صفحه بازرگانی روزنامه دنیای اقتصاد

onia$

دستیار مدیر تالار مدیریت
[h=1]انتصاب سرپرست دفتر برنامه‌ريزي تامين، توزيع و تنظيم بازار[/h] روزنامه دنیای اقتصاد - شماره ۳۰۷۶ کد خبر: DEN-769736
شاتا- با صدور حكمي از سوي معاون توسعه بازرگاني داخلي، سرپرست دفتر برنامه‌ريزي تامين، توزيع و تنظيم بازار وزارت صنعت، معدن و تجارت منصوب شد. حسن يونس سينكي طي حكمي محمدرضا كلامي را با حفظ سمت، به عنوان سرپرست دفتر برنامه‌ريزي تامين، توزيع و تنظيم بازار تعيين كرد. كلامي هم اكنون مديركل دفتر توسعه بازار كالا، خدمات و نظارت بر استانداردهاي مصرف وزارت صنعت، معدن و تجارت است.
 

onia$

دستیار مدیر تالار مدیریت
جزئیات آمار تجارت خارجی کشور در هشت ماه امسال اعلام شد

[h=1]پیشی گرفتن واردات از صادرات[/h] روزنامه دنیای اقتصاد - شماره ۳۰۷۷ کد خبر: DEN-769979

هما کبیری- تجارت خارجی ایران در هشت ماه نخست سال جاری از رقم 52میلیارد دلار فراتر رفت. بر اساس آمار گمرک، در هشت ماه نخست سال جاری، ارزش صادرات 24میلیارد و 605میلیون دلار و ارزش واردات 28میلیارد و 247میلیون دلار اعلام شده است. آمار مربوط به تجارت خارجی ایران در پایان هشت ماه نخست امسال حاکی از آن است که صادرات در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته با افزایش 75/7درصدی از لحاظ وزنی و با کاهش منفی 78/12درصدی از لحاظ ارزشی همراه بود. همچنین واردات در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته، با کاهش 63/30درصدی به لحاظ وزنی و کاهش 75/22درصدی در بخش ارزشی همراه بوده است.
افزایش 7/7درصدی وزنی صادرات
بر اساس گزارش هشت ماهه گمرک، میزان وزنی صادرات غیرنفتی 56میلیون و 844هزار تن بوده که 7/7 درصد نسبت به مدت مشابه سال قبل افزایش نشان می‌دهد. مهم‌ترین اقلام صادراتی در هشت ماه نخست سال جاری سنگ آهن هماتیت دانه‌بندی به ارزش 909میلیون دلار و سهم ارزشی 63/4درصد، متانول به ارزش 728میلیون دلار و سهم ارزشی 7/3درصد، قیر نفت به ارزش 719میلیون دلار و سهم ارزشی 66/3درصد بوده است. در این مدت سهم صادرات میعانات گازی از رقم 24میلیارد و 605 میلیون دلار کل صادرات، 4میلیارد و 944 میلیون دلار، سهم محصولات پتروشیمی 6میلیارد و 405میلیون دلار و سهم سایر کالاها شامل کالاهای صنعتی، کشاورزی، معدنی و صنایع نیز در مجموع 13میلیارد و 256 میلیون دلار بوده است. بر این اساس، سهم ارزشی محصولات پتروشیمی و میعانات گازی در صادرات به تنهایی 03/26 و 09/20 درصد بوده که بیش از نیمی از صادرات محصولات غیرنفتی را شامل می‌شود. عمده کشورهایی که صادرات به آنها انجام شده نیز بر اساس آمار، چین، عراق، امارات متحده عربی، هند و افغانستان هستند. اما نکته قابل توجه اینجا است که در این مدت، متوسط قیمت هر تن کالای صادراتی 384 دلار بوده که نسبت به مدت مشابه سال گذشته، با کاهش 20 درصدی همراه بوده است.
در هشت ماه امسال میزان صادرات ایران به چین 4میلیارد و 252میلیون دلار، به عراق 3میلیارد و 870میلیون دلار، به امارات 2میلیارد و 318میلیون دلار، به هند یک میلیارد و 659میلیون دلار و به افغانستان یک میلیارد و 639میلیون دلار بوده است.
کاهش 7/22 درصدی ارزش واردات
در هشت ماه سال جاری 18میلیون و 925هزار تن کالا به ارزش 28میلیارد و 247میلیون دلار وارد کشور شده که این میزان به لحاظ وزن 63/30 درصد و از حیث ارزش 75/22 درصد کاهش نشان می‌دهد. مهم‌ترین اقلام وارداتی در هشت ماه نخست سال جاری شامل برنج به ارزش 1610میلیون دلار و سهم ارزشی 7/5درصد، کنجاله به ارزش 1057میلیون دلار و سهم ارزشی 74/3درصد، گندم به ارزش 751میلیون دلار و سهم ارزشی 66/2درصد، ذرت به ارزش 745میلیون دلار و سهم ارزشی 64/2، وسایل نقلیه با موتور پیستونی دورنسوز با حجم سیلندر 1000 تا 1500 سانتیمتر مکعب به ارزش 634 میلیون دلار و سهم ارزشی 25/2 درصد بوده است.
همچنین در آبان ماه سال جاری، بالغ بر 54/1هزار تن دارو به ارزش 119 میلیون دلار از گمرکات کشور ترخیص شده که این ارقام در مقایسه با مهرماه، با رشد 30/40 درصدی در وزن و 05/23 درصدی در ارزش دلاری همراه بوده است. میزان واردات دارو در مهرماه، حدود 1/1 هزار تن و به ارزش 97 میلیون دلار بوده است.
در این مدت مهم‌ترین کشورهایی که واردات از آنها انجام شده، امارات متحده عربی، چین، هند، جمهوری کره و ترکیه بودند و متوسط قیمت هر تن کالای وارداتی 1493 دلار بوده که نسبت به مدت مشابه سال گذشته، افزایش 42/11 درصدی داشته است. به این ترتیب در این مدت، قیمت هر تن کالای وارداتی تقریبا 4 برابر قیمت هر تن کالای صادراتی بوده است.
در این مدت 5میلیارد و 854میلیون دلار کالا از امارات، 5میلیارد و 539میلیون دلار از چین، 2میلیارد و 607میلیون دلار از هند، 2میلیارد و 389میلیون دلار از کره و 2میلیارد و 307میلیون دلار از ترکیه وارد کشور شده است.
تراز بازرگانی خارجی
بر اساس نتایج حاصل از گزارش هشت ماهه گمرک، ارزش صادرات قطعی کالاهای غیرنفتی بدون احتساب میعانات گازی، 14914 میلیون یورو معادل 19661 میلیون دلار و ارزش کل واردات نیز در این مدت نزدیک به 21408 میلیون یورو معادل 28247 میلیون دلار بوده است. با مقایسه این ارقام، تراز بازرگانی خارجی ایران بدون احتساب صادرات نفت خام و سایر موارد مندرج در توضیح کالاهای غیرنفتی در هشت ماه نخست سال جاری با کسری 6494 میلیون یورو معادل کسری 8586 میلیون دلار مواجه بوده است. در این مدت، ارزش واردات 96/58 درصد از کل مبادلات خارجی را به خود اختصاص داده که این عدد در مدت مشابه سال گذشته 52/62 درصد بوده است.
 

onia$

دستیار مدیر تالار مدیریت
[h=1]هدف‌گذاری 30 میلیارد دلاری تجارت ایران و ترکیه[/h] روزنامه دنیای اقتصاد - شماره ۳۰۷۷ کد خبر: DEN-769980
گروه بنگاه‌ها- مسیر تجارت با ترکیه هموارتر می‌شود. رییس مجمع واردات کشور این خبر را در جلسه مشترک مجمع واردات و رایزن بازرگانی ترکیه مطرح کرد و طی آن، طرفین ضمن تاکید بر گسترش همکاری‌های تجاری، از برنامه‌ریزی برای ارتقای سطح مبادلات دو کشور استقبال کردند. محمدحسین برخوردار تاکید کرد: با وجود تحریم‌ها، روابط اقتصادی و تجاری دو کشور در سال‌های اخیر، به سطح قابل توجهی رسیده و هدف‌گذاری 30میلیارد دلاری مراودات تجاری و اقتصادی دو کشور، می‌تواند با رونق روابط محقق شود. وی با بیان اینکه حجم روابط تجاری دو کشور ایران و ترکیه به ۲۲میلیارد دلار در پایان سال ۲۰۱۲میلادی رسید، اظهار کرد: فشار تحریم‌ها در این مسیر، دست‌اندازهایی ایجاد کرد که مسلما پس از توافق ژنو، می‌توان با برنامه‌ریزی مشترک، چشم‌انداز روشنی را برای گسترش مبادلات تجاری ترسیم کرد. وی افزود: پس از فراخوان اخیر ریاست جمهوری مبنی بر اهتمام بیشتر فعالان اقتصادی به توسعه اقتصادی، برنامه‌ریزی کمیسیون‌های مختلف مجمع واردات برای شناسایی فرصت‌های گسترش روابط تجاری با دیگر کشورها افزایش یافته و در این مسیر، ترکیه می‌تواند یکی از بهترین گزینه‌ها برای ایران باشد.
 

onia$

دستیار مدیر تالار مدیریت
[h=1]روز انتخاب رییس پارلمان بخش‌خصوصی[/h] روزنامه دنیای اقتصاد - شماره ۳۰۷۷ کد خبر: DEN-769981
غزاله طایفه
ساعت 10صبح امروز (یکشنبه) نشست فوق‌العاده‌ای در اتاق بازرگانی ایران برگزار می‌شود، تا رییس پارلمان بخش خصوصی را انتخاب کنند.
26آبان ماه امسال بود که «محمد نهاوندیان» به طور رسمی خواستار کناره‌گیری از ریاست اتاق شد. وی در بیست و هشتمین جلسه هیات نمایندگان اتاق ایران در مورد دلیل استعفایش این طور گفت: «امروز فضای مساعدی برای فعالیت بخش خصوصی و تعاونی فراهم شده است. بنابراین نیازمند آن هستیم که مسوول اتاق ایران وقت بیشتری داشته باشد.» نهاوندیان هفت‌سال پیش در رقابتی با «علینقی خاموشی» که به اعتقاد برخی از کارشناسان، انتخاباتی دوقطبی (رقابت سنتی‌ها و مدرن‌ها) بود، توانست سکان اتاق بازرگانی ایران را به‌دست گیرد. با روی کارآمدن دولت یازدهم و انتصاب نهاوندیان به عنوان رییس دفتر رییس‌جمهوری، زمزمه کناره‌گیری‌اش از اتاق بازرگانی نیز مطرح شد؛ به طوری که در اولین جلسه هیات نمایندگان اتاق ایران در دولت یازدهم وی حضور همزمان خود در دولت و بخش خصوصی را با اعضا به مشورت گذاشت و اعضا به وی رای اعتماد دادند. اما انتصاب نهاوندیان به عنوان عضو شورای پول و اعتبار در 25آبان ماه و افزایش مشغله کاری‌اش منجر به این شد که خواستار استعفا از ریاست پارلمان بخش خصوصی شود. حالا در حالی اعضای هیات نمایندگان اتاق ایران امروز به منظور انتخاب رییس جدید گردهم می‌آید که به گفته طیف‌های مختلف، انتخاب امروز نیز رقابت دیگر بین دو قطب سنتی‌ها و مدرن‌ها است. حال باید دید این انتخاب چگونه رقم می‌خورد؟
 

onia$

دستیار مدیر تالار مدیریت
[h=1]تشکیل پرونده قضایی برای اموال واگذارشده مناطق آزاد[/h] روزنامه دنیای اقتصاد - شماره ۳۰۷۷ کد خبر: DEN-769982
خبرگزاری فارس- دبیر شورای هماهنگی مناطق آزاد از تشکیل پرونده قضایی برای اموال واگذارشده مناطق آزاد در دولت قبل به خانه ایرانیان، خبر داد.
اکبر ترکان دبیر شورای هماهنگی مناطق آزاد درباره اموال مورد مناقشه در مناطق آزاد و ادعای سوءاستفاده از این اموال در دولت قبل گفت: در چند ماه مانده به پایان دولت دهم، جایی به اسم خانه ایرانیان، با مسوولیت آقای بقایی ایجاد شده است. وی افزود: در روزهای پایانی دولت قبل مصوبه‌ای از هیات دولت گرفته شد که ساختمان‌های مناطق آزاد به نهادهای فرهنگی واگذار شود و در ادامه این مصوبه، خانه ایرانیان را نهاد فرهنگی معرفی کردند؛ در حالی که اصلا در اساسنامه این خانه مساله فرهنگی وجود ندارد.ترکان با بیان اینکه پرونده این اموال را به دایره حقوقی مناطق آزاد سپرده‌ایم، تصریح کرد: هم اکنون پرونده‌ای برای این اموال در دادگستری تشکیل شده و ما از طریق حقوقی پیگیر بازگرداندن این اموال به مناطق آزاد هستیم.
 

onia$

دستیار مدیر تالار مدیریت
شافعی جایگزین نهاوندیان شد

[h=1]تعيين رییس جدید بخش خصوصی[/h] روزنامه دنیای اقتصاد - شماره ۳۰۷۸ کد خبر: DEN-770122

در رقابت «خوانساری» و «شافعی» هر کدام به ترتیب 168 و 178 رای کسب کردند
در انتخابات رییس جدید اتاق بازرگانی ایران
نایب رییس، رییس شد

