ساخت بالاست الکترونیکی سیستم روشنایی‌ معابر در کشور

S i s i l

عضو جدید
کاربر ممتاز
[h=1]

[/h]
» سرویس: علمي و فناوري - فناوري
کد خبر: 92041005608
دوشنبه ۱۰ تیر ۱۳۹۲ - ۱۰:۱۷



با طراحی و ساخت یک بالاست فرکانس بالا برای روشنایی‌های سطح شهر توسط متخصصان پارک علم و فناوری خلیج فارس از این پس در شهرهای کشور، خیابان‌های پرنورتری خواهیم داشت.

به گزارش خبرنگار فناوری خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، بالاست‌ها (ترانس‌) برای راه‌اندازی لامپ‌های فلورسنت استفاده می‌شوند و وظیفه ایجاد ولتاژ بالا در موقع روشن شدن (برای یونیزه شدن گاز داخل لامپ) و کنترل جریان پس از کاهش مقاومت اهمی لامپ را بر عهده دارند.

بالاست‌های مغناطیسی نوع قدیمی بالاست‌هایی هستند که از یک سیم‌پیچ حول هسته آنی تشکیل شده‌اند و برای راه‌اندازی لامپ فلورسنت به استارت نیاز دارند.

از نواقص این بالاست‌ها مصرف برق بالا، کاهش راندمان نوری لامپ، سوسوزدن لامپ با تغییر ولتاژ و ایجاد لرزش و صداست.

به گزارش ایسنا این نواقص زیاد باعث شده است تا استفاده از این بالاست‌ها در بسیاری از کشورهای پیشرفته دنیا منسوخ شود.

افزایش روشنایی در معبر با بالاست الکترونیکی

دکتر رحمان دشتی – معاون فناوری و نوآوری پارک علم و فناوری خلیج فارس – در گفت‌وگو با خبرنگار ایسنا درباره مزایای بالاست الکترونیکی فرکانس بالای طراحی و ساخته شده در این پارک توضیح د اد: این بالاست‌ها میزان انرژی مصرفی لامپ‌های روشنایی سطح معابر را تا 25 درصد کاهش می‌دهند و با جلوگیری از نوسان ولتاژ، بر عمر لامپ‌ها می‌افزایند.

به گفته وی این بالاست‌ها می‌توانند جریان را بین 80 تا 240 ولت ثابت نگه دارند و از تمام ظرفیت نوری لامپ برای نوردهی استفاده کنند که در نهایت به افزایش متوسط 10 درصدی نوردهی لامپ می‌انجامد.

این بالاست‌ها همچنین صدایی در فرکانس قابل شنیدن برای انسان ایجاد نمی‌کنند و از تبدیل انرژی به گرما و در نهایت اتلاف آن جلوگیری می‌کنند.

عملکرد بالاست‌ها در مقایسه با یکدیگر

وی که دانش آموخته رشته مهندسی برق – قدرت است، درباره مزایای جایگزینی بالاست‌های مغناطیسی با الکترونیکی گفت: نقص در بالاست‌های مغناطیسی باعث می‌شود که جراین برق به بدنه تیر روشنایی متصل شود که این خطراتی را برای عابران و تعمیرکاران به دنبال دارد؛ اتفاقی که با استفاده از بالاست‌های الکترونیکی قابل پیشگیری است.

دشتی ادامه داد: استفاده از بالاست‌های الکترونیکی همچنین هزینه تعمیر ونگهداری را کاهش می‌دهد چرا که در صورت خرابی بالاست‌های قدیمی، هر سه قطعه آنها (بدنه بالاست، ایگناتور و خازن) نیاز به تعویض دارند اما نوع الکترونیکی آن پس از سوختن تنها به تعویض یک مدار الکترونیکی نیازمند است.

بالاست الکترونیکی چقدر صرفه جویی می‌کند؟

طبق محاسبات دکتر دشتی و همکارانش، اگر تمام روشنایی‌های سطح معابر کشور به بالاست‌های الکترونیکی مجهز شوند به 920 میلیارد تومان بودجه نیاز خواهد بود.

به گفته وی میزان صرفه‌جویی انرژی آ‌ن در ساعات پیک مصرف 499 میلیارد تومان است که به معنی کاهش 30 درصدی نیاز به تولید برق است.

همچنین مبلغ برگشتی از محل صرفه‌جویی در ضایعات و خرابی‌های بالاست مغناطیسی، ایگناتور و خازن 34 میلیارد تومان است که با محاسبه تمامی این صرفه‌جویی‌ها و دیگر مزایای استفاده از بالاست‌های الکترونیکی، مبلغ صرف شده برای آن طی 1.38 سال بازخواهد گشت.

به گزارش ایسنا با این میزان صرفه جویی در این زمان می‌توان 1600 مدرسه هفت کلاسه، 40 بیمارستان 100 تختخوابی، 158 کیلومتر راه‌آهن و 12 کیلومتر قطار درون شهری (مترو) ساخت!

دکتر رحمان دشتی و همکارانش سعی کرده‌اند تا از طریق کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی و وزارت نیرو برای فرهنگ سازی در استفاده از این نوع بالاست، گام‌هایی بردارند.

استفاده کنندگان اصلی این بالاست‌ها، شرکت‌های توزیع برق هستند که برای رغبت در استفاده از این بالاست‌های به ظاهر پرهزینه‌تر باید با مزایای استفاده از آن آشنا شوند.
 
بالا