در بين مواد غذايی مختلف و مكمل های گوناگون، گروهی از خوردنی ها هستند كه می توانند تمركز شما را بالا ببرند، توجه تان را افزايش دهند و ضمن تقويت ساير عملكردهای مغزی به تقويت قدرت حافظه نيز كمك كنند.
بدون ترديد هرچه سن ما افزايش پيدا می كند بدنمان نيز ناگزير پير و كهنه می شود اما خبر خوب اين است كه اگر رژيم غذايی خود را صحيح و بر اساس غذاهايی انتخاب كنيد كه هوش را تقويت مي كنند، می توانيد حتی در سنين بالاتر نيز از سلامت مغزی مطلوبی بهره مند باشيد.
در مقاله ای كه به تازگي در سايت اينترنتی "مدگورو " به چاپ رسيده متخصصان تغذيه فهرست از اين مواد غذايی مفيد برای مغز و حافظه را منتشر كرده اند كه آگاهی از آنها برای هر فردی درهر گروه سنی می تواند مفيد و موثر باشد.
- كافئين ميزان هوشياری شما را بالا می برد:
به خاطر داشته باشيد كه هيچ اسلحه سحرآميزی وجود ندارد كه ضريب هوشی شما را ناگهان بالا ببرد و شما را باهوش تر كند اما بدون شك مواد خاصی مثل كافئين در بين خوردنی ها يافت می شوند كه می توانند توليد انرژی كرده و تمركز و توجه شما را افزايش بدهند. كافئين در قهوه، شكلات، نوشابه های انرژی زا و برخي داروها يافت می شود. كافئين هر چند در كوتاه مدت، اما به هرحال بيداری و هوشياری را در شما افزايش می دهد اما مانند خوردنی های ديگر در مصرف اين ماده نيز نبايد افراط و زياده روی كرد.
- گلوكز سطح هوشياری را افزايش مي دهد:
همان طور كه می دانيد قند سوخت مغز است اما در اينجا منظور قند حبه ای يا شيرينی نيست بلكه اشاره به گلوكز است كه بدن از متابوليسم مواد قندی و كربوهيدرات هایی كه آنها را می خوريد بدست می آورد. اما با اين حال به ياد داشته باشيد كه زياده روی در مصرف اين مواد در طول روز نه تنها مفيد نبوده بلكه می تواند به حافظه آسيب وارد كند. به علاوه اگر تلاش كنيد كه مواد قندی و كربوهيدرات های سالم را به عنوان منبع گلوكز مصرف كنيد از عوارض جانبی مصرف شيرينی زياد مثل چاقی نيز در امان خواهيد بود.
- يكي ديگر از اقداماتی كه موجب افزايش تمركز می شود خوردن صبحانه است. اگر هر روز در موقع مناسب صبحانه بخوريد، سوخت مغز شما تامين می شود. مطالعات نشان می دهد كه خوردن صبحانه در تقويت تمركز و حافظه كوتاه مدت نقش قابل توجهی دارد.
- ماهی نيز واقعا غذای مغز است. ماهی يك منبع پروتئينی مفيد است كه بدليل غنی بودن از اسيدهای چرب امگا 3 و ضروری برای رشد و عملكرد مغز مصرف آن بسيار توصيه می شود. اين چربی های سالم قدرت مغز را بالا می برند و از زوال عقل و آلزايمر جلوگيری می كنند. مصرف ماهی در كاهش خطر بروز اختلالات و مشكلات روانی و نيز در تقويت حافظه بسيار موثر است.
- برای تقويت تمركز و حافظه، شكلات و مغز خشكبار را نيز به رژيم غذايی خود بيفزاييد. مغزها و دانه ها منابع غني از آنتي اكسيدان ويتامين E هستند كه از ضعف و ناتوانی ذهنی مربوط به بالا رفتن سن تا حد زيادی جلوگيری می كند. همچنين شكلات تلخ نيز خواص آنتی اكسيدانی فوق العاده ای دارد و حاوی محرك های طبيعی مثل كافئين است كه می تواند تمركز و قدرت توجه را بالا ببرد.
- افزودن آووكادو و غلات سبوس دار به رژيم غذايی خود را نيز فراموش نكنيد. هر عضوی در بدن به جريان خون وابسته است و قلب و مغز به عنوان دو عضو اصلی بدن از اين جنبه بيشتر حائز اهميت هستند. مصرف رژيم غذايی حاوی غلات سبوس دار و ميوه ها از جمله آووكادو خطر ابتلا به بيماري های قلبی- عروقی و كلسترول بد را كاهش می دهد كه نتيجه آن بهبود جريان خون و در نهايت بهبود عملكرد سلول های مغزی است. آووكادو هرچند چربی دارد اما چربی آن مفيد بوده و به جريان سالم خون كمك می كند.
- توت نيز يك سوپر ماده مغذی برای مغز محسوب مي شود چون از اين عضو در برابر فشار اكسيديته محافظت كرده و در نتيجه مشكلات مغزی ناشی از افزايش سن مثل آلزايمر و زوال عقل را تا حد زيادی كاهش مي دهد. اين ميوه ظرفيت های يادگيری و مهارت های حركتی را در موش های سالخورده افزايش می دهد.
دراين مقاله همچنين تاكيد شده است كه در اين ميان نقش مكمل ها و ويتامين ها و مواد معدنی را نيز نبايد ناديده گرفت. اين منابع سرشار از ويتامين هاي ب، ث، ای، بتاكاروتن و منيزيم هستند كه همگی مكمل های قوی برای تقويت مغز به شمار می روند. اما با اين حال متخصصان تاكيد دارند كه برای احتياط بيشتر مصرف اين مكمل ها و ويتامين ها بايد حتما با مشورت و تحت نظارت پزشك متخصص صورت گيرد.
