بند پ هم بی تاثیر نیستبرای کسی که حرفی برای گفتن داره همیشه کار هست
پارتی.برنامه ریزی،اجرا،بررسی،اقداماگر کاربلد باشید همه به شما نیاز دارن
فراموش نکنید:
برنامه ریزی،اجرا،بررسی،اقدام(pdca)![]()
و در پایان برای مفرح تر شدن این تاپیک و روحیه دادن به مهندسان صنایع عزیز بازهم پست دیگری از وبلاگ را که دوسال پیش نوشته بودم اینجا میگذارم:
لینک مطلب: http://sharifi123.blogfa.com/post-8.aspx
خود مطلب:
مهم ترين چالش مهندسان صنايع
اين نوشته صرفاً بيان کننده عواطف، احساسات و اميال! شخصی اين جانب می باشد و هر گونه برداشت نادرست از منظور من، پيگرد قانونی دارد!!!
حقير معتقد است که دخالت کارشناسان ساير رشته ها در وظايف مهندسان صنايع، مهم ترين چالشی است که ما مهندسان صنايع با آن رو به رو هستيم. مهم ترين اين دخالت ها در اين موارد است:
1- کيفيت و امور وابسته به آن:
اين زمينه کاری، فراگير ترين و عمومی ترين موقعيت شغلی برای مهندسان صنايع است که البته بيش تر از همه زمينه ها مورد هجوم ساير هم ميهنان غير مهندس صنايع! قرار گرفته است! نمونه بارز اين قضيه در بحث کنترل کيفيت است. مثلاً در کارخانه های توليد مواد شیميايی يا سراميکی يا مشابه آن، مديران واحد کنترل کيفيت معمولاً مهندس شيمی، مواد يا متالورژی هستند و يا در کارخانه های قطعه سازی، مسئولان کنترل کيفيت، کارشناس رشته مهندسی مکانيک هستند. البته بگذريم که بخش عمده ايی از پست های کنترل کيفی در اشغال افراد با مدرک سيکل و يا پايين تر است! نکته مهم در اين امر اين است که، اصلاً کنترل کيفيت آماری برای واحدهای صنعتی کشور معنايی ندارد!
2- مديريت و تضمين کيفيت:
اين زمينه کاری، به خصوص آن قسمت از آن که به ISO، OHSAS، EFQM و ... مربوط می شود، به شدت مورد توجه همه اقشار جامعه است! البته من اين ادعا را ندارم که مديريت و تضمين کيفيت بايد در انحصار مهندسان صنايع باشد، ولی شما هم حتماً من را تصديق می کنيد که دانش آکادميک فارغ التحصيلان رشته های رياضی، فيزيک، شيمی، جغرافی، مامايی! و ... تقريباً هيچ ربطی به مفاهيم مديريت و تضمين کيفيت ندارد! در يک مورد جالب من يک فارغ التحصيل رشته پرستاری را می شناسم که تا کنون در 15 پروژه ISO به عنوان مشاور حاضر بوده است.
3- برنامه ريزی نگهداری و تعميرات:
اين زمينه کاری به طرز عجيبی مورد هجوم مهندسان مکانيک و برق قرار گرفته است. در واقع اين دوستان فعاليت های برنامه ريزی نگهداری و تعميرات را بين خودشان تقسيم کرده اند و هيچ مهندس صنايعی را بين خود راه نمی دهند! البته اين امر به اين دليل است که آن ها در برنامه ريزی نگهداری و تعميرات کلمه برنامه ريزی را حذف نموده و فقط تعميرات (و بعضی وقت ها نگهداری) را استفاده می کنند! از نظر اين دوستان مدل ها و نظريه هايی که ما مهندسان صنايع در مورد برنامه ريزی نت خوانده ايم، به درد لای جرز می خورد!!!
4- برنامه ريزی و کنترل پروژه:
اين قسمت از مهندسی صنايع هم، مثل بخش های قبلی مورد هجوم مهندسان غير صنايعی! قرار گرفته است. به عنوان مثال مهندسان عمران با حضور هميشگی خود در کلاس های کنترل پروژه (چه داخل و چه خارج دانشگاه) ادعای مديريت، برنامه ريزی و کنترل پروژه را دارند و البته معتقدند به دليل اين که آن ها به مراحل و دانش فنی پروژه های عمرانی مسلطند، پس برنامه ريزی و کنترل پروژه آن را هم بايد خودشان انجام دهند! که البته حوادثی از قبيل فرو ريختن ساختمان هشت طبه در سعادت آباد تهران هم، زير سر مهندسان صنايع نفوذی است که در امر خطير کنترل پروژه های عمرانی فضولی می کنند!!!
از همه اين مطالب بگذريم، ظريفی می گفت: ساير کارشناسان در حوزه مهندسی صنايع دخالت نمی کنند. بلکه اين شما مهندسان صنايع هستيد که در همه امور دخالت می کنيد! و به عبارتی نخود هر آش هستيد!! البته اين من اين موضوع را به شدت تکذيب می کنم! و بايد اين جا يک جمله معروف ذکر کنم که می گويد:
"مهندسان صنايع، حرف مفت زياد می زنند، ولی مفت حرف نمی زنند!!!"
