مشاوره، پرسش و پاسخ و درخواستهای بخش باغبانی

گلابتون

مدیر بازنشسته
سه چهار ماه پیش من چند تا تخم انگور که 1 سال تو یخچال بود رو کاشتم بعد از مدتی حدود 30 روز این گیاها سبز شدن !
اول یه برگ بیضی شکل داشت شکل برگ خیار یا کدو ولی خیلی گوشتی تر بعدا دیگه برگ نداد یه ساقه گوشتی با سطح مقطع چند ضلعی این گیاه بند بند هستش و سر هر بندش سه تا کرک خیلی ظریف در میاره .
این چیه ؟ ممکن انگور باشه ؟
البته دوربین مبایلم خیلی بد عکس میگیره اگر عکسا مشخص نیست بگید دوباره با یه دوربین دیگه عکس بگیرم .
مرسی[/

quote]

دوست عزيز نظر بنده اين هست كه دانه هاي انگور شما احتمالا در اين مدت عقيم شده بودند و اصلا بارور نشدند...و احتمالا توي خاك گلدانتان اسپور نوعي گياه زينتي كه ميتونه نوعي كاكتوس باشه موجود بوده و با آبياري و مراقبت شما سبز شدند.
اما اگه عكسهاي واضحتري برامون بگذاريد شايد دوستان بتوانند كمك شايسته تري كنند.
ممنونم از حضورتون.
:redface::gol:

سلام داش من از کجا میدونی تخم انگور بوده ؟ یه عکس از پاکت اون بسته بگذار واحتمال بسیار زیاد شما گیاه زینتی کاشته اید نه انگور و همینطور انگور هم توسط بذر میشه ازدیاد کرد هم قلمه و ... در کل شوخی جالبی بود چون این تصاویر قبلا در جایی به همین فرمت دیده بودم و نمیتونه عکس موبایل باشه و اگه موبایلت مشکل داره میتونی گوشی سامسونگ دی 900 آی تهیه کنی که هم ارزونه (120000تومان)هم دوربینش 3 مگا پیکسل واقعیه ;)

دوست خوب و مهربانم بهتر نيست بيشتر به داد هم برسيم تا به درمان هم؟؟؟:redface::gol:

retan

عضو جدید
اینم عکس جدید

اینم عکس جدید

اینهم عکس جدید.
ولی بعید میدونم علت عدم شناسایی کیفیت پایین تصویر باشد.

amin_rogh

كاربر فعال مهندسی کشاورزی
کاربر ممتاز
به شما تبریک میگم دوست عزیز.شما موفق شده اید از بذر انگور کاکتوس تولید کنید! به ما هم یاد بدین لطفا( چشمک - ایول بابا نابغه!!)
از شوخی گذشته یقینا این انگور نیست و کاکتوس هست.
موفق باشید

afsoon6282

مدیر تالار مهندسی كشاورزی
مدیر تالار
دوست عزیز خاکتونو از کجا تهیه کردین؟
اون بذر انگورا گمون نکنم رشد کنه اینم که میبینین توی خاک بوده:w16:

retan

عضو جدید
اگر نمیدونید چیه ......

اگر نمیدونید چیه ......

دوستان عزیز،
اگر اونجا انگور سبز شده بود بنده اینقدر خودم و شما رو اذیت نمیکرم.
من هم میدونم این گیاه عجیب به تنها چیزی که شبیه نیست انگوره ...
هر بچه 10 ساله ای هم که این عکس رو ببینه و قبلا یک کاکتوس دیده باشه میگه این کاکتوسه !
من سوال کردم این گیاه چیه ؟ نه این که این گیاه چی نیست ؟ مثلا اگر ما یک میلیون گونه گیاهی داشته باشیم جواب سوال میشه 999999 گیاه !

amin_rogh

کاربر ممتاز
سلام دوست عزیز
این یکی از همون 999999نوع کاکتوس هست خودت رو زیاد اذیت نکن!!کاکتوسه دیگه بگو خوب، خوب؟
یه پیشنهاد دارم, من 4 سال پیش یه خورده خاک از خزانه آوردم خونه. توش گل کاشتم. از قضا چند تابذر هم مهمون من شدند و منهم بعنوان یه هدیه الهی از نهالهای سبز شده در گلدان نگهداری کردم. 2سال پیش خونه ام رو عوض کردم و امکان کاشت اون نهالها توی باغچه برایم محیا شد. امروز صاحب یک نهال ازگیل، یک نهال ماگنولیا کابوس و یک نهال ماگنولیا سی بل دی از همون مهمانها هستم و خیلی هم خوشحالم. شما هم همینکار رو بکن. روز اول نمیدونستم اسمشون چیه ولی بالاخره اصل ونصبشون رو بمن شناسوندن. اگه دوستشون داشته باشی دوستت خواهند داشت و با تو سخن خواهند گفت.
موفق باشی

