درخواست های مرتبط با | پرسش های درسی مهندسی شیمی

امیدی

عضو جدید
  • Like
واکنش ها: FaIr

amir ghasemiyan

مدیر بازنشسته
کاربر ممتاز
سلام ...كسي اطلاعاتي در مورد سولفورزدايي بنزين بعد از تهيه ي اون داره؟؟....خيلي حياتيه...ممنون..

سلام
بفرماييد. اميدوارم مفيد باشه



گوگرد زدایی از بنزین
چکیده
در اینجا قصد داریم حذف ترکيبات گوگردي از بنزين توسط کاتاليست با پايه نانولوله هاي کربني د ر شرايط ناپيوسته را مورد بررسی قرار دهیم. داده هاي سينتيک و ايزوترم هاي جذب در حالت تعادل از داده هاي آزمايشگاهي بدست آمده و تاثير پارامترهاي مختلف آزمايشگاهي از قبيل زمان تماس، غلظت اوليه ترکيبات گوگردي، مقدار کاتاليست استفاده شده و دما روي سينتيک حذف ترکيبات گوگردي بررسي گرديد . نتايج نشان مي دهد که پارامتر اصلي که نقش مهمي در پديده حذف اين ترکيبات بازي مي کند ، غلظت اوليه ترکيبات گوگردي و ميزان کاتاليست استفاده شده مي باشد .
مقدمه
يكي از فراورده هاي اصلي نفت خام بنزين مي باشد . بنزين در واقع برشي از نفت است كه بين 70 تا 175 درجه سانتيگراد تقطير مي شود و محتوي هيدروكربن هاي تا یا مي باشد . بنزين طبيعي كه حدود 15 % از نفت خام را تشكيل مي دهد در موتورهاي احتراقي بكار مي رود . از آنجايي كه بنزين از تقطير نفت خام توليد مي شود پس تركيبات گوگردي موجود در نفت خام در اين محصول هم وجود دارد . به علت مشكلاتي كه تركيبات گوگردي موجود در بنزين ايجاد مي كنند، جداسازي اين تركيبات از آن ضروري مي باشد . گوگرد در حين سوختن تبديل به و شده كه در صورت سرد شدن روي جداره موتور مي نشيند و با تشكيل اسيد سولفوريك باعث خوردگي مي شود. از طرف ديگر گوگردي كه به صورت همراه دود خارج مي شود باعث آلودگي محيط مي گردد . ترکيبات گوگرد به خاطر بوي نامطبوع آنها، مطلوب نيستند و به دي اکسيد سولفور و سولفيد هيدروژن که ترکيباتي خورنده هستند تبديل مي شوند. طبيعت خورنده آنها، به طور قابل ملاحظه اي بر عمليات پالايش و نگهداری نفت، تاثير مي گذارد. ما در اینجا قصد داریم با استفاده از فنا وری نانوتکنولوژی،کاتاليزور مورد استفاده در فرآيند گوگردزدايی را بهبود بخشيم . تفاوت اصلي فناوري نانو با فناوري هاي ديگر در مقياس مواد و ساختارهايي است كه در اين فناوري مورد استفاده قرار مي گيرند. البته تنها كوچك بودن اندازه مد نظر نيست، بلكه زماني كه اندازه مواد در اين مقياس قرار مي گيرد، خصوصيات ذاتي آنها از جمله رنگ، استحكام، مقاومت خوردگي و ... تغيير مي يابد . در حقيقت اگر بخواهيم تفاوت اين فناوري را با فناوري هاي ديگر به صورت قابل ارزيابي بيان نماييم، مي توانيم وجود "عناصر پايه "را به عنوان يك معيار ذكر كنيم. عناصر پايه در حقيقت همان عناصر نانومقياسي هستند كه خواص آنها در حالت نانومقياس با خواص شان در مقياس بزرگتر فرق مي كند. اولين و مهمترين عنصر پايه، نانوذره است. منظور از نانوذره، همانگونه که از نام آن مشخص است، ذراتي با ابعاد نانومتري در هر سه بعد مي باشد. نانوذرات مي توانند از مواد مختلفي تشکيل شوند، مانند نانوذرات فلزي، سراميکي و . ... دومين عنصر پايه، نانوكپسول است . همان طوري كه از اسم آن مشخص است، كپسو لهایي هستند كه قطر نانومتري دارند و مي توان مواد مورد نظر را درون آنها قرار داد و كپسوله كرد . عنصر پايه بعدي نانولوله كربني است. نانولوله های کربنی به عنوان فرزند طلايی نانوفناوری که سهم به سزايی در علم و صنعت امروز دارد . نانولوله هاي كربني به دو گروه تك ديواره (SWNT) و نانولوله هاي چندديواره (MWNT) تقسيم مي شوند. انواع تك ديواره، حاصل رول شدن يك ورقه ی گرافيت بوده و چند ديواره ها به صورت لوله هاي تو در تو از انواع تك ديواره مي باشند. هر دو نوع نانولوله کربني داراي نسبت ظاهري (نسبت طول به قطر) بالايي هستند . اين نسبت ظاهري مي تواند از 30 تا چند هزار باشد . يکي از کاربردهاي نانولوله ها استفاده از آنها به عنوان پايه کاتاليست در صنايع مختلف است که يک زمينه نويد دهنده در مسائل اقتصادي خواهد بود.
نسبت ظاهري بالاي نانولوله ها (مساحت سطح زياد)، به طور قابل توجه اي مشکل انتقال جرم را کاهش مي دهد و اجازه رسيدن کاتاليست به حد بالاي کارايي خود را مي دهد. در مجموع، عدم وجود تخلخل ميکروسکوپي در نانولوله های کربني، آنها را در مقايسه با پايه هاي زغال فعال مرسوم خيلي مفيدتر کرده است. تخلخل ميکروسکوپي به مقدار زيادي پديده نفوذ به خصوص در فرآيندهاي فاز مايع را افزايش مي دهد. نهايتا بايد توجه داشت که شکل لوله اي نانولوله های کربني تاثير ويژه اي روي واکنشگرهاي مايع و گازي به هنگام عبور از اين لوله هاي باريک، خواهد داشت. در اينجا ما با رفتار سيال به دام افتاده داخل مواد لوله اي با نسبت ظاهري بالا سروکار داريم. از آنجايي که واکنش هاي کاتاليستي توسط پديده انتقال جرم و حرارت بين واکنشگرها و ذرات کاتاليست کنترل مي شود، سايز کوچک نانو ساختارهاي کربني در انجام واکنش هاي کاتاليستي موثر است. به همين علت انتظار مي رود که پايين آوردن سايز کاتاليست ها در سريعتر کردن انتقال در فرآيندهاي کاتاليستي در مراحل مختلف از قبيل انتقال واکنشگرها به سطح کاتاليست، مرحله جذب، فعاليت و جداسازي، نفوذ مولکولي واکنش ها، مرحله باز جذب و فرار محصولات از بدنه ماکروسکوپيک کاتاليست به فاز گاز يا مايع، تاثير گذار باشد. کاهش زمان انتقال جرم تاثير ويژه اي در سرعت کل واکنش و انتخابگري محصولات به خصوص در واکنشهايي که محصولات نهايي به محصولات جانبي غير مطلوب تغيير شکل مي دهند، دارد.
نانولوله های کربني چند ديواره به علت بي اثر بودن از لحاظ شيميايي و سايز كوچك پايه و عدم وجود حفره هاي بطري مانند bottled pores)) مزاياي زيادي براي استفاده به عنوان پايه کاتاليست دارند. معمولا در واکنش با کاتاليست با پايه آلومينا با مشکل سولفيده شدن روبرو مي شويم، اين مشکل در کاتاليست با پايه نانولوله کربني چندديواره وجود ندارد . نانولوله های کربنی زماني که با کاتاليست هاي مرسوم که داراي سوراخ هاي بطري مانند هستند مقايسه مي شوند، سطح تماس بالايي بين واکنشگرهاي گازي و کاتاليست با مينيمم پديده نفوذ ايجاد مي کنند . از طرف ديگر حفره هایی كه در كاتاليست های مرسوم وجود دارند، نفوذ رقابتي و نفوذ برگشتي بين واکنشگر گازي و محصولات ايجاد مي كنند و باعث کاهش فعاليت کاتاليست م ي شوند، همچن ين زمان اقام ت واکنشگرها و محصولات را تغيير مي دهد و انتخابگري فرآيند را کاهش مي دهند . در حال حاضر محققين تلاش می کنند تا از نانولوله های چند ديواره ای به عنوان پايه كاتا ليست به جاي پايه کاتاليست های دانه اي مرسوم از قبيل کربيد سيليسيم يا آلومينا، استفاده شود.
اگر اندازه راکتور کاهش يابد، راکتور بايد بتواند با سرعت فضايي بالا کار کند اما در سرعت فضايي بيشتر از 0.007 کار کند کاهش قابل توجه در فعاليت کاتاليست مشاهده مي شود که سرعت جذب پايين راکتور را نشان مي دهد . در واقع کاتاليست به سرعت و با گذشت زمان به علت بسته شدن سايت هاي فعال، بي اثر مي شود . بنابراين يافتن سيستمي جديد که اجازه واکنش در سرعت فضايي تا حد امکان بالا را بدون کاهش ميزان تبديل يا بي اثر شدن کاتاليست را با زمان بدهد، مورد توجه خواهد بود.
نحوه ی انجام آزمایش
براي تهيه کاتاليست، نيترات نيكل را در اتانول با نسبت وزني5 در صد حل کرده و سپس اين محلول را روی نانولوله هاي چند د يواره ای با متوسط قطر50 تا 80 نانومتر ريخته به شکلي که نانولوله ها از اين محلول اشباع شوند . اين نانولوله هاي خميري شکل را در داخل آون در دماي 100 درجه سانتيگراد به مدت دو ساعت خشک کرده و سپس پودر بدست آمده را به مدت دو ساعت در دماي 300 قرار داده تا نيترات نيکل به اکسيد مربوطه تبديل شود . بعد از اين فرآيند حرارتي کاتاليست آماده براي انجام واکنش است. در اين آزمايش داخل بنزينی که حاوی مقداری ۱ -بوتان تيول (نوعی مرکاپتان) می باشد، مقداری از کاتاليست آماده شده ريخته می شود . پس از گذشت زمانی مشخص، اين بنزين را توسط کاغذ صافي ***** کرده تا براي آناليز توسط دستگاه GC از نوعFPD که فقط ترکيبات گوگردي و فسفري را نشان مي دهد، آماده شود.
عوامل موثر در حذف تركيبات گوگردي توسط نانولوله كربني
1-زمان 2-دما 3-غلظت
1-تاثیر زمان: با استفاده از نتايج بدست آمده توسط دستگاه GC مي توان ميزان حذف ترکيبات گوگردی از بنزين را برحسب زمان محاسبه كرد . در شکل زیر نمودار غلظت ۱-بوتان تيول در بنزين برحسب زمان واكنش در دماي محيط نشان داده شده است.

