
سنگ های آذرین حدواسط
درونی: سینیت
سینیت سنگ آذرین درونی حدواسط تمام بلورین دانه درشت تا متوسط است که کانی عمده آن را آلکالی فلدسپار تشکیل می دهد. بیشتر سینیت ها حاوی میکرو یا کریپتوپرتیت هستند که معرف همرشدی فلدسپاتهای سدیم و پتاسیم دار است. پلاژیوکلاز به عنوان یک فاز مستقل (به شکل غیرپرتیتی) ممکن است وجود داشته باشد. کوارتز و نفلین کانی های فرعی سینیت را تشکیل می دهند. در صورت بالا بودن میزان کانی های یاد شده نام آنها به اول سنگ اضافه می گردد.
سینیت ها به دو دسته کلی کالک آلکالی سینیت ها و آلکالی سینیت ها تقسیم بندی می شوند. نظیر گرانیت ها، بیوتیت و هورنبلند کانی های مافیک مهم کالک آلکالی سینیت ها را تشکیل می دهند. ارتوکلاز یا میکروکلین و الیگوکلاز یا آندزین از سایر کانی های تشکیل دهنده این گروه از سینیت ها هستند. آلکالی سینیت ها دارای انواع متفاوتی از کانی های مافیک نظیر بیوتیت آهن دا ر، تیتان اوژیت، اوژیت اژرین، اژرین، آرفدزونیت می باشند. از خصوصیات مهم دیگر این گروه از سینیت ها بالا بودن میزان سدیم و پتاسیم در آنها است. ارتوکلاز ، میکروکلین، آنورتوکلاز، الیگوکلاز یا آلبیت مهمترین فلدسپات های تشکیل دهنده آلکالی سینیت ها هستند.
مهم ترین انواع آلکالی سینیت ها عبارتند از:
1- نوردمارکیت: یک آلکالی سینیت غنی از کوارتز است که میکروپرتیت تشکیل دهنده اصلی آن محسوب می گردد. مقادیر کمتری از الیگوکلاز و بیوتیت نیز در ترکیب این سنگ حضور دارند.
2- پولاسکیت: یک آلکالی سینیت روشن رنگ دانه ای غنی از فلدسپاتوئید است که عموما ترکیب آن را آلکالی فلدسپار (ارتوکلاز، میکروکلین سدیک، میکروپرتیت، و آنتی پرتیت)، پیروکسن سدیک، آرفدزونیت و نفلین تشکیل می دهند.
3- لارویکیت: وجه مشخصه این سنگ، نسبت بالاتر میزان پلاژیوکلاز آن در مقایسه با سایر آلکالیسینیت ها است.
4- لوردالیت: آلکالی سینیتی است که بیش از 10 درصد تجزیه مدال آن را فلدسپاتوئیدها تشکیل داده و دارای بافت پورفیری است.
در صورتی که میزان فلدسپاتوئید در سینیت ها بالا باشد از اصطلاح سینیت های فلدسپاتوئیددار برای آنها استفاده می گردد، مهمترین انواع سینیت های فلدسپاتوئیددار به قرار زیر هستند:
1- لیچفلدیت: عبارت است از یک نفلین سینیت غنی از آلبیت.
2- لوردالیت: که در بخش مربوط به آلکالی سینیت ها نیز مورد بحث قرار گرفت اما به عنوان یک سینیت فلدسپاتوئیددار نیز شناخته می شود.
3- فویائیت: سنگی است که مقدار آلکالی فلدسپارها و فلدسپاتوئیدها در آن تقریبا برابراست.
بافت های هیپیدیومورف گرانولار و پورفیری از مهم ترین بافت های موجود در سینیت ها محسوب می گردند.