بیاین تشکیل گروه بدیم و پی ال سی رو به کمک هم و همزمان با هم یاد بیگیریم امروز نوزده فروردین 92

Pro.Eng

متخصص plc
کاربر ممتاز
ورودي ها آنالوگ يا Analog Inputs :

مدل هاي LOGO با علامت هاي 12/24RC و 12/24RCO و 24RC پردازش و اجراي سيگنال هال آنالوگ را ممكن ميسازد و تا دو وردي ميتواند توسط اين مدل ها استفاده گردد.
خروجي هاي آنالوگ يا Analog Outputs :

در نرم افزار LOGO تنها دو خروجي آنالوگ با نام هاي AQ1 و AQ2 قابل دسترسي ميباشد. شما ميتوانيد يك مقدار را توسط خروجي آنالوگ يا پرچم آنالوگ نمايش دهيد.
پرچم ها يا Flags :

خروجي بلوك هاي پرچم همان سيگنال ووردي و يك بيت از حافظه ميباشند كه ميتوان از آن براي ذخيره كردن اطلاعات بصورت بيتي استفاده كرد. اين بيت معادل كنتاكتور كمكي در مدار هاي فرمان ميباشد. پرچم M8 در اولين سيكل برنامه نشانده ميشود. پس ميتوان اين پرچم را به صورت يك پرچم شروع كننده يا Start Up در برنامه جاري استفاده كرد. همچنين بعد از اجراي اولين سيكل برنامه پرچم M8 بازنشانده ميشود و در سيكل هاي بعدي هيچ واكنشي ندارد.
گيت AND :

با اين گيت در بخش هاي ابتدايي آشنا شديد. خروجي تابع AND فقط زماني فعال است كه همه ورودي ها فعال باشند. در اين گيت پايه آزاد حكم يك يا فعال را دارد.
گيت NAND :

خروجي اين گيت تنها زماني در حالت صفر ميباشد كه همه ورودي ها در حالت يك يا فعال باشند ، در غير اين صورت خروجي گيت در حالت يك ميباشد. اگر يك پايه ورودي متصل نشده يا آزاد باشد آن پايه بطور خودكار فعال مي باشد.
گيت OR :

خروجي تابع OR زماني در حالت فعال قرار ميگيرد كه حداقل يكي از ورودي ها داراي حالت يك باشد. اگر يكي از پايه هاي ورودي اين بلوك متصل نشده باشد آن پايه بطور خودكار در وضعيت صفر قرار ميگيرد.

emad sahraee

عضو جدید
منظورم از تند رفتن تمرین سخت بود.وگرنه خیلیم عقبیم. من تمرین شمارو مدار فرمانشو میتونم بکشم ولی با بلوک نمیشه چون کاربرد بلوکارو نمی دونم...
مرسی پس استفاده می کنیم از توضیحاتتون <3

Pro.Eng

متخصص plc
کاربر ممتاز
تمرين :
آسانسوري داريم با دو عدد موتور بالابر.ظرفيت اين آسانسور 2 نفر است. اين آسانسور به دلايل امنيتي فقط درصورتي بايد شروع به كار كند كه هر دو نفر كليد سمت خود را فشار دهند.
برنامه PLC آن را بنويسيد.
==
(اين تمرين رو صرفاً جهت برنامه نويسي گفتم و به دنبال تجهيزات و نمونه عملي اون نباشيد.و اينكه اين تمرين با چند تا از اين بلوك هايي كه امروز گفتم حل ميشه)

آخرین ویرایش:

Pro.Eng

متخصص plc
کاربر ممتاز
منظورم از تند رفتن تمرین سخت بود.وگرنه خیلیم عقبیم. من تمرین شمارو مدار فرمانشو میتونم بکشم ولی با بلوک نمیشه چون کاربرد بلوکارو نمی دونم...
مرسی پس استفاده می کنیم از توضیحاتتون <3
خواهش ميكنم.
مدار فرمان هم خيلي خوبه و ميتونه كمك بكنه.
==
براي برنامه نويسي ما احتياج به الگوريتم برنامه داريم. سعي كنيد الگوريتم برنامه رو بنويسيد تا بتونيد از روي اون برنامه رو پياده سازي كنيد.
من الگوريتم تمرين قبلي كه خودم نوشتم رو ميزارم ببينيد چقدر كمك ميكنه.

الگوريتم برنامه :

آخرین ویرایش:

Pro.Eng

متخصص plc
کاربر ممتاز
تمرين :
در يك پنل CNC شكل ، دو موتور در راستاي X و در راستاي Y داريم.
موتور X بايد هنگام وصل شدن كليد شماره 1 و موتور Y بايد هنگام وصل شدن كليد شماره 2 حركت كند.
موتور ها نبايد همزمان باهم حركت كنند. ( يكي به جاي ديگري )
==
جواب رو ندارم خودمم.

