کسانی که غیبت میکنند.

babi charlton

عضو جدید
کاربر ممتاز
چند روز قبل بین دو دوست بنده مشاجره‌ای درگرفته بود.
اولی میگفت فلان امر غیبت است و نباید در مورد من میگفتی و من راضی نبودم!
دومی هم میگفت نخیر غیبت نیست
اولی میگفت غیبت اینه که چیزی که برادر مومن‌ت ازش اکراه داره در وقتی حاضر نیست بگی
دومی میگفت نخیر. این تعریف اخلاقیون هست و تعریف فقهی غیبت چیزی دیگه است
دیروز که مشرف شده بودم حرم یکی از امامزادگان، برای هدایت نفر اولی و بنده و نفر دوم دعا کردم!
امروز باز دوست اولی اومده بود و بمن می‌گفت که اون‌روز حق با من بود و...
منم تعریف غیبت رو از دید آیةالله سیستانی ذکر کردم و از ایشون پاسخ قابل‌قبولی نشنیدم.
بدلیل مفید بودن این تعریف و مستثنیات اون، متن کامل این فتوا رو در اینجا به نقل از مساله 29ج1 منهاج ایشون ذکر میکنم. امیدوارم از دقت ایشون در این تعریف محظوظ بشوید و تشخیص غیبت برای شما آسان شود.
غیبت جز گناهان کبیره شمرده شده و غیبت این است که عیب مومن را در زمانی که غایب است بگویی
فرقی نمیکند که
  • بقصد انتقاص (عیب و نقص گفتن) باشد یا نباشد
  • این عیب در بدنش باشد یا نسب‌خانوادگی‌اش یا اخلاقش یا عملش یا کلامش یا دینش یا دنیایش و سایر موارد که جزو عیوب مستور از مردم باشد
  • با گفتار غیبت شود یا با عملی که حاکی از وجود عیب است (مثل نوشتن، اشاره با دست بحالت پانتومیم! و...)
و این (ذکر عیب که حکم غیبت حرام دارد) در صورتی است که
  • شنونده‌ای باشد و قصد گوینده هم تفهیم و اعلام به وی باشد
  • فردی که غیبتش می‌شودف معلوم و معین باشد
    پس اگر بگوید یکی از اهالی فلان شهر را دیدم ترسو بود
    یا بگوید یکی از فرزندان فلان فرد ترسو است!
    بله ممکن است اینچنین حرفی از جهت وهن حرام باشد اما از نظر غیبت بودن غیبت نیست
و اگر غیبت رخ داد، «واجب» است توبه کند و احتیاط مستحب(زائد) آن است که اگر مفسده‌ای ندارد، از شخص مورد غیبت حلالیت بطلبد یا برایش استغفار کند.
»»» و در برخی موارد غیبت مجاز است:
  • متجاهر به فسق: کسی که آشکارا بر گناهش تاکید دارد و ابائی هم ندارد که مردم بفهمیند که او آن گناه را انجام میدهد.
    غیبت این این فرد در مورد گناهانی که غیرپنهانش جایز است
  • ظالم به دیگران
    مجاز است غیبت آن ظالم توسط مظلوم
    و احتیاط واجب آن است که فقط به قصد یاری‌طلبی علیه آن ظالم میتواند از او غیبت کند نه اینکه مطلقا بتواند هر غیبتی از او بکند.
  • نصیحت(=خیرخواهی) مومن
    غیبت به قصد خیرخواهی مجاز است. مثلا اگر شخصی درباره تزویج یک زن مشورت خواست، مجاز است که برای او خیرخواهی کند ولو مستلزم اظهار عیبی از آن زن باشد
    بلکه حتی اگر از وی طلب مشورت نکند اما بداند که در ترک نصیحت وی، مفسده عظیمی هست، غیبت آن زن مجاز است.
  • اگر فردی را جز با غیبتش، از هیچ راهی نتوان از امر یک امر منکر بازداشت، مجاز است غیبت آن فرد برای این قصد (بازداشتنش از منکر)
  • ...
  • اگر بترسد که غیبت‌شونده ضرری بکند که نباید بکند، مجاز است غیبت او را بکند تا آن ضرر از غیبت‌شونده دفع شود
  • خلل وارد کردن به گفته‌های باطل که موجب چسبیدن نقصی به گوینده آن کلام ناصحیح بشود
    مثل آنچه میبینیم که بسیاری علماء گوینده یک کلام را به کم‌تدبری یا بدفهمی سرزنش میکنند تا سستی در روشن شدن حقائق حاصل نشود.
و از روایات نبی و ائمه علیهم السلام معلوم شده است که: واجب است بر شنونده غیبت که یاری کند غیبت‌شونده را و غیبت را از از وی برگرداند و اگر این کار را نکرد، خدا او را در دنیا و آخرت به حال خود وامیگذارد و گناه وی (شنونده‌غیبت) همانند گناه غیبت‌کننده است.​

