98 پست قرنطینه از ورود آفات نباتی به کشور جلوگیری میکنند
98 پست قرنطینه از ورود آفات نباتی به کشور جلوگیری میکنند
معاون سازمان حفظ نباتات گفت: 98 پست قرنطینه در کشور وظیفه جلوگیری از ورود آفات نباتی به کشور و حفظ ذخایر گیاهی را برعهده دارند. علیاکبر یاسمی در گفتوگو با خبرگزاری فارس، در مورد جایگاه و اهمیت قرنطینه، افزود: این مقوله یکی از روشهای مبارزه قانونی است، بحث پیشگیری از آفت یکی از موارد خاص است، اما قرنطینه مفهوم بینالمللی و به معنای یک مبارزه قانونی علیه عوامل خسارتزای خارجی است.
معاون سازمان حفظ نباتات، نخستین ماموریت قرنطینه را جلوگیری از ورود، استقرار، گسترش و شیوع یک بیماری یا علف هرز به یک منطقه دانست و گفت: قرنطینه شامل دو بخش داخلی و خارجی است که در ایران 28 پست قرنطینه داخلی و 70 پست قرنطینه خارجی وجود دارد که وظیفه مبارزه با ورود آفات و جلوگیری از آن را بر عهده دارد. یاسمی افزود: قرنطینه دامی برعهده سازمان دامپزشکی و قرنطینه گیاهی برعهده سازمان حفظ نباتات است.
*سابقه قرنطینه
وی گفت: قرنطینه از کلمه ایتالیایی «کرانتا» به معنای 40 روز گرفته شده که ابتدا برای جلوگیری از بیماریهای خطرناک انسانی اعمال میشد و قرنطینه فقط انسانی بود،اما اولین بار قرنطینه نباتی در فرانسه برای جلوگیری از انتشار آفت فیلوکسرای انگور در 1876 پایهگذاری شد، دومین قرنطینه گیاهی در انگلستان 1887 پایه گذاری شد، نخستین مقررات قانون تنظیم ورود بذر و اندامهای تکثیری از خارج در سال 1314 در ایران تصویب و اداره تفتیش صحی نباتات در اداره کل کشاورزی تهران تاسیس شد.
وی افزود: در سال 1325 مقررات قرنطینه توسط وزارت کشاورزی وقت پیشنهاد و در دولت تصویب شد و قانون حفظ نباتات و آئیننامه اجرایی موارد قرنطینه در سال 1346 به تصویب مجلس رسید.
* قرنطینه همزاد گمرک
معاون قرنطینه و کنترل آفات سازمان حفظ نباتات تصریح کرد: طبق قانون در هر مبداء ورودی و رسمی کشور که گمرک حضور داشته باشد، پست قرنطینه نیز وجود دارد و قرنطینه گیاهی با گمرک همزاد است.
یاسمی افزود: قرنطینه داخلی برای کنترل عوامل خسارتزایی است که در گذشته به طرق مختلف وارد کشور شده و روی میزبانها (گیاهان بومی) مستقر شده و با شرایط اقلیمی کشور سازگاری پیدا کرده و جزء آفات کلیدی در کشور است.
* 20 عامل خسارتزا مشمول قرنطینه داخل
وی افزود: 20 عامل خسارتزا مانند سوسک کلرادو در سیبزمینی، بلیت پنبه، مگس زیتون، کرم خاردار پنبه، کرم سرخ پنبه و کرم سرخ ثانوی پنبه از عوامل قرنطینه داخلی و همچنین بیماریهایی مانند جاروک لیموترش، تریستیزای مرکبات، و سایر آفات خارجی نیز در دسته عوامل قرنطینه خارجی به شمار میروند.
یاسمی خاطرنشان کرد: هر سال باید این آفات مورد بازنگری و ارزیابی قرار گرفته و در شورای حفظ نباتات تصویب و توسط هیات دولت تصویب و ابلاغ شود.
