تكنولوژي تبديل متانول به اولفين

maliheh

عضو جدید
استفاده از تكنولوژي‌هاي نوين با قابليت‌هاي بيشتر، يكي از روش‌هاي بهبود كيفيت و اقتصاد توليد، برتري در رقابت با ساير توليدكنندگان و در اختيارگرفتن بازار مي‌باشد. در صنايع پتروشيمي، خصوصاً در خاورميانه به دليل وجود توليدكنندگان متعدد و رقابت نزديك كشورهاي توليدكننده مواد پايه، استفاده از تكنولوژي‌هاي نوين بسيار به صرفه خواهد بود. يكي از اين روش‌ها تبديل متانول به الفين مي‌باشد كه علاوه بر نو و اقتصادي‌بودن آن داراي امتيازات ويژه‌اي براي كشورهايي است كه از گاز طبيعي به عنوان خوراك پتروشيمي استفاده مي‌كنند. در اين مطلب به معرفي اين تكنولوژي و مزاياي استفاده از آن اشاره شده است:
اتيلن و پروپيلن مهمترين الفين‌هاي پايه مي‌باشند كه جهت ساخت پليمرهاي مختلف، بازارهاي بزرگي را به خود اختصاص داده‌اند. اين دو مونومر امروزه از طريق كراكينگ گرمايي هيدوركربن‌هاي اشباع‌شده همچون اتان بدست مي‌آيند.

تبديل اتان به الفين‌هايي نظير اتيلن و پروپيلن، در سالهاي آتي با مشكلاتي قابل توجه روبرو شده است. عمده اين مشكلات، تامين اتان براي واحدهاي روبه رشد پتروشيمي از منابع هيدوركربوري و اشباع بازار برخي مشتقات اين مواد نظير پلي‌‌اتيلن و اتيلن مي‌باشد. اين مسائل در كنار يكديگر نياز به تكنولوژي جديدي را كه از محدوديت‌هاي فرآيند كراكينگ گرمايي عاري باشد، ايجاد نموده است.

يكي از اين فرآيندها تبديل كاتاليستي تركيبات متوكسي نظير متانول و يا دي‌متيل‌اتر به مخلوط الفين‌ها مي‌باشد. اين پروسه كه MTO يا "متانول به الفين" نام دارد، متانول خام را به اتيلن و پروپيلن تبديل مي‌نمايد. در طي اين فرآيند ابتدا در مرحله اول، گاز طبيعي به متانول خام تبديل مي‌گردد و در مرحله دوم متانول حاصله از طريق يك واكنش كاتاليستي به اتيلن و پروپيلن تبديل مي‌گردد. از عمده ويژگيهاي اين فرآيند تبديل عمده‌ترين جزء گاز طبيعي (متان) به الفين مي‌باشد. متان حدود 90 درصد از گاز طبيعي را تشكيل مي‌دهد, از اين‌رو تبديل آن به الفين بسيار پرصرفه مي‌باشد. اتيلن و پروپيلن توليدي با خلوص بالاي 97 درصد بوده و مي‌توان آنرا به‌راحتي جدا ساخته و به واحد پليمرسازي فرستاد.


نحوة كشف فرايند تبديل متانول به اولفين

روش تبديل متانول يا دي‌متيل‌اتر به اولفين‌ها بوسيله شركت موبيل كشف گرديد؛ كشف اين روش به طور تصادفي اتفاق افتاد. در حين آزمايش فرآيندي كه به قصد توليد نوعي سوخت انجام پذيرفت، مقادير كمي الفين به صورت محصول جانبي توليد گرديد كه منجر به جلب توجه متخصصان امر شد. اين فرآيند در طول سالهاي بعد به دقت مورد تكميل و اصلاح قرار گرفت و كاتاليست آن به كاتاليست بستر مايع تغيير يافت.