barooni

عضو جدید
برگ انجيري

برگ انجيري

سلام دوستداران طبيعت
من يگ گياه آپارتماني برگ انجيري دارم كه جون نميگيره و بلافاصله بعد از اينكه يك برگ ميكنه يك برگش ميريزه ، لطفا راهنمايي كنيد ، ( ميزان ابياريش به چه صورت بايد باشه و چه نوع كود تقويتي بايد استفاده كنم)
راستي من هميشه به كار شما غبطه ميخورم:gol:

retan

عضو جدید
چی بود اسمش؟کاک...

چی بود اسمش؟کاک...

مرسی،کاکتوس!نه؟درست گفتم؟
گفتم اگر نمیدونید این چیه به خودتون زحمت ندین و اینترنتون رو هم الکی مصرف نکنید!

s_abi87

عضو جدید
چگونگی ادامه تحصیل برای رشته مهندسی آب

چگونگی ادامه تحصیل برای رشته مهندسی آب

سلام.بنطر من قبل از اینکه از لحاظ علمی برا مهندسی آب درس بخونیم باید از همون اول مسیر ادامه تحصیلیمون رو مشخص کنیم بنابراین اگه کسی راجع به ادامه تحصیل. ترفند های خاصی میدونه.......لطفااینجا بذاره تا همه استفاده کنن!مثلا برا شاخه های ارشد آب کدوم رشتش بازار کار بیشتری داره؟و دروس کنکوریش ساده تره؟راجع به ظرفیت های کنکورش چی؟!:)راستی چجوری میشه اطلاعات ثبت نامی رو ویرایش کرد؟آخه من مهندس آبم ولی اینجا برا رشتم شیمی نوشتن؟؟؟؟!!!!!!!!!!!

آخرین ویرایش:

s.ali moasheri

عضو جدید
با سلام

من یه مقدار کتاب ومطالب در مورد هیدرولوژی میخواستم .اگر نرم افزار ی نیز دارید لطفا برایم بفرستید.
متشکر

amin_rogh

کاربر ممتاز
مرسی،کاکتوس!نه؟درست گفتم؟
گفتم اگر نمیدونید این چیه به خودتون زحمت ندین و اینترنتون رو هم الکی مصرف نکنید!
دوست عزیز حق با شماست. متاسفم که وقت عزیزتون رو حروم کردم.قصد بی ادبی نداشتم و معذرت میخواهم. اما این واقعیت هست که انواع کاکتوسها بسیار زیاد هست و شناختن و دونستن اسم تک تک اونا ( لااقل برای این حقیر) تقریبا غیر ممکن هست.
برای جبران وقت عزیزتون که باعث شدم تلف بشه این لینک رو خدمتتون میدم.کتاب دائره المعارف کاکتوسها هست با روش استفاده از کتاب. کتابی نفیس هست در329صفحه که در هر صفحه به توضیح 6 کاکتوس پرداخته شده.
موفق باشید. امین رخ
حجم 59مگابایت
http://kewlshare.com/dl/1b0b6893103b/Illustrated_encyclopedia_cacti.rar.html

پسورد>http://www.downloadpresent.com

آخرین ویرایش:

بها ساكت

عضو جدید
سلام دوست عزيز.از اينكه به گياهان علاقه داريد خوشحال و ممنونم. نام اين گياه " لوفوسرئوس" ، يكي از جنسهاي كاكتوس و داراي 4گونه و 2واريته مي باشد.بومي شمال غربي مكزيك است. طريقه تكثير آن از راه كشت بذر مي باشد . در صورت مهيا شدن شرايط در 7-6 سالگي گل هاي سفيد يا صورتي زيبايي مي دهد. بها ساكت . كارشناس ارشد گياهان زينتي

تو بگو

اخراجی موقت
سلام دوست عزيز.از اينكه به گياهان علاقه داريد خوشحال و ممنونم. نام اين گياه " لوفوسرئوس" ، يكي از جنسهاي كاكتوس و داراي 4گونه و 2واريته مي باشد.بومي شمال غربي مكزيك است. طريقه تكثير آن از راه كشت بذر مي باشد . در صورت مهيا شدن شرايط در 7-6 سالگي گل هاي سفيد يا صورتي زيبايي مي دهد. بها ساكت . كارشناس ارشد گياهان زينتي