این نمودار نشان می دهد كه پس از گذشت 7 ساعت تماس، واكنش به پايان مي رسد و بعد از اين زمان غلظت تغييري نمي كند.
2-تاثیر دما: با تكرار اين آزمايش در سه دما مي توان تاثير دما را روي اين فرآيند مشاهده كرد. در روي شكل زیر مي توان تاثير دما را روي ميزان حذف اين تركيب گوگردي مشاهده كرد.

نمودار غلظت ۱-بوتان تيول در بنزين برحسب زمان واكنش در دماهاي مختلف
همانطور كه مشاهده مي شود با افزايش دما ميزان حذف اين تركيب گوگردي بيشتر مي شود. نتايج اين آزمايش نشان مي دهد كه با تغيير دما از2 - تا 40 درجه سانتيگراد راندمان جذب برای محلولی به غلظت 2000ppm از %60 به %64 افزايش مي يابد.
3-تاثیر غلظت:اگر اين آزمايش در غلظت هاي متفاوتي از ۱- بوتان تيول انجام شود ، نتايج نشان مي ده د كه با افزايش غلظت اين تركيب، راندمان حذف تركيبات گوگردي كمتر خواهد شد. نتايج اين آزمايش در جدول زیر آورده شده است :

غلظت ۱-بوتان تيول موجود در بنزين بعد رسيدن به تعادل در دماي محيط
داده هاي جدول بالا نشان مي دهد كه براي محلول بنزيني با غلظت 500ppm در دماي محيط راندمان حذف اين تركيب گوگردي %85 و براي محلول بنزيني با غلظت 2500ppm راندمان %56 مي باشد.
بررسی تطابق با ایزوترم های جذب
در ايزوترم های جذب، ظرفيت جذب (Q) را برحسب غلظت ماده باقيمانده در محلول در حالت تعادل ( ) ترسيم مي کنند. اين توزيع تعادلی جذب شونده بين جامد و مايع با تغيير پارامترهای آزمايشی مانند غلظت اوليه ( ) ،حجم محلول V و جرم جاذب m بدست مي آيد . برای محاسبه ظرفيت جذب از غلظت باقيمانده در محلول استفاده مي شود.

