سلام. خدمت دوستان گل. خوشحالم که دوباره بحثهای قشنگ داره میشه تو باشگاه.
اولین نکته اینکه آقا مهدی، به محل پیکانهای ورودی و خروجی توجه کنیم. خروجی از محل بخار گرفته شده، ورودی هم به روی سینی که معمولاً مایع هست، وارد شده.
دومین نکته مکانیزم و علت رفلاکس در برج تقطیر است. چرا رفلاکس انجام میدهیم: خب اولین و مهمترین نکته افزایش خلوص محصول هست. برای درک این مورد بیاین یه برج رو با رفلاکس و یه برج دیگه با نبود رفلاکس رو در نظر بگیریم و xd(خلوص محصول مطلوب) رو در هر مورد با هم مقایسه کنیم. براحتی میشه فهمید چرا رفلاکس انجام میدیم. دومین دلیل اینکه دمای برج تقطیر بالاست و برگشت جریان مایع به برج باعث جلوگیری از افزایش بیش از حد دمای برج در نقاط مشخصی از برج میشه.
حالا این جریان خروجی واسه رفلاکس از بخار گرفته میشه یا مایع؟ تو برج تقطیر ریبویلرو در نظر بگیر که بخار مورد نیاز برج رو فراهم میکنه. این بخار بوجود آمده درصد خلوص محصول بالای برجش کمه. با حرکت در طول برج، در اثر انتقال جرم فاز بخار از جزء بالا سری برج غنیتر شده و به سمت بالا حرکت میکنه. پس بالای برج که بخار از جزء مطلوب وسبک غنی هست، میاین مایعش میکنن تا محصول مطلوب بدست بیاد. هر چه پایینتر بیایم، فاز بخار از اجزاء سنگینتر غنی شده و در نتیجه مایعی که از کندانس شدنش بدست میاد هم سنگینتره.
بازم ببین اگه مطالب قانعت نمیکنه کتاب زیر رو بخون تا اساسی یاد بگیری.
Distillation Operation
by: Henry Z. Kister
مرسی دوست عزیز از راهنماییت
چندتا مطلب:
1- محل پیکان ها رو دقت کردم (چون روی عکس دقیق شدم به این مشکل برخوردم

). ببین مهندس جان، شما نمودار T-xy رو در نظر بگیرین، برای یک سیستم 2 جزئی. در هر دمایی
غلظت جزء سبک در فاز بخار از
غلظت جزء سبک در فاز مایع بیشتر هست. یعنی در مورد همون سینی هم که ما داریم خروجی می گیریم، غلظت جزء سبک در فاز بخار بیشتر از غلظت همون جزء در فاز مایع هست. یعنی اگر ما از روی سینی مایع (بدون بخار) رو خارج کنیم، جزء سبک
کمتری رو از سیستم خارج کردیم نسبت به زمانیکه ما علاوه بر مایع، بخار رو هم همراه مایع سرد کنیم و از ستون خارج کنیم. هدف ما از جریان جانبی خارج کردن برش سنگینتر هست و ایده آل اینه که (هرچند مقدور نیست، اما فرض اشتباه، اشتباه نیست!) اون جریان جانبی تنها دارای یک جزء باشه و اون جزء هم همون جزء سنگین مورد نظر ما باشه.
حالا که نمیشه اون جزء رو به صورت خالص خارج کرد و حتماً مقدار ماده سبکتر هم همراهش میاد، خب میشه کاری کرد که ماده سبک کمتری همراهش از ستون خارج بشه ! پس نباید بخار رو از ستون خارج کرد.
بازم تکرار می کنم، اگر قرار باشه بخار از ستون خارج بشه، لازم هست که دائماً به ازای هر جریان جانبی، قطر ستون تغییر بکنه (علتش معلومه دیگه، نیاز به توضیح نداره)
مطلب دوم اینکه قرار نیست که کل حجم مایع موجود در اون مقطع ستون رو از ستون خارج کنیم تا عملاً رفلاکس از بین بره! تنها درصدی از جریان موجود روی سینی رو از ستون داریم خارج می کنیم که این کار باعث کاهش جریان مایع درون ستون میشه و راندمان جداسازی رو تا حدی کم می کنه، اما کم بکنه! اشکالی نداره ! همین برشی که داریم میگیریم خالص نیست، مضاف بر اینکه طراحی تعداد ستون میتونه طوری باشه که این مقدار رفلاکس بر اساس این جریان جانبی تعیین شده باشه.
در مورد دمای بالای ستون تقطیر صحبت کردین و اینکه جریان بازگشتی باعث جلوگیری از افزایش بیش از حد دما در بعضی نقاط میشه. در مورد این فرموده شما سوالی برای من به وجود اومده. منشا این افزایش دمای ناخواسته چیه که میخوان با انجام این جریان بازگشتی سرد، این مشکل رو کمرنگ بکنن ؟ اگه جریان بخار منشأ اون هست که خب دمای بخار در هر مقطع ستون ثابته و با مایع در اون مقطع در حال تعادل هست و در طول ستون هم روند کاهشی داره و چیزی نیست که مشکلزا باشه. در مورد ستونهایی که این جریان های جانبی رو ندارن چی ؟ من درک درستی از این موردی که شما بهش اشاره کردین ندارم، ممنون میشم کمی بیشتر توضیح بدین.
در مورد کتاب هم، توی Distillation Design,
Henry Z. Kister چیزی نبود اما توی Distillation Operation,
Henry Z. Kister تنها مطلبی که مرتبط با بحثمون توش بود، تصویری هست که از کتاب گرفتم و براتون میزارم. برداشتی که من از این متن می کنم اینه که default جریان های جانبی برای مایع ها در نظر گرفته میشه مگر برای موارد خاص که لازم باشه به دلیلی بخار به همراه مایع از ستون خارج بشه.
این سیستم (جریان جانبی متعدد) درست مشابه سیستم تقطیر اتمسفریک نفت خام هست. نمی دونم تو اونجا، به چه صورت عمل می کنن. از دوستان اگه کسی تجربه فعالیت توی واحد تقطیر اتمسفریک نفت خام رو داشته، ممنون میشم وارد بحث بشه