[درخواست سوال و راهنمایی] مشاوره، سوال و درخواست مطالب علوم دام

Eng.probe

عضو جدید
کاربر ممتاز
از شما ممنونم
فقط من واسه گوساله پرواری نیاز به برنامه جیره دارم اما پستی که شما اشاره کردید مربوط به گوسفند و بره میباشد
بازم ممنونم

شرمنده اشتباهی شد :confused:
خدمت شما :

[h=2]خوراک مصرفی شامل : 1- TMR (مخلوط کنسانتره و علوفه ) : TDN 64% ، پروتئین 11 – 10 % 2- جیره تکمیلی : TDN 64% ، پروتئین 14% اجزای خوراک عبارتند از : علوفه که شامل کلش و سیلو و کنسانتره که حاوی جو ، سبوس ، تفاله ، ملاس ، اوره ، کنجاله تخم پنبه . افزایش وزن در نظر گرفته شده تا قطع شیر 450 تا 500 گرم و بعد از قطع شیر 600 گرم بوده است . در کل وزن از تولد تا وزن بارگیری 680 – 490 بوده است .[/h]
 

eng-zeinab

عضو جدید
میشه چند تا کتاب راجع به جیره نویسی بهم معرفی کنین؟باید یه سری مطلب راجع به انرژی تصحیح شده برای ازت به روش سیبالد جمع کنم :w10:

کتاب خوراک ها و جیره نوسیی نوشته دکتر مسعود هاشمی ،کتاب اصول تغذیه دام نوشته مکدونالدل ترجمه نوید شاد یا ترجمه سیاوش
 

eng-zeinab

عضو جدید
سلام دوستان.درباره خواص دارویی شیر شتر و همچنین درباره سوپر اوولاسیون دام مطلب میخام.اگه کسی کمکم کنه ممنون میشم.
به تخمک گذاری چند تایی میگن که طی تیمار های هورمونی انجام میشه ،ذر برای تولید بیشتر محصول انجام میشه
 
آخرین ویرایش توسط مدیر:

تایسز

عضو جدید
سلام من ساخت دستگاه جوجه کشی سنتی رو بلدم اگه به دردت بخوره در خدمتیم فقط سوالاتتو مشخص بپرس .
 

تایسز

عضو جدید
سلام کسی در مورد پرورش اهو و نحوه گرفتن مجوز پرورش ان اطلاعاتی داره؟
 

آورند

عضو جدید
سلام،خسته نباشید
ببخشید من دانشجوی کشاورزی هستم درمورد استرس اجتماعی در دام(گاو و گوسفند) مطلب میخواستم ممنون میشم اگه کمکم کنید
 

آورند

عضو جدید
اسیدوز و استرس اجتماعی در گوسفند

اسیدوز و استرس اجتماعی در گوسفند

سلام خسته نباشید
ببخشید من برای سمینار مطلب در مورد اسیدوز در گوسفند و استرس اجتماعی در دام (گاو و گوسفند) میخواستم ممنون میشم اگه کمکم کنین
 

تایسز

عضو جدید
سلام به دوستان عزیز
کسی در مورد انواع روشهای استخراج دی ان ا پاور یا مطلب داره؟
 

آیورودا

عضو جدید
کاربر ممتاز
سلام کسی در مورد پرورش اهو و نحوه گرفتن مجوز پرورش ان اطلاعاتی داره؟
دوست عزيز من تخصصي در اين زمينه ندارم ولي براتون تحقيق كردم.. اميدوارم مطالب مفيد واقع بشه