خیلی ممنون از این توضیح اخه من خودم صنایع هستم و خوشحام میشم اطلاعاتی درباره رشتم داشته باشم
سلام.
با اینکه این همه صبحت در مورد بازار کار صنایع شد ولی من خوب نفهمیدم بالاخره برای مهندس صنایع کار هست یا نه؟
اگه میشه منو راهنمایی کنید چون قراره من امسال صنایع بخونم برام خیلی مهمه که اینده ی شغلی خوبی داشته باشم
راست الان کسی از شما هست که پشیمون باشه که صنایع خونده؟
با سلام .
آدم این بحث ها رو می بینه سرد میشه . مخصوصا کسانی که دنیای کار رو تجربه نکردن .
البته منم تجربه نکردم ولی چند مشاهده دارم :
اولیش یکی ار آشنایانم است که مدرک دیپلم داره . اما با پشت کارش الآن مدیر عامل یه شرکت لوله نورد هستش .تو کارشم یکه این چتد روزه خونه شرکت رو تحویل داده از هرجای ایران بهش زنگ می زنن که آقا داری بیرون میای ما در خدمتیم . مثلا یکی ار کردستان براش زنگ زده بود در صورتی که تو سمنان سر کاره . ( شرکت خصوصی هستش جهت اطلاع عرض کنم 700 نفر کاگر داره) و... فقط بگم اوایل خواب و خوراک نداشت یه شانس دیگش زبان بلد بود.
دومیش داداشمه که همه می گفتن کار نیست لیسانس کامپیوتر داشت . خدمتش تموم شد آخر هفته همراه پسر داییم رفت سمنان یه دوری بزنه یهوتوی شرکتی که پسر داییم می خواست کار بگیره چمش افتاد به یه آگهی و.... سر کار رفت در صورتی که هم کلاسیاشو میشناسم هنوز با گذشت 2 سال سر کار نرفتن .
دادشم نه پارتی گرفت . نه داشگاه دولتی خونده بود . نه معدلش بالا بود . فقط و فقط درسهای کاربردیشو خوب بلد بود .
زیاد شد ببخشید .
پس میشه با تلاش به هر جایی رسید . فقط امید رو از دست ندین و تلاش رو فراموش نکنین .
یه نکته دیگه سعی کنید در هر زمینه ای حرف واسه گفتن حداقل داشته باشید .
با سلام خدمت همه دوستان
من مدتها است که به فروم سر نزدم. راستش علی رغم این که اسم فروم باشگاه مهندسان ایرانی است ولی اگر کسی مدت کوتاهی برخی تاپیک ها و ادبیات نگارش دوستان و مفاهیم پشت لغاتی که توسط دوستان عزیزم گزینش می شوند رو بررسی کنه متوجه می شه که اکثر دوستان دانشجو هستند و از تجربه عملی کمی برخورداراند. خواهش میکنم توان تحمل انتقاد روداشته باشید نگفتم همه اعضا ولی اکثریت مطالبی رو که مطالعه کردم حاکی از ذهن دانشجویی و دانشگاه زده است.
در مورد این تاپیک هم بگم که عنوان تاپیک به شدت نظرم رو جلب کرد و مطالب دوستان رو هم با دقت بررسی کردم.طبیعیه که این تاپیک اینقدر با استقبال دوستان دانشجو مواجه بشود.
قبل از هر چیزی یک توضیحی در مورد خودم بدهم:
کارشناس مهندسی صنایع از دانشگاه آزاد اسلامی تهران جنوب ورودی سال 88
1 - نکته اول - از نظر من - : اصلا به این فکر نکنید که حتما به دلیل مهندس صنایع بودن وارد بازار کار خواهید شد؛ تجربه شخصی من رو بررسی کنید:
سمت اول: مشاور مدیر عامل - علت کسب شغل : آشنایی با فلسفه و روانشناسی (مدیر عامل به شدت به این موارد علاقه داشت.)
سمت دوم: کارشناس ارشد فن آوری اطلاعات و ارتباطات در یک شرکت معتبر با برند ملی - علت کسب شغل: حسب تصادف. به هیچ وجه با IT آَشنا نبودم ولی الان مدارک بین المللی مهندسی مایکروسافت رو اخذ کردم دوره های لینوکس و SQL رو گذروندم ودر مورد معماری سازمانی دریک کنفرانس ملی مقاله دارم.
سمت سوم: مدیر برنامه ریزی یک شرکت معتبر با برند ملی - علت کسب شغل ارائه یک مقاله در خصوص استفاده از پویایی های سیستم جهت شبیه سازی ..... در یک کنفرانس بین المللی در تهران به صورت سخنرانی. مدیر عامل شرکت به شدت فردی علمی است که در کنفرانس شرکت داشت.
