خبرها و تازه های گیاهپزشکی

afsoon6282

مدیر تالار مهندسی كشاورزی
مدیر تالار
ششمین کنگره حشره شناسی آسیا-پاسیفیک

ششمین کنگره حشره شناسی آسیا-پاسیفیک

ششمین کنگره حشره شناسی آسیا-پاسیفیک

از 18 تا 22 اکتبر سال 2009 در کشور چین برگزار می گردد. جهت کسب اطلاعات به سایت زیر مراجعه نمایید.
منبع: گیاه پزشکی خوراسگان


لینک دائم
 

afsoon6282

مدیر تالار مهندسی كشاورزی
مدیر تالار
منتظر هجوم موریانه ها نباشید

منتظر هجوم موریانه ها نباشید

دیگر منتظر نباشید تا منازل و ساختمانهای شما آلوده به موریانه شود سعی کنید اگر در منطقه که زندگی می کنید که منازلی وجود دارد که آلوده به موریانه هستند دیگر جای شکی برایتان باقی نمی گذارد که گزینه بعدی منزل یا ساختمان شما می باشد . برای همین خودتان به مبارزه و انجام عملیات پیشگیرانه مبادرت بورزید . چطور؟ 1- بسیار آسان است اگر در منزل خود درختی داریدکه خشک شده است آنرا بیرون بیاورید و معدوم یا بسوزانید .(به هیچ عنوان آنرا دفن نکنید )
2- از نگهداری چوب های خشک و صندوقهای چوبی و کارتن های مقوایی در گوشه حیاط و یا انبارهایی منزل یا ساختمان خود جدا خودداری کنید .
3- اگر در حیاط خود باغچه ای دارید همیشه سبز باشد زیرا با آبیاری هایی که انجام می دهید باعث نفوذ آب به کلنی موریانه ها خواهید شد. حدالمقدور سعی کنید از گیاهانی استفاده نمایید که هر 3 الی 4 ماه یکبار بخواهید باغچه منزل خود را زیر و رو کرده و مجددا عملیات کاشت گل را انجام دهید .(استفاده از گلهای فصلی برای اینکار مناسب است )
تذکر: پا بیل نمودن خاکهای باغچه می تواند باعث ناامنی و ایجاد ترس در موریانه ها شود با اینکار می توانید از ایجاد محیط امن برای این حشره در منزل خود جلوگیری نمایید
4- اگر برایتان مسجل شده است که موریانه دارد وارد خانه می شود با ایجاد کانالی پای دیوار منازل از خارج منزل و داخل حیاط و تزریق سموم استاندارد (فرمولاسیون را طی تماسی از ما بگیرید ) و ایجاد سد آتشی جلوی موریانه ها به زیر منزل یا ساختمان خود را بگیرید .
5- زیاد نگران نباشد موریانه ها با ایجاد سد آتشی مسیر خود را عوض کرده و سریعا آنجا را ترک میکنند
6- بدنبال کلنی اصلی و ملکه موریانه ها در زیر زمین منزل خود نباشد هیچگاه ملکه را در زیر زمین و یا نزدیک منزل خود نخواهید یافت و وقت خود را برای اینکار تلف نکنید . پیدا کردن ملکه از کارهای متخصصین می باشد . البته امروز با آمدن دستگاه های جدید عکسبرداری ماهواره ای دیگر منتظر موریانه ها نخواهیم بود . با عکسبرداری ماهواره ای این مشکل برطرف شده است.
7- برای تزریق نمودن سم در زیر لایه های فونداسیون دیوارها بایستی حتما لوازم و ادوات لازم را داشته باشید تا مطمئن شوید که سم و محلول های شیمیایی به لایه های زیر 30 الی 50 سانتیمتری زمین نفوذ کرده است .
8- عمل تزریق را بایستی در طی 48 ساعت بر مبنای گونه و خانواده موریانه ها و نوع بافت خاک و همچنین نوع فونداسیون منزل و میزان آلودگی تعیین نمود .
9-هیچگاه سعی نکنید سر از خود اقدام به ریزش سم و تزریق سم در پایه های دیوارها و فونداسیون منزل نمایید زیرا باعث سست شدن پایه ها و فونداسیون منزل خود شده و یا ایجاد استرس و شوک به موریانه ها خواهید شد . برای اینکار حتما با متخصصین فن دفع آفات تماس حاصل نمایید .
10- در خصوص استفاده از سموم بعلت تزریق این مواد به زیر ساختمان و امکان ایجاد بخارهای سمی خصوصا در فصل تابستان که زمین گرمتر می شود حتما سعی شود از سموم استاندارد زیست محیطی استفاده شود .
11- عمق حفر کانال پای دیوارها با توجه به نوع و گونه موریانه و نوع فونداسیون ساختمانها متفاوت می باشد در ایران بیشتر فونداسیونها از نوع مکعبی و سنگ چین می باشد .
12- به خاطر داشته باشید که موریانه ها در مواجه شدن با سد های احتمالی ساختمان مسیرهای خود را سریعا عوض می کنند پس سعی کنید تا جای ممکن دقت نمایید که تمامی مسیرها را مسدود و احتمال ورود و گذر از مسیرهای دیگر را برایشان غیر ممکن کنید.
گروه محققین دفع آفات ایران مهرداد حلوائی دکترای مهندسی فیزیولوژِی جانوری و کنترل آفات شهری و صنعتی از دانشگاه تسینگ هوآی چین

لینک دائم
 

afsoon6282

مدیر تالار مهندسی كشاورزی
مدیر تالار
سموم نباتی باعث ایجاد بیماری دیابت می شود

سموم نباتی باعث ایجاد بیماری دیابت می شود

افرادی که در طول زندگی خود بیش از ۱۰۰ روز با سموم آفت کش تماس دارند، بیش از دیگران در خطر ابتلا به دیابت نوع یک قرار دارند. کارشناسان انستیتو ملی علوم سلامت محیط و انستیتو ملی سرطان در آمریکا اخیرا در گزارش اعلام کردند ، تماس بیش از ۱۰۰ روز با سموم آفت کش نیز همانند بسیاری دیگر از عوامل خطرساز نظیر چاقی و کم تحرکی باید جز عوامل خطر ابتلا به دیابت به حساب آید.
به گفته کارشناسان : تماس مداوم با این گونه سموم بسته به نوع سم ، خطر ابتلا به دیابت نوع یک را بین ۲۰ تا ۲۰۰ درصد افزایش می دهد.
بر این اساس تماس با سمی به نام تری کلرفان بیشترین میزان ابتلا به دیابت را موجب می شود و خطر ابتلا به دیابت نوع یک را بین ۸۰ تا ۲۵۰ درصد بسته به شکل استفاده افزایش می دهد. منبع

لینک دائم


 

afsoon6282

مدیر تالار مهندسی كشاورزی
مدیر تالار
عسل دارویی از بهشت

عسل دارویی از بهشت

عسل، ماده غذایی بسیار غنی و انرژی بخشی است که حدود۸۰ درصد از قندهای ساده یا مونوساکاریدها ساخته شده و هر۱۰۰ گرم آن ۳۲۰ کالری ایجاد می کند این مونو ساکاریدها بسرعت جذب می شوند و اثر انرژی بخشی خود را آشکار می کنند گفتنی است ، علاوه بر اثر کالری زایی ، عسل دارای ویتامین های متعددی از قبیل تیامین، ریبوفلاوین، اسیدنیکوتینک، اسید اسکوربیک، پیریدوکسین و ویتامین کا است. خواص فیزیکی عسل، اثر ضد باکتریایی دارد و از زمانهای قدیم انسانها از خاصیت ضد میکروبی عسل سود جسته و آن را در درمان ناراحتی های پوستی از قبیل زخمها و سوختگی ها به کار برده اند و یکی از بهترین پانسمانها محسوب میشود.همچنین ، عسل را در درمان بیماری های دستگاه تنفسی و عفونت های ناحیه حلق به کار می برند و خاصیت ضدباکتریایی آن موجب اثربخشی عسل می شود و خاصیت ضد التهابی آن نیز مشاهده شده که به هیگروسکوپیک بودن آن نسبت داده شده است.
عسل علاوه براینکه یک غذای کامل است یک اکسیر پر انرژی نیز میباشد به طوری که سالیان سال به عنوان دارو برای درمان بیماریها مورد استفاده قرارگرفته است مصرف عسل در عرض چند دقیقه به شخص نیرو میدهد وتحمل بافتی و قدرت ترمیم آنرا افزایش می دهد بنابراین ورزشکاران باید عسل مصرف کنند
بنا به تحقیقات به عمل آمده عسل حاوی ۸۰ ماده مفید برای انسان می باشد و لازم به ذکر است که در دنیا هیچ ماده غذایی به اندازه آن نیروی کهربایی ندارد.
ابو علی سینا درکتاب قانون خود دهها نسخه بر پایه عسل وموم ذکر نموده است او می نویسد مصرف متـناوب عسل درهنگام زیاد شدن بلغم ، بدن را تقویت و نیرو را زیاد و اشتها را بازمی کند ؛ به عقیده وی عسل جوانی را جاودان می سازد وحافظه را نیرو بخشیده و گذشته را در خاطر زنده میکند ، اندیشه را پاک ، زبان را می گشاید ودرد را ریشه کن میکند .
در کتب پزشکی آمده عسل درروغن مالی زخمهای چرکی ، برای درمان بسیار مفید بوده ، با مرهم گذاری تاریکی دید را کاهش داده و بهترین درمان اختلالات دهان است در زیاد شدن ادرار مؤثر است ، دردهای شکم و سرفه را کاهش می دهد ، گزیدگی مار ، دردهای دستگاه تنفس وهر درد مفصلی را تسکین میدهد . خستگی عمومی واحساس سرما را رفع ومقاومت بدن را افزایش میدهد.
گفتنی است ، عسل به عنوان دارو هیچ اثر سوء، عارضه یا بیماری را به دنبال ندارد ؛ مگر آن که فقط حساسیت های محدودی را به وجود بیاورد، بنا بر این در حالت آلرژی ، امراض عفونی، سل، امراض روانی، بیماری های کبد و معده ، امراض غدد فوق کلیه ، نارسایی قلب و عروق ، ناراحتی های عصبی ، امراض خونی و ضعف شدید، باید از تجویز زهر زنبور عسل خودداری کرد.

اثرات درمانی عسل
بشر هزاران سال است که از مخلوط بزاق زنبور و شهد گل که عسل نام دارد، به عنوان دارویی برای درمان زخم ها استفاده می‌ کند . آزمایش هایی که در سال های اخیر انجام گرفته، نشان داده اند که عسل در درمان عفونتهای برجای مانده از عمل سزارین و سوختگیهای از آنتی بیوتیکهای مرسوم کارآمدتر عمل می‌کند. این ماده شیرین با طیف وسیعی از میکروبهای خطرناک از جمله Helicobacter , Salmonella , E.coli به خوبی مبارزه می کند عسل روی باکتری‌های مقاوم به آنتی بیوتیک، از جمله «ابر میکروبی» به نام MRSA ، نیز موثر است و بر خلاف بیشتر آنتی بیوتیک ها به نحو چشمگیری باعث پیشرفت بهبودی زخم‌ها می‌شود. هنوز به درستی نمی‌دانیم عسل چگونه این آثار را بر جای می‌گذارد اما محققان اعتقاد دارند توان بهبود زخم‌ها و مقابله با میکروب‌های مقاوم به آنتی بیوتیک‌ که در این ماده بی‌نظیر وجود دارد، ممکن است روزی عسل را از نوعی درمان جایگزین به یک شیوه درمانی اساسی در پزشکی تبدیل کند. رمز و راز این توانایی‌ها را باید در شیوه تهیه عسل جست و جو کرد. زنبورهای کارگر طی بهار و تابستان شهد جمع آوری می کنند، هنگامی که به کندو باز میگردند، آن‌ را از معده به دهان می آورند و در دهان دستیاران خود می‌گذارند. آنها شهد را به درون حفره های شانه خالی می کنند و با بال‌هایشان آن قدر آن را باد می‌زنند که بیشتر آب موجود در شهد تبخیر شود. در همین زمان، بزاق سرشار از آنزیم‌ زنبورها، ساکاروز را به گلوکز و فروکتوز تبدیل می کند که به آب باقیمانده در شهد پیوند می‌شوند . به این ترتیب، بیابانی بر جای می ماند که باکتری‌ها نمی‌توانند در آن زنده بمانند. البته ، حین رسیدن عسل فرصت زیادی برای تهاجم عوامل بیماریزا وجود دارد. اما آنزیمی به نام گلوکز اکسیداز این فرصت را از آنها می‌گیرد. این آنزیم با تبدیل کردن گلوکز به اسید گلوکونیک، فرآورده تلاش زنبورها را اسیدی و آن را برای بیشتر باکتری ها نامطلوب می سازد .
اغلب افراد عقیده دارند که اسیدی بودن، تنها سلاح عسل در برابر باکتری‌هاست. اما مطالعات نشان داده اند تقریبا همه عسل ها سلاحی سری دارند که حتی اگر رقیق شوند، آنها را برای میکروب‌ها مرگبار می‌سازد: پراکسید هیدروژن. این ماده زمانی در بیمارستان‌ها به عنوان ضدعفونی کننده مصرف می‌شد. از تجزیه این ماده رادیکال های آزاد تشکیل می شوند که باکتریها را از بین میبرند. چون این واکنشها خیلی سریع رخ میدهد، پراکسید هیدروژن را باید در غلظتهای بالا بر زخم‌ها استعمال کرد. البته ، این ماده در این غلظتها به بافت سالم آسیب می زساند . در عسل، پراکسید هیدروژن به کمک آنزیم گلوکز اکسیداز تولید می‌شود. اما میزان آن هزار بار کمتر از مقداری است که در گذشته روی زخمها استعمال می‌شد. در نتیجه ، گذاشتن عسل روی زخمها، ضمن جلوگیری از تهاجم و تخریب میکروب‌ها ، با آسیب بافتی همراه نیست. علاوه بر این، همین طور که پراکسید هیدروژن تجزیه میشود ، گلوکز اکسیداز با تسهیل ساختن آن از گلوکز، پیوسته آن را جایگزین می‌کند. جالبتر این که ، به دلایل ناشناخته وقتی عسل رقیق میشود، فعالیت این آنزیم افزایش می‌یابد. . به همین خاطر، عسل حتی وقتی ۷ تا ۱۴ برابر رقیق شود، میتواند از رشد باکتریهایی مانند MRSA جلوگیری کند. خلاصه ، زمانی که عسل روی زخم قرار می گیرد و در اثر تراوش پلاسما از زخم رقیق می شود ، در مبارزه با میکروبها پرتوانتر شود .
یکی دیگر از خصوصیات جالب عسل که آن را از داروهای ضد باکتری مرسوم مجزا می‌سازد، تقویت بهبود یافتن زخم هاست . داروها ی ضد باکتری علاوه بر نابودی باکتری‌ها به سلول‌های انسان نیز آسیب می‌رسانند . از طرف دیگر، آنها فقط با مهار کردن رشد میکروب‌ها به بهبودی زخم‌ها کمک می‌کنند. اما عسل به طور مستقیم در بهبودی زخم‌ها دخالت می‌کند. عسل محیط ویژه ای را می آفریند که برای رشد بافت مناسب است و در عین حال بامیکروب‌ها نیز مبارزه می‌کند. به علاوه، رطوبت عسل از درد وتخریب سلولها حین تعویض پانسمانهای خشک شده جلوگیری می کند .
عسل دست کم بخشی از توان ترمیمی خود را مدیون پراکسید هیدروژن است. این ماده، رشد رگ‌های خونی را تحریک می‌‌کند. این رگها اکسیژن، مواد غذایی و سلول‌هایی به نام فیبروپلاست ( که بافت پیوندی جدیدی را می‌سازند) را به موضع زخم هدایت می‌کنند. به علاوه، ترکیب ناشناختهای دسته ای از سلول‌های ایمنی به نام منو سیت رافعال می‌کند. این سلولها عامل رشدی را آزاد می‌کنند که سلول‌های پوششی را تحریک می‌کنند تا تقسیم شوند و زخم را ببندند. منوسیت‌ها به نوع دیگری از سلول‌های ایمنی به نام ماکروفاژ نیز تبدیل می‌‌شوند. این سلولها، میکروبها و سلولهای مرده را میبلعند و آنها را هضم می کنند .
عسل در بهبود یافتن زخم معده نیز موثر است. یک قاشق چای خوری عسل طبیعی در معده خالی میتواند مانع رشد باکتری خطرناکی به نام Helicubacter شود که باعث اغلب زخم‌‌های معده می‌شود. عسل، باکتری‌ مقاوم به آنتی بیوتیکی را که باعث عفونت ریوی در بیماران مبتلا به فیبروز سیستیک میشود ، Burkholderia cepacia ، در محیط کشت از پا در آورده است.
به هر حال، همه عسلها از خواصی که برشمرده شد به یک اندازه بهره‌مند نیستند. شهد بعضی گل‌ها مقدار زیادی کاتالاز دارد . این آنزیم پراکسید هیدروژن را تخریب می‌کند. بعضی شهدها، گلوکز اکسید از را به گرما و نور حساس می‌کنند. با وجود این، توان ضد میکروبی بعضی عسلها حتی با جوشاندن آنها از بین نمی‌رود. از این رو، به نظر میرسد، عسل علاوه بر مولکولهایی که تاکنون شناخته شده است، مواد ضد میکروب دیگری دارد که به دما مقاوم ا ند.
از زمان مصریان باستان، عسل برای درمان زخم‌ استفاده می‌شده است و به نظر می‌رسد که باکتری‌ها هنوز توان مقابله با مواد ضد میکروب آن را پیدا نکرده‌اند. از این رو، تلاش برای شناخت کامل تر این ماده ، ما را در مقابله به ابر باکترها که به آنتی بیوتیک‌های مرسوم مقاوم شده‌اند، یاری خواهد رساند. به هر حال، این ماده دارویی را همانند سایر داروها باید با مشورت متخصصان استفاده کرد. زیرا دانه‌های گرده موجود در عسل طبیعی می‌توانند خود باعث عفونت شوند. خوشبختانه، گرده‌ها را با پرتو گاما می‌توان از بین برد، بدون آن که به خواص دارویی عسل آسیبی برسد. امید است با تلاش‌های محققان راه برای یک شیوه درمانی جدید یعنی «عسل درمانی» هموار شود

اثرات ضد باکتری و ضد قارچی :
شیوه دقیقه اثرات ضدمیکروبی عسل ناشناخته مانده است . PH پائین ، تخریب اسمزی میکروب ها و وجود موارد نابوده کننده باکتری ، که مجموعاً Inhibin نامیده می شوند می تواند دارای این اثر باشد .

اثرات ضد اسهال
در غلظت ۴۰٪ عسل
دارای اثرات ضدمیکروبی روی باکتریهای روده که باعث اسهال می شوند است . از این موارد می توان سالمونلا ، شیگلا Ecoli و ویبریوکلرا نام برد . در یک مطالعه ، عسل به همراه ORS باعث کاهش مدت زمان اسهال باکتریایی در نوزادان و کودکان شد .

اثرات عسل در ترمیم زخم و بهبود التیامات
عسل در ترمیم سوختگی ها ، زخم های عفونی جراحی و امثالهم مؤثر است .
عسل بسیار چسبناک است و آب را از بافت ملتهب جذب می کند . مثلاً ، تحقیقی در آفریقا نشان داده است که استفاده از پیوند پوست ، برداشت به روشهای جراحی و حتی قطع عضو زمانی که به صورت موضعی از عسل استفاده شده ، کاهش یافته است .
در یک تحقیق دیگر در زنان استفاده از عسل در مواردی که برای سرطان فرج عمل جراحی انجام شده بود ترمیم زخم را تسریع نمود . همچنین در درمان زخم های مزمن و بدبوی جذام مؤثر بوده است .

اثرات ضد سرفه و خلط آور
اثرات ضد سرفه عسل به توانایی آن برای رقیق کردن ترشحات راه های هوایی و بهبود عملکرد سلولهای پوششی آن مربوط می شود .

