[FONT=tahoma,arial,helvetica,sans-serif]
[/FONT]
[FONT=tahoma,arial,helvetica,sans-serif]تربچه با نام علمی Raphanus sativus متعلق به خانواده شب بو یا خردل (Cruciferae) [/FONT][FONT=tahoma,arial,helvetica,sans-serif]است. تربچه یکی از سبزیجات مورد علاقه ایرانیان است. تربچه نیز مانند تعدادی از سبزیجات (تره، جعفری، هویج) گیاهی است دو ساله یعنی سال اول لطیف و خوراکی و خوشمزه و برای مصرف است لیکن سال دوم سخت و چوبی شده و به گل می نشیند.[/FONT]
[FONT=tahoma,arial,helvetica,sans-serif]برخی از واریته های آن در انتهای سال اول تولید گل و بذر می نمایند. در بسیاری از مناطق ایران چون هوا گرم است محصول تربچه خوب نمی شود لذا بایستی تربچه را تا هنوز هوا گرم نشده برداشت نمود. تربچه را برای محصول مرغوب بایستی در اوائل بهار و اواخر پاییز کاشت که هوا گرم نباشد.[/FONT]
زمینی که برای تربچه در نظر می گیرید بایستی قبلا ً شخم خورده و آماده شده باشد. خاک آن بایستی کاملاً نرم و سست باشد و با مقداری کود حیوانی مخلوط شده باشد. بذر را می توانید از اواسط اسفند و یا اوائل بهار بکارید. بذر تربچه خیلی سریع سبز می شود اگر گیاهچه ها فشرده هستند بایستی آن ها را وجین نمود تا فواصل معقولی بین آنها ایجاد شود چون بایستی بن ایجاد کنند. تربچه به آب فراوانی نیاز دارد. آبیاری نبایستی به صورت سطحی صورت گیرد. به تدریج که گیاهچه بن ایجاد می نماید آن را برداشت نماید تا فواصل بیشتری بین باقی مانده ایجاد شود. اگر مایلید بذر برای کاشت بعدی داشته باشید چند عدد از گیاهان حاشیه کرت را برای تولید بذر حفظ نمایید. آنها هنگام تولید گل و بذر از مواد غذایی اندوخته شده در غده خود استفاده می نمایند به همین دلیل غده تربچه هنگام تولید گل و بذر چوبی و باریک می شود.
شما می توانید از تربچه درتمام طول سال استفاده نمایید. البته اگر هوا خیلی گرم نباشد و شرایطی آبیاری مناسب باشد. اگر از همان خاک بخواهید مجدداً برای تربچه استفاده نمایید آن را دو مرتبه بایستی مانند کشت اول آماده نموده و با کود مخلوط نمایید ولی توصیه نمی شود که تربچه مجدداً در همان خاک کاشته شود.
بعد از برداشت تربچه چون هوا گرم می شود می توان به جای آن ریحان کاشت. ریحان برعکس به هوای گرم نیاز دارد ولی اگر چنانچه آن را درهوای سرد بکارید محصول خوبی نمی دهد.
تربچه علاوه بر اینکه جزء سبزیجات خوشمزه و خوش خوراک است برگ های جوان آن نیز قابل مصرف می باشند. علاوه بر آن گفته می شود که تربچه برای برخی از ناراحتی ها از قبیل کلیوی و مجاری ادراری مفید می باشد.
تربچه ممکن است گاه به وسیله ی کرم ها، حلزون ها و یا حشرات موذی مورد حمله قرار گیرند و همچنین برخی از بیماری ها ممکن است به آن آسیب برساند.