کاکو ساکت میشه بگی سرعت رشد این کاکتوس چقدره که سریع رشد کرده و اینکه بهتر میدونی کاکتوس بذری زمان بیشتری صرف رشد میکنه تا کاکتوس قلمه ای یا پیوندی ;)

تو بگو

اخراجی موقت

ممکنه از سرعت رشد بذری و پیوندی و قلمه ای ان گونه کاکتوس اطلاعاتی در دسترس بگذارید ؟ اینکه بذرها در سرما بوده اند ولی واجد شرایط گرما هستند هم توضیح بدهید .

baphomet

عضو جدید
خدمت شما عرض کنم که , این مشخصاتی که شما میگی به نظر من به دلیل ضعف گیاه , نور نا مناسب و آبیاری نامناسب میتونه باشه.
اول بگین که کجا هستش گیاهتون و آبیاریش به چه صورت هست؟
وضعیت زهکش خاک گلدان یه چه صورته و اینکه آیا کود هم بهش دادین یا نه؟
;)

retan

عضو جدید
کاکتوس

کاکتوس

این گیاه که من هنوز قویا اعتقاد دارم کاکتوس نیست دردرجه حرارت 20 درجه سانتی گراد سبز شد .حدود 30-40 روز تا جوانه زدن طول کشید و بعد از جوانه زدن سرعت رشت بسیار بالایی داشت شبیه سبزی جات ولی الان بعد از 1 ماه رشدش متوقف شد و فکر میکنم احتیاج به کود داره ....
من عکس چند گونه از این کاکتوس رو هم گذاشتم برای مقایسه ...
این گیاه اصلان خار نداره و اولین برگ اون هم شبیه برگ سبزیجاته ولی کاکتوس ها موقه جوانه زدن از بذر ،برگ اینشکلی تولید نمی کنند ...

بها ساكت

عضو جدید
اين كاكتوس به جاي خار آئرول(مجموعه خارهاي مو شكل) دارد. تكثير با بذر اما با تقسيم ريشه ساقه گلدهنده نيز .به خاك خوب زهكشي شده وحاصلخيز نياز دارد. در همه كاكتوسها جوانه زني بذر نياز به نور دارد. اين كاكتوس از 7تا40 روز سبز مي شود. ( اميدوارم مثمر ثمر واقع شود.)

s_abi87

عضو جدید
با سلام

من یه مقدار کتاب ومطالب در مورد هیدرولوژی میخواستم .اگر نرم افزار ی نیز دارید لطفا برایم بفرستید.
متشکر
سلام.از اینکه به تا این تا÷یک توجه کردین ممنونم!ولی من بیشتر از اونی که شما فکر میکنین تازه واردم!!!بازم اگه مطالبی "یافتم"...حتما!:smile:

p.razaghi

عضو جدید
سلام.
من یه سری مطلب در مورد هیدرولوژی و رابظه ی آب،خاک،گیاه میخوام.

ممنون میشم راهنماییم کنید

barooni

عضو جدید
آبياري گياه

آبياري گياه

آبياري گياه 3 روز در ميان ومعمولا اجازه نمدم رطوبتش رو از دست بده ، نورگيرش خوبه ولي از لحاظ كود راهنمايي ميخوام .:surprised:
باتشكر