اثرات تغذیه ای
عسل غیرآلوده غذایی سالم ، راحت الهضم ، طبیعی و پرانرژی است . دارای کربوهیدرات پروتئین ، چربی ، آنزیم و ویتامین هاست . یک قاشق عسل دارای ۶۰ کالری انرژی و ۱۱ گرم کربوهیدارت ، ۱/. میلی گرم کلسیم ، ۲/. میلی گرم آهن ، ۱ میلی گرم ویتامین B و ۱ میلی گرم ویتامین C است . عسل در بسیاری جوامع پیدا می شود ولی فواید پزشکی آن هنوز کاملاً مشخص نشده است . نحوه عملکرد آن هنوز کاملاً مشخص نیست واثرات ترمیمی عسل در سایر موقعیت های آزمایشگاهی و بالینی نیاز به ارزیابی های بیشتر دارد . اما قرآن و سنت ۱۴ قرن پیش اثرات معجزه آسای عسل را مورد توجه قرار داده است .
همان طور که قبلا اشاره شد چهار پنجم وزن عسل را کربوهیدرات‌ها تشکیل می‌دهند و بقیه آن عبارت است از: پروتئین، املاح معدنی، عناصر معطر، آنزیم‌ها، ویتامین‌ها، گرده گل و آب. هر ۱۰۰ گرم عسل ۳۳۰ کیلوکالری انرژی تولید می‌کند. لذا عسل، غذایی مقوی و انرژی‌زاست و به کمک دیاستازهایش چربی‌های اطراف قلب را آب می‌کند. به همین دلیل مصرف آن به سالخوردگان و بیماران قلبی توصیه می‌شود.
درمان بیماری های کلیوی با عسل
عسل به عنوان یک مدر در درمان ناراحتی های کلیوی سودمند است زنبور عسل حشره ای است که حاصل آن ،محصولات با ارزشی از قبیل عسل ، ژله رویال ، موم و زهر است معروف ترین محصول زنبور عسل ، همان عسلی است که از محصولات دیگر بیشتر به مصرف می رسد.

ادامه در پست بعدی

لینک دائم


 

afsoon6282

مدیر تالار مهندسی كشاورزی
مدیر تالار
ادامه پست قبلی

ادامه پست قبلی

عسل و بیماری قلبی
عسل به علت ترکیبات قندی به خصوص وجود گلوکز زیاد تاثیر بسیار مهمی روی عضلات قلبی و تحریک وتقویت آن داشته ، باعث گشاد شدن رگها ، فشار خون را تنظیم و از سکته قلبی جلوگیری میکند ؛ به واسطه وجود دیاستاز ( آنزیمها) باعث هضم چربی های اطراف قلب میشود . بنابراین توسیه میشود افراد میانسال به بالا که دچار بیماری دیابت نیستند هر روزهنگام بیدار شدن ، یک قاشق چای خوری پر،عسل را با نصف استکان آب چوشیدهء ولرم مخلوط نموده و بنوشند. افزودن عرق بادرنگبویه نیز توسیه شده است .

عسل و بیماری روده
عسل به علت دارا بودن اسید فرمیک دردهای روده را به خوبی تسکین داده و همچنین به جهت وجود اسانسهای فرار ( عطرگیاهان مختلف ) نارسایی های ناگوار روده را برطرف مکند ؛ بنابراین توسیه میشود تمام افراد در هر سنی مصرف عسل به صورت شربت با افزودن مقداری عرقیات گیاهی مثل آویشن (کاکوتی ) ، شاه اسپرهم، ویا آبلیمورا در رژیم غذائی هفتگی خود داشته باشند.

عسل و درمان ضعف اعصاب
مصرف روزانه عسل به طبیعی بودن خواب کمک میکند سر درد را کاهش داده و حالت ناتوانی و عصبی را در افرادی که عدم تعادل عصبی دارند، کاهش میدهد
عسل و بیماران دیابتی
اکثر بیماران دیابتی این سؤال را درذهن خود دارند ، برای جواب تا این حد می توان گفت که د رمورد دیابت شیرین مصرف عسل همان قدر مضّر است که مصرف قند ضرر دارد ولی با توجه به خواص جانبی عسل و همچنین وجود فرکتوزکه جهت جذب به سلولها نیازی به انسلین ندارد ، میتوانند عسل را جایگزین مقدار قند مصرف روزانه خود قرار دهند و باید توجه داشته باشند که مصرف عسل به عنوان قند اضافی در رژیم غذایی آنها مجاز نیست چرا که عسل علاوه بر فروکتوز به همان نسبت هم گلوکز دارد.

عسل و بیماریهای گوارشی
تمام افرادی که دچار بیماریهای گوارشی هستند به نفعشان است که عسل را جایگزین قند وشکر قرار دهند . توصیه می شود مبتلایان به زخم معده عسل را در رژیم غذایی خود داشته باشند . عسل خاصیت ملینی ملاینی دارد بنابراین افراد مبتلا به یبوست با یک رژیم غذایی مناسب ازعسل وضعیت بهتری خواهند داشت . عسل ،ماده غذایی بسیار غنی و انرژی بخشی است که حدود۸۰ درصد از قندهای ساده یا مونوساکاریدها ساخته شده و هر۱۰ گرم آن ۳۲۰ کالری ایجاد می کند این مونو ساکاریدها بسرعت جذب می شوند و اثر انرژی بخشی خود را آشکار می کنند . گفتنی است ، علاوه بر اثر کالری زایی ، عسل دارای ویتامین های متعددی از قبیل تیامین ، ریبوفلاوین ، اسیدنیکوتینک ، اسید اسکوربیک ، پیریدوکسین و ویتامین کا است.
خواص فیزیکی عسل ، اثر ضد باکتریایی دارد و از زمانهای قدیم انسانها از خاصیت ضد میکروبی عسل سود جسته و آن را در درمان ناراحتی های پوستی از قبیل زخمها و سوختگی ها به کار برده اند و یکی از بهترین پانسمانها محسوب میشود.
همچنین ، عسل را در درمان بیماری های دستگاه تنفسی و عفونت های ناحیه حلق به کار می برند و خاصیت ضدباکتریایی آن موجب اثربخشی عسل می شود و خاصیت ضد التهابی آن نیز مشاهده شده که به هیگروسکوپیک بودن آن نسبت داده شده است.
محصول دیگر زنبور عسل ، ژله رویال است که حاوی مواد مغذی در حالت تغلیظ یافته ای است که زنبور برای نوزادان خود می سازد، به این ماده اکسیر جوانی لقب داده اند وشکی نیست که با محتویات انرژی زا و پرپروتئین ، ماده بسیار مقوی است.

تحقیقات نشان داده است ، ژله رویال نیز دارای پروتئین ضد میکروبی است و نظر بیشتر محققان بر این است که این ماده ، سیستم ایمنی بدن را تحریک می کند
ژله رویال در درمان عفونتهای ویروسی و سرطان موثر است.شایان ذکر است ، موم زنبور عسل نیز در پزشکی و داروسازی مصرف زیادی دارد؛ در اکثر فرمولاسیون های کرمها، پمادها و لوسیون ، به عنوان جزء با ارزش از پایه استفاده می شود .
به دلیل بی اثر و غیر فعال بودن موم زنبور عسل ، براحتی با داروها مخلوط می شود، بدون این که هیچ واکنش ناخواسته ای بین مواد موثره و موم زنبور عسل رخ دهد.
مصارف دیگر موم : امروزه برای حفاظت داروهای حساس به هیدرولیز و اکسیداسیون ، آنهارا با لایه ای نازک از موم زنبور عسل می پوشانند، موم عسل به عنوان لایه هیدروفوب پوششی در اطراف دارو ایجاد می کند و سبب آهسته شدن انحلال و آزاد سازی دارو می شود.
گفتنی است ، عسل به عنوان دارو هیچ اثر سوء، عارضه یا بیماری را به دنبال ندارد ؛ مگر آن که فقط حساسیت های محدودی را به وجود بیاورد، بنا بر این در حالت آلرژی ، امراض عفونی ، سل ، امراض روانی ، بیماری های کبد و معده ، امراض غدد فوق کلیه ، نارسایی قلب و عروق ، ناراحتی های عصبی ، امراض خونی و ضعف شدید، باید از تجویز زهر زنبور عسل خودداری کرد.

خواص ضد باکتریایی عسل
عسل حاوی مواد ضد میکروبی بوده و حتی قوی ترین میکروبها نیز در آن یارای مقاومت ندارند ؛ با یک آزمایش ساده میتوانید مقداری میکرارگانیسم ( مثلاً کپک روی مربا) را با عسل کاملاً مخلوط کنید بعد از چند روز مشاهده خواهید نمود که نه تنها در آن رشد نکرده بلکه کاملاً از بین رفته است ( توضیح در صورت رشد کپک حتماً عسل با آب یا مایع دیگری مخلوط شده و خالص نمی باشد )

عسل سر چشمه حیات
عسل روند فیزیولوژیکی پیری را کند ساخته و از ضعف زودرس اعمال حیاتی جلوگیری می کند .

عسل و ترمیم زخم ( سوختگی ، التهاب ، گزیدگی ، ترک و شقاق)
استفاده از عسل به عنوان مرحم در درمان سوختگی ها که حتی از دیر باز رایج بوده ودر طب سنتی نیز به آن اشاره شده است ، در ترمیم بافتی و جلوگیری ازافزایش عفونت از طریق استعمال خارجی بسیار مفید میباشد . عسل به واسطه آنزیم کاتالاز ترمیم پوست را سرعت بخشیده ، از شدت درد می کاهد و از تاول زدن جلوگیری میکند .
در رابطه با التهاب ، گزیدگی ، ترک و شقاق میتوان به صورت ماساژ آرام موضع ، از عسل استفده نمود .
عسل از خون ریزی زخم جلوگیری می کند و موجب انعقاد خون می شود.
عسل به علت خواص جذب آنی که دارد ترشحات پوستی را جذب و به بافتهای پوششی غذا می رساند و باعث شادابی آن می گردد.
عسل و دندان :
عسل به واسطه داشتن مواد ضد باکتریایی در جایگزینی قند برای دندانها نتنها مضر نمی باشد بلکه باعث فعال شدن ماده فلورین چای شده که یک ماده ضد فساد دندان میباشد این در حالی است که مصرف چای با قند برای دندان بسیار مضر میباشد .
ترکیب یک قاشق عسل با یک قاشق سرکه انگور خانگی برای ماساژ لثه ها جهت محکم نمودن بافت لثه بسیار مفید گزارش شده است

عسل و کودکان :
مصرف عسل برای کودکان زیر یک سال ممنوع ا ست
ضد کم خونی ایست،عسل باعث افزایش هموگلوبین خون شده ، به علت داشتن ویتامین B در رشد ونمو آنان تاثیر می گذارد .
دردرمان شب ادرای اطفال بسیار مفید میباشد ، باعث جذب آب و کاهش میزان کلسیم خون می گردد .
مستقیماً جذب شده و بنابراین یک منبع انرژی آماده برای کودک است .

عسل و مادران :
مادرانی که درآستانه زایمان هستند باید عسل داده شود چرا که زایمان را آسان و باعث افزایش شیر مادر میشود . مغز استخوان را محکم می کند ونوزاد قوی متولد میشود .

عسل غنی شده با ویتامین
امروزه هر کس اهمیت چشمگیر ویتامین ها را می شناسد و می داند که وجود مقادیر بی اندازه کم ( به اندازه هزارم گرم ) نه تنها برای مصونیت بدن در برابر ناخوشی ها گوناگون ( حاصل از نبودن ویتامین) بلکه برای افزایش پایداریش در برابر عفونت ها و شرایط بد زندگی کافی است .
مشاهدات بالینی نشان دادهاند که اگر بیماری زیر نظر پزشک به درمان بپردازد و ویتامین های ساختگی را با غذایی که در اصل از فرآورده های طبیعی تهیه شده تغذیه کند ویتامین هایی مزبور بهتر جذب می شوند از این نظر عسل غنی از ویتامین به صورت فرآورده غذایی بسیار پر ارزش در خواهد آمد .
این نوع عسل رامعمولا با مخلوط کردن ساده عسل و ویتامین ها می سازند که طرز تهیه یک نمونه از آن به شرح زیر است :
۱ – عسل خالص ۱۰۰ گرم
۲ – ویتامینA -برابر ۱۳۲۰۰ واحد بین المللی (lu)
۳ – ویتامین B۱ –برابر ۸ گرم
۴- ویتامین B۲ – برابر ۸ میلی گرم
۵ – ویتامین C - برابر ۳۰۰ میلی گرم
۶ - ویتامین pp ( ریبو فلاون ها و ریبو فلاونوئید ها) ۶۰ میلی گرم
۷- نمک های کلسیم - ۳۰۰ میلی گرم
ارزش غذایی این عسل برای بدن انسان قابل ملاحظه است و تغذیه ۲۵ گرم ( یک قاشق مربا خوری ) آن در روز کافی است با وجود این با تجویز پزشک ، می توان آن را مصرف نمود. منبع: وبلاگ تخصصی آفات



لینک دائم


 

afsoon6282

مدیر تالار مهندسی كشاورزی
مدیر تالار
مورچه های بیابانی مسیر درست لانه خود را بو می کشند

مورچه های بیابانی مسیر درست لانه خود را بو می کشند

محققان موسسه مکس پلانک با مطالعه بر روی مورچه های بیابانی دریافتند این حشرات مسیر درست لانه خود را با استفاده از علائم بویایی و رایحه های محلی و ترکیب آن با نشانه های تصویری پیدا می کنند. به گزارش خبرگزاری مهر، گم شدن انسانها در میان بیابان و چرخیدن های بی سرانجام در مسیری تکراری باعث شده تا دانشمندان بر روی چگونگی راهیابی جاندارانی که در بیابانها ساکن هستند مطالعه کنند. نتیجه این تحقیقات نشان می دهد مورچه های بیابانی با ترکیب رایحه های محلی و علائم تصویری قادر به استفاده از سیستمی مکانیاب برای یافتن مسیر خود هستند.
دانشمندان تاکنون بر این باور بودند که مورچه های بیابانی که محل سکونت خود را در حفره های نمکی در بیابانهای تونس بنا می کند حشره ای با توانایی کم بینایی هستند. با این حال محققان موسسه مکس پلانک با استفاده از کروماتوگرافی گازی دریافتند که این جانداران بیابانی از توانایی تشخیص نشانه های عطری خاصی برخوردارند که می تواند مورچه ها را در یافتن مسیر بازگشت به منزلگاه خود حمایت کند.
پس از شناسایی برخی از رایحه های محلی که به عنوان علامت نشانه مورد استفاده این حشرات قرار می گیرند، دانشمندان مورچه ها را نسبت به تشخیص این رایحه ها در موقعیتهای مختلف آموزش دادند. مورچه ها آموختند که ورودی لانه خود را با استفاده از یک تک رایحه شناسایی کنند و توانایی شناسایی این رایحه را نسبت به دیگر رایحه ها داشته باشند. این مورچه ها توانستند این رایحه را از 4 بوی متفاوت تشخیص دهند.
از گذشته باور بر این بوده است که مورچه ها با استفاده از ردیابی فرومونهای یکدیگر مسیر خود را می یابند اما مورچه های بیابانی به دلیل اینکه در مسافتی بیشتر از 100 متر و در فضایی با حرارت بالا حرکت می کنند توانایی استفاده از فرومونها را از دست خواهند داد. و همین امر می تواند دلیلی بر توانایی طبیعی استفاده از علائم بویایی و محلی در این حشرات باشد.
بر اساس گزارش ساینس دیلی، دانشمندان که امید دارند اطلاعات بیشتری در رابطه با نشانه های طبیعی بصری و تعامل آن با اطلاعات بویایی بیابند معتقدند مورچه های بیابانی علاوه بر اینکه به حرکت در مسیر و یادگیری علائم تصویری و نشانه های طبیعی ادامه می دهند می توانند اطلاعاتی را در رابطه با علائم بویایی نیز جمع آوری کرده و به خاطر بسپارند. منبع

لینک دائم
 

afsoon6282

مدیر تالار مهندسی كشاورزی
مدیر تالار
کشف علت مهاجرت ملخها

کشف علت مهاجرت ملخها

تهاجم ملخ ها به صورت انبوه، فاجعه یی برای کشتزارها و کشاورزی منطقه مورد حمله است. سوالی که مدت ها ذهن دانشمندان را مشغول کرده بود، این بود که چرا ملخ ها که در شرایط عادی به صورت تنها و منفرد در بیابان ها زندگی می کنند، در شرایط خاصی مثل زمان فراوان شدن غذا بعد از ریزش باران، به صورت دسته های میلیاردی به مزارع حمله و آنها را برهنه از محصولات می کنند. گروهی از پژوهشگران بریتانیایی و استرالیایی پس از بررسی های بسیار توانسته اند پاسخی برای این پرسش قدیمی بیابند. نتایج تحقیقات این دانشمندان در مجله ساینس به چاپ رسیده است.
این پژوهش به وسیله گروهی از دانشمندان به رهبری «مایکل آنستی» که استاد حشره شناسی دانشگاه آکسفورد است، انجام شده است. جالب است که همان میانجی شیمیایی عصبی که در مغز انسان، در ایجاد احساساتی مثل ترس، پرخاشگری، خلق، اشتها و میل جنسی موثر است، در هجوم گروهی ملخ ها هم نقش دارد. نام این ماده شیمیایی سروتونین است. دانشمندان دریافته اند وقتی ملخ ها به صورت گروهی سامان پیدا می کنند، میزان سروتونین در مغزشان سه برابر می شود. این کشف علمی بسیار مهم است، چون در آینده باعث ایجاد شیوه های نوینی خواهد شد که از تهاجم ملخ ها جلوگیری خواهد کرد. ملخ ها 20 درصد اراضی به خصوص در آفریقا و چین را مورد گزند قرار می دهند بنابراین پیدا کردن راهی برای جلوگیری از تخریب آنها اهمیت فراوان دارد. در آزمایش هایی که آنها انجام دادند، متوجه شدند تزریق سروتونین به ملخ ها باعث تمایل آنها به ایجاد گروه خواهد شد و برعکس وقتی مهارکننده های سروتونین به ملخ ها تزریق می شد، آنها رفتار انزواطلبانه پیدا می کردند. داروهای زیادی مثل داروهای ضدافسردگی و ضدتهوع با تاثیر بر میزان سروتونین در مغز انسان، اثر خود را اعمال می کنند. آیا دانشمندان می توانند راهی ارزان و عملی برای مهار کردن سروتونین در ملخ ها پیدا کنند؟ منبع

لینک دائم
 

afsoon6282

مدیر تالار مهندسی كشاورزی
مدیر تالار
موفقیت محققان ایرانی در ساخت حشره کش طبیعی

موفقیت محققان ایرانی در ساخت حشره کش طبیعی

محققان یک شرکت داخلی موفق به تولید حشره کش طبیعی برای آفات گلخانه‌یی، مزارع و باغ ها شدند. دکتر مسعود دانیالی در گفت‌وگو با خبرنگار پژوهشی خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا) گفت: حشره کش نیم آزال ـ تی /اس از عصاره مغز میوه گیاه چریش برای کنترل آفات مکنده و جونده و کنه های تارتن برای اولین بار در کشور تولید و ثبت شده است. وی ادامه داد: این محصول برای درختان میوه، گیاهان گلخانه‌یی، گیاهان زینتی، مزارع و جنگل‌ها، خزانه‌های تولید نهال، فضای سبز شهرها و گیاهان آپارتمانی موثر است.
دانیالی تصریح کرد: نیم آزال ـ تی /اس به صورت امولسیون شامل روغن گیاهی و انواع حلال قابل بازیافت در طبیعت می باشد. وی اضافه کرد: این ماده پس از محلول پاشی روی برگ گیاهان در بافت برگ نفوذ کرده و به صورت سیستمیک در گیاه پخش و از طریق تغذیه برگ‌ها و یا مکیدن شیره نباتی وارد دستگاه گوارش آفات می شود. مدیر فنی شرکت زیست فن‌آوری فرمون پارسیان تصریح کرد: این محصول برای حشراتی مانند شته‌ها، عسلک، تریپس، مینوز، سوسک کلرادو و سایر حشرات مکنده و جونده اثر و آنها را غیر فعال کرده و تغذیه و خسارت آنها به گیاه متوقف می شود و سپس تغییر جلد در آنها مختل شده و می میرند.


