بورس کالا

onia$

دستیار مدیر تالار مدیریت
بازار فلزات پایه در انتظار تثبیت قیمت‌ها

روزنامه دنیای اقتصاد - شماره ۳۰۶۴ کد خبر: DEN-766263
گروه بورس کالا- سحر نمایشی: بازار فلزات پایه طی هفته گذشته با نوسان‌های مثبتی روبه‌رو بود، اما از سوی دیگر به دلیل تعطیلات ایام محرم در سه روز پایانی هفته، بازار این محصولات که پیشتر نیز تعطیلات خود را با کاهش معاملات آغاز کرده بود به روند کاهشی معاملات تن داد.

در همین حال از آنجا که بازار این محصولات با مشکلات فراوانی دست به گریبان است و هزینه‌های تولید به شدت افزایش یافته، تولید کنندگان قصد ارائه محصولات جدید با قیمت‌های پایین‌تر را ندارند، به گونه‌ای که به نظر می‌رسد فعالان این بازار برای اخذ تصمیمی جدی مبنی بر خرید یا فروش، در انتظار تثبیت قیمت‌ها و روند سایر بازارها هستند.
از سوی دیگر به دلیل رکود نسبتا زیادی که بازار فلزات را فرا گرفته است، بعید به نظر می‌رسد که نوسان‌های موقتی و روانی بازارهای ارز و قیمت‌های جهانی فلزات بتوانند وضعیت رکودی بازار را بهبود ببخشند؛ هرچند این روزها با توجه به پارامترهای تاثیر گذار، از افزایش نرخ فلزات پایه صحبت به میان می‌آید، اما در عمل شاهد کاهش نرخ این محصولات در بازار آزاد هستیم، آن هم کاهش قیمتی که از ابتدای سال جاری تا کنون بی سابقه بوده است.
به طور کلی باید گفت که از 5 سال گذشته تا‌کنون بازار فلزات پایه شاهد رکود معاملات و ریزش قیمت‌ها تا به این حد نبوده است؛ چرا که درست است در سال گذشته قیمت این محصولات نوسان‌های زیادی را تجربه کرد، اما قیمت‌ها هیچگاه به زیر نرخ واقعی محصولات نرسیده بود.
از سوی دیگر به دلیل کاهش شدید مبادلات، هنوز قیمت بازار مشخص نیست و فقط آن دسته از افرادی که نیازمند نقدینگی هستند، اقدام به عرضه محصولات خود می‌کنند. همه منتظر نتایج قطعی مذاکرات بین ایران و گروه 1+5 هستند تا پس از مشخص شدن آن وضعیت معاملات به حالت عادی باز گردد. به این ترتیب پیش‌بینی می‌شود که طی هفته آینده یعنی تا قبل از مشخص شدن نتایج مذاکرات، روند کاهشی قیمت‌ها ادامه داشته باشد. بنابراین در هفته‌های آینده چندان رشدی برای این بازار متصور نیست؛ هرچند کاهش بیش از این هم در معاملات واقعی بازار فلزات قابل قبول نیست.
به این ترتیب در خصوص وضعیت قیمت‌ها طی روزهای آینده در بازار داخل باید منتظر ماند و دید که سقوط بهای جهانی فلزات و نرخ ارز پس از نتایج مذاکرات تا چه حدی و با چه شتابی در بازار داخل تاثیر خواهد گذاشت و در نهایت این تاثیر منجر به چه اصلاحی در قیمت‌‌ها خواهد شد. اگر چنانچه بهای ارز در برابر اخبار مثبت و سقوط قیمت‌ها مقاومت نشان دهد، احتمال آنکه قیمت فلزات پایه نیز ظرف روزهای آینده تثبیت یا حتی تقویت شود وجود دارد؛ اما اگر بهای نرخ ارز نیز همراه با سقوط قیمت‌ها ریزشی باشد، تغییری بر روند بازار حاصل نخواهد‌شد.
 