معادلات ايزوترم جذب لانگمویر و فرندليچ از مشهورترين معادلات برای توضيح ايزوترم های جذب در درجه حرارت ثابت مي باشند. در تئوری لانگمویر فرض اساسی بر اين است که جذب در مناطق هموژن خاصی درون جاذب اتفاق می افتد. همچنين فرض مي شود زمانی که يک مولکول يک نقطه را اشغال کرد جذب ديگری در آن نقطه صورت نمي گيرد. تئوري لانگمویر را مي توان توسط رابطه زير نشان داد:

(ml/g) ml/g)) ثوابت معادله لانگمویر مي باشندmol/ml)). غلظت ماده مورد نظر در محلول در حالت تعادل و mol/g)) غلظت ماده مورد نظر در فاز جامد در حالت تعادل مي باشد.
با رسم / بر حسب معادله خط راستی بدست مي آيد که با استفاده از عرض از مبد أ آن و از شيب آن ثوابت معادله لانگمویر بدست مي آيند.

نمودار بدست آمده از تطابق داده ها با ايزوترم جذب لانگمویر

ضريب همبستگی که از شکل بالا بدست می آيد 0.9983= می باشد.
در محدوده تغييرات کم غلظت و برای محلول های رقيق ايزوترم جذب را می توان با معادله فرندليچ بيان کرد . معادله اصلی فرندليچ بر پايه سطح هتروژن است. در اين تئوری فرض مي شود مکان های جذبی غير واکنشی نامحدودی در دسترس وجود دارد. اين تئوري توسط رابطه زير بيان مي شود:

g)/1) و n/1 توان معادله و بدون بعد مي باشد كه بيانگر غير خطي بودن آن است.

نمودار بدست آمده از تطابق داده ها با ايزوترم جذب فرندليچ
با توجه به رابطه با رسمln بر حسب ln معادله خط راستی بدست مي آيد که از عرض از مبد أ آن و از شيب آن n/1 محاسبه مي شود. ضريب همبستگی که از نمودار شکل بالا بدست می آيد 0.9557= می باشد.
نتايج حاصله نشان دهنده اين مطلب ا ست که جذب ترکيبات گوگردی روی کاتاليست برپايه نانولوله های کربنی مطابق ايزوترم جذب لانگمویر می باشد.
**بررسي تطابق داده هاي جذبي ترکيبات گوگردي با ايزوترم هاي جذب مختلف نشان می دهد که مدل لانگمویر براي داده هاي آزمايشگاهي در مقايسه با مدل جذب فرندليچ مناسب تر مي باشد.**



منبع
http://www.forum.98ia.com/t254908.html



اين تاپيك هم شايد مفيد باشه

http://www.www.www.iran-eng.ir/showthread.php/312632-روش-های-گوگرد-زدایی-و-گوگردگیری-از-نفت
 

rockefeller

عضو جدید
با سلام خدمت همه عزیزان و مهندسین محترم
این اولین پست بنده در سایت وزین مهندسیتن ایران میباشد امیدوارم بتوانم نهایت استفاده را از دانش و تجربیات اعضای محترم این سایت را داشته باشم .

رشته تحصیلی من مهندسی مواد متالورژی هست اما اطلاعات اندکی در مورد شیمی و متالورژی استخراجی دارم از دوستان و سروران پوزش میطلبم اگر اشتباهی در نوع سوال با مطالب نوشته شده وجود دارد.
مشکلی که برای بنده پیش اومده این هست که تو یک کارگاه تولیدی، قطعات فولادی که آبکاری قلع میشوند و به قطعات مسی اتصال داده میشود و بعد از آن در یک وان شستشو که با اسید کلریدریک 5درصد پر شده شستشو داده میشوند اما مشکلی که وجود دارد این هست که بعد از یک روز مواد این وان بشدت خوردگی روی قطعات فولادی آبکاری شده با قلع ایجاد میکند بطوری که بمحض ورود قطعات سیاه شدگی و خوردگی مشاهده میشود. از بعضی دوستان شیمیست سوال کردم گفتن که بدلیل کاتیون های مثبت مس میباشد که در وان حل میشود .
در خواست کمک و سوال بنده از دوستان این هست که چطور میشود مس محلول را جدا سازی کرد.
با تشکر فراوان
 

amir ghasemiyan

مدیر بازنشسته
کاربر ممتاز
با سلام خدمت همه عزیزان و مهندسین محترم
این اولین پست بنده در سایت وزین مهندسیتن ایران میباشد امیدوارم بتوانم نهایت استفاده را از دانش و تجربیات اعضای محترم این سایت را داشته باشم .

