••๑۩๑۞๑۩๑ اخبار و تازه های شعر و ادبيات ๑۩๑۞๑۩๑ ••

سرمد حیدری

مدیر تالارهای مهندسی شیمی و نفت
مدیر تالار


داستان‌هاي فرحناز شريفي منتشر مي‌شود


خبرگزاري فارس: مجموعه داستان «خوابيدن در هواي آزاد» به نويسندگي فرحناز شريفي، تهيه‌كننده و كارگردان مستند، چاپ مي‌شود.




به گزارش خبرنگار فارس، مجموعه داستان «خوابيدن در هواي آزاد» داستان‌هايي كوتاه با روايت اول شخص است كه در حال حاضر نويسنده اين كتاب مشغول آماده كردن طرح روي جلد كتاب است.
اين كتاب در 12 داستان و مجموعا 88 صفحه تا دو هفته آينده توسط «نشر ني» چاپ مي‌شود.
مستندهاي «قسمت» و «ايران در اعلان» از جمله كارهاي كارگرداني فرحناز شريفي است.
همچنين وي در حال تهيه‌ و كارگرداني مجموعه مستند «سالمندان» و كارگرداني «نيازمندي‌هاي صبح تهران» است.
 

سرمد حیدری

مدیر تالارهای مهندسی شیمی و نفت
مدیر تالار


مجالس ترحيم «محمد حقوقي» در اصفهان برگزار شد


خبرگزاري فارس: مجالس ترحيم «محمد حقوقي» در مسجد المهدي و دبيرستان سعدي اصفهان برگزار شد.




ليلي موفقي، همسر مرحوم محمد حقوقي به خبرنگار فارس، گفت: روز پنجشنبه يازدهم تير از ساعت 9:30 تا 11:30 مجلس ترحيم محمد حقوقي در مسجد المهدي اصفهان برگزار شد.
به گفته وي مجلس يادبود ديگري روز جمعه دوازدهم تيرماه در دبيرستان سعدي اصفهان كه قبلا حقوقي در آن تدريس مي‌كرده است، برگزار شد.
همسر مرحوم محمد حقوقي بيان داشت كه در اين مراسم يادبود محمد رحيم اخوت نويسنده ساكن اصفهان و برگزاركنندگان مراسم به ايراد سخنراني پرداختند.
ليلي موفقي همچنين از احتمال برگزاري مجلس ترحيم محمد حقوقي روز جمعه نوزدهم تير در تهران خبر داد و اعلام كرد كه خبر دقيق مجلس يادبود همسرش در تهران، كتبا از طريق روزنامه‌ها اعلام خواهد شد.
محمد حقوقي، شاعر و منتقد ادبي، به علت نارسايي‌هاي قلبي و كليوي عصر روز دوشنبه 8 تير در سن 72 سالگي در بيمارستان خورشيد شهر اصفهان درگذشت.
 

سرمد حیدری

مدیر تالارهای مهندسی شیمی و نفت
مدیر تالار


كلاس‌هاي ويراستاري خدايار و ذوالفقاري برگزار مي‌شود


خبرگزاري فارس: كلاس‌هاي ويراستاري ابراهيم خدايار و حسن ذوالفقاري در دانشگاه تربيت مدرس برگزار مي‌شود.




به گزارش خبرنگار فارس، مركز تحقيقات زبان و ادبيات فارسي دانشگاه تربيت مدرس با همكاري جمعي از اعضاي هيأت علمي اين دانشگاه‌، آموزش‌ كلاس‌هاي جامع ويراستاري را توسط ابراهيم خدايار و حسن ذوالفقاري برگزار مي‌كند.
اين كلاس‌ها هر هفته روزهاي سه‌شنبه از ساعت 14:45 تا 18 طي 20 جلسه و در مجموع 42 ساعت برگزار مي‌شود.
شهريه اين كلاس‌ها براي كل دوره 80 هزار تومان است و در پايان دوره، آزمون نظري و عملي برگزار و به كساني كه بتوانند دوره را با موفقيت بگذرانند، گواهينامه معتبر اعطا مي‌شود.
علاقه‌مندان براي هماهنگي و كسب اطلاعات بيشتر با تلفن‌هاي 3 -8863023 تماس بگيرند يا به نشاني تهران، كارگر شمالي، قبل از بيمارستان قلب، خيابان شهريور، خيابان سيندخت شمالي، كوچه زرين، شماره 3، مركز تحقيقات زبان و ادبيات فارسي دانشگاه تربيت مدرس مراجعه كنند.
ابراهيم خدايار و حسن ذوالفقاري هر دو از استادان دانشگاه تربيت مدرس و از اعضاي انجمن نقد ادبي ايران هستند.
 

سرمد حیدری

مدیر تالارهای مهندسی شیمی و نفت
مدیر تالار


داستان زندگي شهيد مرتضي مطهري منتشر شد


خبرگزاري فارس: كتاب «داستاني كه تمام نمي‌شود»، داستان زندگي شهيد مرتضي مطهري است كه آن را احمد عربلو گردآوري كرده و در انتشارات سوره مهر منتشر شده است.




به گزارش باشگاه خبري فارس «توانا» به نقل از سايت نويد شاهد، اين كتاب از مجموعه كتاب‌هاي «قصه قهرمانان انقلاب» و توليد دفتر كودك و نوجوان مركز آفرينش‌هاي ادبي حوزه هنري است.
احمد عربلو درباره اين كتاب گفت: داستان اين كتاب در 13 فصل يا در 13 روايت بازگويي مي‌شود؛ شخصيت اول داستان، يك معلم نويسنده است كه قرار است داستاني از زندگي شهيد مطهري بنويسد.
وي افزود: روايت اول را خود نويسنده، تعريف مي كند البته روايت هفتم و سيزدهم، يعني آخرين فصل هم از زبان نويسنده است؛ 10 فصل باقي مانده، هر كدام از زبان يكي از شاگردان و همه به طريق اول شخص روايت مي‌شود.
عربلو در مورد صحنه سازي‌هاي اين كتاب، اظهار داشت: تمام اين صحنه‌سازي‌ها مستند است و سعي كرديم از عناصري كه بافت زندگينامه داستاني را به هم نزند استفاده كنيم؛ توصيف جزئيات اين صحنه‌ها به اين خاطر بوده است كه مخاطب را در جريان واقعه و حوادث قرار دهيم.
وي با بيان اينكه در زمينه كارهاي جدي براي نوجوانان واقعاً خلا داريم، افزود: مخاطبان اين كتاب بيشتر نوجوانان و جوانان هستند؛ نوع نوشته، نثر كتاب و قالب و حجم كار به گونه‌اي است كه مناسب مخاطب نوجوان است.
«داستاني كه تمام نمي شود» در 110 صفحه قطع رقعي و با قيمت يك هزار و 600 تومان در تيراژ 2 هزار و 500 نسخه منتشر شده است.
 

سرمد حیدری

مدیر تالارهای مهندسی شیمی و نفت
مدیر تالار


افشاي رسوايي اخلاقي يك سناتور آمريكايي در يك كتاب


خبرگزاري فارس: رسوايي اخلاقي سناتور «جان ادواردز» يكي از نامزدهاي انتخابات رياست جمهوري آمريكا در دور قبل، به زودي به قلم «آندره يانگ» وارد بازار كتاب آمريكا مي‌شود.




به گزارش خبرگزاري فارس، «آندره يانگ» كه يكي از مشاوران نزديك سناتور «جان ادواردز» بوده است قصد دارد با همكاري انتشارات «مارتين پرس» كتابش را كه درباره رسوايي‌هاي اخلاقي «ادواردز» و عملكردهاي ضعيف او در طول دوران خدمتش منتشر كند.
اين كتاب هنوز منتشر نشده جنجال‌هاي زيادي را در آمريكا با خود به همراه داشته است.
انتشار بخش‌هايي از اين كتاب كه توسط نويسنده آن در اختيار روزنامه نيويورك تايمز قرار گرفته است موجب شده تا موجي از بي‌اعتمادي و اعتراض در جامعه آمريكا ايجاد شود.
«آندره يانگ» در بخش‌هايي از اين كتاب آورده است سناتور «جان ادواردز» در طول دوران خدمتش با زني متأهل به شكل غيررسمي رفت و آمد داشت و از وي صاحب فرزندي شد.
اما سناتور «جان ادواردز» پس از اين اتفاق از آن زن خواست تا همسر قبلي‌اش را به عنوان پدر فرزندشان معرفي كند و در اين زمينه هيج‌گونه مسئوليتي را قبول نكرد.
مشاوره سابق سنتاتور ادواردز در عين حال مدعي است كه «ادواردز» از بودجه‌اي كه دولت براي تبليغات و سپري كردن امورات انتخابات سال 2004 در اختيارش قرار داده براي حل و فصل مشكلات شخصي‌اش به ويژه مسكوت نگاه داشتن همين رسوايي اخلاقي استفاده كرده است.
«آندره يانگ» در مصاحبه‌اي كه با روزنامه نيويورك تايمز انجام داده است نقل مي‌كند كه به شدت از رفتارهاي «ادواردز» ناراحت و عصباني بودم. بنابراين نگارش اين كتاب را تنها راه نشان دادن اعتراض و عصبانيتم مي‌دانم.
 

سرمد حیدری

مدیر تالارهای مهندسی شیمی و نفت
مدیر تالار
در نشستي به مناسبت روز قلم در خبرگزاري فارس مطرح شد؛
نظرات سه شاعر و نويسنده درباره معيشت اهالي قلم


خبرگزاري فارس: «كامران شرفشاهي» شاعر، «علي‌اكبر والايي» و «احمد عربلو» داستان‌نويس در آستانه 14 تيرماه، روز قلم، در خبرگزاري فارس حضور يافتند و از دغدغه‌ها، مشكلات و خواسته‌هاي اهالي قلم سخن گفتند.




