بازخوانی حماسه[جنگ تحميلي عراق و آغاز هشت سال دفاع مقدس]

saeid_sr11

عضو جدید
قسمت بیست و هشتم : عملیات طریق القدس

قسمت بیست و هشتم : عملیات طریق القدس

عملیات در ساعت 00:30 بامداد 8/9/1360 با عبور نیروهای پیاده یگان های سپاه از میادین مین و مواضع دشمن، در چند محور به طور هم زمان آغاز شد. نیروهای عمل کننده در محور شمال عملیات، در همان ساعات اولیه درگیری موفق شدند مواضع نیروهای عراقی را در خطوط اول تصرف کرده و نیروهای احتیاط دشمن را در پشت خطوط پدافندی منهدم کنند. به این ترتیب، در ساعت 6 بامداد روز اول عملیات، تیپ امام حسین (ع) به همراه یک گردان از تیپ 3 زرهی از لشکر 92 موفق شدند تنگه چزابه را تصرف و تامین کنند. در این محور تا ساعت 9 صبح روز اول، تمامی اهداف تعیین شده، تامین گردید .

در محور جنوبی عملیات، اوضاع به گونه ای دیگر بود. دشمن که فلش اصلی عملیات نیروهای ایرانی را از این محور می دانست، با بهره گیری از موانع متعدد و هوشیاری نیروهایش به سختی مقاومت کرده و مانع پیشروی قاطع نیروهای ایرانی شده بود. نیروهای خودی به رغم شکستن برخی از خطوط اولیه و تصرف پل سابله، با روشن شدن هوا مجبور به عقب نشینی شدند.
با بروز شرایط سخت در محور جنوبی عملیات، تصمیم گرفته شد که نیروهای خودی در شمال با ورود به منطقه ابوچلاچ (منطقه کوچک محصور بین شاخه های رودخانه کرخه درغرب بستان) به سوی شرق و جنوب شرقی پیشروی نموده، بستان و منطقه سابله را تصرف و تأمین نمایند.

این مرحله از عملیات در روز دوم با ورود یگان های سپاه به منطقه ابوچلاچ تحقق یافت و شهر بستان پس از 420 روز اشغال آزاد شد.


ورود ظفرمندانه رزمندگان ایران به شهر بستان

متعاقب ورود نیروهای خودی به مثلث سابله و پیشروی به سوی ساحل شمال رودخانه سابله و نهر عبید نیروهای باقی مانده عراقی موضع خود در این منطقه را ترک و به جنوب رودخانه سابله گریختند.
روزهای سوم تا پنجم عملیات با تبادل آتش بین طرفین و تلاش نیروهای خودی برای نگهداری و تحکیم مواضع متصرفی سپری شد.

در روز ششم عملیات (13/9/1360) دشمن سعی کرد تا از تعلل نیروهای ایرانی در اتخاذ یک پدافند مطمئن و مستحکم، در منطقه مثلث شکل شمال سابله، سود جسته و آن را مجددا به تصرف خود درآورد و از آن طریق بستان را در معرض تهدید قرار دهد. اما هوشیاری نیروهای خودی و حضور به موقع نیروهای تقویتی (پیاده و زرهی) در قسمت شمال پل سابله، موجب شد تا دشمن با تحمل تلفات سنگین چندین کیلومتر عقب نشینی نموده و در جنوب سابله مستقر شود.

نقطه پایان عملیات طریق القدس، تلاش نیروهای خودی برای پاکسازی محدوده ای به وسعت 70 کیلومتر مربع بود که بین جنوب سابله و شمال رودخانه نیسان قرار داشت و همچنان در اشغال نیروهای عراقی باقی مانده بود. فرماندهان خودی پس از انجام مباحث مانور و اقدامات شناسایی و آماده سازی نیروها، قصد داشتند این منطقه را نیز آزاد نمایند؛ لیکن قبل از شروع عملیات، فرمانده عراقی در پوشش آتش شدید توپخانه به طرز ماهرانه ای نیروهای خود را از منطقه مزبور خارج ساخت و در نتیجه، انجام عملیات نیروهای خودی منتفی شد.

