گزارشي از رواج آرايش در ميان مردان ايراني
خانم ها بايد از اين به بعد به ياد داشته باشند که در هنگام خريد کرم هاي ضدچروک، ژل هاي دور چشم يا تونيک هاي ترميم کننده پوست، حتما از فروشنده سوال کنند که آيا اين محصول نسخه زنانه آن است يا مردانه...طبيعي است که مردان پا به سن گذاشته، از هواخواهان اين روش به حساب مي آيند و پسران جوان به يمن نيروي طبيعت، تن به رنگ کردن موهايشان نسپرده اند. علي 18 ساله بوده که براي اولين بار ابروهايش را برداشته است، البته خود او اعتقاد دارد که در واقع آنها را "تميز" مي کند، چون از مرتب بودن خوشش مي آيد. حالا 4 سال از آن زمان مي گذرد، مادرش اوايل کمي مخالفت مي کرد، اما حالا انگار کم کم به "مرتب بودن" پسرش عادت کرده است. علي براي تميز کردن ابروهايش خودش دست به کار شده و به روش آزمون و خطا جلو رفته است: اوايل که مي خواستم ابروهايم را درست کنم، بلد نبودم، براي همين ابروهايم خيلي به هم ريخت، خيلي نازک شد. بعد رويم نمي شد اصلا بيرون بروم. دائم کج و کوله در مي آمد و مي خواستم صافش کنم، بعد ديگر از آن حالتش ديگر خارج شده بود.البته او قويا تاکيد مي کند که برخلاف پسرهاي ديگري که ابرويشان را بر مي بردارند، نمي خواهد که از اين طريق دل دخترها را به دست آورد. تنها دليلش براي اين کار علاقه شخصي او به تميز بودن است و اينکه داشتن موي اضافي را در صورتش نمي تواند تحمل کند.
نکته ديگري که در صورت علي نياز به سامان دادن دارد، به گفته خود او، مژه هايش هستند. البته براي اين کار هم راه چاره را مدت هاست که پيدا کرده است: من مژه هايم خيلي بلند هستند و مي شکنند. به همين دليل از فر مژه استفاده مي کنم، البته چيزي هم نيست که عين ريمل باشد. خشک است. فقط حالت چرخش به مژه هايم مي دهد. بعد از آن استفاده مي کنم، وقتي که مژه هايم خيس هستند که آن حالت عادي خود مژه را حفظ کند. يعني نه اينکه کامل بخواهد بر گردد، بالا برود يا پايين بيايد. علي تا به حال سايه چشم، کرم پودر يا مواد آرايشي ديگري استفاده نکرده است، اما از بعضي دوستانش مي گويد که يک روز مثلا رنگ پوستي تيره تر از هميشه دارند يا اينکه رد خفيفي از سايه را در پشت چشمانشان مي توان ديد. بعد هم به گفته علي، وقتي در برابر اين پرسش قرار مي گيرند که آيا سايه زده اند يا کرم پودر به صورتشان ماليده اند، هزار "بهانه" مي آورند که خود را توجيه کنند. اما دراين ميان هنوز يک قلم ديگر باقي مانده و آن هم راهي براي خلاص شدن از رنگ تيره لب هاست که ارمغان سيگار کشيدن چند ساله است: من يکي، دوبار از برق لب استفاده کرده ام، آن هم در خانه و شب، به خاطر اينکه سيگار مي کشم و لبهايم سياه مي شود، به خاطر همين مثلا شبها که مي خواهم بخوابم، بعضي مواقع استفاده کرده ام که آن هم فقط به اين خاطر که آن رنگ سياهي که سيگار به لب مي دهد را بگيرد. بعد فردا صبحش هم شستم و از خانه بيرون رفتم.» علي اضافه مي کند که حتي جلوي در خانه هم ديگر برق لب نداشته است.
رصد کردن صورت پسران
بيشتر دختربچه ها عاشق اين هستند که لب هايشان را با روژلب هاي مادرهايشان قرمز کنند. ستاره به خاطر مي آورد که جشن تولد نه سالگي اش با جشن فارغ التحصيلي خاله اش همراه شده بوده است. با ديدن دوستان خاله، که همه آرايش کرده به مهماني آمده بودند، ستاره هم تهديد مي کند که اگر مادرش براي او رژلب نزند، به مهماني تولد نخواهد آمد. به اين ترتيب نه سالگي، سن اولين تجربه دست به آرايش شدن او مي شود و بعدها هم با ورود به دبيرستان اين تجربه عمق بيشتري پيدا مي کند. او صادقانه اعتراف مي کند که عاشق آرايش کردن است. نه تنها آرايش کردن خودش را دوست دارد بلکه يکي از کارهاي مورد علاقه اش آرايش کردن ديگران است، هرچند که اين دختر 27 ساله آرايشگر نيست و در رشته مامايي در دانشگاه تحصيل کرده است.