Pro.Eng

متخصص plc
کاربر ممتاز
كاملاً درسته.
ولي چرا يك OR بعد از ورودي شماره 1 گذاشتيد ؟! اين OR تأثيري نداره. انگار كه ورودي I1 رو خالي و بدون واسط به خروجي وصل كرديد. يعني نيازي به اون OR نيست.
به تعريف گيت OR توجه كنيد :
گيت OR :

خروجي تابع OR زماني در حالت فعال قرار ميگيرد كه حداقل يكي از ورودي ها داراي حالت يك باشد. اگر يكي از پايه هاي ورودي اين بلوك متصل نشده باشد آن پايه بطور خودكار در وضعيت صفر قرار ميگيرد.
==
حالا من ميخام يك كارايي ديگه به همين پروژه اضافه كنم و شما مدارتون رو تكميل تر كنيد.
از اونجا كه گفتيم ما دو عدد كليد ورودي داريم پس در حالت ديجيتال مجموعاً 4 حالت اتفاق ميفته.
1- زماني كه دو كليد وصل باشند
2- زماني كه دو كليد قطع باشند
3- زماني كه كليد 1 وصل و كليد 2 قطع باشه
4- زماني كه كليد 2 وصل و كليد 1 قطع باشه

در صورت سؤال :
ما گفتيم زماني كه كليد 1 وصله Q1 روشن بشه و Q2 روشن نشه
ما گفتيم زماني كه كليد 2 وصله Q2 روشن بشه و Q1 روشن نشه
اينها رو شما رعايت كرديد.

حالا ميخايم كاري كنيم كه :
وقتي هر دو كليد روشن هستند هيچ كدوم از موتور ها روشن نشه و
همينطور
وقتي هر دو كليد خاموش هستند هم هيچ كدوم از موتور ها روشن نشه
.

در مدار شما وقتي هر دو كليد خاموش باشند هر دو موتور خاموش خواهند بود و اين مسئله رعايت شده ولي وقتي هر دو كليد روشن باشند موتور 1 شروع به كار ميكنه و موتور 2 خاموش ميمونه.

حالا سعي كنيد مدار رو به صورت زير اصلاح كنيد :
I1 روشن I2 خاموش Q1 روشن Q2 خاموش
I1 خاموش I2 روشن Q1 خاموش Q2 روشن
I1 روشن I2 روشن Q1 و Q2 خاموش
I1 خاموش I2 خاموش Q1 و Q2 خاموش

(به خط قرمز رنگ توجه كنيد )

natanaeal

کاربر حرفه ای
کاربر ممتاز
بسیار سپاس از حضور و همراهی شما

بله فرق کلید و شستی رو میدونم :smile:
== ============================
با استفاده از wiping relay معمولي نميشه برنامه رو دائمي كرد چرا كه فقط يك ورودي تريگر داره.
حتی اگه طبقه آخر فلگ استفاده کنیم؟؟
ولي edge triggered wiping relay علاوه بر ورودي تريگر يك ورودي reset هم داره و ميشه از طبقه آخر يك فيدبك گرفت و به طبقه اوّل داد.
اگر wiping relay معمولي استفاده كنيد بايد يه جوري از طبقه آخر به ورودي تريگر طبقه اوّل وصل كنيد. كه من اين كار رو كردم و Q3 يعني چراغ طبقه آخر ( زرد ) رو با ورودي INPUT ضرب ( AND ) كردم
چرا بجاش فلگ نذاشتیدو به ورودي طبقه اوّل وصل كردم ولي مدار دچار مشكل شد و فقط چراغ سبز يا طبقه دوم روشن ميشه و اون هم 1 ثانيه و بقيه تايمر ها كار نميكنند !!!
================================

بعد از قطع و وصل شدن برق سيستم چراغها هر سه با هم روشن شدن(تو تستی که من گرفتم اینجوری شد:))
بله نميشه تضمين كرد. ولي من فرض كردم هميشه يك عدد مأمور محترم راهنمايي و رانندگي سر چهار راه ايستاده و كنترل ميكنه چراغ رو ;)
اون بندگان خدا(ازونجایی که شخص مشخصی مد نظر نیست غیبت نمیشه)خیلی تلاش کنند سر پستشون بایستند یا یه سوپرمارکتی جایی پیدا کنند تا بشینن./صبح تو تاکسی قیافه هاشون دیدنیه:)
==========================================

ولي در اين برنامه اينطوري نيست و وقتي برق قطع شد حتماً بايد كليد رو هم خاموش كنيم تا وقتي برق اومد سيستم هنگ نكنه. این یکی از ضعفهای برنامه محسوب نمیشه؟
يا اينكه بعد از اينكه برق اومد يك بار كليد رو خاموش و دوباره روشن كنيم.
تست گرفتم
==
انشا الله در مورد تابلو ها هم صحبت خواهيم كرد. آمین:)

==
بله ديگه. داخل پردازنده PLC ها تمام اين برنامه ها پردازش ميشوند و فرمان هاي مناسب به خروجي PLC صادر ميشه.
از جمله همين AND و wiping relay. در واقع اين ها جزو نرم افزار هستند.

