زنان شاهنامه

Alborz Rad

کاربر حرفه ای
کاربر ممتاز
فهرست زنان شاهنامه


در بخش پهلوانی و اسطوره‌ای:

* ارنواز
* شهرناز
* فرانک (مادر فریدون)
* آرزو
* آزاده
* سهی
* ماه‌آفرید
* رودابه
* تهمینه
* منیژه
* سودابه
* فرنگیس
* گلشهر
* اِسپَنوی
* گردآفرید
* جريره
* کتایون
* همای
* آزرمی دخت
* پوراندخت
* سیندخت
 

Alborz Rad

کاربر حرفه ای
کاربر ممتاز
اَرنَواز در اوستایی اَرِنَوَک يکی از دو دختر یا خواهر جمشید، پادشاه افسانه‌ای در داستان‌های شاهنامه، است که در ابتدا به همسری ضحاک درآمد و پس از پيروزی فریدون بر ضحاک، همسر فریدون شد. نام خواهر ارنواز شهرناز است.

در نسخهٔ چاپ مسکو او دختر جمشید است اما در بعضی از تصحیحات جدید شاهنامه چون تصحیح جیحونی خواهر جمشید شمرده شده‌است. بنا بر دانشنامهٔ بریتانیکا: درغرر الاسفار ثعالبی دختر جمشید است. اما در یکی از نسخه‌های قدیم‌تر شاهنامه در بریتیش میوزیم دوبار از او تحت عنوان خواهر جمشید یاد شده است در مجمل التواریخ و القصص (که ظاهراً منبع آن گزاره‌اش شاهنامه است) هم او خواهر جمشید است.




فردوسی. شاهنامه به تصحیح مصطفی جیحونی. اصفهان: شاهنامه پژوهی
 

Alborz Rad

کاربر حرفه ای
کاربر ممتاز
شهرناز يکی از دو دختر جمشيد است که در ابتدا به همسری ضحاک درآمد و پس از پيروزی فريدون بر ضحاک، همسر فريدون شد.

فرانک (مادر فریدون)
در شاهنامه، فرانک مادر فریدون و همسر آبتین است.

او با همسرش در دهکده‌ای با کشاورزی می‌زیستند.همسرش آبتین به دست ضحاک کشته شده بود و ضحاک با خوابی که دیده بود در جستجوی فریدون بود.فرانک با فرزند به کوه دشت گریخت.فرزندش را به دشتبانی سپرد تا از آزار ضحاک در امان بماند.چندی پس از آن باز کودک را از دشتبان گرفت تا جانش را در امان دارد وبا فرزندش در کوه البرز به پیرمرد پارسایی پناه برد تا فریدون بالید و بزرگ شد.

آرزو
آرزو زن سلم است. فریدون شاه پیشدادی ایران که سه پسر داشت سه دختر شاه یمن را برای پسرانش به زنی گرفت. از میان سه دختر آرزو یه بزرگتر بود زن سلم اولین پسر فریدون شد.
 

Alborz Rad

کاربر حرفه ای
کاربر ممتاز
رودابه دختر مهراب
نام دختر مهراب کابلی است که زال او را خواست و رستم از او زاده شد.

، تَهمينه

در شاهنامه، تَهمينه دختر شاه سمنگان (از سرزمین‌های توران)، همسر رستم و مادر سهراب است.

/منیٓژه/
دختر افراسیاب، از شخصیت‌های اساطیری در شاهنامه است. نام منیژه در داستان بیژن و منیژه آمده است.


سودابه
در شاهنامه، سودابه همسر کیکاووس است. او دل‌باختهٔ‌ سیاوش (ناپسری خود) شد و پس از پاسخ رد شنیدن، از او نزد کی‌کاووس بدگویی کرد. پس از مرگ سیاوش، سودابه به دست رستم کشته شد.
 

Alborz Rad

کاربر حرفه ای
کاربر ممتاز
فریگیس
(فرنگیس در تصحیحات قدیم‌تر) نام دختر افراسیاب و همسر سیاوش و مادر کیخسرو است.

گُردآفرید
گُردآفرید پهلوان زن ایرانی و دختر گژدهم است. در داستان رستم و سهراب گردآفرید با سهراب رزم کرد و به دست او گرفتار شد ولی توانست خود را با تدبیر از دست سهراب برهاند.

جریره
در شاهنامه دختر پيران، همسر سياوش و مادر فرود است.


کتایون
بنا بر شاهنامه فردوسی و مجمل التواریخ و القصص کتایون زن گشتاسب و مادر اسفندیار بوده‌است که نام دیگرش را ناهید گفته‌اند. شاهنامه فردوسی که نام او را بصورت کتابون هم آورده، در جایی او را "دختر قیصر روم" نامیده. اما بهمن‌نامه او را دختر پادشاه کشمیر بشمار آورده.


همای
یا همای چهرآزاد دختر بهمن‌ پسر اسفندیار بوده که سی سال پادشاهی ایران نموده و داراب پسر خود را ولیعهد نمود. او را چهرآزاد نیز می‌گفتند. از بناهای او شهر چهرازادگان است که آن را معرب کردند و جرفادقان می‌گویند و بعضی گلپایگان می‌خوانند.
 

*setareh66*

عضو جدید
کاربر ممتاز
من اسم ارنواز رو خیلی دوست دارم...به نظرم زیباترین اسم پارسیه البته بعد از ستاره!!!:heart:
 

Similar threads

بالا