سلام چند تا سوال کوچیک دارم ممنون میشم اگر در اولین فرصت جواب بدید
استاد درس علم مواد چند تا سوال مطرح کرده و گفته تا چند نمره هم تو امتحان تاثیر داره . توصیه شده بود کتاب عملیات حرارتی گلعذار رو بخونم ولی اشاره دقیقی تو کتاب نشده بود و استاد هم حتما جواب جامع میخواد
سوال ها مربوط به نمودار تعادلی آهن-کربن میشه که در 3 سوال به شرح زیر است.
1- چه کارهایی انجام دهیم تا گرافیت ها شکلشان عوض شود(کروی سوزنی گلبرگی)؟
2-چه کارهایی انجام دهیم که تمامی زمینه ها را از بین ببریم و فقط فریت بماند؟
3-چه کارهایی انجام دهیم که تمامی زمینه ها را از بین ببریم و فقط ((فریت و پرلیت )) بماند؟
خب مثل اینکه جواب ها رو "Meltedboy" عزیز به طور کامل دادن , من هم در تکمیل گفته های ایشون :
1- برای کروی کردن گرافیت باید از عناصری چون منیزیم و کلسیم استفاده کرد . همچنین باید مذاب عاری از گوگرد , فسفر و اکسیژن باشه چون این عناصر باعث جلوگیری از کروی شدن میشن
گرافیت سوزنی هم که من تاحالا نشندیده بودم ! شاید منظورتون گرافیت نوع 3هست . این نوع گرافیت در اثر کربن معادل بالا ( باید درصد کربن و گرافیتتون بالا باشه ) ایجاد میشه . سرعت سرد کردن هم باید پایین باشه
گرافیت گلبرگی : اگر درصد کربن در حالت هیپویوتکتیک باشه و جوانه زا (فروسیلیس ) به اندازه مطلوب به مذاب اضافه نشه و همچنین سرعت سرد کردن از حد معمولی بالا تر بشه این نوع گرافیت بوجود میاد
2- تمامی زمینه ها از بین نمی رن ! سوالتون یخورده مشکل داره . واسه اینکه فقط زمینه فریتی داشته باشیم باید از عناصر پایدار کننده فریت همچون کرم و مولیبدن و .. استفاده کنیم . ضمن اینکه باید سرعت سرد کردن بسیار پایین باشه ( مثلاً قالبتون از جنس ماسه چراغی باشه ) اصولا این زمینه غیر قابل دسترسی یه و فقط در جالت تئوری ما میگیم 100 درصد فریت و در حالت عملی امکانپذیر نیست .
3- اگه بخواهیم زمینه پرلیت و فریت با هم داشته باشیم باید قالب رو از جنس ماسه تر انتخاب کنیم ( باید سرعت سرد کردن زیاد نباشه که زمینه مارتنزیت تشکیل بشه )
معمولا در شرایط کارگاهی زمینه چدن از نوع فریتی پرلیتی هست .
موفق باشید