* شرفشاهي: شاعران و نويسندگان، قانون‌گذاران گمنام جامعه‌اند

«كامران شرفشاهي» شاعر دفاع‌مقدس، در اين نشست با اشاره به مناسبت‌محور بودن فرهنگ ما، بيان داشت: متأسفانه كشور ما بسيار مناسبت محور است و از سوي ديگر، مناسبت‌ها در كشور ما مورد سوءاستفاده قرار گرفته‌اند. مناسبت‌هايي كه در تقويم ذكر شده بي‌ترديد يك رويكرد مثبت براي سوق دادن توجه جامعه به آن مسئله خاص است؛ اما در عمل، شاهد اين واقعيت هستيم كه از يكسو اين اتفاق آن گونه‌اي كه مدنظر است نمي‌افتد و از سوي ديگر كساني در اين ميان كاسب‌كارانه برخورد مي‌كنند.
وي ادامه داد: مثلاً وقتي روزي به نام يك شخصيت بزرگ نام‌گذاري مي‌شود شاهديم كه افراد بسياري آمدند و انجمن‌ها و محافل مختلفي به نام آن شخصيت راه انداختند و از آن سود بردند و معمولاً ترجيع‌بند صحبت‌هاي‌شان هم مظلوميت آن موضوع يا شخصيت است؛ ولي در عمل از امكاناتي كه از مردم و مسئولين كسب مي‌كنند، در راستاي اهداف آن مؤسسه استفاده نمي‌كنند.
اين شاعر انقلاب و دفاع‌مقدس همچنين بيان داشت: به اعتقاد من نامگذاري‌ روزي در سال به نام روزقلم يك رويكرد مثبتي است به اين مسئله. جا دارد اين روز جدي‌تر از اين نگريسته شود و در چنين روزي از اصحاب اين حوزه تقدير شود. شاعران و نويسندگان، قانون‌گذاران گمنام جامعه بشريت هستند. در كنار اين مسايل به مشكلات اهل قلم نيز رسيدگي شود و سعي شود كه اين امكان فراهم بيايد كه اهل قلم در فضايي پر از آرامش و دغدغه به كار خود بپردازند و آثاري را به جامعه و نسل‌هاي بعد عرضه بدارند.
شرفشاهي همچنين بيان داشت: نامگذاري روز قلم در تقويم به طور رسمي، ابتكار هوشمندانه‌اي است اما اين ابتكار بايد با رويكرد هدفمندي روبه‌رو شود. به نوعي جاي شگفتي دارد كه حتي دوستان رسانه‌اي هم جهت پر رنگ كردن اين مناسبت تلاش نمي‌كنند، با آن‌كه خود آن‌ها هم در ‌اين مناسبت سهيم هستند. جماعت اهل قلم‌ انسان‌هاي نجيب و از خود گذشته‌اي هستند كه من فكر مي‌كنم بيش از ساير اشخاص جامعه تلاش مي‌كنند، چون در كنار مشاغلي كه دارند كار نوشتن را هم انجام مي‌دهند.
وي با انتقاد از عدم نهادينه ‌شدن نويسندگي به صورت حرفه‌اي در ايران بيان داشت: در كشور ما نويسندگي هنوز به عنوان يك شغل به رسميت شناخته نشده در حالي كه در تمام دنيا اين مسئله به عنوان يك واقعيت پذيرفته شده و تسهيلات خاصي براي اصحاب قلم در جوامع پيشرفته جهان در نظر گرفته شده است.همينگوي مي گويد براي نوشتن يك اثر خوب، نويسنده بايد خيالش لااقل از هزينه زندگي و بدهي‌هايش در يك سال آينده آسوده باشد، اما در كشور ما نويسنده از چنين حاشيه‌ امنيتي برخوردار نيست و به همين دليل نويسندگان كارهاي نيمه تمام فراوان دارند.
وي ادامه داد: اگر فشارها و ناملايمات در زندگي هنرمند از يك درجه‌اي بيشتر شود ديگر نقش مثبتي ندارد و ويرانگر است. من نويسندگاني را در كشور سراغ دارم كه بعد از چاپ آثار بسيار و همچنين سوابق فراوان امروز ناچارا به دست‌فروشي روي آورده‌اند.
اين شاعر همچنين تصريح كرد: من مي‌توانم كساني را نام ببرم كه علي‌رغم حضور بيش از سه دهه در ادبيات، هنوز بيمه نيستند و زندگي‌شان يك تراژدي كامل است. ما عالي ترين جلوه‌هاي حمايت از اهل قلم و شاعران را در صدر اسلام داشتيم. چه در زمان رسول اكرم(ص) و چه در زمان ائمه اطهار(ع) توجه شايان و ويژه‌اي به اهالي قلم و شعرا مي‌شد.
اين شاعر انقلاب در ادامه افزود: احساس مي‌كنم كه ما دچار نوعي سطحي‌زدگي و سياست‌زدگي هستيم و از عميق شدن درمسايل فاصله گرفتيم و بسياري ازناهنجاري‌هاي فرهنگي‌مان هم نشانه همين معضل است.
اين شاعر اذعان داشت: ما بايد قدر اهالي قلم را در زمان حيات‌شان بدانيم و از آن‌ها تقدير كنيم تا آيندگان ما را زير سؤال نبرند. اين‌كه يك نويسنده از فرط استيصال به دست‌فروشي رو بياورد چندان دلچسب نيست. اميدوارم روزي برسد كه جامعه ما مصداق تمام ارزش‌هاي اسلامي باشد.

* عربلو: روز قلم بايد در رسانه‌ها نمود پيدا كند

«احمد عربلو» داستان‌نويس نيز در اين نشست بيان داشت: نمي‌دانم چرا هر وقت بحث هنرمندان و نويسندگان به ميان مي‌آيد، ناخودآگاه گلايه‌هاي بسياري را با خود به ارمغان مي‌آورد. بايد ببينيم كه صرفاً نام‌گذاري چنين روزي كافي است براي تكريم اهل قلم؟ از نظر من اين روز بايد بهانه‌اي براي توجه دائم به اهالي قلم باشد.
وي ادامه داد: روز قلم بايد روزي باشد كه در محافل و رسانه‌ها نمود پيدا كند، نه اين‌كه خيلي زود و به صورت نمادين بگذرد. در اين روز بايد هنرمندان دور هم جمع شوند و به بيان مسايل و درد دل‌هايشان بپردازند و يك استفاده مناسب، به‌جا و كاربردي از اين روز شود. اصلاً موافق اين نيستم كه صرفاً با عنوان نهادن به يك روز از يك واقعه بگذريم.
اين نويسنده در ادامه افزود: فعاليت هنري، بسيار سخت و طاقت‌فرساست. نويسنده ما بايد در كنار تمام مشكلات معيشتي به نوشتن هم بپردازد. بسياري از نويسندگان نوشتن را به عنوان دغدغه سوم شغلي و حرفه‌اي‌شان قرار مي‌دهند و از همين جهت است كه توليد آثار درخشان در كشور ما بسيار اندك است.
وي تصريح كرد: من نديديم كه از هنرمندان تجليل پايا و خوبي به عمل آيد. گاه‌گداري جشنواره‌هايي برگزار مي‌شود و مثل ستاره‌اي مي‌درخشد و مجدداً نابود مي‌شود. برگزاري اين برنامه‌ها براي پيشبرد اهداف ادبيات كافي نيست.
اين نويسنده دفاع مقدس بيان داشت: من دو سال وقت مي‌گذارم و يك رمان مي‌نويسم و وقتي كه ناشر مي‌خواهد حق‌التحرير مرا به صورت قسطي به من بدهد، در قرارداد مي‌نويسد با كسر ماليات. مگر بحث معاف از ماليات بودن نويسندگان پنج سال پيش تصويب نشده است؟ بحث من به هيچ‌وجه كسر اندك پول از حق‌التحرير نويسنده نيست بلكه اين كار را به نوعي به استخفاف كشيدن صنف نويسندگان مي‌دانم.
عربلو بيان داشت: دولت بايد به حمايت از هنرمندان بپردازد، اما منظورم از حمايت به مفهوم دخالت در چرخه توليد هنر نيست. اگر دولت بخواهد هنر آزاد را در چارچوب و بايد و نبايدهاي دولتي قرار دهد، ديگر چيزي از آن باقي نمي‌ماند. حضور مستقيم دولت در اين امر آزادي هنرمند را سلب مي‌كند اما حضور نظارتي دولت عاري از هرگونه مشكلي است.

* والايي: رسيدن به معيشت نويسندگان به راحتي ممكن است

«علي‌اكبر والايي» داستان‌نويس نيز در اين جلسه بيان داشت: ما وظيفه داريم حداقل به مناسبت همين روز قلم به دفاع از حقوق مغفول مانده نويسندگان بپردازيم و حداقل حقي را از نظر كلامي ادا كنيم. بعد از گذشت سي سال از عمر انقلاب هنوز نويسندگان سر و ساماني نگرفتند. اين براي كشوري اسلامي چندان شايسته نيست و اين نكته را به ذهن متبادر مي‌كند كه چطور تلاشي در راستاي مرتفع كردن مشكلات نويسندگان صورت نپذيرفته است.
وي ادامه داد: نويسندگان مشكلات بسياري دارند كه از ديد هيچ‌كسي هم پوشيده نيست. همه مي‌دانيم كه نويسندگي حرفه‌اي در كشور ما وجود ندارد و ما هم چنين توقعي نداريم، تنها مي‌گوييم كه بايد توجهي درخور و درحد شأن نويسنده و اهل قلم به او شود. وقتي مشكل معيشتي نويسنده تمام نيروي او را مي‌گيرد، ديگر نمي‌توان توقع خلق اثر شايسته از او داشت.
اين نويسنده دفاع مقدس، بيان داشت: هر نويسنده‌اي براي خلق اثر درخور بايد فرصت مطالعه داشته باشد و تفكر كند و ساعات زيادي را جداي از وقت آزادش، در تنهايي بگذراند و اتاق فكر را در درون خودش ايجاد كند. اما متاسفأنه در كشور ما مسائل بسيار سطحي‌تر در ارتباط با زندگي نويسنده ميسر نشده است، در نتيجه اين‌گونه توقع‌ها خيال خام است.
والايي بيان داشت: نويسنده در كشور ما بعد از يك كار سخت به خانواده مي‌رسد و پس از آن هم بايد سراغ كار نوشتن برود. فرض كنيم كه نويسنده فرصتي هم براي نوشتن پيدا كند، سؤال اين است كه بي‌مطالعه چه چيزي مي‌خواهد بنويسد؟ مطمئناً اثري كه برآمده از اين شرايط باشد كم‌مايه خواهد بود. اين اثر چون پشتوانه مطالعاتي و پژوهشي ندارد، نوعي عملگي فرهنگي است.
اين داستان‌نويس همچنين تصريح كرد: نويسنده هيچ وقتي براي مطالعه و فكر كردن ندارد و نتيجه آن هم پراكنده‌كاري و سفارش‌نويسي مي‌شود. اين هول و هراسي كه در زندگي نويسنده وجود دارد به او اين اجازه را نخواهد داد تا آزادانه بينديشد و بنويسد.
وي بيان داشت: بحث ديگر، معافيت‌ مالي نويسندگان است كه پنج سال است توسط مجلس تصويب شده، اما ناشران دولتي نيز به آن عمل نمي‌كنند و همين ده درصد را هم از نويسنده دريغ مي‌كنند و كسر مي‌كنند.
علي‌اكبر والايي گفت: رسيدن به وضعيت معيشتي نويسندگان در نظام جمهوري اسلامي به راحتي ممكن است. اهميت نويسنده از نظر رهبران ديني و رهبران نظام واقعاً قابل توجه است. حال با توجه به تأثير‌گذاري قلم و توجه شايان سردمداران ديني و سياسي‌مان به اين مسئله، چرا بايد اين‌قدر مغفول بماند؟
 

سرمد حیدری

مدیر تالارهای مهندسی شیمی و نفت
مدیر تالار


«رابرت موگابه» سوژه داستان‌نويسي از زيمبابوه شد


خبرگزاري فارس: «پتينا گاپاي» نويسنده جوان زيمباوه‌اي مجموعه داستان كوتاهش را با الهام از شخصيت «رابرت موگابه» به رشته تحرير در آورده است.