This image has been resized. Click this bar to view the full image. The original image is sized 573x386 and weights 33KB.

خودروهای منهدم شده رژیم بعث در عملیات طریق القدس

با اجرای عملیات طریق القدس، اولین مرحله از استراتژی جدید تحت عنوان کربلای 1 با موفقیت به پایان رسید و نتایج زیر را به دنبال داشت:
1- آزاد سازی 650 کیلومتر مربع از خاک جمهوری اسلامی شامل شهر بستان، حدود 70 روستا، 5 پاسگاه مرزی و نیز تنگه استراتژیک چزابه.
2- تجزیه شدن قوای سپاه سوم عراق، که با توانی بیش از 6 لشکر بخش های خوزستان را تحت اشغال داشت.
3- موفقیت ابتکار عبور از منطقه رملی.
4- خسارات وارده به دشمن به شرح زیر:
تانک 170
نفربر 150
خودرو 250
توپ ضد هوایی 30
دستگاه مهندسی 120
توپ صحرایی 19
هواپیما 13
هلی کوپتر 4
کشته و زخمی شدن حدود 8500 نفر و به اسارت در آمدن 546 نفر از نیروهای دشمن.
__________________
 

saeid_sr11

عضو جدید
قسمت بیست و نهم : توکل رمز پیروزی

قسمت بیست و نهم : توکل رمز پیروزی

عملیات طریق القدس یکی از عملیات موفق ایران بود که درصد بالای موفقیت آن به استفاده از تاکتیک های غافلگیرانه بازمیگشت . بخش عمده ای از زمین های عملیات طریق القدس را زمین های رملی تشکیل میداد که عراق به هیچ وجه تصور نمیکرد ایران توانایی عملیات در آن را داشته باشد و به همین دلیل آن را تقریبا بدون نیرو گذاشته بود اما جهاد سازندگی به طور مخفیانه جاده ای از میان آن به طول 15 کیلومتر احداث کرد که نقش بسیار مهمی در غافلگیر کردن دشمن و پیروزی در عملیات داشت و بدین ترتیب تاکتیک های ابتکاری از این به بعد نقش اصلی در عملیات های ایران داشت .



صدام که حالا کاملا متوجه باطل بودن خیال های خود شده و فهمیده است که قادر به مقابله در برابر ایمان ملت ایران نیست با حمایت رسانه های غربی فریاد صلح طلبی سر می دهد اما امام کاملا از ماهیت این جنگ روانی باخبر است و در سخنرانی خود صدام را بازیچه و فریب خورده غرب شمرده و دفاع را حق مسلم هر ملتی می داند . در میان شور و شوق پیروزی در جبهه ها ، در بهمن شصت گروه های منحرف نظامی در اقدامی ائتلافی به آمل حمله کرده و قصد اشغال این شهر را دارند که با مقاومت مردم و پاسداران مجبور به فرار به جنگل میشوند . در این اقدام خائنانه نیروهای کمونیست و منافقین با هم حضور داشتند .

ارتش عراق که از تحرک نیروهای ایران بوی غملیات تازه ای را استشمام میکند با حمله پیشگیرانه به تنگه چذابه سعی در نفوذ و ایجادد رخنه بین نیروهای ایرانی دارد تا حداقل عملیات رزمندگان اسلام را با تاخیر روبرو کند . ارتش متجاوز در این حمله بیش از یک میلیون گلوله توپ در منطقه ای کوچک میریزد اما نیروهای ایرانی با مقاومت جانانه که گاهی به نبرد تن به تن می انجامد اجازه پیشروی به بعثی ها را نمیدهد هرچند که در بعضی نقاط تلفات سنگینی را هم متحمل میشود . این پایداری تحسین امام را برانگیخته و این پیروزی ها را اعجاز الهی میشمارد .



