تفسیر دستور نحوه ارائه نقشه های شهرداری(خدمات عمده شرکت مشاور و دفتر فنی)

mdt001

عضو جدید
تامین پارکینگ...

تامین پارکینگ...

سلام .ممنون مهندس بابت پاسخ. گفته شما متین و درسته .البته این تاپیک هم طراحی بر اساس ضوابط شهرداریه ٬اما تو آزمون طراحی هم قبول میکنن این موضوع رو فرزاد جان؟ چون من میخوام طبق اون طرح بزنم اما دیدم در نمیاد...

F.A.R.Z.A.D

متخصص مباحث اجرایی معماری , متخصص نرم افزار Archi
کاربر ممتاز
سلام .ممنون مهندس بابت پاسخ. گفته شما متین و درسته .البته این تاپیک هم طراحی بر اساس ضوابط شهرداریه ٬اما تو آزمون طراحی هم قبول میکنن این موضوع رو فرزاد جان؟ چون من میخوام طبق اون طرح بزنم اما دیدم در نمیاد...

نه دیگه مبحث اینجا مستقله از آزمونه.اونجا قبول نمیکنن ولی تعداد طبقات رو پایین میدن معمولا.
آره از طریق ظوابط مباحث ملی نمیشه.
:smile:

F.A.R.Z.A.D

کاربر ممتاز

سلام.
ببخشید یادم رفته بود جوابتون رو بدم.
تو طرح تفصیلی تهران نوشته واسه زمین های غناس(یا قناس؟یا غناص؟یا قناص؟یا قناث؟یا غناث؟:))به اندازه پلاک های مجاور پیشروی داده میشه.حالا مثلا اگه پلاک همسایه خیلی قدیمی باشه و طبق قوانین چند ده سال پبش ساخته شده باشه فرقی نمیکنه پیشروی به همون اندازه باید باشه و لی مساحت رو میتونه 60 درصد بگیره......حالا چطور میشه پیشروی کم یا زیاد باشه ولی مساحت همون 60 درصد باشه ایشالا در آینده سازوکارش رو توضیح میدم.:gol:

setareh266

عضو جدید
کاربر ممتاز
سلام خسته نباشین ....:gol:

میخوام با کمک شما دوستان یه پروژه ای رو پیش ببرم تا طراحی درست رو یاد بگیرم

فرض کنیم زمینی با مشخصاتزمین تمرین 1.JPG داریم .....
مکان :تهران.....
کاربری: مسکونی....
حالا باید چه جوری شروع کنیم به طراحی؟؟؟؟؟
سئوال اول : چند طبقه میشه ساخت (یا اجازه ساخت میدن)؟از کجا باید بدونیم...
سئوال دوم: چقدر از زمین رو میتونیم زیربنا طراحی کنیم؟چه جوری بدست میاد....
سئوال سوم: منظور از پیش روی و تراکم چیه؟

ببخشید زیاد سئوال میپرسم ....من هیچی بلد نیستم:cry:...ممنون کمکم میکنید

اگه چیز دیگه ای هست که همین اول باید محاسبه کرد یا دونست لطفا بگین.....
جواب اینارو که گرفتم میرم رو ترسیم نقشه و هر روز کارمو اینجا میزارم تا کرکسیون کنیم... OK?

F.A.R.Z.A.D

کاربر ممتاز

فرض کنیم زمینی با مشخصاتمشاهده پیوست 179120 داریم .....

جواب اینارو که گرفتم میرم رو ترسیم نقشه و هر روز کارمو اینجا میزارم تا کرکسیون کنیم... OK?