onia$

دستیار مدیر تالار مدیریت
[h=1]چرا باید در بازار آتی سکه بمانیم؟[/h] روزنامه دنیای اقتصاد - شماره ۳۰۶۴ کد خبر: DEN-766238
گروه بورس کالا – طیبه شهبازی: آنچه که از اتفاقات این روزهای بازارهای طلا و ارز داخلی برمی آید همچنان مسیر تحولات طلای جهانی است که به بازارهای داخلی جهت می‌دهد و حداقل در یک ماه اخیر به شدت این بازارها را از خود متاثر کرده است.
آنچه اکنون کارشناسان و سرمایه گذاران داخلی با توجه به روند تغییرات اونس طلا پیش‌بینی می‌کنند، ادامه ریزش‌ها حداقل به میزان محدود است که بازارهای طلایی تهران را باز هم دنباله‌رو خود خواهد کرد.
این در شرایطی است که از بهای سکه‌های طلای بازار نقدی به میزانی کاسته شده که مدتی است با حباب منفی قیمت دست و پنجه نرم می‌کنند. به عبارت دیگر، ریزش شدیدتر بهای جهانی فلز زرد - در صورتی که شاهد نوسانات شدید قیمتی از سوی دلار در جهت افزایش بها در بازار داخلی نباشیم - به حباب منفی سکه دامن خواهد زد و این مساله رکود را در بازارهای طلا و سکه شدت خواهد بخشید، مگر اینکه در چنین زمانی خریداران با حجم بالایی وارد بازار شوند و سکه را از سقوط قیمت باز دارند.