به گزارش خبرگزاري فارس، اين نويسنده جوان كه به تازگي اولين مجموعه داستاني‌اش را با نام «در ثناي مشرقي بودن» منتشر كرده است از «موگابه» يكي از دولتمردان ديكتاتور كشورش الهام گرفته و در برخي داستان‌ها، با اشاره مستقيم از او سخن به ميان آورده است.
«گاپاي» در اين مجموعه داستان كه شامل 13 داستان كوتاه است شخصيتي واحد را به تصوير كشيده است. اين شخصيت بيوه‌ يك وزير در كشور زيمباوه است كه مشخصات اين شخصيت (كه راوي داستان‌ها) نيز هست به شدت به شخصيت همسر «موگابه» نزديك است.
اين نويسنده به اين واسطه به شخصيت «موگابه» بسيار نزديك شده و سابقه او را در زندگي اجتماعي و سياسي‌اش در اين 13 داستان به تصوير كشيده است.
«گاپاي» با وجود آنكه در داستان‌هايش به مسائل سياسي پرداخته و از يكي از شخصيت‌هاي حاشيه‌ساز و جنجالي زيمباوه براي خلق داستان‌هايش استفاده كرده به خبرنگاران مي‌گويد: قصدم از نگارش اين داستان‌ها اصلا پرداختن به مسائل سياسي نبوده و نيست. من تنها با كمك از اين شخصيت خواستم قصه گويي كنم و معتقدم پرداختن به سياست در آثار ادبي كار بسيار خطرناك و وحشتناكي است.
اين نويسنده كه در آستانه 40 سالگي قرار دارد در داستان‌هايش به وضعيت معيشتي مردم در دوران حكومت «موگابه» مي‌پردازد و از مشكلات و بدبختي‌هاي آنها تصاوير قابل توجهي را به تصوير مي‌كشد.
«گاپاي» كه در حال حاضر در نروژ زندگي مي‌كند به نوشتن به عنوان بزرگترين دلمشغولي روزگار تنهايي‌اش نگاه مي‌كند. او قصد دارد به زودي مجموعه‌ ديگري از داستان‌هاي كوتاهش را براي چاپ آماده كند.
 

سرمد حیدری

مدیر تالارهای مهندسی شیمی و نفت
مدیر تالار


اختتاميه جايزه قلم زرين/
شاكري: ادبيات بي‌مضمون نمي‌تواند غايت عملي انسان خداجو باشد


خبرگزاري فارس: سرگروه هيأت داوران بخش داستان جايزه قلم زرين گفت: ادبيات بدون مضمون ادبيات پوچي است كه نمي‌تواند غايت عملي انسان خداجو باشد. اين غايت بر محمل شرع و سرسپردگي تعليمات شرعي صورت مي‌گيرد.




به گزارش خبرنگار فارس «پرويز بيگي‌حبيب‌آبادي» شاعر و سرگروه داوران بخش شعر جايزه قلم زرين عصر امروز در مراسم اختتاميه اين جايزه، در تبيين فعاليت گروه داوران بخش شعر اظهار داشت: روال كار در گزينش كتاب‌ها در دوره‌هاي گذشته اين بود كه تمام كتاب‌هاي حوزه شعر كه در طول يك سال منتشر شده بودند جمع‌آوري مي‌شد و در اختيار هيات داوران قرار مي‌گرفت و در چند مرحله انتخاب مي‌شد.
وي بيان داشت: اما امسال كتاب‌هاي برگزيده «جايزه كتاب فصل» خانه كتاب در اختيار هيأت داوران قرار گرفت و ديگر تمام آثار منتشر شده بررسي نشد. اين كار دو حُسن دارد، اول اين‌كه گروه كارشناسي پنج نفره جايزه كتاب فصل يك بار كل آثار را بررسي كرده‌اند و پس از آن كانديداهايي ارائه كرده‌اند، حال ما آن نامزدها را توسط هيات داوران جايزه قلم زرين مجدداً بررسي كرده و برگزيده‌ها را اعلام كرديم.
وي تصريح كرد: ويژگي ديگر اين كار سرعت‌بخشي به روند انتخاب كتاب‌هاي برگزيده است. بيست اثر توسط هيات داوران مورد بررسي قرار گرفت و سرانجام دو اثر برگزيده شد.
«احمد شاكري» داستان‌نويس، منتقد و سرگروه هيات داوران بخش داستان با اشاره به اين‌كه بخش داستان نقطه تمركز و حساسيت تمام جشنواره‌هاست بيان داشت: داوران ششمين دوره جايزه قلم زرين ضمن تحليل مستقل هر اثر به مقايسه آثار موجود با يكديگر نيز پرداختند. داوري در سه مرحله صورت پذيرفت. مرحله اول استقراء ناقص بود كه طي آن مجموعه آثاري كه برجسته بودند خريداري و خوانش شدند. داوران مرحله نخست كه نوزده اثر را انتخاب و به مرحله دوم رهنمون كردند «راضيه تجار»، «محمدعلي گوديني» و «من» بوديم. در مرحله بعد همين سه داور سه اثر را به مرحله نهايي فرستادند و در مرحله پاياني با اضافه شدن «فيروز زنوزي» و «حسين فتاحي»، به بحث پيرامون انتخاب داستان برگزيده پرداخته شد.
اين داستان‌نويس بيان داشت: سرانجام در جلسه مشترك و با حضور داوران و دبير جايزه، درباره سه اثر راه يافته به مرحله نهايي اظهار نظر شد. مجموعه داستان «آواي نهنگ» نوشته «احمد بيگدلي» تلاشي براي معرفي كاركرد داستاني در خلق صحنه‌هاي جذاب و فرامتن است. «بيوتن» نوشته «رضا اميرخاني» كتابي است كه نويسنده در آن بر پايه تجربه غني از موضوع، به تقابل سنت و مدرنيسم مي‌پردازد و با تأويل‌گرايي و روايت شخصي از يك واقعيت اجتماعي، مخاطب را با خود همراه مي‌كند. كتاب «شماس شامي» نوشته «مجيد قيصري» نيز با رويكردي نو به همراهي شخصيتي مسيحي با واقعه عاشورا مي‌پردازد.
شاكري بيان داشت: هيات داوران پس از بررسي اين آثار هفت محور را در جمع‌بندي نهايي مدنظر قرار داد كه طبق آن سرانجام هيچ اثري شايسته دريافت عنوان برگزيده نشد.
اين نويسنده در بخشي از صحبتش بيان داشت: غايت ادبيات مضمون است. ادبيات بدون مضمون ادبيات پوچي است كه نمي‌تواند غايت عملي انسان خداجو باشد. اين غايت بر محمل شرع و سرسپردگي تعليمات شرعي صورت مي‌گيرد. ادبياتي كه داعيه‌دار ادب است نمي‌تواند نسبت به ادب انسان در برابر خداوند و كلام او بي‌موضع و بي‌اطلاع باشد.
«جواد محقق» دبير جشنواره قلم زرين نيز در اين مراسم به خوانش بيانيه هيأت داوران پرداخت.
در آخر برنامه نيز علي‌اكبر ولايتي، محسن پرويز، اميرحسين فردي جوايز سه برگزيده را اهدا كردند. «ابراهيم خدايار» به جاي «محمود فتوحي» برگزيده بخش پژوهش ادبي و همچنين «حسين اسرافيلي» به جاي «عباس باقري» برگزيده بخش شعر، جوائز غائبين را دريافت كردند.
 

سرمد حیدری

مدیر تالارهای مهندسی شیمی و نفت
مدیر تالار


با عنوان «علي (ع) موحد بود و بس»
سخنراني امام موسي صدر درباره امام علي (ع) منتشر شد


خبرگزاري فارس: گفته‌هاي امام موسي صدر درباره حضرت علي (ع) در كتاب «علي (ع) موحد بود و بس» گردآوري و از سوي مؤسسه نشر شهر در 43 صفحه منتشر شده است.




به گزارش باشگاه خبري فارس «توانا» به نقل از سايت نويد شاهد، اين كتاب متن يكي از سخنراني‌هاي فارسي امام موسي صدر است كه از آرشيو صداي جمهوري اسلامي گرفته شده است.
بنابراين گزارش، امام موسي صدر در اين سخنراني، ديدگاه جديدي را در پيوند با ضرورت و شناخت حضرت علي (ع) مطرح مي‌كند كه پس از 37 سال هنوز تازگي آن حفظ شده است.
بر اساس اين گزارش، در بخشي از اين كتاب آمده است: «اگر امروز دنيا بخواهد علي (ع) را بشناسد، دو راه دارد؛ يك راه از تاريخ مي‌رود و كتاب‌ها را مي‌بيند و علي (ع) را از راه تاريخ مي‌شناسد؛ يك راه ديگر هم امروز براي شناختن علي (ع) هست؛ اگر آمدند و گفتند كه علي (ع) را چگونه مي‌توان شناخت، مي‌گويند مي‌رويم از پيروانش مي‌شناسيم؛ فرض‌ كنيم كسي مي‌خواهد علي (ع) را بشناسد، مي‌خواهد پيروان علي (ع)، دنباله‌روهاي علي (ع)، شيعيان علي (ع) را بشناسد تا علي (ع) را بشناسد؛ چه مي‌بيند؟ آيا علم مي‌بيند؟ آيا تقوا مي‌بيند؟ آيا علاقه به يتيم كه در علي (ع) بود را مي‌بيند؟»
 

سرمد حیدری

مدیر تالارهای مهندسی شیمی و نفت
مدیر تالار
«اكبر صحرايي» داستان‌هاي طنز درباره جنگ نوشت


خبرگزاري فارس: «اكبر صحرايي» سي داستان طنز درباره جنگ نوشته است كه در قالب مجموعه‌اي با عنوان «طنز چاشني جنگ» منتشر مي‌شود.




«اكبر صحرايي» داستا‌ن‌نويس در گفت‌وگو با خبرنگار فارس بيان داشت: قصد دارم سي داستان كوتاه طنز را كه همگي مضمون و محتواي دفاع مقدس دارند، در قالب مجموعه داستاني با نام «طنز چاشني جنگ» منتشر كنم. كل اين داستان ها يك نگاه طنزآلود به موقعيت انسان‌هاي سهيم در جنگ دارد.
وي ادامه داد: اين اثر در ژانر دفاع مقدس نوشته شده و تمام رخدادهاي اثر هم در خطوط مقدم جبهه رخ مي‌دهد. تمام اين سي داستان چيزي بين ميني‌مال و داستان كوتاه كوتاه است، يعني چيزي بين دو تا پنج صفحه. در نگارش اين داستان‌ها خيلي بُرشي عمل كردم و از توصيف‌ها و تصاويري كه از سرعت كار كم مي‌كند، كم كرده‌ام.
اين نويسنده شيرازي، كه نگارش داستاني بر اساس سفر سال گذشته مقام معظم رهبري به استان فارس را به پايان رسانده، در ادامه تصريح كرد: جانمايه تمام اين كارها ديالوگ است، يعني بسياري از طنزها را در ديالوگ بين رزمنده‌ها در جبهه خلق كرد‌ه‌ام. در مجموعه داستان «آنا هنوز مي‌خندد» يك پيوستگي بين داستا‌ن‌ها وجود داشت كه بسيار با استقبال مواجه شد و به عنوان يكي از نقاط قوت مجموعه نيز به حساب آمد، حال در اين اثر هم بين داستان‌ها يك پيوستگي و انسجام مفهومي وجود دارد.
صحرايي تصريح كرد: ويژگي چنين كارهايي اين است كه خواننده با خوانش اين داستان‌ها به لايه‌هاي دروني داستان راه پيدا مي‌كند، و علاوه بر برداشت خود به لايه‌هاي ديگري از داستان كه فراتر از آن لايه اوليه است، دسترسي پيدا مي‌كند.
اين داستان‌نويس در پاسسخ به اين‌كه چرا از بيان طنز براي نگارش اين داستان‌ها استفاده كرده، گفت: طنز ابزار مناسبي براي انتقال مفاهيم و نظريات نويسنده است. طنز را مي‌توان پوشش و ابزاري براي تسهيل در امر خوانش و چند لايه كردن داستان در نظر گرفت. وجود تضادهايي در فضاي جبهه كه در عين سختي شرايط، لحظاتي سرشار از اميد را براي رزمندگان به‌وجود مي‌آورد، دليل اصلي اتنخاب اين عنوان براي كتاب است.
وي بيان داشت: در حال حاضر تصميم نگرفتم كه اين اثر را براي انتشار به كدام انتشارات بسپارم، اما طي مدت زمان كوتاهي آن را به ناشر خواهم سپرد.
 