ضوابط و دستور العمل های تکثیر و پرورش حیات وحش
به استناد ماده8 حفاظت وبهسازی محیط زیست مبادرت به نگهداری ، تکثیر و پرورش پرندگان وحشی مستلزم تحصیل پروانه ازسازمان میباشد. متقاضیان ایجاد مراکز تکثیروپرورش پرندگان وحشی برای تحصیل پروانه میبایست مدارک مشروحه زیر رابه سازمان ارائه ومتعهد به اجرای مواردمشروحه زیرشوند: الف : مدارک موردنیاز : 1- تقاضای کتبی 2- ارائه طرح توجیهی پیشنهادی شامل : اهداف اصلی وجانبی ، اطلاعاتی درخصوص گونه ( واحیاناً زیرگونه یانژادموردنظر ) و وضعیت آن درمنطقه اجرای پروژه ، معرفی محل اجرا وکروکی آن ، توجیه ، روش کار ، نتیجه کاربردی ، تعداد پرنده موردنیاز جهت ایجاد گله مادری ونحوه تهیه آن ، نحوه عرضه موالید ، میزان حداکثر جمعیت بالقوه مولد درایستگاه ، پیش بینی امکانات ، وسایل وتجهیزات موردنیاز، پرسنل فنی واجرائی ، تجربه متقاضی ، سرمایه وهزینه ها . 3- موافقت سایر دستگاههای دولتی ذیربط ازلحاظ بلامانع بودن تخصیص محل احداث تاسیسات واجرای طرح ( درصورت اخذ تائید اولیه اجرای طرح ، اخذموافقت دفتر زیستگاهها وامورمناطق دراین خصوص الزامی است ) 4- ارائه طرح عملیات وساخت وساز ونقشه های مقدماتی ایجاد تاسیسات ومکانهای مربوطه 5- تکمیل وتائید وارسال فرم پرسشنامه زیست محیطی استقرار واحدهای تولیدی وکشاورزی همراه با مدارک فوق الذکر وهمچنین نظریه صریح کارشناسی استان مربوطه جهت بررسی واظهارنظربه دفترامور حیات وحش وآبزیان واداره کل نظارت وبازرسی ارسال گردد. ب : شرایط وتعهدات متقاضی 1 – رعایت کلیه ضوابط وقوانین زیست محیطی سازمان ورعایت کلیه اصول بهداشتی درمحل واتخاذتمهیدات لازم درخصوص پیشگیری از انتقال بیماریها به گله های وحشی بعهده متقاضی می باشد. 2- اقدام لازم برای مراقبت صحیح ونگهداری پرندگان وحشی ازلحاظ مکان مناسب ، غذای کافی و مراقبت های ایمنی وبهداشتی صورت پذیرد. 3- ایجاد فضای مناسب زیستی متناسب باخصوصیات رفتاری پرنده واختصاص حداقل 40 درصد ازمساحت محل اجرای پروژه به فضای سبز ضروری می باشد. 4- متقاضی متعهد خواهد شد درصورت تشخیص کارشناسان سازمان مبنی برعدم نگهداری مطلوب پرندگان ونابسامانی وضعیت آنان ، حیوانات رابدون هیچگونه ادعایی به سازمان مسترد وسازمان مجازخواهد بود آنها رابه هر طریق که صلاح میداند به افراد حقیقی یاحقوقی واجد شرایط وسایر مراکزموجه واگذار ویادر طبیعت رهاسازی نماید . 5- درخصوص طرحهای تکثیر ورها سازی پرندگان درخطر انقراض وحمایت شده متقاضی حق برداشت ازمولدین وموالید و همچنین خرید وفروش آنها رانداشته وتبادل گونه های تکثیر یافته یامولدین آنها بدون کسب موافقت سازمان ممنوع می باشد . بدیهی است برنامه رها سازی موالید درطبیعت واحیاناً تغییرمکان اجرای طرح زیرنظر سازمان خواهد بود. 6- درصورت موافقت با اجرای طرحهای تکثیر ورهاسازی ، گونه مورداستفاده باید ازگونه های بومی محل اجرای طرح باشد . 7- درمواردیکه متقاضی متعهد گردیده باشد بخشی ازپرندگان تکثیر یافته ( مانند قرقاول ) رادرطبیعت رهاسازی کند بایستی موضوع درمتن طرح پیشنهادی لحاظ گردیده ورهاسازی پرندگان بان7ظر سازمان به مورداجرا گذاشته شود. 8- درخصوص طرحهای تکثیر بمنظور عرضه گوشت موالید ، ضمن ممنوعیت عرضه پرنده زنده متقاضی متعهد می شود تمهیدات لازم رابرای پیشگیری ازرهاسازی پرندگان درطبیعت بعمل آورده ( اجرای اینگونه طرحها درخصوص پرندگان درمعرض خطر انقراض وگونه های حمایت شده وحفاظت شده به استثنای قرقاول ممنوع است .) 9- متقاضی موظف است ازمولدین یا موالید به تعداد مورددرخواست دراختیار سازمان قراردهد. 10- درحالیکه مولدین ازطبیعت ایران کسب شده باشند متقاضی موظف است بانظر سازمان پس ازتشکیل گله ما در سالانه به تعداد مولدین اخذ شده ازطبیعت ازموالیدخود درمحلهای پیشنهادی رهاسازی نماید. 11- کلیه هزینه های زنده گیری ، نقل وانتقال ونگهداری وتامین مولدین وسایرهزینه های جانبی طرح بعهده متقاضی بوده وسازمان هیچگونه تعهدی دراین زمینه ندارد. 12- محل تامین مولد وتعداد موردنیاز بایستی ازسوی متقاضی درطرح توجیهی اعلام تاپس از بررسی میزان برداشت مجازونحوه تامین آن توسط سازمان به متقاضی اعلام ودرحدامکان مساعدت لازم رامعمول خواهد داشت . سازمان پس ازانجام بررسی های لازم حداکثر بابرداشت ده قطعه از گونه های درخطر انقراض ، بیست قطعه از گونه های حمایت شده وپنجاه قطعه ازگونه های غیرحمایت شده ازطبیعت موافقت خواهد نمود. 13- متقاضی موظف است برای نگهداری هریک ازپرندگان وحشی طبق مقررات ازسازمان پروانه دریافت نماید. ج: شرایط صدورپروانه پروانه برای جانوران وحشی صادرمیگردد که لیست آن درآگهی رسمی تعیین گونه های جانوران وحشی مشمول قانون شکار وصید مصوبه شماره 168 مورخ 3/6/78 شورایعالی حفاظت محیط زیست درروزنامه رسمی شماره 16256 مورخ 22/9/79 درج گردیده است . 1- صدورپروانه برای پرندگان حمایت شده وگونه های درمعرض خطر انقراض ازشرایط خاص برخوردارخواهد بود. 2- قبل ازصدور پروانه ، نماینده سازمان ، پرندگان وحشی موردنظر ونحوه نگهداری آنرا موردبازدید قرارداده وضمن علامت گذاری ، نوع وسایرعلامات مشخصه پرندگان را دردفاتری که بدین منظور اختصاص خواهد یافت وبه تائید متقاضی خواهدرساند. 3- برای هریک از مولدین یک پروانه صادرخواهد گردید. 4- پروانه صادره بنام متقاضی بوده وغیرقابل انتقال وواگذاری بغیر میباشد . 5- کلیه مسئولیتهای نگهداری بعهده دارنده پروانه می باشد وقابل تفویض به دیگری نیست نگهداری پرندگان نباید موجب سلب آسایش وبهداشت ساکنین محل رافراهم آورد. 6- مدت اعتبار پروانه صادره اززمان صدور تا تلف شدن پرنده می باشد چنانچه پرندگان که باعلامت مخصوص مشخص خواهند شد دراثر سهل انگاری وبی توجهی یا سوء تغذیه تلف شوند متقاضی مستلزم پرداخت ضرروزیان متعلقه خواهد بود. 7- درخصوص طرحهای پرورش گونه های اصلاح نژاد شده ویا پرندگانی که جزوفون ایران نمی باشند چنانچه تعدادی ازپرندگان موصوف دراثر سهل انگاری وبی توجهی درمحیط رها شوند ویا بدون هماهنگی باسازمان بصورت زنده عرضه شوند ضمن ممانعت ازادامه کار ، متقاضی ملزم به پرداخت جریمه با نظر سازمان خواهد بود. 8- بمنظور اطلاع ازنحوه نگهداری واطمینان ازسلامتی پرندگان متقاضی موظف است هرسه ماه یکبار وضعیت پرندگان رابه سازمان گزارش نماید. د: بهاونحوه صدور پروانه نگهداری پرندگان وحشی 1-بها پروانه نگهداری پرندگان درخطر انقراض مانند هوبره بمیزان یک دوم بهای ضرروزیان 2- بهاپروانه نگهداری پرندگان حمایت شده مانند قرقاول بمیزان یک چهارم بهای ضرروزیان 3- بها پروانه نگهداری پرندگان غیرحمایت شده ازقبیل کبک، تیهو، باقرقره هرعددیکصد هزارریا ل واحدهای تابعه درهرمورد پس از دریافت تائید اجرای پروژه ازمعاونت محیط طبیعی وتنوع زیستی وبادرنظرگرفتن ضوابط مذکور میتوانند پروانه مربوطه را درازاء دریافت فیش بانکی صادر نمایند ضمنا ًمشخصات کامل پرندگان وحشی زنده پس ازصدور پروانه نگهداری به دفترامورحیات وحش وآبزیان واداره کل نظارت وبازرسی ارسال گردد . دستورالعمل تکثیر وپرورش پستانداران وحشی در اسارت نظربه افزایش درخواستهای تکثیر وپرورش پستانداران وحشی توسط متقاضیان مختلف ودراجرای مواد 1و7 قانون شکار وصید مصوب 16/3/1336 با اصلاحات مصوب 30/10/1353و 25/9/1375 ونیزمواد 32و 33و 34و35 و 36 آئین نامه اجرائی همان قانون ونیزماده 8 قانون حفاظت وبهسازی محیط زیست مصوب 28/3/1353 واصلاحیه 24/8/1371 این دستورالعمل تهیه وپیشنهاد میگردد: 1- گونه های قابل تکثیر وشرایط کلی 1-1- باتوجه به ماده 21 آئین نامه اجرایی قانون شکار وصید ، جهت تکثیر و پرورش دراسارت وحوش ، اخذ پروانه انتفاعی برحسب نوع گونه از سوی متقاضی ضروری است . 