سردار خالدی- دیروز روز پر مشغله اتاق ایران بود؛ از ساعت 8 صبح تا ساعت 10 و نیم همه اعضای هیات نمایندگان اتاق ایران در طبقه دهم اتاق ایران حضور پیدا کردند. اما حضور تدریجی اعضای هیات نمایندگان از ساعت 9 صبح کم‌کم بیشتر شد، زمزمه‌ها و پچ‌پچ‌های اعضای هیات نمایندگان هم آغاز شده بود و به نظر می‌رسید روز پر حاشیه‌ای در انتظار اتاق ایران باشد.
دیروز انتخابات رییس جدید اتاق بازرگانی ایران با کاندیداتوری «مسعود خوانساری» و «غلامحسین شافعی» بعد از استعفای «محمد نهاوندیان» از این سمت، انجام شد.
در همان بدو ورود خبرنگاران، نگهبان‌های اتاق اعلام کردند: «نشست غیرعلنی است و خبرنگاران اجازه حضور در طبقات را ندارند.» به همین دلیل بود که خبرنگاران در طبقه همکف اتاق نشستند و اغلب با تلفن‌های همراه سعی در برقراری ارتباط با مطلعان و آگاهان جلسه دیروز اتاق کردند. این در حالی بود که هر یک از گمانه‌زنی‌ها حاکی از آن بود برخی از افراد در طبقه دهم گوشی‌های خود را روشن گذاشته بودند تا اخبار و گزارش‌ها در اختیار برخی از خبرنگاران قرار بگیرد؛ به همین دلیل بود که شایعات و گمانه‌زنی‌ها به صورت جسته و گریخته روی تلکس خبرگزاری‌ها قرار می‌گرفت. در بدو ورود «محمد نهاوندیان»، رییس سابق اتاق ایران و رییس دفتر رییس‌جمهوری خوش و بش برخی از اعضای هیات نمایندگان اتاق ایران که در طبقه همکف حضور داشتند، شروع شد و البته همچنان در گوشی صحبت کردن اعضای هیات نمایندگان و خبرنگاران ادامه داشت. 5 دقیقه بعد از نهاوندیان، اسداله عسگراولادی وارد اتاق شد و بعد از آن محمد علی انصاری نیز به اتاق آمد. یکی از چهره‌های قدیمی اتاق که پس از 5 دقیقه تاخیر وارد اتاق شد و البته در اواسط جلسه رای‌گیری به دلایل نامعلومی از جلسه بیرون رفت، علینقی خاموشی بود که با استقبال برخی از اعضای هیات نمایندگان به طبقه دهم رفت. از دولتی‌ها نیز مسعود کرباسیان، رییس کل گمرک بود و بعد از وی نیز برادرش مهدی کرباسیان، رییس هیات عامل ایمیدرو و معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت وارد اتاق شد. از سوی دیگر غلامرضا شافعی، رییس هیات عامل ایدرو از دیگر نمایندگان دولتی در این نشست بود. با ورود برخی دیگر از اعضای هیات نمایندگان معلوم شد که جلسه غیرعلنی شروع نشده و به احتمال زیاد نشست با نیم ساعت تاخیر آغاز می‌شود. البته در گفت و گو با برخی از اعضای هیات نمایندگان (که نخواستند اسمشان برده شود) برخی می‌گفتند: «شافعی رییس خواهد شد» و برخی هم می‌گفتند: «می‌خواهیم خوانساری رییس شود»؛ برآورد اغلب حاضران در اتاق این بود که اگر به درصد حساب کنیم 60 درصد آرا برای شافعی است و 40 درصد آرا برای خوانساری است. البته در مجموع زمانی که با بعضی از مسوولان اتاق نیز صحبت می‌شد، این نتیجه حاصل می‌شد که انتخابات دیروز رقابت بسیار فشرده‌ای بود که نتیجه آرا هم آن را تایید کرد. در همین حال، صحبت با برخی از دیگر حاضران نشان می‌داد به احتمال زیاد با توجه به رایزنی‌ها و مشورت‌های انجام شده رییس جدید تا حدودی مشخص شده است، اما در هر حال بازار شایعات دیروز داغ بود. ساعت 10 و نیم صبح بود که در نهایت خبر رسید جلسه قرار است، شروع شود. کم کم لحظات حساس برای انتخاب رییس جدید آغاز شد، اما کماکان جلسه غیرعلنی بدون حضور خبرنگاران برگزار شد.
یکی از خبرگزاری‌ها خبر داد که لحظاتی پیش محمد نهاوندیان اداره جلسه را به رییس سنی جلسه یعنی محسن خلیلی واگذار کرده است. گزارش‌ها حاکی از آن بود که خلیلی در این نشست درباره وظایف خطیر اتاق سخنرانی کرده، اما چون به دلیل بیماری توانایی صحبت کردن به طور مطلوب را نداشته، علاءالدین میرمحمد صادقی نیز به وی کمک می‌کرد. همچنین در همین حین بود که با رای اعضای هیات نمایندگان، محمود تولایی‌ و محسن چمن‌آرا با عنوان اعضای ناظر انتخابات مشخص شدند، بهروز صادقی نیز به عنوان منشی جلسه انتخاب شد.
دلیل استعفای نهاوندیان
جلسه غیرعلنی که آغاز شد، خبرنگاران به صورت تلفنی با موبایل و پیامک برخی اعضای هیات نمایندگان شروع به یادداشت‌برداری کردند. نهاوندیان در این نشست با ایراد سخنرانی در جلسه اظهار کرد: ما ناگزیر به اخذ تصمیمات رو به جلو هستیم، به همین دلیل تصمیم من به استعفا به این معنا نیست که جایگاه اتاق ضعیف است.
وی افزود: جایگاه اتاق در حال حاضر در سرنوشت کشور پررنگ‌تر شده است. نهاوندیان با بیان اینکه دلیل تصمیم من برای استعفا، احترام به ملت ایران است، گفت: نهادهای مدنی در حال حاضر می‌توانند موثرتر از بخش‌های حکومتی حرکت کنند. من با انتخابات هیات نمایندگان رییس اتاق شدم و در حال حاضر نیز استعفای خود را تقدیم هیات نمایندگان می‌کنم. نهاوندیان در نیمه‌های مردادماه بود که به عنوان رییس‌دفتر رییس‌جمهور به جمع اعضای دولت پیوست و در 27مردادماه از اعضای اتاق خواسته بود برای ادامه حضورش در اتاق رای‌گیری کنند که تقریبا تمامی اعضا به اتفاق آرا تصویب کردند که وی به عنوان رییس اتاق تا پایان دوره باقی بماند؛ اما 26آبان ماه بود که با انتخاب وی به عنوان عضو شورای پول و اعتبار، رسما استعفای خود را تقدیم اتاق کرد و دو هفته بعد از آن نیز، انتخابات تعیین رییس جدید برگزار شد.
برنامه‌های «خوانساری» برای اتاق
در ادامه هر یک از نامزدهای ریاست اتاق به معرفی خود پرداختند. در ابتدا مسعود خوانساری که ریاست کمیسیون حمل و نقل اتاق تهران را برعهده دارد، در بیان برنامه‌هایش، گفت: من معتقدم باید در اتاق بازرگانی بازنگری شود، باید مشکلات بخش خصوصی را حل کنیم. ساختار اتاق مشکل دارد و اعتقاد دارم دبیر کل اتاق باید تغییر کند. خوانساری افزود: اتاق‌های مشترک وجه بیرونی اتاق‌های بازرگانی هستند، بنابراین من با وزیر امورخارجه صحبت می‌کنم تا اتاق بازرگانی به عنوان مشاور اقتصادی و دبیر امور خارجه باشد. وی در ادامه با اشاره به اینکه جلسات هیات نمایندگان اشکال دارد و خروجی جلسه به اندازه کافی نیست، تصریح کرد: اتاق باید شفافیت مالی داشته باشد و در خصوص مسائل مالی اتاق نباید پچ پچ داشته باشیم. وی در پایان اظهار کرد: صدور کارت بازرگانی نباید زمان زیادی را از فعال اقتصادی بگیرد، بلکه همانطور که ما گذرنامه را یک روزه توانستیم صادر کنیم، صدور کارت بازرگانی باید یک روزه انجام شود.
برنامه‌های «شافعی» برای اتاق
غلامحسین شافعی که پیش از این با حکم نهاوندیان نایب‌رییس اتاق ایران بود و همزمان رییس اتاق مشهد نیز است، در بیان برنامه‌هایش اظهار کرد: اتاق بازرگانی امروز نام معتبری است و از جایگاه والایی برخوردار است و این اعتبار به واسطه گذشتگانی است که برای اتاق رنج و مرارت کشیده‌اند؛ بنابراین حس آرامش و اتحاد و انسجام در اتاق بازرگانی نشانه بلوغ بخش خصوصی است. شافعی افزود: در آستانه دوران جدید اما پریشان قرار داریم؛ چراکه در طول 8 سال گذشته بی‌نظیرترین دریافت‌های ارزی، بی‌نظیرترین پروژه‌های عمرانی و استفاده از منابع بانک مرکزی در قالب شعارهای عوامگرایانه داشته‌ایم که حاصل آن چیزی جز درد و رنج برای مردم محروم نبوده است. وی افزود: در مدت 5 سال گذشته بخش تولیدی و بنگاه‌ها رها شده‌اند و رنج‌های زیادی کشیده شده است. باید توان کارشناسی اتاق ارتقا پیدا کند و همچنین اتاق‌های استان‌ها نیز استقلال داشته باشد. شافعی تصریح کرد: اتاق بازرگانی باید با افزایش تعاملات بین‌المللی به دیپلماسی فعال دولت کمک کند و این کار باید در قالب تجدیدنظر در وضعیت فعلی و برگزیدن راه جدید ایجاد شود. شافعی در پایان با تاکید بر اینکه هر کسی مسوول‌تر است باید بیشتر سنگ زیرین آسیاب باشد، گفت: من با ویژه‌خواری مبارزه می‌کنم و باید اعتماد حاکمیت اتاق بالاتر برود.
در جنب و جوش گزارش‌های پراکنده توسط خبرنگاران بود که «ایسنا» خبر داد از 390 عضو اتاق ایران، 343 نفر حضور داشتند و از اتاق تهران نیز هفت نماینده دولت در اتاق تهران غایب بودند. دوست‌حسینی، صالحی‌نیا، سید ابریشمی، ولی‌الله افخمی، کمیجانی، یکه زارع و شریعت‌مدار از نمایندگان دولتی عضو اتاق نیز در جلسه‌ غایب بودند. همچنین از حاشیه‌های داغ این بود که رییس اتاق بازرگانی شیراز در جلسه حضور نیافته و یکی از اعضای این اتاق با نام لاله زمانی را برای رای دادن به جلسه فرستاده است، اما ناظران برگزاری انتخابات این موضوع را فهمیده و وی را از جلسه بیرون کردند. لحظاتی بعد از این حاشیه‌ها بود که علاءالدین میرمحمد صادقی اعلام کرد: از 343 رای ماخوذه اعضای هیات نمایندگان اتاق ایران 3 رای سفید، 162 رای به آقای مسعود خوانساری و 178 رای به غلامحسین شافعی داده شده است. بنابراین براساس آرا انتظارات به پایان رسید و غلامحسین شافعی، نایب رییس اتاق ایران، رییس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران شد. بعد از این بود که هر یک از اعضای هیات رییسه به همراه نامزدهای ریاست اتاق و رییس سابق، از رای‌گیری انجام شده تشکر کردند و همه بر لزوم حمایت از اتاق ایران و شخص شافعی در جهت پیشبرد اهداف بخش خصوصی و تعامل با دولت تاکید کردند.

بودجه 93 ضد تورمی است
دیروز البته در حاشیه مراسم هم رییس قبلی و هم رییس جدید صحبت کردند. محمد نهاوندیان در حاشیه جلسه انتخاب رییس اتاق بازرگانی ایران در جمع خبرنگاران اظهار کرد: هیات دولت برای دقت کافی و همچنین سرعت لازم جلسات فوق‌العاده روزانه برای بودجه 93 برگزار می‌کند. وی تاکید کرد: اگر بخواهیم بودجه 93 را با بودجه سال‌های گذشته مقایسه کنیم این بودجه واقع‌بینانه‌تر، شفاف، ضدتورمی و در راستای رشد اقتصادی است که البته با اقدامات صورت گرفته سال آینده اقتصاد ایران از رکود خارج شود. وی درخصوص ادامه هدفمندی در سال آینده گفت: تعهداتی که به مردم داده شده است برای قانون هدفمندی تا پایان سال ادامه خواهد داشت؛ اما طبعا این روش که مورد انتقاد کارشناسان قرار گرفته است، تغییر خواهد کرد. وی گفت: توافق‌هایی در حال انجام است تا بتوانیم پروژه‌های عمرانی و سرمایه‌گذاری را از تامین مالی به این ذخایر انجام دهیم.
سرعت بخشیدن به اولویت‌های فعلی
غلامحسین شافعی، رییس جدید اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران نیز در حاشیه این مراسم درباره‌ اولین برنامه‌ خود پس از انتخاب در سمت ریاست اتاق ایران اظهار کرد: تداوم برنامه‌های قبلی و سرعت بخشیدن به اجرای آنها اولین موضوع در اولویت‌های کاری من است. وی در رابطه با مسائل مربوط به بیرون از اتاق با تاکید بر اینکه باید فعالیت‌های برون‌مرزی اتاق تقویت شود، تصریح کرد: در حال حاضر یکی از راه‌های حمایت ما از دیپلماسی دولت این است که مدیریت روابط اقتصادی در بخش خصوصی را بالا برده و بر استحکام این توافقات در آینده بیفزاییم. شافعی در پاسخ به سوال دیگری مبنی بر اینکه برای انتخاب نایب رییس اول اتاق ایران چه زمانی انتخابات برگزار می‌شود، تصریح کرد: این موضوع باید با توجه به رای هیات نمایندگان انجام شود.

عکس:‌ اشکان روزرخ
 

onia$

دستیار مدیر تالار مدیریت
[h=1]عدم درج قیمت و گران‌فروشی بیشترین تخلفات اصناف در آبان[/h] روزنامه دنیای اقتصاد - شماره ۳۰۷۸ کد خبر: DEN-770233
خبرگزاری تسنیم- بیش از ۴۰۰ هزار مورد بازرسی از واحدهای صنفی توسط واحدهای بازرسی و نظارت مجامع امور صنفی سراسر کشور در آبان ماه سال جاری انجام شد. آمار و اطلاعات اعلامی از مدیریت بازرسی و نظارت حاکی است، در آبان ماه سال جاری از بخش‌های خرده‌فروشی، عمده فروشی، خدماتی، تولیدی، انبارها و سردخانه‌ها، 406 هزار و 677 فقره بازرسی از واحدهای صنفی سراسر کشور صورت گرفته که از این تعداد 31 هزار و 319 فقره منجر به تشکیل پرونده شد و 15 هزار و 588 فقره شکایت قابل پیگیری شناخته شده جهت رسیدگی به تعزیرات حکومتی، سازمان‌ها و ادارات ذی‌ربط ارسال شده است. بر اساس این گزارش از مجموع 16هزار و 98 فقره شکایت دریافت شده، 66 درصد مربوط به بخش کالا و 34 درصد به بخش خدمات اختصاص داشته است. همچنین از مجموع این شکایات 18 درصد به صورت حضوری، 66 درصد تلفنی و15درصد به صورت کتبی بوده است که 14 درصد منجر به رضایت شاکی، 38 درصد متخلف، 37 درصد غیرمتخلف و 11 درصد نیز در دست بررسی است. ضمن اینکه بیشترین تخلفات صورت گرفته در آبان ماه در حوزه کالا و خدمات مربوط به گوشت گوسفندی وگوساله، مرغ، تخم مرغ، صیفی جات، میوه و مرکبات، لبنیات، روغن جامد، قند و شکر، نهاده‌های دامی، لاستیک و سیمان است.
 

onia$

دستیار مدیر تالار مدیریت
[h=1]ررسی راهکارهای عملی و موثر تجارت با چین[/h] روزنامه دنیای اقتصاد - شماره ۳۰۷۸ کد خبر: DEN-770234
گروه بنگاه‌ها- «همایش راهکارهای عملی و موثر تجارت با بازار چین» سه‌شنبه 19 آذرماه توسط مرکز آموزش بازرگانی برگزار خواهد شد. همایش توسط مسعود کمالی اردکانی رایزن بازرگانی سابق جمهوری اسلامی ایران در چین و عضو هیات علمی موسسه مطالعات و پژوهش‌های بازرگانی اجرا خواهد شد.
نقش چین در اقتصاد جهانی و اهمیت بازار آن، پیشینه روابط‌ و بررسی مبادلات تجاری دو کشور، آشنایی با سیاست تجاری چین، فرهنگ مذاکرات تجاری در چین، هشدارهای لازم برای تجارت با شرکت‌های چینی، آشنایی با ساز و کار حل اختلاف تجاری– استانداردها و کیفی‌سازی واردات، اعتبارسنجی شرکت‌های چینی، چگونگی دسترسی به تولیدکنندگان معتبر چینی، زیرساخت‌های حقوقی- بازرگانی و موافقتنامه‌های اقتصادی دو کشور، پتانسیل‌های صادراتی ایران به چین، بررسی ساختار واردات ایران از چین، سرمایه‌گذاری در چین، آشنایی با نحوه تاسیس دفاتر تجاری در چین، مزایده و مناقصات در چین، آشنایی با ساختار اتاق‌های بازرگانی و اتحادیه‌های تجاری– صنعتی چین، معرفی نمایشگاه‌های معتبر تجاری چین، آشنایی با ارگان‌های ایران مستقر در چین از مباحث مطروحه در این همایش است. این نشست در ساختمان شماره یک مرکز آموزش بازرگانی برگزار می‌شود.
 

onia$

دستیار مدیر تالار مدیریت
[h=1]درخواست معافیت دائم مالیات در مناطق آزاد[/h] روزنامه دنیای اقتصاد - شماره ۳۰۷۸ کد خبر: DEN-770235
گروه بازرگانی- اعضاي هيات مديره شوراي هماهنگي و همكاري فعالان مناطق آزاد ايران، خواستار تصویب معافيت دائم فعاليت‌هاي اقتصادي در مناطق آزاد ايران شدند. به گزارش روابط عمومی سازمان منطقه ویژه چابهار، علي مباركي رييس منطقه آزاد چابهار در نشست اعضاي هيات مديره شوراي هماهنگي و همكاري فعالان مناطق ايران در محل اتاق بازرگاني و صنايع منطقه آزاد چابهار با اشاره به اينكه امسال مدت 20 سال معافيت ماده 13 قانون مناطق آزاد به اتمام مي‌رسد، گفت:‌ از دولت تدبير و اميد و به‌وي‍ژه رييس‌جمهور و رييس شوراي هماهنگي مناطق آزاد تجاري صنعتي و ويژه اقتصادي و مشاور رييس جمهور و دبير شورا انتظار داريم موضوع معافيت مالياتي را همچون ديگر مناطق آزاد جهان براي هميشه حل كنند.
 

onia$

دستیار مدیر تالار مدیریت
[h=1]قیمت گوشت کاهش یافت[/h] روزنامه دنیای اقتصاد - شماره ۳۰۷۸ کد خبر: DEN-770236
ایلنا- درحال حاضر قیمت هر کیلو گوشت گوسفندی گرم روز به صورت لاشه 27 تا 27 هزار و پانصد تومان و هر کیلو گوشت گوساله مخلوط و بدون استخوان نیز با نرخ 28 هزار تومان به دست مصرف‌کننده می‌رسد. علی خندان‌رو، رییس اتحادیه گوشت گاوی درخصوص وضعیت قیمت‌ها در بازار گوشت اظهار کرد: باتوجه به همکاری‌های صورت گرفته از سوی وزارت صنعت، معدن‌ و تجارت و پشتیبانی امور دام و اختصاص به موقع و کافی نهاده‌های دام، قیمت‌ها در حال حاضر روند کاهشی را طی می‌کند. وی همچنین افت نرخ ارز را در کاهش قیمت گوشت تاثیرگذار دانست و افزود: درحال حاضر قیمت هر کیلو گوشت گوسفندی گرم روز به صورت لاشه 27 تا 27 هزار و پانصد تومان و هر کیلو گوشت گوساله مخلوط و بدون استخوان نیز با نرخ 28 هزار تومان به دست مصرف کننده می‌رسد.
 

