علي واكسيما خواستار شد
گفتو گو با علي واكسيما اولين واكسي تلفني ايران
مسوولان به من يك كارت سوخت بدهند
گفتو گو با علي واكسيما اولين واكسي تلفني ايران
مسوولان به من يك كارت سوخت بدهند
آدم خوشقولي بود يكي دو دقيقه بيشتر از 10 و 15دقيقه نگذشته بود كه آمد.
محمدعلي حسن خاني معروف به علي واكسيما يا علي 2000. قدش ميانه است، كتي كبريتي و سرمهاي رنگ به تن دارد. ولي موهايش را كه به گفته خودش پنجسال طول كشيده تا دمباسبياش كند، كوتاه كرده.
آداب اجتماعي را خوب ميداند. ميگويد اول خانمها. ميرويم. عكاسمان ميآيد. همديگر را ميشناسند، اهل يك محلاند. چاقسلامتيشان گل مياندازد و همديگر را ميبوسند. لبخند را هرگز فراموش نميكند.
من و علي 2000روبروي هم نشستيم و جانيپور رفت. يك ليست بلند بالا از سوالاتم آماده كردهبودم ولي علي واكسي آنقدر خاطره داشت كه ترجيح دادم بيشتر به او مجال دهم. گفتن عليواكسيما برايم خيلي سخت بود پس نام فاميلش را صدا كردم و پرسيدم:
آقاي حسنخاني چندسالهاي؟
35ساله. متولد سال 51يعني سال 1972، هشتم ارديبهشت.
اهل كجايي؟ سواد هم داري؟
اهل كجايي؟ سواد هم داري؟
شهر ري، هفتكلاس هم درس خواندم.
چرا آنقدر كم؟
چرا آنقدر كم؟
درس را دوست نداشتم، كارم را ترجيح ميدهم.
جلوتر از سوالاتم حركت ميكند. دوست دارد هر آن كاري را كه تا به حال انجام داده به من بگويد.
از چندسالگي كار كردهاي؟
جلوتر از سوالاتم حركت ميكند. دوست دارد هر آن كاري را كه تا به حال انجام داده به من بگويد.
از چندسالگي كار كردهاي؟
14-15 سال است كه كفش واكس ميزنم البته اول در كفاشي كار ميكردم. خارج كشور هم رفتهام، به تركيه، سوريه و تاجيكستان.
براي تفريح يا كار؟
براي تفريح يا كار؟
تركيه و سوريه براي واكسزدن رفتم ولي تاجيكستان براي گردش.
پس اوضاعت بهتر ازما روزنامهنگاران است؟
پس اوضاعت بهتر ازما روزنامهنگاران است؟
ميخندد و ميگويد نه 400-500هزار تومان بيشتر توي حسابم نيست.
ولي مطمئنباش اوضاع زندگيات از ما بهتر است
ولي مطمئنباش اوضاع زندگيات از ما بهتر است
وقتي آدم به سني خاص ميرسد چيزهايي به ذهنش ميآيد مثلا وقتي رفتم سوريه. با دوستانم آنهم با يك اتوبوس توريستي فقط 50هزار تومان داشتم. وقتي رسيديم بچهها گفتند اينجا نميشود كار پيدا كرد ولي من روز سوم كار پيدا كردم. توي يك هتل. چند وقت بيشتر طول نكشيد كه خيابانهاي سوريه را ياد گرفتم ولي بعد آمدم تهران اما دوباره برگشتم.
چرا نماندي؟
چرا نماندي؟
شانههايش را بالا انداخت و آلبوم عكسي را كه با خودش آورده بود نشانم داد مرتب به عكسهاي درونش اشاره ميكرد. آلبوم جالبي بود پر بود از عكسهايي كه با چهرههاي سينمايي گرفته بود. گفت: اين عكس فيلم ?غزل? است در آن ديالوگ هم داشتم. اين يكي ?شيفته? است اين هم سريال ?فرنگيس?.
با انگشتهايش كه سياهي واكس به خوردش رفته عكس ديگري را نشانم ميدهد.
او در پشت صحنه ?پاورچين? دوش به دوش مهران مديري ايستاده، با كيارستمي هم عكس دارد، مهناز افشار را هم با فرقون حمل كرده (مربوط به فيلم آتشبس)، ظاهرا با بهرام رادان و محمدرضا گلزار هم خيلي اخت است از پشت صحنه ?سنتوري? هم عكس دارد.
البته كارگردان به او نقش هم داده. آلبومش را جمع ميكند. انگار از ا ينكه اين توضيحات را داده، راضي است.
چرا موهايت را كوتاه كردي؟
با انگشتهايش كه سياهي واكس به خوردش رفته عكس ديگري را نشانم ميدهد.
او در پشت صحنه ?پاورچين? دوش به دوش مهران مديري ايستاده، با كيارستمي هم عكس دارد، مهناز افشار را هم با فرقون حمل كرده (مربوط به فيلم آتشبس)، ظاهرا با بهرام رادان و محمدرضا گلزار هم خيلي اخت است از پشت صحنه ?سنتوري? هم عكس دارد.