1-2- این دستورالعمل شامل حیوانات وارداتی نخواهد شد و رعایت مفاد پیش بینی شده در آئین نامه اجرائی قانون شکار و صید الزامی است . 1-3- تکثیر وپرورش حیوانات وحشی که ازخارج از کشور واردشده و یا ازقبل درکشور تکثیر وپرورش یافته اند با کسب پروانه نگهداری ازسازمان مجاز می باشد . 1-4- انجام اقدامات تکثیر دراسارت باهدف رهاسازی حیوانات تکثیر شده درطبیعت ممنوع است . 1-5- تکثیر وپرورش دراسارت جانوران وحشی با اهداف تولید پروتئین ، پوست ، شاخ وسایر اجزاء جانوران وحشی مجاز میباشند. 1-6- رهانمودن حیوانات تکثیرشده تحت هیچ شرایطی بدون اخذ اجازه کتبی ونظارت سازمان مجازنمی باشد . 1-7- پروانه تکثیرو پرورش دراسارت برای گونه ها ی آهو، گوسفند وحشی وپازن صادرمی شود. 1-8- برای متقاضیان سایر گونه های مجاز بطورخاص وموردی ، بررسی واتخاذ تصمیم لازم بعمل می آید. 2- مدارک موردنیاز 2-1- ارائه اسناد تملک ویامجوز تصرف قانونی محل موردنظر جهت تکثیر وپرورش دراسارت وحوش توسط متقاضی 2-2- ارائه موافقت نامه ها وبلامانع بودن این اقدام ازکلیه وزارتخانه ها وارگانهائی که بنوعی مرتبط با اینگونه اموربوده و درتامین امکانات ونیازهای طرح نقش داشته باشند ازجمله وزارت جهاد کشاوری ، شهرداری و .... 2-3- ارائه طرح تکثیر وپرورش گونه موردنظر متقاضی مشتمل بر : 2-3-1- هدف یا اهداف موردنظر بطور مشخص 2-3-2-گونه موردنظر جهت تکثیر وپرورش وتشریح آن ( نحوه تامین مولدین ، تعداد وترکیب جنسی وسنی ) 2-3-3- تشریح جزئیات روش اقدامات تا مرحله بهره برداری 2-3-4- ظرفیت حداکثر موردتقاضا 2-3-5- زمانبندی اجرای طرح 2-3-6- تاسیسات ، تجهیزات ، اراضی مورداحتیاج ونقشه های مربوطه 2-3-7- پرسنل موردنیاز وتخصصهای ذیربط 2-3-8- تشریح نحوه تغذیه وجیره غذایی موردنظر( ضریب تبدیل ) 2-3-9- بهداشت وبیماریها ونحوه رسیدگی وکنترل محیط وگونه 2-3-10- هزینه های ثابت ، جاری ودرآمدها 2-3-11- منابع تامین بودجه 2-3-12- توجیه اقتصادی ونتیجه گیری ازطرح 2-3-13 طرح ارائه شده متقاضی توسط محیط زیست استان مربوطه ازهرنظر بررسی ودرصورت تائید جهت صدور پروانه های ذیربط به سازمان ارسال میگردد. 2-3-14 – تکمیل وتائید وارسال فرم پرسشنامه زیست محیطی استقرارواحدهای تولیدی وکشاورزی همراه با مدارک مربوطه و نظریه صریح کارشناسی استان 3- شرایط وتعهدات متقاضیان 3-1- تابعیت کشور جمهوری اسلامی ایران ووفاداری به قانون اساسی 3-2- نداشتن فساد اخلاقی ومالی وعدم اعتیاد به مواد مخدر 3-3- دارابودن دانش وتوانائی فنی لازم در زمینه های مربوط به حیات وحش وتکثیر آنان به تشخیص کمیته تخصصی ذکر شده دربند 7-4 3-4- عدم سوء پیشینه درزمینه تخلفات شکاروصید 3-5- متقاضی مکلف است هرسه ماه یکبار گزارش جامعی از وضعیت کارگاه وجانوران وحشی موجود را اعم از جمعیت ، تغذیه ، تلفات ، بیماریها ، وسایر اطلاعات رفتاری وغیرو مربوط به وحوش راتهیه وارائه نماید. 3-6- متقاضی متعهد پرداخت کلیه هزینه های مربوط به زنده گیری مولدین و نقل وانتقال آنها وسایر هزینه های ذیربط می باشد. 3-7- متقاضی باتوجه به حداکثر ظرفیت پیشنهادی راساً نسبت به تهیه زمین وسایرموارد وعوامل موثر اقدام وپیش بینی لازم راجهت جذب متخصصین حیات وحش ، اموربهداشتی ، دامپزشکی وسایرکارشناسان ذیربط رامینماید ، سازمان هیچگونه تعهدی درزمینه مواردفوق نخواهد داشت . 3-8- متقاضی مکلف به رعایت واجرای کلیه قوانین و آئین نامه های اجرایی سازمان حفاظت محیط زیست می باشد. 3-9- متقاضی جهت بهره برداری از وحوش تکثیرشده درکارگاه ، پس ازاعلام واخذ اجازه کتبی ازسازمان میتواند اقدام نماید. 3-10- متقاضی مکلف است هرسه ماه یکبار نسبت به تمدید پروانه های انتفاعی خویش اقدام نماید. 3-11- کلیه وحوش موجود درکارگاه اعم ازمولدین ومتولدین باید دارای علامت ، شناسنامه وشرح کلی از زمان ورود ویاتولد درکارگاه داشته باشند. 3-12- متقاضی متعهد است هیچگونه اقدامات غیرمعمول ( غیرطبیعی ) درارتباط با تکثیر و زادآوری وحوش بدون اخذ مجوز جداگانه ازسازمان انجام ندهد. 3-13- متقاضی حق واگذاری ، فروش ، انتقال وهدیه و حوش تکثیرشده درکارگاه رابدون اخذ مجوز مربوطه ازسازمان به غیر رانخواهد داشت . 3-14- حیوانات موجود درکارگاه بطورمستمر ومنظم ازنظر سلامت وبهداشت ، توسط دامپزشک معرفی شده به سازمان بازدید ،بررسی وتحت نظر قرارخواهند داشت . 3-15- ایجاد فضاهای مناسب زیستی متناسب با نیازهای وحوش ومراقبت های صحیح ازنقطه نظرات مختلف بهداشتی ، ایمنی وسایرموارد پیش بینی شده درطرح مصوب متقاضی 4- تعهدات سازمان 4-1- درخواست وطرح متقاضی توسط محیط زیست استان مربوطه ازهرنظر بررسی و درصورت تائید بهمراه سایر مدارک جهت صدور پروانه های انتفاعی تکثیروپرورش به سازمان ارسال میگردد. 4-2- دفاترستادی سازمان ازتاریخ دریافت طرحها حداکثر ظرف مدت سه ماه نسبت به بررسی وارائه پاسخ لازم اقدام می نمایند. 4-3- شرایط اختصاصی هرکارگاه تکثیر وپرورش توسط ادارات کل حفاظت محیط زیست تعیین وبه متقاضیان اعلام میگردد. 4-4- بهاء پروانه های انتفاعی ازطرف دفتر نظارت وبازرسی سازمان تعیین می شود. 4-5- تامین مولدین موردنیاز، ازاستان محل اجرای طرح ونزدیکترین منطقه به آن محل مجازمی باشد. 4-5-1 درصورت عدم امکان تامین مولد ازاستان مربوطه وبرای استفاده ازمولدین سایر استانهای همجوار ، اقدامات نمونه گیری وانجام آزمایشات شمارش کروموزومی توسط سازمان و باهزینه متقاضی ضروری است . 4-6- تعیین محل تامین گونه های مولد بعهده استان تائیدکننده طرح وتصویب دفتر امور حیات وحش وآبزیان می باشد . 4-7- بمنظور انجام بررسیهای اولیه ، حل وفصل مشکلات وانجام ارزیابی های دوره ای ونظارت برعملکرد متقاضی ، کمیته تخصصی متشکل از کارشناسان خبره دفاترامور حیات وحش وآبزیان ، زیستگاهها وامورمناطق ، نظارت وبازرسی و حقوقی سازمان حفاظت محیط زیست تشکیل و درچارچوب وظایف تعیین شده اقدام مینماید. 4-8- ادارات کل حفاظت محیط زیست مربوطه در خصوص محل زنده گیری وحوش ، شرایط ، امکانات لازم ونیزچگونگی نقل وانتقال وسایر موارد ذیربط همکاری لازم را پس ازانعقاد قراردادلازم بامتقاضی معمول خواهند داشت . 4-9- پروانه انتفاعی تکثیروپرورش پس ازتائید طرح ازطرف کمیته تخصصی ذکرشده دربند 7-4 ودرصورت رعایت سایر شرایط ، توسط اداره کل نظارت وبازرسی سازمان صادرمیگردد. 4-10- رعایت فواصل لازم بامناطق چهارگانه تحت نظر سازمان ، وباتوجه به شرایط محل کارگاه ، توسط ادارات کل محیط زیست استانهای ذیربط تعیین واعلام میگردد. این فواصل به طریقی تعیین خواهند شد که درصورت بروز حوادث غیرقابل پیش بینی ،تداخل جانوران وحشی تکثیرشده باگونه های مشابه درمناطق مذکور قابل کنترل باشند. 4-11- پروانه های انتفاعی صادرشده بنام متقاضی غیرقابل انتقال و واگذاری به غیرمی باشد. 5- سایر شرایط 5-1- سازمان حفاظت محیط زیست پروانه انتفاعی تکثیر دراسارت متقاضیانی راکه نسبت به رعایت هرکدام ازموارد مندرج دراین دستورالعمل سهل انگاری واجرا ننماید راباهشدار لازم قبلی باطل و حق هرگونه اعتراض را ازسوی متقاضی سلب می نماید. 5-2- درصورت ابطال پروانه انتفاعی مربوطه ، سازمان راساً نسبت به تعیین تکلیف حیوانات موجود بادرنظر داشتن حقوق متقاضی اقدام می نماید. 5-3- محل تاسیسات تکثیر وپرورش به تشخیص کارشناسان سازمان نباید موجب سلب آسایش ، بهداشت وایمنی عمومی ویا موجب بروز خسارات به جنگلها ومراتع وآلوده شدن آبهای عمومی وهمچنین ایجادخطر بیماری یاتضعیف نژاد برای حیوانات موردنظر باشد.
 