سلام.
اولین چیزی که باید بدونید پهنه بندی و محل استقرار بنا و بدست آوردن حد پیشرویه......حد پیشروی تو زمینای روتین و مستطیلی شکل و یا نزدیدک به اون کاملا مشخصه.ولی تو زمینای قناث ظوابط خاص خودش روداره که تو پست 33 توضیح دادم.ولی این بحثارو تو نقشه باید دنبال کنیم.
الان چیزی که شما باید بدونید پهنه زمینتونه واسه اینکه مشخص بشه تراکمتون و تعداد طبقاتتون چقدر باید باشه.....البته این اطلاعات رو تو دستور نقشه کاملا مشخص میکنن ولی چون یه آرشیتکت مشاور هم هست و قبل از اقدام کارفرما باید بهش مشاوره بده ،دونستن اینکه این بنا چقدر تراکم ساخت میگیره و همچنین چند طبقه میتونه داشته باشه لازمه.
چون شما ذکر نکردید ما پهنه این بنا رو R122 میگیریم.
خب این پهنه مشخصاتی به این شرح داره:
حداکثر تراکم:300 %
حداکثر سطح اشغال:60%
حداقل عرض گذر:10 متر
حداکثر تعداد طبقات:5 طبقه

-خب پس شما میتونید 5 طبقه مسکونی رو پیلوت داشته باشید.سطح اشغالتون هم 60 درصده.تراکم هم که میشه سطح اشغال ضربدر تعدا طبقات که میشه 360 درصد.محل استقرار بناتون هم اگه بالارو شمال بگیریم میشه سمت شمال زمین.
(یه نکته ای روهم بازم بگم این اطلاعات تو دستور نقشه وجود داره ولی شما واسه مشاوره پروژه باید اینارو از قبل از دستور نقشه بدونید)

الان برای بدست آوردن سطح اشغالتون چند تا نکته رو باید بدونید:
1-مساحتتون طبق سند(اینجا ما برابر با وضع موجود میگیریم)
2-ابعاد اصلاحیتون که طبق اون میخواید پیشروی ها و سطح اشغال رو بدست بیارید.
بعد از اینکه اصلاحی زمینتون رو ترسیم کردید اولین کار بدست آوردن پیشرویه که تو پست بعدی روش کار میکنیم.

setareh266

عضو جدید
کاربر ممتاز
سلام.
اولین چیزی که باید بدونید پهنه بندی و محل استقرار بنا و بدست آوردن حد پیشرویه......حد پیشروی تو زمینای روتین و مستطیلی شکل و یا نزدیدک به اون کاملا مشخصه.ولی تو زمینای قناث ظوابط خاص خودش روداره که تو پست 33 توضیح دادم.ولی این بحثارو تو نقشه باید دنبال کنیم.
الان چیزی که شما باید بدونید پهنه زمینتونه واسه اینکه مشخص بشه تراکمتون و تعداد طبقاتتون چقدر باید باشه.....البته این اطلاعات رو تو دستور نقشه کاملا مشخص میکنن ولی چون یه آرشیتکت مشاور هم هست و قبل از اقدام کارفرما باید بهش مشاوره بده ،دونستن اینکه این بنا چقدر تراکم ساخت میگیره و همچنین چند طبقه میتونه داشته باشه لازمه.
چون شما ذکر نکردید ما پهنه این بنا رو R122 میگیریم.
خب این پهنه مشخصاتی به این شرح داره:
حداکثر تراکم:300 %
حداکثر سطح اشغال:60%
حداقل عرض گذر:10 متر
حداکثر تعداد طبقات:5 طبقه

-خب پس شما میتونید 5 طبقه مسکونی رو پیلوت داشته باشید.سطح اشغالتون هم 60 درصده.تراکم هم که میشه سطح اشغال ضربدر تعدا طبقات که میشه 360 درصد.محل استقرار بناتون هم اگه بالارو شمال بگیریم میشه سمت شمال زمین.
(یه نکته ای روهم بازم بگم این اطلاعات تو دستور نقشه وجود داره ولی شما واسه مشاوره پروژه باید اینارو از قبل از دستور نقشه بدونید)

الان برای بدست آوردن سطح اشغالتون چند تا نکته رو باید بدونید:
1-مساحتتون طبق سند(اینجا ما برابر با وضع موجود میگیریم)
2-ابعاد اصلاحیتون که طبق اون میخواید پیشروی ها و سطح اشغال رو بدست بیارید.
بعد از اینکه اصلاحی زمینتون رو ترسیم کردید اولین کار بدست آوردن پیشرویه که تو پست بعدی روش کار میکنیم.