onia$

دستیار مدیر تالار مدیریت
[h=1]آغاز نظرسنجی مردمی برای انتخاب برندهای برتر[/h] روزنامه دنیای اقتصاد - شماره ۳۰۷۸ کد خبر: DEN-770237
گروه بازرگانی- رییس انجمن ملی حمایت از حقوق مصرف‌کنندگان از شروع نظرسنجی گسترده مردمی برای انتخاب برندهای محبوب مردم خبر داده و می‌گوید: در پی اعلان رسمی برنامه‌های جشنواره ملی برندهای برتر محبوب مصرف‌کنندگان در آبان ماه، نظرسنجی مردمی در این ارتباط دهه سوم آذر ماه صورت می‌گیرد. سیدمحمد جعفری اظهار کرد: برندهای برتر محبوب مردم، پس از انجام این نظرسنجی گسترده مردمی که از طریق چهار روش حضوری، اینترنتی، پیامکی و تلفنی در گروه‌های مختلف کالا و ‌خدمات مصرفی مورد نیاز اقشار جامعه انجام خواهد شد، انتخاب می‌شوند و نهایتا دوم بهمن ماه امسال معرفی خواهند شد.
 

onia$

دستیار مدیر تالار مدیریت
رییس کل بانک مرکزی در سی و پنجمین نشست شورای گفت‌و‌گو خبر داد

[h=1]لغو پیمان سپاری ارزی[/h] روزنامه دنیای اقتصاد - شماره ۳۰۷۹ کد خبر: DEN-770371
تشکیل کارگروهی برای آزادسازی پول‌های بلوکه شده ایران شافعی: تصمیمی برای اتاق مشترک ایران و آمریکا گرفته نشده است

سردار خالدی- چهارمین نشست شورای گفت‌و‌گو در دولت یازدهم و سی و پنجمین نشست شورای گفت‌و‌گو دولت و بخش خصوصی در حالی با خبر مربوط به لغو پیمان سپاری ارزی و معافیت صادرکنندگان از پرداخت مالیات برگزار شد که براساس گفته رییس کل بانک مرکزی کارگروهی برای آزادسازی پول‌های بلوکه‌شده ایران طی هفته آینده تشکیل می‌شود.
این نشست با حضور ولی‌اله سیف، رییس کل بانک مرکزی؛ غلامحسین شافعی، رییس جدید اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران؛ روسای کمیسیون‌های «برنامه و بودجه»، «اقتصادی» و «صنایع و معادن» مجلس؛ بدون حضور وزرا و تنها با حضور معاونان آنها، برگزار شد.
تشکیل کارگروه برای رصد اقتصاد
ولی‌اله سیف، رییس کل بانک مرکزی در نشست خبری دیروز پس از جلسه شورای گفت‌وگوی دولت و بخش خصوصی، اظهار کرد: با توجه به نیازهای نقدینگی بخش تولید در اقتصاد و از سویی شرایط رکود تورمی و رهایی از وضعیت فعلی براساس بررسی انجام شده، مبالغی معین شده که قرار است در قالب تسهیلات جدیدی از طریق نظام بانکی در اختیار بنگاه‌های تولیدی قرار گیرد که البته منابع این تسهیلات از محل رشد سپرده‌ها و وصول مطالبات معوق خواهد بود.
سیف در ادامه با بیان اینکه هدف از اعطای تسهیلات این است که منابع در مسیر درست تزریق شود و در اختیار بخش‌های مولد قرار گیرد، تصریح کرد: برای اعطای تسهیلات دو اولویت مشخص شده که اولویت اول مربوط به تکمیل بنگاه‌هایی است که با تمام ظرفیت و پتانسیل خود فعالیت نمی‌کنند و اولویت دوم مربوط به تکمیل سرمایه‌گذاری‌های انجام شده نیمه تمام است.
رییس کل بانک مرکزی تصریح کرد: در جلسه شورای گفت‌وگو، غلامرضا مصباحی مقدم، رییس کمیسیون برنامه و بودجه مجلس خبر داد کارگروهی از نمایندگان مجلس تشکیل شده که این کارگروه با هدف تحولات اقتصادی کشور به دنبال اصلاح و ارتقای فضای کسب‌وکار و همچنین هماهنگی تصمیمات بین دولت و مجلس برای تسریع در انجام امور است.
وی در بخش دیگری از صحبت‌هایش به مصوبات ستاد تدابیر ویژه نیز اشاره کرد: پیمان سپاری ارزی صادرکنندگان کالا منتفی می‌شود و براساس قانون نیز صادرکنندگان از پرداخت مالیات معاف می‌شوند که این معافیت به زودی ابلاغ می‌شود.
رییس کل بانک مرکزی در ادامه گزارش‌های مطرح شده در جلسه شورای گفت‌وگو، گفت: وزارت صنعت، معدن و تجارت نامه‌هایی را به واحدهای تولیدی فرستاده است تا آنها حساب جاری و پسورد‌های خود در راستای تامین امنیت ایجاد کنند که این موضوع ایجاد نگرانی کرده و در حال بررسی است و البته وزارت صنعت، معدن و تجارت در حال انجام اقدامات لازم است.
پول‌های بلوکه ایران بازمی‌گردد!
به اعتقاد سیف، وظیفه بانک مرکزی ساماندهی فعالیت‌های بازار غیرمتشکل پولی است که در این باره بانک در پی اصلاح نارسایی‌ها است.
رییس کل بانک مرکزی در پاسخ به سوالی درباره اینکه در این مدت زمانی آیا از پول‌های بلوکه شده ایران مبالغی وارد کشور شده است یا خیر؟ اظهار کرد: کارگروهی در شرف تشکیل شدن است که از هفته آینده کار خود را آغاز می‌کند.
سیف درباره تبلیغات برخی از موسسه‌های غیرمجاز پولی در رسانه ملی، گفت: در سایت بانک مرکزی موسسات مجاز مشخص شده است، همچنین با تماس تلفنی با بخش ارتباطات بانک مرکزی می‌توان از مجاز و غیرمجاز بودن موسسات اطلاع حاصل کرد که در هر صورت بانک مرکزی به‌شدت درصدد است تا ناامنی‌ها را از بین ببرد.
سیف در پاسخ به این سوال که آیا ممکن است مبالغ بلوکه شده ایران برای آزادسازی به گفته سخنگوی دولت بیش از 8 میلیارد دلار باشد؟ گفت: خیر، این‌گونه نیست.
وی درباره ارز مورد نیاز خودرو نیز گفت: نرخ ارز خودرو براساس واقعیت‌ها مشخص و در شورای رقابت قیمت‌گذاری انجام می‌شود.
سیف درباره اینکه قیمت دلار در بازار آزاد 3هزار تومان است، اما در بودجه 2هزار و 500 تومان تا 2 هزار و 600 تومان، آیا این موضوع با یکسان‌سازی ارز مغایرت ندارد؟ گفت: قیمت دلار در بازار مشخص می‌شود و البته در اقتصاد جایگاه خاص خود را دارد و تحت‌تاثیر واقعیت‌ها قرار می‌گیرد. این در شرایطی است که عدد قیمت ارز که بر مبنای آن بودجه بسته می‌شود یک رقم متوسط است، بنابراین نمی‌تواند مبنای تجزیه و تحلیل قرار گیرد.
به اعتقاد سیف، یکسان‌سازی نرخ ارز یکی از اهداف جدی دولت است که امید است در نیمه دوم سال 93 عملیاتی شود.
سیف در پایان صحبت‌هایش درباره قانون بانکداری بدون ربا، گفت: بانکداری بدون ربا با بانکداری اسلامی فاصله دارد و هدف ما رسیدن به بانکداری اسلامی است و می‌خواهیم با رفع نواقص و شناخت و معرفی مسیر مناسبی را طراحی کنیم.
کمیته‌ای برای پیگیری مواد بانکی در شورا
همچنین غلامحسین شافعی، رییس جدید اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران در نشست خبری پس از چهارمین جلسه شورای گفت‌وگوی دولت و بخش خصوصی، گفت: در ارتباط با مصوبه 35ماده‌ای که دولت مامور انجام آن بود، دبیرخانه شورای گفت‌وگو در نحوه اجرای این مصوبه مامور شده بود که مشکلات اجرای مصوبه را پیگیری کند.
در این رابطه گزارش‌هایی از اتاق‌های کشور از نحوه اجرای این مصوبه رسیده بود که در شورای گفت‌وگو قرائت شد. شافعی افزود: یکی از موارد مهم این مصوبه موضوع گشایش اعتبار اسنادی با 30 درصد ارزش ریالی کالا بود و منجر به صدور مصوبه در جلسه شورای گفت‌وگو شد. همچنین براساس ماده 9 دستورالعمل شورا، کمیته‌ای به ریاست شورای گفت‌وگو و عضویت نمایندگان وزارت صنعت، معدن، تجارت، اتاق ایران، اتاق اصناف، اتاق تعاون و مدیر کل سیاست‌ها و مقررات ارزی بانک مرکزی برای پیگیری مواد بانکی تشکیل شد که دراین خصوص گزارش‌های خود را به شورا ارائه
کنند.
مذاکره‌ای با وزارت خارجه نشده است
شافعی درباره همکاری بین‌المللی اتاق بازرگانی با کشورهای منطقه و کشورهای اسلامی نیز تصریح کرد: اولویت‌های تجاری و اقتصادی اتاق بازرگانی در ابتدا کشورهای اسلامی و بعد کشورهای همسایه خواهد بود؛ البته افزایش حجم مبادلات در دستور کار قرار دارد که با توجه به فضای به وجود آمده نگاه ویژه‌ای به کشورهای توسعه یافته خواهیم داشت.
رییس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران درباره راه‌اندازی اتاق مشترک ایران و آمریکا اظهار کرد: این موضوع قبلا هم مطرح شده بود و بخش خصوصی به جز مواردی که خط قرمز نظام است، در بخش‌هایی که مورد توجه فعالان اقتصادی باشد، ورود خواهد کرد؛ اما راه‌اندازی این اتاق نیاز به تصمیم‌گیری در هیات رییسه دارد و همچنین نظرات قوای حاکمیتی مورد توجه قرار می‌گیرد که در نهایت با تجمیع آنچه مصلحت باشد، بخش خصوصی اقدام خواهد کرد. به اعتقاد شافعی، اتاق ایران تاکنون مذاکرات رسمی با وزارت امور خارجه در این راستا نداشته است. وی در پایان صحبت‌هایش درباره بهبود فضای کسب‌وکار تصریح کرد: قانون بهبود مستمر فضای کسب‌وکار در اسفند سال 90 به تصویب رسیده، اما به خوبی اجرا نشد و تصور می‌کنیم در دولت جدید تحول سازنده‌ای در این عرصه ایجاد شود.
5/14 درصد معوقات مربوط به تولید است
همچنین رضا رحمانی، رییس کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی با اشاره به ظرفیت قابل توجه بین بخش خصوصی، اصناف، مجلس و دولت در پاسخ به عدم حضور برخی از وزرا در جلسه دیروز گفت: در کمیسیون‌های مجلس راجع به این موضوع صحبت شده و از اعضای دولت درباره عدم حضور سوال شده است.
(براساس قانون شورای گفت‌وگو هر یک از وزرا می‌توانند سالی 3 بار به جای خود جانشین معرفی کنند.) رحمانی با اشاره به اینکه یکی از مباحث مطرح شده در جلسه شورا بحث نقدینگی صنعت و تولید بود، گفت:‌ در حال حاضر مصوبات خوبی نسبت به نیازهای صنعت انجام شده، اما توقع داریم سرعت مصوبات متناسب با نیازها باشد و این موضوع از دولت درخواست شده و قرار است در جلسه‌ای مفصل به نیازهای مالی تولید پرداخته شود. رحمانی تاکید کرد: ‌برای اولین بار معوقات مربوط به تولید از سوی بانک مرکزی شفاف شد و اکنون می‌دانیم 5/14 درصد معوقات مربوط به تولید است، همچنین نگرانی بخش تولید این بوده که در اجرای سیاست‌های ضد تورمی دولت و نیز کاهش نقدینگی در جامعه این مباحث متوجه تولید نباشد.

توافق مجلس و دولت برای فاز دوم یارانه‌ها
مجلس و دولت برای اجرای فاز دوم هدفمندی در سال ۹۳ توافق کردند. غلامرضا مصباحی مقدم، رییس کمیسیون برنامه و بودجه مجلس در حاشیه نشست شورای گفت‌و‌گوی دولت و بخش خصوصی، درباره جمع‌بندی جلسات مشترک دولت و مجلس پیرامون اجرای فاز دوم هدفمندی یارانه‌ها گفت: این جلسات که تعدادی از نمایندگان مجلس در آن دعوت می‌شدند، دیگر تشکیل نمی‌شود؛ اما توافق شده هدفمندسازی یارانه‌ها در سال 93 ادامه پیدا کند که ان‌شاءالله مجلس با اجرای فاز دوم هدفمندی یارانه‌ها در سال 93 موافقت می‌کند.مصباحی‌مقدم همچنین درباره احتمال جایگزین شدن سبد کالایی با یارانه نقدی در فاز دوم هدفمندی یارانه‌ها گفت: هر احتمالی وجود دارد؛ ولی هنوز پیشنهادی به دست ما نرسیده است.
 

onia$

دستیار مدیر تالار مدیریت
در سی‌و‌ششمین نشست هیات نمایندگان اتاق تهران مطرح شد

[h=1]بسته پیشنهادی بخش خصوصی برای بودجه 93[/h] روزنامه دنیای اقتصاد - شماره ۳۰۸۰ کد خبر: DEN-770514
سقف بودجه حدود 180هزار میلیارد تومان بسته شده است