آیورودا

عضو جدید
کاربر ممتاز
سلام،خسته نباشید
ببخشید من دانشجوی کشاورزی هستم درمورد استرس اجتماعی در دام(گاو و گوسفند) مطلب میخواستم ممنون میشم اگه کمکم کنید

بررسی استرس در کشتار گاه دام و تاثیر آن بروی کیفیت گوشت استحصالی
نویسنده: مهدی بهروزی - چهارشنبه ٥ بهمن ،۱۳٩٠
افزایش میزان جمعیت در کشور ایران با افزایش سطح رفاه استاندارد زندگی همراه بوده است از این جهت همزمان با افزایش کمیت مواد پروتئینی تولیدی کیفیت تولید و بسته بندی این مواد نیز طی سالیان اخیر رشد داشته است. آرامش حیوان قبل از کشتار از نظر آسایش حیوان و دلایل اقتصادی(کیفیت گوشت تولیدی)حائز اهمیت میباشد .از این منظر به بررسی استرس قبل از کشتار و تاثیر آن بر کیفیت گوشت میپردازیم. سیل(1974)استرس را یک پاسخ غیر اختصاصی در حیوانی تلقی میکند که سعی در مقاومت یا تطابق برای حفظ هموستازی کرده است که مانند تمایل برای حفظ ثبات و تعادل است. دو واکنش اصلی در حیوانات در پاسخ به استرس دیده میشود. 1- واکنش اورژانسی یا هشدار دهنده(Alarm or emergency reaction ) 2- سندرم تطابق عمومی (General adaptive syndrome ) که در مجموع به آنها سندرم جنگ و گریز اطلاق میشود. واکنش اورژانسی نتیجه تحریک ناگهانی بوده و سریع اتفاق میافتد .این واکنش ناشی از افزایش فعالیت سیستم عصبی سمپاتیک است که عضلات غیر ارادی ،غدد ترشحی و قلب را عصب دهی میکنند. نتیجه افزایش فعالیت ،ترشح کاتکول آمین ها ،نورآدر نالین و آدرنالین بوسیله مدولای غده آدرنال به داخل جریان خون می باشد ،که سبب افزایش ضربان قلب و قدرت انقباض قلبی میشود.انقباض عروق خونیمحیطی ف افزایش فشار خون، اتساع برونش ها ،توقف هضم و جابجایی گلیکوژن کبد و افزایش قند خون از سایر اثرات ترشح غده آدرنال است. در حالی که سندرم هشداردهنده فوری است سندرم تطبیقی عمومی بیشتر دوام میاورد.در اثر این سندرم هورمون آدرنو کور تیکوتروفیکبه وسیله غده هیپوفیز قدامی سنتز شده و موجب تولید کورتیکواستروئیدها مانند کورتیزون و هیدروکورتیزون (کورتیزول)میشود،که متابولیسم چربی ،پروتئین و کربوهیدرات را در یک مدت طولانی کنترل میکند.کاهش متابولیسم کربوهیدرات و افزایش در متابولیسم پروتئین رخ میدهد و آمینواسیدها در کبد به گلیکوژن تبدیل میشوند. چربی از ذخایر چربی موجود متابولیزه شده و در نهایت در کبد متابولیزه شده و اجسام ستنی تولید میشود. استرس و کیفیت گوشت تولیدی همانطور که میدانیم بعد از کشتار و قطع تنفس هوازی در عضله و نیز نیاز عضله به ATPجهت حفظ فاز استراحت ، سلول شروع یه انجام تنفس بیهوازی و شکستن گلیکوژن و تبدیل آن به گلوکز مینماید بعد از این مرحله گلیکولیز انجام میشود و حاصل عمل گلیگولیز تولید ATP واسید پیروویک است که اسید پیروویک تولیدی در نهایت به اسید لاکتیک تبدیل میشود . این پروسه موجب حفظ فاز استراحت عضله و کاهش PH عضله میشود و جمود نعشی را به تاخیر میاندازد.بعد از این مرحله بواسطه کاهش تدریجی ذخایر گلیکوژن ،ATP نیز شروع به کاهش مینماید و جمود نعشی به تدریج ظاهر میشود.. کاهش PH لاشه گاو24 تا 48 ساعت بطول انجامیده که در نتیجه مقدار آن در لاشه گاو از 7.2-7 به 5.5 کاهش میابد .این مقادیر برای لاشه گوسفند 12 تا 24 ساعت با حداقل PH 6.5 میباشد . اسید لاکتیک موجب شکستن رشته های اکتومیوزین میگردد. این خاصیت اسید لاکتیک به همراه عملکرد آنزیمهای داخل سلولی موجب AGING و تردی در لاشه خواهد شد. استرس قبل از کشتار(واکنش اورژانسی) موجب کاهش مقادیر گلیکوژن عضلات میشودبدلیل مقادیر کم گلیکوژن، ATPتولیدی ناشی از تنفس بیهوازی در عضلات و نیز اسید لاکتیک حاصل از گلیکولیز نیز کاهش میبابد. کمبود ATPعضلات موجب از بین رفتن سریعتر فاز استراحت در عضله و شروع سریعتر جمود نعشی و بالا ماندن PH گوشت خواهد شد .این حالت به وضوح در مورد لاشه های دامهای بیمار و خسته و یا دامهایی که به مدت طولانی در معرض استرس بوده اند قابل مشاهده است. ترکیب میوگلوبولین با اکسیژن در گوشت دامهای سالم و دارای ذخایر گلیکوژن کافی ،سبب خواهدشد که سطح گوشت که در معرض هوا قرار گرفته، رنگ قرمز روشن به خود میگیرد. بالا رفتن PH گوشت در لاشه دامهای حسته و بیمار فعالیت آنزیم های عضلانی را افزایش داده ، مصرف اکسیژن بالا رفته و نفوذ اکسیژن بداخل گوشت را به تعویق میاندازد. رنگ قرمز مایل به ارغوانی گوشت DFD که مطلوب محسوب نمیشود،در اثر تبدیل ناقص میوگلوبولین به وجود میاید. گوشتهای DFD ، در عین اینکه برای مصرف بی ضرر است ،اما رنگ و طعم آن نامطلوب و کیفیت نگهداری پایینی دارد . برای مصرف به صورت برش استقبال چندانی از آن نمیشود. از طرف دیگر بدلیل کاهش زمان جمود نعشی فضای بین میوفیبریلها به صورت کامل از آب تخلیه نشده و مقداری از آب موجود در سیتوپلاسم در درون سلول عضله باقی میماند این مسئاله موجب ایجاد ظاهری خشک و سفت در گوشت و عضله میشود تمامی مراحل شرح داده شده موجب ایجاد ظاهر تیره ، خشک و سفت(dry.firm.dark) در این نوع گوشتها میشود .نکته اینکه شروع جمود نعشی تنها به قابل دسترس بودن ATPبستگی داشته و ارتباطی با PH خود گوشت ندارد با این توصیفات استرس قبل از کشتار بدلیل مصرف گلیکوژن عضله بر میزان ATPو اسید لاکتیک سلول عضله ودر نهایت بروی زمان جمود نعشی وPH عضله اثر دارد. مهمترین موارد ی که در کشتارگاهها جهت کنترل استرس مورد توجه هستند به قرار ذیل است.


1- نحوه نگهداری دام در جایگاه حیوانات باید بادقت کامل و حداقل فشار و به کارگیری زور معاینه شوند.افراد حاضر در جایگاه باید آرام باشند تا از تسهیلات و وسایل به نحو احسن استفاده کنند. افراد غیر مجرب اغلب دچار هجانزدگی ،ناراحتی اعصاب و دشمنی با حیوانات شده و برخورد و کنترل حیوانات را دچار اشکال میکنند. آموزش مفهوم منطقه پروازی به پرسنل اثرات مفیدی در پی داردمنطقه پروازی به فضای فرضی اطلاق میشود که دام برای حفظ آن تلاش میکند. استفاده از آینه برای حرکت دادن گوسفندها مفید واقع شده است. صدای اضافی برای گله ها دام استرس زااست .صداهای غیر عادی و با تناوب برای تمام موجودات زنده آزار دهنده است 2- استرس عمومی آگر حیوانات نامتجانس در یک محل جمع آوری شوند آنقدر بایکدیگر میجنگند تا یک نظم اجتماعی نوین بر قرار کنند.اگر گاوها با هم ترکیب شده و فعال باشند ،گلیکوژن عضله آنها تحلیل میرود و حداقل 2 روز و در اکثر موارد 3 روز طول میکشد تا ذخایر گلیکوژن جایگزین شوند حیوانات مهاجم و حیوانات ماده در دوران فحلی باید از سایرین جدا شوند. حیوانات شاخدار و قطع شاخ شده و بی شاخ هم باید از یکدیگر مجزا گردند. ترکیب گاوهای نر جوان و نر مسن تر کار غلطی است و باید بعاز رفتن به جایگاه سریعاً کشتار شوند.در صورت باقیماندن حیوانات برای تنها 2 تا 3 ساعت ،گاهی گوشت با برش تیره (Dark cutting meat) ایجاد میشود.

3- تامین آب


طراحی محلهای نگهداری قبل از کشتار باید به گونه ای باشد که امکان دسترسی نامحدود حیوان به آب سالم و بهداشتی را فراهم کند.این امر سبب کاهش بارمیکروبی در روده و تسهیل در جداسازی پوست در حین پاک کردن لاشه میشود

4- پرهیز غذایی


تجربه ثابت کرده که در حیواناتی
که یک دوره 10 تا15 ساعته پرهیز غذایی قبل از کشتار را طی نموده اند خروج خون از بدن بیشتر بوده پوست از روی لاشه راحتتر جدا شده و گوشت ظاهر روشن تری دارد.
ممکن است مقاومت در برابر شوک ناشی از کاهش شدید دمای هوا در حیوانات تغذیه شده از گرسنه بیشتر باشد ولی در عین حال در حیواناتی که با معده پر برای کشتار اعزام میشوند در صورت برش اتفاقی یا پارگی لوله گوارش لاشه آلوده خواهد شد. نکته حائز اهمیت اینکه ممکن است منع مصرف غذای طولانی سبب کاهش وزن گردد. بطور مثال در گوسفند 4 روز گرسنگی موجب 29 در صد کاهش وزن کبد و 3 درصد کاهش وزن لاشه خواهد شد.با توجه به مطالب ذکر شده تغذیه مناسب دام در روزهای گذشته و پرهیز غذایی 10 ساعته قبل از کشتار مناسب میباشد.

5 –استراحت قبل از کشتار


طول مدت استراحت لازم ،برای بازگشت حالت فیزیولوژیک عادی عضله در زمان بعد از کشتار به عوامل زیادی بستگی دارد.این عوامل شامل گونه های حیوانات ،سن،جنس،و طبقه بندی وضعیت ،زمان کشتار از نظر فصل ،طول دوره مسافرت ،روش حمل و نقل و غیره میشود. رعایت زمان مورد نیاز استراحت قبل از کشتار موجب بهبود ph نهایی لاشه ،میزان درصد وزن لاشه نسب به وزن زنده بدن و کیفیت گوشت تولیدی خواهد شد. بطور کلی تنظیم زمان استراحت در حیوانات جوان دارای اهمیت بیشتری میباشد.
 

