کاشت تربچه

fgni

متخصص باغبانی
کاربر ممتاز
[FONT=tahoma,arial,helvetica,sans-serif]
[/FONT]
[FONT=tahoma,arial,helvetica,sans-serif]تربچه با نام علمی Raphanus sativus متعلق به خانواده شب بو یا خردل (Cruciferae) [/FONT]
[FONT=tahoma,arial,helvetica,sans-serif]است. تربچه یکی از سبزیجات مورد علاقه ایرانیان است. تربچه نیز مانند تعدادی از سبزیجات (تره، جعفری، هویج) گیاهی است دو ساله یعنی سال اول لطیف و خوراکی و خوشمزه و برای مصرف است لیکن سال دوم سخت و چوبی شده و به گل می نشیند.[/FONT]
[FONT=tahoma,arial,helvetica,sans-serif]برخی از واریته های آن در انتهای سال اول تولید گل و بذر می نمایند. در بسیاری از مناطق ایران چون هوا گرم است محصول تربچه خوب نمی شود لذا بایستی تربچه را تا هنوز هوا گرم نشده برداشت نمود. تربچه را برای محصول مرغوب بایستی در اوائل بهار و اواخر پاییز کاشت که هوا گرم نباشد.[/FONT]
زمینی که برای تربچه در نظر می گیرید بایستی قبلا ً شخم خورده و آماده شده باشد. خاک آن بایستی کاملاً نرم و سست باشد و با مقداری کود حیوانی مخلوط شده باشد. بذر را می توانید از اواسط اسفند و یا اوائل بهار بکارید. بذر تربچه خیلی سریع سبز می شود اگر گیاهچه ها فشرده هستند بایستی آن ها را وجین نمود تا فواصل معقولی بین آنها ایجاد شود چون بایستی بن ایجاد کنند. تربچه به آب فراوانی نیاز دارد. آبیاری نبایستی به صورت سطحی صورت گیرد. به تدریج که گیاهچه بن ایجاد می نماید آن را برداشت نماید تا فواصل بیشتری بین باقی مانده ایجاد شود. اگر مایلید بذر برای کاشت بعدی داشته باشید چند عدد از گیاهان حاشیه کرت را برای تولید بذر حفظ نمایید. آنها هنگام تولید گل و بذر از مواد غذایی اندوخته شده در غده خود استفاده می نمایند به همین دلیل غده تربچه هنگام تولید گل و بذر چوبی و باریک می شود.
شما می توانید از تربچه درتمام طول سال استفاده نمایید. البته اگر هوا خیلی گرم نباشد و شرایطی آبیاری مناسب باشد. اگر از همان خاک بخواهید مجدداً برای تربچه استفاده نمایید آن را دو مرتبه بایستی مانند کشت اول آماده نموده و با کود مخلوط نمایید ولی توصیه نمی شود که تربچه مجدداً در همان خاک کاشته شود.
بعد از برداشت تربچه چون هوا گرم می شود می توان به جای آن ریحان کاشت. ریحان برعکس به هوای گرم نیاز دارد ولی اگر چنانچه آن را درهوای سرد بکارید محصول خوبی نمی دهد.
تربچه علاوه بر اینکه جزء سبزیجات خوشمزه و خوش خوراک است برگ های جوان آن نیز قابل مصرف می باشند. علاوه بر آن گفته می شود که تربچه برای برخی از ناراحتی ها از قبیل کلیوی و مجاری ادراری مفید می باشد.
تربچه ممکن است گاه به وسیله ی کرم ها، حلزون ها و یا حشرات موذی مورد حمله قرار گیرند و همچنین برخی از بیماری ها ممکن است به آن آسیب برساند.
 

reza_197

عضو جدید
یه چیزی بگم کلی بخندی :biggrin:من تربچه کاشتم بعدش اینا با سرعت نور رشد کردن ولی قسمت قرمزه ریشه از خاک اومد بیرون منم دیگه بهشون اب ندادم گفتم چه فایده.همشون خشک شدن بعدش یکی از دوستام گفت همه تربچه ها این طوریند.نمی دونم منظرمو تونستم برسونم یا نه ؟
خلاصه تا بحال من نتونستم تربجه از باغچمون برداشت کنم؟:child:
چه کنم برا تربچه های بعدی ؟