در فرآيندهاي اوليه مورد استفاده جهت تبديل متانول به الفين، نياز به گرم كردن خوراك از طريق مبدل‌هاي ويژه بود كه در مراحل بعد اين مشكل از طريق ايجاد جريان پلاگ ساده براي تماس كاتاليست MTO و خوراك برطرف گرديد. در اين فرآيند ابتدا خوراك متانول مورد نظر، تحت يك كاتاليست اسيدي با از دست دادن مولكول آب به دي‌متيل‌اتر تبديل شده و پس از ورود به راكتور MTO ، در مجاورت با كاتاليست موردنظر، در دما، فشار و زمان اقامت معين به محصولات موردنظر تبديل مي‌گردد. واكنش تبديل متانول به اولفين واكنشي گرماگير بوده و به ازاي تبديل هر مول متانول به اولفين حدود Btu 6000 گرما نياز دارد. محصولات جانبي واكنش مخلوط بوتان، هيدوركربن‌هاي c5+ ، پارافين‌هاي c1- c4، آب، زغال كك، اكسيژن،H2 و COx مي‌باشد.


توجه شركت‌هاي مختلف به روش MTO

امروزه تحقيق و توسعه بر روي فرآيند MTO بوسيله شركتهاي هيدرو و UOP نروژ بطور موفقيت‌‌آميزي پيگيري مي‌شود. يك نمونه از پلنت متانول به اولفين بوسيله شركت هيدرو در نروژ نصب گرديده است. اين پلنت در يك چرخه پس از مصرف كاتاليست آن را در برج احيا، بازيافت كرده و دوباره مورد مصرف قرار مي‌دهد. خروجي اين برج سوخت گازي يا fuel gas مي‌باشد. اين واحد در حال حاضر روزانه حدود750 هزار تن در روز متانول را به عنوان خوراك مصرف مي‌نمايد كه عمدتاً از گاز سنتز (CO+H2) بدست مي‌آيد. عمده‌ترين منبع گاز سنتز، گاز طبيعي است. اين گاز را مي‌توان از محصولات نفتي چون نفت و زغال سنگ نيز بدست آورد.


كاتاليست


كاتاليست مورد استفاده بوسيله شركت هيدرو، 100-MTO با تركيب سليكونيوم فسفات، به صورت غربال مولكولي مي‌باشد. اين كاتاليست به شدت گزينش‌گر (selective) بوده و بدين وسيله به توليد اتيلن و پروپيلن مي‌پردازد.

كاتاليست‌هاي ديگر مورد استفاده، كاتاليست زئوليتي ZMS-5 به كار رفته توسط شركت موبيل و كاتاليست SAPO-34 مي‌باشند.


امتيازات فرآيند MTO

بسته به زمان و مكانهاي مختلف, بازارهاي متفاوتي براي اتيلن و پروپيلن وجود دارد. در آمريكا و اروپا تقاضا براي اتيلن اغلب بيشتر از پروپيلن مي‌باشد در حاليكه در اقيانوسيه تقاضا براي پروپيلن بيشتر از اتيلن است.

نتيجه:



اقتصادي بودن اين پروسه به عواملي نظير قيمت و بازار فروش اولفين‌ها، هزينه متانول خوراك، هزينه كاتاليست و پلنت بستگي دارد. در كشور ما بدليل نياز به توليد مواد باارزش افزوده از نفت خام و گاز طبيعي، احداث واحدهاي متعدد پتروشيمي در دستور كار قرار گرفته است. تعدادي از اين واحدها به بهره‌برداري رسيده و يا در حال انجام بوده و در مورد احداث تعداد واحدهاي قابل توجه ديگر پيش‌بيني‌هايي انجام‌شده و برنامه‌ريزي‌هايي صورت پذيرفته است.

محصولات پايه نظير اتيلن و پروپيلن، عمده‌ترين محصولات واحدهاي كشور مي‌باشند. توليد اين محصولات در واحدهاي مذكور به همان شيوه سابق، يعني كراكينگ اتان صورت مي‌پذيرد كه در مقايسه با روش تبديل متانول به اولفين از محدوديت‌هاي زيادي برخوردار مي‌باشد. با توجه به اين كه ميزان تقاضاي اتيلن در سالهاي آتي دچار نوسانات عمده‌اي شده و براي پروپيلن بازار مناسبي فراهم خواهد آمد، استفاده از تكنولوژي MTO در واحدهاي صنايع پتروشيمي كشور مي‌تواند آينده‌اي مناسب را براي پتروشيمي كشور رقم زده و نگرانيهاي موجود در زمينه اشباع بازار مشتقات اتيلن را كاهش دهد.

وفور گاز طبيعي و سهولت تبديل آن به متانول از طريق واحدهاي متانول، نظير خارك و ماهشهر عامل مهم ديگري در زمينه اقتصادي بودن اين تكنولوژي براي كشور مي‌باشد.