البته كارگردان به او نقش هم داده. آلبومش را جمع ميكند. انگار از ا ينكه اين توضيحات را داده، راضي است.
چرا موهايت را كوتاه كردي؟
ميگويد: براي تنوع. اين هم جزو برنامههاي كاريام بود با خودم قرار گذاشته بودم كه زمستان 86 موهايم را كوتاه كنم.
البته اينطوري بيشتر به شما ميآيد.
رشد موهايم خوب است تا خرداد دوباره بلند ميشود.
شيوه كارت چگونه است؟ يعني چهطور تلفني سفارش واكس زدن ميگيري؟
البته اينطوري بيشتر به شما ميآيد.
رشد موهايم خوب است تا خرداد دوباره بلند ميشود.
شيوه كارت چگونه است؟ يعني چهطور تلفني سفارش واكس زدن ميگيري؟
چون كارم نو بود هميشه دنبال واكس خارجي و جديد بودم. من هميشه در مورد واكسي كه ميخرم تحقيق ميكنم بعضي وقتها هم به دارالترجمه ميروم تا نوشته روي واكسها را برايم ترجمه كنند؛ يعني بگويند كدام واكس به درد كدام كفش ميخورد آخر بعضي واكسها به كفشهاي ايراني نميخورد.
چرا كفش خودت را واكس نزدي؟
چرا كفش خودت را واكس نزدي؟
نگاهي به كفشش مياندازد و ميگويد امروز واكس نزدم. وسايل كارم را همراهم نياوردهام. ولي فقط امروز واكس نزدم.
قبول داري آدم عجيبي هستي؟
قبول داري آدم عجيبي هستي؟
آدم نجيبي هستم.
كجا زندگي ميكني؟
كجا زندگي ميكني؟
وليعصر.
خانه داري؟
خانه داري؟
نه مستاجرم. يك سوئيت خيلي كوچك دارم.
ماهانه چهقدر ميدهي؟
ماهانه چهقدر ميدهي؟
100هزار تومان.
اوضاع كاسبي چهطور است؟
اوضاع كاسبي چهطور است؟
خراب. البته تابستان بهتر است. فرهنگ واكس زدن ميان مردم ما جا نيفتاده. آنها فكر نميكنند كه كفش در زمستان بيشتر احتياج به مراقبت دارد. بعضيها هم ميگويند ?كي حال داره تو اين سرما كفششو دراره و دمپايي بپوشه?
بابت هر واكس كفش چهقدر ميگيري؟
بابت هر واكس كفش چهقدر ميگيري؟
500 تا 1000تومان. بستگي به نوع كفش دارد. قيمت خارجي و ايراني فرق دارد.
يعني چه؟
يعني چه؟
وقتي كسي 100هزار تومان پول كفش ميدهد خيلي راحت دو هزار تومان پول واكس ميدهد.
مشتري دائم هم داري؟
مشتري دائم هم داري؟
بله، اغلب كافيشاپها، مهران مديري، بهرام رادان، كارگردانها، دفاتر سينمايي، لوكيشنها.
كارگردانها به خاطر واكس زدن كفشهايشان نقش هم به تو ميدهند؟
كارگردانها به خاطر واكس زدن كفشهايشان نقش هم به تو ميدهند؟
بعضي وقتها؛ ولي مهران مديري در كار جديدش به من نقش نداد.
دوباره به آلبوم عكسش اشاره ميكند و بيمقدمه ميگويد: من سگ هم دارم، اسمش ميشل است و ميخندد.
از بازيگرها و كارگردانها چقدر پول ميگيري؟
از بازيگرها و كارگردانها چقدر پول ميگيري؟
خودشان ميدهند. بعضي وقتها 500، بعضي وقتها پنجهزار تومان، بعضي وقتها هم نميدهند.
چيزي نميگويي؟
چيزي نميگويي؟
نه. با خودم ميگويم شايد ميخواهند بعدا مثلا عيد به من پول خوبي بدهند.
پس اميد هم داري؟
پس اميد هم داري؟
بله.
بگذريم، كفش مشتريها را چه طور واكس ميزني؟
بگذريم، كفش مشتريها را چه طور واكس ميزني؟
كفششان را ميگيرم و با واكس مناسب براقش ميكنم. البته به بند كفشهايشان هم ادكلن ميزنم اگر هم بند نداشت به پاچه شلوارشان ميزنم تا وقتي جايي در بسته قرار گرفتند بو ندهند. البته MP3 هم به آنها ميدهم تا موسيقي گوش دهند. بعضي وقتها هم برايشان سانديس ميخرم؛ ولي پولش را ميگيرم.
پس مردم را حسابي تحويل ميگيري؟
پس مردم را حسابي تحويل ميگيري؟
بله، الان مردم اينطوري ميپسندند.