با اینکه کار و فعالیت اصلی من
قیر طبیعی و قیر پالایشگاهی است اما متاسفانه مواردی که میفرمایید برای من تازگی دارد.
منظورتون از پارافین قیر چیه؟ چطور این پارافین مشخص میشه؟ چه تاثیری روی قیر داره؟
ببینید نفت خام در هر جائی شکل میگیره با نفت خام در چاه و میدان نفتی دیگر فرمولش متفاوت است
علت تشکیل نفت خام بسته به میدانهای نفتی متفاوت است و در نتیجه آنالیز و مواد محتوی ان نیزمتفاوت است
ممکن است در بعضی مناطق مثل پارس جنوبی نفت خام کمتر تولید شده و بیشتر گاز و مایعات گازی باشد و مقدار هیدروکربنهای سبکتر بیشتر باشد.
بر عکس ممکن است مانند معادن شنهای نفتی کانادا و ونزوئلا هیدروکربنهای سنگین بیشتر و هیدروکربنهای سبک بسیار کمتر و یا در بعضی جاها در حد صفر باشد.
جاهائی که مقدار هیدروکربنهای داخل حوزه نفتی صفر باشد به معنی این است که در طول زمان هیدروکربنهائی که و لو بسیار کم بوده اند به علت تحولات طبیعی فرار کرده اند و ماده حاصل گیلسونایت نام دارد.
جاهائی که مقدار هیدروکربنهای نیمه سنگین به مقدار خیلی کم وجود دارند در انجا میدان شنهای نفتی است که در کانادا و ونزوئلا بیشتر است
جاهائی که مقدار هیدروکربنهای نیمه سنگین مانند پارافین و روغن پایه و لوب کات و غیره به مقدار متوسط وجود دارند در انجا میدان نفتی سنگین وجود دارد. که نفت خام حاصله را نفت خام سنگین مینامند.
در بعضی جاها نفت تشکیل شده دارای مقدار گوگرد زیاد است که ان را نفت خام ترش میگویند
در بعضی جاها نفت خام تشکیل شده دارای مقدار گوگرد کمی است که ان را نفت خام شیرین می نامند.
و الی آخر ...
داخل این مواد و میدانهای نفتی همه چیز میتواند پیدا شود
از فلزات سنگین، تا گوگرد، آب ، آب نمک ، ذغال سنگ، و غیره ....
مولکولهای تشکیل دهنده نفت خام نیز شاید به دهها هزار نوع برسد...
هر چقدر اندازه مولکولها کوچکتر باشد میگویند هیدروکربنهای سبک و هر چقدر بزرگتر باشد میگویند سنگین
که سبکترین انها متان و سنگینترین انها مواد داخل قیر مثل اسفالتنها میباشد
داخل این مولکولها موادی وجود دارد که بسته به ساختار مولکولی و خاصیت شان خانواده های مختلفی تعریف شده اندمانند اروماتیکها، اولفینها، پارافینها، و....
در این میان خانواده ای از مولکولها هستند که در ابعاد و اندازه های کوچک و بزرگ وجود دارند که در زندگی عادی به انها چربی مینامیم
این چربی ها که به ان پارافین میگویند بیشتر در حوزه هیدروکربنهای سنگین طبقه بندی میشوند.
پارافینها در اکثر میدان های نفتی وجود دارند منتها ممکن است مقدارشان کم یا زیاد باشد.
پارافین های سنگین را در زندگی عادی در قالب شمع بیشتر ما استفاده میکنیم
ولی پارافینهای سبک تر را بعد از چندین بار پالایش و تصفیه به حدی میرسانند که قابل استفاده بعنوان گرید غذائی در صنایع غذائی باشد
که این گرید غذائی پارافین حاصل از نفت خام را به روغن نباتی اضافه کرده به نام روغن خوراکی به خورد مردم میدهند زیرا که ارزان بوده و نسبت به روغن های خوراکی طبیعی مانند روغن افتابگردان و روغن حیوانی و غیره ارزانتر از نفت خام به دست می اید.
همان طور که ارزش غذائی و کالری چربی نسبت به غذاهای هیدرات کربن و پروتئین ها بالا است
پارافینهای نفتی نیز ارزش حرارتی بالائی دارند
بعضی از انواع سوختهای جت و موتورهای موشکها ترکیبات پارافینی را اضافه میکنند تا قدرت موتور به دلیل تولید انرژی بالا بیشتر شود.
هر چقدر نفت خام را پالایش کنیم باز داخل ان ممکن است پارافین وجود داشته باشد
اگر مقدار پارافین در ماده ای زیاد باشد ان ماده بیشتر خاصیت چربی و روغنی خواهد داشت و در نتیجه اگر شما سوزن را در
قیری که پارافین بیشتر دارد فرو ببرید خاصیت چربی پارافین باعث خواهد شد ماده به سوزن نچسبد و در نتیجه اسفالت تولید شده از نا مرغوب نبوده در مدت زمان کوتاهی مستهلک شود.
برای این موضوع معمولا می ایند فرمول یا انالیز ان را تغییر میدهند
مثلا می ایند با دمیدن هوا یا بخار یا افزودن قیربا ترکیبات متفاوت سعی میکنند مقدار پارافین ان را کاهش داده یا اثر چربی پارافین را تغییر دهند.
ممکن است در بعضی از گیلسونایتها مقدار پارافین زیاد باشد یا در بعضی ها مقدار پارافین کم باشد.
در هر حال به قول جناب عراقی باید ترکیب سه ماده اسفالتن و اروماتیک و پارافین در تعادل بوده و نیاز مصرفی ما را بر آورده سازند.
البته من کامل به طور دقیق نتوانستم بحث را توضیح بدهم سعی کردم یک دید کلی از موضوع خدمت تان ارائه کنم
این بحث ها در مهندسی نفت و همچنین رشته شیمی بحث میشود و مهندسین شیمی درباره فرایندهای جداسازی و پالایش و غیره در این موارد بحث و بررسی میکنند.
برای مطالعات بیشتر میتوانید به کتابهای مربوط به زمین شناسی نفت و فرایندهای تشکیل میدانهای نفت و گاز مراجعه فرمائید.