تصاویر : تهران در عصر پهلوی

Alborz Rad

کاربر حرفه ای
کاربر ممتاز
ایران زمان پهلوی تا انقلاب اسلامی موضوع گزارشی است که وب سایت "بیزینس اینسایدر" همراه با عکس هایی کمتر دیده شده و دیده نشده از ایران منتشر کرده است.

این عکس ها که مربوط به زندگی اجتماعی و سیاسی ایران زمان پهلوی است، دربار، شاه و همسرش ثریا اسفندیاری، خیابان‌های شهر تهران، کاخ ها و قشر خاص اما محدودی از مردم تهران را نشان می‌دهد.

به نظر می رسد عکاس انگلیسی از وجود مناطق فقیر نشین و خطرناک تهران قدیم با خبر نبوده و یا نعمدا عکسی از آن ها نگرفته است.

همچنین، مردم تهران در این عکس ها بخشی از مردم آن زمان اند. خیل عطیم مردم مذهبی و متدین تهران اما جایی در عکس های این عکاس انگلیسی ندارند. تصاویر از فرادید.



میدان سپه در تهران، 20 آوریل 1946



کاخ سعدآباد در تهران، آگوست 1953



خیابان فردوسی در تهران، 20 آوریل 1946



خیابان لاله‌زار در تهران، 20 آوریل 1946



زنان بی حجاب ایرانی در دوره پهلوی



زنان بی حجاب ایرانی در دوره پهلوی



زوج‌های غیر مذهبی ایرانی در دوره پهلوی



زنان بی حجاب ایرانی در دوره پهلوی



زنان ایرانی در دوران پهلوی



زنان بی حجاب ایرانی در دوران پهلوی



زوج غیر مذهبی ایرانی در دوران پهلوی



بازیگر ایتالیایی، "جینا لولوبریجیدا" و همسرش "میلکو اسکوویچ" در کنار ورزشکاران زورخانه‌ای در ایران، 20 می 1963. این هنرپیشه ایتالیایی به دعوت اشرف پهلوی برای گذراندن تعطیلات به ایران سفر کرده بود.



محمدرضا شاه و همسرش ثریا اسفندیاری در کنار وینستون چرچیل در لندن



عابرین پیاده در یکی از خیابان‌های تهران، 16 ژوئن 1970



ترافیک در یکی از خیابان‌های تهران، 16 ژوئن 1970



عابرین پیاده در یکی از خیابان‌های تهران، 16 ژوئن 1970



عابران پیاده در یکی از خیابان‌های تهران، 16 ژوئن 1970



میدان ولیعهد (ولی‌عصر فعلی)، جولای 1971

****بیخودی پرسه زدیم صبحمان شب بشود
بیخودی حرص زدیم سهم مان کم نشود
ما
خدا را با خود سر دعوا بردیم و قسمها خوردیم
و
حقیقتها را زیر پا له کردیم
و چقدر حظ بردیم که زرنگی کردیم
****
 

ali hoseini

کاربر حرفه ای
کاربر ممتاز
ممنون
واقعا ممنون. لذت بردم. منظور از دیدن عکسای تاریخی لذت بردم.
یه سوال؟
جناب شما قضیه ی اون بازیگر ایتالیایی رو میدونید چی بوده؟؟ منظور که میگن سروصدا کرد.
 

