از اینکه گفتم سیستم تاخیردار باعث ناپایداری میشه من با این استدلالی که در زیر گذاشتم گفتم :
مشاهده پیوست 225529
شما یک سیستمی که معلوم نیست چیست را انتخاب کردید (فرضا یک سیستم پایدر) بعد آمدید یک کنترل نامناسب گذاشتید بعد می گویید ناپایدار شده!
کنترلر نامناسب باعث ناپایداری می شود. یعتی یک سیستم کاملا پایدار با یک کنترل ناپایدار ، به مجموعه ناپایدار تبدیل خواهد شد
وقتی سیستم تاخیر دارد شما آن را نادیده بگیری و یک کنترلر برای سیستم بلادرنگ بگذاری به احتمال بالا (نه همیشه) مجموعه ناپایدار می شود
انسان بهترین کنترلر است
تنظیم گرما و سرما آب در حمام یک سیستم با تاخیر است. اما شما آن را کنترل می کنی
یک مثال از کنترل مناسب و یک کنترل نامناسب برای سیستم پایدار اما با تاخیر
اگر تاحالا یک باغچه ی بزرگ را با شلنگ آب داده باشی ، می دانی که وقتی شیر را می پیچانی آب با چند ثانیه تاخیر می آید
اگر شما (به عنوان کنترلر) شیر را تا حدی باز کنید و بعد ادامه ندهید بعد از چند ثانیه دبی آب خروجی مناسب آب یاری بدست می آید. به پایداری رسیدی
اما اگر شما فکر کنی سیستم بلادرنگ است و مانند آن کنترل کنی. در چند ثانیه اول (مثلا ۱۵ ثانیه) شیر را می پیچانی می بینی آب نیامد دوباره می پیچانی دوباره آب نمی آید ... بعد یک دفعه می بینی اب خوب شد و دیگر نمی پیچانی. اما چون سیتم تاخیر دارد و شما ورودی را اعمال کردی یک دفعه بیشتر می شود حالا شما کمی می کنی باز چون تاخیر داشت می بینی بیشتر شد باز هم کم می کنی .... این جوری به ناپایداری رسیدی
شما اگر فکر می کنی سیستم آبیاری با شلنگ دراز (نمونه واقعی یک سیستم تاخیر دار) یک سیستم ناپایدار است. دیگر بهتر است بگویی و دیگر من نظر ندهم و شما بروی همان مراجعت را بخوانی
در زمینه مدل کردن سیستم هم فقط انقدری میدونم که با روابط ریاضی که معادل سیستم ما هستن و با روش های حلقه و مش مدل یک سیستم رو بدست میاریم. چیز دیگه ای نمیدونم. حالا ابهامم اینجا بود که توی این سیستم ها، قسمت تاخیرش از کجا میاد!
روش حلقه و مش که مربوط به مدار الکتریکی است و نا بازوی آرنجی!
اگر می خواهی مدار مدل کنی کافی است قطعات آن را با تاخیر بنویسی
مثلا مقاومت را به جای
I(t)=V(t)/R
بگذاری
I(t)=V(t-T)/R
که T تاخیر است و t زمان است
همین کار را برای خازن و سلف و ... نیز بکنی