رشته تحصیلی من مهندسی مواد متالورژی هست اما اطلاعات اندکی در مورد شیمی و متالورژی استخراجی دارم از دوستان و سروران پوزش میطلبم اگر اشتباهی در نوع سوال با مطالب نوشته شده وجود دارد.
مشکلی که برای بنده پیش اومده این هست که تو یک کارگاه تولیدی، قطعات فولادی که آبکاری قلع میشوند و به قطعات مسی اتصال داده میشود و بعد از آن در یک وان شستشو که با اسید کلریدریک 5درصد پر شده شستشو داده میشوند اما مشکلی که وجود دارد این هست که بعد از یک روز مواد این وان بشدت خوردگی روی قطعات فولادی آبکاری شده با قلع ایجاد میکند بطوری که بمحض ورود قطعات سیاه شدگی و خوردگی مشاهده میشود. از بعضی دوستان شیمیست سوال کردم گفتن که بدلیل کاتیون های مثبت مس میباشد که در وان حل میشود .
در خواست کمک و سوال بنده از دوستان این هست که چطور میشود مس محلول را جدا سازی کرد.
با تشکر فراوان

سلام دوست عزيز
تا اونجايي كه من از شيمي يادمه براي جداسازي كاتيونها و آنيون ها از الكتروليز استفاده ميشه. فكر كنم بچه هاي شيمي معدني اطلاعات دقيق تري داشته باشن
 

sm64

عضو جدید
سلام
از دوستان کسی دیتا سازی با انفیس یا حالا هر نرم افزار دیگه ای رو بلده؟
خود نرم افزار انفیس و آموزش دیتاسازی با این نرم افزار رو هم اگه کسی بتونه توضیح بده ممنون میشم...
 

pooya.wushu

کاربر حرفه ای
کاربر ممتاز
سلام دوستان
چیه واسه چی میخندید درست اومدممشاهده پیوست 136269
دنبال سوالاته شیمی کاربردی امسال میگردم کسی داره یا جای هست آپ شده باشه
ممنون میشم کمکم کنید
:redface:

دوست عزیز اینو دانلود کن.کنکور شیمی کاربردی امساله
http://modaresanesharif.ac.ir/arshad92/41.pdf

اینم لینک کلید سوالاتش
http://modaresanesharif.ac.ir/Answers92/41.pdf
 

sfakor

عضو جدید
سلام برای دیتاسازی باید یه مدل داشته باشی که میتونه از هر روشی بدست اومده باشه حتی از trendline excell
یا حتی شبکه های عصبی

سلام
از دوستان کسی دیتا سازی با انفیس یا حالا هر نرم افزار دیگه ای رو بلده؟
خود نرم افزار انفیس و آموزش دیتاسازی با این نرم افزار رو هم اگه کسی بتونه توضیح بده ممنون میشم...
 

anahita_22

عضو جدید
کسی در زمینه ی حل مسائل درس ریاضیات پیشرفته با C++ تجربه داره؟ 1سوال هست که میخوام با C++ نوشته بشه.کسی هست کمک کنه؟
 

pedrami

عضو جدید
سلام دوستان

من تو محاسبه ی Ln و Exp بدون ماشین حساب واقعا مشکل دارم

هر چی سعی می کنم راهی براش پیدا کنم نمی تونم

دوستان کسی راهی بلد هست. تو سوالان کنکور و استخدامی ها واقعا همیشه با این مشکل برخورد می کنم
 

amir ghasemiyan

مدیر بازنشسته
کاربر ممتاز
سلام دوستان

من تو محاسبه ی Ln و Exp بدون ماشین حساب واقعا مشکل دارم

هر چی سعی می کنم راهی براش پیدا کنم نمی تونم

دوستان کسی راهی بلد هست. تو سوالان کنکور و استخدامی ها واقعا همیشه با این مشکل برخورد می کنم

سلام
براي كنكور كه مشكلي نيست. براي استخدامي نميدونم چطوريه

براي Ln كافيه شما 2 و 3 و 5 و 7 رو بلد باشين. همچنين خواص لگاريتم. بقيش حله!
براي exp هم همينطور. فقط 0.2 و 0.3 و 0.5 و 0.7 هم نياز دارين

7 و 0.7 خيلي استفاده نداره. معمولا همون 2 و 3 و 5 كافيه
 

amir ghasemiyan

مدیر بازنشسته
کاربر ممتاز
کسی در زمینه ی حل مسائل درس ریاضیات پیشرفته با C++ تجربه داره؟ 1سوال هست که میخوام با C++ نوشته بشه.کسی هست کمک کنه؟


خيلي وقته c كار نكردم يادم رفته فرمانهاشو

اگه مراحلشو بلد باشين ميتونين از بچه هاي كامپيوتر كمك بگيرين


 

FaIr

عضو جدید
کاربر ممتاز

amir ghasemiyan

مدیر بازنشسته
کاربر ممتاز
سلام.
کسی میدونه نحوه عملکرد توربین متر (از وسایل اندازه گیری دبی )چی؟

سلام

توربين متر جزو دبي سنج هاي سرعتي هستند

عملكردش به اين صورته كه يك محور در وسط لوله نصب ميشه كه چند پره داره. در بيرون لوله يك سنسور مغناطيسي وجود داره، با جريان درون لوله اين پره ميچرخه و تقابل هر پره با سنسور باعث ايجاد يك پالس ميشه كه اين پالس توسط يك ترانسميتر با اندازه گيري فركانس پالس يا همون شمارش تعداد پالس ميتونن دبي حجي رو محاسبه كنن

چون دقت اين روش بالاست براي همين براي محاسبه دبي سيالات قيمتي مثل فراورده هاي نفتي ازش استفاده ميشه
عيبي كه دارن اينكه در فلو هاي پايين دقت مناسبي ندارن
 

pedrami

عضو جدید
سلام
براي كنكور كه مشكلي نيست. براي استخدامي نميدونم چطوريه

براي Ln كافيه شما 2 و 3 و 5 و 7 رو بلد باشين. همچنين خواص لگاريتم. بقيش حله!
براي exp هم همينطور. فقط 0.2 و 0.3 و 0.5 و 0.7 هم نياز دارين

7 و 0.7 خيلي استفاده نداره. معمولا همون 2 و 3 و 5 كافيه

سلام

واقعا ممنونم از راهنماییتون

فقط میشه کمی بیشتر به من توضیح بدین . همین نکته ی شما رو من از یکی ار استادامون شنیده بودم ، اما نتونستم روشش رو یاد بگیرم

برای مثال :

Ln 2 = 0.69

Ln 3 = 1.09

Ln 5 = 1.94

خوب من با توجه به این 3 پاسخ ، چطور میتونم مثلا Ln 6 و Ln 0.2 رو محاسبه کنم.

e 0.2 =1.22

e 0.3 = 1.35

e 0.5 = 1.65

و با توجه به این 3 پاسخ ، چطور میتونم مثلا e 2 و e 0.1 رو محاسبه کنم.