سرمد حیدری

مدیر تالارهای مهندسی شیمی و نفت
مدیر تالار
«بكت» برنده جايزه داستان كوتاه شد


خبرگزاري فارس: «اكريس بكت» جايزه داستان كوتاه «هيل» را به خاطر مجموعه داستان كوتاه «بازي وارونه» از آن خود كرد.




به گزارش خبرگزاري فارس، «كريس بكت» نويسنده آثار عملي تخيلي جايزه 5هزار دلاري «هيل» 2009 را به خاطر مجموعه داستان كوتاه «بازي وارونه» دريافت كرد.
اين مجموعه داستان شامل 14 داستان كوتاه است كه به گفته داوران اين جايزه همگي از پرداختي مناسب و درونمايه‌اي جذاب برخوردار بوده‌اند.
«بكت» كه درونمايه بيشتر آثارش درباره اشياء و سرزمين‌هاي ناشناخته، ربات‌ها و سيارات ناشناخته است در اين مجموعه داستاني نيز همين سوژه‌ها را دستمايه آثارش قرار داده است.
جايزه ادبي داستان كوتاه «هيل» كه تنها جايزه داستان كوتاهي است كه در انگليس برگزار مي‌شود هر سال بهترين مجموعه داستاني را كه توسط يك نويسنده به رشته تحرير در آمده است انتخاب و معرفي مي‌كند.
«كريس بكت» نويسنده مجموعه داستان «بازي وارونه» پس از دريافت جايزه‌اش از سوي هيأت داوران اين جايزه گفت: انتخاب شدن مجموعه داستاني‌ام از ميان مجموعه داستان‌هايي كه نويسندگانش افرادي صاحب سبك چون «آن اينرايت»، «شنا مك‌كي»، «علي اسميت» ‌و «جرالد دانوان» بودند برايم فوق‌العاده هيجان‌انگيز و ارزشمند بود.
جايزه ادبي «هيل» كه هر ساله از سوي دانشگاه هيل و انجمن هنرمندان ليورپول حمايت مي‌شود امسال طي مراسمي رسمي كه در سال اجتماعات اين دانشگاه برگزار شد جايزه نقدي 5 هزار دلاري «هيل» را به «بكت» اهدا كرد.
اين نويسنده علاوه بر دريافت اين جايزه، به عنوان برترين نويسنده مجموعه داستاني موفق شد جايزه نقدي خوانندگان را نيز به ارزش يك‌هزار دلار دريافت كند.
سال گذشته «كلر كگان» و «مارك فلين» موفق شدند به ترتيب جايزه داستان كوتاه «هيل» و جايزه خوانندگان ادبي را از آن خود كنند.
 

سرمد حیدری

مدیر تالارهای مهندسی شیمی و نفت
مدیر تالار


از سوي اداره‌كل تبليغات اسلامي؛
5 هزار جلد كتاب به كتابخانه‌هاي چهارمحال و بختياري اهدا شد


خبرگزاري فارس: مديركل تبليغات اسلامي چهارمحال و بختياري گفت: اين اداره‌كل تاكنون بيش از 5 هزار جلد كتاب به كتابخانه‌هاي استان اهدا كرده است.




به گزارش خبرگزاري فارس از شهركرد، حجت‌الاسلام جعفر مرتضوي پيش از ظهر امروز در جمع خبرنگاران اظهار داشت: اين تعداد كتاب از ابتداي سال جاري تاكنون به 82 كتابخانه تخصصي، روستايي و شبستان اهدا شده است.
وي افزود:‌ اين برنامه فرهنگي با هدف تجهيز كتابخانه‌هاي استان از جمله كتابخانه‌هاي مساجد، توسعه و ترويج فرهنگ كتابخواني و قرار دادن كتب مذهبي در اختيار جوانان انجام شده است.
مرتضوي ارزش‌ كتاب‌هاي اهدايي توسط اداره‌كل تبليغات اسلامي چهارمحال و بختياري را بيش از يكصد ميليون ريال اعلام كرد و گفت: اهداي كتب به كتابخانه‌هاي اين استان تا پايان سال جاري به صورت مستمر ادامه دارد.
مديركل تبليغات اسلامي چهارمحال و بختياري همچنين از اهداي بيش از 5 هزار و 200 جلد قرآن به مراكز و جلسات قرآني اين استان خبر داد و افزود: اين تعداد كتاب الهي توسط دارالقرآن اين اداره‌كل تهيه و اهدا شده است.
مرتضوي مهم‌ترين هدف اين برنامه را حمايت و پشتيباني از فعاليت‌هاي قرآني موسسات، مراكز و جلسات مردمي آموزش قرآن عنوان كرد.
وي تصريح كرد: موسسه دارالقرآن كريم اداره‌كل تبليغات اسلامي چهارمحال و بختياري آمادگي دارد تا كتب قرآن مورد نياز موسسات مردمي آموزش قرآن را تهيه و اهدا كند.
به گفته مديركل تبليغات اسلامي چهارمحال و بختياري هم اكنون بيش از 50 مركز قرآني داراي مجوز و ثبت شده در اين استان فعاليت دارند.
 

سرمد حیدری

مدیر تالارهای مهندسی شیمی و نفت
مدیر تالار


دو غزل تازه از ميرشكاك در مدح حضرت علي(ع)


خبرگزاري فارس: يوسفعلي ميرشكاك درباره امام اول شيعيان، حضرت علي(ع)، دو غزل تازه سروده است.




بجز نقش بود و نمود ِ علي
نـديـدم وراي وجــودِ عـلي

نـدانـسـتـم آخـر بـراي كه بـود
بر اين خاك، داغ سجود علي

ازل تا ابـد طرح آيينه‌اي‌ست
ز نـقـش قـيـام و قـعـود علي

عيان شد نشان‌هاي آن بي‌نشان
در آيـيـنـه هســت و بـود ِ علي

به انديشه كي مي‌توان رخنه كرد؟
بــــه راز ِ فـــراز و فـــرود ِ علي

به روي دل از بي‌نشان باز شد
در ِ بـاغ ِ گـفـت و شــنــود علي

علي مـظهر ِ ذات ِ پروردگار
علي پــرده‌دار وجــود عـلي

***

مدّ بسم الله، ابروي علي ست
آسمان‌ها طرّه موي علي ست

مست باش و بوي زلف او شنو
هر نسيمي كآيد از كوي علي ست

شب غم سرگشتگان كوي اوست
ماه چاهي پر ز هوهوي علي ست

گر به دست فاطمه گيسوي اوست
آفـتـاب آيـيــنه روي علي ست

خيز! دور ِ آسمان را نو كنيم
دستبرد ما ز پهلوي علي ست

دسـتبرد بي‌نـشـانان مـردن اسـت
مردن و زادن به نيروي علي ست
 

سرمد حیدری

مدیر تالارهای مهندسی شیمی و نفت
مدیر تالار


برگزاري نمايشگاه آثار خطي و چاپ سنگي با موضوع حضرت علي(ع)


خبرگزاري فارس: نمايشگاه «شميم ولايت» شامل كتاب‌هاي نفيس خطي، چاپ سنگي و چاپي، آثار هنري، مواد ديداري و شنيداري با موضوع حضرت علي(ع) از 14 تا 20 تيرماه در كتابخانه مركزي آستان قدس رضوي برگزار شده است.




به گزارش خبرگزاري فارس به نقل از روابط عمومي و امور بين‌الملل سازمان كتابخانه‌ها، موزه‌ها و مركز اسناد آستان قدس رضوي، رئيس اين مركز با بيان اين مطلب گفت: از آنجا كه آثار به نمايش درآمده در اين نمايشگاه از ميان مجموعه‌هاي بسيار نفيس خطي و هنري انتخاب شده مي‌تواند به عنوان پايگاه بسيار غني علمي و هنري موجود توجه محققان و پژوهشگران علوم ديني و مذهبي قرار گيرد.
مهدي قيصري‌نيك خاطرنشان كرد: در بخش آثار نفيس خطي كتب ارزشمندي مانند شرح صد كلمه تأليف ابن ميثم بحريني «تاريخ كتابت 855 هجري. قمري»، ديوان حضرت امير (ع) «تاريخكتابت 940 هجري . قمري» و كتاب دوازده امام (ع) تأليف خواجه‌ نصرالدين طوسي «تاريخ كتابت 1094 هجري قمري» در معرض ديد عموم قرار گرفته كه از نظر علمي و تاريخي داراي اهميت فراوان مي‌باشند.
وي به قديمي‌ترين كتاب چاپ سنگي اين نمايشگاه با عنوان نهج‌البلاغه كه در سال 1267 هجري قمري چاپ و منتشر شده اشاره كرد و افزود: در اين نمايشگاه علاوه بر آثار خطي و چاپ سنگي، مرقعات و تابلوهاي خوشنويسي بسيار زيبايي از هنرمندان قديم و جديد مانند مرقعه ترجمه يكي از فرمايشات حضرت علي (ع) كه در قرن دهم كتابت شده و تابلوهاي خوشنويسي استاد محمدعلي فراستي كه در گنجينه مخطوطات نگه‌داري مي‌شوند انتخاب و در معرض ديد عموم قرار گرفته است.
اين نمايشگاه جذاب و ديدني همه روزه از تاريخ 14 تا 20 تيرماه از ساعت 30:8 تا 13 پذيراي عموم علاقه‌مندان به آثار تاريخي‌،فرهنگي، ديني و مذهبي است.
 

سرمد حیدری

مدیر تالارهای مهندسی شیمی و نفت
مدیر تالار
رمان نانوشته فروخته شد


خبرگزاري فارس: يك نويسنده هندي امتياز رمان نانوشته‌اش را به انتشارات «هميلتون» فروخت.




