[FONT=georgia,times new roman,times,serif]نحوه تهیه کمپوست قارچ دکمه ای سفید ( آکاریلوس بیسپوروس)[/FONT][FONT=georgia,times new roman,times,serif]کمپوست: بقایای مواد آلی تحت شرایط دما ، رطوبت ، اکسیژن و غذا توسط یک سری میکروارگانیسم ها به مواد کاملا پوسیده و هوموسی بنام کمپوست تبدیل می شود.[/FONT][FONT=georgia,times new roman,times,serif]جهت تولید بستر تولید قارچ (کمپوست) باید به نیاز های غذایی قارچ کشت شده توجه نمود.[/FONT][FONT=georgia,times new roman,times,serif]دو عنصر غذایی اصلی در تغذیه قارچ عبارتند از :1 [/FONT][FONT=georgia,times new roman,times,serif]) کربن C [/FONT][FONT=georgia,times new roman,times,serif]2) نیتروژن (N) [/FONT][FONT=georgia,times new roman,times,serif]جهت تولید موادی که حاوی عناصر نامبرده باشد باید به دو نکته توجه نمود:[/FONT][FONT=georgia,times new roman,times,serif]1) مصرف مواد اولیه مرغون به صرفه باشد.[/FONT][FONT=georgia,times new roman,times,serif]2) مواد مصرفی دائما در دسترس باشد.[/FONT][FONT=georgia,times new roman,times,serif]تقسیم بندی کمپوست از نظر مواد تشکیل دهنده آن :[/FONT][FONT=georgia,times new roman,times,serif]1) کمپوست طبیعی : مخلوطی نیمانیم از کود اسب و کلش گندم می باشد. جهت تولید آن از کود اسب های مسابقه ای (لوکس) استفاده می شود. در ایران تعداد این اسب ها بسیار کم است. در نتیجه کمپوست طبیعی تولید نمی شود.[/FONT][FONT=georgia,times new roman,times,serif]2) کمپوست مصنوعی : پایه و اساس کمپوست سازی کلش گندم می باشد. مواد دیگر آن عبارتند از کود مرغی ، پودر سنگ گچ و آب. در ایران فقط کمپوست مصنوعی تولید می شود.[/FONT][FONT=georgia,times new roman,times,serif]مزایای کمپوست طبیعی : [/FONT][FONT=georgia,times new roman,times,serif]1) تهویه بهتر[/FONT][FONT=georgia,times new roman,times,serif]2)بافت یکنواخت تر [/FONT][FONT=georgia,times new roman,times,serif]3) رشد میسیلیوم قارچ در آن[/FONT][FONT=georgia,times new roman,times,serif]تقسیم بندی کمپوست از نظر مدت زمان عمل آوری آن:[/FONT][FONT=georgia,times new roman,times,serif]1) تهیه کمپوست به روش بلند مدت[/FONT][FONT=georgia,times new roman,times,serif]2) تهیه کمپوست به روش کوتاه مدت[/FONT][FONT=georgia,times new roman,times,serif]* بهترین ماده جهت تامین کربن ، کلش و بهترین ماده جهت تامین نیتروژن ، کود مرغی است.[/FONT][FONT=georgia,times new roman,times,serif]خصوصیات کلش گندم مصرفی :[/FONT][FONT=georgia,times new roman,times,serif]1) از کلش گندم آبی استفاده شود. ( به دلیل خشبی بودنش)[/FONT][FONT=georgia,times new roman,times,serif]2) ساقه گندم (کلش) هر چقدر ضخیم تر باشد بهتر است.[/FONT][FONT=georgia,times new roman,times,serif]3) طول کلش مصرفی 20 تا 30 سانتی متر باشد.[/FONT][FONT=georgia,times new roman,times,serif]4) پرس های کلش آب نخورده باشد .( زیرا اولا مقداری آب توسط کلش جذب شده و قیمت آن بیشتر می شود. ثانیا احتمال بروز انواع کپک به خصوص کپک سیاه زیاد می شود.)