اگه یاد بدین واقعا کمک بزرگی بهم می کنین دوست عزیز.

با تشکر
 

amir ghasemiyan

مدیر بازنشسته
کاربر ممتاز
سلام

واقعا ممنونم از راهنماییتون

فقط میشه کمی بیشتر به من توضیح بدین . همین نکته ی شما رو من از یکی ار استادامون شنیده بودم ، اما نتونستم روشش رو یاد بگیرم

برای مثال :

Ln 2 = 0.69

Ln 3 = 1.09

Ln 5 = 1.94

خوب من با توجه به این 3 پاسخ ، چطور میتونم مثلا Ln 6 و Ln 0.2 رو محاسبه کنم.

e 0.2 =1.22

e 0.3 = 1.35

e 0.5 = 1.65

و با توجه به این 3 پاسخ ، چطور میتونم مثلا e 2 و e 0.1 رو محاسبه کنم.

اگه یاد بدین واقعا کمک بزرگی بهم می کنین دوست عزیز.

با تشکر

عرض كردم خدمتتون كه بايد روابط و خواص لگاريتم و نمايي رو بلد باشيد.
مثلا ln 6 اينطوري ميشه:
کد:
Ln 6 = Ln (2*3) = Ln 2 + Ln 3

براي Ln 0.2 هم داريم:
کد:
Ln 0.2 = Ln 1/5 = -Ln5

و اما در مورد exp من منظورم 2 و 3 و 5 و 0.2 و 0.3 و 0.5 بود. نوشته بودم ، 0.2 و 0.3 و 0.5
هم نياز دارين
درضمن عذر ميخوام ، ناقص گفتم بهتون، 1 و 0.1 هم بايد بلد باشيد

اين اعداد رو تا يك رقم اعشار گرد كنين كافيه.

براي نمونه exp 6:

کد:
exp 6 = exp (3*2) = (exp 3)^2 = (exp 2)^3

or

exp 6 = exp (3+3) = exp 3 * exp 3
 

bayjan

عضو جدید
سلام.تفاوت بین برج های سینی دار و packing ]dsj? و انواع برج های سینی دار که از چه سینی و در چه مواردی استفاده می شود یا تفاوت بین انواع سینی ها؟
 

s.matavos

عضو جدید
سلام.تفاوت بین برج های سینی دار و packing ]dsj? و انواع برج های سینی دار که از چه سینی و در چه مواردی استفاده می شود یا تفاوت بین انواع سینی ها؟

سلام ببینید، بطور کلی برج تقطیر شامل 4 قسمت اصلی می باشد:1. برج (Tower)
2. سیستم جوشاننده (Reboiler)
3. سیستم چگالنده (Condensor)
4. تجهیزات جانبی شامل: انواع سیستمهای کنترل کننده، مبدلهای حرارتی میانی، پمپها و مخازن جمع آوری محصول.


برج (Tower)


بطور کلی برجهایی که در صنعت جهت انجام عمل تقطیر مورد استفاده قرار می گیرند، به دو دسته اساسی تقسیم می شوند:
1. برجهای سینی دار (Tray Towers)
2. برجهای پرشده (Packed Towers)برجهای سینی دار بر اساس نوع سینی های به کاررفته در آن به 4 دسته تقسیم می شوند:
1. برجهای سینی دار از نوع کلاهکی (فنجانی) (Bubble Cap Towers)
2. برجهای سینی دار از نوع غربالی (Sieve Tray Towers)
3. برجهای سینی دار از نوع دریچه ای(Valve Tray Towers)
4. برجهای سینی دار از نوع فورانی (Jet Tray Towers)
هر کدام از انواع برجهای مذکور دارای مزایا و معایبی هستند که در بخشهای بعدی مورد بحث قرار خواهند گرفت.


طرز کار یک برج سینی دار


بطور کلی فرآیندی که در یک برج سینی دار اتفاق می افتد، عمل جداسازی مواد است. همانطور که ذکر شد فرآیند مذکور به طور مستقیم یا عیرمستقیم انجام می پذیرد.
در فرآیند تقطیر منبع حرارتی (Reboiler)، حرارت لازم را جهت انجام عمل تقطیر و تفکیک مواد سازنده یک محلول تأمین میکند. بخار بالارونده از برج با مایعی که از بالای برج به سمت پایین حرکت می کند، بر روی سینی ها تماس مستقیم پیدا می کنند. این تماس باعث ازدیاد دمای مایع روی سینی شده و نهایتا باعث نزدیک شدن دمای مایع به دمای حباب می گردد. با رسیدن مایع به دمای حباب به تدریج اولین ذرات بخار حاصل می شود که این بخارات غنی از ماده فرار (ماده ای که از نقطه جوش کمتری و یا فشار بالاتری برخوردار است) می باشد.از طرفی دیگر در فاز بخار موادی که از نقطه جوش کمتری برخوردار هستند، تحت عمل میعان قرار گرفته و بصورت فاز مایع به سمت پایین برج حرکت می کند. مهمترین عملکرد یک برج ایجاد سطح تماس مناسب بین فازهای بخار و مایع است. هر چه سطح تماس افزایش یابد عمل تفکیک با راندمان بالاتری صورت میگیرد. البته رژیم جریان مایع بر روی سینی نیز از جمله عوامل مهم بر عملکرد یک برج تفکیک می باشد.اینک به بیان عبارات و اصطلاحاتی که در این ارتباط (فرآیند تقطیر) کاربرد زیادی دارد پرداخته می شود.


خوراک (Feed)


مخلوط ورودی به داخل برج که ممکن است مایع، گاز و یا مخلوطی از مایع و گاز باشد، خوراک (Feed) نام دارد. معمولا محل خوراک در نقطه مشخصی از برج است که از قبل تعیین می شود. در برجهای سینی دار محل ورودی خوراک را سینی خوراک یا (Feed Tray) می نامند. از جمله مشخصات مهم سینی خوراک این است که از نقطه نظر درجه حرارت و ترکیب نسبی (کسر مولی) ، جزء مورد نظر با خوراک ورودی مطابقت داشته باشد. البته محل خوراک ورودی به حالت فیزیکی خوراک نیز بستگی دارد. معمولا اگر خوراک بصورت مایع باشد، همراه با مایعی که از سینی بالایی سرازیر می شود به درون سینی خوراک وارد می گردد. اگر خوراک بصورت بخار باشد معمولا آن را از زیر سینی خوراک وارد می کنند و اگر خوراک بصورت مخلوطی از مایع و بخار باشد، بهتر است که ابتدا فاز مایع و بخار را از هم جدا نموده و سپس به طریقی که گفته شد خوراک را وارد برج نمایند. ولی عملا به منظور صرفه جویی از هزینه های مربوط به تفکیک دو فاز بخار و مایع، عمل جداسازی به ندرت صورت می گیرد.


