جوابتون رو از طرف یکی از اساتیدم میدم. ولی پیش استاد اندیشتون مطرحش نکنید؛ چون برای بیان این مباحث یکم زوده.
اول از همه چند تا چیزو مد نظر قرار میدیم:
1-خدا به همه چیز عالمه، یعنی هیچ اتفاقی نمیتونه صورت بگیره و خدا ندونه یا بعدا بفهمه
2- انسان از همون اول هم اختیار داشته، خدا گفته "به اون درخت نزدیک نشید" یعنی میتونید بشید
3- هدف از آفرینش انسان یه چیز خیلی بزرگه و با یه شیطنت برنامه به کلی عوض نمیشه
حالا میرسیم به بررسی این موارد:
خدا به همه چیز عالمه، یعنی میدونه شیطان سجده نخواهد کرد؛ میدونه آدم و حوا رو وسوسه میکنه و در نهایت میدونه که برنامه ای که واسه انسان چیده برای هبوط و ... دقیقا چیه و حتی جزئیاتش هم عوض نمیشه.
وقتی خدا انسان رو می آفرید گفت میخوام واسه خودم جانشینی بسازم. جانشین خدا چیکار میکنه؟ اختیارات خدا رو بدست میگیره و نقش خدایی ایفا می کنه (یقه رو ول کن، من چیکار کنم خدا گفته جانشین میسازم

) حالا خدا قدرتهاشو حفظ میکنه یا همشو به انسان میده کسی نمیدونه
شما بیل گیتس رو تصور کنید و فرض کنید یه پسر 8ساله داره. اگه تو این سن و سال اختیار همه مایملکشو بده به پسرش اون چقدر میتونه از این ثروت استفاده و برداشت کنه؟ تقریبا هیچی
ولی رفته رفته که بزرگتر میشه و عقلش میرسه میتونه مقدار بیشتر از اونو استفاده کنه و حتی بیشترش کنه.
انسان هم دقیقا همینطوره. تا زمانی که به کمال نرسیده باشه آمادگی دریافت این قدرتها رو نداره و رفته رفته میتونه اونارو استفاده کنه. اگه الان به انسان این قدرتهارو بدی فوری واسه خودش باغ و حوری میسازه؛ ولی وقتی به کمال رسید دیگه حتی فکر این چیزارو نمیکنه. در واقع به نقشه عظیم خدا برای انسان پی میبره و در جهت اون تلاش میکنه.
و اما هدف انسان تو این چرخه: رسیدن به کمال
تو فیزیک و قوانین نیوتن داریم که اگه به جسمی نیرویی وارد نشه اگه ثابت باشه وایمیسه و اگه متحرک باشه تا ابد به حرکتش ادامه میده.
حرکت انسان هم به طرف کمال همینطوره؛ اگه شیطان نبود با کوچکترین تلنگری ما به حرکتمون ادامه میدادیم و رسیدن به کمال هیچ زحمت و ارزشیب نداشت.
پس شیطان باید وجود داشته باشه، هم اونجا و هم این دنیا. برای معنا دادن به حرکت انسان.
و نتیجه آخر اینکه این یه برنامه از پیش تعیین شده دقیقه و صرفا (یعنی ابدا) یه لج و لجبازی بین خدا و شیطان نیست