سردار خالدی- در شرایطی امروز لایحه بودجه سال 1393 به مجلس شورای اسلامی می‌رود که در سی و ششمین نشست هیات نمایندگان اتاق تهران، انتظارات فعالان بخش خصوصی نسبت به تدوین بودجه در قالب بسته پیشنهادی ارائه شد.
در ابتدای این نشست یحیی آل‌اسحاق، رییس اتاق تهران به انتخابات اخیر اتاق ایران اشاره کرد و در ادامه با اشاره به اینکه دولت یازدهم طبق وعده‌ای که داده بود، لایحه بودجه سال 93 را به موقع به مجلس تحویل می‌دهد، گفت: جای خوشحالی دارد که دولت خلف وعده نکرده و لایحه بودجه سال آینده را به موقع به مجلس ارائه می‌کند؛ اما آنچه مهم است، رویکرد بودجه سال 93 است و اینکه این بودجه وسیله‌ای برای رسیدن به اهداف بیان شده باشد.
وی تصریح کرد: انتظار بخش خصوصی این است که بودجه تنظیمی کمک حال فعالان اقتصادی باشد و در سرعت‌دهی به اجرای اصل 44 قانون اساسی، نقش کلیدی ایفا کند.
گلایه از عدم حضور اعضای قدیمی اتاق
آل‌اسحاق با اشاره به اینکه سرمایه‌گذاری‌های جدید باید در دست بخش خصوصی باشد، تصریح کرد: در دولت یازدهم حتی پروژه‌های نیمه تمام نیز باید با واگذاری‌ به بخش خصوصی انجام گیرد. وی با یادآوری اینکه سقف بودجه سال آتی با رقمی در حدود 180هزار میلیارد تومان بسته شده است، افزود: لازمه اینکه اصل 44 قانون اساسی به طور دقیق اجرا شود، این است که بخش خصوصی توانمند شود در غیر این صورت این بخش نمی‌تواند از پس واگذاری‌ها برآید.
در ادامه مسعود خوانساری، عضو هیات نمایندگان اتاق در جایگاه سخنران درباره انتخابات اتاق ایران تاکید کرد: با توجه به هماهنگی دولت و بخش خصوصی بهتر است همه با دولت در جهت منافع کشور قدم برداریم. اما نشست هیات نمایندگان اتاق تهران دیروز با حاشیه‌هایی نیز همراه بود که ادامه جلسه را تحت‌الشعاع قرار داد و آن موضوع عدم حضور 3 نفر از اعضای قدیمی هیات نمایندگان اتاق تهران بود که با انتقاد مجیدرضا حریری همراه شد. حریری با کسب اجازه از آل اسحاق، با اشاره به لغو طرح شبنم و ایران کد که به اعتقاد وی خواسته وزیر براساس مطالبات بخش خصوصی بود، از نحوه اجرای این خواسته انتقاد کرد.
نامه وزیر درباره انتخابات هیات رییسه
حریری همچنین در ادامه به انتخابات هیات رییسه اتاق تهران و تاخیر در انجام آن نیز انتقاد کرد و از دستورات قانونی انجام نشده گلایه کرد. وی همچنین از عدم تشکیل جلسات کمیسیون تجارت اتاق تهران که به گفته وی بیش از سه ماه است که تعطیل شده، انتقاد کرد.
بخش دیگر انتقادات حریری به دولتی‌ها اختصاص یافت که در آن وی با اشاره به کاستی‌ها در دولت، ضعف در رویکرد وزارت اقتصاد و شخص وزیر را عنوان کرد. ادامه جلسه به صحبت‌های آل اسحاق و پاسخ وی به حریری اختصاص یافت. براساس گفته رییس اتاق تهران موضوع مجوز صدور کارت بازرگانی و حضور برخی از اعضا در اتاق تهران به احکام رسمی اتاق ایران مربوط می‌شود و انتخابات هیات رییسه نیز بنا به درخواست وزیر صنعت، معدن و تجارت به عنوان رییس شورای عالی نظارت بر اتاق‌ها و تشکل‌ها (در آخرین نامه ارسال شده وی) به آینده نزدیک موکول شده است.
پیشنهادها برای بهبود نرخ تورم
محمد بهادرانی، دبیرکل اتاق تهران در ادامه این نشست با اشاره به روند شکل‌گیری بودجه سال 1392 و روی کار آمدن دولت یازدهم و اصلاحیه فوريتي بودجه 92، انتظارات اتاق تهران را نسبت به تدوین بودجه سال 1393 در قالب بسته پیشنهادی بخش خصوصی ارائه کرد. به اعتقاد دبیر کل اتاق تهران، در بحث نرخ تورم بهتر است سیاست‌‌های تنظیم بودجه شفاف و متعادل، انضباط شدید مالی، تعیین میزان فروش ارز توسط بانک مرکزی با توجه به اهداف کاهش تورم، عدم تحمیل تعهد جدید به بانک‌ها در خصوص پروژه مسکن مهر، عدم افزایش بدهی دولت به بانک‌ها، عدم صدور دستور و تحمیل به بانک‌ها برای اعطای تسهیلات بانکی و کنترل نرخ رشد پایه پولی با هدف کنترل شدید نرخ تورم مورد توجه قرار گیرد. بهادرانی درباره انتظارات اتاق از مبحث نرخ ارز گفت: اقداماتی نظیر ارز تک‌نرخی و شناور مدیریت شده، هر گونه جبران و تصحیح و حمایت به صورت مستقیم و حتی‌الامکان غیرنقدی، دخالت بانک مرکزی در بازار ارز برای واکنش به نوسانات کوتاه‌مدت نرخ ارز، دخالت بانک مرکزی در چارچوب سقف تعیین شده فروش ارز و حذف مقررات دست‌وپاگیر مربوط به صادرات غیرنفتی از پیشنهادهاي ارائه شده است. وی پیرامون انتظارات در بخش نظام بانکی که به علت دخالت‌های دولت از عملیات بانکی سالم انحراف پیدا کرده‌اند، گفت: افزایش سپرده‌گذاری از طریق طراحی مشوق‌های بیشتر، افزایش اعطای تسهیلات بلندمدت نسبت به تسهیلات کوتاه‌مدت، زمینه‌سازی استقراض بانک‌ها از بازار پولی بین‌المللی و افزایش نظارت بر موسسات مالی غیربانکی پیشنهاد می‌شود.
به اعتقاد دبیرکل اتاق تهران، در بخش نظام مالیاتی پیشنهاد می‌شود تمرکز اخذ مالیات بر ارزش افزوده روی فروش نهایی به جای تولید، همسو کردن ممیزی و تشخیص مالیاتی با استانداردهای حسابداری، یکسان‌سازی مالیات حقوق اشخاص حقیقی در بخش دولتی و خصوصی و نیمه‌دولتی و واگذاری خدمات مالیاتی به واحدهای حرفه‌ای و تخصصی انجام شود. بهادرانی تصریح کرد: در بخش واگذاری بنگاه‌های دولتی توجه به افزایش کارآیی بنگاه و اداره آن توسط بخش خصوصی واقعی، انجام همزمان آزادسازی و خصوصی‌سازی، واگذاری مالکیت و مدیریت با هم، عوامل تاثیرگذار بر حیات بنگاه، ایجاد مشوق برای ورود سرمایه از خارج از کشور، اصلاح ساختار بنگاه‌های بزرگ پیش از واگذاری، بازتعریف سهام عدالت و ممنوعیت واگذاری به منظور رد دیون که ریشه در کسری بودجه دارد، ضروری است.
وی با اشاره به انتشار اوراق مشارکت اظهار کرد: تسهیل انتشار اوراق مشارکت توسط بخش خصوصی، رونق بازار اولیه بورس اوراق بهادار از طریق ابزارهای جدید، آسان‌سازی ساز و کار عرضه صکوک و ایجاد بازار ثانوی و خودداری از خرید اوراق مشارکت منتشره شده توسط بانک‌ها از مواردی است که باید مورد توجه قرار گیرد.
دبیرکل اتاق تهران در بخش دیگری از صحبت‌هایش درباره طرح‌هاي عمراني تصریح کرد: اقداماتی نظیر رعایت معیار سیاست‌های کلی اصل 44، تعریف تعداد اندکی از پروژه‌های ملی با تاثیر جدی و قطعی بر اقتصاد، واگذاری سایر طرح‌ها و به ویژه طرح‌های نیمه تمام به ذی‌نفعان و اولویت تکمیل طرح‌های نیمه‌تمام در تخصیص بودجه برای رفع مشکلات به دولت پیشنهاد می‌شود.
بهادرانی با بیان اینکه مقوله قیمت‌گذاری از جمله موارد چالشی در بین سیاست‌گذاران اقتصادی کشور بوده است، تاکید کرد: پیشنهاد می‌شود مقوله‌های برخورد یکپارچه با فراقیمت‌ها (قیمت انرژی، سود بانکی و نرخ ارز) و رعایت تقدم اصلاحات در بازارها صورت گیرد و همچنین افزایش قیمت انرژی در چارچوب یک برنامه مشخص، قطع همیشگی دخالت دولت در قیمت‌گذاری‌های موردی و حمایت از خانواده‌های آسیب‌پذیر از طریق حمایت‌های مستقیم و در حد امکان غیرنقدی مورد توجه قرار گیرد. بهادرانی درباره پیشنهادهای پیرامون صندوق توسعه ملی نیز تصریح کرد: سهمیه صندوق از درآمد نفت باید با توجه به درآمد نفتی تعیین و استفاده از منابع صندوق توسط دولت زیر هر عنوان ممنوع شود. همچنین چند بانک تخصصی مسوولیت بررسی اولویت طرح‌ها را داشته باشند و وزارتخانه‌های ذی‌ربط جنبه نظارتی بر کار بانک و تعیین چارچوب‌ها و اولویت‌ها را به عهده گیرند. دبیر کل اتاق تهران درباره رفع رویکرد دولت سالارانه سازمان‌های توسعه‌ای در کشور پیشنهاد کرد با بازتعریف سازمان‌های توسعه‌ای در قالب پروژه‌های ملی، تعریف ماموریت آنها در چارچوب توان و امکانات اقتصادی دولت، پیش‌بینی کامل سازوکار انحلال آنها پس از پایان ماموریت و تعریف شاخص‌های عملکرد آنها در دستور کار قرار گیرد.
بهادرانی در آخرین پیشنهاد مجموعه مورد مطالعه اتاق تهران تاکید کرد: فراهم شدن زمینه حضور بخش خصوصی در این حوزه، عدم رقابت با بخش خصوصی و خروج دولت از این حوزه در میان مدت مدنظر دولت قرار گیرد.
در ادامه این نشست دیگر اعضای هیات نمایندگان هر یک پیشنهادهایی درباره لایحه بودجه 93 مطرح کردند. در ابتدا حامد واحدی با اشاره به مقوله بدهکاران صنعت نفت و وزارت نیرو بر افزایش حامل‌های انرژی در بودجه سال 93 تاکید کرد. حمید حسینی نیز اظهار امیدواری کرد، دخالت دولت به حداقل برسد. وی در ادامه با اشاره به اینکه دولت باید به سمتی حرکت کند که پایه پولی در کشور افزایش نیابد، به سیاست تجدید ارزیابی دارایی‌های بانک مرکزی و بازنگری در پروژه‌های عمرانی تاکید کرد.
پدرام سلطانی نیز با اشاره به ضرورت توجه به اصلاح کاستی‌ها در بودجه به مقوله مالیات و اختلافات جدی با وزارت اقتصاد و دارایی تاکید و تصریح کرد: متاسفانه دولت هنوز تفکر قبلی را دارد و این در حالی است که دولت می‌خواهد ضریب مالیاتی را کاهش دهد در شرایطی که دولت باید جلوی فرار مالیات و سوءاستفاده‌ها را بگیرد. مسعود کرباسیان، رییس کل گمرک نیز با اشاره به نگاه دولت در رفع مشکلات موجود از اینکه 18 سازمان از واردات عوارض می‌گیرند و بنابراین مسیر رسمی توجیه‌پذیر نخواهد بود صحبت به میان آورد. کرباسیان با اشاره به پرونده‌های کارت‌های یکبار مصرف بازرگانی به آیین‌نامه‌های اصلاحی برای قوانین گمرکی اشاره کرد و افزود: تاکنون از 10 آیین‌نامه نوشته شده تنها یک آیین نامه نوشته شده که انتظار این است بخش خصوصی در این راستا کمک کند.
محمد پارسا درباره مقوله موضوع بازپرداخت بدهی دولت به پیمانکاران بخش خصوصی تذکراتی ارائه داد و در ادامه نیز احمد پورفلاح نسبت به اختیار جابه‌جایی‌های ردیف‌های بودجه توسط دولت هشدار داد. محسن حاجی بابا نیز با اشاره به عدم هماهنگی تیم اقتصادی دولت به بررسی دوباره ساز و کار بورس تاکید کرد. محمدرضا نجفی‌منش نسبت به دو مبحث «دخالت دولت در قیمت‌گذاری» و «طرح اختیارات جاده‌ها به پلیس و اقتصاد پلیسی» هشدار داد. مرسل صدیق نیز دو موضوع مالیات و تورم را مورد اشاره قرار داد. همچنین محمد مهدی راسخ از عنوان غیردولتی و بلاتکلیف بودن بخش خصوصی انتقاد کرد. حمیدرضا صالحی به زمینه‌سازي برای خصوصی‌سازی واقعی و بهره‌وری در این فرآیند اشاره کرد. محسن خلیلی عراقی نیز به مقوله مشکلات صنعت در بودجه و بررسی راهکارهای 35ماده‌ای کسب‌و‌کار اشاره کرد و در پایان نیز علیمردان شیبانی درباره ورشکستگی بنگاه‌ها و نرخ تورم صحبت‌های کوتاهی ارائه کرد.
 

onia$

دستیار مدیر تالار مدیریت
[h=1]پیشنهاد تبدیل همه جزایر خلیج فارس به منطقه آزاد[/h] روزنامه دنیای اقتصاد - شماره ۳۰۸۰ کد خبر: DEN-770533
گروه بازرگانی- دبیر شورای هماهنگی مناطق آزاد و ویژه اقتصادی با اشاره به اجرای بانکداری بدون ربا و ایجاد بانک فراساحلی در مناطق آزاد، گفت: همه جزایر خلیج فارس به منطقه آزاد تبدیل می‌شوند.
اکبر ترکان در نشست خبری روز گذشته خود تاکید کرد: ‌پنج منطقه سرخس، جاسک، مهران، بانه و مریوان برای تبدیل شدن به مناطق آزاد مطرح شده و ما در حال بررسی این مناطق هستیم. همچنین یک پیشنهاد دیگر نیز مطرح شده تا همه جزایر خلیج فارس به مناطق آزاد تبدیل شوند.
وی افزود: وقتی بحث از صادرات می‌شود مقصود فقط صادرات کالا نیست، بلکه در مناطق آزاد می‌توان بر صادرات خدمات نیز تاکید کرد.
به گزارش خبرگزاری‌ها، دبیر شورای هماهنگی مناطق آزاد کشور در خصوص کارهای نیمه‌تمام گفت: پروژه‌های نیمه‌تمامی از دولت قبل مانده است که می‌توان به یک سازه هتلی در منطقه آزاد ارس، یک ساختمان 13 هزار متری در منطقه آزاد انزلی و همچنین پل خلیج فارس در منطقه آزاد قشم اشاره کرد.
وی با اشاره به برنامه توسعه مناطق آزاد گفت: این برنامه‌ها مشخص شده، به نحوی که چابهار محور ترانزیت، کیش محور گردشگری، قشم محور توسعه صنعتی، اروند محور بازسازی آبادان و خرمشهر، ارس محور کار با قفقاز، ماکو محور کار با ترکیه و انزلی محور کار با کشورهای حوزه دریای خزر است. لذا برنامه‌هایی را باید بر اساس این محورهای توسعه طراحی کنیم تا به اجرا برسانیم.
ترکان با اشاره به اینکه موارد متعددی از ابراز تمایل خارجی‌ها برای سرمایه‌گذاری در مناطق آزاد ایران وجود دارد، اظهار کرد: تلاش داریم تا بانکداری بدون ربا را به صورت پایلوت در مناطق آزاد کشور تجربه کنیم. بانک مرکزی نیز دستورالعملی را برای بانکداری در مناطق آزاد کشور دارد که رییس کل جدید بانک مرکزی نیز قول بازنگری‌های جدی در آن را داده است.
دبیر شورای هماهنگی مناطق آزاد و ویژه اقتصادی کشور افزود: همچنین در دستورالعمل بانکداری در مناطق آزاد شکل‌گیری بانک فراساحلی نیز پیش‌بینی شده که تاسیس آن با ارزهای بین‌المللی و نه با پول رایج داخل شکل می‌گیرد، بنابراین اگر چنین بانکی تاسیس شود پس‌اندازهای ارزی مردم را با ارائه اطمینان لازم از اینکه هر زمان بخواهند ارز خود را دریافت کنند، در دست پیگیری است.
وی تصریح کرد: هم اکنون بانکداری در کشور با مشکلاتی مواجه است که از جمله آن، این است که سود سپرده‌ها با رقمی کمتر از تورم داخلی محاسبه شود و همین امر سرمایه‌های مردم را به سمت بازارهای کاذب پیش می‌برد، البته این به معنای بانکداری ربوی نیست، بلکه مبنا باید عقود اسلامی باشد.
 

onia$

دستیار مدیر تالار مدیریت
[h=1]درآمد 86هزار میلیارد ریالی گمرک در بودجه 93[/h] روزنامه دنیای اقتصاد - شماره ۳۰۸۰ کد خبر: DEN-770534
گروه بازرگانی- رییس کل گمرک از پیش‌بینی 86هزار میلیارد ریال درآمد گمرکی در بودجه سال 93 خبر داد.
مسعود کرباسیان در نشست خبری روز گذشته خود با اعلام این موضوع گفت: درآمد گمرکی سال جاری 100هزار میلیارد ریال پیش‌بیني شده بود؛ اما در 7 ماه نخست سال جاری تنها 35 هزار میلیارد ريال آن محقق شده که 20 هزار میلیارد ريال از این درآمدها بنا بود از محل خودرو تامین شود؛ اما بنابه قوانین گمرکی در سال جاری این درآمد حاصل نشد. همچنین تعرفه‌های گمرک از 4 درصد به 2 درصد کاهش یافت. به همین دلیل به نظر می‌رسد درآمد 86 هزار میلیارد ريالی این بخش با توجه به بهبود کسب و کار و رونق اقتصادی در سال آینده محقق شود.
معاون وزیر امور اقتصادی و دارایی با اشاره به اینکه تعرفه‌های گمرکی اصلاح می‌شود، افزود: اگر تعرفه‌ها از یک حدی بیشتر باشد، چراغ سبز به قاچاق است و اگر از یک حدی کمتر باشد، جنبه حمایت از تولید را ندارد. ضمن اینکه تعرفه نباید منجر شود که کالای جایگزین وارد اظهارات گمرکی شود. بنابراین باید یک رابطه منطقی در تعرفه‌ها وجود داشته باشد.
وی با تاکید بر اینکه در همه جای دنیا تعرفه فضای تجارت را رقابتی می‌کند، اظهار کرد: در حال حاضر در کشور ما به دلیل اینکه تعرفه سرامیک از چینی پایین‌تر است، واردکننده چینی، در اظهارنامه‌های گمرکی می‌گوید که سرامیک وارد می‌کند. همین موضوع درباره مکمل‌های غذایی و دارویی نیز مشاهده می‌شود. یرهمین اساس قرار است طبقه‌بندی تعرفه‌ها محدود شود و به خاطر همین از 25 تعرفه به 15 تعرفه رسیدیم، اگر تعرفه‌ها به 11 برسد وضعیت شفاف‌تر خواهد
شد.
کرباسیان درباره کد شبنم و ایران کد نیز گفت: موضوع ایران‌کد و شبنم ارتباطی به گمرک ندارد و به همین دلیل هم ما به این موضوع ورود پیدا نکردیم. در گمرک توجه به کد HS و تعرفه کفایت می‌کند.
 