وی افزود: به عنوان مثال آفت سرخرطومی حنایی خرما، جوانهخوار زیتون، شپشک سیاه زیتون، پروانه سفید آمریکایی، سیاهک ناقص گندم، نماتد ریشه مرکبات و سایر آفات در مجموع 20 آفت هستند که مشمول قرنطینه به شمار میروند. ... بقیه در ادامه مطلب
* 291 عامل خسارت خارجی
معاون سازمان حفظ نباتات افزود: عوامل قرنطینه خارجی آفاتی هستند که در کشور وجود ندارند و باید تمهیدات لازم در چارچوب قوانین قرنطینهای برای جلوگیری از ورود آفات به کشور اعمال شده و در این رابطه 291 عامل خسارتزا مشمول قرنطینه خارجی در کشور به شمار میروند.
یاسمی افزود: پستهای قرنطینه داخلی در مناطقی مستقر هستند که عوامل خسارتزا در کشور وجود داشته و بومی شدهاند مانند پست قرنطینه اردبیل برای مقابله با انتشار آفت سوسک کلرادو سیبزمینی در منطقه اردبیل، همچنین در استانهای هرمزگان و فارس برای مقابله با انتشار آفت جاروک لیموترش پستهای قرنطینه داخلی مستقر شده اند که برخی از اینها مانند پست قرنطینه در فصل جابهجایی نهال برای نظارت بر تولید و انتقال نهال به طور سالم فصلی راه اندازی میشوند.
وی افزود: قرنطینه در هر مبداء ورودی و خروجی کشور در کنار گمرک وجود دارد و همیشه هرکالا و محمولهای باید پیشنیاز لازم را داشته باشد، زیرا آخرین مرحله از کار بازرسی است.
* گواهی بهداشتی، شناسنامه و گذرنامه کالا
یاسمی ادامه داد: دریافت گواهی بهداشتی شامل یک سری اطلاعات از محموله به مثابه شناسنامه محموله قبل از قرنطینه باید همراه کالا باشد که در آن شرایط درخواستی کشور مقصد برای محموله گیاهی ذکر شده است. صادرکننده نیز از این شرایط اطلاع داشته و کالای خود را مناسب خواست مشتری فراهم کرده است.
وی ادامه داد: این ویژگیها شامل نوع بستهبندی، زمان و نمونه محموله است و باید به همراه هر محموله باشد. گواهی بهداشت گیاهی مهمترین سند همراه محموله و ضروری است.
وی افزود: ساعت کار قرنطینهها در مبادی ورود و خروج کشور متناسب با ساعت کار گمرک است و قرنطینه تابع ادارات گمرک است.
وی در مورد اشکال صادرکنندگان میوه در معطلی قرنطینه صادراتی و روان بودن قرنطینه وارداتی، بیان داشت: هر محموله گیاهی که از خارج وارد میشود، باید مدارک لازم را داشته تا از طرف قرنطینه ترخیص شود و اگر صادرکننده ادعا کند که کار قرنطینه طولانی است، باید قبل از رسیدن به قرنطینه ملزومات آن شامل گواهی بهداشت گیاهی و سایر اسناد توسط صادرکننده همراه محموله موجود باشد و عدم آلودگی محموله توسط کارشناس قرنطینه محرز شود و اگر شکی پیش آید و بعد از نمونهبرداری و بررسی کارشناسی تا رفع مشکل اجازه ترخیص محموله صادر نمیشود.
وی در مورد حد مجاز باقیمانده سموم در محمولههای گیاهی وارداتی گفت: وظیفه تعیین این حد برعهده وزارت بهداشت است که توسط موسسات تحقیقات گیاهپزشکی تعیین و مجری آن وزارت بهداشت است، اما وظیفه قرنطینه کنترل و مقابله با بیماری و آفات است.
یاسمی ادامه داد: مقررات قرنطینه شامل سه مرحله قبل از ورود در مبداء، حین ورود محموله و بعد از ورود است که در مورد محمولههای گیاهی وارداتی و اندامهای کاشتنی و تکثیری این موارد به دقت بررسی میشود.