سمت چهارم: مدیر تحقیقات بازار همان شرکت - علت کسب شغل: اخراج از سمت اول به علت تأکید بیش از حد بر اصول مهندسی صنایع.
نتیجه اخلاقی اول: پس یک مهندس صنایع می تونه به علت آَشنایی با فلسفه شغل پیدا کنه به علت ارائه مقاله ترفیع بگیره در رشته ای غیر از صنایع تخصص داشته باشه و در نهایت به علت مهندس صنایع بودن سمتش رو از دست بده.
2 - تجربه شخصی من میگه برای یک مهندس صنایع تخصص در خصوص IT به ویژه شبکه و تخصص در مورد یک نرم افزار مدیریت پایگاه داده بسیار ضروری است. نمی دونید این مهندسان کامپیوتر با مهندسان صنایع بی خبر از همه جا که فقط اکسل بلدند چه معامله ای می کنند. از طرفی خیلی از مهندسان کامپِیوتر می شناسم که به شبکه مسلط نیستند.
نتیجه اخلاقی دوم: در ایران هر کس دو کلمه انگلیسی در صحبت هاش سر هم کنه به نظر مهندس تره و آَشنایی با زبان IT این فرصت رو در اختیار شما قرار میده به ویژه الان که بحث IT توی ایران به ویژه شرکت های دولتی HOT هستش.
3 - توانتون در ارائه گزارش از کارهایی که انجام می دید افزایش بدهید. باید بتوانید کارهایی رو که در مدت 1 ماه انجام دادید در مدت کمتر از 5 دقیقه ارائه بدید و طرف رو تحت تأثیر قرار بدید. بله فقط 5 دقیقه چون مدیر عامل بیشتر از این وقت و شانس عرض اندام در اختیار شما قرار نمی ده. شما ممکن است برای ارائه کارتون به یک مدیر میانی 1 ساعت فرصت داشته باشید ولی مدیر میانی جز این که از اون سواستفاده می کنه هیچ فایده ای برای شما نداره.
نتیجه اخلاقی سوم: سعی کنید با ادبیاتتون مدیرهای ارشد رو INSPIR کنید نه مدیرهای دسته سوم منعفت طلب رو.
4 - به غیر زبان انگلیسی روی یک زبان سوم دیگه ای هم سرمایه گذاری کنید مثلا فرانسه. مطمئن باشید OPTION های شما به شدت افزایش پیدا می کنه. مخصوصا شرکت های بین المللی.
نتیجه اخلاقی چهارم: پس بگو کسایی که زبان سواحیلی رو در دانشگاه انتخاب می کردن مهندسان صنایعی بودند که می خواستن OPTION هاشون رو افزایش بدهند.
5 - روزانه حداقل یک مقاله در خصوص موضوعات مختلف مهندس صنایع و هر هفته یک کتاب در مورد موضوع مورد علاقتون که می خواهید تخصصی روی اون کار کنید، مطالعه کنید. بعد از فارغ التحصیلی و به پایان رسیدن رویاهای دانشجویی فرصت مطالعه رو نخواهید داشت.
6 - کشورهایی دیگه ای هم برای رشد و پیشرفت وجود دارند که اگر خوب تحقیق کنید می تونید یکیشون رو انتخاب کنید.
7 - حتی اگر قصد ندارید در زمینه IT کار کنید کمی در مورد معماری اطلاعات، معماری پایگاه داده ها، معماری سازمانی و مهندسی مجدد تحقیق کنید خیلی به شما دید سیستمی می ده.
8 - در مورد ادامه تحصیل نظری ندارم ولی اگر یک روز به این نتیجه برسم که ندونستن تئوری صف، بلد نبودن تحقیق در عملیات پیشرفته، کار نکردن روی روش کمترین مربعات و سر در نیاوردن از فرمول ها و مدل های پیچیده کنترل موجودی مانع پیشرفتم می شن حتما ادامه تحصیل می دهم و صد البته نه در دانشگاه های ایران.
9 - اینقدر دنبال دانلود جزوه ریاضی 1 و 2 و جزوه تحقیق در عملیات اشجری و ... نباشید مگه سندرم حاد جمع آوری اطلاعات دارید؟
10 - در انتخاب شرکت و فیلد تخصصی کارتون دقت کنید. حتما آینده کاری در اون شرکت و آینده کاری فیلد مورد نظر رو بررسی کنید. تن به کارهای پست ندیدها.
11 - درمورد امور مالی به ویژه مدیریت مالی و بهای تمام شده تحقیق کنید.
نتیجه اخلاقی پنجم: مهندسای صنایع برن فلسفه و IT بخونن. مقاله بدن. زیاد در مورد اصول مهندسی صنایع پافشاری نکنن، زیاد مطالعه کن، این قدر چیزهایی که استفاده نمی کنن دانلود نکن، ایده های بزرگ داشته باشن، مخ های بزرگ رو بزنن، زبان سواحیلی رو هم یاد بگیرن.