ببخشید پهنه رو بر چه اساسی R122 گرفتید؟پهنه از کجا تعیین میشه؟این دستور نقشه که تو پست 2 هم گذاشتید رو به معمار میدن ازش طراحی میخوان؟

F.A.R.Z.A.D

کاربر ممتاز
ببخشید پهنه رو بر چه اساسی R122 گرفتید؟پهنه از کجا تعیین میشه؟این دستور نقشه که تو پست 2 هم گذاشتید رو به معمار میدن ازش طراحی میخوان؟

نقشه های پهنه بندی رو شهرداری تهیه میکنه.معمولا هر سال تجدید نظزی هم روش میشه.در هرصورت تعیینش به ما ارتباط پیدا نمیکنه.
بله دستور نقشه رو میدن و با اطلاعات داخلش نقشه هارو میخوان.البته با ظوابط.
الان اتود اون نقشه ای که گذاشتم رو شروع کنیم؟بنظرم سایت شما رو بعد این کار بررسی کنیم چون سنگین تره.ولی میتونیم اتود اولیش رو روش بحث کنیم.

F.A.R.Z.A.D

کاربر ممتاز

فرض کنیم زمینی با مشخصاتمشاهده پیوست 179120 داریم .....

این زمینتون چون غناث هستش
به اندازه پلاک های مجاور بهتون پیشروی میدن.به همین دلیل من به طور فرضی پیشروی همسایه هارو مشخص کردم.

555555555.jpg

setareh266

عضو جدید
کاربر ممتاز
این زمینتون چون غناث هستش به اندازه پلاک های مجاور بهتون پیشروی میدن.به همین دلیل من به طور فرضی پیشروی همسایه هارو مشخص کردم. مشاهده پیوست 179178
ممنون از جوابتون دوستی جون....یعنی الان محدوده ای که اجازه طراحی داریم کجاست؟؟؟؟؟؟ من زمین شما رو پیدا نمیکنم منظورتون کدوم زمینه که میگید قبل از این کار کنیم؟؟

setareh266

عضو جدید
کاربر ممتاز
آخرین ویرایش:

F.A.R.Z.A.D

کاربر ممتاز
ممنون از جوابتون دوستی جون....یعنی الان محدوده ای که اجازه طراحی داریم کجاست؟؟؟؟؟؟ من زمین شما رو پیدا نمیکنم منظورتون کدوم زمینه که میگید قبل از این کار کنیم؟؟

محدوده طراحی رو که تو پست بعدی توضیح دادم.
همین زمینی که بعنوان دستور نقشه شماره 1 اطلاعاتشو آوردم.
محدوده طراحی تو اون دستور نقشه رو تو پست 42 نشون دادم:smile:

setareh266

عضو جدید
کاربر ممتاز

F.A.R.Z.A.D

کاربر ممتاز
قبل از اینکه سئوالم بیاد جواب دادین :D:redface:.....ممنون ..... حالا قضیه سخت تر شد چه جوری این شکل در اومد؟ :eek:

حالا یه حیاط قناص تو یه خونه قناس با یه زمین قناس شد .....قناس تو قناسه:biggrin:
:)سوالات رو پیش بینی میکنم:)

خب واسه همین گفتم اول اون زمین رو کار کنیم بعد بریم سراغ زمینای غناص(تو هر پست این کلمه رو یه جور مینویسم).چون معمولا این زمینا اصلاحی زیادی دارن.ولی طراحی تو این زمینا خیلی جالب و شیرینه برخلاف تصور همه.
حسنی که تو این محدوده طراحی وجود داره اینه که راحت میشه 4 واحد خیلی خوب در آورد بعلاوه این که چون عمق واحد ها کم میشه و همچنین واحد ها نورگیری دو طرفه خواهند داشت.