* آسانی کار قرنطینه
معاون سازمان حفظ نباتات گفت: برای سهولت در امر صادرات و تسریع کار متقاضیان و جهت عدم مراجعه مکرر آنها به سازمان حفظ نباتات کارهای خوبی انجام شده که مهمترین آن قرنطینه تحلیل خطر آفت و ارزیابی شواهد بیولوژیکی و علمی و اقتصادی مبنی بر اینکه کالایی وارداتی چه آفات و امراضی دارد و این موارد تحلیل و ارزیابی شده و متناسب شرایط قرنطینه برای کالا اعلام میشود.
وی افزود: برای این مراحل از نظر ریسک قرنطینه، کالاها به 3 دسته کالای با ریسک قرنطینه کم، با ریسک قرنطینه متوسط و ریسک قرنطینه بالا تقسیمبندی شده و هر کدام شرایط خاص خود را دارند.
یاسمی خاطرنشان کرد: در بسیاری از این موارد نیازی به اخذ مجوز نیست و کالای تجاری از نظر بازرگانی به 4 گروه صادراتی، وارداتی، ترانزیت و صادرات مجدد تقسیمبندی میشود که هر کدام شرایط خاص قرنطینهای دارند.
* اصل، صحت مدارک همراه محموله
وی در مورد قرنطینه در گمرک اظهار داشت: این یک بخش از مبادی ورود و خروج است، سایر قسمتها شامل گمرک، سازمان توسعه تجارت، بانک و همچنین گواهی بهداشت مربوط به سازمانهای صادر کننده کالای صادراتی و سایر موارد است که باید هر کالا گواهی بهداشتی مربوطه را همراه داشته باشد.
وی گفت: گواهی بهداشت کالا مهمترین برگه همراه کالاست که چه در مورد ورود و خروج یا ترانزیت و صادرات مجدد به شمار میرود.
* بازبینی محموله
وی افزود: مرحله بعدی پس از دیدن مدارک بازرسی و بازدید مامور قرنطینه از محموله است که مامور خود یک کارشناس گیاهپزشکی است و مدارک عالیه و تجربه کافی دارد، همچنین دورههای آموزشی خاصی گذرانده و نسبت به آفات بیماریهای گیاهی آگاهی کامل دارد، همچنین اسناد همراه محموله باید توسط مراجع رسمی و مورد تائید ippc یعنی معاهده بینالمللی حفظ نباتات رسیده باشد.
یاسمی معاون سازمان حفظ نباتات بیان داشت: این گواهی همراه کالا باید بر مبنای استاندارد باشد و مامور قرنطینه اطلاعات کافی از اسناد را گرفته و با کالا تطبیق میدهد، همچنین بازرسی و نمونهبرداری کرده و موارد مشکوک را که از حیطه تشخیص خودش خارج است، برای آزمایشگاه تخصصی ارسال میکند و بعد از تائید آزمایشگاه تصمیم نهایی را میگیرد.
وی افزود: محموله ورودی به چند گونه خواهد بود: یک محموله مشکل نداشته و ترخیص میشود، گاهی محموله مسئله خاصی پیدا میکند و در مرز ورودی قابل رفع است که به هزینه خود بازرگان مراحل ضدعفونی و سلامت محموله انجام میشود و گاهی به کمک سازمانهای مربوطه رفع آلودگی شده و به هزینه صاحب کالا ضدعفونی میشود.
* انهدام محموله آلوده به جای ارجاع
یاسمی افزود: در گذشته وقتی یک محموله مشکل پیدا میکرد، مرجوع میشد، اما در قوانین جدید گفته می شود، وقتی کالایی برای یک ملت قابل مصرف نیست، پس نباید به مصرف هیچ کس برسد، بلکه باید معدوم شود و لذا در آینده کالاهای دچار مشکل از نظر قرنطینه مرجوع نشده و معدوم خواهد شد.
وی در پاسخ به اینکه اگر صاحب کالا نسبت به تذکر قانونی مامور قرنطینه بیتوجه باشد، چه اتفاقی میافتد، گفت: با حضور نماینده دادستانی و مامور گمرک در مورد کالاهای مشکل دار اقدامات امحاء کالا انجام میشود و اگر نیاز به ضدعفونی محموله باشد در همان نقطه مرزی ضد عفونی خواهد شد.