كاتاليست و دانش فني احداث پايلوت صنعتي و نيمه‌صنعتي MTO مي‌تواند به صورت خريد ليسانس و يا در حالت ايده‌آل، بدليل نو بودن و در مرحله بلوغ قرار داشتن تكنولوژي آن، از طريق تحقيق و توسعه مشترك با شركتهاي صاحب ليسانس، مورد استفاده قرار گيرد. در اين زمينه آنچه از اهميت بيشتري برخوردار مي‌باشد درك لزوم استفاده از تكنولوژي‌هاي جديد، اهميت دادن به اين مسأله و تدبير مديران و مسئولان ذيربط در زمينه اخذ و به كارگيري اين تكنولوژيها مي‌باشد
.












مآخذ:


1-MTO Assessing the economic benefits of a joint MTO/GTL projects 3rd Annual World GTL Summit - London – 21-22 May 2003.Presented by Peter R.Pujad, UOP LLC, and U.S.A.

2-www.uop.com/techsheets/mto.pdf

3-Method of converting methanol mixture of controllable ethylene to propylene ratio, International application published under the patent cooperation treaty, International patent classification: COVC 1/00,International publication number: WO 00/32543,Publication date: 8 June 2000.
 

پیرجو

مدیر ارشد
مدیر کل سایت
مدیر ارشد
سلام به بعضی ها... خیلی خیلی دیر اومدی؟؟؟؟ یک حرفی زدی و رفتی؟؟؟؟ :)
 

javadaria61

عضو جدید
سلام به همه دوستان مخصوصاً اشکان خان
این فرایندی که توضیح دادین، یعنی همین MTO، تو شرکت پژوهش و فناوری پتروشیمی خیلی دارن خوب روش کار می کنن. یه پایلوت هم دارن تو ماهشهر راه اندازی می کنن. الان دیگه آخراشه. فکر کنم لایسنسش رو از لورگی خریدن. به هر حال همین قدمی که برداشته شد نوید بخش اینده خوبی تو دستیابی به این تکنولوژیه. اینم خبرش که دکتر نصر اعلام کرده:

راه‌اندازی بزرگترین واحد نیمه صنعتی تبدیل متانول به پروپیلن تا پایان سال
مدیر برنامه ریزی شرکت پژوهش و فناوری پتروشیمی خبر داد: راه‌اندازی بزرگترین واحد نیمه صنعتی تبدیل متانول به پروپیلن تا پایان سال خبرگزاری فارس: مدیر برنامه ریزی و هماهنگی شرکت پژوهش و فناوری پتروشیمی گفت: بزرگترین واحد نیمه صنعتی جهان در زمینه تبدیل متانول به پروپیلن با ظرفیت 1 تن در روز تا پایان سال به بهره‌برداری می‌رسد.
به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس، محمد رضا جعفری نصر در نشست خبری با خبرنگاران اظهار داشت: هدف از تاسیس این شرکت تولید دانش فنی مورد نیاز صنایع پتروشیمی است.
وی افزود: تمامی طرح‌های پژوهشی ما بر اساس نیازهای فعلی و آتی صنعت پتروشیمی در قالب 30 طرح بزرگ تعریف و سازماندهی شده‌اند.
به گفته وی، 5 گروه پژوهشی پلیمری، غیر پلیمری، کاتالیستی، فناوری های نوین و فنی به عنوان بازوی فکری شرکت عمل می‌کنند. این شرکت در مجموع دارای 20 پایلوت است که هدف از ایجاد آنها دسترسی به اسناد مهندسی پایه و دانش فنی است.
مدیر برنامه ریزی و هماهنگی شرکت پژوهش و فناوری در ادامه یادآور شد: سالانه حدود50 هزار تن کالیست های پلیمری و 2000 تن انواع کاتالیست های شیمیایی وارد کشور می شود.
وی افزود: از ابتدای سال تا کنون 31 مورد اختراع ثبت شده در ایران، 24 اختراع در حال بررسی برای ثبت و 4 اختراع در حال بررسی ثبت بین المللی از جمله مهم‌ترین اقدامات شرکت محسوب می‌شود. ایجاد تنوع در محصولات پتروشیمی با ارزش افزوده، تولید لیسانس و بومی کردن دانش فنی اجرای پروژه های صنعت پتروشیمی و رسیدن به تولید صنعتی از دیگر اهداف این شرکت به شمار می آید.
وی رفع نیازمندی های ضروری و اولویت های صنعت پتروشیمی در هنگام تحریم های احتمالی، تاکید بر تمرکز فعالیت های پژوهشی در حوزه های محدودتر و دارای اولویت بالاتر و تفکیک وظایف پژوهشی سه مرکز پژوهش و فناوری تهران، اراک و ماهشهر را از جمله رویکردهای اصلی این شرکت اعلام کرد.
مدیر برنامه ریزی و هماهنگی پژوهش و فناوری پتروشیمی با اشاره به اینکه فعالیتهای پژوهشی شرکت در سه مرکز تهران، اراک و ماهشهر متمرکز شده یادآور شد: در مرکز تهران تولید کاتالیست های صنعت پتروشیمی پایه گذاری شده است. در مرکز اراک فعالیت های پلیمری در مقیاس نیمه صنعتی انجام می شود و برخی از پایلوت های این بخش دارای ظرفیت 100 تا 500 هستند. در مرکز ماهشهر نیز عمده فعالیت ها، شیمیایی و غیر پلیمری است.