[/FONT][FONT=georgia,times new roman,times,serif]5) کلش مصرفی ناخالصی نداشته باشد. ( ناخالصی ها عبارتند از : خاک ، مدفوع حیوانات ، ساقه علفهای هرز چند ساله )[/FONT][FONT=georgia,times new roman,times,serif]مشخصات کود مصرفی :[/FONT][FONT=georgia,times new roman,times,serif]1) از کود مرغ گوشتی استفاده می کنیم زیرا اولا در جیره غذایی مرغان گوشتی پروتئین بیشتری وجود دارد. ثانیا میزان رطوبت کود مرغ گوشتی کمتر از رطوبت مرغ تخم گذار می باشد.[/FONT][FONT=georgia,times new roman,times,serif]2) رطوبت کود مصرفی 20 الی 25 درصد باشد.[/FONT][FONT=georgia,times new roman,times,serif]3) رنگ کود مصرفی روشن باشد . (رنگ کود تازه نوک مدادی روشن است )[/FONT][FONT=georgia,times new roman,times,serif]4) کود مرغی نسوخته باشد ( فعالیت میکروارگانیسم ها در آن در حد کمی بوده تا مواد غذایی آن از بین نرود. به طور کلی عمر انبار داری کود مصرفی کمتر از دو ماه باشد.)[/FONT][FONT=georgia,times new roman,times,serif]5) در داخل کود ، کودهای به هم چسبیده (توده ای) نباشد در غیر این صورت خرد شود و سرند شود .[/FONT][FONT=georgia,times new roman,times,serif]6) کود مصرفی ناخالصی نداشته و میزان ازت آن (N) 3/5 الی 5 درصد باشد.[/FONT][FONT=georgia,times new roman,times,serif]7) کود مصرفی حتما مخلوطی از کود مرغی و سبوس باشد.[/FONT][FONT=georgia,times new roman,times,serif]8) چون منبع انواع میکروارگانیسم های مفید جهت کمپوست سازی کود مرغی می باشد . اگر کود از مرغداری خریداری شود که در جیره غذایی مرغان خود آنتی بیوتیک کمتری مصرف کرده باشد ، بسیار عالی است.[/FONT][FONT=georgia,times new roman,times,serif]پودر سنگ گچ با نام های دیگری مثل : جیپسم یا ژیپسم ( سولفات کلسیم آبدار یا ئیدراته ) با فرمول شیمیایی Ca So4 2(H2O) [/FONT][FONT=georgia,times new roman,times,serif]سنگ گچ موجود در ایران دارای اسیدیته 7/5 و پودر سنگ گچ موجود در هلند دارای اسیدیته 7/9 می باشد. مقداری اضافی مصرف نمودن پودر سنگ گچ مشکلی ایجاد نمی کند ولی کاهش مصرف آن باعث ایجاد اختلال در امر کمپوست سازی می شود.[/FONT][FONT=georgia,times new roman,times,serif]اعمال مهم پودر سنگ گچ :[/FONT][FONT=georgia,times new roman,times,serif]1) از چسبندگی و لزج شدن کلش کمپوست جلوگیری می کند . این عمل را با رسوب ذرات کلوئید محلول در محیط کمپوست و خنثی نمودن چربی ها انجام می دهد.[/FONT][FONT=georgia,times new roman,times,serif]2) تنظیم اسیدیته کمپوست : پس از مایه زنی کمپوست قارچ توسط اسپان قارچ تلقیح شد. میسیلیوم قارچ در حین رشد از خود اسید اگزالیک ترشح می کند. اگر این اسید وارد محیط کمپوست شود باعث اسیدی شدن آن می شود.[/FONT][FONT=georgia,times new roman,times,serif]در اینجا پودر سنگ گچ وارد عمل شده و با اسید اگزالیک ترکیب می شود.[/FONT][FONT=georgia,times new roman,times,serif]اگزالات کلسیم تولید شده مانند حاله یا غلافی دور میسیلیوم ها را فرا گرفته و از وارد شدن اسید اگزالیک به محیط کمپوست و تغییرات اسیدیته آن جلوگیری می کند.