babi charlton

عضو جدید
کاربر ممتاز
قالَ رَسولُ الله (ص) : (( نَجاهُ المومِنُ مِن حِفظِ لِسانِهِ ))سفینه البحار ج ص 5102
پیامبر اکرم (ص)فرمودند : ((نجات مومن به حفظ زبان است ))
قالَ امیر المومنین (ع) :(( إحذَروا اللّسانَ فإِنَّهُ سَهمٌ یُخطی ))غرر الحکم ج 3 ص 271 چاپ دانشگاه
علی (ع) فرمود : (( از زبان حذر کنید (متوجه زبان باشید ) ، زیرا آن تیری است که خطا می کند )).
قالَ الصّادقُ (ع): (( أَن تَقولَ فی أَخیکَ ما سَتَرَهُ اللهُ عَلَیه ِ ...وَ البُهتانُ أَن تَقولَ فیهِ ما لَیسَ فیه ))اصول کافی ج 4 ص 153
امام صادق ( ع ) فرمود : (( غیبت این است که درباره برادرت بگویی آنچه را که خدا از او پرده پوشی کرده و بهتان این است که درباره او بگویی آنچه در او نیست ))
غیبت از رذایل اخلاقی و از اوصاف نا پسند ، و از گناهان کبیره و از علایم ضعف ایمان و نشانه شیطنت و به فرموده حضرت سیّد الشّهداء (ع) ، نان خورشت سگان دوزخ است .
چه شخصیتهایی بسیار ارزنده ای را که با زبان پلید غیبت کنندگان در هم شکسته ، چه آبروهای محترمی را که غیبت بر باد نداده ، چه انسان های با منفعت و فعالی را که غیبت خانه نشین نکرده ، چه اموال پاک و ارزنده ای را که غیبت از دست صاحبش بیرون نبرده و مالکش را به خاک سیاه ننشانده ، چه جنگ ها که به وسیله غیبت بر پا نشده ، چه خانمان هایی که غیبت بر باد نداده ، چه دوستی های شیرینی را که غیبت به دشمنی مبدل نساخته ،آه از این گناه ، وای بر این زبان ، داد از این معصیت ، فریاد از این آلودگی که ایمان ها بر باد داده و خیانت ها به بار آورده است .
تمام مردم می دانند غیبت گناه است ، همه مسلمانان آگاهند که غیبت معصیت است ، همه مومنین مطلعند که غیبت مساوی با خوردن گوشت برادر مرده مومن است ، ولی با کمال تعجّب و تاسف خیلی به این گناه خطرناک آلوده اند .
نقل شیرین خانواده ها غیبت است ، شروع اکثر جلسات با غیبت است ، نشست و بر خاست خیلی از افراد با غیبت است .
ای وای بر غیبت کنندگانی که غیبت می کنند اما بعد از آنکه فهمیدند غیبت کرده اند به جای آنکه به درگاه الهی استغفار کنند گناه خود را توجیه می کنند و اکثرا می گویند این که غیبت نبود ، صحبت بود و کار زشت خود را توجیه می کنند ، وای بر شما غیبت کنندگان و هزاران وای بر تویی که بعد از گناه گناه خود را به بی گناهی توجیه می کنی می دانی چرا هزاران وای برآنان است که اینگونه اند حدیث زیر مسئله را مشخص می کند :
در بحار نقل شده که مردی به حضور علی (ع) شرفیاب شد و در ضمن چند سوال نقل کرد : این چیست که از آسمان بزرگتر است ؟؟؟
حضرت فرمود : (( البُهتانُ علَی البَری ءِ أَعظَمُ مِنَ السَّماء))
(( گناهی را به بی گناهی نسبت دادن از آسمان بزرگتر است ))
نقل سخنان از رساله حقوق امام سجاد (ع) علی محمد حیدری نراقی

babi charlton

عضو جدید
کاربر ممتاز
اثر گناه غیبت

حجة الاسلام سید احمد فاطمی نقل می‌کند:
در اوایل طلبگی‌ام، روزی مرحوم علامه طباطبایی به حجره‌ام تشریف آوردند و فرمودند:
«به ظاهر در این جا غیبت شده است!»
گفتم: بله؛ پیش از آمدن شما، چند نفر که درسشان از من بالاتر بود، این جا بودند و غیبت کسی را کردند. علامه فرمودند: «باید می‌گفتی از این جا بروند، این حجره دیگر برای درس خواندن مناسب نیست؛ اتاق خود را عوض کن.»