وی تعداد مقالات به چاپ رسیده ایران طی 32 سال گذشته را 36 هزار و 800 عنوان مقاله اعلام کرد و افزود: به ازای هر مقاله تنها 133 مرتبه رجوع به مقاله داشتیم که رقم بسیار پایینی است.
نصر هزینه سرانه تحقیق و توسعه در کره جنوبی را 543 دلار اعلام کرد و گفت:این رقم در ایران تنها 14 دلار است. تعداد محققین در مجموعه صنعت نفت 1500 محقق است درحالی که در شرکت های موفق بین المللی جهان، بیشترین توجه به بخش تحقیق و توسعه معطوف می‌شود.
وی پیشرفت اجرایی واحد نیمه صنعتی جهان در زمینه تبدیل متانول به پروپیلن در ماهشهر را حدود 95 درصد اعلام و تصریح کرد: این واحد ماه آینده پیش راه اندازی می شود.

۱۳۸۶/۰۹/۲۸
۱۳:۳۸
 

maliheh

عضو جدید
سلام
من خيلي شرمنده ام !
حجم كارم با تغيير نوع كار ، خيلي زياد بود . اميدوارم عضو خوبي بتونم بعد از اين باشم .

موفق باشيد
 

مفيدي

عضو جدید
Is there some body who knows about the production of Ethylene from EtoH . I myself know the Dehydration method . But are there other availabe methods?
 

medipetro2006

عضو جدید
استفاده از تكنولوژي‌هاي نوين با قابليت‌هاي بيشتر، يكي از روش‌هاي بهبود كيفيت و اقتصاد توليد، برتري در رقابت با ساير توليدكنندگان و در اختيارگرفتن بازار مي‌باشد. در صنايع پتروشيمي، خصوصاً در خاورميانه به دليل وجود توليدكنندگان متعدد و رقابت نزديك كشورهاي توليدكننده مواد پايه، استفاده از تكنولوژي‌هاي نوين بسيار به صرفه خواهد بود. يكي از اين روش‌ها تبديل متانول به الفين مي‌باشد كه علاوه بر نو و اقتصادي‌بودن آن داراي امتيازات ويژه‌اي براي كشورهايي است كه از گاز طبيعي به عنوان خوراك پتروشيمي استفاده مي‌كنند. در اين مطلب به معرفي اين تكنولوژي و مزاياي استفاده از آن اشاره شده است:
اتيلن و پروپيلن مهمترين الفين‌هاي پايه مي‌باشند كه جهت ساخت پليمرهاي مختلف، بازارهاي بزرگي را به خود اختصاص داده‌اند. اين دو مونومر امروزه از طريق كراكينگ گرمايي هيدوركربن‌هاي اشباع‌شده همچون اتان بدست مي‌آيند.

تبديل اتان به الفين‌هايي نظير اتيلن و پروپيلن، در سالهاي آتي با مشكلاتي قابل توجه روبرو شده است. عمده اين مشكلات، تامين اتان براي واحدهاي روبه رشد پتروشيمي از منابع هيدوركربوري و اشباع بازار برخي مشتقات اين مواد نظير پلي‌‌اتيلن و اتيلن مي‌باشد. اين مسائل در كنار يكديگر نياز به تكنولوژي جديدي را كه از محدوديت‌هاي فرآيند كراكينگ گرمايي عاري باشد، ايجاد نموده است.