آرايش، گاهي اوقات براي ستاره تسلي بخش است. او مي گويد: وقتي در خانه هستم، مواقعي که حالم مثلا خيلي خراب است، روي صورتم آرايش ندارم يا افسرده مي شوم و در فکر فرو مي روم، بلند مي شوم و آرايش مي کنم. اصلا روحيه ام را عوض مي کند. حتي وقتي لباس نو مي خرم براي پوشيدن آن اول از همه آرايش مي کنم. حالا ستاره به اندازه اي در اين کار مهارت پيدا کرده که مي تواند در يک نگاه تازه کاران را از حرفه اي ها تشخيص دهد. آنهايي که انگار تازه به صرافت "خط چشم کشيدن" افتاده اند و هنوز آن قدر دستانشان ورزيده نشده تا بتوانند دو خط صاف و هم اندازه را بر پشت چشمانشان بکشند. البته چشمان تيزبين ستاره، تنها صورت دختران را رصد نکرده، بلکه او از کشفياتش از صورت برخي از پسرها هم مي گويد: ابروهاي خيلي باريک بود و ديده بودم که زير چشمانشان مشکي شده، رنگ لب ها خيلي فرق داشت. زياد جذاب نيست، به هرحال آرايش براي مردها نيست. اصلا همه چيز قاطي پاتي شده است. مثلا دخترها با رفتارهاي مردانه مي خواهند جاي مردها باشند و پسرها با رفتارهاي زنانه، جاي زنان. خيلي از اين چيزها مي بينيم، براي همين اصلا دارد عادي مي شود.
مرد هست و ابرويش
دوستان بابک، او را جز پسران تميز و آراسته مي دانند، از آنهايي که اهل کرم و عطر هستند و موهايشان هميشه مرتب است و صورتهايشان اصلاح شده. بابک اهل آرايش هست اما به قول خودش آرايش مردانه. به عبارتي زير ابرو برداشتن، در دايره واژگان او جايي ندارد و به نظرش براي چند دختر نبايد شخصيت و اصالت مردانگي را زير سوال برد. اعتقاد او در يک جمله خلاصه مي شود: مرد هست و ابرويش و حالا به قول قديمي ها سبيل و ريش و از اين صحبت ها. اگر اين کارها را نکند که با زن فرقي ندارد. دور و بر بابک هستند دوستان پسري که اهل آرايشند، البته او به گفته خودش با آنها رفيق است و اهل رفت و آمد، اما اين دليل نمي شود که دل پري از دستشان نداشته باشد: خيلي از دوستانم هستند که زير ابرو بر مي دارند، خيلي کارهاي زنانه مي کنند، مثلا کرم هاي مخصوص مي زنند. ولشان کنيد، لاک و رژلب و اين ها را هم مي زنند. بعضي ها هم که از اين چيزهايي هست که مي زنند به لب، براق مي شود، از آنها هم مي زنند. يا موهاي آنچناني! موهايشان مثلا يک متر بالاتر از سرشان است، انگار با اديسون دست داده اند يا مثلا هر روز برق مي گيردشان بعد از خانه بيرون مي آيند.
اگر به بابک پيشنهاد کنند که به عنوان فروشنده در يک مغازه لوازم آرايشي کار کند، هيچ مخالفتي با اين موضوع ندارد و به راحتي آن را قبول مي کند: چرا قبول نکنم. لوازم آرايش براي خانم ها خيلي هم خوب هست. اصلا مي گويم خانم ها اگر آرايش نکنند که اصلا نمي شود. زن هست و آرايشش.چند سال پيش بود که يکي از مجريان معروف مرد تلويزيون ايران، در يکي از برنامه هايش به ناگاه با ابروهايي تميز شده ظاهر شد. بعد از آن هم مي شد در گوشه و کنار، عکس هنرپيشگان مرد سينما يا تلويزيون را ديد که پوست تيره رنگ و ابروهاي به خط شده شان روي جلد مجلات خودنمايي مي کرد. اگر آرايش کردن و ساعتها در جلوي آيينه به خود رسيدن، کاري بود که اغلب زنانه به حسابش مي آوردند، اين روزها پسراني را هم مي توان ديد که براي بيرون رفتن از خانه از ساعتها قبل به تکاپو مي افتند. رفته رفته نمي توان آرايش را تنها مختص زنان دانست و مردان را هم بايد به اين جمع اضافه کرد.شرکت هاي توليدکننده لوازم آرايشي از مدتها پيش محصولات آرايشي ويژه مردان را هم روانه بازار کرده اند. در هر حال خانم ها بايد از اين به بعد به ياد داشته باشند که در هنگام خريد کرم هاي ضدچروک، ژل هاي دور چشم يا تونيک هاي ترميم کننده پوست، حتما از فروشنده سوال کنند که آيا اين محصول نسخه زنانه آن است يا مردانه