onia$

دستیار مدیر تالار مدیریت
[h=1]بخش خصوصی از ادبیات دستوری در اقتصاد بیزار است[/h] روزنامه دنیای اقتصاد - شماره ۳۰۸۱ کد خبر: DEN-770867
گروه بازرگانی- قائم مقام شورای مرکزی خانه صنعت و معدن ایران با تشریح شرایط رکود تورمی، مشکلات ارزی واحدهای تولیدی و تاثیر کاهش نرخ ارز بر فعالیت‌های تولیدی تاکید کرد: فعالان بخش خصوصی از ادبیات دستوری در اقتصاد بیزارند.
به گزارش «دنیای اقتصاد»، حسین پیرموذن با اشاره به اینکه شرایط رکود تورمی فعلی یادگار دولت قبلی است، اظهار کرد: دولت گذشته برای تامین یارانه‌های نقدی با برداشت‌های غیرقانونی از صندوق توسعه ملی و مابه‌التفاوت فروش ارز و در کنار آن عدم اجرای دقیق قانون هدفمندی یارانه‌ها باعث وضعیت فعلی در بخش تولید و صنعت شده است؛ این در حالی است که قرار بود از محل اجرای قانون هدفمندی یارانه‌ها 30درصد به بخش صنعت و تولید تزریق شود؛ اما تزریق نامتعادل این درآمدها به بخش‌های دیگر باعث شد تولید کشور از ناحیه آثار تورمی آسیب ببیند.
این فعال بخش خصوصی کمبود نقدينگي واحدهای تولیدی، عدم ثبات نرخ ارز، قوانین دست وپاگیر و افزايش قيمت مواد اوليه را از مهم‌ترين مشكلات تولید و صنعت دانست. به اعتقاد وی، اگر دولت یازدهم بر بخشی از این مشکلات فائق آید، می‌توان افق روشنی را در بخش تولید و صنعت تصور کرد.
وی با اشاره به اینکه در سال‌های اخیر مشکلات ارزی و تحریم‌ها باعث شده واحدهای تولیدی برای واردات مواد اولیه دچار مشکل شوند، گفت: در اثر بی‌توجهی به دیپلماسی اقتصادی در دولت قبل مشکلات عدیده‌ای اقتصاد ایران را تهدید کرد که منجر به بی‌ثباتی در اکثر حوزه‌ها شد. از این میان می‌توان به تورم بالا، بیکاری، رشد اقتصادی منفی، بی‌انضباطی پولی، سوءمدیریت اقتصادی، محدودیت‌های ارزی (از حیث نقل و انتقال ارز) اشاره کرد.
رییس اتاق اردبیل درباره کاهش نرخ ارز و تاثیر آن بر فعالیت‌های تولیدی نیز گفت: نوسانات شدید نرخ ارز باعث بی‌اعتمادی، رکود تورمی، افزایش ریسک سرمایه‌گذاری و درنتیجه تضعیف تولید ملی شد.
به گفته وی، تجربه تلاش برای تثبیت نرخ ارز در دولت احمدی‌نژاد نشان داد دولت برای کنترل نوسانات، نباید ارز زیادی به بازار وارد کند؛ به همین دلیل رییس کل بانک مرکزی به جای تلاش بر تثبیت نرخ ارز که سیاستی شکست خورده در حوزه سیاست‌گذاری ارزی هست، باید نوسانات ارزی را بر پایه تقاضا و عرضه مدیریت کند. همچنین از ادبیات دستوری در اقتصاد دوری کند؛ چراکه فعالان بخش خصوصی از ادبیات دستوری بیزارند.
پیرموذن درباره مشکلات مربوط به صادرات نیز گفت: براى انجام صادرات موفق بايد مشکلات و موانع صادرات غيرنفتى را باز شناخت. در حوزه داخلی مشکلات به توليد، کيفيت، قيمت، حمل و نقل داخلى، بازاريابى و بسته‌بندى برمى‌گردد. علاوه بر آن سياست‌هاى صادراتى و ارزى و همچنين پیامدهای ناشى از مديريت‌هاى ناصحيح نيز بر دامنه آن مى‌افزايد.
وی افزود: در بعد بین‌المللی محدود بودن اقلام صادراتي، وجود رقبا، عدم استمرار تولید کالا، عدم انجام به موقع تعهدات، عدم شناخت فرهنگ مصرفى کشورهاى خريدار، ضعف تبليغات، ناهماهنگى در عرضه کالا و ... از جمله مشکلات صادرکنندگان است. این فعال بخش خصوصی گفت: از دیگر مشکلات بين‌المللى صادرات غيرنفتى نرخ تورم 15 تا 20درصد سالانه برای مواد اولیه و همه عوامل تولید و بالا بودن نرخ کارمزد بانکی است. این در شرایطی است که رقبای خارجی با این مشکلات روبه رو نیستند. وی درباره نقش بانک‌ها برای توسعه صادرات اظهار کرد: بسته سياستي- نظارتي بانک مرکزي، در دولت گذشته بانک‌ها را مجاز کرده بود 10درصد منابعشان را به صادرات و بازرگاني اختصاص دهند؛ اما آمارهاي رسمي نشان مي‌دهد در عمل اين عدد تا حداکثر 3 درصد بوده که در برخي بانک‌هاي خصوصي نزدیک صفر است. رییس اتاق اردبیل تسهیلات جهت تامين سرمايه در گردش، صدور ضمانتنامه و اعتبار اسنادي، وام‌هاي افزايش ظرفيت و حفظ قدرت رقابتي، پوشش ريسک و بيمه صادرات را از مهم‌ترين راهکارها براي توسعه صادرات غير نفتي دانست. پیرموذن گفت: روابط سیاسی مناسب در سطح منطقه و حتی جهان از سوی دولت می‌تواند امنیت فعالان اقتصادی و سرمایه‌گذاران خارجی را تضمین کند. از سوی دیگر، با کاهش تحریم‌ها می‌توان از بازگشت رشد و پویایی به اقتصاد کشور نیز سخن گفت. وی تصریح کرد: با تیم اقتصادی قوی و کارآمد می‌توان امیدوار بود تا حد زیادی بی‌نظمی‌های پولی و مالی دولت قبل سر و سامان بگیرد و با ریشه‌یابی، اولویت‌بندی و طبقه‌بندی مسائل، آرامش به اقتصاد کشور برگردانده شود.
رییس اتاق اردبیل در پایان گفت: تعیین استراتژی مدون، نگاه سیستمی به اهداف مصوب در ابعاد اجرایی، تقویت روحیه کارآفرینی و نگرش صحیح در رشد و پرورش روحیه اشتغالزایی، پایین آوردن ریسک سرمایه‌گذاری در کشور و بهبود محیط کسب‌وکار برای انجام فعالیت‌های اقتصادی، می‌تواند مشکلات کنونی اقتصاد کشور را رفع کند.
 

onia$

دستیار مدیر تالار مدیریت
[h=1]هیات تجاری اتاق به باکو می‌رود[/h] روزنامه دنیای اقتصاد - شماره ۳۰۸۱ کد خبر: DEN-770866
گروه بازرگانی - بعد از سفر هیات تجاری اتاق تهران به هند و دستاوردهای مطلوب این سفر در راستای تسهیل تجارت و ایجاد فرصت‌های سرمایه‌گذاری، در دیدار سفیر جمهوری آذربایجان با رییس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی تهران درباره اعزام هیات تجاری اتاق به آذربایجان بحث و گفت و گو شد.
به گزارش روابط عمومی اتاق تهران، «جوانشیر.آخوند.اُف» به همراه مسوول اقتصادی سفارت جمهوری آذربایجان در تهران در مذاکره با یحیی آل‌اسحاق رییس اتاق بازرگانی تهران آخرین وضعیت مناسبات اقتصادی دو کشور را بررسی کرد. رییس اتاق تهران نیز در این دیدار با بیان اولویت سیاستگذاری‌ها درباره توسعه روابط اقتصادی با کشورهای همسایه تصریح کرد: به زودی یک هیات 38 نفره از تجار و فعالان اقتصادی ایران به باکو اعزام خواهد شد. وی یکی از مشکلات سد راه توسعه روابط اقتصادی تهران و باکو را روابط بانکی و نیز مساله صدور روادید برای تجار و سرمایه‌گذاران ایرانی عنوان کرد.
 

onia$

دستیار مدیر تالار مدیریت
[h=1]صادرات 5/1 میلیارد دلار موادغذایی[/h] روزنامه دنیای اقتصاد - شماره ۳۰۸۱ کد خبر: DEN-770865
گروه بنگاه‌ها- در سال گذشته، صنعت غذای ایران یک و نیم میلیارد دلار به وزن 950 هزار تن صادرات داشته است. میزان صادرات صنعت غذایی ایران در 5‌ماه منتهی به مردادماه امسال نیز از نظر ارزشی و وزنی به ترتیب به 640 میلیون دلار و 395 هزار تن رسیده است.
رییس ستاد برگزاری نمایشگاه ایران فودکس ضمن اعلام این خبر، افزود: ایران تنها تولیدکننده صنعت غذای حلال در دنیا است که با 10 هزار شرکت مشغول به فعالیت است. زین‌العابدین هاشمی تصریح کرد: هم‌اکنون صنایع غذایی ایران تنها با 30درصد ظرفیت خود مشغول به کار هستند، در حالی که باید با ارتقای سطح کیفی تولیدات صنایع غذایی، علاوه بر فعال کردن ظرفیت‌های خالی، صادرات را نیز فعال کنیم. وی از برگزاری نمایشگاه ایران فودکس که شامل فرآورده‌های غذایی آماده، نیمه آماده، کترینگ و صنایع وابسته با حضور 100شرکت تولیدکننده از 6دی‌ماه هم خبر داد.
 

onia$

دستیار مدیر تالار مدیریت
[h=1]تیم کمیسیون‌های تخصصی اتاق تعاون تکمیل شد[/h] روزنامه دنیای اقتصاد - شماره ۳۰۸۱ کد خبر: DEN-770864
گروه بنگاه‌ها- تیم کمیسیون‌های تخصصی اتاق تعاون ایران با معرفی نمایندگان وزارت صنعت، معدن و تجارت، تکمیل شد.
بر این اساس، از سوی حسن یونس سینکی، معاون توسعه بازرگانی داخلی وزارت صنعت، معدن و تجارت، محمدرضا کلامی، مدیرکل توسعه بازار کالا و خدمات و نظارت بر استانداردهای مصرف جهت عضویت در کمیسیون تخصصی تامین و توزیع تعاونی‌های مصرفی، مدیرکل برنامه ریزی تامین، توزیع و تنظیم بازار جهت عضویت در کمیسیون تخصصی کشاورزی و شیلات و صنایع تبدیلی مصرفی و عباس کاظمی، مدیرکل هماهنگی امور خدمات بازرگانی جهت عضویت در کمیسیون تخصصی حمل و نقل، گمرک و ترانزیت اتاق تعاون مرکزی ایران معرفی شدند.
سعید شکرابی، مدیرکل روابط عمومی اتاق تعاون در این باره گفت: اتاق تعاون مرکزی به عنوان پارلمان بخش مردمی تعاون که با حضور در مجامع و شوراهای عالی، پیگیر مطالبات تعاونگران است، درنظر دارد از همه ظرفیت‌های نهادهای مختلف به منظور توسعه بخش تعاون بهره بگیرد.
 

onia$

دستیار مدیر تالار مدیریت
[h=1]برگزاری انتخابات هیات‌رییسه اتحادیه تولیدکنندگان چرم[/h] روزنامه دنیای اقتصاد - شماره ۳۰۸۱ کد خبر: DEN-770863
گروه بنگاه‌ها- انتخابات هیات‌رییسه اتحادیه تولیدکنندگان و صادرکنندگان سالامبور و چرم ایران برگزار شد و طی آن، علی کاشانی پور، به عنوان رییس اتحادیه، محمد لاهوتی و سعید شادکام به عنوان نایب رییس، مرتضی طالبی به‌عنوان خزانه دار، مهدی دارابیها به‌عنوان منشی و علی اصغر حاجی حیدری و رضا خوش لهجه معتمد به‌عنوان اعضای اصلی هیات‌مدیره انتخاب شدند.
 

onia$

دستیار مدیر تالار مدیریت
گزارش «دنیای اقتصاد» از دلایل عدم اجرای گام به گام اصلاح نظام توزیع در کشور