به گزارش خبرگزاري فارس، «ويكرام ست» كه پيش از اين رمان پرفروش «مرد مناسب» را در سال 1992 به رشته تحرير در آورد و منتشر كرد قصد دارد دنباله‌ايي بر اين رمان بنويسد.
رمان «مرد مناسب»‌ كه تا امروز يكي از رمان‌هاي پرفروش انگليسي‌زبان محسوب مي‌شود علاوه بر اينكه در هندوستان مخاطبان بسياري را به خود جذب كرده است در انگليس و كشورهاي اروپايي نيز با استقبال كم‌نظيري از سوي منتقدان ادبي و خوانندگان مواجهه شده است.
اين نويسنده هندي‌ الاصل در اولين رمانش داستان زندگي دختري جوان را به تصوير مي‌كشد كه با خانواده‌اش در يكي از شهرهاي هندوستان زندگي مي‌كنند و در جريان آزادسازي و استقلال هندوستان از دست بيگانگان با اتفاقات تلخ و شيرين جالبي روبه‌رو مي‌شوند.
در اين رمان مادر «لاتا» شخصيت اصلي اين داستان بي‌وقفه در پي يافتن مردي مناسب براي دخترش است بدون آنكه دختر را در جريان اين اقدام خود بگذارد.
نويسنده اين رمان «ست» قصد دارد بعد از بيست سال رمان «زن مناسب» را كه دنباله زندگي «لاتا» است را به رشته تحرير در آورد.
او در اين رمان «لاتا»ي هفتاد ساله را به تصوير مي‌كشد كه براي يافتن همسري مناسب نوه‌اش از اين خانه به آن خانه سرك مي‌كشد، در حالي كه نوه‌اش از اقدام او كاملا بي‌خبر است.
«ويكرام ست» با هوشمندي زياد در خلال اين داستان‌ها و ماجراهاي عاشقانه تاريخ هند و همينطور دوران استقلال اين سرزمين را مرور مي‌كند و با دقت زيادي از خاطرات و حوادثي كه در آن دوران رخداده است براي مخاطب خود قصه‌پردازي مي‌كند.
به گفته مدير انتشارات «هميلتون» كه امتياز چاپ و توزيع رمان «زن مناسب» را خريداري كرده است، اين رمان پس از نگارش توسط «ست» در سال 2013 به زبان انگليسي منتشر و روانه بازار ادبي جهان مي‌شود.
 

سرمد حیدری

مدیر تالارهای مهندسی شیمی و نفت
مدیر تالار


نويسنده منتقد استالين درگذشت


خبرگزاري فارس: «واسيلي آكسينوف» نويسنده صاحب‌سبك روس در سن 76 سالگي در بيمارستاني در مسكو چشم از جهان فرو بست.




به گزارش خبرگزاري فارس، اين نويسنده كه از جمله نويسندگاني است كه در دوران حكومت ديكتاتور بزرگ روس استالين اولين مطالب و آثار خود را قلمي كرد و در اين دوره به يكي از چهر‌هاي شناخته شده و خوش‌قلم ادبيات روس شهرت يافت.
او در دهه‌هاي 1960 و 1970 بر عليه دولت ديكتاتور و ظالم استالين و سياستگذاري‌هاي او در مطبوعات و رسانه‌هاي چاپي مختلف يادداشت‌ها و مقالات متعددي را به رشته تحرير در آورد.
«آكسينوف» در سال‌هاي آغازين دهه 1980 به دليل مخالفت با دولت روس و ارائه مخالفت‌هاي خود به شكل رسمي در آثاري كه از او در مطبوعات و رسانه‌ها چاپ و منتشر مي‌شد از روسيه تبعيد شد و سالها دور از وطن زندگي كرد.
نخست وزير روسيه ولاديمير پوتين در سوگ از دست دادن اين نويسنده صاحب سبك روس گفت: ادبيات روسيه يكي از ادبيان و نويسندگان برجسته خود را از دست داده است.
پوتين طي بيانيه‌اي از دست دادن اين نويسنده را به جامعه ادبي و مردم روسيه تسليت گفت و از «آكسينوف» به عنوان نويسنده‌اي عاشق آزادي، شجاع و خوش‌فكر در ادبيات روسيه نام برد.
«واسيلي آكسينوف» سال گذشته بر اثر تصادف دچار ناراحتي‌ قلبي شد.
او پس از تحمل يك سال درد و رنج سرانجام در بيمارستان مركزي مسكو در آستانه 77 سالگي چشم از جهان فرو بست.
 

سرمد حیدری

مدیر تالارهای مهندسی شیمی و نفت
مدیر تالار


معتبرترين جايزه ادبي عربستان سعودي اهدا شد


خبرگزاري فارس: «عدي الحريش» و «عواطف نواب‌الدين» نويسندگان صاحب قلم عربستان امسال در بخش ادبي جايزه «نادي الادبي» موفق به دريافت جايزه نقدي يك‌صدهزار ريالي شدند.




به گزارش خبرگزاري فارس، مجموعه داستان «الحريش» نويسنده اهل عربستان سعودي با نام «قصه دختري كه خواب ديد» در اين دوره از برگزاري جايزه «نادي‌الادبي» به دليل انتخاب سوژه‌ايي جذاب و پرداختي مناسب شايسته دريافت جايزه بهترين مجموعه داستان قرار گرفت.
علاوه بر اين كتاب «نواب الدين» نيز كه پيرامون وقايع و رخدادهايي است كه در حجاز در قرن‌هاي يازده و دوازدهم هجري اتفاق افتاده به عنوان برترين جايزه غير ادبي در بخش سفرنامه‌نويسي با استقبال هيات داوران قرار گرفت و شايسته دريافت جايزه «نادي‌الادبي» شناخته شد.
اين دو نويسنده بعد از دو مرحله داوري و با كسب حداكثر آراء هيات داوران موفق به دريافت جايزه نهايي اين جايزه عربي شدند.
به گفته دبير اجرايي اين جايزه تعداد شركت‌كنندگان در اين دوره از جايزه «نادي‌الادبي» به 40 نويسنده رسيد كه هر كدام از آنها اجازه داشتند تنها يك اثر ادبي يا غير ادبي را در اين جايزه شركت دهند.
اين دو نويسنده با داوري هيات داوران از ميان چهل اثر ارائه شده به اين جايزه به عنوان برترين نويسندگان انتخاب و معرفي شدند.
به گفته رئيس هيات داوران اين جايزه مجموعه داستان « قصه دختري كه خواب ديد» تا امروز با فروش قابل ملاحظه‌ايي در عربستان و كشورهاي عربي همراه بوده است كه دريافت جايزه «نادي‌الادبي» موجب افزايش اين استقبال در روزهاي اخير شده است.
 

سرمد حیدری

مدیر تالارهای مهندسی شیمی و نفت
مدیر تالار


جايزه كتاب ناشران مستقل امريكا اهدا شد


خبرگزاري فارس: «نامه‌هايي از ويتنام؛ مروري بر سال‌هاي جنگ 1968-1972» به قلم «نانسي لينچ» نويسنده آمريكايي امسال شايسته دريافت جايزه طلايي ناشران مستقل امريكا شد.




به گزارش خبرگزاري فارس، «نامه‌هايي از ويتنام؛ مروري بر سال‌هاي جنگ 1968-1972» به قلم «نانسي لينچ» از ميان 4 هزار كتاب غير ادبي كه كه در سال 2008 توسط ناشران مختلف در آمريكا و كانادا منتشر شده انتخاب و معرفي شده است.
اين كتاب به قلم «لينچ و با همكاري انتشارات «بورد كرك» در آمريكا منتشر و در كشورهاي آمريكايي و اروپايي به عنوان يكي از آثار غيرادبي پرفروش مطرح است.
هيأت داوران جايزه ادبي كتاب ناشران مستقل آمريكا اثر «نانسي لينچ» را به خاطر ارائه اسناد و خاطراتي مستند از وقايع و حواشي جنگ ويتنام و پرداخت دقيق و مرور خاطرات آن دوران به عنوان بهترين اثر غير ادبي سال 2008 انتخاب كرده است.
به گفته نويسنده اين كتاب اسناد و مداركي كه از آنها براي نگارش و تدوين اين كتاب استفاده شده همگي توسط افرادي كه در اين جنگ شركت داشتند و يا خانواده‌شان تحت تاثير جنگ و حواشي آن بوده‌اند گردآوري و ثبت شده است.
«لينچ» اين اسناد را از طريق 900 نامه‌ايي كه توسط مردم به دستش رسيده است گردآوري و تنظيم كرده و سپس آنها را به صورت كتابي به رشته تحرير درآورده است.
او در اين كتاب مصيبت‌ها و دلنگراني‌هاي مردم را در زمان جنگ ويتنام قلمي كرده و از جنگ‌ها و خونريزي‌ها و نابساماني‌هايي بسياري را مردم اين سرزمين را تحت فشار قرار داده صحنه‌هايي را خلق كرده است كه مرور آنها هر خواننده‌ايي را متاثر مي‌كند.
« نامه‌هايي از ويتنام؛ مروري بر سالهاي جنگ 1968-1972» به قلم «لينچ» اين روزها يكي از اثار پرفروش و پرمخاطب آمريكا محسوب مي‌شود كه براي چند هفته در صدر پرفروش‌ترين كتاب‌هاي غير ادبي روزنامه نيويورك تايمز جاي داشت.
 

سرمد حیدری

مدیر تالارهای مهندسی شیمی و نفت
مدیر تالار


/كوتاه از اخبار كردستان/
كانون‌هاي ادبي در تمام كتابخانه‌هاي كردستان ايجاد مي‌شود


خبرگزاري فارس: ايجاد كانون‌هاي ادبي در كتابخانه‌هاي كردستان، صدور كارت شناسايي سلامت براي نوآموزان سروآبادي و ... از مهم‌ترين عناوين اخبار كوتاه كردستان است.




مديركل امور كتابخانه‌هاي كردستان امروز در گفتگو با خبرنگار فارس درسنندج از ايجاد كانون‌هاي ادبي در سطح كتابخانه‌هاي عمومي استان خبر داد و اظهار داشت: اين كانون‌ها براي نخستين بار در سطح كتابخانه‌هاي استان ايجاد مي‌شوند.
سيدحسن غياثيان با اشاره به اهداف ايجاد كانون‌هاي ادبي در كتابخانه‌هاي استان اعلام كرد: اجراي برنامه‌هاي كانون‌هاي ادبي براي جذابيت و پر بار كردن كتابخانه‌هاي عمومي از اهداف اصلي ايجاد اين كانون‌ها است.
وي افزود: با ايجاد كانون‌هاي ادبي برنامه‌هاي متنوع ادبي از جمله برگزاري شب‌هاي شعر، نشست‌هاي ادبي، نقد كتاب، تشكيل جلسات شعرخواني و قصه‌خواني در اين كانون‌ها اجرا و در تمام كتابخانه‌هاي استان برگزار مي‌شود.
مديركل امور كتابخانه‌هاي عمومي استان كردستان با اشاره به اينكه كتاب يكي از جلوه‌هاي ورودي انسان به تعالي و تكامل است، اذعان داشت: فضاي معنوي كتابخانه سبب شده تا كتاب و كتاب‌خواني از جايگاه ويژه‌اي در جامعه برخوردار شود.
غياثيان اعلام كرد: در سال گذشته 491 هزار و 193 نفر به كتابخانه‌هاي استان مراجعه كرده كه اميدواريم در سال‌ جاري اين تعداد افزايش يابد.

* كارت سلامت براي نوآموزان در شهرستان سروآباد صادر شده است
براي 900 نفر از نوآموزان شهرستان سروآباد كارت شناسايي سلامت صادر شده است.
مدير آموزش و پرورش شهرستان سروآباد ظهر امروز در مراسم افتتاح پايگاه سنجش سلامت نوآموزان بدو ورود به مدرسه اظهار داشت: اين طرح با همكاري دانشگاه علوم پزشكي و سازمان آموزش و پرورش از امروز به مدت 16 روز در يك پايگاه سنجش سلامت شهري و هشت پايگاه روستايي اجرا مي‌شود.
نوآموزان بعد از انجام معاينات جسماني و سلامتي كارت شناسايي دريافت مي‌كنند.