Eng.probe

عضو جدید
کاربر ممتاز
سلام،خسته نباشید
ببخشید من دانشجوی کشاورزی هستم درمورد استرس اجتماعی در دام(گاو و گوسفند) مطلب میخواستم ممنون میشم اگه کمکم کنید

استرس اجتماعی منظورت شرایط استرس زا در زمان نگهداری در دامداری هست ؟!
استرس تو دامپروری در چندین وحله اتفاق می افته ..
استرس جا ب جای .. استرس محیطی
استرس زمان کشتار
و ..
گاهی اوقات هم شرایط نا مناسب محیط عاملی بر تشدید شرایط استرس میشه !
یا شاید هم منظورتون رفتارهای ناهنجار در دام هست ک تحت عنوان استرس اجتماعی عنوان کردید !!

چیزی تحت عنوان استرس اجتماعی نداریم .. یا اگر هم داریم من این همه کتاب رفتارشناسی خوندم ندیدم چیزی تحت این عنوان !
اگر دقیق تر بگی راحت تر میتونم مطلبی ک مد نظر شما هست رو براتون قرار بدم :gol::gol::gol:
 

Eng.probe

عضو جدید
کاربر ممتاز
سلام خسته نباشید
ببخشید من برای سمینار مطلب در مورد اسیدوز در گوسفندمیخواستم ممنون میشم اگه کمکم کنین

اسیدوز لاکتوز شکمبه در گوسفند


پژوهشگران دانشكده دامپزشكي دانشگاه شهيد چمران اهواز موفق به درمان اسيدوز لاكتوز شكمبه در گوسفند با استفاده از محلولهاي هيپرتونيك بيكربنات سديم شدند.


دكتر"افشين جعفري دهكردي" دانشجوي رشته دكتري تخصصي بيماريهاي داخلي دامهاي بزرگ در پايان نامه دكتراي تخصصي دامپزشكي خود كه به راهنمايي دكتر محمد رحيم حاجي حاجيكلايي، دكتر محمد نوري و دكتر فريدون صابري افشار صورت گرفت با مقايسه محلولهاي هيپرتونيك و ايزوتونيك بي‌كربنات سديم در درمان اسيدلاكتيك تجربي شكمبه در گوسفند موفق شد درمان مناسبتري براي اين بيماري پيدا كند.

معاون پژوهشي دانشكده دامپزشكي دانشگاه شهيد چمران اهواز شنبه در اين باره گفت: در اين پژوهش به منظور مقايسه محلولهاي ايزوتونيك و هيپرتونيك بي‌كربنات سديم در درمان اسيدوز لاكتيك تجربي شكمبه در گوسفند، ‪ ۱۵‬راس گوسفند ماده تقريبا چهارساله انتخاب و به صورت كاملا تصادفي به سه گروه پنج تايي شامل يك گروه شاهد بيمار و دو گروه تحت درمان تقسيم شدند.

دكتر"محمد رحيم حاجي حاجيكلايي" افزود: هفت روز قبل از ايجاد بيماري با استفاده از تكنيك رومينوستومي، فيستول‌گذاري شكمبه انجام شد و در تمامي گروهها بيماري اسيدوز لاكتيك شكمبه با استفاده از شكر به ميزان ‪ ۱۸‬گرم به ازاي هر كيلوگرم وزن بدن به صورت تلقيح داخل شكمبه‌اي ايجاد شد.

وي اضافه كرد: پس از اين اقدام نمونه برداري‌هاي لازم از گروه شاهد و گروه تحت درمان انجام شد سپس همزمان با كاهش ‪ pH‬خون و شكمبه و آشكار شدن علايم باليني بيماري اسيدوز لاكتيك شكمبه، درمان با استفاده از درمانهاي حمايتي هيدرواكسيد منيزيم به صورت داخل شكمبه‌اي و محلولهاي ايزوتونيك بي كربنات سديم ‪ ۳/۱‬درصد و هيپرتونيك بي‌كربنات سديم ‪ ۴/۸‬درصد محلول در دكستران ‪ ۷۰‬به طور جداگانه به صورت تزريقي انجام شد.

دكتر حاجيكلايي افزود: به منظور ارزيابي اقدامات انجام شده بعد از درمان نيز نمونه خون و شكمبه اخذ شد و معاينات باليني انجام پذيرفت.

نتايج اين مطالعه نشان داد كه هر دو نوع روش درماني، توانايي اصلاح پيامدهاي باليني و آزمايشگاهي اسيدوز لاكتيك شكمبه را داشتند با اين تفاوت كه استفاده از محلول ايزوتونيك بي‌كربنات سديم هنگام تجويز نياز به حجم بالايي از محلول دارد و استفاده از اين مقدار حجم نياز به صرف وقت بسياري دارد كه در اين حالت ممكن است درمان ناقص انجام شود ضمن اينكه هزينه بيشتري به دامدار تحميل مي‌شود.

معاون پژوهشي دانشكده دامپزشكي دانشگاه شهيد چمران اهواز اضافه كرد:
استفاده از محلول هيپرتونيك بي‌كربنات سديم با توجه به نياز به حجم كم، صرف وقت اندك، تكميل مراحل درمان و نداشتن عوارض جانبي روش مناسبتري براي درمان اسيدوز لاكتيك شكمبه در نشخواركنندگان است.

دكتر حاجيكلايي افزود: بيماري اسيدوز لاكتيك شكمبه يكي از بيماريهاي شايع در نشخواركنندگان ( گاو ، گوسفند و بز) است كه در تمامي فصول به علت پرخوري اين دامها در اثر مصرف مواد غذايي حاوي كربوهيدارت بالا مانند آرد گندم، آرد جو، خرماي زياد، سيب، سيب زميني و هر نوع مواد قندي ديگر موجب بيماري و تلف شدن دامها مي‌شود.

وي با اشاره به اينكه بيماري در دو حالت حاد و مزمن در دامها رخ مي‌دهد اظهار داشت: شكل مزمن بيماري در اثر خوردن تدريجي مواد غذايي حاوي كربو هيدرات ايجاد مي‌شود كه التهاب شكمبه، سوء هاضمه، لنگي، كاهش توليد و كاهش چربي شير را به همراه دارد.

به گفته دكتر حاجيكلايي نوع حاد بيماري نيز كه با خوردن يكدفعه مقدار زيادي مواد غذايي حاوي كربوهيدرات رخ مي‌دهد عمده‌ترين علايم آن اسيدوز، بي اشتهايي، كوري، اتساع شديد شكمبه، تجمع آب زياد داخل شكمبه، كم آبي بافتها، افسردگي، اسهال و در نهايت زمين گير شدن و مرگ دام در مدت كمتر از ‪ ۲۴‬ساعت است.



این هم ی اطلاعات کلی درباره اسیدوز در نشخوار کنندگان :


اسيدوز شکمبه اي (اسيدوز مزمن ) وقتي اتفاق مي افتد که PH شکمبه پايين تر از 5/6 مي رسد . وقتي ميکروبهاي شکمبه ، خوراک را تخمير مي کنند اسيد توليد مي شود . اگر اين اسيد حبس شود PH شکمبه کاهش مي ياب و از رشد ميکروبها جلوگيري مي کند . در PH پايين شکمبه ، غلظت يون هيدروژن بيرون از پيکر ميکروبهاي شکمبه افزايش مي يابد و يونها ي هيدروژن به درون ميکروبها رخنه مي کنند که در اين حالت ميکروبها بايد به خاطر حفظ PH طبيعي درون سلولهايشان ، انرژي بيشتري مصرف کنند تا يونهاي هيدروژن را آزاد کنند .
اين فرآيند منجر مي شود که انرژي کمتري براي رشد ، در اختيار ميکروبها باشد . ميکروبهايي که فيبر را تخمير مي کنند بيشتر تحت تأثير قرار مي گيرند . در اين حالت ، مصرف کم مي شود ، قابليت هضم فيبر کاهش مي يابد و توليد پروتئين ميکروبي به خاطر اسيدوز شکمبه محدود مي شود . در اين شرايط گاوها اسهال دارند و بي حال و خواب آلوده اند .

اسيدوز متابوليکي (اسيدوز حاد ) وقتي اتفاق مي افتد که PH شکمبه به حد پايين تر از 5/2 مي رسد و خون گاو اسيدي شود ( PH پايين تر از 7/35 ) مانند ميکروبهاي شکمبه ، سلولهاي بدن گاو نيز در محيط اسيدي خوب کار نمي کنند .
فعاليت آنزيمهاي بدني نيز تحت تأثير منفي PH پايين خون قرار مي گيرند . خون اسيدي نمي تواند اکسيژن زيادي حمل کند . پاهاي گاو که دورترين نقاط بدن گاو به حساب مي آيند ، کمترين اکسيژن را دريافت خواهند کرد . اين مسئله منجر به ايجاد آماس و ورم در پاها مي شود . از طرف ديگر توکسينهاي داخلي توليد شده در شکمبه ، آزاد شدن هيستامين را افزايش مي دهند که اين ماده به آماس و التهاب پاها بيشتر کمک مي کند . فشار بين ديوار سم و استخوان داخلي ايجاد درد مي کند و خونريزي و زخم همراه با لامينايتيس ايجاد مي شود .