محصول بالاسری (Overhead Product)


آنچه از بالی برج به عنوان خروجی از آن دریافت می شود محصول بالاسری نامیده می شود که معمولا غنی از جزئی که از نقطه جوش کمتری برخوردار است می باشد.


محصول ته مانده (Bottom Product)


ماده ای که از پایین برج خارج می شود ته مانده یا محصول انتهایی (Bottom) نام دارد و معمولا غنی از جزء یا اجزائ سنگین تر (که از نقطه جوش بالاتری برخوردار می باشند) خواهد بود.


نسبت برگشت (پس ریز) (Reflux Ratio)


نسبت مقدار مایع برگشتی به برج بر حسب مول یا وزن به مایع یا بخاری که به عنوان محصول از سیستم خارج می شود را نسبت برگشتی می گویند و آن را با حرف R نشان می دهند.


نسبت برگشتی و اثرات آن بر شرایط کارکرد برج


با افزایش نسبت مایع برگشتی تعداد سینی های مورد نیاز جهت تفکیک (طول برج) کاهش می یابد، اما در مقابل آن بار حرارتی کندانسور و جوش آور و مقادیر بخار و مایع در طول برج افزایش می یابد. در این صورت نه تنها لازم است سطوح گرمایی مورد نیاز به آنها اضافه شود، بلکه به دلیل افزایش میزلن جریان مایع و بخار سطح مقطع برج نیز افزایش می یابد.
هنگامی که مقدار R زیاد باشد تعداد مراحل و طول برج به کمترین مقدار خود می رسد و تمام محصول بالاسری به عنوان مایع برگشتی وارد برج می شود و این حالت را برگشت کامل یا (Total Reflux) می نامند.
در شرایطی که R در کمترین مقدار خود باشد طول برج و تعداد مراحل در بیشترین مقدار خود خواهد بود و عمل تفکیک به شکل کاملی انجام نخواهد شد. مقدار عملی R معمولا بین حالت برگشت کامل و حداقل میزان R است. در بیشتر موارد مقدار مایع برگشتی بر روی درجه حرارت برج نیز تأثیر می گذارد. معمولا در یک برج تقطیر دمای انتهای آن به مراتب بیشتر از دمای پایین آن است و این اختلاف دما در طول برج وجود خواهد داشت. میزان جریان برگشتی به عنوان یک عامل کنترلی بر روی درجه حرارت سیستم خواهد بود.


جوش آور (Reboiler)


جوش آورها که معمولا در قسمت های انتهای برج و کنارآن قرار داده می شود، وظیفه تأمین حرارت یا انرژی لازم را برای انجام عمل تقطیر به عهده دارند.
معمولا جوش آورها به عنوان یک مرحله تعادلی در عمل تقطیر و به عنوان یک سینی در برجهای سینی دار در نظر گرفته می شوند.


انواع جوش آورها
مهمترین انواع جوش آورها که در صنایع شیمیایی کاربرد زیادی دارند، عبارتند از:
1. دیگهای پوشش (Jacketted Kettle)
2. جوش آورهای داخلی (Internal Reboiler)
3. جوش آور نوع Kettle
4. جوش آور ترموسیفونی عمودی (Vertical Termosiphon Reboiler)
5. جوش آور ترموسیفونی افقی (Horizontal Thermosiphon Reboiler)
6. جوش آور از نوع سیرکولاسیون اجباری (Forced Circulation Reboiler)


در جوش آورهای ترموسیفونی یا جوش آورهای با گردش طبیعی، حرکت سیال بر اساس اختلاف دانسیته نقاط گرم و سرد صورت می پذیرد. این پدیده می تواند به دو صورت انجام پذیرد که عبارتند از :
1. جوش آوری با یکبار ورود سیال (Once – Thorugh Reboiler)
2. جوش آور با چرخش سیال (Recirculating Reboiler)




معیارهای موجود برای انتخاب جوش آور مناسب


بطور کلی نکاتی که در انتخاب یک جوش آور باید مد نظر قرار گیرد عبارتند از :
1. سرعت انتقال (حداقل سطح)
2. فضا و خطوط لوله لازم
3. سهولت نگهداری
4. تمایل به رسوب و جرم گذاری سیال
5. زمان اقامت سیال در فرآیند
6. پیداری عملیاتی
7. هزینه عملیاتی
8. افزایش میزان بخار تولیدی
هر کدام از جوش آورها مزایا و معایبی دارد که در کتب مرجع جمع آوری شده است. از این داده ها می توان برای طراحی اولیه کمک گرفت. ولی بطور کلی متداولترین و اقتصادی ترین
جوش آوری که در صنایع شیمیایی و پتروشیمی مورد استفاده قرار می گیرد نوع ترموسیفونی می باشد، خصوصا نوع افقی آن که در سیستمهای تقطیر کاربرد زیادی دارد.


انتخاب نوع Reboiler
انتخاب نوع Reboiler یا جوش آور به عوامل زیر بستگی دارد:
1. خواص فیزیکی سیال بویژه ویسکوزیته و تمایل به رسوبدهی سیال
2. فشار عملیات (خلأ یا تحت فشار)
3. روش قرار گرفتن تجهیزات و فضای قابل استفاده


مزایای جوش آورهای ترموسیفونی افقی


1. ابعاد واحدهای افقی از نقطه نظر طول لوله ها و وزن محدودیتی نداشته و بنابراین برای سطوح حرارتی بزرگ، نصب واحدهای افقی مطلوبتر و آسانتر می باشد.
2. از آنجائیکه در جوش آورهای ترموسیفونی افقی، سیال در داخل پوسته حرکت می نماید، از نظرعدم رسوب و جرم گذاری و سهولت در نگهداری و استفاده از آنها ترجیح دارد.
3. این جوش آورها از نظر طراحی هیدرولیکی سطوح مایع مجاز در سیستم، منعطف تر می باشند و جریان های با گرد بالایی را می توان بدون هیچ مشکلی در آن ایجاد نمود.
4. جوش آورهای ترموسیفونی افقی نسبت به نوع عمودی، افزایش نقطه جوش کمتری دارند و این مسئله در موارد خاصی کخ سیال نسبت به دما حساس بوده و یا سیستم در حالت خلأ عمل می نماید مزیتی مهم محسوب می گردد.