حمله عراق به چذابه و اطلاع یافتن آنها از کلیات عملیات بعدی فرماندهان جنگ را برای زمان عملیات بعدی دچار تردید میکند و از امام تقاضای استخاره میکنند اما پاسخ امام سرشار از درس و معرفت است . امام پاسخ میدهد استخاره لازم نیست بلکه شما باید با تلاش و تدبیر مقدمات عملیات را آغاز کنید و با توکل به خدا و عزم راسخ حمله را شروع کنید . وحدت میان مسئولان در این روزها و همدلی برای پیروزی در جبهه ها شوق مضاعفی به جوانان برای حضور در جبهه ها میبخشد و تمام اینها حاکی از روزهای خوش برای آینده جنگ است ........
__________________
 

saeid_sr11

عضو جدید
قسمت سی ام : عملیات فتح المبین (مرحله اول)

قسمت سی ام : عملیات فتح المبین (مرحله اول)

نوروز سال 61 فرا رسیده و اخبار خوشی از جبهه ها به گوش میرسد . به قول معروف سالی که نکوست از بهارش پیداست . آخرین هماهنگی ها میان فرماندهان سپاه و ارتش برای یک عملیات دیگر آغاز شده است . الان و در اوج از هم پاشیدگی ارتش بعث بهترین فرصت است که ضربات کاری یکی پس از دیگری بر پیکر دشمن فرود بیاید . یا زهـــــــــــــــــــــــ ــرا ... بامداد دوم فروردین بود که با اعلام رمز عملیات در پشت بیسیم حمله گسترده رزمندگان اسلام به نیروی های بعثی آغاز شد . عملیاتی که فتح المبین نام گرفت .




سرلشکر شهید نیاکی در حال اعلام رمز عملیات

با خاتمه یافتن عملیات طریق القدس، تلاش برای اجرای عملیات بعدی به منظور جلوگیری از قدرت تصمیم گیری، تجدید سازمان و تقویت روحیه دشمن آغاز شده بود. پس از مدت ها بحث و بررسی، فرماندهان نیروی زمینی ارتش، منطقه خرمشهر؛ و فرماندهان سپاه پاسداران منطقه غرب دزفول را برای انجام عملیات بزرگ آینده پیشنهاد کردند که سرانجام منطقه پیشنهادی سپاه به دلایلی همچون تناسب یگان های خودی با وسعت این منطقه، تناسب شرایط طبیعی این منطقه با رزم قوای پیاده و ... جهت انجام عملیات فتح المبین برگزیده شد. نیروهای دشمن شامل 6 لشکر میشدند که 4 لشکر آن زرهی و یک لشکر آن مکانیزه بود اما نقشه های دقیق و شناسایی های انجام شده کار را تا حد زیادی ساده میکرد .

سپاه در این گردان با 132 گردان حاضر میشود که رشد خیره کننده ای نسبت به عملیات قبل داشت و همچنین اولین لشکر زرهی خود را نیز در عملیات شرکت میدهد . در این عملیات امدادهای غیبی بارها به کمک رزمندگان اسلام آمد که از آن جمله این است : گردان حبیب ابن مظاهر در گرماگرم عملیات راه خود را گم میکند و مدت ها در منطقه عملیات سرگردان میشود اما ناگهان خود را در منطقه ای استراتژیک و در روبروی دشمن میبیند و موفق میشود ضربات صختی به نیروهای بعثی وارد نماید . یک گردان از تیپ 27 محمد رسول الله تا اعماق خطوط دشمن نفوذ کرده و قرارگاه توپخانه دشمن را به تصرف درآوردند. در نتیجه، یگان های دیگر این قرارگاه موفق شدند مواضع اصلی پدافندی دشمن در شمال محور پل نادری، سرخه فلیه، سرخه صالح و تپه چشمه، کوت کاپون، سه راهی قهوه خانه و تپه شاوریه را به تصرف در آورند.