لینک دائم
 

afsoon6282

مدیر تالار مهندسی كشاورزی
مدیر تالار
نابودی گسترده زنبورهای عسل، بیم محققان از تحقق نظریه اینشتین

نابودی گسترده زنبورهای عسل، بیم محققان از تحقق نظریه اینشتین

آلبرت اینشتین در زمان خود معتقد بود در صورتی که زنبورها از صحنه حیات زمین محو شوند انسان تنها 4 سال برای ادامه حیات فرصت خواهد داشت و اکنون زنبورها در شرف نابودی هستند! به گزارش خبرگزاری مهر، تعداد انبوهی از زنبورهای عسل در سراسر جهان در حال نابودی هستند و همین امر باعث گردهمایی دانشمندان به منظور کشف دلیل این نابودی شده است.اینگونه به نظر می رسد که تنها یک دلیل باعث بروز این فاجعه نشده و نمی شود. بیماری، کمبود غذا، آفت ها و تولید مثل در کنار هم می توانند بر روی جمعیت جهانی این حشرات سودمند تاثیر گذار باشند و حیات آنها را به خطر بیندازند.
یک سوم غذای بشر به دلیل فعالیتهای گرده افشانی زنبورها به این جانداران وابسته است. دو کشور آمریکا و انگلستان اعلام کردند که طی سال گذشته یک سوم از زنبورهای خود را از دست داده اند. دیگر کشورهای اروپایی نیز با فقدان تعداد زیادی از زنبورها مواجه شده اند. برای مثال ایتالیا اعلام کرده است که در سال گذشته نیمی از جمعیت زنبورهای این کشور نابود شده اند. و بر اساس گزارشهای به دست آمده از هند این مرگ و میر راه خود را به آسیا نیز باز کرده است.
اما درحالی که دلایل انفرادی مانند بیماری و آفت می تواند درگیر این واقعه باشند اطلاعات بشر از چگونگی ترکیب این عوامل کشنده با یکدیگر و بروز این فاجعه جهانی بسیار اندک است. چنین بینشی طی چند سال آینده باید شفاف شود و در همین راستا دولت آمریکا، اتحادیه اروپا و دیگر کشورها درحال صرف هزینه های گزاف برای تحقیقات بر روی زنبورها هستند. برای مثال دولت انگلستان با دو برابر کردن بودجه سالانه تحقیقات در این زمینه سالانه 400 هزار پوند را برای تحقیق بر روی زنبورها طی 5 سال آینده اختصاص داده است.
در عین حال اتحادیه ملی زنبور در انگلستان به منظور تهیه نقشه ای جامع از میزان مرگ و میر این حشرات و تحقیق بر روی پراکندگی آنها 2.3 میلیون پوند را به خود اختصاص داده است. به گفته متخصصان صرف چنین هزینه هایی بسیار حیاتی خواهد بود زیرا بدون در نظر گرفتن کل جهان، متخصصان هنوز اطلاعات کافی از دلیل شکل گیری این فاجعه در اروپا را نیز در دست ندارند.
یکی از مهمترین عوامل کشتار زنبورها آفتی است به نام واروآ که از سیبری شیوع یافته و تمامی کشورها به جز استرالیا را تحت تاثیر قرار داده است. آلوده شدن به این آفت به تدریج مقاومت زنبورها را در برابر بیماریهای ویروسی کاهش خواهد داد و مهمتر از آن این آفتها در برابر سمومی که به منظور کنترل آنها تولید شده اند مقاوم شده و از بین نمی روند.
در آمریکا نیز ویروسها منجر به بروز اختلالی به نام اختلال فروپاشی کلونی می شوند. طی این اختلال زنبورهای بالغ کندوهای خود را ترک کرده و ملکه و زنبورهای جوان را تنها باقی می گذارند که این پدیده به مرور باعث مرگ این اعضا از کلونی خواهد شد.
بر اساس گزارش تلگراف، در مقایسه با دیگر عوامل نابودگر زنبورها، تولیدمثل در این حشرات تاثیر قابل توجهی در از بین رفتن آنها داشته است زیرا انتخاب تولید زنبورهایی با قابلیت صرف آرام و اهلی بودن و تولید عسل دیگر قابلیتهای مفید این زنبورها را از بین برده است.
منبع: خبرگزاری مهر - گروه فناوریهای نوین


لینک دائم
 

afsoon6282

مدیر تالار مهندسی كشاورزی
مدیر تالار
محققان ایرانی با استفاده از کفشدوزک به تولید چای سالم دست یافتند

محققان ایرانی با استفاده از کفشدوزک به تولید چای سالم دست یافتند

رییس موسسه تحقیقات گیاه پزشکی کشور گفت: محققان این موسسه با استفاده از کفشدوزک (کریپتولموس) به تولید چای سالم دست یافتند. حسن عسکری روز دوشنبه در گفت و گو با خبرنگار اقتصادی ایرنا، استفاده از این نوع کفشدوزک برای تولید چای سالم را از موفقیت‌های موسسه تحقیقات گیاه پزشکی اعلام کرد و افزود: با رهاسازی کفشدوزک‌ها برای مبارزه با شپشک چای که حدود ‪ ۱۰‬تا ‪ ۲۰‬درصد باغ‌های چای شمال را به صورت لکه‌ای آلوده کرده بود، حدود ‪ ۲۰‬درصد از خسارات چای بهاره جلوگیری شده است.
این مقام مسئول با اشاره به کنترل بیولوژیک کرم ساقه خوار برنج، اظهار داشت: ‪ ۱۰۰‬هزار هکتار از شالیزارهای کشور از طریق رهاسازی زنبور تریکوگراما تحت کنترل بیولوژیک هستند.
عسکری با بیان آنکه معرفی فرآورده‌های بیولوژیک و غیرشیمیایی برای کنترل آفات در بخش کشاورزی به ‪ ۲۵‬مورد رسیده است، تصریح کرد: این در حالی است که تا سال ‪ ۸۳‬فقط ‪ ۶‬عامل بیولوژیک برای کنترل آفات محصولاتی نظیر برنج، ذرت، پنبه، انار و گوجه فرنگی در کشور شناسایی و معرفی شده بود.
به گفته رییس موسسه تحقیقات گیاه پزشکی کشور، طی سه سال گذشته با توجه به نگاه این موسسه به کنترل بیولوژیک آفات و حشرات، عوامل زنده دیگری مانند حشره کش‌های میکروبی شناسایی شده است که به تدریج وارد عرصه تولید می شود.
وی در عین حال از قابلیت تولید ‪ ۴۰‬نوع جلب‌کننده جنسی در قالب روش‌های غیر شیمیایی برای مبارزه با آفات خبر داد.
عسکری سپس بر لزوم استفاده از روش‌های سازگار با محیط زیست برای کنترل آفات و حشرات در تولید محصولات شیمیایی به منظور حفظ سلامت جامعه تاکید کرد و گفت: استفاده از قارچ حشره کش میکروبی علیه سن گندم برای نخستین بار به صورت پایلوت در سطح ‪ ۱۵‬هکتار از ارتفاعات شهرستان ورامین و در اماکن زمستان گذران آغاز شده است و اجرای این طرح همچنان ادامه دارد.
رییس موسسه تحقیقات گیاه پزشکی کشور افزود: در طرح‌های اولیه این تحقیقات که توسط سازمان ایکاردا در ایران، افغانستان، سوریه و عراق انجام شده است، ‪ ۹۰‬تا ‪ ۱۰۰‬درصد سن گندم در اماکن زمستان گذران این آفت توسط قارچ بووریا باسیانا کنترل شده است.
وی تصریح کرد: در صورت حمایت مالی، این طرح در استان‌های سن خیز کشور مانند کردستان، کرمانشاه، قزوین، ایلام، اصفهان، آذربایجان و فارس اجرا می شود.

لینک دائم
 

afsoon6282

مدیر تالار مهندسی كشاورزی
مدیر تالار
سموم پر خطر در بخش کشاورزی حذف می شود

سموم پر خطر در بخش کشاورزی حذف می شود

حذف سموم پر خطر در بخش کشاورزی در صورت تأمین اعتبار از سال آینده آغاز می شود.
به گزارش روابط عمومی وزارت جهاد کشاورزی دکتر حسن عسگری ریس مؤسسه تحقیقات گیاه پزشکی کشور با اعلام این مطلب افزود: « حذف سموم پر خطر بر اساس استاندارد ها و شاخص های بین المللی انجام می گیرد و سموم کم خطر، سموم گیاهی، حشره کش های بیولوژیک و روش های غیر شیمیایی جایگزین سموم پر خطر در بخش کشاورزی خواهد شد.»
وی با بیان این که در حال حاضر نزدیک به 254 قلم سموم در کشور مجوز مصرف دارند، گفت: « از ابتدای سال جاری، کارگروه تخصصی در قالب برنامه ساماندهی مصرف آفت کش ها در کشور کار بررسی و شناخت چالش های موجود در زمینه مصرف سموم در تولید محصولات کشاورزی را شروع کرده است.»
دکتر عسگری اضافه کرد:« این گارگروه، سموم کم خطر دنیا را شناسایی و به بخش کشاورزی معرفی خواهد کرد.»
وی اقدام دولت در حذف یارانه سموم و اختصاص آن به توسعه مبارزه بیولوژیکی و کنترل غیر شیمیایی آفات را مهم ارزیابی کرد و اظهار داشت:« با حذف یارانه و افزایش قیمت سموم، حدود 20 تا 30 درصد مصرف سموم در بخش کشاورزی کاهش یافته است.»
به گفته دکتر عسگری، امسال از محل یارانه سموم، نزدیک به 20 میلیارد تومان به سازمان حفظ نباتات کشور اختصاص یافته که بخشی از آن صرف شبکه پیش آگاهی ، آموزش کارشناسان نظام مهندسی و نهاده های بیولوژیک و غیر شیمیایی شده و در اختیار کشاورزان قرار داده می شود.
وی در ادامه، تقویت زیر ساخت ها در تحقیقات گیاه پزشکی را ضروری خواند و گفت:« تقویت زیر ساخت ها در تحقیقات گیاه پزشکی نیاز به اعتیار دارد که در این راستا و تخصیص بخشی از یارنه سموم، به زودی تفاهمنامه ای میان مؤسسه تحقیقات گیاه پزشکی و سازمان حفظ نباتات کشور منعقد می شود. »
دکتر عسگری، اعتبار مورد نیاز این مؤسسه از محل یارانه سموم برای تقویت زیر ساخت ها را 2 تا 3 میلیارد تومان اعلام کرد و اذعان داشت:« این مبلغ در زمینه معرفی و تولید نهاده های بیولوژیک و غیر شیمیایی در داخل کشور، توسعه برنامه مدیریت کنترل تلفیقی آفات و آموزش کاربردی و اثربخش کشاورزان و کارشناسان در بخش خصوصی استفاده خواهد شد.»
وی شناسایی و معرفی باقیمانده مجاز سم – محصول را از فعالیت های مؤسسه تحقیقات گیاه پزشکی نام برد و گفت:« در دولت نهم، 160 مورد باقیمانده مجاز سم – محصول توسط این مؤسسه تعیین شده است که درمجموع تعداد باقیمانده مجاز سم – محصول در کشور به 270 مورد می رسد و به زودی در قالب کتاب نیز منتشر می‌شود.»
وی معرفی باقیمانده مجاز سم – محصول را اقدامی در راستای کسب اطلاعات و آگاهی کشاورزان از استانداردها در تولید محصولات سالم و همچنین حمایت از حقوق مصرف کنندگان محصولات کشاورزی عنوان کرد.
دکتر عسگری خاطر نشان کرد:« در صورت تأمین اعتیارات از محل یارانه سموم، تا پایان امسال 30 مورد باقیمانده مجاز سم – محصول نیزمعرفی خواهد شد.»
منبع: اداره کل روابط عمومی وزارت جهاد کشاورزی
pr@agri-jahad.ir Pr@maj.ir

لینک دائم
 

کلروفیل

عضو جدید
کاربر ممتاز

دراز ترین حشره شناسایی شده جهان در مالزی کشف شد.




دراز ترین حشره شناسایی شده جهان در مالزی کشف شد. این حشره که طول بدن آن بیش از 37 سانت و طول بدن با احتساب دست و پا به بیش از 56 سانتی متر می رسد . این حشره عجیب توسط طبیعت شناس مالزیایی داتوک چان کشف شده و به افتخار همین فرد به نام " عصای دراز چان " یا Chan's MegaStick نامگذاری شده است.

یکی ا ز مشخصات جالب این حشره این است که تخم هایش دارای بالهای کوچکی هستند به همین دلیل امکان انتشار به وسیله وزش باد را دارند. این حشره بر روی درختان منطقه مالزی شرقی و جزیره برونئی یافت شده است. رکورد دار قبلی دراز ترین حشره دنیا نیز در همین منطقه کشف شده بود. وجود جنگل های انبوه استوایی این منطقه را به محیطی مناسب برای رشد و نمو گونه های متفاوتی از جانداران بدل کرده است
 

afsoon6282

مدیر تالار مهندسی كشاورزی
مدیر تالار
زنبور عسل، محافظ گیاهان

زنبور عسل، محافظ گیاهان

جدیدترین تحقیق دانشمندان نشان میدهد که زنبورهای عسل بیش از گرده افشانی برای گیاهان اهمیت دارند. محققان دانشگاه ورزبورگ آلمان در تحقیق خود تعدادی گیاه فلفل شیرین آمریکایی را به دو گروه تقسیم کرده، گروهی از زیر پوششی با تعدادی زنبور و لیسه حشرات و گروهی را زیر پوششی با فقط لیسه حشرات قرار دادند. آسیب وارده به برگهای این گیاه در گروه اول حدود 60 تا 70 درصد کمتر از گروه دوم بود.
یکی از این محققان اظهار داشت: « یافته های ما نشان می دهد که چرخیدن زنبورهای عسل به دور گیاهان فواید غیرمنتظره ای دارد. آنها نه تنها گرده گلها را جا به جا می کنند که سبب محافظت گیاهان از حشرات گیاهخوار می گردند. به نظر این محققان بدن بسیاری از این حشرات گیاه خوار از پرزهای حساس و ظریفی پوشیده شده که آنها را قادر می سازد لرزش جریان هوا و از جمله صدای نزدیک شدن زنبورهای عسل یا شکارگرهای دیگر را متوجه شوند. بنابراین با شنیدن این صدا یا خود را از گیاه به زیر می اندازند یا حرکت خود را متوقف می سازند. در صورتی که این حشرات به طور مداوم در معرض صدای وزوز زنبوران باشند (مثل اطراف درختان غرق در شکوفه) تغذیه شان کمتر خواهد شد. محققان این یافته ها را آغازی برای یک روش کاملأ جدید مهار آفات می دانند. منبع: اطلاعات علمی شماره 5 اسفند 87 به نقل از
ScienceDaily December 2009

لینک دائم
 

afsoon6282

مدیر تالار مهندسی كشاورزی
مدیر تالار
روشی جدید برای مقابله با مگس میوه

روشی جدید برای مقابله با مگس میوه

باغداران جنوب اروپا دهه ها است که با مگس میوه مدیترانه، یکی از مخرب ترین آفت درختان در جهان، در حال مقابله اند. نبردی که تاکنون با شکست آنها همراه بوده است. این حشره درون میوه و سبزیجات تخم می گذارد. حشره ماده می تواند تا 800 نوزاد در یک فصل تولید کند. لارو یا کرم ها از پالپ میوه تغذیه می کنند و با ایجاد تونل درون آن، سبب نرم شدن میوه می گردند. کشاورزان کرواسی و بوسنی و هرزگوین از دهه 1940 با کمک سموم حشره کش نبرد با این آفت را آغاز کردند. اما با گسترش بازار صادراتی در اتحادیه اروپا، استفاده از آفتکشها محدود گشت. در سال 2007، کرواسی از آژانس بین المللی انرژی اتمی کمک خواست تا از روشی جایگزین، یعنی فن استفاده از حشره عقیم (SIT) استفاده کند. این روش مستلزم عقیم سازی نرها در محیط پرورشی به کمک تابش اشعه اشعه است. میلیونها حشره نر عقیم از تخم در می آیند و در منطقة آلوده رها میشوند. پس از جفتگیری آنها با حشرات ماده، در طبیعت هیچ نوزادی متولد نمیشود و جمعیت حشره به تدریج رو به کاهش می نهد. اجرای این شیوه، به ویژه در منطقه مرزی این دو کشور موثر است و سبب کاهش مهاجرت این حشره از خارج به آن میگردد.
دره نرتوا 80 درصد نارنگی صادراتی کلمانتین کرواسی را تولید میکند. 30 درصد این باغات آلوده به این حشره هستند. همچنین در باغات کوچک همجوار با بوسنی که پر از درختان آلو و هلو هستند. یکی از کارشناسان آژانس میگوید: «مرزهای ملی برای این آفت بی معنا است.» این حشره که اندکی کوچکتر از مگس خانگی است، از آفریقا نشآت گرفته و در حال حاضر آفتی جهانی است که در باغات 85 کشور گرمسیر و نیمه گرمسیر یافت میشود. روش عقیم سازی در کنار دیگر روشهای کنترل آفات، تآثیرات خوبی در شیلی، مکزیک و آمریکا داشته و حتی سبب نابودی کامل این حشره گشته است. مناطق جنوب آرژانتین، پرو و بخشهایی از گواتمالا نیز پس از استفاده از روش مذکور، عاری از این حشره اعلام شده اند. این روش سبب کاهش چشمگیر مصرف سموم نباتی و افزایش کیفیت میوه ها میشود. منبع: اطلاعات علمی شماره 5 اسفند 87 به نقل از

ScienceDaily January 2009


لینک دائم
 

afsoon6282

مدیر تالار مهندسی كشاورزی
مدیر تالار
دستیابی محققان ایران به فن آوری تولید فرمون کرم سیب

دستیابی محققان ایران به فن آوری تولید فرمون کرم سیب

محققین موسسه تحقیقات گیاه پزشکی کشور نخستین بار در کشور موفق به ساخت و فرمولاسیون مولکول های جلب کننده موسوم به فرمون جنسی کرم سیب شدند. به گزارش واحد مرکزی خبر،رئیس موسسه تحقیقات گیاه پزشکی با اعلام این خبر گفت: تهیه فرمولاسیون فرمون کرم سیب به سرپرستی دکتر تبریزیان، عضو هیات علمی بخش تحقیقات آفت کشها و در موسسه تحقیقات گیاهپزشکی با موفقیت به پایان رسید.
حسن عسکری افزود: در صورت استفاده از این ترکیب، سمپاشی علیه کرم سیب به طور قابل توجهی کاهش می یابد و با قراردادن 4 قطره از فرمون در سه نوبت برای هر درخت، می توان کرم سیب را به طور موثر کنترل کرد.
وی با بیان اینکه استفاده از فرمون ها از نظر بهداشتی و زیست محیطی مزایای بی شماری نسبت به استفاده از روشهای کنترل شیمیایی و سم پاشی دارد گفت: طبق برآوردهای این موسسه، استفاده از فرمون در باغات سیب باعث صرفه جویی اقتصادی و کاهش هزینه ها می شود.
رئیس موسسه تحقیقات گیاه پزشکی در پایان افزود: دانش فنی ساخت این گونه مواد که منشا اولیه آنها بیولوژیکی است، در کشور تنها در اختیار موسسه تحقیقات گیاه پزشکی کشور است و در صورت تقاضای بخش خصوصی، آمادگی انتقال تکنولوژی آن وجود دارد.
فرمون های جنسی مولکول های شیمیایی هستند که حشرات ماده برای جفت یابی در محیط منتشر می کنند وبا تولید آزمایشگاهی و مصنوعی این ترکیبات شیمیایی می توان بدون این که به موجودات مفید طبیعت آسیبی وارد و یا آثار سویی در محصولات کشاورزی و محیط زیست ایجاد شود، حشرات زیان آور و مضر را جمع آوری و از خسارت آنها جلوگیری کرد استفاده از این ترکیب های شیمیایی به شکل های مختلف امکان پذیر بوده و برای پیش آگاهی از وضع آفت و یا شکار آن به صورت انبوه ، در داخل تله های چسبنده، به کار می روند.