يكي از اين فرآيندها تبديل كاتاليستي تركيبات متوكسي نظير متانول و يا دي‌متيل‌اتر به مخلوط الفين‌ها مي‌باشد. اين پروسه كه MTO يا "متانول به الفين" نام دارد، متانول خام را به اتيلن و پروپيلن تبديل مي‌نمايد. در طي اين فرآيند ابتدا در مرحله اول، گاز طبيعي به متانول خام تبديل مي‌گردد و در مرحله دوم متانول حاصله از طريق يك واكنش كاتاليستي به اتيلن و پروپيلن تبديل مي‌گردد. از عمده ويژگيهاي اين فرآيند تبديل عمده‌ترين جزء گاز طبيعي (متان) به الفين مي‌باشد. متان حدود 90 درصد از گاز طبيعي را تشكيل مي‌دهد, از اين‌رو تبديل آن به الفين بسيار پرصرفه مي‌باشد. اتيلن و پروپيلن توليدي با خلوص بالاي 97 درصد بوده و مي‌توان آنرا به‌راحتي جدا ساخته و به واحد پليمرسازي فرستاد.


نحوة كشف فرايند تبديل متانول به اولفين

روش تبديل متانول يا دي‌متيل‌اتر به اولفين‌ها بوسيله شركت موبيل كشف گرديد؛ كشف اين روش به طور تصادفي اتفاق افتاد. در حين آزمايش فرآيندي كه به قصد توليد نوعي سوخت انجام پذيرفت، مقادير كمي الفين به صورت محصول جانبي توليد گرديد كه منجر به جلب توجه متخصصان امر شد. اين فرآيند در طول سالهاي بعد به دقت مورد تكميل و اصلاح قرار گرفت و كاتاليست آن به كاتاليست بستر مايع تغيير يافت.


در فرآيندهاي اوليه مورد استفاده جهت تبديل متانول به الفين، نياز به گرم كردن خوراك از طريق مبدل‌هاي ويژه بود كه در مراحل بعد اين مشكل از طريق ايجاد جريان پلاگ ساده براي تماس كاتاليست MTO و خوراك برطرف گرديد. در اين فرآيند ابتدا خوراك متانول مورد نظر، تحت يك كاتاليست اسيدي با از دست دادن مولكول آب به دي‌متيل‌اتر تبديل شده و پس از ورود به راكتور MTO ، در مجاورت با كاتاليست موردنظر، در دما، فشار و زمان اقامت معين به محصولات موردنظر تبديل مي‌گردد. واكنش تبديل متانول به اولفين واكنشي گرماگير بوده و به ازاي تبديل هر مول متانول به اولفين حدود Btu 6000 گرما نياز دارد. محصولات جانبي واكنش مخلوط بوتان، هيدوركربن‌هاي c5+ ، پارافين‌هاي c1- c4، آب، زغال كك، اكسيژن،H2 و COx مي‌باشد.


توجه شركت‌هاي مختلف به روش MTO

امروزه تحقيق و توسعه بر روي فرآيند MTO بوسيله شركتهاي هيدرو و UOP نروژ بطور موفقيت‌‌آميزي پيگيري مي‌شود. يك نمونه از پلنت متانول به اولفين بوسيله شركت هيدرو در نروژ نصب گرديده است. اين پلنت در يك چرخه پس از مصرف كاتاليست آن را در برج احيا، بازيافت كرده و دوباره مورد مصرف قرار مي‌دهد. خروجي اين برج سوخت گازي يا fuel gas مي‌باشد. اين واحد در حال حاضر روزانه حدود750 هزار تن در روز متانول را به عنوان خوراك مصرف مي‌نمايد كه عمدتاً از گاز سنتز (CO+H2) بدست مي‌آيد. عمده‌ترين منبع گاز سنتز، گاز طبيعي است. اين گاز را مي‌توان از محصولات نفتي چون نفت و زغال سنگ نيز بدست آورد.