چگالنده (Condenser)


نقش چگالنده در واقع تبدیل بخارات حاصل از عمل حرارت دهی به مخلوط، به مایع می باشد. این امر در اصطلاح میعان یا چگالش نامیده می شود و دستگاهی که در آن عمل مذکور انجام می شود چگالنده نام دارد. به طور کلی چگالنده ها به دو دسته اساسی تقسیم می شوند:
1. چگالنده های کامل (Total Condenser)
2. چگالنده های جزئی (Partial Condenser)
در صورتیکه تمام بخار بالای برج به مایع تبدیل شود و بخشی ازآن وارد برج شده و بخش دیگر وارد مخزن جمع آوری محصول گردد عمل میعان کامل (Total Condensation) انجام شده است. اما اگر بخشی از بخارات حاصل مایع شده و بخش دیگر به صورت بخار از کندانسور خارج شود به آن یک کندانسور جزئی گفته می شود. در کتب مرجع راهنمای انتخاب نوع کندانسور همراه با ضرایب انتقال حرارت کندانسور تهیه شده است .




مقایسه برجهای انباشته با برجهای سینیدار
در برجهای انباشته ، معمولا افت فشار نسبت به برجهای سینیدار کمتر است. ولی اگر در مایع ورودی برج ، ذرات معلق باشد، برجهای سینیدار بهتر عمل میکنند. زیرا در برجهای انباشته ، مواد معلق تهنشین شده و سبب گرفتگی و برهم خوردن جریان مایع میگردد. اگر برج بیش از حد متوسط باشد، برج سینیدار بهتر است. زیرا اگر در برجهای انباشته قطر برج زیاد باشد، تقسیم مایع در هنگام حرکت از بستر انباشته شده یکنواخت نخواهد بود.


در برجهای سینیدار میتوان مقداری از محلول را به شکل فرایندهای کناری از برج بیرون کشید، ولی در برجهای انباشته این کار، شدنی نیست. کارهای تعمیراتی در درون برجهای سینیدار ، آسانتر انجام میگیرد. تمیز کردن برجهای انباشته ، از آنجا که باید پیش از هرچیز آنها را خالی کرده و بعد آنها را تمیز نمایم، بسیار پرهزینه خواهد بود.




جنس مواد انباشتی


این مواد باید چنان باشند که با سیال درون برج ، میل ترکیبی نداشته باشند.
استحکام مواد انباشتی


جنس مواد انباشتی باید به اندازه کافی محکم باشد تا بر اثر استفاده شکسته نشده و تغییر شکل ندهد.
شیوه قرار دادن مواد انباشتی


مواد انباشتی به دو صورت منظم و نامنظم درون برج قرار میگیرند.


پر کردن منظم
از مزایای این نوع پر کردن، کمتر بودن افت فشار است که در نتیجه میشود حجم بیشتر مایع را از آن گذراند.
پر کردن نامنظم
از مزایای این نوع پر کردن ، میتوان به کم هزینه بودن آن اشاره کرد. ولی افت فشار بخار در گذر از برج زیاد خواهد بود.


برجهای انباشته
در برجهای انباشته ، بجای سینیها از تکهها یا حلقههای انباشتی استفاده میشود. در برجهای انباشته حلقهها یا تکههای انباشتی باید به گونهای برگزیده و در برج ریخته شوند که هدفهای زیر عملی گردد.


ایجاد بیشترین سطح تماس میان مایع و بخار
ایجاد فضا مناسب برای گذشتن سیال از بستر انباشته
مقایسه انواع گوناگون سینیها


در صنعت نفت ، انواع گوناگون سینیها در برجهای تقطیر ، تفکیک و جذب بکار برده میشوند. ویژگیهایی که در گزینش نوع سینی برای کار معینی مورد توجه قرار میگیرد، عبارت است از: بازدهی تماس بخار و مایع ، ظرفیت سینی ، افت بخار در هنگام گذشتن از سینی ، زمان ماندن مایع بر روی سینی ، مشخصات مایع و ... . چون در صنعت بیشتر سینیهای کلاهکدار بکار برده میشوند، برای مقایسه مشخصات سینیهای دیگر ، آنها را نسبت به سینیهای کلاهکدار ارزیابی میکنند.


برجهای تقطیر با سینیهای دریچه ای


این نوع سینیها مانند سینیهای مشبک هستند. با این اختلاف که دریچهای متحرک روی هر مجرا قرار گرفته است. در صنعت نفت ، دو نوع از این سینیها بکار میروند:


انعطاف پذیر
همانطور که از نام آن برمیآید، دریچهها میتوانند بین دو حالت خیلی باز یا خیلی بسته حرکت کنند.
صفحات اضافی
در این نوع سینیها ، دو دریچه یکی سبک که در کف سینی قرار میگیرد و دیگری سنگین که بر روی سه پایهای قرار گرفته ، تعبیه شده است. هنگامی که بخار کم باشد، تنها سرپوش سبک به حرکت در میآید. اگر مقدار بخار از حد معینی بیشتر باشد، هر دو دریچه حرکت میکنند.


برجهای تقطیر با سینیهای مشبک


در برجهای با سینی مشبک ، اندازه مجراها یا شبکهها باید چنان برگزیده شوند که فشار گاز بتواند گاز را از فاز مایع با سرعتی مناسب عبور دهد. عامل مهمی که در بازدهی این سینیها موثر است، شیوه کارگذاری آنها در برج است. اگر این سینیها کاملا افقی قرار نداشته باشند، بلندی مایع در سطح سینی یکنواخت نبوده و گذر گاز از همه مجراها یکسان نخواهد بود.