لینک دائم
 

"Pejman"

دستیار مدیر مهندسی کشاورزی گیاهان دارویی
گياه روغني كرامب، علف‌هاي هرز مزارع را كنترل مي‌كند

گياه روغني كرامب، علف‌هاي هرز مزارع را كنترل مي‌كند

كرامب، گياه روغني ناشناخته‌اي است كه استفاده از آن در تناوب‌هاي زراعي، آفات و بيماري‌ها و علف‌هاي هرز مزارع را كنترل مي‌كند. سيد محمدرضا نقوي‌زاده و محمدرضا لطفي – كارشناس اداره كل منابع طبيعي استان خراسان رضوي در مقاله‌اي به معرفي و شرايط كشت و موارد مصرف گياه كرامب پرداخته‌اند. در اين مقاله آمده است: گياه كرامب از جمله گياهان بومي مناطق تركيه و ايران است و به دليل وجود اسيد اروسيك در دانه آن در صنايع الكترونيك، پلاستيك، رزين، روغن‌ها، صنايع داروسازي، آرايشي و بهداشتي مورد استفاده قرار مي‌گيرد. دانه‌هاي اين گياه حاوي حدود 20 تا 40 درصد پروتئين و 35 تا 60 درصد روغن است و استرول‌هاي موجود در آن به دليل دارا بودن خاصيت كاهش كلسترول خون، در مارگارين استفاده مي‌شود. اين مقاله مي‌افزايد: استفاده از اين گياه در تناوب‌هاي زراعي جهت كاهش علف‌هاي هرز و آفات و بيماري‌ها توصيه شده است. كرامب گياهي علفي، يكساله، با ارتفاع كمتر از يك متر، داراي شاخه زياد با آرايش خوشه‌اي بزرگ از گل‌هاي زرد، تعداد زياد بذر ريز و قهوه‌اي حاوي 40 درصد روغن، ريشه گسترده و عميق با توانايي استفاده از قابليت‌هاي خاك، ساقه محكم با مقطع تقريباً دايره و پوشيده از پرزهاي نرم و كوتاه به رنگ سبز كلمي است كه در زمان رسيدن به رنگ سبز مايل به زرد تبديل مي‌شود. در پايان اين مقاله آمده است: كشور ايران با دارا بودن 45 كارخانه بزرگ و كوچك روغن‌كشي، ظرفيت استحصال 2 ميليون تن روغن را دارد و با توجه به متوسط توليد ساليانه 400 هزار تن دانه روغني در كشور و واردات يك ميليون تني دانه روغني در سال گذشته، بخشي از ظرفيت استحصالي كارخانجات خالي مي‌ماند كه گياه كرامب با توجه به تركيبات ويژه روغن و فرآيند توليد طبيعي منطبق با اصول توليد پايدار، از پتانسيل مناسبي در تكميل ظرفيت خالي اين تصفيه روغن كشور دارد. همچنين پژوهش‌ها نشان داده است كه اين گياه با شرايط كشور ما سازگاري داشته اما به دليل عدم شناخت، مورد استفاده قرار نمي‌گيرد لذا توجه به پتانسيل‌هاي بالاي اقتصادي و اكولوژيك اين گياه توجه جدي‌تر مراكز تحقيقاتي و علمي را به شناخت ويژگي‌هاي اكولوژيك اين گياه و توسعه و ترويج آن مي‌طلبد.
 

محسن88

عضو جدید
کاربر ممتاز
رهاسازی کفشدوزک کریپنولموس

رهاسازی کفشدوزک کریپنولموس

عملیات رهاسازی کفشدوزک کریبتولموس در باغهای مرکبات شهرستان کازرون انجام شد.

به گزارش ایانا از سازمان جهاد کشاورزی استان فارس، با توجه به این که در چند سال اخیر برنامه مبارزه بیولوژیک با شپشک آردآلود مرکبات به طور جدی پیگیری می‌شود، برای چندمین بار متوالی واحد حفظ نباتات مدیریت جهاد کشاورزی کازرون، عملیات رهاسازی کفشدوزک کریبتولموس را با حضور کارشناسان حفظ نباتات استان و شهرستان کازرون، کارشناسان کلینیکهای گیاه‌پزشکی شهرستان و تولیدکنندگان کفشدوزک کریبتولموس در تعدادی از باغهای مرکبات شهرستان که قبلاً مکان‌یابی شده بود، انجام داد.
بر اساس این گزارش،‌ هدف از این رهاسازی انجام بررسی بر روی رفتار و فعالیت حشره مذکور در کنترل افت شپشک آردآلود مرکبات و ارائه گزارش در این زمینه اعلام شده است./
 

محسن88

عضو جدید
کاربر ممتاز
زنبور عسل، محافظ گیاهان

زنبور عسل، محافظ گیاهان

جدیدترین تحقیقات دانشمندان نشان می­دهد که زنبورهای عسل بیش از گرده افشانی برای گیاهان اهمیت دارند.

به گزارش ایانا از نشریه ساینس دیلی، محققان دانشگاه ورزبورگ آلمان در تحقیق خود تعدادی گیاه فلفل شیرین امریکایی را به دو گروه تقسیم کردند. گروهی را زیر پوششی با تعدادی زنبور و لیسه حشرات و گروهی را زیر پوششی با فقط لیسه حشرات قرار دادند. آسیب وارده به برگهای این گیاه در گروه اول در حدود 60 تا 70 درصد کمتر از گروه دوم بود.
یکی از این محققان در این زمینه گفت: یافته­های ما نشان می­دهد که چرخیدن زنبورهای عسل به دور گیاهان، فواید غیر منتظره­ای دارد. آنها نه تنها گرده گلها را جابه­جا می­کنند، بلکه سبب محافظت گیاهان در برابر حشرات گیاهخوار نیز می­شوند.
به نظر این محققان، بدن بسیاری از این حشرات گیاهخوار از پرزهای حساس و ظریفی پوشیده شده است که آنها را قادر می­سازد لرزش هوا و از جمله صدای نزدیک شدن زنبورهای عسل یا شکارگرهای دیگر را متوجه شوند. بنابراین با شنیدن این صدا یا خود را از گیاه به زیر می­اندازند یا حرکت خود را متوقف می‌سازند.
در صورتی که این حشرات به طور مداوم در معرض صدای وز وز زنبوران باشند (مثل اطراف درختان غرق در شکوفه) تغذیه­شان کمتر خواهد شد.
محققان این یافته­ها را آغازی برای یک روش کاملاً جدید مهار آفات می­دانند./
 

afsoon6282

مدیر تالار مهندسی كشاورزی
مدیر تالار
زنبور گزیدگی را جدی بگیرید

زنبور گزیدگی را جدی بگیرید

گزیدگی زنبورهای زرد، سرخ و عسل معمولاً دردناک است، ولی خطرناک نیست. زنبورهای عسل بدنی زرد یا سیاه و سفید و کرکی دارند در حالی که زنبورهای وحشی خرمایی یا قرمز رنگ هستند و بدنشان فاقد کرک بوده و کمی باریکتر است. زنبورهاى وحشى مى‌توانند چند بار انسان را بگزند، در حالیکه زنبورهاى عسل هنگام نیش زدن، نیش خود را در پوست به جاى مى‌گذارند و بلافاصله مى‌میرند. تنها زنبوری که نیشش را در بدن انسان به جای می‌گذارد، زنبور عسل است. زنبور عسل پس از نیش زدن خواهد مرد، زیرا بر اثر نیش زدن، نیش و ضمایم آن که جزیی از بدن ظریف این حشره است از بدن او جدا می‌شود. بنابراین نیش زدن برای او خودکشی است و او بی‌جهت دست به خودکشی نخواهد زد، مگر زمانی که انتقام گرفتن را بر بقا ترجیح دهد.
چگونگی ایجاد حساسیت به نیش زنبور
واکنشهاى آلرژى نسبت به نیش زنبور بسیار شایع است. خطرناکترین و عمده‌ترین عامل آلرژى، نیش زنبورهاى وحشى است و آلرژى نسبت به زنبور عسل که بیشتر در میان زنبورداران دیده مى‌شود در رده دوم قرار مى‌گیرد. براى بروز آلرژى لازم است فرد یک بار به وسیله زنبور وحشى یا زنبور عسل گزیده شود، و سپس حداکثر تا ۶ هفته وقت مى‌گیرد تا حساسیت بوجود آید. بنابراین در اولین گزش آلرژى رخ نمى‌دهد.

علائم زنبور گزیدگی
نیش زنبورهای عسل حاوی هیستامین است که می‌تواند علایم موضعی یا عمومی ایجاد کند. علایم گزش بستگی به میزان سم، حساسیت بدن به زهر و تا حدی محل گزیدگی دارد و می‌تواند به صورت یک واکنش عادی و معمولی، مسمومیت، حساسیتهای عمومی وسیع و حتی در موارد نادر به شکل واکنشهای شدید روانی باشد. در اغلب موارد نیش زدن زنبور باعث تورم و درد در محل، به خاطر یک واکنش سمى غیرحساسیتى به زهر زنبور مى‌شود. واکنشهاى حساسیتى به نیش زنبور ممکن است خفیف باشد و با درد و قرمزى موضعى پوست همراه باشد. در عین حال ممکن است واکنشى عمومی‌تر به همراه تورم، کهیر و قرمزى باشد.
در موارد شدیدتر ممکن است کل بدن دچار تورم شود، تورم عروقى منتشرشده، مشکل تنفسی و آنافیلاکسى شدید با شوک (شوک حساسیتی) و افت فشار خون بوجود آید. در یک فرد معمولی که به گزش یک واکنش عادی نشان می‌دهد، علایم به صورت درد، قرمزی، خارش و سوزش در محل است. اگر مصدوم دچار گزشهای متعدد شده باشد، علایمی به صورت سردرد، تب، گرفتگی عضلات، خواب آلودگی و بیهوشی می‌توانند بوجود آیند. بنابراین در چنین مواردی وقوع شوک را باید در نظر داشت. ورود زهر زنبور به بدن سبب گشاد شدن عروق و تنگ شدن راههای هوایی می‌شود و دیگر علایم عبارتند از: افت شدید فشارخون، تورم زبان و گلو، تورم اطراف چشم، نبض تند، پوست سرد و مرطوب و رنگ پریده، تعریق، استفراغ، کبودی لبها، ضعف، تهوع و استفراغ، تشنگی، تنفس سریع و سطحی، خمیازه و تنفسهای مداوم و حتی بی قراری و تهاجم و حتی اختلال هوشیاری.
واکنش آلرژى نسبت به سم زنبور در طول ده دقیقه پس از گزیده شدن به وجود می‌آید. واکنشهاى شدید حساسیتى تهدید کننده حیات در افراد داراى آلرژى شدید، در افراد مسن، افراد مبتلا به بیماریهاى قلبى و عروقى و در موارد گزشهاى متعدد ممکن است روى دهد.

درمان زنبور گزیدگی
در موارد واکنشهاى خفیف به سم زنبور تنها مصرف قرصهاى آنتی هیستامین کافى است، در حالیکه در موارد واکنشهاى شدیدتر یا آنافیلاکسى ممکن است برای احیاى بیمار به تزریق آدرنالین، آنتى هیستامین، کورتون و تزریق سرم نیاز باشد. همه افرادى که به نیش زنبور آلرژى دارند باید دستبندهاى هشدار پزشکى (که وجود حساسیت بر روى آن ثبت شده است) و نیز یک سرنگ خودکار تزریق آدرنالین همراه داشته باشند.

در زنبور گزیدگی ساده برای رفع درد و تورم می‌توان اقدامات زیر را انجام داد:
اگر نیش را در محل می‌بینید با ناخن دو انگشت خود یا طرف کند یک چاقو آن را بیرون بکشید. برای این کار از موچین یا پنس استفاده نکنید، زیرا این کار باعث پارگی کیسه زهر و افزایش ورود آن به بدن می‌شود.
محل نیش را با آب و صابون بشوئید و با یک محلول ضدعفونی کنید.
روی عضو آسیب دیده کمپرس آب سرد یا قالب یخ بگذارید.
در مواردی که بیمار به مسکن نیاز دارد، از آسپرین یا استامینوفن استفاده کنید.
واکنشهای ازدیاد حساسیت در مواردی حتی با یک نیش هم در برخی افراد حساس ایجاد می‌شود و بالقوه می‌توانند کشنده باشند. در صورت ادامه تورم یا اگر مصدوم علایم حادی مثل اختلال تنفس یا تورم صورت و گردن را نشان داد به پزشک مراجعه کنید.
در این حالت اگر مصدوم هوشیار است او را در وضعیتی قرار دهید که راحت تنفس کند، لباسهای تنگ را خارج و اطراف گردن و سینه او را آزاد کنید. به او اجازه خوردن و آشامیدن ندهید و اگر تشنه است لبهای او را کمی خیس کنید. سعی نکنید که او را با منابع حرارتی به شکل مستقیم گرم کنید.
اگر بیهوش شده او را روی یک پتو بخوابانید و پاهای او را بالا بگیرید و لباسهای اضافی را خارج کنید. اگر نیاز به تنفس مصنوعی و ماساژ قلبی دارد (احیاء قلبی و ریوی)، حتماً این کار را بکنید. پتو را روی او بیندازید تا گرم شود.
اگر تجربه کافی دارید و داروی آدرنالین نیز در دسترس است و علت شوک هم نیش‌زدگی است، در استفاده از آن تردید نکنید.
اگر فرد دچار نیش‌زدگیهای فراوان در دست یا پا است و علایمی در حال ظهور به نفع شوک می‌باشد، او را آرام بخوابانید، قسمت گزیده شده را بی‌حرکت و پایینتر از سطح قلب قرار دهید یک نوار پارچه‌ای یا کمربند یا حتی بند ساعت را دور دست یا پا (در مورد سر و گردن این کار را نکنید.) 10-5 سانتیمتر بالای محل نیش‌زدگی ببندید. اگر محل نیش زدگی مفصل است نوار را بالای مفصل ببندید. نوار را زیاد تنگ نکنید، نبضها را کنترل کنید. اگر تورم در حال بالا آمدن است نوار اول را باز و نوار دیگری را 6-5 سانتیمتر بالاتر از محل قبل ببندید. این کار احتمالاً به کاهش گسترش سم در بدن کمک می‌کند
و سرانجام بیمار را نزد پزشک برسانید.
گزیدگی در دهان یا گلو به علت تورم و انسداد راه هوایی خطرناک است. البته می‌توانید برای جلوگیری از بروز تورم در ناحیه دهان و گلو به مصدوم یک قالب یخ بدهید تا بمکد و یک لیوان آب سرد تا بنوشد. زیرا سرما احتمال تورم را کم می‌کند.

درمان به روش حساسیت‌زدایى
روشهاى حساسیت‌زدایى از آلرژى نسبت به سم زنبور بسیار مؤثر هستند. در این روش درمانى تزریقهایى براى حساسیت‌زدایى در یک دوره ۳ تا ۵ ساله انجام می‌شود که معمولاً به بهبودى کامل آلرژى منجر خواهد شد. این درمان باید تنها در کلینیکهاى تخصصى آلرژى انجام شود چرا که ممکن است واکنشهاى شدیدى در هنگام تزریق به وجود آید. با استفاده از تست خراش پوستى مى‌توان آلرژى فرد به سم زنبور وحشى یا عسل را تشخیص داد. متأسفانه این تست به اندازه تستها براى مواد آلرژى‌زاى تنفسى دقیق نیست. گاه مصونیت در برابر نیش زنبور عسل ایجاد می‌شود. بویژه در افرادی که مدام با این حشره در ارتباطند. برای مصونیت دست کم 30 نیش در سال لازم است.

پیشگیرى از آلرژى به سم زنبور
در تابستانها از محلهایى که زنبورهاى وحشى در آنها فراوانند، به خصوص محلهاى پیک‌نیک، آشغالدانیها و مکانهاى صرف غذا دورى کنید.
در بیرون از خانه (در محل تجمع زنبورها) از نوشیدن مایعات شیرین و چسبناک خوددارى کنید.
اگر زنبورى به شما نزدیک مى‌شود، وحشت زده نشوید، به جاى این که بیحرکت بایستید یا به آرامى از او دور شوید، با زدن ضربه‌اى او را بکشید.
هرگز پس از نیش زنبور ورزش نکنید یا حمام داغ نگیرید چرا که ممکن است واکنش به سم زنبور تشدید شود.
اگر به کسى برخوردید که دچار آلرژى شدید (آنافیلاکسى) شده است، فوراً کمک خبر کنید، احیاى قلبى و ریوى انجام دهید و در صورت امکان به او آدرنالین تزریق کنید. منبع


لینک دائم

 

afsoon6282

مدیر تالار مهندسی كشاورزی
مدیر تالار
آشنایی با سم و انواع مسمومیت

آشنایی با سم و انواع مسمومیت

سم ماده ای است که اگر به مقدار کافی وارد بدن شود می تواند باعث آسیب دائم یا موقت بشود . اگر چه بعضی از مسمومیت ها عمومی و از اقدام به خودکشی ناشی می شود ، اما بقیه بر اثر مصرف موادی است که ما روزانه از آنها استفاده می کنیم .
صرف نظر از علت ، مسمومیت همیشه به مراقبت های فوری پزشکی یا بیمارستانی نیاز دارند. هیچ وقت کوشش نکنید که شخص مسموم را وادار به استفراغ کنید ؛ این کار نه مفید نیست بلکه ممکن است حال مسموم را بدتر کند.

سیستم گوارش
غذا در دهان وروده ومعده بر اثر شیره هایی که از غده های مختلف ترشح می شود ؛ هضم می گردد. غذا وارد دهان می شود و پس ازعبور از مری به معده می رسد، بعد از یک هضم نسبی در معده غذا به مقدار کم وارد روده ی کوچک می شود . در اینجا مولکولهای غذا شکسته شده وتبدیل به مواد ساده ای می شود که خون می توادن آنها را جذب کند.
باقیمانده که معمولاً شامل مقدار زیادی رشته های سبزیجات است وارد روده ی بزرگ می شود ، در آنجا آب ومواد معدنی غذا جذب می شود وآنچه که باقی می ماند فضولات نهایی است که از راه مقعد از بدن دفع می شود .
کبد به عنوان یک کارخانه ی شیمیایی عمل می کند که به همراه سایر فعالیتها بعضی از سم ها را غیر فعال وخنثی می کند . کلیه ها خون را از وجود بسیاری از ناخالصی ها تصفیه می کنند.

چگونه سم وارد بدن می شود

سم ها چه تصادفی وچه عمدی ازراه های مختلفی وارد بدن می شود . از طریق دهان بوسیله خوردن یا نوشیدن مواد سمی از طریق ششها به وسیله ی استنشاق گازهای خانگی یا صنعتی ، بخارهای شیمیایی یا دود ناشی از آتش ، بخاری یا اگزوز موتور های بنزینی . از راه تزریق در نتیجه گاز گرفتن بعضی از حیوانات ، حشرات ، ماهی های سمی یا خزندگان یا بوسیه ی سرنگها ی تزریق زیر پوستی . از راه خذب بوسیله پوست ، در نتیجه تماس پوست با بعضی از اسپرهای سمی مانند حشره کش ها .

