تاثير پتاسيم و شوري بر برخي خصوصيات مرفولوژيكي و فيزيولوژيكي پسته در محيط پرليت
تاثير پتاسيم و شوري بر برخي خصوصيات مرفولوژيكي و فيزيولوژيكي پسته در محيط پرليت
تاثير پتاسيم و شوري بر برخي خصوصيات مرفولوژيكي و فيزيولوژيكي پسته در محيط پرليت
عنوان: تاثير پتاسيم و شوري بر برخي خصوصيات مرفولوژيكي و فيزيولوژيكي پسته در محيط پرليت نويسنده(گان): وحيد مظفري، ليلا اميدي، |
| چکيده: بهمنظور بررسي تاثير پتاسيم و شوري بر برخي پارامترهاي مرفولوژيكي و فيزيولوژيكي پسته (رقم بادامي زرند)، آزمايشي بهصورت فاكتوريل با دو فاكتور شوري (صفر، 100 و 200 ميليمولار كلريدسديم) و پتاسيم (صفر و 1 ميليمولار پتاسيم از منبع نيترات پتاسيم) در قالب طرح كاملاً تصادفي با شش تكرار در محيط پرليت انجام شد. جهت بررسي غلظت پرولين و قندهاي احياءكننده در دو زمان مختلف (سه و شش روز پس از اعمال شوري) طرح بهصورت فاكتوريل اسپليت با سه تكرار تجزيه گرديد و در آن شوري× پتاسيم بهعنوان فاكتور اصلي در قالب طرح كاملاً تصادفي و زمان بهعنوان فاكتور فرعي در نظر گرفته شد. نمونهبرداريهاي مربوط به غلظت پرولين و قندهاي احياءكننده، سه و شش روز پس از اعمال شوري انجام گرفت. نتايج حاصله نشان داد، با افزايش شوري (كلريد سديم) از صفر به 100 ميليمولار، وزن خشك اندام هوايي و ريشه به ترتيب حدود 17 و 15 درصد افزايش معنيداري يافت. با افزايش پتاسيم از صفر به 1 ميليمولار، وزن خشك اندام هوايي از 885/0 به 007/1 گرم در هر گلدان رسيد. كاربرد 1 ميليمولار پتاسيم، ارتفاع گياه و تعداد برگ را بهطور معنيداري افزايش داد. افزايش شوري موجب افزايش معنيدار سديم و كاهش منيزيم گياه گرديد. غلظت پرولين و قندهاي احياءكننده سه روز پس از اعمال شوري افزايش معنيداري حاصل نمود در حاليكه پتاسيم غلظت پرولين را كاهش داد. همچنين، عامل زمان بهطور معنيداري غلظت قندهاي احياءكننده را تحت تاثير قرار داد به طوري كه با گذشت 72 ساعت غلظت قندهاي احياءكننده كاهش معنيداري حاصل نمود اما در مورد غلظت پرولين اينگونه نبود. |