چتربازان ارتش در حال اعزام به منطقه عملیات

حسین خرازی و همرزمانش در تیپ امام حسین که به محاصره عراقی ها در آمده بودند نیز با ایستادگی مقاومت کردند تا با فشار قرارگاه فتح بر روی دشمن محاصره شکسته شد و از این محور نیز نیروها در قلب دشمن نفوذ کردند . مرحله اول عملیات تا حد زیادی موفق بود و کار را برای انجام دومین مرحله ساده تر میکرد . ارتش عراق کاملا درمانده و مستعصل بود و به هیچ وجه توانایی مقابله در برابر نیروی ایمان رزمندگان را نداشت ......
__________________
 

saeid_sr11

عضو جدید
قسمت سی و یکم : عملیات فتح المبین (مراحل بعدی)

قسمت سی و یکم : عملیات فتح المبین (مراحل بعدی)

ساعت یک بامداد چهار شنبه چهارم فروردین، مرحله دوم عملیات فتح با کلمه رمز یازهراسلام‌الله‌علیه آغاز شد و نیروهای ایران اسلامی در اولین ساعات شروع عملیات، تلفات سنگینی بر دشمن وارد آوردند و به مواضع او در جبهه های غرب شوش و دزفول دست یافتند. در این مرحله از عملیات تنگه رقابیه و ارتفاعات میشداغ پاکسازی شد.
قرارگاه فتح از دو محور عملیات خود را آغاز کرد. یک تیپ پیاده به همراه یک گردان زرهی با هدف تصرف ارتفاعات رقابیه، از حاشیه تنگه رقابیه و آب گرفتگی وارد عمل شدند و دو تیپ نیز محور اصلی حرکت خود را تنگه دلیجان – به منظور دور زدن دشمن – قرار دادند و در نتیجه موفق شدند تنگه رقابیه، ارتفاعات رقابیه و میشداغ به همراه تعداد زیادی تجهیزات سنگین دشمن را به تصرف درآورند .


گردان های زرهی ایران در حال پیشروی در رقابیه
در سومین مرحله عملیات، مهم ترین مواضع حیاتی دشمن در غرب شوش و دزفول فتح شد. این مرحله از عملیات مقارن ساعت 22 و 30 دقیقه شب شنبه 7 فروردین با نام فتح المبین و با کلمه رمز یازهرا در شمال غربی شوش آغاز شد. فرماندهان سپاه و ارتش پس از کسب نتایج موفقیت آمیز در مرحله دوم عملیات، به این نتیجه رسیدند که نیروهای دشمن به دلیل از هم پاشیدگی سازمان و گسستگی در سیستم فرماندهی خود، احتمالا از منطقه عملیاتی فرار خواهند کرد. لذا تصمیم گرفته شد هر چه سریع تر با انجام عملیات دیگری، قوای دشمن منهدم و خطوط پدافندی قوای خودی تصحیح و تقویت شود.
در چهارمین مرحله عملیات که سحرگاه روز یکشنبه 8 فروردین با نام فتح و کلمه رمز یازهرا آغاز شد.
قرارگاه نصر به پاکسازی منطقه متصرفه در شرق ارتفاعات تینه پرداخته و پس از آن به کمک قرارگاه قدس شتافت. قرارگاه قدس که در روز گذشته ارتفاعات 202 تنگه ابوغریب را به تصرف درآورده بود، می کوشید از فرار نیروهای در حال عقب نشینی عراق جلوگیری نماید. قرارگاه فجر نیز مسئولیت پاکسازی منطقه متصرفه خود را بر عهده داشت.


ایستگاه رادار عراق که به تصرف نیروهای ایرانی درآمد

لازم به ذکر است که نیروهای خودی در تلاش اصلی خود در این مرحله که دستیابی به عقبه های دشمن و ممانعت از فرار نیروهای آنان بود موفق نبودند و دشمن توانست بسیاری از نیروها و تجهیزات خود را از منطقه عملیات خارج نماید. در این عملیات با اینکه بسیاری از تیپ های عمل کننده تازه آرایش یافته بودند اما از هماهنگی بالایی برخوردار بودند . یکی از موفقیت های بزرگ این عملیات تصرف ایستگاه های رادار 4 و 5 عراق بود که به وسیله آن هواپیماهای ایرانی را شناسایی میکرد .... حال دیگر همه چیز برای عملیات بزرگتر آماده شده بود ، خرمشهر انتظار جوانان ایرانی را میکشد .....