*مراسم جشن ميلاد مولود كعبه در شهرستان قروه برگزار شد
مراسم جشن ميلاد مولود كعبه مولي‌الموحدين حضرت علي (ع) با حضور محبان و دوستداران اين امام همام در شهرستان قروه برگزار شد.
امام جمعه شهرستان قروه ظهر امروز در اين مراسم ضمن تبريك ولادت مولي‌الموحدين حضرت علي (ع) و روز پدر اظهار داشت: فراگيري و آموزش علم و دانش موجب تعالي معرفت و بصيرت و تقرب انسان به خداوند مي‌شود.
حجت‌الاسلام صفرعلي احيا به شخصيت بزرگوار ياور محرومان و يتيمان اشاره كرد و افزود: ما مسلمانان بايد با پيروي از سيره و سلوك اين امام همام رهرو معرفت و ايثارگري ايشان باشيم.
در پايان اين مراسم گروه‌هاي هنري به اجراي برنامه پرداختند.
 

سرمد حیدری

مدیر تالارهای مهندسی شیمی و نفت
مدیر تالار
مجموعه‌ي شعر تازه‌اي از سيدمحمد روحاني منتشر شد.



به گزارش خبرنگار بخش كتاب خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، «تا در نگاه‌هاي برابر» مجموعه‌ي شعري در قالب سپيد است كه ‌٦٠ قطعه شعر و چهار دفتر را با عنوان‌هاي «با تو اما بي‌ من»، «تا در نگاه‌هاي برابر»، «و در كنار» و «و از كنار» دربر مي‌گيرد.

به گفته‌ي روحاني، اين مجموعه به نوعي باز‌آفريني ديدار شمس و مولانا و رسيدن دوست به دوست است و به شمس تبريزي تقديم شده است.

مجموعه‌ي «تا در نگاه‌هاي برابر» از سوي نشر فرهنگ ايليا چاپ شده؛ اما هنوز توزيع نشده است.

اين شاعر مجموعه‌ي «كبود و گل سرخ» را هم كه اثري شعرگونه‌ است و به لحاظ موضوع داستان‌وار به هم مربوط مي‌شود، براي انتشار آماده دارد.

سيدمحمد روحاني متولد سال ‌١٣٢٥ در رودسر و ساكن رشت است. او كارشناس ارشد اقتصاد از كاناداست.

«ناگهان بختي ديگر» شامل هفت دفتر / ‌١٣٨٠، «از آن تپيدن پنهان» كتاب سال گيلان در سال ‌٨٤ شامل چهار دفتر و «با او به شب نگاه مي‌كنم» مجموعه‌ي داستان /‌٥٦ از آثار منتشرشده‌ي او هستند.
 

سرمد حیدری

مدیر تالارهای مهندسی شیمی و نفت
مدیر تالار
پس از به پايان رسيدن نگارش رمان «بي‌ترديد سه‌شنبه بود»، احمد بيگدلي مجموعه‌ي داستان «كتاب اشباح» را مي‌نويسد.



به گزارش خبرنگار بخش كتاب خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، بيگدلي اخيرا رمان «بي‌ترديد سه‌شنبه بود» را كه چهارمين رمان اين داستان‌نويس است، به پايان رسانده است؛ اما گفت، فعلا قصد چاپش را ندارد؛ چرا كه چند كتابش پشت سر هم منتشر شدند و مي‌خواهد براي چاپ اين كتاب مدتي صبر كند.

از سوي ديگر، بيگدلي كه به تازگي نوشتن مجموعه‌ي داستان «كتاب اشباح» را شروع كرده است، درباره‌ي اين اثر توضيح داد: اين كتاب حاصل كارگاه‌ فيلمنامه‌نويسي است كه در آن تدريس مي‌كنم. طرح‌ها و ويرايش نهايي فيلمنامه‌ها از من است و در كلاس روي آن‌ها كار مي‌شود و پخته مي‌شوند. اين فيلمنامه‌ها را به صورت مجموعه‌ي داستاني منتشر خواهم كرد.

احمد بيگدلي متولد سال 1324 در اهواز است كه رمان «اندکي سايه»‌اش در سال 1385 برنده‌ي جايزه‌ي کتاب سال جمهوري اسلامي ايران و همچنين جايزه‌ي ششمين دوره‌ي کتاب سال شهيد غني‌پور شد.

«زماني براي پنهان شدن»، «شبي بيرون از خانه»، «من ويران شدم»، «آناي باغ سيب» و «آواي نهنگ» از ديگر آثار منتشرشده‌ي احمد بيگدلي هستند.
 

سرمد حیدری

مدیر تالارهای مهندسی شیمی و نفت
مدیر تالار
منوچهر عدناني كتاب‌هاي تازه‌اي منتشر مي‌كند.



به گزارش خبرنگار بخش كتاب خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، به انتخاب عدناني، كتاب «نصايح منظوم» شامل گزيده‌ي تك‌بيت‌هايي از شاعران ايراني از گذشته تا امروز درباره‌ي موضوع نصيحت مجوز نشر گرفته است و از سوي نشر ثالث منتشر مي‌شود.

دو عنوان كتاب «... و اما عشق» شامل 300 غزل درباره‌ي عشق و «نويد اميد» نيز از ديگر آثار آماده‌ي چاپ عدناني هستند.

او مجموعه‌اي از رباعي‌هايش را هم كه در وزن رباعيات خيام سروده است، براي چاپ آماده دارد.

همچنين به تازگي، كتاب «شركت با بزرگان» به قلم او از سوي نشر ثالث منتشر شده است.
 

سرمد حیدری

مدیر تالارهای مهندسی شیمی و نفت
مدیر تالار


اتمام داوري جشنواره ربع قرن كتاب دفاع مقدس تا پايان تير


خبرگزاري فارس: دبير اجرايي جشنواره ربع قرن كتاب دفاع مقدس از پايان داوري چند بخش ديگر خبر داد و اظهار داشت كه همه گروه‌ها و بخش‌هاي اين جشنواره تا پايان تير داوري مي‌شوند.




حسين نصرالله زنجاني دبير اجرايي جشنواره ربع قرن كتاب دفاع مقدس و مدير ادبيات معاونت ادبيات و انتشارات بنياد حفظ آثار و نشر ارزش‌هاي دفاع مقدس در گفتگو با خبرنگار فارس بيان داشت: كار داوري جشنواره در بخش‌هاي ترجمه، جُنگ، زندگي‌نامه داستاني و پژوهش‌هاي سياسي به پايان رسيد.
به گفته وي داوري بخش پژوهش‌هاي اجتماعي روز چهارشنبه همين هفته، گروه هنر با همه بخش‌هايش تا هفته آخر تيرماه و بخش ادبيات داستاني و كودك و نوجوان تا پايان تير تمام مي‌شود.
دبير اجرايي جشنواره ربع قرن كتاب دفاع مقدس گفت: كار اصلي داوري اين جشنواره كه بحث خاطره و زندگي‌نامه داستاني و در كل گروه ادبيات مستند بود، انجام شده و صرفا بخش زندگينامه غير داستاني مانده كه تكليف داوري اين بخش هم تا پايان هفته بعد به اتمام خواهد رسيد.
حسين نصرالله زنجاني با بيان اين كه كليه گروه‌ها تا پايان تير داوري خواهند شد، تأكيد كرد: اين برنامه‌ريزي دبيرخانه جشنواره و قول داوران و سرداوران است و ممكن است بنا به مشكلات جزئي نهايتا يك هفته تغيير كند.

* ارسال برآورد هزينه‌ها براي حمايت وزارت ارشاد

وي همچنين از ارسال برآورد هزينه‌ها بنياد حفظ آثار و نشر ارزش‌هاي دفاع مقدس به وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي خبر داد و گفت: هزينه‌ها در دو حوزه توليد آثار و هزينه‌هاي اجرايي برآورد شده است.
به گفته وي در حوزه توليد آثار جديد ضمن اين كه به دنبال چاپ آثار نويسندگان جديد و تشويق نويسندگان خبره براي خلق آثار جديد هستيم، بحث ترجمه و تجديد چاپ آثار قبلي را نيز مد نظر قرار داديم.
مدير ادبيات معاونت ادبيات و انتشارات بنياد حفظ آثار و نشر ارزش‌هاي دفاع مقدس ادامه داد: در حوزه هزينه‌هاي اجرايي هم بحث‌هاي انساني، هزينه‌هاي جاري برگزاري مراسم اختتاميه مثل هزينه سالن و همچنين مسائل مالي داوران مطرح است.

* اسامي گروه‌ها و داوران جشنواره ربع قرن كتاب دفاع مقدس

جشنواره ربع قرن كتاب دفاع مقدس در 6 گروه ادبيات، تاريخ و ادبيات مستند، پژوهشي، هنر، ترجمه و بخش جنبي و همچنين 25 بخش برگزار مي‌شود.
در گروه ادبيات كه مدير گروه محمدرضا تركي است، گروه‌هاي شعر به دبير حميدرضا شكارسري، داستان به دبيري مخدومي، نثر ادبي به دبيري ميرجعفري، داستان كودك و نوجوان به دبيري طاهره ايبد و شعر كودك و نوجوان به دبيري بيوك ملكي داوري مي‌شوند.
در گروه تاريخ و ادبيات مستند به مدير گروهي بهروز اثباتي بخش‌هاي خاطره به دبيري مرجان فولادوند، گزارش به دبيري اشتري، نامه‌ها و وصيت‌نامه‌ها به دبيري ميركاظمي، جُنگ به دبيري سعيدي، زندگي‌نامه داستاني به دبيري نصرت‌الله محمودزاده و زندگي‌نامه غير داستاني به دبيريابراهيم زاهدي مطلق بررسي مي‌شوند.
آثار گروه پژوهش كه منوچهر اكبري مدير گروه آن است، در بخش‌هاي پژوهش‌هاي نظامي به دبيري مختاري، پژوهش‌هاي سياسي به دبيري يكتا، پژوهش‌هاي اجتماعي به دبيري علي شجاعي صائين، پژوهش‌هاي ادبي به دبيري قبادي و پژوهش‌هاي هنري به دبيري قهرماني ارزيابي مي‌شوند.
مدير گروه هنر مهدي سقائيان است. در اين گروه فرهاد توحيد دبير بخش فيلمنامه، مهندسي دبير نمايشنامه، شريفي دبير گرافيك و ميرهاشمي دبير عكس هستند.
مدير گروه بخش ترجمه موسي بيدج و مدير گروه جنبي نيز قدياني هستند.
بخش جنبي از ناشر، كتابفروش و كتابدار نمونه و همچنين نويسندگان و شاعران برجسته دفاع مقدس كه فاقد كتاب مستقل هستند تجليل مي‌كند.
 