[/FONT][FONT=georgia,times new roman,times,serif]اگزالات کلسیم = پودر سنگ گچ + اسید اگزالیک[/FONT][FONT=georgia,times new roman,times,serif][/FONT][FONT=georgia,times new roman,times,serif]تهیه کمپوست مصنوعی قارچ دکمه ای به روش بلند مدت (فرمول کارخانه ملارد):[/FONT][FONT=georgia,times new roman,times,serif]اعمال مهم کمپوست سازی به دو فاز اول و دوم تقسیم می شود. فاز یک شامل مرحله میکس مواد اولیه و مرحله تخمیر اولیه می باشد. مرحله تخمیر اولیه شامل : تخمیر بیوشیمیایی و تخمیر شیمیایی است.[/FONT][FONT=georgia,times new roman,times,serif]فاز دوم نیز شامل پاستوریزاسیون و شیرین کردن ( آمونیاک گیری یا کاندیشنینگ )[/FONT][FONT=georgia,times new roman,times,serif]مراحل فاز یک کمپوست سازی :[/FONT][FONT=georgia,times new roman,times,serif]1) عمل پیش خیساندن کلش گندم:[/FONT][FONT=georgia,times new roman,times,serif]بهترین روش جهت عمل پیش خیساندن کلش گندم غرقاب نمودن آن در داخل استخر ساخته شده به همین منظور می باشد. مدت زمان این مرحله نسبی بوده و تقریبا 10 الی 12 ساعت طول می کشد. جهت شروع کمپوست سازی کلش گندم باید حداقل 75 درصد رطوبت جذب نماید.[/FONT][FONT=georgia,times new roman,times,serif]از ابتدای کمپوست سازی تا انتهای آن برای هر هزار کیلو گرم کلش گندم خشک 5000 لیتر آب صرف می شود. در ایران از هر یک تن کلش خشک تقربا 2/5 تن کمپوست و از میزان کمپوست 450 کیلو گرم قارچ برداشت می شود. رابطه مدت زمان عمل پیش خیساندن کلش گندم با مدت انبار داری آن رابطه ای معکوس می باشد.[/FONT][FONT=georgia,times new roman,times,serif]در داخل بافت کلش یک سری مواد واکسی ( روغنی) وجود دارد. این مواد آب گریز بوده و سرعت جذب آب توسط کلش را کاهش می دهد. اگر کلش را در انبار نگهداری کنیم ، با گذشت زمان مواد واکسی تجزیه شده و از بین می رود. در نتیجه کلش با سرعت بیشتری آب جذب کرده و مدت زمان عمل پیش خیساندن آن کاهش می یابد.[/FONT][FONT=georgia,times new roman,times,serif]2) میکس مواد اولیه :[/FONT][FONT=georgia,times new roman,times,serif]مواد تشکیل دهنده کمپوست مصنوعی و درصد اختلاط آنها :[/FONT][FONT=georgia,times new roman,times,serif]به ازای مصرف هر 1000 کیلو گرم کلش گندم خشک 60 تا 80 درصد آن (600 تا 800 کیلوگرم) کود مرغی و 10 تا 15 درصد آن ( 100 تا 150 کیلوگرم) پودر سنگ گچ مصرف می کنیم.[/FONT][FONT=georgia,times new roman,times,serif]هر چقدر کود بیشتری مصرف کنیم ، پودر سنگ گچ بیشتری نیز مصرف می کنیم.[/FONT][FONT=georgia,times new roman,times,serif]شرح میکس مواد:[/FONT][FONT=georgia,times new roman,times,serif]کلش آماده شده از مرحله قبل به ارتفاع 40 تا 50 سانتی متر ( به طور تجربی تا زانوی پا ) بر روی پیست کمپوست سازی پخش می کنند. سپس کود مرغی را که قبلا میزان ازت آن مشخص شده و نسبت به کلش مصرفی توزین شده است را بر روی آن پخش می کنیم.[/FONT][FONT=georgia,times new roman,times,serif]اضافه نمودن پودر سنگ گچ حالت سلیقه ای دارد. در برخی از کارخانه ها همه پودر سنگ گچ در روز میکس مواد و در برخی از کارخانه های دیگر 50 درصد پودر سنگ گچ را در روز میکس مواد و باقیمانده آن را در روز میک آپ و در برخی دیگر مانند کارخانه ملارد همه پودر سنگ گچ در روز میک آپ به توده کمپوست اضافه می شود. سپس کلش و کود را به خوبی به هم زده تا ذرات کود به طور یکنواخت بر روی کلش پخش می شود.