چگونه سم عمل می کند
سم از راه هاهی گوناگون در بدن عمل می کند ؛ بعضی وارد جریان خون می شوند ، بعضی از سم ها روی سلسله ی مرکزی اعصاب اثر می گذارند وباعث قطع تنفس ضربان قلب و سایر فرایند های حیاتی زندگی می شوند بعضی از سم ها جاگزین اکیسژن موجود در خون شده ومانع از رسیدن اکسیژن به بافتها می شوند بلعیدن سم مستقیماٌ روی مجراها ی غذا تأثیر می گذارد ودر نتیجه ایجاد استفراغ، درد و غالباً اسهال می کند. حلال های سمی ممکن است باعث سوختگی شدید لبها ، دهان ومری ومعده وایجاد درد شدید در این اندام ها هم بشوند .

عوارض و نشانه های عمومی
عوارض ونشانه های مسمومیت بسته به ماهیت سم وراه ورود به بدن فرق می کند با گرفتن اطلاعات از مصدوم با یکی از حاضرین کوشش کنید که به درستی نوع سم را مشخص کنید واگر بلعیده شده کی وچقدر. اطراف مصدوم را بگردید شاید یک ظرف شامل ماده سمی که خالی شده یا هنوز هم مقداری ماده سمی دارد پیدا کنید .
- مصدوم ممکن است هذیان بگوید وحالت تشنج داشته باشد بدون اینکه سابقه ی این حالت در او موجود باشد .
- عوارض و نشانه ها ی خفگی
- بیهوشی ممکن است دست بدهد .
- اگر سم بلعیده شده باشد مصدوم ممکن است شروع کند به اوغ زدن و استفراغ کند یا دچار اسهال شود .
- سوختگی اطراف دهان در صورتیکه با حلال های شیمیایی تماس پیدا کرده باشد .
هدف :
باز نگهداشتن راه تنفس ورساندن مصدوم به بیمارستان .

درمان عمومی
۱- خیلی سریع از مصدوم بپرسید که چه اتفاقی افتاد به خاطر داشته باشید که مصدوم هر آن ممکن است بیهوش شود ، نباید سعی کنید که مصدوم را وادار به استفراغ کنید . اگر در اطراف لبها یا دهان نشانه هایی از سوختگی مشاهده کردی به مصدوم آب یا شیر بدهید تا این سوختگی خنک شود .
۲- اگر مصدوم بیهوش بود ولی تنفس او حالت عادی داشت اورا در وضعیت بهبود قرار دهید (ص۲۴)
۳- اگر تنفس و ضربان قلب ایستاد بلافاصله روشهای نجات زندگی را شروع کنید (ص۱۸تا ۲۸)
* توجه دقت کنید که خودتان به سمی که ممکن است در اطراف دهان مصدوم وجود داشته باشد آلوده نشوید.
۴- مصدوم را بلافاصله به بیمارستان برسانید وبه همراه او نمونه ای از جعبه محتوی قرص یا بطری یا هر چه که سم در آن بوده را به بیمارستان بفرستید.

سم خانگی
بسیاری از مواد که در خانه پیدا می شوند ممکن است سمی باشند مثلاً صابون مایع ، وسایل آرایش ، کبریت ، تربانتین ، سفید کننده ها ، چسب ها ، مرگ موش ؛ رنگ برها ، حشره کش ها وسمی که برای سمپاشی گیاهان بکارمی رود کودکان بیشتر در معرض چنین مواردی هستند چرا که آنها نمی توانند از پی آمدهای نوشین یا خوردن اینگوهن مواد آگاه باشند عوارض ونشانه های اینگونه مسمومیت ها بسته به نوع سم فرق می کند امّا در اکثر موارد در این گونه مسمومیتها استفراغ ودل درد وجود دارد .
کودکان به خوردن داروها وقرص هایی که در قفسه های دارو وجود دارند علاقمند هستند اگر چه بیشتر داروها وقرص ها که در خانه وجود دارند در صدرتیکه مطابق دستوری مصرف شوند خطرناک نیستند امّا بسیاری از آنها اگر بیش از اندازه مصرف شوند ایجاد مسمومیت می کنند . بعضی از داروها ی خطرناک قرص ها وکپسول هایی هستند که شیرین به نظر می آیند برای مثال بعضی از قرص های آهن آسپیرین بزرگسالان (بخصوص رنگی ها) .
توجـــه :
همیشه بطری ها وظرف ها ی محتوی مواد سمی را برچسب بزنید واز دسترس کودکان دور نگه دارید .
گیاهان سمی
خوردن بعضی از گیاهان که در باغچه ی خانه یا در بیابان پیدا می شوند خطرناک هستند وتماس با بعضی از آنها باعث واکنش هایی حساسیتی (آلرژیک ) بدن می شوند .
کودکان بخصوص ممکن است به طرف این گیاهان جلب شده وآنها را بخورند.
آبنوس دروغین : تاجذیزی پیچ وقارچهای سمی مثالهایی از گیاهان هستند که معمولاً باعث مسمومیت می شوند . عوارض ونشانه های این مسمومیت ها شبیه به مسمومیت غذایی است . وخامت حال شخص بستگی دارد که چقدر از این گیاهان خورده باشد . اگر احتمال می دهید که مصدوم دانه یا برگ گیاهان سمی را خورده است مهمترین کار شما این است که را ه تنفس اورا باز نگه دارید واو را بلافاصله به بیمارستان برسانید .

مسمومیت غذایی

وقتی غذا به طرز غیر بهداشتی نگهداری یا پخته شود ممکن است آلوده به باکتری ها شود که این باکتری ها ایجاد مسمومیت غذایی می کنند ؛ معمولترین این نوع باکتریها عبارتند از : استافیلوکوک که در مواد خوراکی تکثیر شده وایجاد مواد سمی (توکسین) می کند . دیگری سال موّنلاّ که یک باکتری عفونی است واز طریق اشخاصی که بهداشت را رعایت نمی کنند یا آشپزخانه های غیر بهداشتی انتقال پیدا می کنند.
عوارض ونشانه هامسمومیت ناشی از استافیلوکوک :
این عوارض ونشانه ها بین ۲تا ۶ ساعت پس از خوردن غذای آلوده ظاهر می شود .
* مصدوم دچار حالت تهوع شده وممکن است استفراغ کند.
* مصدوم ممکن است از دل درد شکایت کند وممکن است سردرد هم داشته باشد .
* در مراحل بعدی مصدوم احتمالاً دچار اسهال می شود .
عوارض ونشانه های شوک :
مسمومیت ناشی از سالمونلا:
عوارض ونشانه های ناشی از سالمونلا ممکن است حدود ۲ساعت پس از خوردن غذای آلوده
- یا پس از یک یا دو روز ظاهر می شود.
- مصدوم تب می کند .
- مصدوم دچار اسهال خواهد شد .
- مصدوم حالت تهوع پیدا کرده وشروع به استفراغ می کند .
- مصدوم از درد شکم می نالد .
- عوارض ونشانه ها ی شوک.
هدف
خبر کردن پزشک
درمان :
با توجه به درمان عمومی مسمومیت که قبلاً توضیح داده شده عمل می کنند.
۱- مصدوم را وادار سازید استراحت کند .
۲- به مصدوم مقدار زیادی مایعات بدهید .
۳_ اگر در مورد وخامت حال مصدوم تردید دارید ا.و را به بیمارستان یفرستید .

مسمومیت دارویی:
این حالت معمولاً از استعمال دارو ویا مواد مخدر به شکل غلط یا به مقدار زیاد ناشی می شود. استعمال غلط دارو معمولاً اینطور توصیف می شود .
مصرف سرانه ی دارو به طرز غیر بهداشتی دارو یا مواد مخدر ممکن است استنشاق خورد. یا نوشید یا به بدن تزریق شود . کسانی که به طرز غلط دائماً دارو یا مواد مخدر به خود تزریق می کنند . احتمالاً نشانه هایی از طریق زیر پوستی روی بدنشان مشاهده می شود . این نشانه معمولاً در قسمت جلوی ساعد نزدیک آرنج دیده می شود . اگر چه ممکن است در سایر نقاط بدن هم این نشانه ها مشاهده شود . رگهای این ناحیه برجسته تر وعفونی هستند.
داروهایی که معمولاً خود سرانه مصرف می شوند عبارتند از آرام بخش ها (مثل آمفتامین ها )مواد مخدری که معمولاً منجر به مسمومیت می شوند .
مخدر ها مثل هروئین ومواد توهم زا مثل ( ال اس دی ).
عوارض ونشانه ها:
عوارض ونشانه های مسمومیت ناشی از استعمال خود سرانه دارو ومواد مخدر بر حسب نوع دارو ومقدار مصرف فرق می کند . همیشه استفراغ بلافاصله پس از مصرف صورت نمی گیرد امّا باید مراقب آن باشید مردمک چشم ها به صورت غیر عادی گشاد یا تنگ می شود .
مواد مخدر :
این مواد ممکن است بصورت خوردن قرص یا استنشاق وارد بدن شود. تنفس ابتدا مشکل شده و سر انجام قطع می شود . مصدوم ممکن است نشانه های از تزریق روی یک یا دو بازو داشته باشد .
آرام بخش ها :
تنفس کم عمق می شود . پوست مصدوم سرد ومرطوب می شود . ضربان سریع وضعیف ، احتمالاً بیهوشی .
محرک ها :
- مصدوم هیجان زده می شود . وبه فراوانی عرق می کند .
- مصدوم ممکن است دچار توهم ورعشه شود.
مواد توهم زا :
- مصدوم مضطرب شده وعرق می کند.
- مصدوم ممکن است دست به رفتار عجیب غریب بزند .
مصرف بیش از اندازه ی آسپیرین :
- مصدوم ممکن است دچار دل درد شود . واستفراغ کند واستفراغ ممکن است خون آلود باشد.
- مصدوم ممکن است بی حال وخواب آلوده شود.
- مصدوم احساس می کند که گوشش زنگ می زند.
- اشکال در تنفس.
- مصدوم ممکن است به فراوانی عرق کند. و ضربان پر …
در مان :
آنچه را که تحت عنوان درمان عمومی مسمومیت گفته شده دنبال می کنیم . مصدوم را به صورت اورژانس به بیمارستان برسانید وبرای شروع روشهای نجات زندگی آماده باشید.
مسمومیت ناشی از الکل :
الکل ماده ای است که سلسله ی مرکزی اعصاب را کرخت می کند . تأثیر الکل بر افراد مختلف فرق می کند . نوشیدن الکل به مقدار کم تنها یک تغییر کوچک در حال عادی انسان ایجاد می کند ولی اگر نوشیدن ادامه یابد الکل روی ناحیه ی عالی استدلالی مغز قسمتی که مسئول کنترل شکیبایی وقضاوت انسان است اثر می گذارد . همچنانکه میزان الکل در خون افزایش پیدا می کند رفتار فرد مبالغه آمیز وهماهنگی در رفتار مختل می شود . سر انجام توانائی ذهنی وجسمی عمیقاً مختل شده وممکن است بیهوشی دست بدهد.

عوارض ونشانه ها :
- از تنفس مصدوم بوی الکل به مشام می رسد.
- مصدوم ممکن است نسبتاً هشیار باشد یا بیهوش شده باشد .
- اگر مصدوم بیهوش شده باشد ممکن است بتوانید او را بیدار کنید امّا دوباره خیلی سریع بیهوش می شود .
در مراحل اولیه بیهوشی :
- مصدوم تنفس عمیق می کشد .
- صورت مرطوب وبرافروخته است.
- نبض پر وکامل است .
در مراحل بعدی بیهوشی :
- ضربان سریع ولی ضعیف می شود.
- نفس کم عمق می شود.
- صورت مصدوم خشک وپف کرده به نظر می آید .
- چشمها ومردمک چشم ها ممکن است گشاد شود.
توجــــه :
اگر مصدوم زمین خورد و ضربه ای به سرش وارد شده عوارض ونشانه هایی که گفته شد احتمالاً تغییر پیدا می کند. منبع


لینک دائم
 

afsoon6282

مدیر تالار مهندسی كشاورزی
مدیر تالار
معرفی کنه‌کشها

معرفی کنه‌کشها

[FONT=&quot]بطور کلی تمام کنه کش های اختصاصی از طریق تماس اثر میگذارند.
[FONT=&quot]مهمترین سموم کنه کش:[/FONT]
[FONT=&quot]١- [/FONT] Dicofol[FONT=&quot] نام تجارتی: [/FONT]Kelthane
[FONT=&quot]دیکوفول اولین با در سال 1955 به وسیله کارخانه [/FONT]Rohm and haas[FONT=&quot] امریکا له بازار عرضه گردید،امروزه به وسیله کارخانه های مختلفی از جمله [/FONT]Merck[FONT=&quot] با نام تجاری [/FONT]Kelthane[FONT=&quot] تهیه می شود.یک ترکیب کنه کش کلره است و فرمول ساختمانی آن شباهت زیادی به [/FONT]DDT[FONT=&quot] دارد.[/FONT]
[FONT=&quot]2- [/FONT]Chlorobenzilate[FONT=&quot] نام تجارتی: [/FONT]Akar
[FONT=&quot]کلروبنزیلات با نام تجاری [/FONT]Akar[FONT=&quot] به فرمول [/FONT]C16H14CL2O3[FONT=&quot] اولین بار در سال 1952 به وسیله کارخانه [/FONT]Ciba-geigy[FONT=&quot] سوئیس به بازار عرضه گردید.آکار روی تمام حالات تکاملی کنه های گیاهی به ویژه خانواده های [/FONT]Tetranychidae[FONT=&quot] و [/FONT]Tenuipalpidae[FONT=&quot] موثر است و اثر تخم کشی آن له ویژه روی تخم های تابستانه کافی است.[/FONT]
[FONT=&quot]3- [/FONT]Bromopropylate[FONT=&quot] نام تجارتی: [/FONT]Neoron
[FONT=&quot]این ترکیب نخستین کنه کش بر اساس بروموبنزیلات است که در سال1966 توسط کارخانه [/FONT]GEIGY[FONT=&quot] سوئیس به بازار عرضه گردید.بطور کلی مقدار مصرف این سم برای کنه کش های حساس خانواده [/FONT]Tetranychidae 250[FONT=&quot] تا 500 گرم ماده خالص در هکتار و برای کنه های مقاوم به سموم فسفره 500 تا 700 گرم ماده خالص در هر هکتار است.[/FONT]
[FONT=&quot]4- [/FONT]Propargite[FONT=&quot] نام تجارتی:[/FONT]Omite
[FONT=&quot]این ترکیب در سال 1964 توسط کارخانه [/FONT]Rubber[FONT=&quot] امریکا معرفی گردیده است.برای انسان و دام خطر نسبتا کمی دارد.در شهرهای شمالی ایران خصوصا گرگان و گنبد بر ضد کنه عمومی گیاهان زراعی روی پنبه و گیاهات روغنی،کنه قرمز اروپایی روی درختان سیب،کنه قرمز مرکبات وکنه نقره ای مرکبات،کنه پاکوتاه چای و سایر کنه ها توصیه شده و کاربرد دارد.[/FONT]
[FONT=&quot]5- [/FONT]Tetradifon[FONT=&quot] نام تجارتی: [/FONT]Tedion V18
[FONT=&quot]جزء ترکیبات کلرو سولفونه محسوب می گردد و اولین بار در سال 1954 با نام تجاری تدیون به وسیله کارخانه [/FONT]Phillips roxane[FONT=&quot] هلند به بازار عرضه گردید.سمیت آن برای پستانداران بسیار جزئی است.در برگهای گیاه نفوذ عمقی دارد.در بازار به صورت های مختلف امولسیون و پودر قابل تعلیق عرضه شده است.[/FONT]
[FONT=&quot]6- [/FONT]Azocyclotin[FONT=&quot] نام تجارتی:[/FONT]Propal
[FONT=&quot] این ترکیب نسبتا برای پستانداران خطرناک است و باید در موقع مصرف دقت کرد چون در فضا پراکنده و از طریق تنفس نیز می تواند مسمومیت ایجاد کند.[/FONT]
[FONT=&quot]7- [/FONT]Benzoximate[FONT=&quot] نام تجارتی: [/FONT]Citrazon
[FONT=&quot]برای پستانداران بسیار کم خطر است.مصرف عمده آن علیه کنه قرمز اروپایی،کنه تارعنکبوتی درختان میوه،کنه زرد شرقی مرکبات،وکنه قرمز مرکبات می باشد.[/FONT]
[FONT=&quot]8- [/FONT]Chinomethionate[FONT=&quot] نام تجارتی: [/FONT]Morestan
[FONT=&quot]این ترکیب در سال 1962 بوسیله کارخانه [/FONT]Bayer[FONT=&quot] آلمان معرفی گردید.علاوه بر خاصیت کنه کشی،خاصیت قارچ کشی(سفیدک سطحی درختان میوه)و حشره کشی نیز دارد.دوره کارنس آن روی درختان میوه 2 هفته و روی سبزیها یک هفته توصیته میگردد.[/FONT]
[FONT=&quot]9- [/FONT]Clofentezine[FONT=&quot] نام تجارتی: [/FONT]Appolo
[FONT=&quot]جزء ترکیبات [/FONT]Tetrazine[FONT=&quot] محسوب می شود.کنه کشی است بادوام زیاد.سمیت آن برای پستانداران بسیار کم است.[/FONT]
[FONT=&quot]10- [/FONT]Fenbutatin oxide[FONT=&quot] نام تجارتی: [/FONT]Torque
[FONT=&quot]سمیت آن برای پستانداران کم است.مصرف عمده آن در ایران بر علیه کنه قرمز اروپایی به نسبت یک در هزار از فرمولاسیون تجارتی است.[/FONT]
[FONT=&quot]11- [/FONT]Hexythioazox[FONT=&quot] نام تجارتی: [/FONT]Nissorun
[FONT=&quot]کنه کش نسبتا جدیدی است که در سال 1373 ورود و مصرف آن در ایران مجاز شده است. سمیت آن برای پستانداران بسیار کم است.استفاده از آن علیه کنه قرمز مرکبات توصیه شده است و مقدار مصرف آن 5-7 در هزار همراه با روغن به میزان یک در صد توصیه می گردد.[/FONT]
[FONT=&quot]12- [/FONT]Fenpropathrin[FONT=&quot] نام تجارتی: [/FONT]Danitol
[FONT=&quot]علاوه بر اثر حشره کشی دارای اثر کنه کشی قابل توجهی است.البته علاوه بر کنه قرمز اروپایی روی سایر انواع کنه ها نیز موثر می باشد.مقدار مصرف آن از فرمولاسیون تجارتی به نسبت 2 در هزار توصیه می گردد.[/FONT]
[FONT=&quot]13- [/FONT]Dinocap[FONT=&quot] نام تجارتی: [/FONT]Karathane
[FONT=&quot]این ترکیب با نام تجارتی کارتان در سال 1946معرفی گردید.دوره کارنس ([/FONT]PHI[FONT=&quot]) کاراتان در مورد درختان میوه حدود 21 روز و روی گیاهان جالیزی و سبزیجات حدود یک هفته توصه می گردد.[/FONT]
[FONT=&quot]14- [/FONT]Binapacril[FONT=&quot] نام تجارتی: [/FONT]Morocid
[FONT=&quot]در بازار با نام های تجارتی مختلفی عرضه می گردد که مشهورترین آن[/FONT]Morocid[FONT=&quot] است.این ترکیب حدود 17-16 سال است از لیست سموم حذف شده است.[/FONT]
[FONT=&quot]15- [/FONT]Chloropropylate[FONT=&quot] نام تجارتی: [/FONT]Rospin
[FONT=&quot]خصوصیات کنه کشی آن شبیه [/FONT]Akar[FONT=&quot] است.اما برخلاف آکار روی گیاهان سوختگی ایجاد نمیکند.[/FONT]
[FONT=&quot]16- [/FONT]Cyhexatin[FONT=&quot] نام تجارتی: [/FONT]Plictran
[FONT=&quot]پلیکتران دارای طیف وسیع کنه کشی است و حتی روی کنه های حیوانی هم مصرف می شود.(کنه قرمز اروپایی روی درختان میوه و همچنین علیه کنه ها در گلخانه ها در گذشته کابرد داشت).[/FONT]
[FONT=&quot]منبع: گیاهپزشکی و مهندسی کشاورزی به نقل از کشاورز تنها