درک نکردم ، منظورم اینه نمیتونم تصور کنم
======================================
به روی چشم حتما من بعد برنامه رو میذارم شما از سایت آپلود رو انجام میدید؟

سلام
امیدوارم حالتون خوب باشه
صحت و سلامتی و آرامش:)
./چقدر کلاس شلوغ بود/کاش یه ساعتی باشه که همه با هم باشیم...
سوال و جوابو انجام بدیم./

دو کلید و دو موتور:این جدول درسته؟
2.JPG
یعنی باید چهار تا AND دو تا OR دو تا NAND استفاده کنیم؟
هر AND چهار تا ورودی داره میشه بجای چهارتا از هر ورودیش استفاده کرد؟

Pro.Eng

متخصص plc
کاربر ممتاز
اگر از FLAG هم استفاده کنیم باز مشکل حل نمیشه. من استفاده کردم جواب نداد.

به جاش FLAG هم گذاشتم باز هم جواب نداد.
==
دوران خدمت دورانه عجیبیه :smile:
==
این مسئله برق رفتن دردسر شده برای ما !!! :biggrin:
چرا خوب میتونه ضعف محسوب بشه ولی میشه یه فکری به حالش کرد.میشه برنامه رو عوض کرد یا از مدارات بیرونی و جانبی PLC استفاده کرد.
حالا فعلاً اینو از من بپذیرید تا بعد. ( پیوست به کار هایی که قولش رو دادیم )
==
اصلاً میتونیم یه جلسه فقط راجع به تابلو صحبت کنیم.
==
خوب شاید تا حالا داخل PLC ها رو ندیده باشید و یا اینکه با میکروکنترلر کار نکرده باشید. پردازنده داخل PLC هم نوعی پروسسور هستش و میتونه کار های منطقی و ریاضی رو انجام بده دقیقاً همونطور که میکروکنترلرها انجام میدهند.
Wiping relay در حقیقت میتونه نوعی تایمر در پروسسور مربوطه باشه که با فعال شدن پایه های مورد نظر پروسسور به روتین تایمر بره و شروع کنه به شمارش زمان و در همین حال یک خروجی پروسسور رو فعال کنه.
AND هم که دیگه دستورش داخل دستورات هر پروسسوری وجود داره. تازه با IF و ELSE هم میشه AND دو ورودی رو تولید کرد.
==
نه. من از آپلود سنتر ها استفاده کردم تا حالا.
==
جدول درستی که کشیدید درسته ولی اون AND و OR ها رو متوجه نمیشم !!!
نمیدونم شاید بشه به نظرم بهتره برنامه رو بنویسید و بزارید تا بشه نظر داد.

natanaeal

کاربر حرفه ای
کاربر ممتاز
سلام :) ./این سلام پر از انرژی بود بخاطر پیوستگی حضورتون/.

امیدوارم در صحت،سلامتی و آرامش باشید./

در مورد چراغ راهنمایی رانندگی منم تو فکرش هستم ، اما چون به نتایج جالبی نرسیدم نذاشتم./

دیشب خیلی سعی کردم بدون تقلید از شما رووش کار کنم وقتی تست میگرفتمو به مردم رو چهار راه فکر میکردم خندم میگرفت./چه زد و خوردی پیش میومد:biggrin:

بسیار سپاس از شما ، خیلی ممنونم

اگه قراره تو یه جلسه توضیحات تابلو به تاریخ بپیونده نه :)

منم میخواستم
پردازنده داخل PLC هم نوعی پروسسور هستش و میتونه کار های منطقی و ریاضی رو انجام بده

بشنوم

شما قبلا گفتین:
از جمله همين AND و wiping relay. در واقع اين ها جزو نرم افزار هستند.
این بلوک ها تو نرم افزار معرف سخت افزارهامون هستند که با چشم های مصلح و غیر قابل مشاهده هستند;)

جدول هم کار شماست من کار خاصی نکردم فقط جدولشو انجام دادم

میدونید،مشکل من اینه که همه چیزو سخت تصور میکنم و انتظارم ندارم ساده انجام شه و خودم پیچیده ش میکنم
خاطره:سال اول دبیرستان یادمه دبیر شیمی بهم گفت من از دست تو چکار کنم سختاشو درست حل میکنی آسوناشو غلط؟
:eek:

این صفر و یک هایی که گفتید رو وقتی تست میگیریم رو کلیدها پیاده میکنیم؟

فقط وقتی هر دو یک باشن Q1 برام روشن میمونه(فک کنم این خط فقط مشکلشه)