F.A.R.Z.A.D

کاربر ممتاز
باشه استاد اول این زمینو کار کنیم ....نفهمیدم این 60%+2 از کجا اومده؟

خب.
اولین کاری میکنیم پیشروی رو اضلاع طولی زمین رو حساب میکنیم.اندازه این پیشروی 60 درصد بعلاوه 2 متره.اگه تو دستور نقشه دقت کنید نوشته حداکثر پیشروی 2 متر.ایم 2 متری که گفته علاوه بر اون 60 درصد طوله.
60 درصد 27.2 متر رو حساب کردم که میشه 16.32........این عدد رو بعلاوه 2 متر میکنیم که میشه 18.32 متر

خب دو تا سوال:
1-مساحت این محدودمون میشه 18.32 * 10=183.2 ........ولی 60 درصد مساحت زمینمون میشه 163.2 متر........این مقدار اضافه رو باید چیکار کنیم؟
2-محل استقرار بنامون شرق زمین قرار گرفته،در صورتی که باید سمت غرب باشه......دلیلش چی میتونه باشه؟

setareh266

عضو جدید
کاربر ممتاز
خب.
اولین کاری میکنیم پیشروی رو اضلاع طولی زمین رو حساب میکنیم.اندازه این پیشروی 60 درصد بعلاوه 2 متره.اگه تو دستور نقشه دقت کنید نوشته حداکثر پیشروی 2 متر.ایم 2 متری که گفته علاوه بر اون 60 درصد طوله.
60 درصد 27.2 متر رو حساب کردم که میشه 16.32........این عدد رو بعلاوه 2 متر میکنیم که میشه 18.32 متر

خب دو تا سوال:
1-مساحت این محدودمون میشه 18.32 * 10=183.2 ........ولی 60 درصد مساحت زمینمون میشه 163.2 متر........این مقدار اضافه رو باید چیکار کنیم؟
2-محل استقرار بنامون شرق زمین قرار گرفته،در صورتی که باید سمت غرب باشه......دلیلش چی میتونه باشه؟

فک کنم برا این که از هر دو طرف بتونیم نور بگیریم......درسته؟

آخرین ویرایش:

F.A.R.Z.A.D

کاربر ممتاز

نه دلیلش این نیست.نور غرب که نور مزاحم حساب میشه.بعد اگه اینطوری باشه تو زمینای شمالی هم ما باید ساختمون رو سمت جنوب زمین قرار بدیم.
این احتمالا بخاطر وضعیت استقرار پلاک های مجاور بوده که قبلا ساخته شدن.چون تو حالت طبیعی و طبق طرح تفصیلی محل استقرار بنا سمت شمال (تو زمینای شمالی-جنوبی) و سمت غرب(تو زمینای غربی - شرقی) زمین باید باشه.
دقت کن محل استقرار بنارو دستور نقشه تایین کرده نه من.اسکن دستور نقششو گذاشتم تو تاپیک.

F.A.R.Z.A.D

کاربر ممتاز

سوال اولم رو هم که جواب ندادید:)

این سوالارو میپرسم واسه اینکه ظوابط رو یبار دیگه بخونید ببینید میتونید جوابش رو پیدا کنید.اینطوری زود مسلط میشید بهشون.منم خیلی از اینارو حفظ نیستم و قرار هم نیست حفظ باشیم.

جوابش اینه:

-احداث ساختمان در املاک زیر 200 متر مربع با رعایت 60 درصد طول بعلاوه 2 متر مساحت سند؛قبل از اصلاحی در باقیانده زمین و در حد تراکم مجاز بلامانع میباشد.

-ملک با مساحت بالای 200 متر مربع پیشروی 60 درصد بعلاوه 2متر به شرط ایجاد نورگیر با مساحت مازاد بر 60 درصد(به اندازه 2 متر پیشروی)مجاز میباشد.