[/FONT]
لینک دائم
[/FONT]
 

afsoon6282

مدیر تالار مهندسی كشاورزی
مدیر تالار
مگس سرکه قهرمان تحقیقات ژنتیکی

مگس سرکه قهرمان تحقیقات ژنتیکی

پنجاهمین کنفرانس تحقیقاتی مگس سرکه (دروسفیلا) پایان این هفته در شهر شیکاگوی امریکا برگزار خواهد شد. به نوشته روزنامه شیکاگو تریبیون در اینترنت، در کنفرانس تحقیقاتی امسال، هزار و پانصد محقق و زیست شناس از نقاط مختلف دنیا برای اطلاع از تازه ترین دستاوردهای تحقیقاتی درباره مگس سرکه به شهر شیکاگو خواهند امد.
مگس میوه که با نام های دیگری چون دروسفیلا و مگس سرکه نیز شناخته شده است، به تصور بسیاری از مردم فقط یک افت است که به محصولات گیاهی اسیب می رساند ولی واقعیت ان است که تشابه زیاد ساختار ژنتیکی این حشره کوچک با انسان، ان را به موجودی بی نظیر برای پژوهش در عرصه ژنتیک تبدیل کرده است.
پرورش مگس میوه در محیط ازمایشگاهی، به دانشمندان کمک کرد تا در اوایل قرن بیستم میلادی محل برخی از ژن هایی را که کنترل کننده ویژگی های رفتاری هستند، شناسایی کنند.
در سال دو هزار میلادی، مگس میوه به اولین موجود چند سلولی تبدیل شد که طرح نقشه برداری و تعیین توالی کل ژنوم ان با موفقیت انجام شد.
با گذشت یک قرن از آغاز تحقیقات درباره ساختار ژنتیکی مگس میوه و ظهور فناوری های نوین در عرصه تحقیقات ژنتیک، این حشره کوچک دریچه جدیدی را به سمت توسعه دانش انسان درباره منشاء بسیاری از بیماری ها از جمله سرطان و افسردگی گشوده است و بزودی زمینه لازم برای ارائه درمان های کم هزینه برای چنین بیماری هایی را فراهم خواهد کرد. منبع

لینک دائم
 

afsoon6282

مدیر تالار مهندسی كشاورزی
مدیر تالار
معرفی راسته‌ی مگسها و پشه‌ها (دوبالان Diptera)

معرفی راسته‌ی مگسها و پشه‌ها (دوبالان Diptera)

راسته دیپترا ( Diptera) دربرگیرنده دو گروه عمده از حشرات یعنی پشه­ها و مگس­ها است. دیپترا به معنای دو بال است یعنی یک جفت بال عقبی این حشرات از بین رفته و به اعضایی به نام هالتر (Halter) یا بالانسیر (Balancier) تبدیل شده که وظیفه حفظ تعادل حشره به هنگام پرواز بر عهده دارد. در راسته دیپترا لاروها و حشرات کامل در محیط­های مختلفی دیده می­شوند که تعدادی از آن‌ها گیاهخوار، تعدادی نیز شکارگر و آبزی هستند.
راسته دیپترا به دو زیر راسته تقسیم می­شوند:
1- زیر راسته نماتوسرا ( Nematocera) که دربرگیرنده پشه­ها است.
2- زیر راسته براکیسرا ( Brachycera) .
در زیر راسته نماتوسرا که دربرگیرنده پشه­ها است، شاخک­ها بلند است یعنی تعداد بندهای شاخه­ها بیش از سه عدد است. در حالیکه در زیر راسته براکیسرا عموماً شاخک­ها سه بندی بوده و عضوی مو مانند به نام آریستا ( Arista) در انتهای بند سوم وجود دارد.
زیر راسته نماتوسرا از مهمترین حشرات بهداشتی هستند که در ذیل به تعدادی از خانواده­های آن اشاره می­کنیم:
خانواده کولیسیده ( Culicidae) انتشار جهانی دارد و همه مردم با این حشرات آشنا هستند. این حشرات خونخوار بوده و ناقل بیماری­های خطرناکی می­باشند. از جمله گونه­های این خانواده پشه­های آنوفل است که بیماری مالاریا را منتقل می­کنند.
خانواده تیپولیده ( Tipulidae) در واقع بزرگترین خانواده راسته دوبالان است که در طبیعت به وفور دیده می­شود و لاروهای آن‌ها از مواد آلی تغذیه می­کنند. حشرات کامل دارای پاهای بسیار بلند و شکننده­ هستند و گاهی وارد منازل می­شوند.
خانواده سیسی­دومئیده ( Cecidomyiidae) است که تعدادی از آنها گیاهخوار هستند واز آفات مهم به حساب می­آیند.
خانواده آفیدولیتس­آفیدومایزا ( Aphidoletes aphidomyza) است که شکارگر هستند و از حشرات مضر تغذیه می­کنند.
خانواده کایرونومیده ( Chironomidae) است که آبزی بوده از موجودات مختلف و منابع گیاهی در داخل آب تغذیه می­کنند.
گونه‌های زیر راسته براکیسرا که بیشتر بر روی گیاهان زینتی دیده می­شوند به سه گروه تقسیم شده‌اند:
1- آسیلومورفا Asilomorpha
2- مسکومورفا Muscomorpha
3- تابانومورفا ( Tabanomorpha)
- خانواده آسیلو مورفا ( Asilomorpha) : مگس هایی هستند که یک خانواده از آن‌ها به نام آسیلیده ( Asilidae) و دیگری رابر فلایز (Robber flies) است. این مگس­ها در واقع بسیار بزرگ و شکارگر هستند و در طبیعت از بسیاری حشرات حتی از زنجره­های بسیار بزرگ تغذیه می­کنند و جزء حشرات مفید می‌باشند.
آیا از مگس­های خانواده آسیلیده امروزه در مبارزه بیولوژیکی استفاده می­شود؟
از مگس­های خانواده آسیلیده بعنوان آفت بیولوژیک استفاده نشده است ولی بهرحال تعدادی از حشرات در طبیعت شکارگر هستند و در کاهش تمام جمیعت آفات نقش ارزنده­ای را ایفا می­کنند ولی بدلیل اینکه تمایل خاصی به تغذیه از یک گونه خاص ندارند عموماً از این‌ها در کنترل بیولوژیک استفاده نمی­شود.
- خانواده تابانو مورفا ( Tabanomorpha) : مگس­های این خانواده مثل خانواده تابانیده بر روی چهارپایان و احشام ایجاد بیماری می­کنند و در واقع مراحل لاروی خود را داخل بدن احشام اهلی و وحشی سپری می‌کنند و در داخل بدن احشام (مثل اسب و گوزن) بیماری­های خطرناکی را ایجاد می‌کنند.
- خانواده مسکو مورفا ( Muscomorpha) : مگس‌های این خانواده فوق­العاده مهم و بزرگ هستند. تعدادی از مگس­های این خانواده از گیاهان تغذیه می­کنند و تعدادی نیز مثل خانواده تاکینیده ( Tachinidae) از جمله مهم‌ترین دشمنان طبیعی آفات هستند لذا تعدادی از گونه­های این خانواده در کنترل بیولوژیک آفات مورد استفاده قرارگرفته است.
آیا از راسته مسکو مورفا خانواده­ای وجود دارد که گونه­های آن از آفات گیاهان زینتی محسوب بشوند؟
مهم‌ترین خانواده زیر راسته مسکو مورفا که آفت گیاهان زینتی بوده خانواده آگرومایزده ( Agromyzidae) است که تحت نام لیف ماینرز (Leaf miners) یا مینوز نام برده می­شود. مراحل لاروی این دوبالان در داخل پارانشیم برگ سپری می­شود و تخم­های خودشان را در داخل بافت گیاهان مختلف قرار می­دهند، و لارو آن‌ها در داخل پارنشیم برگ بین اپیدرم پشتی و اپیدرم زیرین تونل و گالری­هایی بشکل‌های مختلف ایجاد می­کنند. در تراکم­های بالا در روی هر برگ ممکن است حدود 20 لارو بتوانند رشد و نمو بکند.
از دیگر خانواده های راسته مسکومورفا خانواده تفراتیده (Tephritidae) است که گونه­های مختلف آن مثل سراتیتس کاپیتاتا (Ceratitis capitata) و رائگولیتیس پومونلا (Rhagoletis pomonella) از آفات مهم درختان میوه به حساب می­آیند.
همچنین خانواده آنتومیلیده ( Anthomyliidae) است که تعدادی از گونه­های آن از گیاهان تغذیه می­کنند. خانواده سارکوفاژیده ( Sarcophagidae) و کالیفوریده ( Calliphoridae) نقش تمیز کننده محیط را بعهده دارند. تعدادی از گونه­های خانواده کالیفوریده در روی احشام (مثل گاو و گوسفند) ایجاد بیماری‌هایی می­کنند که در مواردی منجر به مرگ آن‌ها می­شود، لذا برای کنترل آن‌ها در کشورهای آمریکایی از روش عقیم کردن نرها و رهاسازی آن‌ها استفاده شده ­است که نتایج خوبی به همراه داشته است.
خانواده تاکینیده ( Tachinidae) از دیگر خانواده­های مهم زیر راسته مسکومورفا است که همه گونه­های آن‌ها بدون استثناء پارازیت گروه‌های مختلف حشرات مثل لارو پروانه­ها بشمار می روند.
خانواده دیگر این زیر راسته اواستریده ( Oestridae) است که مثل خانواده تابانیده پارازیت چهارپایان اهلی می­باشد. منبع

لینک دائم
 

afsoon6282

مدیر تالار مهندسی كشاورزی
مدیر تالار
کتاب راهنمای آفت کشهای ایران

کتاب راهنمای آفت کشهای ایران

عدم دسترسی کشاورزان و کارشناسان کشور به اطلاعات و منابع علمی کافی در زمینه کنترل شیمیایی آفات باعث شده است که فقط چند قلم از حشره کش‌ها ، علف کش‌ها و قارچ کش‌ها برای طیف وسیعی از آفات مزارع، باغ‌ها، گلخانه‌ها وحتی بهداشت توصیه و مصرف شوند به طوری که در سالهای اخیر مقدار مصرف آنها در کشور نگران کننده است. امید است با انتشار این کتاب، مصرف انواع آفت کش‌ها در ایران روند منطقی به خود بگیرد. راهنمای آفت کش های ایران 1388، حاوی اطلاعات آفت کش‌ها یی است که از گزارش های تحقیقاتی موسسه تحقیقات گیاهپزشکی کشور و سایر ارگانهای ذیربط و دیگر منابع معتبر علمی تهیه شده است و شامل دوبخش مهم می‌باشد:
1- راهنما برحسب محصول/آفت /آفت کش:که به آسانی می‌توان آفت کش مربوط به هر یک از انواع بیماری‌ها ، علف های ‌هرز ، حشرات و سایر آفات را در یک محصول پیدا کرد.
2- راهنما برحسب آفت‌کش :در حدود 247 آفت‌کش ثبت شده در کشور براساس نام عمومی مرتب شده است .وبرای هر یک از آفت کش‌ها توضیحاتی مشتمل بر نحوه استفاده صحیح از آنها به منظورافزایش کارایی و کاهش اثر سوء آن روی انسان و محیط زیست ارائه گردیده است.
این کتاب به همراه لوح فشرده در قالب نرم افزاری که دارای ابزار جستجو است ارائه‌ می‌شود. استفاده از این کتاب به منظور انتخاب و کاربرد صحیح آفت کش‌ها برای افرادی که ناگزیر به استفاده از آفت‌کش‌های شیمیایی هستند پیشنهاد می شود.
نویسندگان: دکترعزیز شیخی گرجان، دکترحسین نجفی، دکترسعید عباسی، مهندس فاطمه صابرفر ومهندس مرضیه رشید
این کتاب در بیست ‌و دومین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران از 16 تا 26 اردیبهشت‌ماه سال 1388 در مصلی امام خمینی(ره) در غرفه موسسه تحقیقات گیاه‌پزشکی کشور عرضه خواهد شد.
ضمنا فروش آنلاین کتاب و لوح فشرده آن بزودی از طریق این سایت آغاز خواهد شد. منبع


لینک دائم
 

afsoon6282

مدیر تالار مهندسی كشاورزی
مدیر تالار
زنبور تریکوگراما یاور کشاورزان و باغداران

زنبور تریکوگراما یاور کشاورزان و باغداران

زنبور تریکوگراما حشره ریز و ظریفی است که حدود یک میلیمتر طول داشته و متعلق به خانواده ای از زنبورها تحت نام Trichogrammatidae میباشد. این خانواده از زنبور ها به طور کلی پارازیتوئید (انگل) تخم بویژه پروانه ها می باشند که تعدادی از این پروانه ها جزء آفات مهم و اصلی محصولات کشاورزی هستند و هر ساله کشاورزان و باغداران را وادار به مبارزه بر علیه آنها می نمایند. این زنبورها به واسطه پنجه پای سه بندی به راحتی قابل تشخیص بوده و به واسطه اینکه تخمهای انگلی شده (پارازیت شده) توسط این زنبورها پس از چند روز سیاهرنگ میشوند، در شرایط صحرایی براحتی قابل تشخیص و جمع آوری میباشند.

این زنبورها بسته به حجم تخم میزبان از یک تا چند عدد تخم داخل میزبان قرار می دهند و این تخمها حدودا پس از 24 ساعت تفریخ شده و لاروهای زنبور از محتویات تخم میزبان تغذیه نموده و پس از چند روز سیاهرنگ می شوند ، در شرایط صحرایی براحتی قابل تشخیص و جمع آوری می باشنددر حال حاظر از این زنبورها به طور گسترده در مناطق شمالی کشور در مبارزه با کرم ساقه خوار برنج ، آفت کلیدی محصول برنج ، استفاده می شود . از آفات دیگری که در سطح کشور از این زنبور ها در جهت کنترل آنها در سطوح نسبتا محدود تری استفاده می شود ، می توان به کرم قوزه پنبه ، کرم ساقه خوار اروپایی ذرت ، کرم گلوگاه انار و کرم سیب اشاره نمود . نکته مهم در کاربرد زنبورها این است که انها به شرایط نامساعد محیط در هنگام رهاسازی ( همانند بارندگی و دماهای بالا ) و سمپاشی و یا بادبردگی سم از مزارع مجاور بسیار حساس بوده و در چنین شرایطی از بین رفته و نمی توان از رهاسازی انتظار موفقیت داشت.
با توجه به اینکه میزبان های زنبور پارازیتوئید تریکگراما(پروانه های آرد و دانه های غلات) از عوامل مهم تولید این زنبور در اجرای برنامه های کنترل بیولوژیک آفات توسط زنبور تریکوگراما می باشد مشخص کردن میزبان مناسب اهمیت ویژه ای دارد.
در این تحقیق در آزمایشگاه پروانه آرد روی آرد گندم و پروانه Sitotroga cerealella روی واریته های مختلف گندم و جو پرورش می یابند و با آزمایش فاکتوریل در طرح پایه بلوک های کامل تصادفی فاکتور A در دو سطح (پروانه آرد و پروانه دانه غلات)و فاکتور B در 6 سطح (واریته های گندم، جو و نیز آرد)با 5 تکرار از نظر فراهم کردن زمنه مناسب برای تولید تخم، لارو، شفیره و حشره کامل مورد مقایسه قرار می گیرند. پس از گروه بندی میانگین تیمارهای مرکب با آزمون چند دامنه دانکن از بین میزبان ها و غذاهای مناسب پروانه ها، 2 میزبان برتر با غذاهای مناسب انتخاب می شوند و پروانه های مزبور مجدداً در روی آنها پرورش می یابند و با 25 تکرار میانگین های تخم، لارو، شفیره و حشره کامل با آزمون T-استودنت مورد مقایسه قرار می گیرند. جهت بررسی فعالیت زنبور تریکوگراما در روی تخم های تولید شده در روی دو میزبان مناسب، تخم های تولید شده بوسیله این میزبانها در اختیار زنبورهای تریکوگراما قرار می گیرند و زنبورهای پارازیتوئید به تفکیک تخم ها را پارازیته می کنند.
از نظر درصد پارازیتسم تخم ها، میانگین درصد پارازیتسم آنها پس از تبدیل و تغییر شکل داده ها با آزمون T-استودنت با یکدیگر مقایسه می گردند این عمل برای 5 نسل متوالی زنبور پارازیتوئید ادامه می یابد و در نهایت گونه میزبان و نوع غذایی که امکان تولید زنبور تریکوگراما با درصد پارازیتسیم بیشتر و فعالیت و تحرک زیادتر را فراهم می سازد مشخص می شود.

فعالیت زنبور تریکوگراما از نظر میزان تحرک و درصد پارازیتسیم در شرایط گلخانه ای نیز بررسی می گردد.
زنبور پارازیتوئید و مبارزه بیولوژیک علیه آفات گیاهی
جمعیت انسان در کره زمین رو به افزایش است. بشر برای تامین نیازهای خود ، و ایجاد مزارع گسترده تر و بهره برداری بیشتر،اکوسیستم های طبیعی را بر هم زده و موجب تخریب جنگلها ،نابودی خاک،گیاهان خودرو و حیات وحش شده است.ممکن است در کوتاه مدت ، روشهای بهره برداری متکی بر تکنولوژی ماشینی ومواد شیمیایی مصنوئی ،پر بازده باشد اما پایدار نبوده و باعث آلودگی محیط خواهد شد.در آغاز قرن بیست و یکم ،تولید بیشتر و در عین حال حفظ محیط زیست موضوعاتی است که تعادل آنها مورد توجه انسان قرار گرفته است.در این راستا مبارزه بیولوژیکی میتواند راهکار مناسبی باشد.
در بین مجموعه غنی حشرات حشره خوار،سهم زنبور های پارازیتوئید تریکوگراما، شکارچی کریزوپا chrysopa کفشدوزکها coccenelidae از نظر کارائی تکنولوژی تولید انبوه و وسعت کاربرد در مقام اول قرار دارد.پرورش و رها سازی زنبور تریکوگراما نزدیک به صد سال است که در دنیا ،ذهن حشره شناسیان ،کشاورزان و باغداران و شرکتهای خصوصی را به خود مشغول کرده است.زنبور پارازیتوئید جنس،trichogramma از خانواده trichogrammatidae و بالاخانواده chalcidoidaeمهمترین عامل کنترل کننده آفات حشرات به خصوص پروانه ها به شمار میرود. نسلهای زیاد ،چند میزبانه بودن،سازگاری در اقلیمهای مختلف و قابلیت پرورش روی میزبانهای واسطه از ویژگیهای این حشره مفید هستند. اهمیت زنبور تریکوگراما در مبارزه بیولوژیک باعث توجه زیاد به این حشره نیز گردیده است و تا کنون 145گونه از این حنس در دنیا شناسایی شده است.هیچ پناهگاهی عاری از یخ وجود نداشته که تریکوگراما در آنجا فعال نباشد ، از شمالیترین کمربند قطب شمال از ارتفاع 3000متری و تا گرمترین صحراها تریکوگراما جمع آوری شده است.تاریخچه استفاده از تریکوگراما برای کنترل آفات به گذشته دور بر میگردد،از سال 1926که flanders سیستم تولید انبوه تریکوگراما را روی تخم غلات (sitotrogacerealella)مورد استفاده قرار داد.
کاربرد تریکوگراما در خیلی از کشورها مورد توجه قرار گرفت.در 25 سال گذشته کاربرد وسیعی از این پارازیتوئید علیه کنترل آفات در بیش از 30 کشور جهان انجام گرفته است(Li,1994) سالانه حدود 32میلیون هکتار از زمین های کشاورزی و جنگلی تحت پوشش کنترل بیولوژیک آفات توسط تریکوگراما قرار دارد.