( منبع : روزنامه كيهان 01/04/1390 )
بدون ترديد هرچه سن ما افزايش پيدا می كند بدنمان نيز ناگزير پير و كهنه می شود اما خبر خوب اين است كه اگر رژيم غذايی خود را صحيح و بر اساس غذاهايی انتخاب كنيد كه هوش را تقويت مي كنند، می توانيد حتی در سنين بالاتر نيز از سلامت مغزی مطلوبی بهره مند باشيد.
در مقاله ای كه به تازگي در سايت اينترنتی "مدگورو " به چاپ رسيده متخصصان تغذيه فهرست از اين مواد غذايی مفيد برای مغز و حافظه را منتشر كرده اند كه آگاهی از آنها برای هر فردی درهر گروه سنی می تواند مفيد و موثر باشد.
- كافئين ميزان هوشياری شما را بالا می برد:
به خاطر داشته باشيد كه هيچ اسلحه سحرآميزی وجود ندارد كه ضريب هوشی شما را ناگهان بالا ببرد و شما را باهوش تر كند اما بدون شك مواد خاصی مثل كافئين در بين خوردنی ها يافت می شوند كه می توانند توليد انرژی كرده و تمركز و توجه شما را افزايش بدهند. كافئين در قهوه، شكلات، نوشابه های انرژی زا و برخي داروها يافت می شود. كافئين هر چند در كوتاه مدت، اما به هرحال بيداری و هوشياری را در شما افزايش می دهد اما مانند خوردنی های ديگر در مصرف اين ماده نيز نبايد افراط و زياده روی كرد.
- گلوكز سطح هوشياری را افزايش مي دهد:
همان طور كه می دانيد قند سوخت مغز است اما در اينجا منظور قند حبه ای يا شيرينی نيست بلكه اشاره به گلوكز است كه بدن از متابوليسم مواد قندی و كربوهيدرات هایی كه آنها را می خوريد بدست می آورد. اما با اين حال به ياد داشته باشيد كه زياده روی در مصرف اين مواد در طول روز نه تنها مفيد نبوده بلكه می تواند به حافظه آسيب وارد كند. به علاوه اگر تلاش كنيد كه مواد قندی و كربوهيدرات های سالم را به عنوان منبع گلوكز مصرف كنيد از عوارض جانبی مصرف شيرينی زياد مثل چاقی نيز در امان خواهيد بود.
- يكي ديگر از اقداماتی كه موجب افزايش تمركز می شود خوردن صبحانه است. اگر هر روز در موقع مناسب صبحانه بخوريد، سوخت مغز شما تامين می شود. مطالعات نشان می دهد كه خوردن صبحانه در تقويت تمركز و حافظه كوتاه مدت نقش قابل توجهی دارد.
- ماهی نيز واقعا غذای مغز است. ماهی يك منبع پروتئينی مفيد است كه بدليل غنی بودن از اسيدهای چرب امگا 3 و ضروری برای رشد و عملكرد مغز مصرف آن بسيار توصيه می شود. اين چربی های سالم قدرت مغز را بالا می برند و از زوال عقل و آلزايمر جلوگيری می كنند. مصرف ماهی در كاهش خطر بروز اختلالات و مشكلات روانی و نيز در تقويت حافظه بسيار موثر است.
- برای تقويت تمركز و حافظه، شكلات و مغز خشكبار را نيز به رژيم غذايی خود بيفزاييد. مغزها و دانه ها منابع غني از آنتي اكسيدان ويتامين E هستند كه از ضعف و ناتوانی ذهنی مربوط به بالا رفتن سن تا حد زيادی جلوگيری می كند. همچنين شكلات تلخ نيز خواص آنتی اكسيدانی فوق العاده ای دارد و حاوی محرك های طبيعی مثل كافئين است كه می تواند تمركز و قدرت توجه را بالا ببرد.
- افزودن آووكادو و غلات سبوس دار به رژيم غذايی خود را نيز فراموش نكنيد. هر عضوی در بدن به جريان خون وابسته است و قلب و مغز به عنوان دو عضو اصلی بدن از اين جنبه بيشتر حائز اهميت هستند. مصرف رژيم غذايی حاوی غلات سبوس دار و ميوه ها از جمله آووكادو خطر ابتلا به بيماري های قلبی- عروقی و كلسترول بد را كاهش می دهد كه نتيجه آن بهبود جريان خون و در نهايت بهبود عملكرد سلول های مغزی است. آووكادو هرچند چربی دارد اما چربی آن مفيد بوده و به جريان سالم خون كمك می كند.
- توت نيز يك سوپر ماده مغذی برای مغز محسوب مي شود چون از اين عضو در برابر فشار اكسيديته محافظت كرده و در نتيجه مشكلات مغزی ناشی از افزايش سن مثل آلزايمر و زوال عقل را تا حد زيادی كاهش مي دهد. اين ميوه ظرفيت های يادگيری و مهارت های حركتی را در موش های سالخورده افزايش می دهد.
دراين مقاله همچنين تاكيد شده است كه در اين ميان نقش مكمل ها و ويتامين ها و مواد معدنی را نيز نبايد ناديده گرفت. اين منابع سرشار از ويتامين هاي ب، ث، ای، بتاكاروتن و منيزيم هستند كه همگی مكمل های قوی برای تقويت مغز به شمار می روند. اما با اين حال متخصصان تاكيد دارند كه برای احتياط بيشتر مصرف اين مكمل ها و ويتامين ها بايد حتما با مشورت و تحت نظارت پزشك متخصص صورت گيرد.
( منبع : روزنامه كيهان 01/04/1390 )