سرور عزیزم جناب آقای مهندس ترکاشوند
استاد بهروز ارجمند وگرامی:
با سلام واحترام:
در سالهای 1348 تا 1352 که در تبریز دانشجو بودم وبعد خدمت سربازی و تشکیل خانواده و تا1356 -کار در استان اذربایجان شرقی -در این 8 سال با موسیقی فولکور :بخصوص :عاشیقلار اشنا شدم. در میان استادان این رشته : عاشق حسین (خدا رحمتش کند-در منزل استاد شهریار با او اشنا شدم.) صدای گرم ومحزونی داشت. از طرفی رشید بهبوداف برای چند کنسرت همان زمان بدعوت اداره فرهنگ وهنر استان (با پیگیری وتلاش مرحوم:مصطفی پایان) ازباکی(باکو) به تبریز امد. صدای باس این خواننده (که در اصل عضو ارکستر سمفونی واپرا بود) معرکه بود.
ای کاش اگر در این مقوله ها تجربیاتی دارید -ودر حوزه تخصصی شما هم هست -یادی فرموده واطلاعاتی بدهید. با تشکر از شما عزیز.
به محضر انورتان عرض سلام و خدا قوت دارم.
ممنون از اینکه به این تاپیک سر می زنید و باعث رونق این محفل یاران موسیقی شده اید.
باید عرض کنم که موسیقی آذربایجانی که سر منشأ آن همان شهر باکو (بادکوبه ی قدیم و به لهجه ی خودشان باکی) می باشد و این موسیقی فولکوریک یا همان محلی نیست.
موسیقی آذربایجانی همانند موسیقی اصیل ایرانی دارای دستگاه ها و ردیف مشخصی هست که به آن در زبان خودشان "مُقامات" می گویند و در زبان ما همون موسیقی مقامی
یا دستگاهی می باشد.
رشید بهبود اوف از خوانندگان بسیار فنی باکو بود و به قول شما دارای صدای آریتون یا همان راست کوک وبم بود.حجم صدای بالایی داشت.
مصطفی پایان در اصل اهل زنجان بود و "مقامات" رو به خوبی فرا گرفته بود و می خواند.
بزرگ ترین خواننده و موسیقیدان باکو مرحوم حاجی بابا حسین اوف بود که صدای ششدانگی نداشت ولی بسیار حرفه ای و زیبا می خواند.
از خوانندگان خوب باکو آقایان عارف بابایف و عالیم قاسم اوف هستند که دارای صدایی ششدانگ و تحریرهای بسیار زیبا و متنوع هستند.به خصوص
که صدای عارف بابایف دلنشینی خاصی هم علاوه بر ششدانگ بودن دارد و البته صدای عالیم قاسم اوف بسیار زیر و به اصطلاح موسیقی سوپرانو
هست.
ردیف آوازی آذربایجان با ایران تشابهات زیادی دارد.فقط بعضی از گوشه هایی که در دستگاه های ایرانی هست در آذربایجانی نیست چون
این گوشه ها برگرفته از اقوام،محل ها،نواحی و شهرهای مختلف کشور می باشد.
این مسئله در آواز دشتی و در گوشه های "گیلکی" و "دشتستانی" و "دیلمان" کاملاً مشهود است و البته نظیرهای دیگری هم دارد.
باز هم اگر سئوال خاصی دارید و بنده اطلاعاتی داشته باشم در خدمت شما سرور ارجمند هستم