کشورهای تازه استقلال یافته شوروی سابق با27/6 میلیون هکتار رهاسازی سالانه تریکوگراما مقام نخست را در دنیا دارا میباشند. چین با 2/1 میلیون هکتار ،مکزیک با 2 میلیون هکتار رهاسازی سالانه تریکوگراما در مکان های بعدی قرار دارند.به دلیل پرورش انبوه آسان و حمله به تعداد زیادی از آفات مهم امروزه در سراسر دنیا گونه های مختلف تریکوگراما به طور گسترده برای مبارزه با آفات مهمی چون ساقه خوار نیشکر و ذرت،کرم سیب،کرو قوزه پنبه،جوانه خوتر صنوبر و... استفاده میشود. به طوری که تولید و کاربرد زنبور تریکوگراما در شوروی سابق باعث افزایش محصول 200-170 کیلوگرم گندم زمستانه،230-180 کیلوگرم ذرت ،3000-2500 کیلوگرم چغندر قند و3000-2000 کیلوگرم کلم در هر هکتار شده است.
تا کنون 2 گونه تریکوگراما برای استفاده در مزارع و باغات به تولید انبوه رسیده است که در میان آنها گونه های :
trichogramma evanescens , T.dendrolimi , T. ostrinia ,
T. pretrinia , T. chilonis (T.confusum) & T. maidis
(T. brassicae)
در سطح وسیع برای کنترل آفات درجه اول محصولات زراعی و باغی جنگلی استفاده میشود.
گونه T.brassica بیشترین گسترش را در نقاط مختلف کشور ما داشته است و اغلب در انسکتاریومهای دولتی و خصوصی پرورش داده می شود.در کشور ما در سال های اخیر تولید و رها سازی زنبور تریکوگراما در مزارع برنج،پنبه،ذرت،باغهای میوه انار و سیب برای کنترل آفات مهمی چون کرم سافه خوار برنج ، کرم قوزه پنبه، کرم ساقه خوار ذرت، کرم گلوه گاه انار و سیب ،گسترش قابل توجه داشته است
شکل شناسی و زیست شناسی زنبور تریکو گراما

زنبور تریکو گراما ، حشره کوچکی است که اندازه آن حدود 3 تا 4 میلی متر و به رنگ زرد خرمایی و مایل به سیاه می باشد. جزئیات شکل ظاهری زنبور به راحتی با چشم غیر مسلح دیده نمی شود .
زنبور تریکو گراما با ایجاد سوراخ در پوسته تخم آفت در داخل آن یک تا دو عدد تخم ، قرار می دهد . بعد از 8 تا 12 روز ( در دمای 25 تا 28 درجه سانتی گراد ) زنبور از داخل تخم ، خارج می شود . هر زنبور ماده در حدود 40 تا 70 عدد تخم میزبان را پارازیت می کند . زنبور تریکو گراما برای یافتن تخم میزبان در مزرعه ، پرواز کوتاهی انجام می دهد . دامنه پرواز آنها در حدود 5 تا 50 متر است .
در طبیعت هنگامی که درجه حرارت کاهش می یابد ، زنبورها در قسمتی از گیاه که در آفتاب قرار دارد ، فعالیت می کنند و بالعکس در صورت افزایش درجه حرارت محیط ، اکثرا" زنبورها به پشت برگ رفته و در سایه تخمریزی می کنند .
باید توجه داشت که :
زمستان گذرانی زنبور تریکو گراما به صورت پیش شفیرگی در تخم های میزبان روی علفهای هرز صورت می گیرد .

تکثیر انبوه زنبور های تریکوگراما

در تولید انبوه زنبورهای تریکو گراما در انسکتاریوم از تخم حشره میزبان به نام بید غلات ( سیتوترو گا ) و بید آرد ( افیستا ) در آزمایشگاه استفاده می شود . برای تکثیر زنبورهای تریکوگراما در ماه های تابستان و پاییز از کانون های طبیعی ، زنبورهای بومی جمع آوری می شوند . بدین طریق که زنبورهای بومی روی تخم میزبان اصلی و یا تخم میزبان واسط که به عنوان تله در کانون های طبیعی زنبور جایگذاری شده اند ، تخمریزی می کنند . سپس تخم پارازیت شده برای طی مراحل رشد و خروج زنبور به انسکتاریوم منتقل می شود . این زنبورها در پاییز و زمستان به صورت محدود تکثیر می شوند. در ا بتدای فصل بهار تولید انبوه شروع می شود و تا پایان سال زراعی ادامه دارد. مناسب ترین درجه حرا رت برای تکثیر زنبورهای تریکوگراما 27 – 25 درجه سانتی گراد و 80 – 70 درصد رطوبت نسبی است. منبع

لینک دائم
 

afsoon6282

مدیر تالار مهندسی كشاورزی
مدیر تالار
شماره‌ی جدید ماهنامه دام، کشت و صنعت

شماره‌ی جدید ماهنامه دام، کشت و صنعت

ماهنامه دام، کشت و صنعت

ماهنامه کشاورزی

شماره 110، اسفند 1387 - گندم کاران عزیز مراقب باشید آفت سن شما را غافلگیر نکند: با آغاز فصل بهار، خطر در راه است.
تهیه و تنظیم: گروه تخصصی زیر بخش زراعت ص 26
- شته سبز هلو ص 36

لینک دائم
 

afsoon6282

مدیر تالار مهندسی كشاورزی
مدیر تالار
زنبور عسل و خلقت هوش مصنوعی در این حشرات

زنبور عسل و خلقت هوش مصنوعی در این حشرات

دانشمند‌ان در پژوهشی جدید از نوع نگاه زنبورها برای طراحی سیستم‌های هوشمند بهره گرفتند. نتایج یک پژوهش جدید نشان می‌دهند زنبورهای عسل می‌توانند یاد بگیرند، چطور چهره انسانها را حتی از نقطه نظرهای مختلف تشخیص دهند. پژوهشگران در تحقیقی جدید و با توجه به نتایج به دست آمده خاطر نشان کردند که از این توانایی زنبورهای عسل می‌توان برای ارتقای سیستم‌های هوش مصنوعی و برنامه‌های رایانه‌یی تشخیص چهره استفاده کرد.
آدریان دییر ــ محقق دانشگاه موناش استرالیا ــ در این باره اظهار کرد: نتایج پژوهش ما در حوزه‌های جدید فن‌آوری به ویژه‌ رشد و ارتقای سیستم‌های تصویربرداری قابل استفاده است. وی افزود: آنچه ما در این پژوهش نشان داده‌ایم این است که مغز زنبور در واقع در یادگیری کارها و وظایف پیچیده بسیار خوب عمل می‌کند.
گفتنی است، مغز این حشره حاوی کمتر از یک میلیون نورون است. با توجه به کشف این قابلیت در زنبورهای عسل، نتایج این تحقیق برای برنامه‌ریزی‌های رایانه‌یی و فن‌آوری‌های تصویربرداری بسیار سودمند و قابل استفاده خواهد بود. این متخصصان در تلاش برای تبیین فعالیت‌های پیچیده تشخیص بصری با استفاده از حداقل منابع سخت‌افزاری‌ هستند.
آنها اظهار می دارند که بسیاری از سیستم‌های تشخیص هوش مصنوعی که هم اکنون در دسترس هستند کارایی ضعیفی در امر شناسایی چهره دارند، اما زنبورهای عسل به مکانیسمهایی مجهز هستند که می‌توانند این کار را به گونه‌ای شگفت‌انگیز و خارق العاده انجام دهند. پژوهشگران دریافته‌اند که مغز یک زنبور تنها در طول یک روز می‌تواند یک کار پیچیده را یاد بگیرد. منبع: وبلاگ تخصصی آفات


لینک دائم
 

afsoon6282

مدیر تالار مهندسی كشاورزی
مدیر تالار
معرفی کنه واروا انگل زنبوران عسل

معرفی کنه واروا انگل زنبوران عسل

مقدمه

واروا اولین بار توسط جاکوبسون در سال 1904 در جزایر جاوای اندونزی بر روی زنبور عسل هندی Apis cerana مشاهده شد. بین این انگل و این زنبور از مدت های مدید، همزیستی بوده است. بر اساس نظر گروبوف Grobov، انتقال این انگل به زنبور عسل اروپایی در نتیجه عوامل ذیل است:
ـ جایگزینی زنبور عسل هندی با زنبور عسل اروپایی Apis mellifera بمنظور بالا بردن میزان تولید زنبورستانها در این مناطق.
ـ از بین رفتن محیط طبیعی زنبور عسل هندی ، بدلیل توسعه شهرسازی یا بدلیل تغییر شیوه های کشاورزی.
بنظر میرسد در حدود سالهای 1960واروا یک جابجایی در محیط زیست خود داشته و از زنبور عسل هندی به زنبور عسل اروپایی منتقل گردیده است، تغییری که بر اساس قوانین تکاملی می بایست سالهای سال طول می کشید تا بطور طبیعی رخ دهد.
واروا در سال 1964 در زنبور عسل اروپایی دیده شد. از آن زمان انگل با سرعت سرسام آور منتشر شد و واروا در میزبان جدید با هیچ مانعی برای رشد خود برخورد نکرد. اگر زیست شناسی زنبور عسل اروپایی و زنبور عسل هندی مقایسه شود این توسعه برق آسا قابل توجیه خواهد بود:
ـ در زنبور عسل هندی (دوره تکاملی 17 روز ) واروا نمیتواند جز در شفیره های نر تکثیر نماید. زمان بسته ماندن درب شفیره های کارگر در این زنبور خیلی کوتاه بوده و اجازه نمیدهد سیکل توسعه انگل کامل شود.
ـ در زنبور عسل هندی ، رفتار جوریدن Epouillage یا پاک سازی فعال شده است. زنبور با خود جوری انگل را از خود دور میکند یا با دیگر جوری به زنبور آلوده دیگر کمک می نماید. در عرض دو دقیقه زنبور عسل هندی90% انگل ها را از خود دور کرده و این رفتار در زنبور عسل اروپایی وجود ندارد. با ترشح بزاق واروا در همولنف زنبور بالغ , رفتار خود جوری فعال میشود. رفتار جوریدن شفیره ها با تحریک قوه بینایی یا بویایی در زنبوران پرستار فعال میشود.

ـ بطور میانگین میزان درجه حرارت حجره های شفیره در زنبور عسل هندی 38 درجه سانتی گراد است , در حالیکه درجه حرارت مناسب برای تکثیر واروا بسته به درجه محیط بین 2/34-3/31 درجه سانتی گراد است.
ـ میزان هورمون جوانی در نزد زنبور عسل هندی خیلی کمتر از زنبور عسل اروپایی است و تولید مثل انگل را محدود می نماید، این هورمون عامل تنظیم رشد تخمدانها در واروای ماده جوان میباشد.
ـ غریزه نظافت گری Nettoyage:در زنبور عسل اروپایی نسبت به زنبور عسل هندی از رشد کمتری برخوردار است از اینروست که در زنبور عسل هندی شفیره های آلوده و تلف شده در داخل حجره ها نقش تله را برای انگل دارند.
از سال 1964، انگل در اغلب مناطق دنیا بجز چند منطقه که فعلاً آلوده نیستند، شروع به گسترش نموده و باعث تلفات در تعداد زیادی از کلنی ها شده است.

سبب شناسی
عامل بیماری جرب بنام واروا می باشد که دارای دو جنس است. جنس نر، و جنس ماده که عامل انتشار آلودگی است. جنس ماده هم بر روی بالغین و هم بر روی شفیره ها زندگی میکند و جنس نر فقط بر روی شفیره ها یافت میشود.
واروای ماده بیضوی شکل و شبیه خرچنگ کوچک میباشد و 1/1 میلی متر طول و 6/1 میلی متر پهنا دارد. قسمت پشتی از یک مجموعه صفحه که به هم وصل شده اند پوشیده شده است.
واروای نر، از نظر شکل با ماده تفاوت داشته ، شکل آن گرد (قطر 0/8 میلیمتر) و رنگ آن سفید است. بدنی نرم داشته و شیارهایی بر روی پشت دارد، گوشه گیر بوده، تغذیه نمیکند یا از بقایای غذایی استفاده میکند. چهار جفت پای او بطرف جلو کشیده شده است. بجز داخل حجرات آن را نمیتوان دید و زندگی میکند تا تولید مثل نماید.


مراحل تکاملی واروا:
... بقیه در ادامه مطلب



تخم: بیضوی و حدود 5/0 میلی متر به رنگ سفید کمرنگ.
پیش لاروی: فرم غیر فعال، بی حرکت و خیلی مقاوم.
لاروی: بعد از پوست اندازی از مرحله پیش لاروی ,وارد مرحله لاروی میشود، در این مرحله نه میتواند تغذیه کند و نه حرکت نماید دارای شش پا است.
پیش شفیره ای Protonymphe: بعد از مرحله لاروی و پوست اندازی ظاهر شده، به رنگ سفید و دارای چهار جفت پا میباشد. این پروتونف یا پیش شفیره حرکت نمیکند یا خیلی کم با استفاده از پنجه ها، اما میتوانند کوتیکول را سوراخ کرده و از همولنف تغذیه کند.
شفیره ای Deutonymphe: بسته به جنس شکل آن تغییر کرده در ماده بیضوی شکل بوده، به رنگ سفید و پاها بطرف جلو کشید شده و تغذیه میکند. و در نر مثلثی شکل یا گرد و دارای شیار پشتی است.

تغذیه:
واروای ماده از همولنف لارو و شفیره ها و زنبوران بالغ تغذیه مینماید. محققین مختلف مقادیری برای میزان همولنف جذب شده قایل شده اند که بسته به وضعیت جرب در دوره سال تفاوت میکند. واروای ماده (وزن 3/0 میلی گرم ) دو ساعت تمام تغذیه میکند و1/0 میلی گرم افزایش وزن پیدا میکند.

محل انگل واروا:
در داخل کلنی انگل واروای ماده روی زنبوران بالغ بزرگتر از 2 روز، ترجیحاً زنبوران پرستار است. در مناطقی که جذب همولنف (همان خون زنبور است) میسر است یعنی در محل غشاء بین قطعات بدنی زنبور یا حلقه های شکمی_ پشتی یا بین مفاصل سینه و شکم یا سرو سینه یا پاها یک یا چند انگل میتوانند حضور داشته باشند.
انگل، زنبوران شهد آور را از زنبوران دیگر از طریق ترشح فرمون نازانوف که بر اساس سن زنبور ترشح میشود شناسایی میکند. زمانیکه ماده ها تغذیه نمیکنند، ترجیحاً جای آنها روی سینه میباشد تعداد واروا های که روی سینه میروند نسبت به درجه حرارت محیط حالت معکوس دارد و در 28 درجه سانتی گراد حداقل است.
تجارب نشان میدهد که 42% واروا ها، درجه حرارت سلولهای شفیره های نر (34-30درجه سانتی گراد) را ترجیح میدهند و 19% درجه حرارت سلولهای شفیره کارگر (36-34 درجه سانتی گراد) را بر می گزینند.
بعلاوه وجود سلولهای ملکه , واروا های ماده را جذب میکند. در شرایط آلودگی شدید واروا ها را میتوان داخل سلولهای در باز بیشتر از سه روزه و 2 تا 3% موارد داخل سلولهای ملکه یافت. واروا های نر را بجز در سلولهای درب بسته نر یا کارگر نمیتوان یافت.

دوره زندگی انگل:
مطالعات زیادی برای شناخت مراحل زندگی واروا انجام شده ولی تا کنون کاملاًََ شناخته نشده است دوره زندگی واروا با دوره زندگی زنبوران کارگر یا نر در مرحله شفیرگی, بستگی دارد.
واروای ماده بارور، قبل از بسته شدن درب سلول وارد آن شده داخل ژله مخفی میگردد, بعد درب حجره بسته میشود. واروا ابتدا از غذای لارو (ژله) و پس از تمام شدن آن از همولنف لارو استفاده نموده سپس شروع به تخمگذاری می نماید.
به فاصله هر 24 ساعت یک تخم و بین 2 تا 8 تخم گذاشته میشود. بر اساس تحقیقات انجام شده اولین تخم به واروای ماده و دومین به واروای نر تبدیل میشود و تخم بعدی دو مرتبه ماده میباشد.
لارو از تخم خارج شده نه میتواند تغذیه کند و نه حرکت نماید دارای شش پا است، بعد از 48 ساعت تبدیل به پیش شفیره می شود. لبه های آن گرد و با مشکل از نر که مثلثی تر است قابل تشخیص است. بعد از تغذیه بر روی لارو به شفیره تبدیل می شود . سرعت گذراندن وضعیت شفیره ای در واروا به شرایط آب و هوایی ایده آل بستگی دارد. حداقل دوره تخم تا شفیره برای ماده سه روز است. سه روز بعد با آخرین پوست اندازی بالغ میشود .
حدوداًَََ 24 ساعت بعد داخل حجره سر بسته جفتگیری می کند. نر بعد از جفتگیری در داخل سلول تلف شده و ماده از سلول خارج تا سیکل ادامه یابد. دوره تکاملی واروای ماده از تخم تا بلوغ 8 تا 9 روز است .
یک ماده تخم گذار میتواند چند دوره تخمگذاری نماید. بیش از 50% ماده ها سه دوره تخمگذاری دارند. برخی تا هفت دوره و تا سی تخم می گذارند.
یک ماده باکره میتواند از حجره خارج شود، این ماده بعد از گذراندن یک دوره روی زنبور بالغ، وارد حجره میشود یک تخم می گذارد که تبدیل به واروای نر میشود. فقط ماده های جوان مستعد باروری هستند. مشخص شده که ماده های باکره بارور شده، قبل از شروع دوره تخمگذاری، بایستی حدود پنج روز را روی زنبورداران بالغ بگذرانند تا از نظر جنسی بالغ شوند. این بلوغ جنسی از طریق بهره گیری از هورمون جوانی بدست می آید.
ارقام حاصله از شیوه رشد و تکثیر واروا از یک سیستم دقیق حکایت میکند و نشانگر تعادل در جمعیت واروا میباشد.
همانگونه که دوره زندگی زنبور بسته به شرایط تفاوت میکند ,در زمستان، خشکی، کم غذایی، افزایش و در شرایط آب و هوایی خوب کاهش می یابد ,دوره زندگی واروا نیز ثابت نیست، هماهنگ با شرایط منطقه , فصل و آب و هوا افزایش یا کاهش نشان می دهد.
حضور انگل در داخل حجره بر دوره شفیره سر بسته تأثیر گذاشته و آنرا طولانی میکند. درصد تولید مثل واروا بسته به گونه زنبور تفاوت میکند و از طرفی به تعداد زنبور پرستار بستگی دارد(اهمیت هورمون جوانی).

[FONT=&quot]دوره زندگی:
[/FONT] دوره زندگی واروای ماده در داخل کلنی در تابستان 2 تا 3 ماه و در زمستان شش ماه است. خارج از میزبان، این دوره بسته به شرایط آب و هوایی فرق میکند و در شرایط خوب از هفت تا نه روز میباشد. در شفیره هایی که در درجه حرارت محیط قرار گیرند واروای ماده تا 15 روز زنده مانده است.

[FONT=&quot]بیماریزایی:
[/FONT] واروا یکی از بیماریهای زنبوران عسل است که در هر شرایطی به تنهایی یا با حضور عوامل بیماریزا با سرعت منتشر می شود , بدون اینکه بهبودی یابد. اثر بیماریزایی واروا روی زنبوران بالغ و شفیره ها ظاهر میشود.