كاتاليست


كاتاليست مورد استفاده بوسيله شركت هيدرو، 100-MTO با تركيب سليكونيوم فسفات، به صورت غربال مولكولي مي‌باشد. اين كاتاليست به شدت گزينش‌گر (selective) بوده و بدين وسيله به توليد اتيلن و پروپيلن مي‌پردازد.

كاتاليست‌هاي ديگر مورد استفاده، كاتاليست زئوليتي ZMS-5 به كار رفته توسط شركت موبيل و كاتاليست SAPO-34 مي‌باشند.


امتيازات فرآيند MTO

بسته به زمان و مكانهاي مختلف, بازارهاي متفاوتي براي اتيلن و پروپيلن وجود دارد. در آمريكا و اروپا تقاضا براي اتيلن اغلب بيشتر از پروپيلن مي‌باشد در حاليكه در اقيانوسيه تقاضا براي پروپيلن بيشتر از اتيلن است.

نتيجه:



اقتصادي بودن اين پروسه به عواملي نظير قيمت و بازار فروش اولفين‌ها، هزينه متانول خوراك، هزينه كاتاليست و پلنت بستگي دارد. در كشور ما بدليل نياز به توليد مواد باارزش افزوده از نفت خام و گاز طبيعي، احداث واحدهاي متعدد پتروشيمي در دستور كار قرار گرفته است. تعدادي از اين واحدها به بهره‌برداري رسيده و يا در حال انجام بوده و در مورد احداث تعداد واحدهاي قابل توجه ديگر پيش‌بيني‌هايي انجام‌شده و برنامه‌ريزي‌هايي صورت پذيرفته است.

محصولات پايه نظير اتيلن و پروپيلن، عمده‌ترين محصولات واحدهاي كشور مي‌باشند. توليد اين محصولات در واحدهاي مذكور به همان شيوه سابق، يعني كراكينگ اتان صورت مي‌پذيرد كه در مقايسه با روش تبديل متانول به اولفين از محدوديت‌هاي زيادي برخوردار مي‌باشد. با توجه به اين كه ميزان تقاضاي اتيلن در سالهاي آتي دچار نوسانات عمده‌اي شده و براي پروپيلن بازار مناسبي فراهم خواهد آمد، استفاده از تكنولوژي MTO در واحدهاي صنايع پتروشيمي كشور مي‌تواند آينده‌اي مناسب را براي پتروشيمي كشور رقم زده و نگرانيهاي موجود در زمينه اشباع بازار مشتقات اتيلن را كاهش دهد.

وفور گاز طبيعي و سهولت تبديل آن به متانول از طريق واحدهاي متانول، نظير خارك و ماهشهر عامل مهم ديگري در زمينه اقتصادي بودن اين تكنولوژي براي كشور مي‌باشد.

كاتاليست و دانش فني احداث پايلوت صنعتي و نيمه‌صنعتي MTO مي‌تواند به صورت خريد ليسانس و يا در حالت ايده‌آل، بدليل نو بودن و در مرحله بلوغ قرار داشتن تكنولوژي آن، از طريق تحقيق و توسعه مشترك با شركتهاي صاحب ليسانس، مورد استفاده قرار گيرد. در اين زمينه آنچه از اهميت بيشتري برخوردار مي‌باشد درك لزوم استفاده از تكنولوژي‌هاي جديد، اهميت دادن به اين مسأله و تدبير مديران و مسئولان ذيربط در زمينه اخذ و به كارگيري اين تكنولوژيها مي‌باشد
.












مآخذ:


1-MTO Assessing the economic benefits of a joint MTO/GTL projects 3rd Annual World GTL Summit - London – 21-22 May 2003.Presented by Peter R.Pujad, UOP LLC, and U.S.A.

2-www.uop.com/techsheets/mto.pdf

3-Method of converting methanol mixture of controllable ethylene to propylene ratio, International application published under the patent cooperation treaty, International patent classification: COVC 1/00,International publication number: WO 00/32543,Publication date: 8 June 2000.
سلام
مطلب خيلي جالب بود
ميشه يك راهنمايي به من بكني
پروژه درس طرح واقتصاد من ارزيابي اقتصادي همين فرايندي است كه شما توضيح داديد
ميشه لطف كني ومن وراهنمايي كني
ممنون:gol::gol::gol::gol::gol::gol::gol::gol::gol::gol:
 