[h=1]توزیع، رها شده است[/h] روزنامه دنیای اقتصاد - شماره ۳۰۸۱ کد خبر: DEN-770859

هما کبیری- در کنار قانون هدفمندكردن یارانه‌ها، اصلاح نظام‌های مالیات، بانك، گمرك، توزیع، ارزش‌گذارى پول ملى و بهره‌ورى، به عنوان محورهای طرح تحول اقتصادى مطرح شد كه دولت نهم و دهم قرار بود آنها را پیگیری کرده و به نتیجه برساند. برای اصلاح نظام توزیع که به اعتقاد بسیاری از کارشناسان، ساختار سنتی آن به ناکارآمدی‌اش کمک کرده، 10 پروژه تعیین شد که در طول سال‌های گذشته هیچ یک از آنها به نتیجه مطلوب نرسیده‌اند.
در این میان، کارشناسان معتقدند نوسازی شبكه توزیع، یكى از ضرورت‌ها است و باید برنامه‌هاى تقویت شبكه توزیع، منطقی‌كردن تعداد و فعالیت توزیع‌كنندگان و كوتاه‌كردن فاصله تولید تا مصرف، نظارت و كنترل صحیح جریان توزیع كالا، استفاده از سیاست‌هاى صرفه‌جویى در توزیع و رفاه مصرف‌كنندگان، محقق شود. ایجاد اتحادیه‌هاى كشوری، ایجاد پایگاه اطلاع‌رسانى اصناف و بازرگانان، بهره‌گیرى از كارت اصناف كشور، ساماندهى پخش كالا، ایجاد شبكه‌هاى زنجیره‌اى
خرده فروشى كالا، بهره‌گیرى از نظام طبقه‌بندى و كدینگ ملى كالا، ساماندهى و ایجاد اعتماد براى سایت‌هاى فروش اینترنتی، توسعه خدمات بازرگانى براى محصولات كشاورزی، ایجاد پنجره واحد تسهیل صادرات و واردات كشور و تشكیل نهادهاى غیردولتى حمایت از حقوق مصرف‌كنندگان، پروژه‌هایی بود که از سوی دولت تصویب شد، اما در مرحله اجرا تنها بخشی که مربوط به نظام طبقه‌بندی و کدینگ کالا بود تا حدی اجرا شد و تاثیری در اصلاح نظام توزیع کشور نداشت.
این در حالی است که عده‌ای معتقدند در صورتی که از همان ابتدا همه این پروژه‌ها اجرایی می‌شدند، تا امروز 80درصد از شبکه توزیع کشور اصلاح می‌شد، اما این اتفاق هنوز نیفتاده است.
دولت به بخش خصوصی فرصت نداد
به‌رغم اینکه در برنامه سوم توسعه توجه به اصلاح شبکه توزیع مورد تاکید فراوان قرار گرفت، اما تا زمان برنامه چهارم هم اتفاق خاصی در این زمینه نیفتاد. حتی قرار بود گام‌هاي بزرگي در رابطه با اصلاح بخش توزيع برداشته شود كه يكي از مهم‌ترين آنها بحث خريد الكترونيكي گندم بود كه در مرحله برنامه‌ريزي متوقف ماند. اینها را مهدی فتح‌اله، رییس موسسه مطالعات و پژوهش‌های بازرگانی می‌گوید.
وی در گفت‌وگو با «دنیای اقتصاد» می‌گوید: هر چند تصمیم‌های ده‌گانه‌ای برای اجرایی کردن اصلاح نظام توزیع پیش‌بینی شده بود، اما تا به حال كه در ميانه اجراي برنامه پنجم توسعه قرار داريم، همچنان بخش مهمي از شكاف قيمت‌هاي توليدكننده و مصرف‌كننده به نقايص اين شبكه برمی‌گردد.
فتح‌اله با اشاره به گذشت بيش از يك دهه از تصمیم‌گیری درباره اصلاح نظام توزیع به عنوان يكي از مهم‌ترين اجزاي نظام بازرگاني، درباره نقایص متعدد این پروژه گفت: مهم‌ترين نقطه ضعف ناظر بر پروژه‌هاي اصلاح نظام توزيع به حاكميت «تفكر پروژه محور» در مقابل اتخاذ «برنامه‌ريزي جامع» برمی‌گردد. در واقع به‌رغم آنكه در طراحي پروژه‌ها به ويژه پروژه‌هاي ده‌گانه تحول اقتصادي، تلاش خوبي براي انجام اصلاحات در حوزه سازمان و تشكيلات نظام توزيع و‌ فرآيندها مدنظر بود، اما چون در تعريف طرح‌ها برنامه زمان‌بندي شده صحيح صورت نگرفت، پس آنچه در عمل حاصل شد رضايت‌بخش نبود. چالش ديگر كه پيش‌روي اجرايي شدن اين طرح‌ها قرار داشت به نقش غالب دولت در اجراي اين پروژه‌ها و نگاه كمرنگ به توانمندي‌هاي بخش غيردولتي در اين ارتباط بازمي‌گشت.
وی درباره راهکارهای بهبود اصلاح نظام توزیع افزود: در شرايط اجرايي شدن برنامه پنجم و تاكيد مجدد برنامه‌ريزان بر ساماندهي نظام پخش كالا، توسعه نظام ملي و طبقه‌بندي خدمات شناسه كالا و خدمات ايران كد، انتظار مي‌رود با جايگزيني تفكر راهبردي در برابر اقتضايي، گام‌هاي نظام‌مند‌تري جهت بهبود عملكرد زنجيره شبكه توزيع برداشته شود، البته در این میان نباید از نقش بخش خصوصی غافل شد.
به گفته رییس موسسه مطالعات و پژوهش‌های بازرگانی، عدم توجه همزمان به اجراي همه پروژه‌هاي مربوط به طرح تحول و زيرگروه‌هاي مربوطه، عدم ايجاد پيش‌شرط‌ها و بسترهاي نرم‌افزاري و سخت‌افزاري مورد نياز براي اجراي، ضعف مديريت اجرايي طرح، عدم جامعيت موضوعات مطرح شده به لحاظ دامنه شمول موضوعات مرتبط با شبكه توزيع و همچنین نامناسب بودن زمان‌بندي‌هاي صورت گرفته براي اجراي طرح‌ها مشکلات دیگری است که در اجرای این پروژه وجود داشته و هنوز هم ادامه دارد.
ایران‌کد تنها یک زیرساخت بود
«ایران‌کد» یکی از 10 پروژه‌ای بود که برای اجرای اصلاح نظام توزیع در دستور کار وزارت بازرگانی وقت قرار گرفت. این پروژه کار خود را شروع کرد و تا حدودی نیز به وظایف اجرایی‌اش عمل کرد. جدای از مشکلاتی که برخی معتقدند با اجرای این پروژه در موضوع تجارت خارجی ایران حادث شد، ایران‌کد نتوانست به اصلاح نظام توزیع کمک کند.
احمد غلام‌زاده، مدیرعامل مرکز ملی شماره‌گذاری کالا و خدمات ایران در این رابطه در گفت‌وگو با «دنیای اقتصاد»، گفت: در سال‌های گذشته ایران‌کد به صورت 100درصد اجرا شده و اطلاعات مورد نیاز نیز فراهم شده است، اما قرار بود دولت پروژه‌های بعدی را هم انجام دهد که در شبکه توزیع انجام نشده و ناتمام باقی مانده‌اند.
وی افزود: ایران‌کد از دو مسیر تولید و واردات برای کالاها و خدماتی که وارد فضای کسب‌وکار می‌شوند، شناسنامه الکترونیکی صادر می‌کند که مسیر واردات فعلا با دستور وزیر متوقف شده، اما صدور شناسنامه الکترونیکی برای بخش تولید همچنان به قوت خود پابرجا است. در مرحله نخست قرار بود اطلاعات پایه کالا را برای طرح تحول اقتصادی برای دولت فراهم کنیم و کار از اقلام عمومی شامل مواد غذایی، مواد بهداشتی و دارویی آغاز و به طور کامل نیز انجام شد، اما حالا منتظر اقدام بعدی دولت هستیم تا نتیجه عملکرد ایران‌کد مشخص شود.
مدیرعامل مرکز ملی شماره‌گذاری کالا و خدمات ایران با اشاره به اینکه در حال حاضر اختلاف نظر درباره عملکرد ایران‌کد وجود دارد، ادامه داد: سوال اینجا است که ایران‌کد آمده تا مشکل توزیع را حل کند یا قاچاق؟ موضوع اصلی اینجا است که ایران‌کد به تنهایی نمی‌تواند مشکل را حل کند. به عنوان مثال، قرار بود فروشگاه‌ها به دستگاه پوز مجهز شوند، اما این اتفاق نیفتاده یا اینکه قرار بود در عمده‌فروشی‌ها، کالا بدون کد عرضه نشود که آن هم میسر نشده است.
غلام‌زاده با تاکید بر اینکه ایران‌کد تنها یک مقدمه برای اجرای پروژه‌های توزیع بود، توضیح داد: معضل اساسی ما اینجا است که تا امروز در حوزه عملیاتی، سیستم‌های بهره‌برداری این شناسنامه الکترونیکی ایجاد نشده است. ایران‌کد تنها مقدمه‌ای بوده تا با اجرای قدم‌های بعدی کالاهای بااصالت وارد بازار شوند. اگر همه مصوبات دولت در بخش شبکه توزیع اجرایی می‌شد، نتیجه حاصل قابل لمس بود.
وی مهم‌ترین موانع اجرای اصلاحات شبکه توزیع کشور را مشکل مدیریتی و سنتی بودن این شبکه عنوان کرد و افزود: شبکه سنتی امکان مدیریت در زنجیره تامین را فراهم نمی‌کند. ضمن آنکه معقول این است که با افزایش تنوع کالاها در بازار، برای اعمال کنترل و مدیریت در شبکه‌ها، از اطلاعات حداکثر استفاده و بهره‌برداری صورت گیرد. بنابراین هیچ راهی به جز یک نظم سیستماتیک برای رهایی از مشکلات فعلی نظام توزیع وجود ندارد.
اصناف منتظر تصمیمات دولت است
اما عده‌‌ای هم معتقدند که بخش زیادی از تغییرات در نظام توزیع باید از اصناف آغاز شود. قاسم نوده‌فراهانی، رییس شورای اصناف در گفت‌وگو با «دنیای اقتصاد»، اصلاح ساختار حقوقی کالا در کشور را مهم‌ترین رکن اصلاح نظام توزیع می‌داند و می‌گوید: در کشور ما 95درصد از نظام توزیع ساختار سنتی دارد و در اختیار اصناف و 5 درصد باقی‌مانده نیز نزد شبکه‌های انحصاری است. در کمتر جای دنیا چنین ساختاری وجود دارد.
وی افزود: در کشورهای دارای کالا و تکنولوژی، یکی از مولفه‌های اصلاح ساختار، اصلاح شبکه توزیع است. چون در کنترل افزایش قیمت‌ها و اتلاف وقت نقش بسزایی دارد. اما در کشور ما نه تنها گستردگی این شبکه توزیع زیاد است، بلکه وابستگی توزیع اقتصادی نیز به این شبکه بسیار زیاد است و اگر این شبکه از دور خارج شود، امکان تامین کالا از شبکه‌های دیگر وجود نخواهد داشت. به همین دلیل، دولت باید با احتیاط بیشتری به سمت اصلاح این شبکه برود.
رییس شورای اصناف معتقد است بیش از 28درصد افزایش قیمت کالاها به دلیل افزایش هزینه‌های حمل و نقل است. در حالی که در شبکه‌های داخلی توزیع، فاصله تولید تا آخرین حلقه که مصرف است، آنقدر زیاد است که واسطه‌های زیادی در این میان جا می‌گیرند. در حالی که در کشورهای دیگر، فاصله تولید و مصرف آنقدر تنگ می‌شود که هیچ واسطه‌ای جا نمی‌گیرد.
نوده فراهانی می‌گوید: در حال حاضر در کشور ما با شبکه‌ توزیعی مواجه هستیم که به صورت سنتی شکل گرفته و ورود تکنولوژی به آن نیازمند یک تحول است. گستردگی این شبکه سنتی تا حدی است که اگر در چند سال اخیر بخواهیم شاهد افتتاح و راه‌اندازی شبکه‌های توزیع باشیم، باید کل ساختار را متحول کنیم. برای اینکه راهکاری جز تحول وجود ندارد. در غیر این صورت مشکلات و تخلفات روزبه‌روز بیشتر می‌شوند.
وی سهم اصناف را در این راه وابسته به دولت می داند و توضیح می‌دهد: اصناف برای پیشبرد اقدامات موثری که پیش‌بینی شده، نیاز به مجوزهای دولتی دارند، اگر غیر از این بود، این برنامه‌ها در فهرست برنامه‌های اصلی قرار نمی‌گرفت. این در حالی است که در حال حاضر طرح و برنامه اصناف آماده است و فروشگاه‌ها نیز آماده‌اند دستگاه‌های پوز به عنوان نخستین بخش برای آنها نصب شود، اما این هم مستلزم کمک دولت است.
رییس شورای اصناف یکی دیگر از راهکارهای بهبود وضعیت نظام توزیع کشور را ایجاد فروشگاه‌های بزرگ و مادرتخصصی برای هر رسته صنفی برشمرد و تصریح کرد: اگر این اتفاق می‌افتاد، هر رسته صنفی می‌توانست علاوه بر اینکه به دنبال تامین کالا از جاهای مختلف باشد، آنها را با قیمت ثابت به زیرمجموعه‌اش تزریق کند. به این ترتیب قیمت‌ها در سطح کشور یکسان می‌شود و منافع نیز برای همین شبکه خواهد بود و نقش واسطه‌ها از بین می‌رود.
به گفته نوده فراهانی، تا یک ماه آینده شورای اصناف در نصب صندوق‌های پوز در فروشگاه‌های بزرگ و زنجیره‌ای به نتیجه می‌رسد که گام موثری در جهت تحقق اهداف اصلاح نظام توزیع برداشته خواهد شد.

ماجرای اصلاح نظام توزیع چه بود؟
در فرآیند شكل‌گیرى فعالیت‌هاى اقتصادی، دو ركن اساسى تولید‌كننده و مصرف‌كننده با انگیزه‌هاى مشخص و متفاوت وارد عرصه فعالیت می‌شوند. تولیدكنندگان به دنبال هدف كسب سود و مصرف‌كنندگان در پى كسب مطلوبیت و رضایتمندى هستند. پیوند و اتصال این دو گروه در تهیه و ارائه كالا منجر به تشكیل بازار می‌شود. در جوامع ابتدایى یا كوچك كه حجم مبادلات كم و مكان جغرافیایى مبادله محدود است، اطلاع از نیازهاى مصرف‌كنندگان و ارائه كالا یا خدمت به آنها با سرعت و كمترین هزینه مبادله صورت می‌گیرد. با پیچیده‌تر شدن روابط اجتماعی، گسترش شهرنشینی، توسعه قلمرو جغرافیایى سكونت و فعالیت اقتصادی، ركن سومى به دو ركن ذكر شده اضافه شد كه از آن تحت عنوان «توزیع» یاد می‌شود. نظام توزیع كالا و خدمات به عنوان مجموعه فرآیندهاى موجود بین تولید تا مصرف در نظر گرفته می‌شود. در بخش تولید، فرآیندهاى نگهداری، حمل‌ونقل، بنكداری، پخش، عمده‌فروشى و خرده‌فروشى و در راس همه آنها نظام مدیریت فرآیندهاى مذكور، مطرح می‌شود.
در اقتصاد ایران، نظام مدیریتى و حلقه‌هاى نظام فعلى توزیع به دلیل نبود آمار و اطلاعات كافى درخصوص فرآیندهاى توزیع، نامطمئن‌ و غیررسمى بودن بخش قابل توجهى از حمل و پخش كالا در شبكه توزیع، تعدد واحدهاى صنفى در سطح خرده‌فروشی، نبود نماینده كشورى در رسته‌هاى مختلف حوزه اصناف كشور، عدم امكان تعامل كشورى میان اصناف براى استفاده از توانایی‌ها و ظرفیت‌هاى صنفى (با رویكرد توسعه صادرات و تنظیم بازار)، بالا بودن هزینه‌هاى شبكه توزیع كالا، ناهمسانى نظام كدینگ كالایى بین مبادى ورود و شبكه توزیع داخلی، عدم برخوردارى از تشكل‌هاى غیردولتى حمایت از حقوق مصرف‌كننده و عدم برخوردارى از نهاد مدون تنظیم‌كننده بازار دچار مشکلاتی شده که پیدا کردن راهکارهای آن باید در دستور کار دولت قرار گیرد. دولت نهم و دهم در این راه موفق عمل نکرد؛ به همین دلیل هنوز این مشکلات ادامه دارد و این در حالى است كه در قانون برنامه چهارم توسعه اقتصادى- اجتماعى به منظور افزایش ضمانت عملكرد این نظام، وزارت بازرگانى مجاز شده تا در مواردى كه تشخیص می‌دهد به جبران نیازهاى داخلى از طریق واردات و بدون انتقال ارز بپردازد. با این حال، همچنان مشكلاتى در نظام توزیع مشاهده می‌شود كه ضرورت اتخاذ راهكارهاى عملیاتى در جهت اصلاح این نظام و بهبود وضعیت كارآیى در آن را مشخص می‌سازد.
 

onia$

دستیار مدیر تالار مدیریت
[h=1]تخصيص 500 میلیون دلار برای نهاده‌های کشاورزی[/h] روزنامه دنیای اقتصاد - شماره ۳۰۸۱ کد خبر: DEN-770860

ایرنا - معاون تولیدات گیاهی وزارت جهاد کشاورزی گفت: طبق دستور وزیر جهاد کشاورزی 500 میلیون دلار برای تامین نهاده‌ها و خرید کود فسفاته توسط شرکت‌های وابسته اختصاص یافته است.
ناصر توکلی با اشاره به اینکه برای تامین نهاده‌ها در سال زراعی جدید نیز مشکلی وجود نخواهد داشت، درباره تامین کود اوره گفت: با توجه به انعقاد تفاهم‌نامه‌ای بین معاونت تولیدات گیاهی وزارت جهاد کشاورزی و شرکت ملی پتروشیمی، قرار است 2 میلیون و 500 هزار تن کود اوره در اختیار بخش کشاورزی قرار گیرد که این میزان نسبت به سال گذشته حدود 300 هزار تن افزایش دارد. به اعتقاد وی، روزانه 6 هزار تن کود اوره به بخش‌های مختلف تولید محصولات کشاورزی تحویل داده می‌شود.
 

onia$

دستیار مدیر تالار مدیریت
[h=1]پشتیبانی امور دام، نهاده را گران کرد[/h] روزنامه دنیای اقتصاد - شماره ۳۰۸۱ کد خبر: DEN-770861

خبرگزاری تسنیم - مدیرعامل تعاونی مرغداران مرکز از اعتراض مرغداران به پرداخت مابه‌التفاوت قیمت نهاده به پشتیبانی امور دام خبر داد.
حسین صنیع‌خانی در مورد حل مشکل تامین نهاده برای فعالان بخش دام و طیور گفت:‌ شرکت پشتیبانی امور دام نهاده‌هایی را که توسط اتحادیه‌ها یا سایر افراد فروخته بود، به‌صورت کامل تحویل نداده و این موضوع منجر به اعتراض مرغداران شده است.
وی با بیان اینکه بخشی از این مشکل حل شده؛ ولی هنوز به صورت کامل نهاده‌های خریداری شده تحویل داده نشده است، تصریح کرد: مرغداران پول نهاده را شهریور‌ماه به پشتیبانی پرداخت کرده‌اند؛ ولی در آبان‌ماه پشتیبانی امور دام قیمـت‌های خود را افزایش داد، بر همین اساس نیز اعلام کرد که باید مابه‌التفاوت پرداخت شود.
 

onia$

دستیار مدیر تالار مدیریت
«دنیای اقتصاد» بررسی کرد

[h=1]واکنش صادرکنندگان به مصوبه ارزی دولت[/h] روزنامه دنیای اقتصاد - شماره ۳۰۸۲ کد خبر: DEN-771152
جایزه صادراتی یا پیمان‌سپاری ارزی؟ بنابر ابلاغ معاون اول رییس جمهور، صادرکنندگان به ارائه اطلاعات ارزی به بانک مرکزی موظف شدند