زهرا فرشید

عضو جدید
کاربر ممتاز
لطفاً در مورد روش کشت فلفل دلمه اطلاعاتی به من بدهید؟
براي اولين بار در سال 1950 در مجارستان گونه شيرين فلفل دلمه اي
پرورش داده شد. فلفل دلمه اي گياهيست يكساله كه براي كاشت نياز به
خاك رسي سبك با هوموس و كود فراوان و رطوبت كافي دارد. ريشه اين
گياه به شعاع 40 سانتيمتري پراكنده و تا عمق 60 سانتيمتري در خاك فرو
ميرود.
بهترين دما براي رشد گياه 16 تا 21 درجه سانتيگراد ميباشد و در دماي بالاي
32 درجه گلدهي گياه متوقف ميگردد. دوره رشد از هنگام باروري تا برداشت
محصول 50 تا 120 روز ميباشد. گلهاي گياه بر روي پايه اي به طول شش
سانتيمتر به رنگهاي سفيد و در برخي گونه هاي بنفش ظاهر ميگردد.
محصول فلفل دلمه اي به رنگهاي سبز , زرد , سفيد, بنفش , قهوه اي ,
بنفش مايل به مشكي و قرمز و نارنجي ميباشد. تكثير گياه فلفل بوسيله بذر
و بندرت قلمه صورت مي گيرد . ابتدا بذرها ميبايستي خيسانده شوند و آنگاه
در خزانه كاشته و بعداز چند برگه شدن به زمين اصلي انتقال يافته و
بصورت خطي و امروزه با بهره گيري از آبياري قطره اي كاشته ميشود. در
حال حاضر گونه هاي مختلفي از فلفل اصلاح شده درختچه اي در گلخانه ها
در تمامي طول سال پرورش داده ميشود. در گونه فلفل وحشي بذر اين گياه
توسط پرندگان تا مسافتهاي بسيار طولاني و اكثرا در زير سايه درختان
جنگلي در جايي كه پرندگان بر بالاي درختان شب را سپري ميكنند ميرويد.
فلفل داراي ويتامينهاي آ , ب, ب6 , ث, پروتئين , كاليم , كلسيم, منيزيم,
چربي, روغن, فيبر , بتاكاروتن, هيدروكربن, شكر, بيوفلاونيدن, كپساسين و
آنتي اكسيدان است كه سبب جلوگيري از سرطان دستگاه گوارشي و پائين
آوردن كلسترول خون و افزايش جريان خون ميگردد. فلفل باعث ترشح آنتي
باكتريها و جلوگيري از عفونت روده ها ميگردد. فلفل در تسكين و آرامش
اعصاب قبل از خواب نقش بسزائي دارد و بدستگاه گوارشي در هضم غذا
كمك رساني ميكند.
در نتيجه تحقيقات انجام شده در كره جنوبي در بين 100 زن كه روزانه در
سبد غذايي خويش فلفل دلمه اي مصرف مينمودند , ديده شد كه فلفل
سبب دفع سلولهاي چربي كه عامل چاقي ميباشند از بدن آنها گرديده .
بدنبال تحقيقات انجام شده ديگر در سال 2006 ميلادي بر روي موشهاي
آزمايشگاهي فلفل دلمه اي عامل از بين برنده سرطان پرستات ميباشد.
فلفل در تسكين دندان درد و مداواي آتروز و دردهاي رماتيسمي و
سردردهاي ميگرن بسيار موثر است . داروهاي مختلفي از گونه هاي ديگر
فلفل چون چسب موضعي آ ب ث براي تسكين درد ساخته ميشود.
برابر آمار سال 2000 ميلادي مقدار 19008861 تن محصول فلفل دلمه اي در
دنيا توليد كه از اين ميزان مقدار 8136452 تن به كشور چين و 1826140 تن
به كشور مكزيك و 140000 تن به كشور تركيه تعلق دارد. هند بزرگترين صادر
كننده پودر فلفل دلمه اي است.
از پودر فلفل دلمه اي كه سرشار از ويتامين ث و آنتي اكسيدان ميباشد براي
خوشرنگ نمودن غذا و بهتر نمودن طعم و عطر آن استفاده ميگردد.
گونه هايي از فلفل دلمه اي امروزه جهت تزئين منازل و دفاتر در گلدان
پرورش داده ميشود.
در سال 2006 ميلادي عكس فلفل دلمه اي ( پاپريكا) بعد از ذرت, لوبيا, گل
آفتابگردان و كدو تمبر جاي خويش را بر روي تمبرهاي پاكت نامه در ايالات
متحده آمريكا باز نمود.