 

mohandes88

عضو جدید
تشكر ويژه

تشكر ويژه

:gol:با سلام و تشكر فراوان
ملت ما در جنگ رشادتهاي زيادي انجام داد و جوانان خود را به مصاف با جنگ فرستاد. اكنون وظيفه ماست تا اين تاريخ پرعظمت كشورمان را براي نسلهاي بعد بازگو كنيم.

" ملتي كه گذشته خود را فراموش كند محكوم به تكرار ان است."

با احترام و تشكر فراوان
ليلا
 

XPARS

عضو جدید
کاربر ممتاز
قسمت سی و دوم : بهار پر ماجرای 61

قسمت سی و دوم : بهار پر ماجرای 61

سلسله عملیات موفقیت آمیز رزمندگان اسلام باعث از کار افتادن ماشین جنگی عراق شده است . شاید اگر صدام این روز ها را پیش بینی میکرد هرگز جرات حمله به ایران را پیدا نمیکرد . امام و دولت از این پیروزی های پیاپی خوشنود هستند و بنیانگذار کبیر انقلاب در سخنرانی خود خطاب به این دلاوران اعلام میکند که من دست و بازوی شما عزیزان را میبوسم و به این بوسه افتخار میکنم .


مستشاران آمریکایی در عراق

اولین گروه مستشاران آمریکایی بلافاصله پس از عملیات فتح المبین وارد عراق میشود و اطلاعات دقیق ماهواره ای را درباره آرایش نظامی ایران در اختیار اتاق جنگ صدام قرار میدهد . در واقع آمریکا پس از این شکست عراق کاملا احساس خطر کرده است و ناچار به طور مستقیم وارد جنگ شده و از رژیم بعث آشکارا حمایت میکند . ریگان ، رییس جمهور آمریکا در سخنانی اظهار میدارد که این جنگ دیگر به نفع آمریکا نیست . امام در جواب اعلام میکند که آمریکا تا به حال این جنگ را به نفع خود میدانست چون به ضرر جمهوری اسلامی بود اما اکنون که به هدف خود نرسیده و ورق برگشته است این سخنان را عنوان میکنند .

با گسترش پیروزی های ایران جنگ روانی علیه کشور ما نیز شدت میگیرد . بی بی سی پیروزی ایران را زنگ خطری برای کشورهای منطقه میداند . اکثر کشورهای حوزه خلیج فارس پس از پیروزی های ایرات حمایت مالی خود را از صدام بیشتر میکنند . اما سوریه بر خلاف این رویه خط لوله نفت عراق را که از این کشور میگذرد قطع میکند . ایران نیز در مقابل تضمین میکند که نفت سوریه را تامین کند . عراق که این روزها کاملا گیج شده است ، در اردیبهشت 61 هواپیمای حامل بن یحیی وزیر امور خارجه الجزایر که برای میانجیگیری بین تهران و بغداد در رفت و آمد است را در مرز دو کشور سرنگون میکند. عراق ، ایران را مقصر جلوه میدهد اما سال ها بعد وزیر مشاور صدام از این راز پرده برداشته و عنوان میکند که الجزایر در همان موقع از اینکه عراق هواپیمای الجزایری را هدف قرار داده اطلاع داشته است .