هما کبیری- در سومین نشست شورای گفت‌وگوی دولت و بخش خصوصی بود که «محمد نهاوندیان»، رییس دفتر رییس‌جمهور بر معافیت مالیاتی صادرکنندگان و همچنین پرداخت جوایز صادراتی با شرط مشخص کردن محل استفاده از ارز حاصل از صادرات به چهار روش خبر داد. این موضوع به نظر بسیاری، یک تیر و دو نشان دولت بود برای اینکه هم موضوع جوایز صادراتی را مختومه اعلام کند و هم پیمان‌سپاری ارزی را به نوعی که مد نظر خودش است، حل و فصل کند. حالا نه تنها صادرکنندگان موظف شده‌اند تا اطلاعات ارزی‌شان را به بانک مرکزی اعلام کنند، بلکه 360میلیارد تومان معوقات جوایز صادراتی سه سال گذشته هم در این حاشیه این اتفاق، به فراموشی سپرده شد.
هیات دولت در دوازدهمین روز آذر ماه موضوعی را تصویب کرد که بر اساس آن، ضمن اینکه صادرکنندگان به ارائه اطلاعات به سامانه ارزی بانک مرکزی موظف شدند، پرداخت جایزه صادراتی نیز به ورود ارز صادرکنندگان به چرخه تجاری کشور مشروط شد. بر اساس این مصوبه که از سوی معاون اول رییس‌جمهور ابلاغ شد، بانک مرکزی و وزارتخانه های «امور اقتصادی و دارایی» و «صنعت، معدن و تجارت» موظف هستند با هماهنگی لازم تمهیدات مقتضی را برای ورود اطلاعات مربوط به صادرات کشور در سامانه ارزی و امکان پایش درآمدهای ناشی از صادرات فراهم کنند.
در همین حال، ارائه هرگونه جوایز صادراتی به صادرکنندگان، منوط به استفاده از ارز حاصل از صادرات در چرخه تجاری کشور است. بر اساس این مصوبه، منظور از استفاده از ارز حاصل از صادرات در چرخه تجاری کشور انجام واردات در مقابل صادرات توسط صادرکننده یا اشخاص دیگر، پرداخت بدهی ارزی صادرکننده یا اشخاص ثالث به بانک‌ها، فروش ارز حاصل به بانک‌ها یا صرافی‌های دارای مجوز از بانک مرکزی و همچنین سپرده‌گذاری ارزی نزد بانک‌ها است. اینکه واکنش فعالان حوزه تجارت کشور به این موضوع چیست محور گزارش پیش رو است.
صادرکننده بازار آزاد را ترجیح می‌دهد
بازگشت پول صادرکنندگان به داخل کشور هنوز مشکل است، چه برسد به اینکه بخواهند این مبلغ را اعلام کنند. اینها را ابوالفضل شریف، نایب رییس اول کمیسیون توسعه صادرات به «دنیای اقتصاد» می‌گوید. وی معتقد است: صادرکننده دوست دارد تعهدی برای ارز صادراتی نداشته باشد، چون بازگشت سرمایه‌اش همواره با مشکل مواجه است. البته اگر در این میان صادرکننده آزاد باشد که با نرخ توافقی ارز صادراتی را در اختیار واردکننده قرار دهد. شریف نتیجه این مصوبه را کاهش صادرات اعلام کرد و افزود: صادرکننده‌ها به هیچ عنوان زیر بار این مصوبه نمی‌روند، اما این مصوبه به تنهایی دلیلی برای کاهش صادرات خواهد بود و ما به‌عنوان نماینده صادرکنندگان مصر هستیم که این اتفاق نیفتاد.
در حالی که دیروز یک مقام بانک مرکزی در گفت‌وگو با خبرگزاری «تسنیم» اعلام کرده که مصوبه جدید دولت در مورد ارائه اطلاعات ارزی توسط صادرکنندگان به بانک مرکزی به معنای پیمان‌سپاری ارزی نیست و ارائه این اطلاعات صرفا برای کسانی که جایزه صادراتی می‌خواهند الزامی است، نایب رییس کمیسیون توسعه صادرات معتقد است صادرکنندگان با اعلام این مصوبه بیشتر علاقه‌مند خواهند بود تا ارز صادراتی خود را در بازار آزاد عرضه کنند و کسی به بهانه جایزه صادراتی اطلاعاتش را به بانک مرکزی اعلام نمی‌کند. شریف در این باره گفت: وزارت صنعت در سه سال گذشته بدقولی خود را در این مورد نشان داده و طلب صادرکنندگان نمونه را پرداخت نکرده، به همین دلیل است که صادرکنندگان دور جایزه صادراتی را خط کشیده‌اند.
جایزه صادراتی ندهند خوشحال‌تریم!
رییس کنفدراسیون صادرات هم در گفت‌وگو با «دنیای اقتصاد» رویکرد دولت را وارداتی برشمرد و گفت: دولت بیش از اینکه به فکر صادرات باشد، برای واردات تسهیلات پیش‌بینی می‌کند؛ در این سال‌ها یا صادرکننده را به واردات تشویق می‌کنند یا ارز صادراتی را برای واردات پیشنهاد می‌دهند. با این بخشنامه اگر اعلام کنند که جایزه صادراتی پرداخت نمی‌کنیم، صادرکننده بیشتر خوشحال می‌شود.
سیدرضا نورانی افزود: در هشت ماهه نخست سال جاری، صادرات محصولات کشاورزی نسبت به مدت مشابه سال گذشته 10درصد افت داشته و این نشانه عدم توجه دولت به صادرات است. در حالی که صادرکننده همواره با مشکلات تحریم و ... ارز صادراتی را وارد کشور کرده، حالا انتظار سپرده‌گذاری ارزی را دارند. کدام صادرکننده ارز بیشتری برای سپرده‌گذاری ارزی دارد؟
وی با اشاره به جوایز صادراتی که این روزها کاملا منسوخ شده‌اند، گفت: سال 89 بیشتر تولیدکنندگان داخلی ضرر کردند، چون محصولات چینی ارزان‌تر از تولید داخل وارد کشور شد. با چنین تصمیماتی بعید است صادرات کشور افزایش داشته باشد. این در حالی است که زحمتی که برای ارز حاصل از صادرات کشیده می‌شود اصلا قابل مقایسه با دلارهای نفتی نیست.
فقط مالیات رفع شد
نایب رییس کنفدراسیون صادرات نیز معتقد است این بخشنامه اخیر دولت، همان بخشنامه 6 ماده‌ای است که سال گذشته میان صادرکنندگان و رییس سازمان توسعه تجارت امضا شد. محمد‌لاهوتی در گفت‌وگو با «دنیای اقتصاد»، تاکید کرد: متاسفانه دو بند مهم از این بخشنامه اجرا نشد و سازمان مالیات هم برای برخورد با متخلفان وارد ماجرا شد، در حالی که از ابتدا در این بخشنامه حضور نداشت.
وی افزود: نتیجه این بخشنامه این شد که برخلاف قانون برنامه پنجم، صادرکنندگان مجبور به پرداخت مالیات شدند و از 26 آبان‌ماه سال گذشته هم که بخشنامه صادر شد، تعهدات ارزی هم در گمرکات انجام شد و سازمان امور مالیاتی نیز اعلام کرد که صادرکنندگان از پرداخت مالیات معاف نیستند.
لاهوتی با اشاره به اینکه با ابلاغ این بخشنامه جدید 50 درصد موضوع که مربوط به پرداخت مالیات است، رفع و رجوع شده، تاکید کرد: برای 50 درصد باقی‌مانده، ما معتقدیم مشوق صادراتی یا همان جایزه صادراتی ردیف بودجه دارد که دولت از مجلس تاییدیه آن را دریافت می‌کند و اگر صادرکننده به هر دلیلی از این جوایز استفاده نکند، بودجه‌ای عاید دولت نمی‌شود و دولت هم نمی‌تواند این بودجه را خرج کند. این در حالی است که هیچ صادرکننده‌ای وجود ندارد که ارز صادراتی خود را به کشور بازنگرداند، چون نمی‌تواند ادامه فعالیت دهد. به گفته نایب رییس کنفدراسیون صادرات، تا حداقل 2 اولویت وارداتی منوط به دریافت ارز صادراتی نشوند و همچنین اظهارنامه واردکنندگان در گمرک باطل نشود، این بخشنامه دوم هم اجرایی نخواهد شد، چون سیستم بانکی همچنان قفل است.
 

onia$

دستیار مدیر تالار مدیریت
[h=1]هيچ مانعي براي اجراي قانون انتزاع وجود ندارد[/h] روزنامه دنیای اقتصاد - شماره ۳۰۸۲ کد خبر: DEN-771151
شاتا - قائم‌مقام وزير صنعت، معدن و تجارت اعلام کرد: از همان اوايل كار دولت جديد، موضوع اجراي قانون انتزاع در وزارتخانه در دستور كار قرار گرفت و پيش‌نويس آيين‌نامه اجرايي قانون تنظيم شده است. احمد دوست حسيني افزود: اين آيين‌نامه در حال حاضر در مرحله تدوين نهايي توسط دستگاه‌هاي اجرايي مسوول (وزارت جهاد كشاورزي، وزارت صنعت، معدن و تجارت و معاونت برنامه‌ريزي رياست‌جمهوري) است. وي تصريح كرد: قانون انتزاع مصوبه مجلس شوراي اسلامي است و بايد اجرايي شود و ما هم علاقه‌منديم زودتر اين اتفاق بيفتد. طبق قانون انتزاع وظايف و اختيارات بخش كشاورزي از وزارت صنعت، معدن و تجارت به وزارت جهاد كشاورزي واگذار مي‌شود.
 

onia$

دستیار مدیر تالار مدیریت
[h=1]پرهیز از نگاه جزیره‌ای در تولید صنعتی[/h] روزنامه دنیای اقتصاد - شماره ۳۰۸۲ کد خبر: DEN-771164
گروه بنگاه‌ها- یک کارشناس اقتصادی و عضو اتاق بازرگانی ایران معتقد است: تجربه جهانی بیانگر این واقعیت است که اگر در یک کشور، بخش بازرگانی تنها به فکر تجارت باشد و اولویتی میان صدور مواد خام با صادرات کالای ساخته شده لحاظ نکند، نظام تجاری آن کشور ناخواسته در خدمت توسعه صنعت و اشتغال کشورهای دیگر قرار می‌گیرد و همچنین اگر بازار بزرگ خریدهای دولتی در مسیر خرید کالاهای خارجی شکل بگیرد، به معنی آن است که ما مهم‌ترین عامل تحریک صنعت و فناوری خود یعنی بازار بزرگ داخلی را در خدمت کمپانی‌های خارجی قرار داده‌ایم.
علیرضا حیدرزاده در گفت‌وگو با خبرنگار «دنیای‌اقتصاد»، موارد فوق را محصول از هم‌گسیختگی و جزیره‌ای عمل کردن ارگان‌ها و بازوهای اقتصادی خواند و گفت: تنها راه چاره، ایجاد یک مرکز برنامه‌ریزی متمرکز نظیر سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی جهت رصد و پیاده‌سازی فرآیندهای به هم پیوسته و یکپارچه است، زیرا تا برنامه‌ریزی مشخص و مدونی برای اولویت‌بندی صنعتی و فناوری کشور نباشد، سایر بخش‌ها نمي‌توانند خود را با اقتضائات توسعه صنعت و فناوری در کشور هماهنگ کنند. وی افزود: تجربه چند دهه اخیر بسیاری از کشورهای درحال توسعه، روشن‌کننده این واقعیت است که چشم‌انداز دستیابی به توسعه صنعتی در شرایطی که سایه تردید، ابهام و عدم حمایت و از هم گسیختگی ساختاری بر فضای برنامه‌ریزی تولید و صنعت حاکم است، چندان روشن و امیدآفرین نخواهد بود و آنچه در این میان موضوع را حادتر از قبل می‌سازد، عدم همراهی وجوه فرهنگی جامعه با مولفه‌های رشد صنعتی است. وی یادآور شد: بی‌شک بدون تکیه بر نظریه‌پردازی صنعتی بومی که بر پایه‌های فرهنگ و باورهای جامعه استوار باشد و بدون ایفای نقش هدایت‌گرانه و مقتدرانه دولت در قالب سیاست‌های صنعتی و تکنولوژیک، آن هم در کشورهایی که هنوز بنگاه‌ها قابلیت رقابت در بازارهای جهانی را ندارند، نمی‌توان به اهداف والای توسعه علمی، فناوری و صنعتی امید داشت.
 

onia$

دستیار مدیر تالار مدیریت
[h=1]ایران خواستار حمایت آلمان برای الحاق به WTO شد[/h] روزنامه دنیای اقتصاد - شماره ۳۰۸۲ کد خبر: DEN-771165
گروه بازرگانی - وزير صنعت، معدن و تجارت بر كاهش موانع تجاري در سطح جهان و حمایت آلمان از الحاق ایران به سازمان توسعه تجارت جهانی تاكيد كرد.
به گزارش شبکه اطلاع‌رسانی تجارت ایران (شاتا)، محمدرضا نعمت‌زاده در سخنراني خود در نهمين كنفرانس وزراي بازرگاني كشورهاي عضو سازمان تجارت جهاني در بالي اندونزي گفت: بايد تبعيض‌ها در عرصه تجارت جهاني كاهش پيدا کند؛ چرا كه كشورهاي كمتر توسعه يافته با بيشترين موانع تجاري در اين عرصه مواجهند. وزير صنعت، معدن وتجارت اظهار کرد: تسهيل الحاق اين كشورها ضمن تطبيق با راهبرد توسعه‌اي سازمان، سبب جهانشمولي بيشتر آن نيز خواهد شد. نعمت‌زاده افزود: ایران در سال‌هاي گذشته ضمن انجام اصلاحات حقوقي و ساختاري، گام‌هاي مثبتي براي همسوسازي با قوانين و مقررات سازمان تجارت جهاني برداشته است. اميدوارم با عزم جدي که ایران موضوع الحاق به اين سازمان را دنبال مي‌کند، با اتخاذ رويكردي فعالانه از طرف سازمان و اعضای آن امكان تسهيل فرآيند الحاق جمهوری اسلامی ايران فراهم شود. نعمت‌زاده همچنين در دیدار با معاون وزير تجارت آلمان از این کشور درخواست كرد: موضوع الحاق ايران به سازمان تجارت جهاني مورد حمايت برلين قرار بگيرد. احياي همكاري‌هاي صنعتي پس از رفع تحريم‌ها نيز مورد تاكيد طرف آلماني بود.
 

onia$

دستیار مدیر تالار مدیریت
[h=1]شروط تاسیس اتاق بازرگانی مشترک ایران و آمریکا[/h] روزنامه دنیای اقتصاد - شماره ۳۰۸۲ کد خبر: DEN-771166
خبرگزاری مهر - رییس جدید اتاق بازرگانی و صنایع و معادن ایران با برشمردن شروط تاسیس اتاق بازرگانی مشترک ایران و آمریکا گفت: اگر قوای حاکمیتی تاسیس اتاق بازرگانی مشترک ایران و آمریکا را به مصلحت بدانند، حتما این کار انجام خواهد شد. غلامحسین شافعی گفت: با توافقات انجام شده میان ایران و گروه 1+5 فضای مثبتی بر اقتصاد ایران حاکم شده است که به نظر می‌رسد، بتواند منجر به جذب سرمایه‌گذاران خارجی، اشتغالزایی و رونق و توسعه اقتصادی شود.
رییس اتاق بازرگانی و صنایع و معادن ایران افزود: هم اکنون بسیاری از شرکای قدیمی ایران در حال بازگشت به کشور هستند و به نظر می‌رسد با فعال شدن پروژه‌ها، بتوان شاهد روزهای امیدبخش در اقتصاد ایران بود.
وی با بیان اینکه سیاست استفاده از ابزار اتاق‌ها و شوراهای مشترک برای جذب سرمایه‌گذاری خارجی در دستور کار اتاق بازرگانی و صنایع و معادن ایران قرار دارد، تصریح کرد: تشکیل اتاق بازرگانی مشترک ایران و آمریکا نیز در هیات ريیسه اتاق بازرگانی ایران بررسی شده و البته راه اندازی چنین نهادی نیازمند استعلام نظرات بخش حاکمیتی کشور است.
 

onia$

دستیار مدیر تالار مدیریت
«دنیای اقتصاد» از اصلاحات اقتصاد هند گزارش می‌دهد

[h=1]رشد اقتصادی هند؛ وام‌دار بخش‌خصوصی[/h] روزنامه دنیای اقتصاد - شماره ۳۰۸۳ کد خبر: DEN-771452