زهرا فرشید

عضو جدید
کاربر ممتاز
شرح گیاه

احتمالاً اصل این گیاه از آمریکای استوایی است. قبل از کشفِ امریکا فلفل سبز در اروپا نبود و بنابر عقیده دو کاندول نامی برای این گیاه در زبانهای سانسکریت و چینی و عربی و لاتین و یونانی دیده نشده است. اولین باری که نامی از این گونه گیاه برده شده در 1493 میلادی است که نویسنده می نویسد کریستف کلمب این سبزی را از آمریکا با خود به اروپا آورده است. فلفل سبز گیاهی است یکساله علفی و دارای ساقه بی کرک به ارتفاع 30 تا 60 سانتی متر، دارای برگهای منفرد بیضی، نوک تیز ( در قسمت انتهایی ساقه) و عاری از کرک در قسمتهای تحتانی ساقه است. گلهائی به رنگ سفید یا سفید مایل به زرد دارد. میوه اش سته که دارای تعداد زیادی بذر است و داخل آن از چند حفره یا قسمت تشکیل شده است که ممکنست بین 2 تا 4 و گاهی تا 5 قسمت متغیر باشد. شکل میوه بسیار متغیر است آنها به صورت کشیده، نوک تیز، گرد و کروی مخروطی و یا استوانه ای مشاهده می گردند. رنگ میوه نارس سبز است ولی وقتی که رسید به رنگهای زرد، قرمز، یا قهوه ای ظاهر می شود. تذکر: بطور کلی جنس فلفل Capsicam دارای 5 گونه است که بیشتر ارقام فلفل خوراکی جزء گونه های C. frutescens و C.cannum می باشند. که گونه C .frutescens دارای ارقام زیر می باشد: فلفل آلبالوئی شکل ( گیلاس شکل) C. f. var cerasiform فلفل مخروطی شکل C. f. var consides فلفل خوشه ای C. f. var fascculatum فلفل کشیده و باریک C. f. var Longum و فلفل دلمه ای یا فلفل شیرین C. f. var grossum
http://www.www.www.iran-eng.ir/img/daneshnameh_up/a/a9/capsicumfrutescens4.jpg​
نیازهای اکولوژیکی

آب وهوا

فلفل سبز سبزی فصل گرم است و فوق العاده به سرما حساس می باشد. مقادیر نامناسب آب و حرارت دو عامل مهم در افتادن گل و میوه آن است. حرارت زیاد و رطوبت کم باعث ریزش گل ومیوه می گردد. در طول دوره رشد دما نباید از 35 درجه سانتی گراد بیشتر شود. و یا از 18 درجه سانتی گراد پائین تر رود. مناسب ترین دما برای رشد فلفل بین 21 تا 29 درجه سانتی گراد است.
http://www.www.www.iran-eng.ir/img/daneshnameh_up/8/87/capsicumfrutescens3.jpg​
خاک

خاکهای لوم شنی که رطوبت را تا اندازه ای در خود نگه می دارد برای فلفل مناسب است. فلفل نسبت به کودهای آلی و شیمیایی عکس العمل مثبت نشان می دهد. PH بین 5/6 تا 5/7 برای رشد آن مناسب است. ولی PH کمتر از 5/6 تا 5/5 نیز می تواند بخوبی رشد کند و محصول بدهد. کود

فلفل سبز در مقابل کودهای گوگرد دار حساس است کود ازته را به مقدارکم قبل از کاشت واندکی بیشتر در آغاز گل دهی به این گیاه می دهند ازت بیش از اندازه محصول را کاهش می دهد. بنابه نظر Stolz حدود 15 کیلوگرم ازت در سه نوبت و 100 کیلوگرم P2O5 و 300 کیلوگرم K2O (بدون کلر) در یک هکتار برای گیاه در نظر می گیرند. در صورتیکه Krug مقدار 50 کیلوگرم ازت در موقع انتقال نشاء و 50 کیلوگرم P2O5 و K2O را به عنوان کودپایه برای گیاه کافی می داند.
http://www.www.www.iran-eng.ir/img/daneshnameh_up/f/fb/capsicumfrutescens-1.jpg​
کاشت

بذر فلفل در مجاورت دمای 25 درجه سانتی گراد طی مدت دو هفته جوانه می زند مدت زمان پرورش نشا بستگی به میزان دما و تنک کردن در خزانه دارد. این زمان پرورش طی زمستان با استفاده از نور مصنوعی حدود یک سوم کوتاهتر می شود. با اولین نشانه ظهور غنچه گل یعنی نشاها به اندازه کافی رشد کرده اند و می توانند به زمین اصلی منتقل شوند. چنانچه نشاها مدت زیادی در خزانه نگهداری شوند کلاهک ریشه که در حالت معمولی سفید است به رنگ قهوه ای در می آید که این خود باعث کندی رشد گیاه در زمین اصلی و دیررس شدن محصول می شود. دمای خزانه تا هنگام جوانه زدن حدود 25 درجه و پس از آن بین 16 تا 18 درجه سانتی گراد است نشاها تا آغاز تشکیل اولین غنچه گل در خزانه باقی می مانند. معمولاً برای کشتهای مکانیزه از گلدانهای توربی استفاده می شود. فواصل کاشت در زمین اصلی 40 در 50 و یا 50 در 50 سانتی متر است. پس از کاشت در زمین اصلی و بلافاصله پس از رشد اندک، به علت رشد رویشی بهتر و قوی تر اولین گل آن ( شاه گل) کنده می شود نشاها را برای تقویت و مقاوم کردن قبل از انتقال با محلول 5/. درصد سولفات پتاسیم محلول پاشی می کنند. داشت