ببینید:
12.JPG

Pro.Eng

متخصص plc
کاربر ممتاز
سلام.
==
بزاريد يك منبع خوب در مورد طراحي تابلو هاي صنعتي پيدا كنم معرفي ميكنم كه از روي اون مطالعه بفرماييد.
==
بله اگر خيلي بخايد ريز بشيد حرف شما درسته. در واقع توي واحد ALU پروسسور گيت AND به صورت سخت افزاري وجود داره.
همينطور داخل پروسسور ، اسيلاتور RC وجود داره و اسيلاتور خارجي بيرون پروسسور هم تعبيه ميشه. اينها هم سخت افزار تايمر محسوب ميشوند و سيگنال خروجي اسيلاتور توسط خود پروسسور تبديل به پالس ميشه و مراحل مربوط به شمارش صورت ميگيره و ....
رو اين حساب گفتم نرم افزاريه كه ميدونستم اگر زياد راجع به سخت افزارش حرف بزنيم بايد اسم دوره رو بزاريم آموزش پروسسور هاي ARM نه آموزش PLC.
==
همونطور كه ميدونيد به اين جدول ها ، جدول درستي يا اگر اشتباه نكنم Transition Table گفته ميشه كه توي طراحي ديجيتال ميتونه كمك زيادي بكنه.
==
بله خيلي ها اينطوري ان. منم بعضي مواقع زياد سخت ميگيرم.
==
گذشته ها گذشته :smile:
==
بله ديگه. اين صفر و يك ها دقيقاً حالت هاي خاموش و روشن بودن ورودي ها هستند.
==
بله اين مداري كه شما گذاشتيد هم مثل مدار emad هستش.
تغييرات خاصي من توش نميبينم به جز اينكه OR بعد از I1 رو برداشتيد و به جاش AND گذاشتيد.

همون چيزي كه به آقا Emad گفتم به شما هم ميگم اعمال يك ورودي به تنهايي به يك گيت منطقي تأثيري نداره. مثل اينكه ورودي رو بدون هيچ تغييري به خروجي گيت مورد نظر وصل كنيد.
البته در مورد گيت NOT داستان فرق ميكنه چرا كه تك ورودي هستش ولي AND و OR و ... اعمال يك ورودي بهشون كار خاصي صورت نميده.
==
اشكال نداره. من برنامه رو ميزارم كه زياد وقت تلف نشه و بتونيم تمرين ها بيشتري هم بگيم.
Circuit Diagram1.lsc - 26 KB

natanaeal

کاربر حرفه ای
کاربر ممتاز
من انتهای خروجی اول یه نات گذاشتم

اتفاقا منم مشابه مدارتون کشیدم اما اتصالات نات رو تقابلی رفتم فکر کنم ولی نمیدونم چرا جوب نداد شایدم اشتباه رفتم بخش اتصالاتو

اوکی

الان تمرین میدین؟

Pro.Eng

متخصص plc
کاربر ممتاز
من انتهای خروجی اول یه نات گذاشتم

اتفاقا منم مشابه مدارتون کشیدم اما اتصالات نات رو تقابلی رفتم فکر کنم ولی نمیدونم چرا جوب نداد شایدم اشتباه رفتم بخش اتصالاتو

اوکی

الان تمرین میدین؟

از خروجي ها هم ميشه NOT گرفت و با ورودي بعدي AND كرد مثل كاري كه شما و Emad كرديد.
بله الان 2 تا تمرين ميدم و راجع به ادامه بلوك ها هم صحبت ميكنم.

Pro.Eng

متخصص plc
کاربر ممتاز
تمرين شماره 1 :
سيستم كنترل ميز مسابقه سه نفره اي را به گونه اي طراحي كنيد كه اگر هر كدام از شاسي هاي s1 , s2 , s3 زودتر فشار داده شود ، چراغ مربوط به آن روشن شده و چراغ هاي ديگر عمل نكند.
اين تمرين مشابه تمرين قبلي ( 2 كليد و 2 موتور ) هستش.
==
تمرين شماره 2 :
در شكل زير دو كليد فشاري s1 و s2 به ترتيب براي استارت و استپ در سمت آغازين كانواير وجود دارد. همچنين در بخش انتهايي كانواير دو كليد فشاري s3 و s4 براي استارت و استپ كانواير تعبيه شده است. از طريق هر دو بخش آغازين و انتهايي كانواير مي توان آن را استارت و استپ نمود.
لازم به ذكر است كه سنسور s0 براي توقف كانواير هنگام رسيدن جسم به انتهاي كانواير نصب شده است. (سنسور دو حالته هستش)
برنامه PLC اين كانواير را بنويسيد.

natanaeal

کاربر حرفه ای
کاربر ممتاز
تمرين شماره 1 :
سيستم كنترل ميز مسابقه سه نفره اي را به گونه اي طراحي كنيد كه اگر هر كدام از شاسي هاي s1 , s2 , s3 زودتر فشار داده شود ، چراغ مربوط به آن روشن شده و چراغ هاي ديگر عمل نكند.
اين تمرين مشابه تمرين قبلي ( 2 كليد و 2 موتور ) هستش.