Alborz Rad

کاربر حرفه ای
کاربر ممتاز
ممنون
واقعا ممنون. لذت بردم. منظور از دیدن عکسای تاریخی لذت بردم.
یه سوال؟
جناب شما قضیه ی اون بازیگر ایتالیایی رو میدونید چی بوده؟؟ منظور که میگن سروصدا کرد.
سلام
ممنون از اینکه سبب خیر شدین!
به نظر نگارنده :

درواقع باید گفت فهم ماجرای سرکار خانوم«جینا» نیاز به این هست که نگاهی مدقق و گسترده به حوادث سالهای میانی حکومت پهلوی انداخت که محصول سال های پس از کودتای 32 هست.
که این سفر تحت تاثیر فضای آن دوره و نگاه حاکم و مشی سیاسی آن است. یعنی اینکه حکومت از سفر این فرد چه ماحصلی را بدست می آورد و چه عواملی سبب سفر این فرد شد.
در یک نگاه کلی باید سیر روند حوادث آن سالها را از ذهن گذراند که همانند دومینویی به هم مرتبط هستند!
کودتای 32
به محاق رفتن جبهه ملی
محاق رفتن حزب توده (در جریان سال 27 و نقشه ترور شاه)
رشد فزاینده قیمت نفت ایران در بازار جهانی(بطوری که درآمد نفتی ایران در سال 31 براب با 34 میلیون دلار بودو در سال 41 این رقم به 437 میلیون دلار رسید)
رشد اقتصادی و اجتماعی ایران و روند شهرگرایی و ایجاد طبقه متوسط جدید و گسترش طبقه کارگر صنعتی
ارتباط و جایگزینی امریکا در معادلا سیاسی با شاه
فوت آیت الله بروجردی مرجعیت شیعه در سال 40
نقش پر رنگ روحانیت با محوریت قرار گرفتن آیت الله خمینی
....
این ها شمای کلی از سیر روند حوادثی بود که در اون سالها بر کشور گذشت. حال با این پیش فرض باید گفت:

شاه با به محاق بردن مخالفان خود، حاشیه امنی برای خود متصور بود بنابراین به نوسازی و توسعه اقتصادی - اجتماعی کشور مبادرت کرد، و به دنبال «مدرنیسم» بود اما در این روند کاری، «شاه در حوزه اقتصادی اجتماعی نوسازی کرد و در نتیجه طبقه متوسط جدید و کارگر صنعتی را گسترش داد اما نتوانست در حوزه دیگر _حوزه سیاسی_ نوسازی نماید؛ و این ناتوانی حلقه حلقه های پیوند دهنده حکومت و ساختار اجتماعی را فرسوده کرد، راههای ارتباطی میان نظام سیاسی و مردم را بست و شکاف بین گروههای حاکم و نیروهای اجتماعی مدرن را بیشتر کرد و مهمتر از همه اینکه پل های ارتباطی اندکی را که در گذشته پیوند دهنده نهاد سیاسی با نیروهای اجتماعی سنتی به ویژه بازار و مراجع دینی بود، ویران ساخت» (یرواند آبراهامیان ،ایران بین دو انقلاب ، ترجمه احمد گل محمدی نشر نی،ص 524)

در واقع باید گفت این دوره رویه شاه نوعی ستیهندگی با سنت بود در برابر نیم نگاهی که به زعم خود به مدرنیسم که در واقع شبه مدرنیسمی بیش نبود؛ اشت ، چرا که مدرنيسم با خودش صنعت جدي و پروسه‌هاي تحقيق و توسعه، ادبيات جدي‌ و فرهنگ اجتماعي قابل‌توجهي را مي‌آورد بنابراین کشور به معنای واقعی مدرن نشده بود و روح صنعتی شدن در کالبدآن دمیده نشده بود!با این نگاه جنگ با توده‌هاي سنتي و سنت در ايران را آغاز کرد و بعد از سركوب ۴۲ شاه، هم مقابل مردم و توده‌هاي سنتي و هم روحانيت موضع‌هاي جدي گرفت.