پس از انتقال فلفل به زمین اصلی باید نسبت به آبیاری آن اقدام نمود و به مرور وجین کردن علفهای هرز، دادن کود سرک و خاک دادن پای بوته ها از جمله مراقبتهای زراعی لازم برای گیاه را انجام داد. در فلفل دلمه معمولاً 2 تا 3 شاخه را نگهداری و بقیه را هرس می کنند. از آفات مهم فلفل می توان از شته ها، تریپس، کرم شب پره زمستانه، ککهای گیاهی و انواع مختلف نماتدها را نام برد از بیماریهای مهم فلفل آنتراکنوز، پژمردگی باکتریایی، لکه برگی، پوسیدگی میوه، سفیدک حقیقی، بیماری بوته میری فیتوترایی فلفل و بیماریهای ویروسی را نام برد.
http://www.www.www.iran-eng.ir/img/daneshnameh_up/1/18/Capsicum-frutescens.gif​
برداشت

چگونگی برداشت فلفل به نوع فلفل و طرز مصرف آن بستگی دارد عمل برداشت با دست انجام می شود. معمولاً برای تهیه ترشی فلفل موقعی که میوه هنوز کاملاً نرسیده و رنگ آن سبز است آنرا جمع آوری می کنند ولی برای تهیه ادویه باید میوه کاملاً رسیده و رنگ آن قرمز شده باشد. بنابراین برای منظور اخیر موقع برداشت فلفل تند اواخر تابستان شروع می شود در صورتیکه فلفل ترشی یعنی سبز ونارس آنرا از اواسط تابستان می توان برداشت کرد. موقع برداشت فلفل دلمه ای نیز نسبت به اینکه سبز و یا قرمز مورد تقاضا باشد از اواسط تابستان تا اواسط پائیز بطول می انجامد. ارقام فلفل شیرین را وقتی برداشت می کنند. که میوه های آنها هنوز سبز هستند ولی باید به رشد کاملشان رسیده باشند. فلفل سبز را می توان در کیسه های بلند پلاستیکی در دمای 8 تا 10 درجه سانتی گراد و رطوبت نسبی 85 درصد برای مدت 4 هفته نگهداری کرد. دامنه انتشار

در نقاط مختلف کشور پرورش می دهند.

retan

عضو جدید
اگر این گیاه کاکتوس باشه به نظر من نزدیک ترین گزینه aporophyllum آپروفیلوم باشه .

کاکتوس

کاربر بیش فعال
برای کود مراجعه کنید به فروشگاه سموم منطقه از شون کود 20-20-20
از هر مارکی که داشت بگیر با دوز دو درهزار
به زبان ساده تر یه قاشق چایخوری تو یه لیتر اب حلش میکن بعد به گیاه میدی هر 15 روز

tara96

عضو جدید
سلام به مهندسين گل آب
ميشه لطف كنيد يه سري توضيحات درباره liming براي من بذاريد.
در فرهنگ لغت كشاورزي به معناي آهك دادنه ولي توضيحات كاملي مي خواستم.

istgah

عضو جدید
salam

salam

salam.man taze ozve in bashgah shodam va daneshjoye hamin reshte ham hastam, age etelaate be roz dar morede in reshte darid mamnon misham dar ekhtiare manam bezarid

foodtechnology

عضو جدید
کاربر ممتاز
علم تغذيه گياه

علم تغذيه گياه

علم تغذيه گياه

علم تغذيه گياه علمي است که به چگونگي تامين نيازهاي غذايي گياه به منظور افزايش کميت و کيفيت محصول مي پردازد.

آيا کيفيت محصول ژنتيکي است يا تحت تاثير عوامل محيطي قرار دارد؟

بطور کلي کيفيت محصول، بخصوص در مورد گل‌ها و گياهان زينتي مثل رنگ گل، بوي گل و خصوصياتي مثل تعداد كاسبرگ و تعداد پرهاي گل در درجه اول بوسيله عامل ژنتيک کنترل مي‌شوند؛ و عوامل محيطي از جمله تغذيه گياه تاثير زيادي در آن دارند. از طريق تغذيه صحيح و متعادل گياه، کميت و کيفيت محصول افزايش پيدا مي‌کند. پس کيفيت محصول بوسيله دو عامل محيطي و ژنتيكي در گياه کنترل مي‌شود. به اين مفهوم كه در درجه اول بايد سعي کنيم گياهي را انتخاب کنيم که بطور ژنتيکي کيفيت خوبي داشته باشد و اين کيفيت خوب بايد در يک محيط خوب پرورش داده بشود و عوامل مورد نياز آن نيز تأمين بشود تا اين کيفيت خوب بروز كند.