[FONT=&quot]علایم روی زنبوران بالغ :
[/FONT] [FONT=&quot]ـ اثرات جسمی: حضور یک یا چند انگل، زنبور را در حرکت ، پرواز و در همه فعالیت هایی که در داخل کلنی انجام میدهد ,دچار ناراحتی میکند .
[/FONT] ـ اثرات انگلی : بطور دوره ای واروای ماده همولنف زنبور را می مکد و باعث تضعیف زنبور میشود و در سوخت و ساز زنبور ایجاد اختلال می نماید. تخمین زده شده است که 1/0 یا 2/0 درصد حجم همولنف یک زنبور کارگر توسط واروا در هر وعده غذا بلع میشود و در یک دوره کامل زندگی زنبور، 40% حجم همولنف زنبور بلعیده میشود. کاهش تعداد سلولهای خونی (هموسیت ها) و تغییر میزان پروتئین همولنف نیز گزارش شده است. میزان اهمیت این تغییرات بستگی به تعداد انگل ها دارد. در هنگام آلودگی شدید، بر روی کار غدد ماندیبولار و هیپوفارنژیال اثر گذاشته و در نتیجه روی کیفیت ژله رویال اثر میگذارد. اثر دیگر آن مصرف ذخایر چربی است که اهمیت زیادی در متابولیسم زنبور عسل دارد.
ـ ناقل اجرام: منفذ حاصله از زواید دهانی واروا موقعیت را برای ورود اجرام بیماریزا مخصوصاً ویروس فلجی حاد فراهم میکند.
بطور کلی، زنبوران بالغ یک کاهش فعالیت را نشان میدهند که در نتیجه اختلال در سوخت و ساز آنهاست و منجر به کاهش عمر آنها میشود .در یک آزمایش ,گروهی از زنبوران آلوده با گروهی از زنبوران سالم در شرایط آزمایشگاهی مقایسه شدند . بعد از بیست و پنج روز 25% از زنبوران آلوده زنده ماندند ,در حالیکه از زنبوران سالم 50% زنده مانده بودند.

[FONT=&quot]علایم در شفیره ها
[/FONT] ایجاد جراحت: واروا با رفت و آمد به داخل حجره باعث تخریش و خسارت به صفحاتی که منشأ اندامهای ضمیمه میباشند، میشود. در نتیجه زنبوران ناقص الخلقه (بدون بال) متولد میشوند. کمبود جا حاصله از حضور واروا مانع رشد هماهنگ زنبور در آینده میشود.
[FONT=&quot]6% زنبوران متولد شده آلوده دچار نقص در اندازه شکم میباشند. برخی از لاروهای شدیداً آلوده، درست قبل از پوشیده شدن درب حجره، از حجره خارج گردیده و روی کف کندو می افتند. داخل حجره های آلوده، مصرف اکسیژن افزایش یافته و منجر به آسیب به لارو میشود.
[/FONT] اثرات انگلی: در اثر آلودگی در دوره شفیره ای، 15 تا 40 درصد حجم همولنف از بین میرود. این مسئله بر سوخت و ساز اثر گذاشته و منجر به تولد زنبوری ناتوان و محکوم به زندگی کوتاه با غدد تحلیل رفته، میگردد.
با وجود یک تا سه جرب حجم غدد هیپوفارنژیال 5/13% و وزن حشره بالغ 30% کاهش مییابد.
انتقال اجرام: بیماریزایی ثانوی توسط واروا مشاهده است. برخی بیماریهای مربوط به شفیره ها مثل لوک اروپایی، آمریکایی، نوزاد کیسه ای افزایش می یابد. اثر ویروس هایی که در کلنی وجود داشته ولی بیماریزایی نداشته اند ,تشدید میشود. با تغذیه مستقیم واروا از همولنف ویروس ها وارد بدن لارو شده ,باعث مرگ لارو یا تولد زنبور ناقص شده و یک وضعیت مشخص را بر روی قاب ها نشان می دهد. زنبوران آلوده ای که متولد میشوند از نظر جسمی کم و بیش ناقص هستند. وزن خود را از دست داده، بسته به شدت انگل، 6/21% وزن خود را از دست میدهند. وجود جرب ها بر روی زنبوران بالغ نیز اثرات این آلودگی را افزایش میدهند.



لینک دائم


ادامه در پست بعدی
 

afsoon6282

مدیر تالار مهندسی كشاورزی
مدیر تالار
ادامه پست قبلی

ادامه پست قبلی

علایم در کندو :
اولین مشکل و جزء لاینفک این آلودگی عدم ظهور علایم در شروع آلودگی است. بر حسب میزان آلودگی، فصل ,شرایط آب و هوایی، روش های پرورش و سایر آلودگیها، علایم با شدت کم و بیش ظاهر میشوند. در اوایل آلودگی زنبوردار حتی برای پیشگیری، نگرانی ندارد. فقط بعدها که فشار انگل افزایش یافت، علایم بروز میکند و زنبور دار مطلع می شود.

ـ علایم در جلوی کلنی:
· زنبوران تلف شده.
· زنبوران و شفیره های ناقص.
· لاروهای تازه جلوی تخته پرواز .
· زنبوران افتاده روی زمین، در حال حرکت بدون هدف.
· زنبوران بدون بال یا با پاهای ناقص.
· زنبوران فاقد مو و سیاه .
· وجود گروههای زنبور در نزدیک کلنی ها یا روی زمین یا روی شاخه درختان(زنبوران فراری).

ـ علایم در داخل کلنی:
· کاهش تخمگذاری ملکه.
· شفیره های موزاییک مانند.
· شفیره های زنده اما ناقص در داخل حجره های درب بسته.
· شفیره های تلف شده در داخل حجره های درب بسته، در حالت طبیعی از نظر رشد (زبان خارج و پاها جمع شده).
· لاروها جمع شده در کنج حجره، به رنگ قهوه ای روشن تا تیره، قوام خمیری و گاهی کشدار.
· شفیره ها کم و بیش، خورده شده و از حجره بیرون افتاده, که در اثر کمبود پروتئین می باشد و با تأمین پروتئین میتوان پیشگیری نمود. این حالت که همخواری cannibalisme نامیده می شود بعد از تأمین پروتئین نیز اگر مشاهده شد میتوان علت دیگری, مثل کمبود گرده, داشته باشد.
· کاهش جمعیت کلنی.
· وجود ذخیره عسل و گرده نامتناسب با جمعیت کلنی.
· حمله کرم موم خوار بدلیل ضعف کلنی.
یادآوری میشود که تمام علایم اختصاصی نیستند، و تعدادی از آنها در سایر بیماری ها دیده میشوند.
با آزمایش دقیق زنبوران و شفیره ها، وجود واروا نشان داده خواهد شد. در شفیره ها علایمی شبیه لوک اروپایی، لوک امریکایی، نوزاد کیسه ای ظاهر میشود. علاوه بر این بیماریها ,تضعیف کلی کلنی، زنبوران و شفیره ها قابل رؤیت میباشند. علایم فلجی حاد حاصله از آلودگی ویروسی نیز قابل رؤیت است.
تمام این علایم همیشه مربوط به آلودگی در همان لحظه نیست بلکه نشانگر بر هم خوردن تعادل بوسیله واروا است که حاصل از فشار قبلی انگل است.
در میزان شفیره های لوله ای یا واژگون افزایش دیده میشود. این به دلیل دالان هایی است که کرم موم خوار در زیر حجره ها حفر کرده است و باعث میشود لارو بطرف بالا حرکت کند تا جاییکه در پوش حجره مانع میشود در اینجا لارو زنبور وارونه میشود. اگر این نقص از قبل مشاهده شود میتواند مربوط به ضعف کلنی و عواملی غیر از واروا باشد.

گسترش آلودگی:
واروا بسرعت تکثیر می شود و هیچ چیز نمیتواند جلوی آنرا بگیرد. فاکتورهای مختلف، مثل عوامل طبیعی زنبورداری، این وضعیت را تایید میکند.
در بین عوامل طبیعی میتوان اشاره کرد به:
ـ پرواز نرها، تغییر کلنی و زنبورستان .
ـ بچه دهی .
ـ غارت.
ـ ورود زنبوران شهد آور به سایر کلنی ها .
ـ فرار کلنی ها
ـ انتقال انگل توسط حشرات دیگر مثل زنبوران معمولی.

عوامل دیگری که به زنبور دار مربوط است مثل:
ـ مهاجرت.
ـ تمرکز کلنی ها در یک منطقه.
ـ انتقال طبقات با زنبوران در هنگام عسل گیری.
ـ فروش بچه کندو.
ـ تجارت ملکه

مبارزه با واروا
الف ـ مراقبت
تا کنون در هیچ کشوری از کشورهای آلوده ریشه کنی صورت نگرفته، شناخت چگونگی همزیستی با واروا اهمیت فراوان دارد. یک کندو با یک آلودگی ضعیف به واروا میتواند دوام داشته باشد. مسئله مهم زمانی است که جمعیت واروا گسترش پیدا می نماید.
یک برنامه مراقبت مناسب میتواند از گسترش واروا جلوگیری نماید، مراقبت در کندوهایی که قبلاً آلودگی داشته اند اهمیت بیشتری دارد و شامل تخمین دوره ای جمعیت واروا میشود تا زمان مناسب مبارزه معلوم شود.
1- شمارش ساده:
اولین روش تعیین آلودگی شامل شمارش جرب هایی است که در کف کندو می افتند. با قرار دادن یک کاغذ چرب یا چسبناک در کف کندو و عوض کردن آن هر 2 تا 3 روز , تعداد وارواها را در بین چیزهایی که روی کاغذ می افتند ,شمارش میشوند، برای هر جرب یافت شده مرده (بدون درمان) حدود 150-100 واروای زنده در کندو تخمین زده میشود. با این روش در تابستان ,دیدن کمتر از 10 واروا در یک روز را ، آستانه قابل قبول می نامند. زمانیکه از این حد بگذرد باید کلنی درمان شود یا به مراقبت دقیق نیاز دارد. اغلب محققین عقیده دارند که یک کندو میتواند تا 3000 واروا را تحمل نموده زنده باقی بماند.
2- شمارش با کمک اسید فرمیک:
این روش توسط دولت کانادا برای مراقبت پذیرفته شده و شامل گذاشتن یک کاغذ چسبناک در کف کندو می باشد که روی آن یک توری با شبکه های 3 میلی لیتری قرار داده میشود. با قرار دادن 20 سی سی اسید فرمیک 65% روی کاغذ تعداد وارواها بعد از 72-24 ساعت شمارش میشود.
3- شمارش روی زنبوران:
این روش دقیق و با قرار دادن 500-200 زنبور بالغ (مضربی از صد) در یک ظرف حاوی الکل یا ظرف حاوی آب جوش دارای ماده شوینده می باشد، بعد از 20 دقیقه وارواها جدا شده, پس از شمارش آنها میزان آلودگی تعیین میشود.
جدول : اهمیت درصد آلودگی به واروا با شمارش توسط الکل



درصد آلودگی وضعیت کلنی
5% یا کمتر آلودگی خیلی ضعیف , به سادگی وارواها دیده نمیشوند.
10-5% آلودگی ضعیف، زمستان گذرانی بدون درمان مشکل است.
20-10% علایم آشکار ، اگر علایم در بهار باشد، کلنی در زمستان از بین خواهدرفت.
20%< کلنی چند هفته بیشتر دوام نخواهد یافت.
30% < کلنی کاملاً از بین رفته است.

تخمین شفیره های آلوده:
تکنیک دیگر تعیین میزان آلودگی در شفیره های سر بسته است، زمانیکه بیش از 10% سلولهای زنبوران کارگر و یا بیش از 50% سلولهای نر در یک کلنی آلوده باشند، کلنی در معرض خطر است. برای نمونه گیری میتوان حداقل صد لارو را مورد بررسی قرار داد.

ب ـ زمان اقدام:
درمان ها زمانی که آلودگی بیش از 5% باشد و در خارج از زمان شهد اجراء میشود:
1- درمان بهاره , اوایل تابستان باید جمعیت واروا در کندو حداقل باشد چون باید یک دوره بدون درمان را سپری کند.
2- درمان پاییزه بعد از عسل گیری ,برای تقویت کلنی قبل از زمستان.
3- درمان در زمانیکه جمعیت واروا از آستانه تحمل کلنی گذشته باشد.
درمان بهاره و پاییزه همزمان با دوره عدم فعالیت ملکه است و این منفعت را دارد که شفیره ای وجود ندارد و لذا هیچ واروایی در یک درمان دقیق نمیتواند بگریزد. بچه گیری در بهار نیز همین وضعیت (فقدان شفیره) را برای کلنی فراهم میکند و درمان را آسان می نماید.
بدلیل تکثیر سریع واروا، درمانهای ترکیبی نتایج قانع کننده ای ندارند و هیچ دارویی نیز اثر 100% ندارد. لذا باید میزان آلودگی به واروا را در سطح پایین نگه داشت تا بتدریج مقاومت کافی به واروا در کلنی ها ایجاد شود.

روش های مقابله با واروا (غیر دارویی):
الف: تله گذاری
این شیوه بر جمع کردن وارواهای کندو در یک قاب و سپس حذف قاب، استوار است.
تله گذاری با سلولهای نر :

چون وارواها تخمگذاری در سلولهای نر را ترجیح میدهند میتوان آنها را با تأمین یک قاب مومی نر بافی شده به تله انداخت. زمانی که آخرین حجره بسته شد قاب از کندو خارج و موم آن را ذوب کرده یا سوزانده . این یک راه مقابله در شروع آلودگی است.
1- جذب کننده ها:
مواد جذب کننده مثل عصاره سلولهای نر نیز که توسط برخی از شرکت ها ساخته میشوند روی کادر یا قاب پاشیده شده و حدود 75% وارواها را جذب می نماید.
2- ملکه جدید:
با برداشتن و ذوب کردن اولین قابی که ملکه در آن تخمگذاری کرده میتواند بخش قابل توجهی از وارواهای موجود را حذف نمود.
محققین روسی مشاهده کرده اند که شفیره های اولین قابی که ملکه جدید در آن تخمگذاری کرده , 46% آلوده است. با برداشت این قاب جمعیت واروا کاهش کلی پیدا میکند سایر قابها دارای 4% آلودگی بوده اند . بدین ترتیب کلنی از رشد کافی برخوردار شده و میتواند زمستان گذرا نی نماید.
معرفی لاروهای جوان:
یک زنبوردار کانادایی زمانی که کلنی فاقد لارو میباشد ,با معرفی لاروهای جوان به کلنی , میزان آلودگی را به سطح پایینی رسانده است. واروا ها به کادر یا قاب برای تخمگذاری هجوم می آورند کادر را به محض سر بسته شدن از کندو خارج می نماییم.
این روش مزایای زیادی دارد مخصوصاً اینکه دوره تولید مثل زنبوران را بهم نزده و باعث مقاومت تدریجی کلنی به واروا میشود.
حبس کردن ملکه:
با این روش ملکه را روی یک قاب سه مرتبه به فاصله 10 روز حبس کرده، بعد از 30 روز کادر را خارج نموده و سوزانده میشود. ملکه را میتوان عوض کرد. به این روش 60% وارواها از بین میروند.
ب ـ گرما درمانی:
جرب ها (واروا و آکاراپیس) ، به گرما خیلی حساس هستند. گرما درمانی , ایجاد حرارت به میزانی که باعث کاهش تعداد جرب ها گردیده بدون اینکه باعث کشتن زنبور شود. درجه حرارت 44 درجه به مدت 30-20 دقیقه توسط یک زنبوردار یونانی بررسی شده که باعث کاهش تعداد وارواها میشود. و درجه حرارت 39 درجه بمدت 48 ساعت نیز همین اثر را دارد.
جرب مجاری تنفسی (آکاراپیس ) به گرما درمانی حساس تر است. خیلی از افراد معتقدند که ماندن کندوها در مقابل نور خورشید باعث سلامت آنها میشود.

ج: مواد ضد چسبندگی:
1- آرد ـ زنبورداران هندی شگرد ساده ای را بکار برده و با پاشیدن 15-10 گرم آرد گندم در زمان ظاهر شدن واروا و تکرار سه بار به فاصله یک هفته باعث کاهش آلودگی شده اند. آرد مانع چسبیدن واروا به زنبور شده و نمیتواند از قابی به قاب دیگر برود. این روش برای زنبور و برای عسل ضرری ندارد.
2- روغن:ترکیب 150 گرم روغن گیاهی و 30 گرم پودر شکر و قرار دادن آن روی کادرهای شفیره ,زنبوران با تصور اینکه این ماده زاید است آنرا بتدریج از کندو بیرون ریخته و بدن آنها چرب شده و جرب ها نمیتوانند بر روی زنبور قرار گیرند.

د: الکتریسیته:
یک محقق روسی با استفاده از این روش 100% کنه هایی که به زنبوران بالغ چسبیده اند از بین برده. در این روش یک صفحه سوراخ دار به اندازه هیکل زنبور و در جلوی دریچه پرواز قرار داده میشود. لبه های هر سوراخ شبیه برس است. این صفحه داخل یک الکترولیت قرار داده شده زمانیکه جریان 12 ولت برق از صفحه عبور میکند واروا هایی که به زنبوران چسبیده اند فلج میشوند و می افتند در حالیکه بر زنبوران اثری ندارد.

روش دارویی:
اسید فرمیک:
یک اسید آلی است که در گیاهان مخصوصاً میوه ها , یافت میشود. در عسل به میزان کم حدود 100 میلی گرم در کیلوگرم یافت شود و در برخی از عسل ها مثل صنوبر حاوی 200 میلی گرم در کیلوگرم است.
استفاده از اسید فرمیک برای مبارزه با واروا با غلظت لازم و به فرم گاز میباشد. زمانیکه هوای کندو از اسید فرمیک اشباع شود به سلولهایی که قابلیت نفوذ هوا دارد وارد میشود و جرب های زنبور عسل را از بین میبرد.
مزایای این ماده اثر روی بالغین و شفیره ها به میزان 90% است. مزیت دیگر اینکه جرب ها به آن مقاوم نمیشوند. این ماده در اروپا بطور وسیع استفاده میشود.
معایب: ماده ای است که باید با احتیاط مصرف شود چون اثر سوء بر سلامت انسان دارد و در شرایط نامناسب 5% ملکه کشی دارد. بهتر است زمانی مصرف شود که درجه حرارت بین 30-20 درجه سانتی گراد باشد. بیشتر از 30درجه برای زنبور مضر است و در زیر 12 درجه اثری نخواهد داشت. تمام منافذ کندو باید در هنگام استفاده باز باشند. و هنگامیکه کمتر از 10 جرب در کندو در روز دیده شد درمان قطع شود. در کندوهای خیلی آلوده درمان 4-3 بار به فاصله 24 ساعت انجام شود. در کندو های کمی آلوده 2 بار به فاصله یک یا دو هفته انجام شود.


لینک دائم
 

"Pejman"

دستیار مدیر مهندسی کشاورزی گیاهان دارویی
کشف روش جدید پیشگیری از بیماری بلاست برنج توسط عضو هیات علمی واحد جویبار

کشف روش جدید پیشگیری از بیماری بلاست برنج توسط عضو هیات علمی واحد جویبار

داشتم وبگردی میکردم. یک دفعه اسم استاد خودمو دیدم.


کشف روش جدید پیشگیری از بیماری بلاست برنج توسط عضو هیات علمی واحد جویباررئیس اداره پژوهش دانشگاه آزاد اسلامی واحد جویبار گفت: روش جدید پیشگیری از بیماری بلاست برنج توسط عباس قنبری بورسیه دکترای واحد جویبار کشف شد.



دکتر عباس قنبری افزود: شرایط اقلیمی گرم و مرطوب مناطق شمالی کشور و حساسیت ارقام محلی برنج به بیماری بلاست، موجب شده تا کشاورزان برای جلوگیری از خسارت های آن، دو بار محصول را سمپاشی کنند.
رئیس اداره پژوهش این دانشگاه ادامه داد: در پژوهش دو ساله و با آزمایشات انجام شده، مشخص شد یکی از عوامل شیوع بلاست در مزارع برنج که کمبود سیلیس در برگ ها و خوشه های برنج است.
در این طرح با استفاده از ماده معدنی سیلیس و افزودن آن به خاک قبل از نشاء برنج، ارقام برنج را در مقابل بیماری قارچی بلاست، مقاوم و از شیوع آن جلوگیری می کنند.
وی ادامه داد: افزایش تولید محصول برنج، حذف مصرف سموم شیمیایی، حفظ محیط زیست و جلوگیری از خوابیدگی برنج از مزایایی روش جدید است
 

Similar threads

بالا