پیرجو

مدیر ارشد
مدیر کل سایت
مدیر ارشد
تكنولوژي تبديل متانول به اولفين

تكنولوژي تبديل متانول به اولفين(MTO )
نويسنده : نشریه (نفت,گاز و پتروشیمی)
گاز طبيعي موارد مصرف گوناگوني داشته و بعضا به عنوان سوخت و يا ماده اوليه در تهيه محصولات شيميايي به كار مي رود كه از مهمترين اين محصولات مي توان آمونياك و متانول را نام برد

به طور كلي قيمت گاز در سطح جهاني بسيار متفاوت بوده و معمولا بين ۴-۰.۵ به ازاي هر ميليون BTU متغير است. چنانچه گاز طبيعي به آمونياك يا متانول تبديل شود ارزش افزوده اي معادل ۶-۴ دلار به ازاي هر ميليون BTU خواهد داشت. در هنگام استخراج نفت خام، مقادير كمي گاز طبيعي نيز حاصل مي شود كه يا در محل سوزانده و يا در محيط رها مي شوند كه به دليل قوانين دشوار محيط زيستي و ماليات هاي حاكم بر آن توليدكنندگان همواره درصدد يافتن راهي براي حل اين مشكل بوده اند. در شرايط موجود منطقي ترين روش، تبديل اين گازها به متانول مي باشد كه از شرايط جابه جايي و حمل ونقل راحت تري برخوردار است.
در سال هاي اخير نيز با توجه به تنوع بازار مصرفي متانول(پيل هاي سوختي، تصفيه آب و …) توليدكنندگان در جستجوي بازارهاي جديدتر بوده و در نهايت اقدام به تبديل متانول به پلي الفين ها كرده اند.
فرآيند M TO مطالعات اوليه فرآيند M TO با تحقيقات به عمل آمده برروي كاتاليست ها توسط شركت يونيون كاربايد صورت گرفت و از سال ۱۹۸۸ با واگذاري اين بخش به u op و امضاي قرارداد مشاركت همكاري با شركت Norsk Hydro به كار خود ادامه داده است. مشخصه اصلي واحد MTO ،خوراك آن يعني متانول خام مي باشد و به دليل اينكه نيازي به تقطير اوليه نيست در صورت احداث واحد M TO در كنار واحد متانول، هزينه هاي سرمايه اي كاهش مي يابد. در شكل زير شماي كلي واحد ديده مي شود كه قلب فرآيند شامل راكتور و بخش احياي كاتاليست مي باشد.
نمودار متانول خام پس از ورود به راكتور به مخلوطي از اتيلن و پروپيلن تبديل شده و محصول حاصل از بالاي راكتور خارج مي شود. كاتاليست مصرف شده نيز از پايين راكتور به محفظه احياء هدايت مي شود.
محصول بالاي راكتور يعني مخلوط اتيلن و پروپيلن در بخش بازيابي حرارت، عمده آب خود را از دست مي دهد. اين عمل پيش از آنكه از درون دي اكسيد كربن عبور كند، صورت مي پذيرد. در ستون هاي تقطير، مخلوط فوق به صورت اتيلن، پروپيلن، متان، اتان، پروپان و برش C 4 تجزيه مي گردد. شركت Norsk Hydro براساس طرح فوق يك واحد با ظرفيت سالانه 250 هزار تن و با راندمان۸ /۹۹ درصد در كشور نروژ احداث نموده است. راه هاي استفاده از اين فرآيند در حال حاضر سه امكان استفاده از فرآيند M TO وجود دارد: 1) واحد MTO و واحد متانول در يك سايت دراين حالت مجتمعي شامل: واحدهاي متانول ،M TO ، پلي الفين و يا واحدهاي پايين دستي اولفين ها شامل آكريلو نيتريل، اتيلن اكسايد و اتيلن گليكول در نظر گرفته مي شود.

2)واحد MTO به تنهايي در اين حالت يك واحد بزرگ متانول با خوراك گاز طبيعي احداث شده و متانول توليدي با شرايط آسان تري نسبت به حمل گاز طبيعي جابه جا مي گردد و توسط تانكر به واحد M TO كه در مجاورت واحدهاي پايين دستي احداث گرديده است، حمل مي گردد.