اهميت اقتصادي گياهان زينتي

امروزه بحث كيفيت محصولات بخصوص در زمينه گل‌هاي زينتي داراي اهميت بسزايي است. بسياري از کشورها در زمينه صادرات گل‌هاي زينتي موفقيت‌هاي زيادي کسب کرده‌اند و سالانه ميليادرها دلار ارز بدست مي آورند. کشور ما هم گرچه در قديم پرورش گل و گياه داشته است ولي رتبه دوازدهم صادرات گل‌هاي زينتي را در سطح جهان داراست.

آيا علم تغذيه گياه يک علم جديد است يا قديم؟

قدمت علم تغذيه گياه به زمان شروع کشاورزي بر مي‌گردد، انسان‌هاي قديم متوجه شدند که بعد از چند دوره کشت و کار، خاک مورد استفاده فقير شده و محصولات بعدي مانند محصولات اول رشد و توليد خوبي نخواهند داشت. چنانچه موادي مانند کود حيواني و خاکستر به خاک اضافه شود خاک تقويت مي‌شود. در زمان‌هاي قديم بدليل آنکه تحقيقاتي بصورت تجربي يا عملي وجود نداشت يافته‌هاي انسان حالت تجربي به خود گرفت. نظريه هوموس ارسطو در ارتباط با انسجام علم تغذيه گياه يکي از نظريه‌هاي مطرح بود. بر طبق اين نظريه، گياهان بوسيله ريشه خود هوموس را از خاک جذب مي‌کنند.

هوموس ماده‌ايست سياه رنگ، مقاوم به تجزيه و در اثر تجزيه ماده آلي در خاک ، حاصل مي‌شود و تاثير بسيار مثبتي در خصوصيات خاک، رشد و تغذيه گياه دارد. نظريه هوموس ارسطو ساليان سال مورد قبول واقع شد تا اينکه در قرن نوزدهم دانشمندان بوسيله‌ي آزمايش‌هايي كه انجام دادند، دريافتند که عناصر مختلف مورد نياز گياه عمدتاً از طريق خاک جذب گياه مي‌شوند و با اضافه كردن كود به خاک مي‌توان کمبود اين عناصر غذايي را در گياه جبران كرد.

تاريخچه مصرف کود

مصرف موادي مانند خاکستر، کود حيواني و غيره بعنوان کود از قديم رايج بوده است. اما تاريخچه کود شيميايي به سال ۱۸۳۰ ميلادي بر مي‌گردد. در اين سال مصرف کود شروع شد. در سال ۱۸۴۳ ميلادي کود سوپر فسفات توليد شد، و در سال ۱۹۱۳ يک نظريه به نام واکنش ‌هابر بوش مطرح شد. در اين واکنش گاز آمونياک توليد شده بعنوان ماده اوليه براي توليد انواع کودهاي ازتي مورد استفاده قرار مي‌گيرد و پس از آن نيز کودهاي مختلفي بتدريج توليد شدند و مورد مصرف قرار گرفتند.
متأسفانه امروزه يکي از مشکلاتي که در ارتباط با مصرف زياد اين کودها مطرح شده، مسائل زيست محيطي است. محققين سعي دارند تا مصرف كودهاي شيميايي را پايين بياورند و بجاي آن از مواد طبيعي مثل كودهاي حيواني در امر تغذيه گياه استفاده کنند.

جلسه دوم
آشنايي با عوامل موثر بر رشد گياه
مقدمه

در اين جلسه ، پيرامون عوامل مؤثر بر رشد گياه، توضيحاتي را ارائه مي‌دهيم.

رشد گياه

توسعه ممتد و فزاينده يک موجود زنده را اصطلاحاً رشد مي‌گويند. رشد را با معيارهاي مختلفي از جمله طول، ارتفاع، قطر و توليد ماده خشک ارزيابي و بيان مي‌کنند. رابطه رشد گياه و عامل رشد يا به عبارت ديگر منحني رشد يک منحني S شکل است، منحني رشد داراي سه قسمت مختلف؛ مرحله رشد کند، مرحله رشد سريع و مرحله رشد ثابت است.

عوامل مؤثر بر رشد گياه

بطور کلي دو گروه از عوامل، بر رشد گياه موثر هستند که بعنوان عوامل محيطي و عوامل ژنتيکي بيان مي‌شوند.