خورندگی فلز سینیها هم در این نوع سینیها اهمیت بسیار دارد. زیرا بر اثر خورندگی ، قطر سوراخها زیاد میشود که در نتیجه مقدار زیادی بخار با سرعت کم از درون آن مجاری خورده شده گذر خواهد کرد. و میدانیم که اگر سرعت گذشتن گاز از حد معینی کمتر گردد، مایع از مجرا به سوی پایین حرکت کرده بازدهی کار تفکیک کاهش خواهد یافت.




بخشهای مختلف برج تقطیر با سینی کلاهکدار بدنه و سینیها
جنس بدنه معمولا از فولاد ریخته است. جنس سینیها معمولا ازچدن است. فاصله سینیها را معمولا با توجه به شرایط طراحی ، درجه خلوص و بازدهی کار جداسازی بر میگزینند. در بیشتر پالایشگاههای نفت ، برای برجهای تقطیر به قطر 4ft50 - 18 سانتیمتر قرار میدهند. با بیشتر شدن قطر برج ، فاصله بیشتری نیز برای سینیها در نظر گرفته میشود.
سرپوشها یا کلاهکها
جنس کلاهکها از چدن میباشد. نوع کلاهکها با توجه به نوع تقطیر انتخاب میشود و تعدادشان در هر سینی به بیشترین حد سرعت مجاز عبور گاز از سینی بستگی دارد.موانع یا سدها: برای کنترل بلندی سطح مایع روی سینی ، به هر سینی سدی به نام "وییر" (Wier) قرار میدهند تا از پایین رفتن سطح مایع از حد معنی جلوگیری کند. بلندی سطح مایع در روی سینی باید چنان باشد که گازهای بیرون آمده از شکافهای سرپوشها بتوانند از درون آن گذشته و زمان گذشتن هر حباب به بیشترین حد ممکن برسد. بر اثر افزایش زمان گذشتن حباب از مایع ، زمان تماس گاز و مایع زیاد شده ، بازدهی سینیها بالا میرود.


برجهای تقطیر با سینی کلاهکدار


در برجهای تقطیر با سینی کلاهکدار ، تعداد سینیها در مسیر برج به نوع انتقال ماده و شدت تفکیک بستگی دارد. قطر برج و فاصله میان سینیها به مقدار مایع و گاز که در واحد زمان از یک سینی میگذرد، وابسته است. هر یک از سینیهای برج ، یک مرحله تفکیک است. زیرا روی این سینیها ، فاز گاز و مایع در کنار هم قرار میگیرند و کار انتقال ماده از فاز گازی به فاز مایع یا برعکس در هر یک از سینیها انجام میشود. برای اینکه بازدهی انتقال ماده در هر سینی به بیشترین حد برسد، باید زمان تماس میان دو فاز و سطح مشترک آنها به بیشترین حد ممکن برسد.
این هم واسه تکمیل کار خدمت شما:
https://www.google.com/url?sa=t&rct...=fINOqZ1LW7XkW8Yh6DqLDQ&bvm=bv.42553238,d.bGE
 

s.matavos

عضو جدید
سلام.
کسی میدونه نحوه عملکرد توربین متر (از وسایل اندازه گیری دبی )چی؟
سلام. بله، یك دبی سنج توربینی از یك روتور چند تیغه كه توسط یاتاقانی نگه داشته شده است تشكیل شده است و در مقطع لوله عمود بر جریان قرار گرفته است. سیال روتور را، متناسب با سرعت سیال می راند و متعاقب آن دبی حجمی جریان بدست می آید.یك سیم پیچ ( Coil ) بیرون دستگاه اندازه گیری ، هنگامی كه تیغه خطوط مغناطیسی سیم پیچ را قطع می كند ولتاژ متناوبی تولید می كند ؛ هر پالس ولتاژ تولیدی بیانگر حجم مایع عبوری می باشد.این دبی سنج به دلیل آن كه روتور آن معمولاً از فولاد ضد زنگ ساخته شده با بسیاری از سیالات سازگار است. با این حال لازم است یاتاقان آن كه روتور را برای گردش در سرعت های بالا نگه می دارد تمیزكاری شود. دبی سنج های توربینی عمدتاً در خطوط لوله هایی كمتر از 0.5 اینچ تا 12 اینچ به كار می روند و سرعت پاسخ آنها بالا بوده و دقت خوبی دارند. از مشخصه های دیگر این دبی سنج، تكرار پذیری ، قابلیت محدودیت پذیری عالی و دقت بالای آنها می باشد و معمولاً برای اندازه گیری مایعات و گازهای تمیز به كار می روند و برای سیالات ویسكوز و چرخشی مناسب نمی باشند. این وسیله باید برای هر اندازه گیری كالیبره شود و مشابه دبی سنج های اختلاف فشاری ( DP ) افت فشار زیادی ایجاد می كنند كه قابل بازیافت نمی باشد. همچنین قطعات متحرك زیادی دارد كه باعث فرسودگی می شوند.انجمن گاز آمریكا ( AGA ) استانداردی برای این كار با این نوع دبی سنج ها منتشر كرده است كه AGA-7 نامیده می شود. انجمن پتروشیمی آمریكا ( API ) نیز در این مورد انتشاراتی داشته است.
اسکیماتیک دتسگاه:

مدل سه بعدی:

دستگاه واقعی:
 

مینا 7563

عضو جدید
سلام

توربين متر جزو دبي سنج هاي سرعتي هستند

عملكردش به اين صورته كه يك محور در وسط لوله نصب ميشه كه چند پره داره. در بيرون لوله يك سنسور مغناطيسي وجود داره، با جريان درون لوله اين پره ميچرخه و تقابل هر پره با سنسور باعث ايجاد يك پالس ميشه كه اين پالس توسط يك ترانسميتر با اندازه گيري فركانس پالس يا همون شمارش تعداد پالس ميتونن دبي حجي رو محاسبه كنن

چون دقت اين روش بالاست براي همين براي محاسبه دبي سيالات قيمتي مثل فراورده هاي نفتي ازش استفاده ميشه
عيبي كه دارن اينكه در فلو هاي پايين دقت مناسبي ندارن


ممنون از لطف تون.
 
بالا