[/FONT][FONT=georgia,times new roman,times,serif]عمل میکس مواد در حالت دستی توسط کارگر و چهار شاخ و در حالت مکانیزه توسط لودر انجام می شود. توده حاصله را به شکل گنبدی دپو می کنند که برای توده شل و به روز تشکیل توده شل ، روز صفر کمپوست سازی می گویند.[/FONT][FONT=georgia,times new roman,times,serif]پس از روز صفر کمپوست را در روزهای دوم ، چهارم ، ششم و هشتم زیر و رو می کنیم و خوب به هم می زنیم. و دوباره به شکل گنبدی دپو می کنیم . این عمل باعث هوادهی کمپوست و یکنواختی عمل تخمیر در کل توده می شود. از روز صفر کمپوست سازی تا روز میک آپ جهت تامین رطوبت از دست رفته کمپوست از آب کثیف استفاده می کنیم . اگر مقدار آب کثیف کفایت نکرد در این مرحله نیز می توان از آب تمیز استفاده نمود.[/FONT][FONT=georgia,times new roman,times,serif]آب کثیف : همان هرز آب جمع آوری شده از توده کمپوست می باشد.رنگ آن تیره بوده و حاوی انواع میکروارگانسیم های مفید و مواد غذایی شسته شده از توده کمپوست می باشد.[/FONT][FONT=georgia,times new roman,times,serif]تعریف میک آپ(Make Up) : در لغت به معنای آرایش کردن است . در روز دهم پس از روز صفر کمپوست سازی ، روز میک آپ می گویند. در این روز پودر سنگ گچ به توده کمپوست اضافه شده و توده کمپوست از شکل گنبدی به شکل مکعب مستطیل آرایش می شود. که به این عمل قالب زنی می گویند.[/FONT][FONT=georgia,times new roman,times,serif]عمل قالب زنی در روز میک آپ در حالت مکانیزه توسط لودر و ماشین کمپوست ترنر و در حالت دستی توسط کارگر ،چهار شاخ و قالب های فلزی انجام می شود. عرض و ارتفاع قالب نسبی بوده و به فصول کار بستگی دارد. طول قالب بستگی به طول محل انجام کار دارد . [/FONT][FONT=georgia,times new roman,times,serif]پس از روز میک آپ در روز های 12 ، 14 و 15 قالب کمپوست را مجددا قالب زنی می کنیم که به آن T1 -T2- T3 می گویند. باید توجه نمود که فاصله زمانی قالب زنی دوم (T2) و قالب زنی سوم (T3) حداقل 14 ساعت باشد. از روز میک آپ (Make Up) جهت تامین رطوبت از دست رفته کمپوست از آب تمیز استفاده می کنیم. در روز 16 پس از انجام آزمایشات مربوطه کمپوست را جهت طی نمودن مراحل فاز 2 کمپوست سازی به تونل پاستوریزاسیون منتقل می کنیم.[/FONT][FONT=georgia,times new roman,times,serif]انتقال کمپوست در حالت مکانیزه توسط لودر و دستگاه بانکر فیلر و در حالت دستی توسط کارگر ، چهار شاخ و فرقون انجام[/FONT][FONT=georgia,times new roman,times,serif]می شود. [/FONT][FONT=georgia,times new roman,times,serif]انواع تخمیر:[/FONT][FONT=georgia,times new roman,times,serif]1) تخمیر بیوشیمیایی : تا دمای 60 درجه سانتی گراد توسط میکروارگانیسم ها انجام می شود.[/FONT][FONT=georgia,times new roman,times,serif]2) تخمیر شیمیایی : با افزایش دمای توده کمپوست به بیش از 65 درجه سانتی گراد کلیه تخمیر های بیوشیمیایی متوقف شده و تخمیر های شیمیایی آغاز می شود.[/FONT][FONT=georgia,times new roman,times,serif]یکی از تخمیر های شیمیایی که باعث قهوه ای شدن رنگ کلش کمپوست می شود ، سوختن برگها یا کارامیلز شدن می گویند.