12.JPG
تمرين شماره 2 :
در شكل زير دو كليد فشاري s1 و s2 به ترتيب براي استارت و استپ در سمت آغازين كانواير وجود دارد. همچنين در بخش انتهايي كانواير دو كليد فشاري s3 و s4 براي استارت و استپ كانواير تعبيه شده است. از طريق هر دو بخش آغازين و انتهايي كانواير مي توان آن را استارت و استپ نمود.
لازم به ذكر است كه سنسور s0 براي توقف كانواير هنگام رسيدن جسم به انتهاي كانواير نصب شده است. (سنسور دو حالته هستش)
برنامه PLC اين كانواير را بنويسيد.

الان دومی هم میذارم ./ ویرایش همین پست

Pro.Eng

متخصص plc
کاربر ممتاز
گيت NOR :

خروجي تابع NOR زماني در وضعيت يك ميباشد كه همه ورودي ها حالت صفر را داشته باشند.در اين تابع پايه آزاد حكم صفر را دارد.
گيت XOR :

خروجي اين تابع زماني در وضعيت يك قرار ميگيرد كه تعداد فردي از ورودي ها داراي وضعيت يك باشند. پايه آزاد در اين تابع حكم صفر را دارد.
گيت NOT :

هر گاه ورودي در وضعيت صفر باشد ، خروجي در وضعيت يك خواهد بود و بالعكس. اگر پايه ورودي اين بلوك متصل نشده باشد در آن صورت آن پايه حكم يك را دارد.
==
تايمر ها يا Timers :
تايمر تأخير در وصل يا On-Delay :

در اين تابع خروجي زماني فعال مي شود كه زمان تعريف شده Ta بعد از فعال شدن پايه Trg سپري شده باشد. نحوه عملكرد تابع فوق به اين صورت ميباشد كه وقتي ورودي Trg از وضعيت صفر به يك تغيير پيدا ميكند ، زمان تنظيم شده Ta اجرا ميشود. اگر ورودي Trg براي مدت طولاني در وضعيت يك باقي بماند ، در آن صورت بعد از سپري شدن زمان تنظيم شده Ta خروجي در وضعيت يك قرار ميگيرد و اگر ورودي Trg قبل از سپري شدن زمان Ta در وضعيت صفر قرار گيرد ، زمان Ta نيز در وضعيت صفر قرار ميگيرد. در صورت قطع شدن برق ، مدت سپري شده ريست ميشود. خروجي اين تابع تا زمانيكه ورودي Trg فعال باشد روشن است و با غير فعال شدن ورودي Trg خروجي نيز غير فعال ميشود.
تايمر تأخير در قطع يا Off-Delay :

در اين تابع خروجي با لبه بالا رونده ورودي Trg روشن ميشود و تا وقتيكه زمان تنظيم شده Ta سپري گردد ، روشن مي ماند. در اين تابع اگر ورودي Trg به وضعيت يك سوئيچ شود ، خروجي فوراً روشن ميشود و زمان تنظيم شده Ta با لبه پايين رونده ورودي Trg فعال ميشود و بعد از سپري شدن زمان تنظيم شده خروجي خاموش ميشود.
اگر ورودي Trg بعد از فعال شدن زمان Ta به وضعيت يك سوئيچ شود و دوباره به وضعيت صفر سوئيچ شود ، زمان Ta نيز دوباره از اوّل شروع به شمردن ميكند. ورودي R براي ريست زمان Ta و خروجي مورد استفاده قرار ميگيرد. مثال : رله راه پله ساختمان يك تايمر تأخير در قطع هستش.

Pro.Eng

متخصص plc
کاربر ممتاز
خوب برنامه 1 شما رو رفع اشكال كنيم :
توي اين برنامه اي كه شما نوشتيد خروجي ها بدون تعيين نوبت ورودي ، روشن ميشوند.
يعني چي ؟!
يعني اينكه مشخص نميشه كي زودتر زده كليد رو.
در واقع ما ميخايم سيستم مطمئني طراحي كنيم و مشخص كنيم كه كي كليد رو زودتر زده.
چجوري بايد مشخص بشه ؟!
اينجوري كه وقتي كليدي زودتر زده شد خروجي مورد نظر رو روشن بكنه و همزمان خروجي هاي ديگه رو خاموش بكنه.

natanaeal

کاربر حرفه ای
کاربر ممتاز
خوب برنامه 1 شما رو رفع اشكال كنيم :
توي اين برنامه اي كه شما نوشتيد خروجي ها بدون تعيين نوبت ورودي ، روشن ميشوند.
يعني چي ؟!
يعني اينكه مشخص نميشه كي زودتر زده كليد رو.
در واقع ما ميخايم سيستم مطمئني طراحي كنيم و مشخص كنيم كه كي كليد رو زودتر زده.
چجوري بايد مشخص بشه ؟!
اينجوري كه وقتي كليدي زودتر زده شد خروجي مورد نظر رو روشن بكنه و همزمان خروجي هاي ديگه رو خاموش بكنه.