لامينايتيس به عنوان التهاب بافت حساس (لاملا ) تعريف مي شود که بين ديوار خارجي سم و استخوان Coffin ( در داخل ) قرار دارد .
دلايل و پيشگيري :
ميکروبهاي شکمبه نشاسته و قند را به فرم اسيدهاي چرب فرار ( VFA ) ( ابتدائاً ) پروپيونات تخمير مي کنند . VFA از شکمبه جذب مي شود و به عنوان منبع انرژي به وسيله ي گاو مورد استفاده قرار مي گيرد . افزايش تجمع پروپيونات در شکمبه PH را کاهش داده و رشد ميکروبهاي توليد کننده لاکتات را افزايش مي دهد . افزايش ناگهاني مصرف دانه ها نيزمنجر بع توليد بيشتر لاکتات مي شود .لاکتات اسيد قوي تري است . تجمع اين اسيد در شکمبه PH را بيشتر کاهش مي دهد و منجر به اسيدوز شکمبه مي شود .
تنها ميزان نشاسته و قند جيره نيست که سطح اسي شکمبه را تحت تأثير قرار مي دهد ، بلکه نوع نشاسته و فرآيند آن نيز در اين امر دخيل است .
در سطوح مساوي نشاسته و قند ، جيره هاي حاوي مقادير بيشتر قند و نشاسته سريع التخمير مانند جو ، ذرت با رطوبت بالا يا ضايعات نانوايي منجر به اسيدوز خواهند شد .

جيره هاي حاوي نشاسته اي که با سرعت پايين تر تجزيه مي شود ، مانند آرد ذرت ، ممکن است ايجاد اسيدوز نکنند . فشار و حرارت باعث مي شوند نشاسته سريع تر تخمير شود . براي افزايش بازدهي انرژي ، مقادير زياد نشاسته اي مدنظر قرار مي گيرد که سريع در اختيار ميکروبها قرار گيرد ، اما کاهش سرعت تخمير به کنترل اسيدوز کمک مي کند . مصرف نشاسته در جيره هاي نشاسته اي مي تواند به وسيله ي محصولات جايگزين مثل پوسته سويا ، چغندر قند و Wheat midds کنترل شود . اين خوراکها حاوي فيبر قابل حل بيشتر هستند و اسيد کمتري توليد مي کنند . فراهم کردن پروتئين قابل حل و قابل تجزيه در شکمبه همراه با نشاسته مي تواند به افزايش توليد پروتئين ميکروبي کمک کند و تشکيل اسيد در شکمبه را کاهش دهد .
تجمع اسيد در شکمبه ايجاد مشکل مي کند اسيدهاي چرب از شکمبه طريق پاپيلاهاي شکمبه جذب مي شود . پاپيلاي شکمبه گاوهاي خشک از لحاظ اندازه و ظرفيت جذب کوچکترند به اين دليل که در اين دوره دانه ها يا استفاده نمي شوند يا ميزان مصرف بسيار پايين است .افزايش تدريجي نشاسته و قند جيره در سه هفته قبل و سه هفته بعد از زايش افزايش اسيد توليدي را کنترل مي کند .

فيبر به خاطر ظرفيت بافري خودش همراه با تحريک توليد بزاق براي افزودن بافر به شکمبه ، اسيد توليد شده از هضم نشاسته و قند را خنثي مي کند . گاو فيبر را از شکمبه به دهان مي آورد و مي جود تا بزاق توليد کند . تخمين زده مي شود که گاوها بيشتر از 3 کيلوگرم بافر ( مثل سديم بيکربنات ) در هر روز مي سازند . فيبر همچنين حرکت محتويات شکمبه را تحريک مي کند تا جذب اسيد از شکمبه را افزايش دهد . عمدتاً توصيه مي شود که 15 درصد اجزاء جيره بايد از 1/5 اينچ (3/8CM ) بلندتر باشند .
افزودنيها براي کنترل اسيدوز :
مخمرها و توليدات ميکروبي :
تحقيقات نشان مي دهند که محصولات مخمر مي توانند رشد باکتريهاي مصرف کننده لاکتات را براي تثبيت PH شکمبه بالا برده و رشد ميکروبي را افزايش دهند . اين محصولات همچنين کوفاکتورهايي مثل ويتامينهاي گروه B ، آنزيمها و ايزو اسيديهايي را فراهم مي کنند که مي توانند رشد باکتريهاي شکمبه را بيشتر تحريک کنند . سلولهاي مخمر زنده اکسيژن موجود در شکمبه و لاکتات را استفاده کرده و به اين ترتيب به تحريک رشد باکتريهاي شکمبه کمک مي کنند .
توليدات مخمر به خصوص در زمان تغيير جيره و نوسانات مصرف مؤثر واقع شده اند . محققان در دانشگاه کاليفرنيا ثابت کرده اند که گاوهاي شيري که با توليدات مخمر تغذيه شوند الگوي طبيعي مصرف را در زمان محدودتري تا زايش حفظ کرده (7 روز نسبت به 10 روز قبل از زايش ) و بعد از زايش زودتر به الگوي تغذيه اي طبيعي برگشتند ( 14 روز در مقابل 25 روز بعد از زايش )

بافرها :
بافرها مثل سديم بيکربنات ( Bicarb ) يا سديم سسکوي بيکربنات ( Scarb ) مي توانند به جيره اضافه شوند . بافرها مي توانند مصرف ماده ي خشک را افزايش داده و تثبيت کنند ، توليد پروتئين ميکروبي شکمبه را افزايش دهند و هضم فيبر را بهبود بخشند .
سندرم مرگ ناگهاني :
بسياري از مرگهاي ناگهاني که در گاوها اتفاق مي افتد با مشکلات گوارشي همراه است . در سندرم مرگ ناگهاني گاوهايي که هيچ نشانه قبلي بيماري نداشتند معمولاً در شب بدون هيچ علايمي از درد يا مقاومت ، ناگهان مي ميرند . اسيدوز ، نفخ ، اندوتوکسمي و انتروتوکسمي همگي ممکن است در مرگ ناگهاني دخيل باشند . متأسفانه هيچ کس پاسخي براي اين مشکل ندارد اما معقول به نظر مي رسد که بعضي از مرگهاي ناگهاني با رشد ارگانيسمهاي نامطلوب همراه باشد .
تجمع گلوکز :
به طور نرمال ، غلظت گلوکز در نشخوارکنندگان پايين است . اما محققان دريافته اند که غلظت گلوکز در زماني که شرايط اسيدي در شکمبه موجود است مي تواند بالا باشد . مشخص نيست که آيا اين مسئله فقط نتيجه ي تجزيه سريع نشاسته جيره است و يا به اين دليل است که در زمان اسيدوز مصرف قند در ميکروبها کاهش مي يابد . بعضي ميکروبهاي نامطلوب مثل کلي فرمها و ميکروبهاي تجزيه کننده اسيد آمينه روي قند بهتر رشد کرده و توکسينهاي داخلي آزاد مي کنند . توکسينهاي داخلي قسمتي از ديواره ي سلولي باکتري گرم منفي مانند کلي فرمها مي باشند . وقتي باکتري مي ميرد اين مواد آزاد شده و به رگهاي خوني حيوان راه مي يابند . توکسينها مي توانند باعث لخته شدن خون شده ، مانع از جريان خون به ارگانها شوند و فشار خون را کاهش دهند . توکسينهاي داخلي مي توانند باعث اسيدي شدن خون ، شوک و مرگ شوند . کلي فرمها با مرگ ناگهاني در گاو ارتباط دارند .
در 10 سال گذشته سندرم خونريزي روده ( HBS ) با عناوين سندرم خونريزي ژژنومي ( HJS ) ، التهاب حاد روده اي ، آنتروتوکسمي کلستريديايي ، بيماري پرخوري و مرگ روده در مرگ ناگهاني گاوهاي شيري و گوشتي آمريکا بسيار مورد توجه بود .
تحقيقات در سال 2002 مشخص کرد که بيشتر از يک سوم مزارع بزرگ شيري ( 500 گاو ) حداقل 1 مورد از HBS را در 5 سال گذشته داشته اند . همچنين اين گزارشات نشان مي دهد که تکرار مشکل در آمريکا در حال افزايش است . اگر ميزان مرگ غير طبيعي گاوها با 685HBS تخمين زده شود ، HBS يک نگراني بزرگ اقتصادي است ، حتي وقتي تخمين زده شود ، HBS يک نگراني بزرگ اقتصادي است ، حتي وقتي ميزان وقوع پايين است . گاوهايي که هيچ نشانه اي از مشکلات سلامتي در گذشته نشان نداده اند ، در طول مدت 24 تا 36 ساعت مي ميرند . گاوها ممکن است علائمي از درد شکمي و يا يبوست و اسهال خوني نشان دهند . آزمايشات انجام شده روي گاوهاي HBS بلافاصله بعد از مرگ ، صدمات موجود در روده را نشان داده که با خونريزي و ايجاد لخته ، جريان خوراک بلعيده شده را مسدود مي کند که در اين حالت مرگ در نتيجه مسدود شدن روده و از دست رفتن خون است . واکسن 7 گانه در گاو براي حفاظت در مقابل شاربن علامتي و انواع بيماريهاي نوع شاربن علامتي مانند کلستريدوم نوع D,C,B طراحي شده است . با وجود روال استفاده از اين واکسن ، بعضي از محققان از ارزش آن براي کنترل HBS در گاو سؤال مي کنند . حيوانات واکسينه شده اي بوده اند که با عفونتهاي حاد کلستر يديوم پرفري ژن به خاطر HBS مرده اند . استفاده از تکنيکهاي آزمايشي جديد ، بعضي محققان را متقاعد کرده که انواع D,C,B ممکن است در ايجاد بسياري از موارد HBS شرکت نداشته باشند . محققان محتويات روده اي را بلافاصله بعد از مرگ گاوهايي که به خاطر HBS مرده بودند ، کشت داده و تعداد زيادي از باکتريها را يافتند که کلستريديوم پرفريژن نوع A ناميده مي شوند . اين باکتري به طور نرمال در روده ي گاوها وجود دارد . آنها عمدتاً به طور آهسته تقسيم شده و مشکلي ايجاد نمي کنند . به نظر مي رسد که مشکلات وقتي مي توانند اتفاق بيافتند که اين ارگانيسمها ناگهان خيلي سريع رشد کنند و توکسينهايي توليد کنند که موجب ايجاد صدماتي در روده شوند .
کلستريديوم پرفري ژن نوع A زماني خيلي سريع رشد خواهد کرد که مواد مغذي و محيط براي آنها خوب باشد . اين باکتريها توانايي شکستن نشاسته را دارند . اگر مقادير زيادي نشاسته به روده برسد و PH روده تغيير کند رشد سريع مي تواند شروع شود . اگر يک گاو يک مقدار زيادي خوراک آردي مصرف کند تحريک روده اي کاهش مي يابد که اين وضعيت نيز رشد باکتريها را افزايش مي دهد .
محققان ارتباط مثبتي بين اسيدوز شکمبه عبور نشاسته بيشتري به روده ي گاو را آسان مي کند و HBS يافته اند . گر چه بسياري از دانشمندان کلستريديوم پرفري ژن جنس نوع A را در گاوهاي با HBS يافته اند اما در يک مطالعه ، در 85 درصد موارد آزمايش شده مشخص شده که اين عامل دليل ابتدايي بيماري و يا پاسخ ثانويه به موارد ديگر است . يک گروه از دانشمندان HBS را همراه با علوفه يا دانه هاي کپک زده مشاهده کرده اند . آنها سطوح بالاتر آسپرژيلوس فوميگاتوس را که يک ميکروب معمول سيلو است در خون گاوهاي دچار HBS يافته اند . اما دلايلي مبني بر اينکه خوراکهاي کپک زده مستقيماً باعث HBS شوند وجود ندارد . دليل اوليه HBS ، مي تواند بار اسپورهاي آسپرژيلوس فوميگاتوس خون را که باعث عفونتهاي خون مي شوند افزايش دهد . راه حلهاي طبيعي براي کنترل سندرم مرگ ناگهاني عبارتند از :