[/FONT][FONT=georgia,times new roman,times,serif]لینک شدن: اتصال ترکیبات نیتروژنی به ترکیبات لیگنین دار در توده کمپوست را لینک شدن می گویند. این واکنش در دمای بالا بدست آمده و محصول آن ، ان ریچ لیگنین هموس کمپلکس می باشد.[/FONT][FONT=georgia,times new roman,times,serif]معیار های استاندارد پایان فاز 1 کمپوست سازی :[/FONT][FONT=georgia,times new roman,times,serif]1) معیار های فیزیکی :[/FONT][FONT=georgia,times new roman,times,serif]رنگ: رنگ کلش کمپوست از طلایی به قهوه ای تیره تبدیل می شود. [/FONT][FONT=georgia,times new roman,times,serif]بو: بوی شدید آمونیاک به مشام می رسد.[/FONT][FONT=georgia,times new roman,times,serif]سختی: اگر مقداری از کلش کمپوست را برداشته و با دو دست از یکدیگر جدا کنیم مقداری مقاومت احساس می کنیم . زیرا مراحل کمپوست سازی تمام نشده و کلش کمپوست کاملا پوسیده و هوموس نشده است.[/FONT][FONT=georgia,times new roman,times,serif]2) معیار های شیمیایی:[/FONT][FONT=georgia,times new roman,times,serif]میزان رطوبت (72 - 75 %)[/FONT][FONT=georgia,times new roman,times,serif]میزان ازت (1.7 - 1.9 %) به ازای وزن خشک مواد[/FONT][FONT=georgia,times new roman,times,serif]میزان آمونیاک (0/15 %)[/FONT][FONT=georgia,times new roman,times,serif]نسبت کربن به ازت (C/N) = (20 - 22 )[/FONT][FONT=georgia,times new roman,times,serif]اسیدیته PH: 8.5[/FONT][FONT=georgia,times new roman,times,serif]پدیده دود کشی : [/FONT][FONT=georgia,times new roman,times,serif]هوای تازه حاوی اکسیژن از بقل های توده کمپوست وارد آن شده و از مرکز بالایی آن خارج می شود. این جریان هوا ، پدیده دود کشی گفته می شود. این جریان بر اثر اختلاف دمای مرکز کمپوست و محیط پیرامون آن بوجود می آید. در فصول سرد سال به علت اختلاف زیاد دمای گفته شده این جریان با شدت بیشتری انجام می شود و به این ترتیب احتمال بی هوازی شدن واکنش های کمپوست بوجود نمی آید.[/FONT][FONT=georgia,times new roman,times,serif]ولی در فصول گرم سال به علت کاهش اختلاف دمای گفته شده شدت جریان کاهش یافته ، احتمال بی هوازی شدن واکنش های کمپوست بوجود می آید. جهت رفع این عیب در فصول گرم سال نسبت به فصول سرد سال توده کمپوست با عرض و ارتفاع کمتر قالب زنی می شود.[/FONT][FONT=georgia,times new roman,times,serif]در فصول گرم سال نسبت به فصول سرد سال توده کمپوست با عرض کمتر و با ارتفاع بیشتر قالب زنی می شود.[/FONT][FONT=georgia,times new roman,times,serif]مراحل فاز2 :[/FONT][FONT=georgia,times new roman,times,serif]1) لول کردن: یعنی هم سو و یکسان نمودن دمای نقاط مختلف کمپوست در داخل تونل پاستوریزاسیون . [/FONT][FONT=georgia,times new roman,times,serif]این مرحله در دمای 45 - 50 انجام می شود. کمترین و بیشترین زمان انجام این مرحله در کارخانه ملارد 5 - 12 ساعت [/FONT][FONT=georgia,times new roman,times,serif]می باشد.[/FONT][FONT=georgia,times new roman,times,serif]2) میت آپ : در این مرحله مقداری بخار آب به توده کمپوست تزریق می کنیم تا فعال شده و دمای آن افزایش یابد. افزایش دما در این مرحله تدریجی بوده و به ازای هر ساعت 1 - 1.5 درجه سانتی گراد می باشد. تا به دمای 58- 59 درجه سانتی گراد برسد.