سرمد حیدری

مدیر تالارهای مهندسی شیمی و نفت
مدیر تالار


كتابت نخستين قرآن مدور جهان توسط هنرمند تبريزي‌


خبرگزاري فارس: مدير كل فرهنگ و ارشاد اسلامي آذربايجان شرقي از كتابت نخستين قرآن مدور جهان توسط هنرمند تبريزي خبر داد.‌




به گزارش خبرگزاري فارس به نقل از روابط عمومي اداره كل فرهنگ و ارشاد اسلامي آذربايجان شرقي، احمد احمدي‌منش ‌گفت: كتابت اين قرآن از خرداد ماه پارسال آغاز شده و پس از 9 ماه كار هنرمندانه به پايان رسيد.
وي افزود: اسماعيل حامد‌غازاني در اين اثر هنري بسيار زيبا، 30 قرآن را به شكل دواير تو در تو در 44 برگ كاغذ فورد گوني كتابت كرده است.
احمدي‌منش اظهارداشت: نخستين قرآن مدور جهان 88 حلقه بوده و‌ 11‌كيلو و 700 گرم وزن دارد.
وي گفت: هنرمند تبريزي اين قرآن را در مدت 600 ساعت كتابت كرده و براي محافظت بهتر از خطوط و كاغذ اين قرآن برگ‌هاي نوشته شده به شكل لمينت است.
احمدي‌منش ادامه داد: جلد اين قرآن از چرم گاوي خاص بوده و 13 ميليون ريال براي كتابت آن هزينه شده است.
مدير كل فرهنگ و ارشاد اسلامي آذربايجان شرقي همچنين اظهار داشت: 5 ميليون ريال از هزينه خلق اين اثر هنري را موسسه خيريه جان نثاران تبريز تقبل كرده تا در نمايشگاه‌هاي قرآن به ديد عموم گذاشته شود.
اسماعيل حامد‌غازاني در اين خصوص با اشاره به اهميت قرآن در جوامع اسلامي گفت: قرآن كامل‌ترين برنامه‌ زندگي انسان و جامع‌ترين برنامه تكامل بشر براي تمام اعصار و قرون است و سرمايه‌گذاري در اين بحث بهترين نوع سرمايه‌گذاري است.
وي افزود: در عصر حاضر كه فرهنگ اسلام از هر سو مورد هجمه دشمنان قرار گرفته، قرآن و فعاليت‌هاي قرآني بهترين سد دفاعي و موثرترين حربه مبارزه خواهد بود.
حامدغازاني، مشكل حمايتي و پشتيباني از فعاليت‌هاي قرآني را مهم‌ترين مشكل هنرمندان و فعالان اين عرصه دانست و تصريح كرد: توجه بيشتر نهادهاي متولي و ارگان‌هاي مسئول موجب مي‌شود اين هنر به رشد و شكوفايي برسد.
اين هنرمند تبريزي پيش از اين نيز قرآن طوماري جهان را در سال 86 به طول 1459 متر، با عرض شش سانتي متر و 18 كيلوگرم وزن كتابت كرده است.
 

سرمد حیدری

مدیر تالارهای مهندسی شیمی و نفت
مدیر تالار
معاون ارشاد استان اردبيل:
اردبيل مرداد ماه ميزبان نمايشگاه كتاب سراسري است


خبرگزاري فارس: معاون فرهنگي و هنري اداره كل فرهنگ و ارشاد اسلامي استان اردبيل گفت: ششمين نمايشگاه سراسري كتاب مرداد ماه امسال در استان اردبيل برگزار مي‌شود.




منصور شرفي امروز در گفتگو با خبرنگار فارس در اردبيل اظهار داشت: اين نمايشگاه قرار است از 11 لغايت 17 مرداد ماه سال جاري در محل دائمي نمايشگاه بين‌المللي اردبيل برگزاري شود.
وي بيان داشت: در اين نمايشگاه بيش از 250 ناشر معتبر سراسري و استاني حضور دارند و ضمن ارايه محصولات فرهنگي خود با تخفيف 30 درصدي كتاب‌هاي خود را به معرض فروش مي‌گذارند.
معاون فرهنگي و هنري اداره كل فرهنگ و ارشاد اسلامي استان اردبيل برگزاري اين نمايشگاه را يك رويداد عظيم فرهنگي توصيف و خاطرنشان كرد: برگزاري اين نمايشگاه يك گام اساسي در مسير تحقق اهداف فرهنگي استان است و ما در سايه برگزاري چنين نمايشگاه‌هايي مي‌توانيم فرهنگ غني خود را ترويج و تبليغ كنيم.
شرفي به برنامه‌هاي جنبي ششمين نمايشگاه سراسري كتاب در اردبيل اشاره كرد و افزود: در طول برگزاري يك هفته‌اي اين نمايشگاه برنامه‌هاي جنبي مختلف و متنوع نظير نقد كتاب، نشست‌هاي تخصصي، شب‌هاي شعر، اجراي نمايش و نيز برنامه‌هاي تخصصي در ارتباط با نقد كتاب به وسيله افراد متخصص و پژوهشگر كشور اجرا مي‌شود.
وي خاطرنشان كرد: در پايان اين نمايشگاه از ناشران برتر و فعالان عرصه فرهنگ مكتوب نيز به صورت ويژه تجليل مي‌شود.
معاون فرهنگي و هنري فرهنگ و ارشاد اسلامي استان اردبيل هدف اصلي از برگزاري اين نمايشگاه را معرفي آثار منتشر شده جديد، ترويج فرهنگ كتابخواني و مطالعه و بست و گسترش اين فرهنگ در جامعه و آشنايي نسل جوان و نوجوان با كتابخواني و استفاده درست از كتاب عنوان كرد.
 

سرمد حیدری

مدیر تالارهای مهندسی شیمی و نفت
مدیر تالار


كتاب‌هاي اهدايي اوباما تحويل كتابخانه‌اي در آلمان شد


خبرگزاري فارس: مقامات آلماني كتاب‌هايي را كه باراك اوباما طي سفرش به اين كشور به آنها اهداء كرده بود تحويل كتابخانه دادند.




به گزارش خبرگزاري فارس، مقامات آلماني اين كتاب‌ها را دو روز پيش به كتابخانه آنا آماليا واقع در شهر وايمار دادند.
رئيس جمهوري آمريكا كه چندي پيش در سفرس به اروپا سري هم به آلمان زده بود دو كتاب به مقامات اين كشور هديه كرده بود.
عنوان يكي از اين كتاب‌ها «تصوير آمريكا يا كشوري كه ما در آن زندگي مي‌كنيم» نوشته ويليام كولن بريانت، نويسنده و روزنامه‌نگار آمريكايي (1794 ـ 1878) بود.
اين كتاب به صورت مصور سال 1872 در نيويورك منتشر شده بود و نويسنده در آن تلاش كرده تصويري از شوؤن مختلف زندگي در ايالات متحده آمريكا ترسيم كند.
باراك اوباما كه خود دستي هم به قلم دارد و كتاب‌هايي را نيز منتشر كرده است معمولاً در سفرهاي خود به كشورهاي جهان كتابي را هديه مي‌دهد و يا هديه مي‌گيرد.
 

سرمد حیدری

مدیر تالارهای مهندسی شیمی و نفت
مدیر تالار
اروپا به وضع كتاب در 2009 خوشبين است


خبرگزاري فارس: با وجود ركود اقتصادي شديدي كه در اروپا و آمريكا حاكم شده است، كارشناسان اروپايي نسبت به وضعيت صنعت نشر و كتاب در سال 2009 خوشبين هستند.




به گزارش خبرگزاري فارس، بعد از رشد 1,4 درصدي فروش كتاب طي پنج ماهه نخست سال جاري ميلادي بسياري ناشران و كتابفروشان به سودهاي بيشتر نيز اميدوار هستند.
با ابن حال رئيس اتحاديه كتابفروشان آلمان كه يكي از بزرگ‌ترين تشكل‌هاي نشر در اروپا است گفته است: بحران مالي براي ما هنوز كامل رفع نشده است.
ناشران و كتاب‌فروشان اروپايي در اواخر سال 2008 ميلادي با ركود مواجه شده بودند.
نمايشگاه‌هاي كتاب پاريس، فرانكفورت، ورشو و لندن نيز در آخرين مرحله از برگزاري خود تحت تأثير بحران مالي جهان قرار گرفته بودند.
در كشورهاي اروپاي شرقي تعداد عناوين كتاب‌ها نسبت به سال 2007 كاهش داشته است.
با اين حال گزارش‌ها نشان مي‌دهد استقبال از عناوين كتاب‌ها در كشورهاي انگليس، آلمان، فرانسه، ايتاليا و اسپانيا در مقايسه با سال گذشته تفاوت چنداني نداشته است.
 

سرمد حیدری

مدیر تالارهای مهندسی شیمی و نفت
مدیر تالار
نگاهي به زندگي و‌ آثار مهدي آذر يزدي؛
نويسنده‌اي كه غير از كتاب فرزندي نداشت


خبرگزاري فارس: مهدي آذر يزدي كه بيش از 50 سال براي كودكان كتاب مي‌نوشت 87 سال را در تجرد زندگي كرد و هيچ فرزندي غير از كتاب از خود به يادگار نگذاشت.




مهدي آذر يزدي سال 1301 شمسي در خرمشاه از توابع بزد در يك خانواده جديد الاسلام به دنيا آمد.
خانواده او جزو خانواده‌هاي جديدالاسلام‌ها بودند. آنها قبلاً زرتشتي بودند و سه چهار نسل پيش مسلمان شدند.
او مختصر خواندن و نوشتن را در خانه از پدر و قرآن را از مادربزرگ فرا گرفت و در 14 سالگي همراه با كار رعيتي و يا شاگرد بنايي مدت يك سال و نيم‌ صبح‌هاي تاريك به مدرسه خان مي‌رفت.
او تا طلوع آفتاب نزد يك «آشيخ» كه او هم روزها در گيوه‌فروشي كار مي‌كرد با سه شاگرد ديگر ياد گرفتن عربي را با اصرار پدر شروع كرد.
آذر يزدي در همان سن و سال بود كه «نصاب» را حفظ كرد و تا «انموزج و الفيه» خواند كه بعد آن را رها كرد.
پدرش حاج علي‌اكبر رشيد در همان خرمشاه زراعت مي‌كرد و به امور ديني و مذهبي سخت متعصب بود.
او از ذوق و قريحه شاعري بي‌بهره نبود و به همين خاطر ديواني از اشعار در مدايح و مراثي ائمه اطهار از خود به جا گذاشت.
آذر يزدي سال‌ها پيش در گفت‌وگو با روزنامه پيمان يزد درباره پدرش گفته بود كه او «مدرسه دولتي و كار دولتي و لباس كت و شلوار را حرام مي‌دانست و به همين علت او را به مدرسه نگذاشت.»
به گفته او، قرآن، مفاتيح الجنان، حليه المتقين، عين الحيات، معراج السعاده، نصاب الصبيان و جامع المقدمات تنها كتاب‌هايي بودند كه در خانه آنها ديده مي‌شدند.