یعنی تایمر باید باید بیاد؟

Pro.Eng

متخصص plc
کاربر ممتاز
نه. نيازي به تايمر نيست.
گفتم كه مثل همون 2 كليد 2 موتوره.
هر كليدي كه فشار داده ميشه بايد خروجي خودش رو روشن بكنه و خروجي هاي ديگه رو خاموش بكنه.
زماني كه همه كليد ها با هم فشار داده ميشوند هم ميتونه همه خروجي ها فعال بشه و هم ميتونه همه خروجي ها غير فعال بشه. بستگي به طراحي شما داره.
ما فرض ميكنيم مثل قبل وقتي همه با هم فشار داده بشوند هيچ خروجي فعال نشه.

natanaeal

کاربر حرفه ای
کاربر ممتاز
نه. نيازي به تايمر نيست.
گفتم كه مثل همون 2 كليد 2 موتوره.
هر كليدي كه فشار داده ميشه بايد خروجي خودش رو روشن بكنه و خروجي هاي ديگه رو خاموش بكنه.
زماني كه همه كليد ها با هم فشار داده ميشوند هم ميتونه همه خروجي ها فعال بشه و هم ميتونه همه خروجي ها غير فعال بشه. بستگي به طراحي شما داره.
ما فرض ميكنيم مثل قبل وقتي همه با هم فشار داده بشوند هيچ خروجي فعال نشه.

رو این حساب :
بین هر ورودی با AND یه عدد NOT بذاریم
NOT وردی اول به ورودی AND 2 و 3 بره
NOT وردی دوم به ورودی AND 1 و 3 بره
NOT وردی سوم به ورودی AND 2 و 1 بره

درسته؟

Pro.Eng

متخصص plc
کاربر ممتاز
تايمر تأخير در وصل و قطع يا On/Off-Delay :

اين تابع يك تايمر تأخير در وصل و تأخير در قطع ميباشد. در اين تابع خروجي بعد از سپري شدن اوّلين زمان TH روشن ميشود و بعد از سپري شدن دومين زمان تنظيم شده TL ، خاموش ميشود.وقتيكه وضعيت ورودي Trg از صفر به يك تغيير پيدا ميكند ،‌زمان تنظيم شده TH اجرا ميشود و اگر در حين شمارش زمان TH ، ورودي Trg دوباره به وضعيت صفر و سپس يك سوئيچ شود ، زمان TH ريست ميشود. وقتيكه وضعيت ورودي Trg از يك به صفر تغيير پيدا كند ، زمان تنظيم شده TL اجزا ميشود و بعد از سپري شدن اين زمان خروجي خاموش ميشود.
البته قابل ذكر است كه بعد از سپري شدن زمان TH خروجي Q روشن ميشود. اگر قبل از اينكه زمان TL سپري شود ، ورودي Trg به حالت يك سوئيچ شود ، در اين حالت زمان TL ريست ميشود. در صورت قطع برق ، زمان TL و TH ريست ميشود. براي تنظيم زمان TH و TL از قسمت تنظيم پارامتر ها در پنجره مشخصات اين تابع اقدام ميكنيم. براي دستيابي به اين پنجره و تنظيم زمان TH و TL كافيست روي بلوك تايمر دوبار كليك كرده سپس پنجره مشخصات بصورت زير باز خواهد شد.

تايمر تأخير در وصل مستقل از ورودي يا Retentive On-Delay :

در اين تايمر زمان Ta با لبه بالارونده ورودي Trg فعال شده و پس از سپري شدن زمان تنظيم شده ، خروجي Q روشن ميشود. وقتي كه وضعيت ورودي Trg از صفر به يك تغيير پيدا ميكند ، شمارش زمان Ta آغاز ميشود. اگر مدت سپري شده به زمان T برسد ، خروجي Q در وضعيت يك قرار ميگيرد. اگر ورودي Trg دوباره سوئيچ شود ، بر روي زمان Ta تأثيري ندارد.همچنين خروجي و Ta به حالت صفر بازنشانده نميشوند تا وقتيكه ورودي R در وضعيت يك يا فعال قرار گيرد. اگر در حين شمارش زمان برق قطع گردد ، با دوباره وصل شدن برق زمان Ta ريست ميشود.
مولد تصادفي يا Random Generator :