راستی در مورد ریحون و تره هم بنویس لطفا؟
 
آخرین ویرایش:

fgni

متخصص باغبانی
کاربر ممتاز
یه چیزی بگم کلی بخندی :biggrin:من تربچه کاشتم بعدش اینا با سرعت نور رشد کردن ولی قسمت قرمزه ریشه از خاک اومد بیرون منم دیگه بهشون اب ندادم گفتم چه فایده.همشون خشک شدن بعدش یکی از دوستام گفت همه تربچه ها این طوریند.نمی دونم منظرمو تونستم برسونم یا نه ؟
خلاصه تا بحال من نتونستم تربجه از باغچمون برداشت کنم؟:child:
چه کنم برا تربچه های بعدی کنم؟

راستی در مورد ریحون و تره هم بنویس لطفا؟
در مورد ریحون و تره هم چشم
در باره تربچه احتمالا خاکتون سنگین بود یعنی بحد کافی نرم نبود که ترب بتونه در داخل خاک رشد کنه در این حالت تربچه غده نمیده و رشد برگی داره برا اصلاح خاک میتونی از کود کاملا پوسیده دامی استفاده کنی و در ضمن توجه داشته باش بذر مناسب تهیه کنی و فاصله پنج ساتیمتر برا هر تربچه رو رعایت کنی
 

آیورودا

عضو جدید
کاربر ممتاز
سفره ایرانی با سبزی‌خوردن باصفا می‌شود، بخصوص وقتی به تربچه‌های قرمز مزین شود.آیا می دانید این سبزی زیبا چه خواص درمانی دارد؟

تربچه از نظر طب قدیم ایران گرم و خشك است و از زمان‌های بسیار قدیم برای درمان بسیاری از بیماری‌ها به كار می‌رفته است.

* تربچه دارای كمی مواد قندی،نشاسته، مواد چرب، اسید فسفریك، هیدروكربنه و مواد ازته و مقدار مناسبی ویتامین B و كاروتن است.

* آب تربچه اگر به طور عادی مصرف شود،خاصیت پاك‌كنندگی و نرم‌سازی بدن بخصوص در مخاط‌های بینی،سلول‌ها،مجاری معده،كیسه صفرا،كبد،روده‌ها،كلیه و ریه‌ها را دارد و برای معالجه روماتیسم موثر است.

*
آب تربچه را باید با سایر آب میوه‌جات و سبزی‌ها توام كرد،چون خالص آن طعم تندی دارد.جهت مصرف و آبگیری تربچه‌های قرمز تازه و جوانه‌های سبز همراه با برگ انتخاب شود.

* ترب برای دفع سنگ‌های صفراوی مفید است و ترب در بعضی از اشخاص تولید گاز و آروغ می‌كند و تخم آن نفخ را از بین می‌برد.برای درمان نقرس و روماتیسم مفید است و برگ آن اگر با غذا خورده شود به هضم غذا كمك می‌كند.

* آب برگ تربچه برای تقویت چشم مفید است و ترب سیاه، یرقان را درمان می‌كند.

* در گذشته هنگام مسمومیت غذایی مقداری تخم ترب را همراه با سكنجبین به بیمار می‌دادند كه موجب پاكی معده و درمان مسمومیت می‌شد.

* تخم ترب همچنین اشتهاآور و ضدیبوست است.


گردآوری: گروه سلامت سیمرغ
 

dalin

عضو جدید
کاربر ممتاز
سلام

همانطوری که محمد رضای عزیز ( رفیق قدیمی قدیمی خودم ) گفتن سبزی های غده ای مثل تربچه به خاک سبک نیاز دارن که با کمی کود حیوانی و یا خاک برگ می تونید محیطی مناسب برای رشد آنها و ایجاد تربچه های خوش فرم استفاده کنید .
یک کود هم بهتون توصیه می کنم اسمش هست " بیوتچ " سرشار از ماده ارگانیک هست ( یعنی کلا ارگانیک هست و کود شیمیایی نیست ) و بر روی رشد سبزیجات اثری فوق العاده داره . :smile:
 

