تفسير نور . . آيه 5 سوره حمد(بخش اول)
تفسير نور . . آيه 5 سوره حمد(بخش اول)
.
.
.
(( یــک هفته گذشته اما ... ))
،
در نگاه نخست :
«ایّاکَ نَعْبُدُ وَ ایّاکَ نَسْتَعین»
یعنی تو را پرستش می کنیم وبس
و
غیر تو را سزاوار پرستش نمی دانیم
و در حوایج و مهمّات ، از تو یاری می جوییم و از تو استعانت می خواهیم و تو را در هر دو جهان، یکی می دانیم
و
در هر دو سرا از تو توفیق می خواهیم
و به عبودیّت تو تقرّب به حضرت تو می نماییم و در عبادت و استعانت ، تو را شریک نمی گیریم
و بی سابقه خدمتی شایسته و وسیله کردارِ بایسته،
این همه لطف و مدد و رحمت و عنایت از تو می بینیم ...
بسم رب المهدي
سلام به همگي دوستان
بابت تاخيردر به روز كردن تاپيك متاسفم
جناب سبط الشيخ هم متاسفانه مقداري سرشون شلوغه و نتونستن تشريف بيارن
ان شاءاله تا هر زمان كه سعادت حضور داشته باشيم تاپيك رو پيش ببريم
تفسير نور
.
.
آيه 5 سوره حمد(بخش اول)
.
.
«ایّاکَ نَعْبُدُ وَ ایّاکَ نَسْتَعین»
.
.
انسان بايد به حكم عقل، بندگى خداوند را بپذيرد. ما انسانها عاشق كمال هستيم و نيازمند رشد و تربيت، و خداوند نيز جامع تمام كمالات و ربّ همه ى هستى است. اگر به مهر و محبّت نيازمنديم او رحمان و رحيم است و اگر از آينده دور نگرانيم، او صاحب اختيار و مالك آن روز است. پس چرا به سوى ديگران برويم؟! عقل حكم مى كند كه تنها بايد او را پرستيد و از او كمك خواست. نه بنده هوى و هوس خود بود و نه بنده زر و زور ديگران.
در نماز، گويا شخص نمازگزار به نمايندگى از تمام خداپرستان مى گويد: خدايا! نه فقط من كه همه ى ما بنده توايم، ونه تنها من كه همه ى ما محتاج و نيازمند لطف توايم.
خدايا! من كسى جز تو را ندارم «ايّاك» ولى تو غير مرا فراوان دارى و همه هستى عبد و بنده ى تو هستند. «ان كلّ من فى السموات و الارض الاّ اتى الرّحمن عبداً»(1) در آسمانها و زمين هيچ چيزى نيست مگر اين كه بنده و فرمان بردار خداوند رحمان هستند.
جمله «نعبد» هم اشاره به اين دارد كه نماز به جماعت خوانده شود و هم بيانگر اين است كه مسلمانان همگى برادر و در يك خط هستند.
مراحل پرواز معنوى، عبارت است از: ثنا، ارتباط و سپس دعا. بنابراين اوّل سوره ى حمد ثناست، آيه ى «ايّاك نعبد» ارتباط و آيات بعد، دعا مى باشد.
گفتگو با محبوب واقعى شيرين است، شايد به خاطر همين كلمه «ايّاك» تكرار شد.
1) مريم، 93.