اين تابع يك تايمر تركيبي تأخير در وصل و قطع است كه زمان قطع و وصل را بطور تصادفي از تنظيم هاي مشخص شده براي آن تعيين ميكند . اگر وضعيت ورودي En از صفر به يك تغيير پيدا كند ، يك زمان تصادفي بين صفر و TH تعيين ميشود.اگر ورودي En براي مدت زمان تأخير در روشن در وضعيت يك باقي بماند ، خروجي بعد از سپري شدن زمان تأخير در روشن ، در وضعيت يك قرار ميگيرد.اگر وضعيت ورودي En قبل از سپري شدن زمان تأخير در روشن به وضعيت صفر سوئيچ كند ، تايمر ريست ميشود.
اگر وضعيت ورودي En دوباره به وضعيت صفر سوئيچ شود ، يك زمان تصادفي بين صفر و TH تعيين شده و شروع به اجرا كردن زمان ميكند. اگر ورودي En به حالت صفر تغيير وضعيت دهد ، زمان تأخير در خاموش اجرا ميشود و در آن صورت خروجي بعد از پايان يافتن زمان تأخير در خاموش در وضعيت صفر قرار ميگيرد.اگر وضعيت ورودي En قبل از سپري شدن زمان تأخير در خاموش TL به وضعيت يك سوئيچ شود ، تايمر ريست ميشود.براي تنظيم مولد تصادفي ميتوان از پنجره تنظيمات با دوبار كليك روي تايمر استفاده كرد.

كليد روشنايي راه پله يا Stairway Lighting Switch :

خروجي با لبه بالارونده پالس ورودي Trg فعال ميشود و بعد از سپري شدن زمان T كه قابل تنظيم است خاموش ميشود.اگر وضعيت ورودي Trg از صفر به يك تغيير پيدا كند ،‌ خروجي فعال ميشود و با لبه پايين رونده ورودي Trg زمان T شروع به شمردن ميكند.اين به آن معناست كه بهتر است براي ورودي از يك شستي استفاده شود.اگر شمارش زمان برابر مقدار تنظيم شده شود ، در آن صورت خروجي خاموش ميشود. اگر ورودي Trg دوباره از وضعيت صفر به يك و پس از وضعيت يك به صفر تغيير كند و يا برق قطع شود ، در اين صورت زمان Ta بازنشانده ميشود.

Pro.Eng

متخصص plc
کاربر ممتاز
درسته.
فقط با اين حساب كه برنامه رو من خودمم ننوشتم و جواب ها رو ندارم.
بنويسيد و تست كنيد.

natanaeal

کاربر حرفه ای
کاربر ممتاز
برنامه رو نوشتم فقط سیستمم هنگ شده

یکم بیشتر تمرین دومی رو توضیح میگید؟ایشالله تا شب عمری باقی بود بذارمش

Pro.Eng

متخصص plc
کاربر ممتاز
تايمر هفتگي يا Weekly Timer :

اين تابع يك تايمر هفتگي ميباشد كه در ساعات و روزهاي قابل تنظيم ، خروجي آن فعال خواهد بود.براي اينكار بايد از پنجره تنظيم ، مشخصات هفته هاي فعال را انتخاب كنيد و سپس تاريخ مورد نظر را وارد كنيد.

تايمر ساليانه يا Yearly Timer :

در اين تابع خروجي توسط تاريخ روشن و خاموش ميشود. يك تاريخ براي روشن شدن و يك تاريخ براي خاموش شدن از دوازده ماه تعيين مي گردد. خروجي از يك تابع تنظيم شده روشن ميشود تا تاريخ بعدي كه نشان دهنده خاموش شدن خروجي مي باشد.

شمارنده بالا / پايين شمار يا Up\Down Counter :

اين تابع يك شمارنده مي باشد كه ميتواند پالس هايي كه به ورودي آن توسط سنسور ها و غيره وارد ميشود را شمارش و در مقدار تنظيم شده ، خروجي را فعال و غير فعال كند. خروجي اين شمارنده زماني فعال ميشود كه مقدار شمارش بيشتر يا برابر مقدار تنظيم شده شود.جهت شمارش را ميتوانيد با ورودي Dir تنظيم كنيد.زماني كه اين ورودي فعال است ، شمارش به طرف پايين ميباشد و زماني كه فعال نيست ، شمارش به طرف بالا ميباشد.

Pro.Eng

متخصص plc
کاربر ممتاز
ببينيد در مورد تمرين دوم.
ما از 2 نقطه ميتونيم سيستم رو روشن/خاموش كنيم.
يكي اوّل خط و يكي آخر خط.
==
در آغاز فرآيند كليد استارت از اوّل يا از آخر كانواير فشار داده ميشه و كانواير شروع به حركت ميكنه.
==
فرض ميكنيم كه جسمي روي كانواير در حال حركت هستش. بعد از رسيدن جسم به آخر خط سنسور فرمان ديده شدن جسم رو صادر ميكنه. در اين حال بايد كانواير متوقف بشه.
==
همينطور زماني كه جسم شروع به حركت كرده و هنوز به انتهاي خط نرسيده هم در صورت فشار دادن هر كدوم از كليد ها استپ بايد كانواير متوقف بشه.

==
در ضمن بعداً اين رو هم اضافه ميكنيم كه بعد از اينكه سنسور جسم رو تشخيص داد و كارگر جسم رو از روي كانواير برداشت دوباره سنسور اجازه حركت بده و دوباره كانواير شروع به حركت كنه.