[/FONT][FONT=georgia,times new roman,times,serif]دلیل افزایش تدریجی دما در این مرحله عبارتند از :[/FONT][FONT=georgia,times new roman,times,serif]الف) عدم ایجاد استرس دمایی در میکروارگانیسم های مفید.[/FONT][FONT=georgia,times new roman,times,serif]ب) کنترل راحت افزایش دما و توقف دما در 58 - 59 درجه سانتی گراد.[/FONT][FONT=georgia,times new roman,times,serif]3) پاستوریزاسیون : در دمای 58 - 59 درجه سانتی گراد و مدت 8 الی 10 ساعت پاستوریزه می شود.[/FONT][FONT=georgia,times new roman,times,serif]اهداف پاستوریزاسیون :[/FONT][FONT=georgia,times new roman,times,serif]الف) هضم انواع عوامل بیماری زا (پاتوژن ها) و آفات [/FONT][FONT=georgia,times new roman,times,serif]ب) فعال نمودن میکروارگانیسم های گرما دوست (ترموفیل)[/FONT][FONT=georgia,times new roman,times,serif]نکته: کمپوست توسط بخار 60 درجه سانتی گراد در مدت 8 ساعت پاستوریزه می شود.[/FONT][FONT=georgia,times new roman,times,serif]خاک پوششی توسط بخار آب 60 درجه سانتی گراد در مدت 6 ساعت پاستوریزه می شود.[/FONT][FONT=georgia,times new roman,times,serif]4) سرد کردن اولیه : در این مرحله دمای کمپوست را به ازای هر ساعت 1- 1.5 کاهش می یابد تا به دمای 47- 48 درجه سانتی گراد برسد.[/FONT][FONT=georgia,times new roman,times,serif]5) شیرین کردن : این مرحله در دمای 47- 48 درجه سانتی گراد و مدت تقریبا 5 روز انجام می شود.[/FONT][FONT=georgia,times new roman,times,serif]در این مرحله میکروارگانیسم های مفید مانند قارچ های گرما دوست و اکتینومیست ها فعال شده و عمل آمونیاک گیری از توده کمپوست انجام می شود. در پایان این مرحله مقدار آمونیاک کمپوست توسط وسیله ای بنام دراگرتیوپ از هوای کانال برگشتی تونل اندازه گیری می شود.اگر میزان آمونیاک 100 ppm یا کمتر باشد. می توان مرحله بعد را انجام داد و در غیر این صورت تا کاهش میزان آمونیاک کمپوست به حداکثر 100 ppm این مرحله ادامه پیدا می کند.[/FONT][FONT=georgia,times new roman,times,serif]6) سرد کردن جهت بذر زنی :[/FONT][FONT=georgia,times new roman,times,serif]در این مرحله دمای کمپوست به ازای هر ساعت 3- 4 در جه سانتی گراد کاهش داده تا به دمای 25 درجه سانتی گراد برسد.[/FONT][FONT=georgia,times new roman,times,serif]سپس کمپوست را از تونل خارج کرده و با اسپان قارچ تلقیح می کنیم و به سالن تولید منتقل می کنیم . تنها روش اضافه کردن اسپان قارچ به کمپوست در ایران روش مخلوط بوده و جهت تلقیح هر 1000 کیلوگرم کمپوست ، تقریبا 10 - 12 کیلوگرم اسپان قارچ مصرف می کنیم.[/FONT][FONT=georgia,times new roman,times,serif]اگر مرحله آمونیاک گیری به نحوه احسن انجام نشود مشکلات زیر بوجود می آید:[/FONT][FONT=georgia,times new roman,times,serif]الف) اسپان قارچ به مقادیر ناچیز آمونیاک (حتی 20 ppm) حساس بوده و در حضور آمونیاک از بین می رود. در نتیجه محصول تولید نمی شود.[/FONT][FONT=georgia,times new roman,times,serif]ب) در کمپوست حاوی آمونیاک قارچ هرز یا رقیب کلاهک دارای از خانواده کاپریموس (کلاهک) یا (کلاهک جوهری) رشد می کند. این قارچ از نظر سازگاری با شرایط محیطی و جذب مواد غذایی بر قارچ خوراکی ما ، برتری داشته و سریعا در بستر مستقر می شود. به محض مشاهده آن ، آن را منحدم می کند.