دستکاري تغذيه :
وقتي گاوهاي شيري پرتوليد تغذيه مي شوند نبايد اصول را فراموش کرد ، از جمله اينکه از کنترل اسيدوز اطمينان حاصل شود ، خوراک دادن متناسب باشد ، دانه هاي غلات در شکمبه هضم شوند و خوراکهاي کپک زده تغذيه نشوند .
اگر تئوري تغذيه صحيح باشد اسيدوز شکمبه اي تحت باليني يکي از دلايل اصلي سندرم مرگ ناگهاني است . در خيلي از موارد تنها افزودن فيبر مؤثر ، سطح نشاسته را در جيره کاهش مي دهد . همچنين دقت در مخلوط صحيح جيره نيز مي تواند به طور مؤثر مشکلات را کاهش دهد . جالب است که دستکاري تغذيه خروج کلي فرم در مدفوع گاو را کاهش داده است . نشان داده شده اشرشيا کلي H7:0157باعث بيماري و مرگ انسانهايي مي شود که گوشت گاو آلوده و يا ميوه ها ، سبزيها يا آب آلوده با کود گاو را مصرف کرده اند .مشخص شده که افزايش اسيدهاي تخميري در روده ي گاو گوشتي و در نتيجه کاهش PH شکمبه رشد اي کولاي مقاوم به اسيد را افزايش مي دهد که اين نوع اي کولاي بهتر مي تواند در لوله گوارشي انسان زنده بماند . وقتي گاو حدود يک هفته قبل از ذبح با علوفه تغذيه مي شود ، کولونهاي گاو کمتر اسيدي شده و اي کولاي مقاوم به اسيد کمتر و تعداد کمتر اي کولايH7:0157 در کود او ريخته مي شود .
افزودنيهاي خوراکي :
بايد بدانيم که حتي با مديريت تغذيه اي خوب ، گاوهاي شيري پر توليد مقادير قابل توجه اي از مواد مغذي جيره را در روده هايشان هضم مي کنند .اين حالت خطر تجزيه HBS را در اين گاوها افزايش مي دهد .
پس بعد از انجام تمام مراحل کنترل اسيدوز تحت باليني شکمبه ، استفاده از افزودنيهاي ميکروبي براي بهبود تعادل باکتريهاي روده اي حيوان در جهت باند شدن با توکسينهايي که ممکن است به وسيله ي باکتريهاي نامطلوب ساخته شوند سودمند است .
ممکن است شناخت نوع ارگانيسمهاي شرکت کننده در سندرم مرگ ناگهاني ضروري نباشد در حالي که روي پيشگيري از رشد بيش از حد هر ارگانيسم نامطلوب و کنترل توليد توکسينها و صدمات آنها توجه مي شود . تغذيه يک محصول ميکروبي مستقيم متشکل از 10 ميليون CFU از باکتريهاي لاکتوباسيلوس به علاوه الگيوساکاريدهاي مانان ، موارد HBS را در بعضي گله هاي شيري پر توليد کاهش داده است . باکتريهاي لاکتوباسيلوس مي توانند در لوله ي گوارشي زنده بمانند و اثرات سودمندي در روده داشته باشند . آنها سودمندي هاي ويژه اي در انسان و گوساله هاي جوان نشان داده اند . باکتريهاي لاکتوباسيلوس ، اسيدهاي آلي (مثل اسيد استيک و اسيد لاکتيک ) توليد مي کنند که PH شکمبه و پتانسيل اکسيداسيون ـ احيا را براي کاهش رشد باکتريهاي شکمبه مي کاهند . آنها همچنين مي توانند پروتئينهاي ويژه اي توليد کنند که اين پروتئينها از رشد باکتريهاي ديگر پيشگيري مي کنند . نشان داده شده باکتريهاي لاکتوباسيلوس تعداد سالمونلا ، اي کولاي و کلستريديوم را در کشت آزمايشگاهي کاهش مي دهد .تحقيقات اخير نشان داده که لاکتوباسيلهاي اسيد دوست مي توانند خروج اشرشياکولي H7:0157را از مدفوع گوساله هاي پرواري که با ارگانيسمهاي دچار عفونت شده اند بکاهند . باکتريهاي لاکتوباسيلوس مي توانند فرم صفراي روده را جهت جلوگيري از رشد پاتوژنها تغيير دهند . سرانجام باکتريهاي لاکتوباسيلوس عاملي براي کاهش سطح آمينها شناخته شده اند . آمينها مي توانند روده را خسته کنند و باعث اسهال شوند .

