلیلی و نتونه آب و موادغذایی رو به اندازه کافی به گیاه برسونه گیاه خودش برای مقابله با این وضعیت شروع میکنه به کم کردن قسمت هوایی به شکل خشک شدن برخی از شاخساره ها و ریزش برگ ...
یه دلیل دیگه اینکه از بین تنظیم کننده های رشد دوتا از تنظیم کننده ها هستند که اهمیت ویژه ای دارند :
هورمون اکسین که در نوک شاخساره های جوان و جوانه ها تولید میشه ( در واقع در بخش هوایی گیاه ) عامل بسیار مهمی برای در توسعه و رشد ریشه دارد و در واقع مهمترین اثر هورمون اکسین ریشه زایی هست ، پس با کم شدن شاخساره رشد و فعالیت ریشه نیز به نسبت کم خواهد شد.البته توضیحات دیگه ایی هم داره که الان وقتش نیست.
هورمون سیتوکنین که هورمونی است که بر تولید و توسعه شاخساره و اندام های سبز گیاهی موثر است در ریشه تولید میشه پس وقتی ما ریشه رو هرس میکنیم در واقع منابع تولید سایتوکنین رو کم کردیم و در نتیجه حجم شاخساره کاهش پیدا میکنه.
در نتیجه کاهش حجم ریشه باعث کاهش جذب آب و مواد معدنی شده پس گیاه مواد اولیه برای تولید موادغذایی نداره در نتیجه حجم شاخساره را باید کم کنیم والا گیاه خودش هوشمندانه این کار رو میکنه ، و همچنی با هرس ریشه باعث کاهش هورمون سیتوکنین شد و در نتیجه حجم شاخساره هم کاهش می یابد.
نکته : در محدوده سایه انداز گیاه ، ریشه ها حداکثر فعالیت رو دارند.
این نظر من بود خوشحال میشم دوستان نظرات مفیدشون رو بگن تا من و بقیه هم استفاده کنیم.