ادامه مطبی در پست بعد
لینک دائم
98 پست قرنطینه از ورود آفات نباتی به کشور جلوگیری میکنند
معاون سازمان حفظ نباتات گفت: 98 پست قرنطینه در کشور وظیفه جلوگیری از ورود آفات نباتی به کشور و حفظ ذخایر گیاهی را برعهده دارند. علیاکبر یاسمی در گفتوگو با خبرگزاری فارس، در مورد جایگاه و اهمیت قرنطینه، افزود: این مقوله یکی از روشهای مبارزه قانونی است، بحث پیشگیری از آفت یکی از موارد خاص است، اما قرنطینه مفهوم بینالمللی و به معنای یک مبارزه قانونی علیه عوامل خسارتزای خارجی است.
معاون سازمان حفظ نباتات، نخستین ماموریت قرنطینه را جلوگیری از ورود، استقرار، گسترش و شیوع یک بیماری یا علف هرز به یک منطقه دانست و گفت: قرنطینه شامل دو بخش داخلی و خارجی است که در ایران 28 پست قرنطینه داخلی و 70 پست قرنطینه خارجی وجود دارد که وظیفه مبارزه با ورود آفات و جلوگیری از آن را بر عهده دارد. یاسمی افزود: قرنطینه دامی برعهده سازمان دامپزشکی و قرنطینه گیاهی برعهده سازمان حفظ نباتات است.
*سابقه قرنطینه
وی گفت: قرنطینه از کلمه ایتالیایی «کرانتا» به معنای 40 روز گرفته شده که ابتدا برای جلوگیری از بیماریهای خطرناک انسانی اعمال میشد و قرنطینه فقط انسانی بود،اما اولین بار قرنطینه نباتی در فرانسه برای جلوگیری از انتشار آفت فیلوکسرای انگور در 1876 پایهگذاری شد، دومین قرنطینه گیاهی در انگلستان 1887 پایه گذاری شد، نخستین مقررات قانون تنظیم ورود بذر و اندامهای تکثیری از خارج در سال 1314 در ایران تصویب و اداره تفتیش صحی نباتات در اداره کل کشاورزی تهران تاسیس شد.
وی افزود: در سال 1325 مقررات قرنطینه توسط وزارت کشاورزی وقت پیشنهاد و در دولت تصویب شد و قانون حفظ نباتات و آئیننامه اجرایی موارد قرنطینه در سال 1346 به تصویب مجلس رسید.
* قرنطینه همزاد گمرک
معاون قرنطینه و کنترل آفات سازمان حفظ نباتات تصریح کرد: طبق قانون در هر مبداء ورودی و رسمی کشور که گمرک حضور داشته باشد، پست قرنطینه نیز وجود دارد و قرنطینه گیاهی با گمرک همزاد است.
یاسمی افزود: قرنطینه داخلی برای کنترل عوامل خسارتزایی است که در گذشته به طرق مختلف وارد کشور شده و روی میزبانها (گیاهان بومی) مستقر شده و با شرایط اقلیمی کشور سازگاری پیدا کرده و جزء آفات کلیدی در کشور است.
* 20 عامل خسارتزا مشمول قرنطینه داخل
وی افزود: 20 عامل خسارتزا مانند سوسک کلرادو در سیبزمینی، بلیت پنبه، مگس زیتون، کرم خاردار پنبه، کرم سرخ پنبه و کرم سرخ ثانوی پنبه از عوامل قرنطینه داخلی و همچنین بیماریهایی مانند جاروک لیموترش، تریستیزای مرکبات، و سایر آفات خارجی نیز در دسته عوامل قرنطینه خارجی به شمار میروند.
یاسمی خاطرنشان کرد: هر سال باید این آفات مورد بازنگری و ارزیابی قرار گرفته و در شورای حفظ نباتات تصویب و توسط هیات دولت تصویب و ابلاغ شود.
