سبزی کاری
سبزی کاری
سبزی کاری
4 – 2 مبارزه با علف های هرز :
کاشت بذر سبزی , امکانات لازم برای رویش و رشد علف های هرز را در مزرعه کاملا فراهم می سازد و در بسیاری از
موارد , شمار بوته های علف هرز روییده بیش از خود سبزی می باشد. در این موارد لازم است که در اولین فرصت برای دفع
علف ها اقدام شود تا گیاه بتواند از امکانات بیشتری برخوردار گردد.
5 – 2 آفات و بیماری ها :
یکی از مراقبت های عمده و لازم , در حین نمو سبزی ها , مبارزه با آفات و بیماری ها می باشد. عواملی از جمله دمای بالا ,
رطوبت کافی ( به دلیل آبیاری محصولات در فواصل زمانی کوتاه ) و حساسیت گیاه ( نازکی بافت , سطح زیاد , خوش
خوراکی و مواد غذایی زیاد ) باعث می شوند که حشرات و عوامل بیماری زا در طول دوره رشد سبزی ها بدانها حمله ور
شوند . شدت حمله گهگاه به حدی است که محصول را به کلی از بین می برد . گیاه مورد حمله اگر هم از بین نرود , ضعیف
شده و گذشته از اینکه محصول نا مرغوب می دهد میزان تولید آن نیز بطور قابل ملاحظه ای کاهش می یابد . علاوه بر مبارزه
با بیماری ها و آفات راههایی کلی وجود دارد که رعایت آنها می تواند تا اندازه ای در کاهش آسیب های حاصله از آفات و
بیماری ها مفید باشد .
روش های عمده عبارتند از :
الف : کاشت بهترین بذر , یعنی بذر گواهی شده و عاری از بیماری .
ب: کاشت فرآورده ای که با شرایط آب و هوایی منطقه سازگار باشد و در نتیجه گیاه قوی تولید کند.
پ: مبارزه با علف های هرز, در مراحل اولیه رشد .
ت: استفاده از کودهای مورد نیاز گیاه و مصرف نکردن کود حیوانی تازه .
ث: کاشت ارقام مقاوم در برابر بیماری یا آفت مورد نظر .
ج: از بین بردن کلیه شاخساره و ریشه و میوه گیاه, بعد از برداشت محصول .
چ: رعایت تناوب زراعی در برنامه کشت .
برداشت سبزی ها :
برداشت محصول یکی از مهمترین مراحل تولید به شمار می رود, بویژه در مورد برداشت سبزی ها باید به نکات زیر توجه
شود:
1 – زمان مصرف و مسافت بین مزرعه و بازار ( فرآورده هایی که برای نقاط دوردست فرستاده می شوند کمی نرسیده ,
برداشت می گردند )
2 – نوع مصرف ( کنسرو شدن و یا مصرف تازه ) برای مصرف کارخانه ها , محصول باید تازه و رسیده باشد و برای
صادرات و انبارباید کمی نارس باشد.
3 – وسیله حمل و نقل و نوع جاده .
4 – در نظر گرفتن امکانات برداشت ( کارگر , ماشین آلات مورد نیاز , ترابری و غیره ) .
5 – نوع سبزی ( برگ مورد استفاده است یا میوه یا ریشه یا گل ).
روش های برداشت سبزی ها , مانند کاشت آنها , متفاوت است . مثلا روش برداشت کاهو کاملا با برداشت شنبلیله , نعناع و
خیار متفاوت است . در سبزی هایی که میوه آنها به مصرف می رسد , معمولا میوه ها همزمان نمی رسند , مثلا بین برداشت
اولین میوه گوجه فرنگی تا آخرین آن , 6 – 4 هفته طول می کشد . امروزه , بمنظور برداشت یکباره یا دوباره ماشینی , با
استفاده از ارقام همزمان زودرس و دیررس کوشش می شود که میوه را همزمان برسانند و اغلب , با استفاده از هورمون های
گیاهی , این کار انجام می گیرد .
یکی از مشکلاتی که در مورد برداشت سبزی هایی مانند پیاز , هندوانه و خربزه وجود دارد , تشخیص رسیدن محصول
می باشد . مثلا اغلب تشخیص رسیده بودن میوه هندوانه نیاز به تجربه دارد , البته با در نظر گرفتن شواهدی مانند تاریخ گل
دادن ( و در مورد هندوانه صدایی که می دهد ) و رنگ میوه می توان رسیدن آن را تشخیص داد . برخی از سبزی ها را
نرسیده برداشت می کنند مانند خیار سبز, بامیه , لوبیا و نخود سبز .