SIMAHASSANNI

عضو جدید
تربچه

تربچه گياهي يكساله يا دو ساله (در سال دوم توليد بذر مي‌كند) است و جزو سبزي‌هاي فصل خنك مي‌باشد كه حساس به گرما است.
كاشت:
قبل از كاشت بايد زمين را با كود حيواني پوسيده تقويت و زير و رو كرد، كاشت تربچه نياز به زمين پوك و قوي دارد. افزايش آن با بذر است (بذر تربچه گرد و قرمز رنگ است كه تا 5 سال قوه‌ ناميه خود را حفظ مي‌كند) بذر را به صورت دست پاش يا رديفي در رديف‌هايي با فاصله 40-30 سانتي‌متر از هم مي‌كارند. در نواحي گرم، تربچه را از شهريور تا ارديبهشت و در نواحي سردسير از اسفند تا شهريور ماه مي‌كارند.
داشت:
به علت رشد سريع تربچه، لازم است در فصل بهار و تابستان هر 6 روز يك مرتبه زمين را آبياري كرد و در پاييز بايستي مرتباً فاصله رديف‌ها را وجين نمود، در غير اين صورت تربچه‌ها شروع به پوك شدن مي‌كنند و غيرقابل مصرف مي‌شوند.
برداشت:
با توجه به طول رشد كوتاه اين سبزي، حدود 40-20 روز بعد از كاشت بذر مي‌توان اين سبزي را برداشت نمود. تربچه بايد به موقع برداشت شود و اگر در اين مورد تأخير شود مرغوبيت خود را از دست مي‌دهد.
چگونگي مصرف غذايي:

از برگ و ريشه آن به عنوان سبزي خوردني به صورت خام استفاده مي‌شود. از تربچه در تهيه سالاد نيز استفاده مي‌گردد.
خواص درماني:
تربچه مقدار زيادي ويتامين A، B ، C دارد. خوردن ترب بعد از ناهار و شام باعث هضم غذا مي‌شود زيرا عمل روده‌ها را آسان مي‌كند، همچنين براي اين از بين بردن سنگ كليه مؤثر است. خوردن ترب براي افراد چاق مفيد و براي افراد كه پس از خوردن تخم مرغ احساس سنگيني مي‌كنند خوردن ترب توصيه مي‌شود.
 

امیرخشایار

عضو جدید
با سلام
من بذر تربچه در گلدان خانه کاشتم و سبز شده ولی به نظر من ساقش خیلی داراز شده و به قول معروف ورس میکنه ( بذر ها رو در داخن سینی نشاء کاشتم ) فقط فقط یک ساقه در آمده و اون هم دراز .
لطفا من رو راهنمائی کنید
 

Phyto

مدیر تالار مهندسی كشاورزی
مدیر تالار
با سلام
من بذر تربچه در گلدان خانه کاشتم و سبز شده ولی به نظر من ساقش خیلی داراز شده و به قول معروف ورس میکنه ( بذر ها رو در داخن سینی نشاء کاشتم ) فقط فقط یک ساقه در آمده و اون هم دراز .
لطفا من رو راهنمائی کنید

در مورد شرایط نگهداری گلدان هم توضیح بدین... مثلا این که شاید به دلیل کمبود نور به این حالت دچار شده باشه، یا گرمای زیاد ...
 

sea94

عضو جدید
تربچه‏ ‏

تربچه‏ ‏

سلام‏ ‏مطالبتان‏ ‏عالی‏ ‏بود‏ ‏ولی‏ ‏من‏ ‏هر‏ ‏چی‏ ‏خاکم‏ ‏خوبه‏ ‏ولی‏ ‏تربچه‏ ‏هام‏ ‏محصول‏ ‏نمیده‏ ‏با‏ ‏وجود‏ ‏خاکه‏‏ ‏قوی‏ ‏‏ ‏داخل‏ ‏گلدان‏ ‏‏باز‏هم‏ ‏این‏ ‏مشکل‏ ‏رو‏ ‏دارم‏ ‏
 

Similar threads

بالا