ITDeveloper

عضو جدید
کاربر ممتاز
بینم تو قصد داری ما رو سکته بدی
بابا کارما دیگه تمومه........!
ممنون بسیار عالی بود دوست خوب
چند تا شعری هم می زارم شاید بدرد بخورد
کم گوی و گزیده گوی چون در تا زاندک تو، جهان شود پر

مکن پیش دیوار غیبت کسی بود کز پسش گوش دارد کسی

حذر کن ز نادان ده مرده گوی چو دانا یکی گوی و پرورده گوی

و

زبان درکش ای مرد بسیاردان که فردا قلم نیست بر بی زبان

فکر کنم هر سه تاش از سعدی باشه

I'M SOMEONE

عضو جدید
کاربر ممتاز
B9Md9G0CEAAKznC.jpg

تصور نمی کنم از غیبت و تهمت زشت تر چیزی باشه ...
کاش عرف ما ، مردم ما 1/100 اونچه که به مسائلی مثل روابط دختر و پسر و حجاب و ... حساس بود به غیبت حساس بود ! به تهمت ، به افشای مسائل شخصی دیگران حساس بود
کاش غیبت تابو بود !
کسی که غیبت می کرد طرد می شد !
کسی که غیبت می کرد مورد نفرت همه بود
کاش ...

mihua

عضو جدید
کاربر ممتاز
من به شخصه دیدم کسانی رو که غیبت و تهمت رو انجام دادن به چه بلاهایی که گرفتار نشدن!.... ضمنا خدا ممکنه بعضی گنهکاران رو رسوا نکنه....اماهمین که پشت دیگران تهمت بزنن یا حتی تهمت رو از زبون دیگران در مورد یه نفر دیگه تایید کنن یا حتی فقط باور کنن یا ادامه ش بدن خداوند رسواشون میکنه. یااینکه آدمای دیگه رو به چه مشکلاتی حتی غیرقابل جبران دچار میکنه..... با غیبت و به خصوص همراه با تهمت عرش خدا به لرزه درمیاد. کم چیزی نیست.

I'M SOMEONE

عضو جدید
کاربر ممتاز
من به شخصه دیدم کسانی رو که غیبت و تهمت رو انجام دادن به چه بلاهایی که گرفتار نشدن!.... ضمنا خدا ممکنه بعضی گنهکاران رو رسوا نکنه....اماهمین که پشت دیگران تهمت بزنن یا حتی تهمت رو از زبون دیگران در مورد یه نفر دیگه تایید کنن یا حتی فقط باور کنن یا ادامه ش بدن خداوند رسواشون میکنه. یااینکه آدمای دیگه رو به چه مشکلاتی حتی غیرقابل جبران دچار میکنه..... با غیبت و به خصوص همراه با تهمت عرش خدا به لرزه درمیاد. کم چیزی نیست.

امیدوارم اینجوری که می گی باشه ...

consl

عضو جدید
من زیاد غیبت کردم اما دیگه ترک کردم خدا منو ببخش به نظر زشت ترین کار تهمت غیبت دروغ هست

I'M SOMEONE

عضو جدید
کاربر ممتاز
ببین هر کسی سهوا ممکنه غیبت کنه ... هواسمون نیست یهو حرف یکی دیگه رو می زنیم
اما بعضی ها می بینی عمدا !
از روی غرض و مرض !!!!
قشنگ می گرده می گرده یه حرفی رو پیدا می کنه که به تصور خودش طرفو ضایع کنه ...
حرفی رو از خودش در میاره می ذاره تو دهن دیگری به یکی دیگه می گه و ...
آره واقعا زشته
واقعا زشته ...
نشونه ی ضعف شخصیته ...
همینطور دروغ که من یکی به شددددددددددت حساسیت دارم روش ...