اولين حسرت زندگي
------------------------
آذر يزدي در همان سن و سال بود كه اولين حسرت زندگي خود را تجربه كرد.
او در گفت‌وگو با همان روزنامه گفته بود «اولين بار كه حسرت را تجربه كردم، موقعي بود كه ديدم پسرخاله پدرم كه روي پشت بام با هم بازي مي‌كرديم و هر دو هشت ساله بوديم، چند تا كتاب دارد كه من هم مي‌خواستم و نداشتم.
به نظرم ظلمي از اين بزرگتر نمي‌آمد كه آن بچه كه سواد نداشت، آن كتاب‌ها را داشته باشد و من كه سواد داشتم، آن‌ها را نداشته باشم.
كتاب‌ها، گلستان و بوستان سعدي و تاريخ معجم چاپ بمبئي بود كه پدرش از زرتشتي‌هاي مقيم بمبئي هديه گرفته بود.
شب قضيه را به پدرم گفتم. پدرم گفت اينها به درد ما نمي‌خورد. اينها كتاب‌هاي دنيايي‌اند. ما بايد به فكر آخرتمان باشيم.
شب رفتم توي زيرزمين و ساعت‌ها گريه كردم و از همان زمان عقده كتاب پيدا كردم كه هنوز هم دارم.»
آذر يزدي درباره اولين تجربه و برخوردش با كتابفروشي مي‌گويد كه اين تجربه مربوط به 14 سالگي اوست؛ زماني كه در كارگاه جوراب بافي كار مي كرد.
او مي‌گويد «از كار بنايي به كار در كارگاه جوراب‌بافي كشيده شدم. صاحب كارگاه با «گلباري‌ها»، صاحبان يگانه كتابفروشي شهر، خويشي داشت.
صاحب كارگاه هم جداگانه يك كتابفروشي تأسيس كرد و مرا از ميان شاگردهاي جوراب بافي جدا كرد و به كتابفروشي برد.
ديگر گمان مي‌كردم به بهشت رسيده‌ام. تولد دوباره و كتاب خواندن من شروع شد.
در اين كتابفروشي بود كه فهميدم چقدر بي‌سوادم و بچه‌هايي كه به دبستان و دبيرستان مي‌روند ، چقدر چيزها مي‌دانند كه من نمي‌دانم.
براي رسيدن به دانايي بيشتر يگانه راهي كه جلو پايم بود خواندن كتاب بود. سه چهار سال كار در اين كتابفروشي، هوس نوشتن و شعر گفتن و با بچه هاي درس خوانده همرنگ شدن را در من به وجود آورد.»

آمدن به تهران و كار در كتابفروشي‌ها
------------------------------------------
مهدي آذر يزدي دو سال بعد از رفتن رضاخان و در بحبوحه جنگ جهاني دوم به تهران آمد.
او در خاطراتش كه به صورت مصاحبه با روزنامه پيمان يزد منتشر شده درباره آن دوران گفته است «ناگزير مي‌بايست كاري پيدا مي‌كردم تا بتوانم با آن زندگي كنم و اين كار حتماً مي بايست كاري مطبوعاتي مي بود.
در تهران با چند كتابفروشي از راه مكاتبه آشنا بودم ، ولي نمي خواستم بروم و بگويم كار مي خواهم. ناشناسانه تقاضاي كار كردن را سهل تر مي يافتم.
پيشتر با مقالات هاشمي حائري انسي پيدا كرده بودم. با خودم گفتم ، يك روزنامه نويس مشهور با همه ارتباط دارد.
نامه اي به ايشان نوشتم و گفتم كه كار مطبوعاتي مي خواهم. آقاي هاشمي قدري توپ و تشر زد و ملامت كرد كه به تهران مي آييد چه كنيد؟! ما خودمان از اين شهر در عذابيم و از اين حرف ها.
بعد كم كم آرام شد و گفت شما سه شنبه آينده بيا يك فكري برايت مي كنم. سه شنبه بعد آقاي حسين مكي را در همان اداره صدا كرد و گفت بيا، اين همشهري ات آمده.
با آقاي مكي در يزد آشنا شده بودم. آقاي مكي گفت در خيابان ناصرخسرو با چاپخانه حاج محمدعلي علمي صحبت كرده ام. برو آنجا و بگو مكي مرا فرستاده.
همان روز رفتم و در چاپخانه علمي مشغول به كار شدم.»
مهدي آذر يزدي تا اواخر عمرش همچنان با كتابفروشي ها و ناشران كار مي كرد.
او در كتابفروشي هاي خاور، ابن سينا، اميركبير، بنگاه ترجمه و نشر كتاب و روزنامه هاي آشفته و اطلاعات و چاپخانه علمي چندين سال كار كرد.

شكست‌هاي زندگي
-------------------------
به گفته خودش، دو بار كتابفروشي راه انداخت كه هر دو بار ورشكست شد.
پس از آن با يكي از كساني كه در چاپخانه آشنا شده بود، شريك شد و به كار عكاسي حرفه‌اي پرداخت.
اما مغبون و پشيمان شد. يك بار يك عكاسخانه را خريد، ولي بعد از يك سال واگذارش كرد.

آذر يزدي براي كودكان كتاب مي‌نويسد
-------------------------------------------
مهدي آذريزدي را با اين حال بيشتر به خاطر كتاب‌هايي مي‌شناسند كه براي كودكان نوشته است. به ويژه «قصه‌هاي خوب براي بچه‌هاي خوب».
او درباره روزگاري كه براي اولين بار به فكر نوشتن كتاب براي بچه‌هاي افتاده بود مي گويد «اولين بار كه به فكر تدارك كتاب براي كودكان افتادم، سال 1335 يعني در سن 35 سالگي ام بود.
در اين سال در عكاسي يادگار يا بنگاه ترجمه و نشر كتاب كار مي كردم و ضمناً كار غلط گيري نمونه هاي چاپي را هم از انتشارات اميركبير گرفته بودم و شب ها آن را انجام مي دادم.
قصه اي از «انوار سهيلي» را در چاپخانه مي خواندم كه خيلي جالب بود. فكر كردم اگر ساده تر نوشته شود براي بچه ها خيلي مناسب است.
جلد اول «قصه هاي خوب براي بچه هاي خوب» خود به خود از اينجا پيدا شد.
آن را شب ها در حالي مي نوشتم كه توي يك اتاق 6 متري زير شيرواني، با يك لامپ نمره ده ديواركوب زندگي مي كردم.
نگران بودم كتاب خوبي نشود و مرا مسخره كنند.
آن را اول بار به كتابخانه ابن سينا (سر چهار راه مخبرالدوله) دادم. آن را بعد از مدتي پس دادند و رد كردند.
گريه‌كنان آن را پيش آقاي جعفري ، مدير انتشارات اميركبير بردم. ايشان حاضر شد آن را چاپ كند.»


آثار مهدي آذريزدي
----------------------
كتاب 8 جلدي «قصه‌هاي خوب براي بچه‌هاي خوب» جزو پرتيراژترين كتاب‌هاي ايران بوده است.
سال گذشته مديران انتشارات اميركبير به يزد رفتند تا براي انتشار جلدهاي نهم و دهم اين مجموعه با مهدي آذر يزدي به توافق برسند.
اما بيماري و مرگ برنامه ها را به هم زد.
«قصه‌هاي تازه از كتاب‌هاي كهن»، «گربه ناقلا»، «گربه‌ تنبل»، «مثنوي» (براي بچه‌ها) و «مجموعه‌ قصه‌هاي ساده» از جمله كارهاي او براي كودكان بود.

آذر يزدي در تجرد مرد
-------------------------
مهدي آذر يزدي 87 سال در تجرد زندگي كرد. با اين حال بچه‌ها را دوست داشت و بيش از 50 سال براي آن ها نوشت.
او در زندگي هيچ چيز را به اندازه سكوت و آرامش و كتاب دوست نداشت.
دوستان و آشنايانش هنگام رفتن به خانه او مي بايست رمز خانه اش را بدانند تا در براي آن ها باز شود.
دوستانش مي گفتند مثلاً بايد دو بار پي در پي به در مي كوبيديم تا او بداند كه از دوستانش هستيم و در را براي ما باز كند.

جوائز و نشان‌ها
--------------------
آذر يزدي سال 1343 از سازمان يونسكو جايزه اي دريافت كرد و سال 1345 نيز دو كتابش به عنوان آثار برگزيده «كتاب كودك» انتخاب شدند.
پس از انقلاب هم چهره ماندگار شد و محفل‌ها و انجمن‌هاي مختلف براي او بزرگداشت هاي متعدد برپا كردند.
 

سرمد حیدری

مدیر تالارهای مهندسی شیمی و نفت
مدیر تالار
«چارلز ايسمن» نمايشنامه‌نويس آمريكايي درگذشت


خبرگزاري فارس: «چارلز ايسمن» نويسنده، فيلم‌نامه‌نويس و نمايشنامه‌نويس آمريكايي و خالق اثري چون «تمامي پسران آمريكايي» در سن 79 سالگي درگذشت.




به گزارش خبرگزاري فارس، اين نويسنده به دليل ناراحتي قلبي به بيمارستان «بروت‌من» منتقل شد و در اتاق عمل به دليل سكته قلبي درگذشت.
«چارلز ايسمن» از سال‌هاي آغازين دهه 1950 نوشتن را آغاز كرد.
او در شروع راه خيلي زود متوجه شد كه در نوشتن نمايشنامه به ويژه نمايشنامه‌هاي راديويي و تلويزيوني از استاندارد بالايي برخوردار است.
نمايشنامه‌ها و آثار او خيلي زود در دهه 1960، دومين دهه از نويسندگي‌اش توسط گروه تئاتر «لو‌س‌آنجلس» به اجراهاي چند باره رسيد و بسياري از آنها در خارج از آمريكا نيز به روي صحنه رفت.
از اين نويسنده فيلم‌نامه‌هايي نيز مثل «آمريكايي شدن اميلي» و «پسربچه‌آيي از اوهايو» منتشر شده است كه هر دو آنها توسط دو كارگردان آمريكايي تهيه و ساخته شده اند.
مجموعه داستان‌هاي كوتاه «پرچمهاي زرد» نيز به قلم «چارلز ايسمن» از جمله آثار موفق اين نويسنده است كه با همكاري انتشارات «آتلانتيك» در سال 1993 منتشر شده است.
«ايسمن» با انتشار اين مجموعه در سال 1993 موفق به دريافت جايزه ادبي «داستان كوتاه او.هنري» شد.
 

سرمد حیدری

مدیر تالارهای مهندسی شیمی و نفت
مدیر تالار


كتاب «زن و زبان» نقد مي‌شود


خبرگزاري فارس: كتاب «زن و زبان» نوشته‌ عبدالله غذامي، نويسنده‌ معاصر عرب، با ترجمه‌ هدي عوده‌تبار نقد و بررسي مي‌شود.




به گزارش خبرگزاري فارس، به نقل از روابط عمومي شهر كتاب، نقد و بررسي اين كتاب كه به همت انتشارات گام نو منتشر شده در نشست هفتگي شهر كتاب در روز سه‌شنبه 23 تير ماه ساعت 17 برگزار مي‌شود.
در اين مراسم فرزان سجودي و نغمه ثميني حضور دارند.
غذامي در اين اثر سعي در نشان دادن ويژگي مردانه‌ زبان از يك سو و پيكار فرهنگي زنان براي ورود به ساختار زبان از سوي ديگر دارد.
وي سير حضور زن در ادبيات عرب را، از شهرزاد قصه‌گو در داستان‌هاي هزار و يك شب تا نويسندگان و قهرمانان زن در رمان‌هاي معاصر، بررسي مي‌كند.
علاقه‌مندان مي‌توانند براي حضور در اين نشست به مركز فرهنگي شهركتاب واقع در خيابان شهيد بهشتي، خيابان شهيد احمد قصير (بخارست)، نبش كوچه سوم، پلاك 8 مراجعه كنند.
 
بالا