ایجاد
كمپ مختلط كه مي‌خواستند مناسبات مختلط و هم‌نشيني‌های دختر و پسر که تا آن موقع در جامعه ايران قبحي داشت را عادی سازی کنند.
ایجاد مسابقات دختر شايسته ايران
ایجا مجله مجله این‌هفته( مجله با موضوع تفریح و توریسم از سال ۱۳۴۴ به زبان انگلیسی و از سال ۱۳۴۹ به زبان فارسی با سردبیری و مدیریت جواد میرعلادولو انتشار می‌یافت و در آن مسائل اخلاقی و جنسی فراتر از دیگر نشریات کشور مطرح می‌شد. دفتر این مجله در سال ۱۳۵۱ توسط مهدی رضایی از اعضای سازمان مجاهدین خلق منفجر شد و دیگر چاپ نشد.)
گسترش پخش فیلم های بالاتر از ۱۸ سال در سینماهای کشور
برگزاری جشن هنر شيراز و جشن فرهنگ اصفهان.

درواقع بعد از کودتای ۳۲ و به‌خصوص سرکوب ۴۲، رژیم شاه میخاست با مدرنیسم تحمیلی‌اش ، آنتاگونیسم در برابر سنت ایجاد کند.
برای همین در این سال ها هنرپیشه های خیلی معروف، مانند جینا لولو بریجیدا را به ایران دعوت کرد. انطور که در عکس مشاهده میشود اینجا او را به زورخانه بردند. این در حالیه که زورخانه در ایران محیط مقدسی است، در آن نماز می‌خوانند، با وضو می‌روند، مرشدی هست، میان‌داری هست.خانوم جینا را بردند زورخانه شعبان که فدراسیون ورزش‌های باستانی بود. . نوع پوشش خانوم جینا مناسب اون محیط نبود و تقریبا میشود گفت «نیمه برهنه» بود، ایشونو گویا به گود بردند. «شعبان میان‌دار بود و هر ۲۰-۱۰ پهلوان کشتی‌گیری که در گود بودند، بریجیدا را روی شانه‌هایشان گذاشتند تا دوره به شعبان رسید. خیلی پلید بود، خیلی حرکات کثیفی می‌شد» بطوریکه طیب حاج رضایی یکی از دستگیر شدگان حوادث بعد از قیام 42 در بازجویی هایش ذکر می کند «
شیخ باقر نهاوندی واعظ نیز شب تاسوعا در تکیه شرکت نکرده، اما شب قبل از آن روی منبر علیه ورود جینا لولو بریجیدا، هنرپیشه زن ایتالیایی سخنرانی کرده و در مورد شعبان نیز اظهار نموده که او رفته و دست جینا را بوسیده و یک قالی به نامبرده هدیه داده و حالا آمده عزاداری می کند.»
احتمالا این حرکات سبب جنجالی هست که شما فرمودید.


توضیح بیشتر سبب اطناب بحث میشد و از طرفی هم درین مقال نمی گنجید! توصیه میشود کتاب «جریان ها و سازمان های مذهبی ، سیاسی ایران بین سال های 1320 تا 1357رسول جعفریان» و همچنین « ایران بین دو انقلاب یرواند آبراهامیان »«
آزاد مرد (شهيد طيب حاج رضائي به روايت اسناد) » را در این مورد مطالعه کنید
برقرار باشی
 
آخرین ویرایش:

ali hoseini

کاربر حرفه ای
کاربر ممتاز
خیلی خیلی ممنون
متنتون رو کامل خوندم و تا حدودی متوجه بحثاتون شدم. بعله. مدرنیته برهنگی بدون سایر موازین اون. مثل دموکراسی، آزادی بیان، صنعت، ....
االن متوجهشدم چرا عکساتون هم بیشتر در مورد همون حجاب اون زمان و اختلاط ها بوده.!

در مورد اون خانوم هم تشکر. برام سوال بود که کاملا فهمیدم. درسته. من زورخانه یکی دوبار رفتم و دیدم کاملااااااااا آمیخته با فرهنگ مذهبی هست. یجورایی نیمه حسینیه و نیمه ورزشگاه. با اون صحبتهایی که فرمدید متوجه شدم چرا میگفتن افتضاحات بازیگر ایتالیایی.
بازم تشکر.
 

Similar threads

بالا