پاسخ دفاعي سريع :
اليگو ساکاريدهاي مانان قطعاتي از ديواره هاي سلولي مخمر مي باشند . ماهيت آنتي ژنتيک مانانها ممکن است عملکرد آنتي باديها را تحريک کنند . پس وقتي يک حيوان در معرض حمله يک پاتوژن قرار مي گيرد ، پاسخ دفاعي سريعتر و بسيار مؤثرتر مي شود . بسياري از پاتوژنهاي روده اي به طور ويژه به مانانها حمله ور مي وشند و به اين ترتيب روده را پاک مي کنند ، به جاي اينکه ديواره ي روده را مورد حمله قرار دهند . تحقيقات چاپ شده در مجله ي علمي اسکانديناوي گزارش کرده که محصولات مشابه که فروکتو ـ اليگوساکاريدها ناميده مي شوند از رشد کلسترويديوم ها جلوگيري مي کنند . توکسينهاي توليد شده به وسيله ي باکتريهاي روده اي نامطلوب به خاطر صدمه آنها بايد از طريق ديواره ي روده جذب شوند . اليگوساکاريدهاي مانان ممکن است جذب شوند و مستقيماً بارهاي سمي روده را از طريق خارج شدن آنها از بدن گاو کاهش دهند .
اليگوساکاريدهاي مانان در بهبود سلامت و عملکرد گوساله ها ، بوقلمون ها ، جوجه ها و خوکها بسيار مؤثر مي باشند . تحقيقات دانشگاه پنسيلوانيا مشخص مي کند که مکملهاي اليگوساکاريدها مانان در جانشينهاي شير براي گوساله هاي شيري اسکور مدفوع را بهبود داده و اسهال را به اندازه ي مشابه آنتي بيوتيکهاي افزودني در شير جانشين کاهش داده است . در آمريکا آنتي بيوتيکها به ويژه براي کنترل عفونتها استفاده شده اند اما بعضي متخصصان تغذيه به اين نتيجه رسيده اند که اليگوساکاريدهاي مانان در جيره مي توانند نياز به اين آنتي بيوتيکها را کاهش دهند .
روده كور يا ژژونوم و كولون مارپيچ را از فضاي بالاي چادرينه اي خارج كرده آنها را به طرف جلو بر روي قوس دنده اي برگردانيد تا نماي سمت چپ كولون مارپيچ و توده ي ژژونوم قابل ديدن شود مزانتر بزرگ را در سمت راست كولون مارپيچ و رباط دوزده اي كولوني متصل به كولون پائين رو را شناسايي كنيد كولون بالاروي را مورد مطالعه قرار دهيد. قوس پروكسيمال كولون را بالاروي از محل پيوند روده كور و ايليوم آغاز شده تا نقطه اي كه سرخرگ مزانتر قدامي را قطع مي كند ادامه دارد مارپيچ كولون ابتدا به سمت مركز رفته در آنجا بر روي خودش تا مي خورد خميدگي مركزي و سپس به صورت دور از مركز برمي گردد آخرين حلقه مارپيچي دور از مركز نزديك ژژونوم قبل از تقاطع با سرخرگ مزانتري قدامي قرار گرفته است قوس ديستال كولون بالاروي را ايجاد مي كند در گاو پيچ آخري نزديك كولون مارپيچ قرار دارد قوس ديستال پس از تا خوردن بر روي خودش به سمت جلو پيش رفته و تشكيل كولون عرضي مي دهد . كولون عرضي از راست به چپ از جلوي سرخرگ مزانتري قدامي عبور كرده به صورت كولون پائين ادامه مي يابد.
 

shahinj3

عضو جدید
ژنتیک علوم دامی

ژنتیک علوم دامی

با سلام خدمت تمامی دوستان یه راهنمایی می خواستم .
بهترین کتاب واسه یادگیری آسان و ابتدایی ژنتیک علوم دامی چیه ؟ آخه من هیچی از ژنتیک سرم نمیشه اگه میشه لطف کنین منو راهنمایی فرمایید
 

مرضیه 20

عضو جدید
سلام دوستان.من یه مقاله در مورد فیزیولوژی ب همراهترجمش لازم دارم.ممنون میشم کمک کنید.:heart::gol::heart:
 

Eng.probe

عضو جدید
کاربر ممتاز
سلام دوستان.من یه مقاله در مورد فیزیولوژی ب همراهترجمش لازم دارم.ممنون میشم کمک کنید.:heart::gol::heart:

درود دوست عزیز
چ مقاله ای ؟
در چ زمینه یا تخصصی ؟
اینجوری ک شما گفتین ی حالت کلی دارید بیان میکنید !
بافت شناسی منظورتونه ؟
 

مرضیه 20

عضو جدید
درود دوست عزیز
چ مقاله ای ؟
در چ زمینه یا تخصصی ؟
اینجوری ک شما گفتین ی حالت کلی دارید بیان میکنید !
بافت شناسی منظورتونه ؟


سلام.ممنون ک ج دادین.
در رابطه با فیزیولوژِ باشه دیگه،حالا گوارش،تنفس یا ... فرقی نداره.
ممنون میشم اگه مقاله ای دارین واسم ارسال کنید.
 

skadkar

عضو جدید
تاسیس دامداری

تاسیس دامداری

برای تاسیس یک دامداری نیاز به کمک یک متخصص تحصیل کرده دارم.
 

نقی1981

عضو جدید
پیشرفت شغلی

پیشرفت شغلی

با سلام خدمت همه دوستان علوم دامی . میخواستم از بچه ها خواهش کنم مراحلی رو که بعد از فارغ التحصیلی گذروندن تا به شغل فعلی شون برسن رو ذکر کنن تا اولا یه اماری بشه ببینیم چند نفر از بچه ها تو رشته خودمون سر کار رفتن. ثانیا شاید بتونیم از تجربه های هم استفاده کنیم. مثلا چجوری وام گرفتن؟ از کجاها میشه وام گرفت؟ وغیره. در ضمن سازمان نظام مهندسی شهر شون چقدر کمکشون کردن؟
 

hossin61

عضو جدید
سلام دوستان موضوع پایان نامه من در مورد بررسی ارتباط چند شکلی ژنهای کاندید آلفا s1وآلفاs2کازیین با تولید و ترکیبات شیر نژاد سانن وآلپاین می باشد.
اگر در این مورد مقاله یا مطلبی یا پایان نامه چه فارسی چه انگلیسی درمورد این دام های خاص یا دامهای دیگر مانند گوسفندو گاو داشتید برام ارسال کنید لطفا.
اگر درمورد همه ژنهای کاندید مانند بتا گلوبولین یا کاپا کازیین همراه با ژنهای نام برده هم بود ممنو ن میشم
 

pejman505

عضو جدید
سلام دوست عزیز.من و دو تن از دوستانم هم در حال تاسیس تعاونی و راه اندازی دامداری هستیم و خوشحال میشم که بتونیم با انتقال تجربیاتمون به یکدیگر در این زمینه موفق تر باشیم.منتظر پیام شما هستم.ممنون.
موفق باشید
 

ghorkhod

عضو جدید
دروس کارشناسی ارشد93

دروس کارشناسی ارشد93

دروس کارشناسی ارشد کدام ها اند
 

تایسز

عضو جدید
سلام من وحید ارشد ژنتیک و اصلاح دام تو ساری هستم منم مثل تو بودم من ژنتیک استانسفیلدو خوندم واسم خیلی خوب بود پایه رو قوی میکنه و تمرین زیاد داره و خودشم ساده هستش.
 

Texima

عضو جدید
مشاوره جهت طراحی گاوداری

مشاوره جهت طراحی گاوداری

سلام و عرض ادب خدمت تمامی دوستان
ما تصمیم به طراحی و اجرای یک گاوداری صنعتی (گاوداری شیری) هستیم و اساس کارمون هم اینه که همه چیز علمی باشه واسه همین میخواستم ببینم از دوستان عزیز کسی در این زمینه هست که ما سوالاتمون رو با ایشون مطرح کنیم و به ما کمک کنه؟؟
 

BEHYAN

عضو جدید
سلام من وحید ارشد ژنتیک و اصلاح دام تو ساری هستم منم مثل تو بودم من ژنتیک استانسفیلدو خوندم واسم خیلی خوب بود پایه رو قوی میکنه و تمرین زیاد داره و خودشم ساده هستش.
سلام . میشه کتابایی رو که برا ارشد خوندین معرفی کنید؟
 

نقی1981

عضو جدید
یعنی هیچ کدوم تون هیچ پیشرفتی نداشتید؟ پسرفت چی ؟ حداقل از پسرفتاتون بگید. یا حال نوشتن ندارید خودتونو خیلی خسته نکنید من راضی نیستم . خلاصه بنویسید. مثلا وام سه ساله بانک کشاورزی گاوداری. ریسک کردم . گذشته از شوخی کسی وامی نگرفته کاری شروع کنه ؟ جایی استخدام شده باشه. یعنی همه الاف و بیکارید یا غیر رشته خودتون مشغول کارید؟
 

s.shakiba

عضو جدید
کمک

کمک

با سلام خدمت دوستان چند وقتی هست که در مورد نگهداری گوسفند تحقیقاتی رو شروع کردم به چند سوال مهم برخوردم که نیاز به راهنمایی افراد اگاه دارم:
1 برای پرورش گوسفند ارتفاعات گیلان بهتره یا دشتای استان گلستان؟ با توجه به اینکه من سعی دارم گوسفند رو تو سالن و بصورت بسته نگهداری کنم و حدالمقدور از مرتع ازاد استفاده نکنم(بجای ان از علوفه جو پرورش یافته خودم استفاده کنم)شال رو میشه اورد تو این مناطق؟
2 چه نژادی دوقلوزایی بیشتری داره؟ امکان داره گوسفندی پیدا کرد که هر سال دوبار زایش داشته باشه و تا حد خوبی دوقلو زا باشه؟(هزینه هورمون برای دوقلو زایی زیاده؟ به صرفه هست؟
3میش رمانف رو از کجا می توان پیدا کرد و چقدر قیمت داره؟

با سپاس از تمامی دوستان:gol:
 

حامد upm

عضو جدید
وضعیت بازار

وضعیت بازار

سلام.
خواستم بدونم کسی از اوضاع پرورش مرغ(مرغداری)تو ایران اطلاع داره؟
 

Similar threads

بالا