وی افزود: به عنوان مثال آفت سرخرطومی حنایی خرما، جوانهخوار زیتون، شپشک سیاه زیتون، پروانه سفید آمریکایی، سیاهک ناقص گندم، نماتد ریشه مرکبات و سایر آفات در مجموع 20 آفت هستند که مشمول قرنطینه به شمار میروند. ... بقیه در ادامه مطلب
* 291 عامل خسارت خارجی
معاون سازمان حفظ نباتات افزود: عوامل قرنطینه خارجی آفاتی هستند که در کشور وجود ندارند و باید تمهیدات لازم در چارچوب قوانین قرنطینهای برای جلوگیری از ورود آفات به کشور اعمال شده و در این رابطه 291 عامل خسارتزا مشمول قرنطینه خارجی در کشور به شمار میروند.
یاسمی افزود: پستهای قرنطینه داخلی در مناطقی مستقر هستند که عوامل خسارتزا در کشور وجود داشته و بومی شدهاند مانند پست قرنطینه اردبیل برای مقابله با انتشار آفت سوسک کلرادو سیبزمینی در منطقه اردبیل، همچنین در استانهای هرمزگان و فارس برای مقابله با انتشار آفت جاروک لیموترش پستهای قرنطینه داخلی مستقر شده اند که برخی از اینها مانند پست قرنطینه در فصل جابهجایی نهال برای نظارت بر تولید و انتقال نهال به طور سالم فصلی راه اندازی میشوند.
وی افزود: قرنطینه در هر مبداء ورودی و خروجی کشور در کنار گمرک وجود دارد و همیشه هرکالا و محمولهای باید پیشنیاز لازم را داشته باشد، زیرا آخرین مرحله از کار بازرسی است.
* گواهی بهداشتی، شناسنامه و گذرنامه کالا
یاسمی ادامه داد: دریافت گواهی بهداشتی شامل یک سری اطلاعات از محموله به مثابه شناسنامه محموله قبل از قرنطینه باید همراه کالا باشد که در آن شرایط درخواستی کشور مقصد برای محموله گیاهی ذکر شده است. صادرکننده نیز از این شرایط اطلاع داشته و کالای خود را مناسب خواست مشتری فراهم کرده است.
وی ادامه داد: این ویژگیها شامل نوع بستهبندی، زمان و نمونه محموله است و باید به همراه هر محموله باشد. گواهی بهداشت گیاهی مهمترین سند همراه محموله و ضروری است.
وی افزود: ساعت کار قرنطینهها در مبادی ورود و خروج کشور متناسب با ساعت کار گمرک است و قرنطینه تابع ادارات گمرک است.
وی در مورد اشکال صادرکنندگان میوه در معطلی قرنطینه صادراتی و روان بودن قرنطینه وارداتی، بیان داشت: هر محموله گیاهی که از خارج وارد میشود، باید مدارک لازم را داشته تا از طرف قرنطینه ترخیص شود و اگر صادرکننده ادعا کند که کار قرنطینه طولانی است، باید قبل از رسیدن به قرنطینه ملزومات آن شامل گواهی بهداشت گیاهی و سایر اسناد توسط صادرکننده همراه محموله موجود باشد و عدم آلودگی محموله توسط کارشناس قرنطینه محرز شود و اگر شکی پیش آید و بعد از نمونهبرداری و بررسی کارشناسی تا رفع مشکل اجازه ترخیص محموله صادر نمیشود.
وی در مورد حد مجاز باقیمانده سموم در محمولههای گیاهی وارداتی گفت: وظیفه تعیین این حد برعهده وزارت بهداشت است که توسط موسسات تحقیقات گیاهپزشکی تعیین و مجری آن وزارت بهداشت است، اما وظیفه قرنطینه کنترل و مقابله با بیماری و آفات است.
یاسمی ادامه داد: مقررات قرنطینه شامل سه مرحله قبل از ورود در مبداء، حین ورود محموله و بعد از ورود است که در مورد محمولههای گیاهی وارداتی و اندامهای کاشتنی و تکثیری این موارد به دقت بررسی میشود.