Unknown_S

متخصص سیستم های قدرت
کاربر ممتاز
سلامی به گرمی حضور خدا

به عادت معهود امیدوارم همگی در صحت و سلامتی و آرامش باشید
:)

بسیار سپاس از شما بابت توضیحاتتون Pro.Eng )
یه سوال :

دو سنسور و شیر برقی و... داشتیم ،ممکنه بگید وقتی قراره بریم تو تجهیزات بجای And ، wiping relay و... چه سخت افزاری قرار میدیم؟

:D
و امّا برنامه ای که من نوشتم : http://s5.picofile.com/file/8150613800/Circuit_Diagram2.lsc.html
و عکس برنامه :

( مرجعی برای چک کردن جواب ندارم و خودم نوشتم. اگر مشکلی وجود داشت بگید تا بررسی کنیم با هم )
مگه simulation نمیکنید؟
برنامه چراغ راهنمایی رو مینویسم و براتون میذارم امشب...
بسیار سپاس از حضور و همراهی شما

درسته اما این تمام تجهیزات نیست و تمامشون کنار هم نمیاد
مثلا پی ال سی تو چه فاصله ای از تجهیزات باشه خوبه؟سنسور جاشون تو تابلو نیست عموما کجا چطور قرار بگیرن درسته؟چه ایمنی

ای باید براشون رعایت شه؟

یعنی این موارد داخل کنترل کننده هاست؟
خجالت آوره برنامه ای که من نوشتم:(
هیچ چیز خجالت آور نیست... آدم اگه بلد باشه که نمیره سراغ یادگیری...

درباره تجهیزات میشه گفت که بستگی داره و نمیشه گفت که مثلا به یه موتور 3 کیلووات نیاز داریم! بستگی به حجم مخزن و ... داره
ولی در کل میشه گفت که چه تجهیزاتی مورد نیاز خواهد بود...
ما یه تابلو برق خواهیم داشت که نزدیک به مخزن خواهد بود... توی تابلو چند ردیف ترمینال لازمه تا کابل های ورودی و خروجی متصل بشه و label بخوره... به فیوزهای مینیاتوری و محافظ موتوری نیاز داریم تا عمل حفاظت رو انجام بدن... به چند کنتاکتور نیاز داریم برای تغذیه و کلیدزنی خروجی ها... به رله های حفاظتی مثل بیمتال و کنترل فاز و .... نیاز خواهیم داشت
یه کلید ها و شستی ها نیاز خواهیم داشت... به چراغ سیگنال روی درب تابلو حتما نیاز داریم برای اعلام وضعیت کاری سیستم... به کابل های خاص هر تجهیز نیاز داریم و همچنین تری (کانال) یا لدر (نردبان کابل) یا PG (لوله) برای عبور کابل ها به صورت ایمن نیاز داریم...
PLC و تجهیزات اون در داخل تابلو نصب خواهند شد که قبلا عرض شده خدمتتون...
سنسور ها و موتور و سایر خروجی ها در مخزن نصب میشن...
تقریبا پیچیده هست فرایند شروع از 0 تا تکمیل کامل یه همچین پروژه ساده ای... و به کلی قابل بیان نیست و باید توی یک کارخونه باشید و توضیح داده بشه تا مطالب رو خوب درک کنید...

سوالی بود بفرمائید...:gol:

Unknown_S

متخصص سیستم های قدرت
کاربر ممتاز
سلام خدمت دوستان گلم
شرمنده یه مدته شدید درگیرم و به مدت چدن ماه آینده وضع به همین منوال خواهد بود ولی سعی میکنم زود به زود سر بزنم...

انشا الله در مورد تابلو ها هم صحبت خواهيم كرد. آمین:)
چقدر کلاس شلوغ بود/کاش یه ساعتی باشه که همه با هم باشیم...سوال و جوابو انجام بدیم./
سلام :) ./این سلام پر از انرژی بود بخاطر پیوستگی حضورتون/.
اگه قراره تو یه جلسه توضیحات تابلو به تاریخ بپیونده نه :)
==============================================================
دو کلید و دو موتور:این جدول درسته؟
مشاهده پیوست 225825
یعنی باید چهار تا AND دو تا OR دو تا NAND استفاده کنیم؟
هر AND چهار تا ورودی داره میشه بجای چهارتا از هر ورودیش استفاده کرد؟
یعنی به من مستقیم فحش میدادید بهتر بود
:D
جدا عذر میخوام... موقع شروع اینقدر مشغله نداشتم... باز هم معذرت میخوان بابت تاخیر:w30:
=========================================
ببینید چرا سختش میکنید...
من درک میکنم که شما الان دنبال یه قانون یا روش هستید تا برنامه نویسی رو یاد بگیرید ولی برنامه نویسی اینجوری نیست...
به حستون توجه کنید و نجوه کار برنامه رو برای خودتون تکرار کنید و بلوک ها رو بچینید... همین...!
امشب حتما هستم و برنامه رو رو میذارم و اگر بودید بحث میکنیم و حتما شبهای دیگه هم میام...
;)