کسی درباره حنا و وسمه چیزی میدونه؟

nafise_3000

عضو جدید
درباره حنا و وسمه ....ساختار رنگدانه که در حنا و وسمه است توضیح دهید
از چه گیاهی به دست میان و چگونه تهیه میشوند؟
 

hadi.textile64

مدیر تالار مهندسی نساجی
مدیر تالار
وسمه :
کشت این گیاه توسط انسان دارای قدمت زیادی‌است. به دلیل داشتن زندگانه‌ای آبی و بنفش از عصاره گیاهی آن برای رنگرزی استفاده می‌کنند


پرورش وسمه:

وسمه (Isatis Tinctoria) یک گیاه بومی مدیترانه‌ای است و متعلق به خانواده( Cruciferae brassicas) می‌باشد، همان‌گونه که بروکلی و کلم به این خانواده تعلق دارند.
گل‌های زرد آن در ماه می [اردیبهشت] ظاهر شده و رایحه و عطر فوق‌العاده آن باعث جذب بسیاری از زنبورها می‌گردد. دانه‌های سیاه آن بالدارند، شبیه به زبانی کوچک و می تواند رنگی روغنی تولید کند.
وسمه گیاهی دو ساله است؛ یعنی پس از دو سال از بین می‌رود. در سال اول، برگ‌های آن به شکل خوشه‌ای که رشد کمی ‌داشته است می‌باشد مانند اسفناج. برگ‌ها در این مرحله (سال اول) برای تولید رنگ برداشت می‌شوند، چون در سال دوم رنگ زیادی نخواهند داشت. در سال دوم، طول ساقه‌های آن به پنج یا شش فوت [1.5 تا 1.8 متر] می‌رسد که توسط گل‌های زرد کوچک پوشیده می‌شود. برگ‌ها بلندتر و نازک‌تر شده و چهره گیاه کاملاً متفاوت می‌گردد. پس از تولید بذر، گیاه از بین می‌رود.
زمانی که برداشت به پایان رسید، یک جفت از گیاهان قوی برای تولید بذر دست نخورده باقی می‌مانند. بهتر است سایر گیاهان هرچه زودتر و قبل از بزرگ‌تر شدن بیش از حد کنده شوند، زیرا بعداً کندن آنها بسیار مشکل خواهد بود. دانه‌های رسیده باید در اسرع وقت جمع‌آوری شوند. ساقه‌های دارای دانه می‌توانند برای تزیین گل نیز مورد استفاده قرار گیرند.

منابع :
1 - wikipedia
2 - all about woad




 

hadi.textile64

مدیر تالار مهندسی نساجی
مدیر تالار
فرانسه :
Hinne, Henne
انگلیسی:
Egyption privet, Henna, Gamphire
فارسی :
حنا


درختچه حنا، دارای شاخه‌های غالباً خاردار پوشیده از پوست خاكستری مایل به سفید می‌باشد. ارتفاع آن حداكثر به 6 الی 7 متر می‌رسد. برگهای آن متقابل، ساده، نوك تیز و بیضوی شكل است كه این برگها به طول 2 الی 3 سانتیمتر و به عرض یك سانتیمتر بوده و گلهای آن سفید رنگ یا گلی، مجتمع به صورت خوشه‌های متعدد، زیبا و دارای 4 كاسبرگ آزاد با 2 غده، 4 گلبرگ با یك غده و هشت پرچم می‌باشد. قسمت مورد استفاده حنا برگ آن است كه به حالت كامل و یا به صورت گرد در معرض استفاده قرار می‌گیرد. پرورش حنا با آنكه در منطقه وسیعی از آفریقا صورت می‌گیرد به علت مصارفی كه دارد در برخی نواحی معمول است، برای این كار باید اراضی سبك و رو به آفتاب را كه آب كافی داشته باشد، انتخاب نمود.
تكثیر آن از راه بذر صورت می‌گیرد. بدین نحو كه بذرها را از قبل در محلی می‌كارند و بعد به زمین اصلی منتقل می‌كنند و یا آنكه اگر شرایط لازم جهت رشد را داشته باشد. مستقیماً در زمین اصلی كاشته می‌شود. برداشت محصول، معمولاً از سال دوم و سوم آغاز می‌گردد.