2) افزودن واحد MTO به واحد كراكر نفتا/LPG آغاز كار با استفاده از يكي از دو روش فوق (1 يا 2) مي باشد، با اين تفاوت كه بخش جداسازي واحد MTO به واحد كراكر ادغام مي گردد، كه نتيجه آن صرفه جويي در هزينه هاي بالا سري مي باشد. مزاياي اقتصادي به گفته تحليلگران شركت UOP ، هزينه احداث واحدهاي MTO و پلي اولفين بسيار قابل توجه بوده (شايد ۹۰۰ميليون دلار براي واحدهاي جديد التاسيس و 600 ميليون دلار براي واحدهاي نصب شده در مجاورت واحدهاي موجود) ، آيا به راستي ارزش افزوده محصول جبران هزينه ها را مي نمايد؟
در سال ۱۹۹۹ اين شركت مبادرت به ارائه نتايج يك بررسي مطالعاتي در زمينه بازگشت سرمايه براي واحدهاي تبديل گاز به متانول و تبديل گاز به پلي الفين نمود.
اين بررسي ها با فرض اينكه هر دو واحد متانول و پلي اولفين در خليج فارس و به صورت تازه تاسيس نصب و از خوراك گاز طبيعي به قيمت 75/0 دلار در هر ميليون B TU استفاده شود و ظرفيت مورد نظر نيز در مورد اين واحدها در مقياس جهاني (۳۵/۱ميليون تن در سال متانول و -۲۵۰-۲۰۰ هزار تن در سال پلي اتيلن و پلي پروپيلن) انجام گرفته است. يك واحد متانول نيز با ظرفيت ۴۰۰ هزار تن در سال جهت تامين خوراك واحد MTO در نظر گرفته شد. قيمت هاي در نظر گرفته شده براي محصولات نيز قيمت هاي اروپايي غربي طي سالهاي ۹۹-۱۹۸۵ در نظر گرفته شده و ميانگين يدست آمده HDPE LLDPE پلي پروپيلن متانول نام محصول ۸۷۹ ۱۰۱۳ 849 175 قيمت (دلار/تن) نتايج بدست آمده از بررسيهاي فوق حاكي از آنست كه بازگشت سرمايه عموما شبيه بهم بوده هر چند برگشت سرمايه براي متانول از وضعيت بهتري برخوردار بوده است.
بازگشت سرمايه:

متانول در مقايسه با MTO تبديل گاز به پلي اولفين ها تبديل گاز به متانول همچنين به علت مناسب MTBE طي سالهاي ۹۹-۱۹۹۴، متانول از بازگشت سرمايه مطلوبتري برخودار بوده و پلي اولفين ها بعدا به سطح فوق رسيده اند. ليكن روزهاي اوج متانول ديگر به پايان رسيده ولي در مورد پلي اولفين ها مشخص گرديده كه از رشد سالانه اي معادل 5 درصد تا سال ۲۰۰۷ در كشور آمريكا برخوردار مي باشند، در حالي كه متانول كماكان با مازاد ظرفيت مواجه بوده و اين وضعيت طي دهه آينده نيز ادامه خواهد داشت. اين امر بيانگر اهميت تبديل متانول به الفين ها از طريق فرآيند MTO مي باشد.
دست آوردهاي تجاري تاكنون در هيچ نقطه اي از جهان احداث واحد MTO به صورت Full Scale در نظر گرفته نشده است. ليكن چندين طرح در حال بررسي فني –اقتصادي مي باشد.در كشورهاي مصر و چين طرح هاي احداث اين واحد در مجاورت مجتمع هاي بزرگ پتروشيميايي و گازي و در كشورهاي ترينيداد و استراليا نيز طرح احداث اين واحد در مجاورت واحدهاي متانول در حال بررسي مي باشد.

MTO به دليل تبديل گاز طبيعي به الفين ها مي تواند به عنوان نوع ديگري از فرآيند GTL در نظر آيد. اين فرآيند در حال رقابت با روش هاي معغمولي تهيه اتيلن نيز بوده و بنابر مطالعات انجام يافته در شركت UOP اين فرآيند مي تواند رقابت موثري با روش كراكينگ نفتا داشته باشد. بنابر اين مي توان اظهار كرد كه MTO يكي از روش هاي مختلف در تبديل گاز طبيعي به مايع بوده كه در تلاش براي دستيابي به موقعيت مناسب مي باشد و با توجه به وضعيت فعلي بازار به نظر مي رسد كه زمان استفاده از MTO فرا رسيده است.
 
بالا