سردار خالدی- سفر به سرزمین عجایب شاید یکی از زیباترین تجربه‌های هر کسی باشد.
اقتصاد هند در دو دهه اخیر اصلاحات اساسی در ساختار خود دیده است و البته در اقتصاد هند می‌توان به دو موضوع به عنوان اصلی‌ترین پارامترهای رشد اقتصادی هند اشاره کرد که مهم‌ترین موضوع این است که به واقع اقتصاد هند وام دار بخش خصوصی بوده است؛ زیرا بخش خصوصی هند در دو دهه اخیر در بخش‌های صنایع و خدمات توانسته وضعیت را دگرگون کند.
البته شرایط برای تسهیل قوانین و مقررات سرمایه‌گذاری عظیم خارجی و تامین امنیت داخلی در این کشور تا حد زیادی اقتصاد هند را به چهارمین اقتصاد بزرگ جهان تبدیل کرده است، اما فقر در اقتصاد این کشور همچنان نقش ممتازی ایفا می‌کند. اشاره به اصلاحات اساسی در اقتصاد هند و تجربه‌هایی که این کشور کسب کرده موضوع گزارش ما به بهانه سفر 10 روزه هیات تجاری اتاق تهران به هند با برخی از فعالان اقتصادی بوده است که مشروح آن در پی می‌آید:
فقر به چشم می‌آید
رشد و پیشرفت اقتصادی هند یکی از مهم‌ترین پیشرفت‌های اقتصادی زمان ما محسوب می‌شود. نام هند اگر چه در شرایط فعلی با یکی از توسعه یافته‌ترین اقتصادهای جهان عجین شده و رشد و توسعه‌ای که در اقتصاد هند روی داده عمدتا برای طبقه متوسط این کشور کمک بخش بوده، اما همچنان نام هند یادآور «فقر» است. پیشرفت‌های اقتصادی و رنسانس علمی در این کشور اگر چه بیش از دو دهه توجه همگان را به خود جلب کرده‌ و باعث سرمایه‌گذاری‌های خارجی در این کشور و افزایش شدید فروش کالاهای هندی در بازارهای جهان شده است، اما همچنان به دلیل جمعیت بالای هند که به بیش از یک میلیارد و 200میلیون نفر می‌رسد، فقر در این کشور به وضوح به چشم می‌آید.
در این میان، نباید فراموش کرد اقتصاد هند چهارمین اقتصاد بزرگ جهان است که رشد اقتصادی متوسط ۸درصد (البته در دو سال اخیر میلادی به دلایل متعددی از جمله افت ارزش روپیه، کسری بودجه، خشکسالی بی‌سابقه، افزایش سود بانکی و وضعیت بحرانی اقتصاد جهان، رقم رشد اقتصادی تا مرز 4درصد هم کاهش یافت) آن را به یک قدرت اقتصادی تبدیل کرده است، اما مشکلات زیربنایی هنوز در هند ادامه دارد. به باور مطلعان همچنان ۳۰۰میلیون نفر از هندی‌ها در زیر خط فقر زندگی می‌کنند؛ علی نیرومند یکی از کارشناسان روابط عمومی كنسولگري ایران در حیدرآباد در این باره می‌گوید: بیش از 8 میلیون نفر تنها به صورت شبانه در خیابان‌های هند خوابگردی می‌کنند و بی‌خانمان هستند و 22 میلیون نفر در حاشیه‌نشین‌هایی ساکن هستند که امکان زندگی در آنجا اصلا وجود ندارد. به باور مهدی رضایی، نفر دوم کنسولگری ایران در بمبئی با وجود همه تنگدستی که مردم در همه ایالت‌ها با آن دست و پنجه نرم می‌کنند، اما پیشرفت‌های اقتصادی در این کشور در چند سال اخیر رشد اقتصادی هند را به رقم بالایی رسانده و حتی کارشناسان پیش‌بینی می‌کنند در سال‌های آینده هند به رشدهای بالاتر دو رقمی در سال نیز نائل آید. البته در این میان وی به بحران‌های مالی در چند سال اخیر و تاثیر آن بر اقتصاد هند نیز اشاره می‌کند که در کند شدن رشد اقتصادی و کاهش سرمایه‌گذاری‌ها در این کشور قابل احساس بوده است.
اقتصاد برنامه‌ریزی شده هند
«مستر رائو»، قائم مقام وزارت بازرگانی هند در این میان در گفت‌و‌گو با «دنیای اقتصاد» درباره اقتصاد هند می‌گوید: آغاز پیشرفت‌های اقتصادی هند به سال ۱۹۹۱ برمی‌گردد، آنجا که مان‌موهان‌سینگ وزیر وقت دارایی و نخست وزیر کنونی این کشور، برنامه‌هایی را برای خروج کشور در قالب برنامه «اقتصاد برنامه‌ریزی شده» به تصویب رساند و به تدریج به اجرا درآورد.
به اعتقاد رائو، پس از ارائه بسته‌های جامع اقتصادی در قالب توجه به بخش خصوصی و اعلام واگذاری‌ها از بخش دولتی، سیستم اقتصادی این کشور با یک نگاه باز میزبان خیل عظیمی از سرمایه‌گذاران شد. این در شرایطی است که همزمان با ارائه بسته‌های پیشنهادی و سیستم‌های کاملا باز اقتصادی، موضوع محدودیت‌های مالیاتی و سایر محدودیت‌ها مطرح شد که در همان ابتدا به تدریج قوانین مالیاتیِ محدودکننده لغو شدند. قوانین صادرات و واردات کشور به تناسب وضعیت اقتصادی کاملا باز تغییر کردند، و امکان سرمایه‌گذاری‌های خارجی به صورت تصاعدی و کاملا رو به تزاید فراهم آمد که البته به تبع آنها امنیت سرمایه‌های داخلی نیز تامین شد.به باور «رفیق احمد»، رییس فیو (فدراسیون صادرکنندگان هند) نیز طرح‌های اقتصادی هند به گونه‌ای بود که اولویت پوشش سرمایه‌گذاری خارجی و تامین امنیت سرمایه‌گذاری داخلی را در راس برنامه‌های اقتصادی قرار داد و تیم اقتصادی وقت هند طرح‌هایی را شروع کردند که «توسعه» را به عنوان یک فرآیند بلندمدت در نظر گرفتند که همچنان نیز ادامه دارد. رییس فیو می‌گوید: در صورتی که هند برنامه‌های جامع توسعه را که برنامه‌ریزی شده است تا سال ۲۰۲۰ میلادی ادامه دهد، پس از آمریکا و چین می‌تواند، سومین کشور صنعتی جهان باشد و درآمد سرانه آن به دو برابر میزان فعلی برسد که البته به دلیل جمعیت بالا باید نگاه جامع و کاملا برنامه‌ریزی‌شده‌ای برای رسیدن به بهبود اقتصادی در نظر داشت.
هند، مکان امن سرمایه‌گذاری
«سومش باترا»، نایب رییس مرکز تجارت جهانی در بمبئی همچنین درباره اقتصاد هند، به «دنیای اقتصاد» می‌گوید: اقتصاد این کشور اگر چه متنوع است، اما کشاورزی، صنایع‌دستی و نساجی از جمله مهم‌ترین بخش‌هایی است که در رشد اقتصادی این کشور همچنان نقش بی‌بدیلی ایفا می‌کنند. البته کاپیتان باترا به صنایع مهم دیگر هند که در سال‌های اخیر وظیفه اصلی تداوم رشد اقتصادی را داشته‌اند، هم اشاره می‌کند که در راس آنها صنعت «آی.تی» و صنعت داروسازی است که البته گستره وسیعی از خدمات را هم دربرمی‌گیرد. به اعتقاد نایب رییس مرکز تجارت جهانی در بمبئی اگر چه هنوز بسیاری از مردم هند درآمد خود را از بخش کشاورزی به‌دست می‌آورند، اما نقش صنایع ذکر شده و بخش خدمات در اقتصاد هند اهمیت قابل وصفی داشته است. باترا در ادامه می‌گوید: حضور فعال جمعیت تحصیلکرده در صنعت «آی.تی» و همچنین تسهیل قوانین و مقررات سرمایه‌گذاری، این کشور را به یک مکان مهم سرمایه‌گذاری برای سرمایه‌گذاران تبدیل کرده است. البته صحبت‌های نایب رییس مرکز تجارت جهانی در بمبئی در حالی گفته می‌شود که به اذعان کارشناسان، هند یکی از مهم‌ترین صادرکنندگان نیروی کار متخصص در زمینه‌های خدمات مالی و نرم‌افزاری و مهندسی نرم‌افزار است.«سینگ چند هوک»، رییس بخش فارسی اتاق ایران و هند نیز درباره اقتصاد هند می‌گوید: اگر چه هند تا قبل از دهه 90میلادی با رویکرد کاملا بسته دولتی شرایط کاملا متفاوت و البته رشد اقتصادی ضعیفی را پشت سر می‌گذاشت، اما اوایل همان دهه با استفاده از بسته‌های اصلاحی و برنامه‌ریزی شده، ورود به سازمان تجارت جهانی و پیگیری قوانین «گات» که تسهیل موانع تعرفه‌ای را به دنبال داشت، کاهش حوزه تصمیم‌‌گیری دولت و افزایش حضور بخش خصوصی در تجارت و سرمایه‌گذاری، شرایط اقتصاد این کشور را دگرگون کرد. رییس بخش فارسی اتاق ایران و هند بر این باور است که تغییرات در ساختار مالیات یکی از مهم‌ترین تغییراتی بود که توانست تاثیر عمیقی در شرایط اقتصادی و تحرک در رشد اقتصادی ایجاد کند. وی با اشاره به استقلال اقتصاد دولتی هند بر این باور است که شرایط سخت اقتصاد دولتی قبل از تغییرات صورت گرفته باعث شده بود دولت به فکر بهبود در همان سال‌ها بیفتد و همین روی افزایش رشد اقتصادی هر چند کند تاثیر بگذارد، بعد از تجربه‌هایی که از سال 1947 به دست آمد از اوایل دهه 1990 میلادی، دولت با اصلاح در ساختار اقتصاد و چرخش منطقی و با برنامه در نگاه به اقتصاد، درهای سرمایه‌گذاری را به روی بخش‌های خصوصی و سرمایه‌گذاری خارجی باز کرد.
کارآمدی بخش خصوصی و نیروی کار ارزان
«کیانوش قلاوند»، کارشناس اقتصادی سفارت ایران در دهلی نو نیز از اصلاحات اقتصادی در هند به عنوان مهم‌ترین عامل در تغییر اقتصاد این کشور صحبت به میان می‌آورد و بر این باور است که خصوصی‌سازی به معنای واقعی در بخش دولتی، بخش‌هایی را که قبلا در انحصار دولت بود جدا کرد و البته با ورود سرمایه‌گذاری‌های عظیم شرایط رقابت را بیشتر کرد.
قلاوند در ادامه با اشاره به کارآمدی بخش خصوصی در این کشور بر این باور است که با کاهش هزینه‌ها، تجدید مدیریت، تمرکز بر ساخت کالاهای جدید و تکیه بر نیروی کاری ارزان قیمت و فناوری، تغییرات اساسی در هند ایجاد شده است.«جایش رانجان»، قائم مقام و مدیر اجرایی شرکت زیرساخت‌های صنعتی ایالت حیدرآباد هند به این موضوع اشاره دارد که به دلیل ساختار سیاسی فدرال در هند، قوانین و مقررات هر ایالت فرق می‌کند و هر ایالت سیاست خاص خود را در سرمایه‌گذاری بر عهده دارد؛ این در حالی است که دولت مرکزی هم قوانین خاص خود را دارد. به اعتقاد وی، محدودیتی برای کارشناسان و سرمایه‌گذاران خارجی وجود ندارد و این یکی از رمزهای موفقیت اقتصادی در هند است. وی درباره موضوع بازگشت سرمایه به عنوان یکی از مسائل بسیار مهم نزد سرمایه‌گذار، می‌گوید: در مناطق ویژه اقتصادی این کشور سرمایه‌گذار می‌تواند 100درصد سرمایه را بازگرداند و این در حالی است که در سایر مناطق اقتصادی این کشور تا حدودی وضعیت فرق می‌کند و موضوع مالیات نیز به تبع همان ایالت‌ها فرق کند.
رشد جمعیت و نابرابری‌ها؛ معضلات هند
با همه این اوصاف و تغییرات چشمگیری که در اقتصاد هند دیده می‌شود، بیکاری در هند براساس گفته اقتصاددانان به صورت «نیمه بیکاری» یا «بیکاری سرپوش گذاشته شده» به چشم می‌آید. البته در گفت‌و‌گو با مقامات هندی در هر یک از ایالت‌ها، دولت با برنامه‌هایی که برای رفع فقر و بیکاری تنطیم کرده‌ است، در تلاش است با ارائه کمک‌های مالی برای راه‌اندازی شغل، کار و افزایش مهارت‌ها مشکل بیکاری را با استفاده از مکانیزم‌های مختلفی از بین ببرد. به گفته کارشناسان، کاهش نقش بخش دولتی که پس از لیبرالیسم اقتصادی در این کشور روی داد، نیاز به تمرکز آموزش و پرورش بهتر را شدت بخشیده‌ و در عین حال، باعث افزایش فشار سیاسی برای ایجاد اصلاحات شده‌است.
«غلامعلی پاینده»، یکی از کارمندان کنسولگری ایران در ایالت بمبئی بر این باور است اگر چه آنچه از هند به عنوان یکی از قطب‌های اقتصاد جهان شنیده می‌شود، این تصور را به دنبال دارد که این کشور در رویای مطلوبی به سر می‌برد، اما هند با مساله رشد جمعیت و چالش نابرابری اقتصادی و اجتماعی رو به رو است. به اعتقاد پاینده، اگر چه از آغاز استقلال، میزان فقر عمدتا به خاطر انقلاب سبز و انجام اصلاحات اقتصادی کاهش یافته، اما همچنان به عنوان یک معضل جدی پابرجا است. این عضو کنسولگری ایران با اشاره به بررسی‌های پراکنده کارشناسی شده، بر این باور است هند برای بهبود وضعیت اقتصادی خود نیازمند تجدیدنظر در سیاست‌های بانکی و سیاست‌های اقتصادی داخلی است تا بتواند رشد اقتصادی خود را در سال‌های آتی تغییر دهد. در پایان این گزارش بیان این نکته نیز خالی از لطف نیست که در سفر به هند به عنوان سرزمین عجایب، موضوعی که به چشم می‌آید این است که این کشور یک جمهوری فدرال است و از زمان استقلال، دولت‌های مردم‌سالار داشته است. هند، تجربه‌ بیش از پنج دهه دموکراسی را دارد؛ به طوری که در حال حاضر بزرگ‌ترین دموکراسی جهان است. با وجود مشکلات و معضلاتی که در گفت‌وگو با مردم و ناظران در این کشور با اقلیت مسلمان و سایر اقلیت‌ها نمايان شد، اما دموکراسی هند بسیار باثبات‌تر از آن چیزی است که بتوان فکرش را کرد. برای کشوری که بیش از 1000 کانال تلویزیونی، 100 شبکه خبری و 70 هزار نشریه در حدود 30 ایالت هند وجود دارد شاید بیان این نکات و تجربیات این‌چنینی چندان دور از انتظار یا دور از دسترس نباشد.

دارو و آی‌تی؛ صنایع پیشتاز
اگر چه رشد اقتصادی در هند وابسته به صنایع و خدماتی است که در 2 دهه اخیر بیشتر به چشم می‌آید اما در این میان 2صنعت «آی.تی» و داروسازی بیشترین نقش را ایفا کردند که در زیر به برخی از تغییرات 2صنعت مذکور می‌پردازیم.
براساس گفته تحلیلگران شرکت پژوهشی «گارتنر» با توجه به جمعیت بالا، افزایش سطح سواد و تقویت پایه‌های مصرفی اقتصاد هند، انتظار می‌رود این کشور به یکی از مستعدترین کشورها برای بهره‌برداری از دنیای «آی.تی» تبدیل شود. صنعت نرم‌‏افزاری این کشور نیز رشد درآمدی ۱۰درصدی را تجربه می‌کند و بخش خدمات ارتباطات راه دور این کشور که هم‏‌اکنون بیش از ۴۲درصد از بازار فناوری‏‌های ارتباطی و اطلاعاتی (ICT) هند را از آن خود کرده است، بیش از ۲درصد رشد دارد. البته براساس گزارش این موسسه پژوهشی، هزینه‏‌ کرد هندی‏‌ها در بازار «آی.تی» در سال ۲۰۱۴میلادی به ۳/ ۷۱ میلیارد دلار می‌رسد که این رقم ۹/ ۵ درصد بیشتر از ۴/ ۶۷ میلیارد دلاری است که پیش‏‌بینی شده در پایان سال ۲۰۱۳ در این بازار صرف شود. همچنین در این کشور تا سال ۲۰۱۴ بیش از یک میلیارد مشترک تلفن همراه خواهند داشت که زیرساخت‌های «آی.تی» بخش‌های دولتی و خصوصی در این کشور تا سال ۲۰۱۸ میلادی نیز رشد قابل توجهی خواهد یافت.
 

onia$

دستیار مدیر تالار مدیریت
[h=1]ضرورت بازتعریف موقعیت‌های تجاری[/h] روزنامه دنیای اقتصاد - شماره ۳۰۸۳ کد خبر: DEN-771463
گروه بنگاه‌ها- رییس مجمع واردات با اشاره به گزارش کمیسیون‌های مختلف مجمع واردات اظهار کرد: علائم پیرامون تجار، حکایت‌گر نشانه‌های روشنی از فراهم شدن زمینه‌های مناسب برای ازسرگیری همکاری فعالان بخش خصوصی در داخل کشور با شرکای خارجی است. محمدحسین برخوردار در گفت‌وگو با خبرنگار «دنیای اقتصاد» افزود: ایران یک بازار جذاب با ابعاد رشد بالا برای طرف‌های خارجی است؛ ضمن اینکه تغییر فضای تجارت بین‌المللی کشور در سایه توافق ژنو، برای تمام کشورها به‌خصوص کشورهای همسایه و منطقه خاورمیانه، کاملا ملموس است و این تحرک زائدالوصف شرکت‌های خارجی در کنار آزاد شدن واردات کالاهای اولویت دهم، می‌‌تواند چشم‌انداز بازار تجاری ایران را تغییر دهد. عضو هیات رییسه اتاق بازرگانی تهران ادامه داد: باید مناسباتمان را با طرف‌های خارجی مجددا تعریف کنیم؛ خصوصا اینکه نشانه‌ها حاکی از آن است که در هفته آتی، شاهد رفع ممنوعیت کالاهای اولویت دهم نیز خواهیم بود.
 
بالا