تركیبات حنا :
برگهای حنا دارای تانن، صمغ[SUP]1[/SUP]، پنتوزان، كوئینون، فلاونوئید، اسانس، مواد چرب و مواد رزینی می‌باشد. مهمترین تركیب شناخته شده حنا لاوسون[SUP]2[/SUP] نام دارد كه ماده اصلی رنگی در حنا محسوب می‌شود. لاوسون به صورت بلورهای منشوری شكل در اسید استیك به دست می‌آید كه در دمای ° 195- ° 196 تجزیه می‌شود. لاوسون دارای ویژگی‌های فارماكولوژیكی زیر می‌باشد:

-
رنگ كردن

-
دارا بودن اثر ضدقارچی قوی مخصوصاً در قارچ‌های مولد كچلی

-
دارا بودن اثر ضدباكتری

-
كند شدن زودگذر ضربان قلب با افزایش دامنه انقباض آن

حنا علاوه بر مواد مذكور، دارای مانیتول و موسیلاژ است. موسیلاژ[SUP]3[/SUP] باعث می‌گردد كه برگ حنا به سهولت در آب حل شده و به صورت خمیر درآید.
از تركیب لاوسون و دی هیدوركسی استن[SUP]4[/SUP] فرآورده‌هایی از قبیل لوسیون و كرم تهیه می‌كنند و اگر آن را بر روی پوست بزنید از تأثیر اشعه خورشید بر روی پوست صورت و بدن، مانند پرده ای ممانعت به عمل می‌آورد. تانن و اسیدتانیك حنا به عنوان یك ماده قابض موجب بسته شدن منافذ پوست و كاهش تعریق پوست سر می‌شود.

موارد مصرف حنا:

-
حنا از زمانهای بسیار قدیم به عنوان یك نوع رنگ شناخته شده است و یكی از قدیمی ترین تركیبات آرایشی و بهداشتی در جهان به شمار می‌رود.

-
استفاده از حنا در شامپو و محلول‌های شست و شوی موی سر علاوه بر حالت دهندگی در ترمیم موهای آسیب دیده باعث درخشندگی و ضخیم شدن مو شده و توان شانه زدن را بیشتر می‌كند.

-
ز عصاره حنا در لوسیونهای مو، صورت، پوست و كرمهای پوست استفاده می‌شود.

-
حنا به واسطه داشتن تانن تقویت كننده مو و پوست سر می‌باشد، به همین دلیل از حنا در بیشتر شامپوها، تقویت كننده‌های مو و امولسیونهای پوست استفاده می‌شود.

-
حنا موجب بهبود شوره سر، تقویت و استحكام ساقه و ریشه مو می‌گردد.

-
حنا همراه با روغن زیتون جهت تقویت موی سر مفید است.

-
حنا دارای خاصیت ضدالتهابی، ضد حساسیتی و ضد قارچی پوست می‌باشد. موارد ذكر شده خواصی هستند كه در داروسازی قدیم و جدید برای حنا در نظر گرفته اند.

-
برای پوستهای خشك و حساس و موهای خشك، لطیف و نازك از حنا استفاده می‌كنند.

-
حنا در درمان اگزما، التیام بریدگیها، سوختگی و رفع التهابات جلدی سودمند است.

-
روغن گل حنا را كه از جوشاندن آن در روغن زیتون به دست می‌آورند داروسازان سنتی ایران برای روشن كردن پوست صورت مناسب می‌دانستند.

-
خیسانده آبی برگهای حنا به صورت موضعی برای جلوگیری از بیماریهای پوستی به پوست زده می‌شود، برگهای حنا برای رشد مو بسیار مفید است و از آن به عنوان نرم كننده پوست استفاده می‌شود.

-
قرار دادن گرد حنا و یا خیسانده آن بر روی زخم و جراحات جهت بهبود آن بین مردم متداول است.

-
در ایران از حنا برای جلوگیری از عرق دست و پا و دفع بوی بد آن و یا رنگ كردن موی سر و غیره استفاده به عمل می‌آورند.