عوامل ژنتيکي:

منظور از عامل ژنتيکي همان ساختار و تشکيلات ژنتيکي گياه است. به عبارت ديگر با توجه به خصوصيت ژنتيکي، هر گياه توان و استعداد معيني براي توليد دارد.
عملكرد پتانسيل يا پتانسيل ژنتيكي به پتانسيل يا مقدار توليد گياه در شرايط مناسب گفته مي‌شود.
شناسايي عوامل محدود در محيط رشد يكي از اهداف پرورش ‌دهندگان گياهان مي‌باشد. آن‌ها با حذف عوامل محدود کننده سعي در افزايش توليد تا حد پتانسيل ژنتيکي را دارند.اما بدليل وجود عوامل محدودکننده، نمي‌توان به سقف پتانسيل رسيد ولي مي‌توان به آن نزديك شد.

عوامل محيطي :

عوامل محيطي متعددي وجود دارند كه بيش از ۵۲ عامل محيطي، تاكنون شناسايي شده‌اند، که مي‌توانند رشد گياه را تحت تاثير قرار بدهند.

محيط :

مجموعه‌اي از شرايط خارجي که رشد و تکامل موجودات زنده از جمله گياهان را تحت تاثير قرار مي‌دهد، را محيط مي‌گويند. از جمله عوامل داخلي به ژنتيك گياه مي‌توان اشاره كرد. ولي تعدادي از عوامل كه در خارج از گياه وجود دارند و رشد گياه را تحت تاثير قرار مي‌دهند را تحت عنوان محيط شناسايي كرده‌اند.

تقسيم بندي عوامل محيطي
عوامل محيطي به دو دسته تقسيم مي‌شوند :

۱) عوامل محيطي مفيد يا اصطلاحاً عوامل محيطي ضروري كه حتماً بايد در محيط رشد گياه وجود داشته باشند. مثل نور، دما و خاک مناسب و آب کافي؛
۲) عوامل محيطي که براي رشد گياه زيانبار هستند.

آيا عوامل محيطي موثر بر رشد گياه قابل کنترل هستند؟
عوامل محيطي متعدد مي باشند و بطور مثبت و منفي، رشد گياه را تحت تاثير قرار مي‌دهند. ممکن است عوامل محيطي در باغ و باغچه خيلي قابل کنترل نباشند مانند نور. اما بعضي از اين عوامل با يک مديريت صحيح قابل کنترل هستند مثلاً رطوبت خاک، اگر آبياري طبق اصول مناسب باشد مي‌توان رطوبت خاک را در يک حدي که براي رشد گياه مناسب باشد کنترل كرد.
اما در محيط گل‌خانه و يا محيط بسته که گل‌ها و گياهان زينتي توليد و تکثير مي‌شوند، عوامل محيطي قابل کنترل هستند. يعني مي توانيم با روشن کردن لامپ، مقدار نوري كه براي رشد گياه مناسب است را افزايش دهيم. پس در محيط گل‌خانه مي‌توان خيلي از عوامل محيطي را کنترل کرد ولي در فضاي بيرون بعضي از اين عوامل از کنترل ما خارج هستند.
بخشي از عوامل محيطي مفيد و بخش ديگر زيان آور هستند. از جمله عوامل محيطي زيان‌آور مي‌توان به گرماي زياد، خشکي، سرما، شوري خاک و آلودگي هوا اشاره کرد.
هدف شناسايي عوامل محيطي زيان آور و حذف آن‌ها از محيط رشد گياه مي‌باشد. براي اين منظور گياهان را در خاك شور يا هواي آلوده پرورش نمي‌دهند. و با آبياري به موقع از خشكي گياه و كمي آب جلوگيري مي‌كنند به عبارت ديگر عوامل محيطي زيان‌آور را حذف و عوامل محيطي مفيد را تقويت مي‌كنند.

آيا عامل ژنتيکي مهمتر است يا عامل محيطي ؟
هر دو عامل مهم مي‌باشند ولي در درجه‌ي اول در زمان انتخاب بذر، قلمه‌زني و تکثير آن بايد سعي کنيم گياهي انتخاب کنيم که از نظر ژنتيکي، کميت و کيفيت بالايي داشته باشد. سپس عوامل محيطي را براي رشد آن فراهم کنيم که اين پتانسيل ژنتيکي بتواند خود را ظاهر کند و در نهايت گياهي با توليد بالا و کيفيت خوب داشته باشيم.