* آسانی کار قرنطینه
معاون سازمان حفظ نباتات گفت: برای سهولت در امر صادرات و تسریع کار متقاضیان و جهت عدم مراجعه مکرر آنها به سازمان حفظ نباتات کارهای خوبی انجام شده که مهمترین آن قرنطینه تحلیل خطر آفت و ارزیابی شواهد بیولوژیکی و علمی و اقتصادی مبنی بر اینکه کالایی وارداتی چه آفات و امراضی دارد و این موارد تحلیل و ارزیابی شده و متناسب شرایط قرنطینه برای کالا اعلام میشود.
وی افزود: برای این مراحل از نظر ریسک قرنطینه، کالاها به 3 دسته کالای با ریسک قرنطینه کم، با ریسک قرنطینه متوسط و ریسک قرنطینه بالا تقسیمبندی شده و هر کدام شرایط خاص خود را دارند.
یاسمی خاطرنشان کرد: در بسیاری از این موارد نیازی به اخذ مجوز نیست و کالای تجاری از نظر بازرگانی به 4 گروه صادراتی، وارداتی، ترانزیت و صادرات مجدد تقسیمبندی میشود که هر کدام شرایط خاص قرنطینهای دارند.
* اصل، صحت مدارک همراه محموله
وی در مورد قرنطینه در گمرک اظهار داشت: این یک بخش از مبادی ورود و خروج است، سایر قسمتها شامل گمرک، سازمان توسعه تجارت، بانک و همچنین گواهی بهداشت مربوط به سازمانهای صادر کننده کالای صادراتی و سایر موارد است که باید هر کالا گواهی بهداشتی مربوطه را همراه داشته باشد.
وی گفت: گواهی بهداشت کالا مهمترین برگه همراه کالاست که چه در مورد ورود و خروج یا ترانزیت و صادرات مجدد به شمار میرود.
* بازبینی محموله
وی افزود: مرحله بعدی پس از دیدن مدارک بازرسی و بازدید مامور قرنطینه از محموله است که مامور خود یک کارشناس گیاهپزشکی است و مدارک عالیه و تجربه کافی دارد، همچنین دورههای آموزشی خاصی گذرانده و نسبت به آفات بیماریهای گیاهی آگاهی کامل دارد، همچنین اسناد همراه محموله باید توسط مراجع رسمی و مورد تائید ippc یعنی معاهده بینالمللی حفظ نباتات رسیده باشد.
یاسمی معاون سازمان حفظ نباتات بیان داشت: این گواهی همراه کالا باید بر مبنای استاندارد باشد و مامور قرنطینه اطلاعات کافی از اسناد را گرفته و با کالا تطبیق میدهد، همچنین بازرسی و نمونهبرداری کرده و موارد مشکوک را که از حیطه تشخیص خودش خارج است، برای آزمایشگاه تخصصی ارسال میکند و بعد از تائید آزمایشگاه تصمیم نهایی را میگیرد.
وی افزود: محموله ورودی به چند گونه خواهد بود: یک محموله مشکل نداشته و ترخیص میشود، گاهی محموله مسئله خاصی پیدا میکند و در مرز ورودی قابل رفع است که به هزینه خود بازرگان مراحل ضدعفونی و سلامت محموله انجام میشود و گاهی به کمک سازمانهای مربوطه رفع آلودگی شده و به هزینه صاحب کالا ضدعفونی میشود.
* انهدام محموله آلوده به جای ارجاع
یاسمی افزود: در گذشته وقتی یک محموله مشکل پیدا میکرد، مرجوع میشد، اما در قوانین جدید گفته می شود، وقتی کالایی برای یک ملت قابل مصرف نیست، پس نباید به مصرف هیچ کس برسد، بلکه باید معدوم شود و لذا در آینده کالاهای دچار مشکل از نظر قرنطینه مرجوع نشده و معدوم خواهد شد.
وی در پاسخ به اینکه اگر صاحب کالا نسبت به تذکر قانونی مامور قرنطینه بیتوجه باشد، چه اتفاقی میافتد، گفت: با حضور نماینده دادستانی و مامور گمرک در مورد کالاهای مشکل دار اقدامات امحاء کالا انجام میشود و اگر نیاز به ضدعفونی محموله باشد در همان نقطه مرزی ضد عفونی خواهد شد.
ادامه مطبی در پست بعد
لینک دائم