(کل کمپوست )[/FONT][FONT=georgia,times new roman,times,serif]فایر فنگ (نیش آتشین ) : بقایای میکروارگانیسم های مرحله آمونیاک گیری پس از خارج نمودن کمپوست از تونل پاستوریزاسیون به شکل لکه های سفید مایل به خاکستری بر روی کلش کمپوست با چشم غیر مسلح به راحتی دیده می شود. که به آن فایرفنگ یا نیش آتشین می گویند.[/FONT][FONT=georgia,times new roman,times,serif][/FONT][FONT=georgia,times new roman,times,serif]معیارهای استاندارد پایان دوره 2(فاز دوم) کمپوست سازی:[/FONT][FONT=georgia,times new roman,times,serif]الف) معیارهای فیزیکی :[/FONT][FONT=georgia,times new roman,times,serif]1) رنگ : رنگ کلش کمپوست قهوه ای تیره با لکه های سفید مایل به خاکستری (قهوه ای تیره)[/FONT][FONT=georgia,times new roman,times,serif]2) بو : از کمپوست دیگر بوی آمونیاک به مشام نمی رسد. (کمپوست بوی شیرین علف تازه می دهد)[/FONT][FONT=georgia,times new roman,times,serif]3) سختی : اگر مقداری از کلش کمپوست را برداشته و با دو دست جدا کنیم ، مقاومتی احساس نمی کنیم زیرا با عنایت به اتمام مراحل کمپوست سازی کلش گندم کاملا پوسیده و هوموس شده است.[/FONT][FONT=georgia,times new roman,times,serif]ب) معیار های شیمیایی:[/FONT][FONT=georgia,times new roman,times,serif]1) میزان رطوبت : 68%[/FONT][FONT=georgia,times new roman,times,serif]2) میزان ازت (N) : 2.2% به ازای وزن خشک مواد[/FONT][FONT=georgia,times new roman,times,serif]3) میزان آمونیاک : حداکثر 0.01% (100 ppm)[/FONT][FONT=georgia,times new roman,times,serif]4) نسبت کربن به ازت (C/N): 16[/FONT][FONT=georgia,times new roman,times,serif]5) اسیدیته (PH) : 7.5[/FONT][FONT=georgia,times new roman,times,serif]مواد غذایی زیر جهت تغذیه قارچ در کمپوست موجود می باشد:[/FONT][FONT=georgia,times new roman,times,serif]1) ان ریچ لیگنین هموس کمپلکس[/FONT][FONT=georgia,times new roman,times,serif]2) پروتئین میکروبی (بقایای میکروارگانیسم ها)[/FONT][FONT=georgia,times new roman,times,serif]3) قندهای باقیمانده از مراحل فاز1 و فاز2 کمپوست سازی مانند سلولز و همی سلولز[/FONT][FONT=georgia,times new roman,times,serif]نکته های مهم :[/FONT][FONT=georgia,times new roman,times,serif]هدف از فاز1 کمپوست سازی بدست آوردن مخلوطی یکنواخت و همگن می باشد.[/FONT][FONT=georgia,times new roman,times,serif]کمپوست پس از آماده شدن باید بلافاصله مصرف شود. در غیر این صورت فاسد می شود.[/FONT][FONT=georgia,times new roman,times,serif]هدف از فرمول بندی کمپوست ایجاد تعادل مناسب بین کربن و ازت (C/N) می باشد.[/FONT][FONT=georgia,times new roman,times,serif]میزان ازت در ابتدای کمپوست سازی 1.5 % به ازای وزن خشک مواد و نسبت کربن به ازت (C/N) 25 الی 30 می باشد.[/FONT][FONT=georgia,times new roman,times,serif]میزان ازت در انتهای کمپوست سازی 2 الی 2.3 درصد به ازای وزن خشک مواد و نسبت (C/N) 17 می باشد.[/FONT]
[FONT=georgia,times new roman,times,serif][/FONT]