از اينكه ناراحت نميشيد واقعا خوشحالم و افتخار ميكنم كه هموطني چون شما دارم.
در اينكه من دو بار جواب شما رو خواندم هيچ شكي ندارم، اما باور كنيد هنوز هم شما ادعاي مرا مبني بر وقوع هرج و مرج پاسخ نداده ايد. البته شايد روي كاغذ بتوان گفت كه فقط يك قانون: «احترام به آزادي ديگران» اما وقتي عملا هر يك از برداشت ويژه خود را از آزادي داريم!
چگونه مي توانيم به آزادي ديگران(دقت كنيد آزادي مد نظر ديگران معمولا با آزادي مدنظر من زمين تاآسمان فرق دارد) احترام بگذاريم؟ براي مثال من ازادي را در اين ميدانم كه آشعالهايم را جلوي درب منزل شما بگذارم!!!! ايا شما بايد به اين آزادي احترام بگذاريد؟
كاملا با حرف شما موافقم: «سعادت بشر با اسارت و محدوديت بدست نمي آيد» اما شما نيز باور كنيد كه سعاد بشر در بي قيد و بندي نيز تامين نخواهد شد. هر انساني بهر حال بايد يكسري بايد و نبايد هايي را رعايت كند تا بتواند در جامعه زندگي كند. حال بعضي معتقدند اين بايدها و نبايدها را بايد خود انسان وضع كند و برخي ديگر اعتقاد دارند اين بايد ها ونبايد ها را بايد دين وضع كند. بنده فعلا با اينكه حق با كدام گروه است كاري ندارم؛ تنها مي خواهم قبول كنيد كه انسان به اين بايد ها و نبايد ها نياز دارد. اين طور نيست؟
با تمام احترامي كه به دكتر شهيد قائلم، اما به عقيده من عقل بشر به تنهايي قادر به ترسيم اين خط مستقيم نيست. چراكه براي ترسيم اين خط به اطلاعاتي نياز است كه بشر لااقل همه اين اطلاعات را ندارد! براي مثال بشر بدون آموزه هاي دين، هيچ اطلاعي از وضعيت پس از مرگ خوبش ندارد! حال چگونه مي خواهد برنامه اي وضع كند تا مسير اين خط را در زمان پس از مرگ ادامه دهد؟
اگر مايل بوديد ميتوانيم اين بحث را بيشتر باز كنيم.
هرچند با گفته شما در خط اول موافق نيستم، اما براي منحرف نشدن تاپيك از بحث اصلي در اين باره صحبتي نميكنم. تنها به اين نكته لسنده ميكنم كه اين همه اصلت دادن به سرشت خويش ما را در دام اومانيسم گرفتار خواهد كرد.
بخشي از نماز يعني ستايش از خدا، اما نماز كارايي هاي ديگر نيز دارد. خلاصه كردن نماز در لفظ تشكر ما را به دام اين اشتباه مي اندازد كه «اگر نماز يعني تشكر، من جور ديگري تشكر ميكنم!»
نماز مقدماتي دارد كه بدون آن نمازمان نماز نيست!!! براي نماز بايد وضو گرفت! يعني بايد اول پاك شد سپس تشكر كرد. نمازگذار نبايد مال غصبي داشته باشد! يعني براي نماز بايد به حقوق ديگران احترام گذاشت! محل نماز نبايد غصبي باشد! يعني احترام به حقوق ديگران! براي نماز بايد نيت داشت، بايد نماز را تنها براي خدا خواند! يعني پرهيز از ريا و دورويي!
نماز يعني صحبت كردن با خدا
نماز يعني اظهار بندگي و تسليم در برابر خدا
نماز يعني تمرين اصولي كه مسلمانيمان را تامين ميكنند. يادآواري توحيد و صفات خدا
بحث درباره نماز و اسرار آن مقوله اي است كه اصلا در حوصله اين تاپيك نمي گنجد. و مطمئنا سواد ناقص حقير نمي تواند اصل مطلب را ادا كند.
در اين كه با گفتن «خدايا بخاطر همه تعمت هايت شكر» از خدا تشكر كرده ايم شكي نيست، اما اسم اين كار نماز نيست. نماز بسيار بسيار فراتر از يك تشكر ساده است.
خرد نگهدارتان