

نحوه کار با جداول برنامه ریزی:
برنامه ریزی به عنوان مهمترین عامل موفقیت در کنکور ارشد، همواره تاثیر زیادی بر روی روند مطالعه داوطلبان دارد. جدا از برنامه دهی خوب توسط مشاوران با تجربه، ابزارهایی مانند جداول برنامه ریزی تاثیر بسیار زیادی بر روی روند کنترل و راستی آزمایی برنامه اجرایی دارد. از این رو دپارتمان مشاوره آکادمی تخصصی معماری 5 جدول را به دانشجویان ارائه می دهد تا از آن برای برنامه ریزی بهتر استفاده کنند.
جدول شماره 1:
در این جدول، مشاور آکادمی ساعت به ساعت برنامه هفتگی داوطلب را در قسمت "زمان برنامه ریزی شده" با ذکر نام درس یا منبع برنامه ریزی می کند. و داوطلب در طی هفته سعی می کند به برنامه عمل کند و انجام کار خود را در قسمت "زمان اجرا شده" ثبت می کند. تا در آخر انحراف برنامه قابل تشخیص، بررسی و تصحیح باشد.
زمان در نظر گرفته شده برای پر کردن از 6 صبح تا 12 شب است. طبق تجارب گذشته به همه ی داوطلبان توصیه می شود در این بازه ی زمانی حتی در صورت عدم مطالعه، بیدار باشند. یعنی ورزش، تفریح و .. نیز برای پر کردن زمان اشکالی ندارد. حتی خواب بعد از ظهر در حدود یک تا دو ساعت نیز قابل برنامه ریزی در این ساعت هاست. اما تاکید روی بیدار بودن داوطلب در این بازه ی زمانی است چرا که منظم کردن ساعت های خواب و بیداری از مهمترین اهداف این برنامه است.
در پایان هر روز ساعت استراحت، ساعت مطالعه و ساعت خالی باید در قسمت مورد نظر ثبت شود. ساعت همه ی داوطلبان 18 ساعت (از 6 صبح تا 12 شب) فرض شده است. اما آن دسته از داوطلبانی که همزمان با تلاش برای کنکور ارشد شاغل هم هستند می توانند ساعتی که در خانه حضور دارند را به عنوان ساعت خالی در نظر بگیرند. این مورد برای دانشجویانی که به کلاس آمادگی کنکور میروند یا کلاس های دیگر دارند نیز صادق است. لازم به ذکر است که اگر داوطلبی برای مثال ساعت 9 صبح از خواب بیدار شود در برنامه ریزی به این معناست که از ساعت 6 تا 9 صبح را استراحت کرده است و خود به خود بازدهی پایینی در آن روز نصیبش می شود. همینطور ساعت مطالعه بعد از ساعت 12 نیز جزو محاسبات مطالعه در نظر گرفته نمی شود چراکه از بازدهی پایینی برخوردار است. همانطورکه می بینید برنامه تاکید زیادی بر روی منظم شدن ساعت های خواب و بیداری شما دارد چراکه اولین قدم در برنامه ریزی موفق این مورد است. در ضمن باید ذکر کنیم مطمئناً با توجه به تعاریف گفته شده جمع ساعت استراحت و ساعت مطالعه باید به عدد 18 ساعت (یا کل زمان خالی برای افراد شاغل) برسد.
جدول شماره 2:
نوع برخورد با منابع و شیوه خواندن دروس جزو مهم ترین بحث های مشاوره ای است. با توجه به تجربیات رتبه های موفق کنکور ارشد و روند های علمی نوع مطالعه
تکرار ، مهمترین عامل تسلط روی مطالعه است. به همین دلیل دپارتمان مشاوره جدول 2 را جهت گزارش دهی و نشان دادن وضعیت داوطلب در هر منبع ارائه داد. در این جدول داوطلب برای هر منبع یک برگه اختصاص می دهد، هر فرد برای شروع با هماهنگی مشاور خود منبع مورد نظر را به تعداد قسمت های مناسب تقسیم می کند (تا 16 قسمت). بعد از هر بار دوره یک قسمت از منبع، تاریخ روزی که آن دوره را تمام کرده اید را روبه روی قسمت"دوره اول" ، دوم و ... و زمان صرف شده برای آن دوره را رو به روی قسمت "زمان صرف شده" می نویسد. این کار کمک می کند تا زمان مطالعه هر دوره کلی یا دوره هر قسمت قابل بررسی و تصحیح باشد و در ضمن تاریخی که هر دوره انجام شده نیز مورد بررسی قرار گیرد تا فاصله ی زیادی بین دوره های یک منبع ایجاد نشود. تعدادی که هر منبع باید دوره شود تا داوطلب به سطح تسلط کامل برسد بستگی به منبع، حجم و زمانی که برای هر دوره می گذاریم دارد. که حتما باید با نظارت مشاور با تجربه صورت گیرد.
در پایان هر دوره جمع ساعت های صرف شده در قسمت "زمان مطالعه یک دور منبع" نوشته می شود. این زمان ها باید با روندی خاص انجام شود. دوره ی اول در برخی دروس مانند تاریخ باید روزنامه وار باشد یعنی زمان کمی صرف آن شود. اما دوره دوم چون زمانی است که باید زیر نکات مهم خط کشید و شاید در بعضی موارد خلاصه نویسی کرد و شبکه ی ذهنی کشید می توان گفت از نظر زمان نسبت به سایر دوره ها بیشتر وقت صرف آن می شود. اما به تدریج زمان صرف شده برای هردوره ی درس کم می شود.
جداول 3،4 و 5:
این جداول باید هر هفته در اختیار مشاور دپارتمان قرار گیرد. در اصل این برگه گزارش هفتگی شما به مشاور خود است. ارائه این گزارش دردپارتمان مشاوره الزامیست، چراکه این برگه ها مواد خام گزارش مشاور به مدیران دپارتمان مشاوره هستند.
در جدول شماره 3 داوطلب تعداد ساعات مطالعه روزانه خود را ثبت می کند و روند آن را در ساختار نمودار ترسیم می کند. بهتر است معدل تعداد ساعات مطالعه در روز نیز در یک هفته کنار جدول یادداشت شود.
جدول شماره 4 ، جدول مهمتری است چراکه بازدهی روزانه ثبت می شود. بازدهی حاصل تقسیم تعداد ساعت مطالعه به ساعت خالی (18 ساعت) در روز است. البته لازم به ذکر است که داوطلبانی که در روز مشغول کار هستند ، زمان خالی آنها برابر با 18 منهای زمان کار خود است.
جدول شماره 5 ، وضعیت مطالعه داوطلب را در هفته بر اساس هر درس نشان می دهد. صفر بودن ساعت مطالعه در بعضی دروس کم اهمیت مانند تنظیم، تاسیسات و مصالح اشکالی ندارد اما دروسی مانند تاریخ و سیستم های ساختمانی نباید هر کدام در هفته کمتر از 15 درصد کل را به خود اختصاص دهند. البته کمینه ی این درصد برای درس زبان عمومی و تخصصی به تنهایی 25 درصد است.
در آخر لازم به ذکر است که تمامی فرآیند استفاده از جداول بهتر است تحت نظارت مشاور با تجربه باشد تا روند شما مورد بررسی و تصحیح قرار گیرد.
حامد ایرانشاهی