لاشه هواپیمای سرنگون شده رییس جمهور الجزایر

سپاه پاسداران علاوه بر حضور در جبهه های حق علیه باطل در نبرد با گروه های منحرف نیز فعال است و در دو عملیات پیچیده در اسفند 60 و اردیبهشت 61 چند نفر از اعضای برجسته منافقین از جمله موسی خیابانی نفر دوم تشکیلات مخوف این گروهک در هجوم نیروهای اطلاعاتی و امنیتی از پای در می آیند . از پاریس نیز خبر میرسد که طارق عزیز به طور محرمانه با رجوی سرکرده گروهک منافقین دیدار داشته است . از این تاریخ به بعد منافقین در مسیر خفت بار تبدیل شدن به ستون پنجم عراق قرار میگیرد ......
 
آخرین ویرایش:

XPARS

عضو جدید
کاربر ممتاز
قسمت سی و سوم : به سوی خرمشهر

قسمت سی و سوم : به سوی خرمشهر

در حالی كه اشغال خرمشهر توسط عراق به عنوان آخرین و مهم ترین برگ برنده این كشور برای وادار ساختن ایران به شركت در هر گونه مذاكرات صلح تلقی می شد، آزاد سازی این شهر می توانست سمبل تحمیل اراده سیاسی جمهوری اسلامی بر متجاوز و اثبات برتری نظامی اش باشد.


منطقه عملیات بیت المقدس

بر همین اساس، با توجه به این كه منطقه عمومی غرب كارون آخرین منطقه مهمی بود كه هم چنان در اشغال عراق قرار داشت، از یك سو فرماندهان نظامی ایران برای انجام عملیات در این منطقه اشتراك نظر داشتند، و از سوی دیگر عراق نیز كه طراحی عملیات آزادسازی خرمشهر را پس از عملیات فتح المبین قطعی و مسجل می پنداشت، با در نظر گرفتن اهمیت این شهر و جایگاه آن در دفاع از بصره، به ضرورت حفظ این منطقه معتقد بود. از این رو، بلافاصله پس از اتمام عملیات فتح المبین، در حالی كه قوای ارتش عراق در منطقه عمومی خرمشهر تقویت می شد، به تمام یگان های تحت امر قرارگاه مركزی كربلا دستور داده شد تا ضمن بازسازی و تجدید قوا، به شناسایی و طراحی عملیات بپردازند.

برای آزادسازی خرمشهر بین فرماندهان هفته ها جلسه محرمانه برگزار شد و در نهایت طرح جسورانه عبور از کارون مورد پذیرش قرار گرفت . در صورت پیروزی در عملیات حداقل دو لشکر دشمن از هم متلاشی میشد و علاوه بر آزادسازی شهرهای خرمشهر و هویزه مرزهای بین المللی نیز تامین میگردید و جاده های استراتژیک خرمشهر آبادان آزاد شده و جاده آبادان اهواز از تیررس توپخانه دشمن خارج میشد . منطقه عملیات فاقد هرگونه عوارش طبیعی برای پدافند بود و به شدت توسط عراق با موانع مختلف محافظت میشد به طوری که صدام در نطقی گفته بود اگر ایران خرمشهر را بازپس بگیرد کلید بصره را تقدیم خواهد کرد !


راز و نیاز با معبود در شب عملیات

استعداد دشمن در این منطقه حداقل 9 لشکر و 15 تیپ مستقل بود و بالگردهای بعثی در تمام طول روز بر روی منطقه گشت میزدند اما با این وصف رزمندگان به طور شبانه و با عبورهای پیاپی از کارون به عملیات شناسایی پرداخته و به خوبی با آرایش نیروهای دشمن آشنا بودند . از دیگر شاهکارهای مهندسی این عملیات احداث شبانه و مخفیانه دو پل نظامی بر روی کارون بود که در طول روز برای جلوگیری از دید دشمن به زیر آب برده میشد .

با تمام دشواری های جنگ روز 10 اردیبهشت برای شروع نبرد انتخاب شد و نیروهای ایران از 3 محور شمالی (رودخانه کرخه) ، مرکزی (رودخانه کارون به سمت جاده اهواز-خرمشهر) و محور جنوبی (رودخانه کارون به سمت خرمشهر) باید وارد نبردی سخت میشدند .....


 

Similar threads

بالا