
تفاوت ترمز معمولی با ترمز Absدر چیست ؟
مهمترین عاملی که باعث می شه خودرو ها پس از تحریک ترمزها توشط راننده از کنترل خارج و موجب تصادفات بشن، قفل شدن چرخهاست. با قفل شدن چرخها راننده دیگه قادر به تغییر مسیر خودرو و فرار از خطر نبوده و خودرو رفتار نامشخصی رو در پیش می گیره.
سیستم ABS برای کنترل عملکرد ترمز بگونه ای که نیروی ناگهانی وارد شده از سوی راننده به بهینه ترین صورت به چرخها منتقل بشه طراحی شده.
>>>ترمزهای معمولی بدون گرفتن فیدبک از چرخها مطابق فرمان راننده انرژی جنبشی حرکت دورانی چرخها را می گیرند. یعنی ممکن است چرخها حرکت دورانی نداشته باشند ولی خودرو همچنان با سر خوردن به پیش برود.
>>>ترمزهای ABS سرعت دورانی چرخها رو بعنوان فیدبک حس می کنند. و تمام نیروی اعمالی از طرف پای راننده را بشرط 0 نشدن سرعت دورانی چرخها بکار می گیرند ولی در صورتی که چرخها در آستانه صفر شدن حرکت چرخشی قرار بگیرند نیرو به طور لحظه ای کمتر و اجازه ادامه دوران چرخ را می دهد. به این ترتیب انرژی جنبشی خودرو و چرخها همزمان صفر و به قول معرف خودرو پس از طی مسافت لازم در جا میخکوب می شود.
البته در جاده خیس و سر پیچها با توجه به دخالت پارامتر های دیگر عملکرد هر دو نوع ترمز کاهش می یابد. ولی به حر حال سیستم ABS قابل اطمینان تر خواهد بود.
پیچیدگی سیستم ABS نیاز به استفاده از تکنسینهای آموزش دیده را یرای نگهداری و تعمیرات آنها ضروری می سازد.
امیدوارم مطالب ذکر شده مفید واقع شود.