-
از پودر حنا برای زخمهایی كه با تاول همراه است استفاده می‌كنند.

-
گلهای حنا به عنوان خنك كننده پوست مورد توجه بوده و از گلها و برگهای حنا در عطر سازی استفاده می‌شود.

-
آن چه در بازارهای دارویی به نام رنگ حنا، در معرض استفاده قرار می‌گیرد، مخلوط حنا با گرد برگ گیاهان مولدنیل است كه با استفاده از آن، موی سر به رنگ تیره و حتی آبی سیاه در می‌آید. اگر بخواهند با استفاده از حنا، رنگ موی سر، نسبتاً ثابت باقی بماند باید با افزودن مقدار كمی اسیدبوریك یا اسید سیتریك و یا اسید آدی پیك، اسیدیته آن را به 5/5 برسانند.

-
ثابت شده است كه ریشه حنا برای خشك كردن یك سری از زخمهای دهانی و لثه مؤثر است.

-
حنا در صنعت موارد استعمال فراوان دارد. در منبت كاری به منظور رنگ كردن چوبهای سفید رنگ و به دست آوردن رنگ زیبای آكاژو از حنا استفاده می‌نمایند. در برخی ممالك مثل چین و هند، پشم و چرم را با حنا رنگ می‌كنند.




حنا بومی كشورهای مدیترانه، آسیای صغیر، شمال و شرق آفریقا، شمال استرالیا، هند و مادگاسكار است و همچنین در كشورهای شرقی نیز كشت می‌شود. نواحی جنوبی ایران، بلوچستان، بم و نرماشیر مناطقی هستند كه حنا در آنجا پرورش می‌یابد.

فهرست منابع:
1- زرگری، علی- گیاهان دارویی (جلد دوم)- چاپ پنجم انتشارات دانشگاه تهران 1370
2- میرزایی، پاندورا- مقاله بررسی اثر عصاره و پودر حنا.
3- ویژه نامه مو- صنایع بهداشتی و آرایشی.


ارجاعات

1. صمغ‌ها، طعم بدون مزه و حالت چسبنده دارند، صمغ‌ها تركیبات درهم گلوسیدی می‌باشند كه به حالت طبیعی یا بر اثر شكاف از اعضای مختلف بعضی از گیاهان به خارج ترشح می‌شوند.
2. Lawsone
3. موسیلاژ یا لعاب این ماده مخلوط‌های بی شكل پلی ساكارید هستند كه همراه آب مادة چسبناك و لزجی را به وجود می‌آورند كه در آب سرد حجیم می‌شود و یك مادة ژله ای را تشكیل می‌دهد.
4. Dihydroxyaceton : دی هیدوركسی استن به صورت بلوریهای جامدی است، با بوی مخصوص و طعم شیرین و سرد كننده كه در آب و الكل و روغن حل می‌شود كرم‌های آن رنگ پوست را برنزه می‌كند.

 
آخرین ویرایش:

lady Engineer

عضو جدید
حنا متعلق به خانواده لیتراکیا (Lythraceae) است. آن درختچه ای است که سالانه حدود 2تا5 متر رشد میکند.پودر خروجی از این گیاه به عنوان مواد آرایشی برای رنگ آمیزی سر،دست ها، پاها و... استفاده میشود. Lawsone جز اصلی رنگ برگ حنا و از دارای ساختار شیمیایی 2-hydroxy-1,4-naphthoquinone هست.
و به رنگ نارنجی است که در عمل به عنوان یک رنگ اساسی است . با توجه به حضور گروه –OH در ساختار naphthoquinone

1.jpg
 

ahoo_fr

عضو جدید
کاربر ممتاز
بهت توصیه می کنم کتاب "هنر رنگرزی "رو حتما بخری .راجع به همه رنگزاها ی طبیعی اطلاعات داده.نوشته کورش علمشاهی فکر می کنم باشه الان کتابم پیش خودم نیست.
 
Similar threads
Thread starter عنوان تالار پاسخ ها تاریخ
moderntextile نظر دوستان درباره تبلیغ این شرکت چیه؟ شیمی نساجی 4
T درباره BCF شیمی نساجی 0

Similar threads

بالا