F.A.R.Z.A.D

کاربر ممتاز
فک کردم خودتون جاشو مشخص کردین...:redface:...خوب استاد حالا مرحله بعد چیه ؟چیکار باید بکنیم؟و راستی این تراکم مجاز چیه؟:gol:

سلام.
نه دستور نقشه مشخص میکنه.
مرحله بعد محاسبه درز انقطاع و شروع اتودهای اولیست دیگه.
تراکم مجاز میشه درصد مساحتی که ما میتونیم داشته باشیم.دردص اشغال یک طبقه ضربدر تعداد طبقات مسکونی......اینجا میشه 300 درصد......یعنی 60 درصد ضربدر 6 طبقه.

arch 1 teh

عضو جدید
درود بر شما که اینقدر وقت شناس و منظم هستید در کارها و کرکسیون کردن و کمک به دوستان،من یکم درگیر کارام شدم ولی حتما تکالیف رو انجام میدم و از بحث های شما و دوستان استفاده میکنم،
مطمئن باشید این تایپک یکی از بحثهای خیلی مهم باشگاه میشه واسه مهندسین معماری که میخان وارد بازار کار بشن،و امیدوارم این تایپک هیچ وقت بسته نشه تا همه از نظرات مهندسین با تجربه ای مثل شما و بقیه مهندسین استفاده کنند،باز هم سپاس از اینکه وقت میزارید

setareh266

عضو جدید
کاربر ممتاز
1.JPGاین عکس از گوشه نقشه زیر زمین -2 یه ساختمان تجاری هست ...اونجا که دایره کشیدم چیه؟دتایل جزئیاتش به چه شکله؟

F.A.R.Z.A.D

کاربر ممتاز
درود بر شما که اینقدر وقت شناس و منظم هستید در کارها و کرکسیون کردن و کمک به دوستان،من یکم درگیر کارام شدم ولی حتما تکالیف رو انجام میدم و از بحث های شما و دوستان استفاده میکنم،
مطمئن باشید این تایپک یکی از بحثهای خیلی مهم باشگاه میشه واسه مهندسین معماری که میخان وارد بازار کار بشن،و امیدوارم این تایپک هیچ وقت بسته نشه تا همه از نظرات مهندسین با تجربه ای مثل شما و بقیه مهندسین استفاده کنند،باز هم سپاس از اینکه وقت میزارید

سلام.
خواهش میکنم.
یه زمانی خودم دنبال این مطالب تو نت میگشتم ولی چیزی پیدا نکردم.البته وبلاگهایی بودن که در مورد دستور نقشه مطلب گذاشته بودن ولی خیلی کلی گفته بودن.ولی ما با بررسی نمونه های مختلف و واقعی زودتر به نتیجه میرسیم.

F.A.R.Z.A.D

کاربر ممتاز
مشاهده پیوست 179417این عکس از گوشه نقشه زیر زمین -2 یه ساختمان تجاری هست ...اونجا که دایره کشیدم چیه؟دتایل جزئیاتش به چه شکله؟

سلام.
با توجه به هتچی که زده یا دیوار برشیه یا دیوار حائل(برای مقابله با فشار جابی خاک).......ولی بیشتر بنظر میرسه دیوار حائل باشه.نقشه های طبقات بالا رو هم باید ببینید.

افسانه صادقی

عضو جدید

سلام.
خواهش میکنم.
بله اصلا واسه اینکه به نقشه برسیم و کرکسیون کنیم تاپیک رو راه انداختیم.:gol:

سلام من تازه عضو این باشگاه شدم خیلی دوست دارم کارهارو به صورت اجرایی یاد بگیرم متاسفانه تئوری های دانشگاه اصلا به درد بازار کار نمیخوره و وقتی فارغ التحصیل میشی تازه باید شروع کنی به یاد گرفتن.
منم میتونم یه کار رو با شما کرکسیون کنم؟میخوام کاملا اجرایی طراحی کنم ولی بلد نیستم
ممنونم از لطفتون:smile:

آخرین ویرایش:

F.A.R.Z.A.D

کاربر ممتاز

سلام من تازه عضو این باشگاه شدم خیلی دوست دارم کارهارو به صورت اجرایی یاد بگیرم متاسفانه تئوری های دانشگاه اصلا به درد بازار کار نمیخوره و وقتی فارغ التحصیل میشی تازه باید شروع کنی به یاد گرفتن.
منم میتونم یه کار رو با شما کرکسیون کنم؟میخوام کاملا اجرایی طراحی کنم ولی بلد نیستم
ممنونم از لطفتون:smile:

سلام.
خوش اومدید:gol:
بله حتما.....هدف تاپیک هم همینه.
از همین دستور نقشه شماره یک شروع کنید:smile:

افسانه صادقی

عضو جدید
سلام من از اول همه رو بررسی و مطالعه کردم کی باید شروع کنیم به طراحی؟:w10:
یه سوال دارم اگه کاملا شفاف سازی بشه ممنون میشم تراکم مجاز میشه مساحت هر طبقه یا همه طبقات باهم؟
پس اون تراکمی که از شهرداری میخرند چیه؟

آخرین ویرایش:

F.A.R.Z.A.D

کاربر ممتاز
سلام من از اول همه رو بررسی و مطالعه کردم کی باید شروع کنیم به طراحی؟:w10:
یه سوال دارم اگه کاملا شفاف سازی بشه ممنون میشم تراکم مجاز میشه مساحت هر طبقه یا همه طبقات باهم؟
پس اون تراکمی که از شهرداری میخرند چیه؟
سلام.
هر وقت که دوست داشتید میتونید شروع کنید:)
قطعا اولین مسئله که وجود داره محل قرار گیری راه پله ست.شما از همکف و زیرزمین شروع میکنید(چون تامین پارکینگ مهمترین مسئله است)محل قرارگیری راه پله خیلی تاثیر میزاره تو تعداد پارکینگی که قراره تامین بشه.محل های مختلف رو باید در نظر بگیری.
علاوه بر نگاهی که به مسئله تامین پارکینگ دارید باید به این هم فکر کنید که معماری واحدهای مسکونیتون چطور میشه.پس در واقع به همه این موارد همزمان باید فکر کنید.آخر هم مسئله ستون گذاری که اون باید همزمان با این موارد پیش بره.نکنه ستون گذاری رو بزارید واسه آخر کار و مثلا 10 تا پارکینگ تامین کنید و شروع کنید به ستون گذاری و تازه متوجه بشید مثلا 2 واحد پارکینگتون حذف میشه.....
اینم بگم لازم نیست تو اولین اتودتون بهترین طرح رو هم ارائه بدید.....گام به گام پیش برید کم کم طرحتون در میاد.

تراکم مساحت نیست......تراکم یه درصده........
تراکم عبارت است از حداکثر درصد سطح اشغال یک طیقه(معمولا 60%) ضربدر تعداد طبقات مجاز.....مثلا اگه سطح اشغال 60 درصد باشه و تعداد طبقات مجاز مسکونی 5 طبقه باشه،تراکم میشه 300%.
ببینید ما یه تراکم پایه مالی داریم که تو شهرهای و مناطق مختلف متفاوته......مثلا تو تهران زیر محور بزرگراه همت تراکم پایه مالی 180% در نظر گرفته میشه.....معنی این تراکم پایه مالی اینه که مثلا اگه شما بخواید 3 طبقه (هر طبقه 60%)روی پیلوت داشته باشید ،هزینه این تراکم بصورت نرخ پایه محاسبه میشه......مثلا ممکنه بخاطر این 3 طبقه 20 میلیون ازتون بگیرن......ولی اگه تراکم بیشتری بخواید (البته تا تراکم مجاز پهنه) نرخ این تراکم بیشتر بصورت تساعدی حساب میشه......مثلا ممکنه بخاطر اون 2 طبقه بیشتر از تراکم پایه(تا 5 طبقه مثلا) مبلغی چند برابر اون 20 میلیون ازتون بگیرن.

کل بحث تراکم همینه.

آخرین ویرایش:

افسانه صادقی

عضو جدید
سلام صبح به خیر آقای مهندس:w30:
ممنونم از توضیحاتتون کاملا متوجه شدم
حالا توی اون نقشه زمینی که دادید درز انقطاع رو کم کردید؟