آنچه که در هفته گذشته بر سکه نقدی گذشت، ریزش شدید قیمت در اولین روز هفته به دو دلیل بود؛ از یک سو افت شدید قیمت طلای جهانی و از سوی دیگر نتایج مثبت حاصل از مذاکرات روزهای پنج شنبه و جمعه (16 و 17 آبان) در ژنو، توانست بازار راکد و خاموش دلار و سکه را بیدار کرده و وادار به ریزش‌های شدید قیمتی کند. در این روز در شروع معاملات بازار نقدی سکه، از بهای سکه‌های تمام بهار طرح جدید و قدیم کمتر از 30 هزار تومان کاسته شد و سکه‌های نیم و ربع هم کاهش قیمت 13 و 11 هزار تومانی را تجربه کردند. این روند کاهشی همراه با نوسانات فراوان همچنان ادامه پیدا کرد؛ اما در این میان دلار بازار آزاد نیز که هفته‌های آرام و با ثباتی را عمدتا در محدوده قیمتی 3005 تا 3015 تومان سپری کرده بود، در آغاز هفته و متاثر از خبرهای خوش و امیدوارکننده، وارد کانال 1200 تومانی شد و به ریزش بهای سکه دامن زد.
حال نوبت بازار آتی سکه‌های طلا بود تا با نگاهی به اوضاع و احوال دلار و سکه نقدی، روز معاملاتی خود را آغاز کند. این بازار در آغاز معاملات خود از بهای تمام سررسیدها به جز سکه اسفند، کمتر از
3 درصد کاست.
روز شنبه آتی سکه میهمان جدیدی داشت که سررسیدهای جاری آن را به پنج عدد افزایش می‌داد. سکه سررسید اسفندماه از این روز وارد بازار آتی شد تا معامله‌گران فرصت انتقال موقعیت‌های خود از سررسیدهای نزدیک به دور را به مدت یک هفته تا خداحافظی سکه آبان از این بازار، داشته باشند. قرار است فردا آخرین روز معاملاتی سکه سررسید آبان باشد و پس از آن دوباره تعداد سررسیدهای جاری بازار آتی، به چهار سررسید خواهد رسید. ﻓﺮآﻳﻨﺪ ﺗﺤﻮﻳﻞ در ﻗﺮارداد آتی ﺳﻜﻪ آﺑﺎن در روزﻫﺎی 27 و 26 آﺑﺎن 1392 ﻣﻄﺎﺑﻖ ﺿﻮاﺑﻂ اعلام شده در سایت بورس کالای ایران اﻧﺠﺎم ﺧﻮاﻫﺪ شد؛ ﻟﺬا ﻛﻠﻴﻪ ﻣﺸـﺘﺮﻳﺎن ﻓﺮوﺷﻨﺪه و ﺧﺮﻳﺪار دارای ﻣﻮﻗﻌﻴﺖ ﺗﻌﻬﺪی ﺑﺎز، ﻣﻮﻇﻔﻨﺪ ﺟﻬﺖ ﺗﺤﻮﻳﻞ ﺳﻜﻪ ﺧﻮد از طریق شعب منتخب بانک سامان (اعلام شده در سایت بورس کالا) اﻗﺪام کنند.
با وجود اینکه آغاز هفته گذشته برای بازارهای ارز و سکه با ریزش‌های چشمگیری به نسبت یک ماه اخیر همراه بود، اما نتوانست خریداران را به میزان قابل توجهی وارد بازار کند چراکه هنوز خبرهای تکمیلی از مذاکرات ژنو در راه بود و این امید وجود داشت که این ریزش‌ها در روزهای آتی تداوم داشته باشد و بتوان خرید را در قیمت‌های پایین تری صورت داد. در همین شرایط، روز شنبه گذشته که مذاکرات سه جانبه ایران، آمریکا و اتحادیه اروپا از حدود ظهر آغاز شد، سیگنال‌های ضدونقیضی از این نشست در خبرگزاری‌های مختلف منتشر می‌شد که موجب می‌شد بازار نقدی و آتی سکه نوسانات فراوانی را تجربه کنند. اما در عین حال سررسیدهای آتی سکه، همچنان دامنه محدودی را برای نوسان قیمت انتخاب کرده بودند و تنها در محدوده کمتر از سه درصد نوسان می‌کردند. به همین دلیل به اعتقاد برخی تحلیلگران واکنش روز شنبه این بازار و ریزش نسبتا شدید قیمتی آن (کمتر از 30 هزار تومان) با نگاه این بازار به روند اونس طلا روی داده و ارتباطی با رویدادهای ژنو نداشته است. این در حالی بود که بازار نقدی روز شنبه شاهد تغییرات قیمتی فراوانی بود. اما ورق در روز یکشنبه به گونه‌ای برگشت که نشان می‌داد بازار روز شنبه قطعا از نتیجه مذاکرات نیز متاثر بوده است.
روز یکشنبه نه تنها خبری از ریزش شدید قیمتی نبود بلکه بر بهای دلار و سکه افزوده هم شد. وقتی صبح روز یکشنبه مذاکرات هسته‌ای ایران و قدرت‌های جهانی بدون دستیابی به توافق پایان یافت، عکس العمل بازار طلا و سکه تهران، افزایش بها در شرایطی بود که اونس طلا روی قیمت 1288 دلار در پایان معاملات روز جمعه، ثابت مانده بود.
بازگشت معاملات آتی سکه به روال چند هفته اخیر در روز یکشنبه نشان داد که تمایل بازار تا زمانی که موفق به پیدا کردن مسیر اصلی خود شود، همچنان به کاهش نوسانات قیمتی و افت خرید و فروش‌ها است. به هر حال به نظر نمی‌رسد حداقل تا فرارسیدن موعد نشست بعدی با 6 قدرت جهانی، بازارهای ارز، سکه و طلای داخلی باز هم به غیر از تغییرات اونس طلا، به سیگنال دیگری واکنش مشخص نشان دهند. آنچه که به نظر می‌رسید در روزهای پیش رو بر بازارهای ارز و طلای داخلی اثرگذار باشد، علاوه بر اونس طلا و مذاکرات پیش رو در 20 نوامبر، تغییر نرخ سود سپرده‌های بانکی بود که قرار بود در جلسه مورخ 28 آبان شورای پول و اعتبار بررسی شود و انتظار می‌رفت این بار نتیجه این بررسی بازارها را نوسانی کند اما در چنین شرایطی روز سه‌شنبه گذشته، شورای پول و اعتبار پس از پایان آخرین جلسه خود بر تداوم نرخ‌های فعلی سود بانکی، تاکید کرد. در این جلسه شورا ضمن تاکید بر لزوم مهار تورم، با هدف ثبات بخشی به اقتصاد و احیای رشد اقتصادی در کشور، مقرر شد وضعیت کنونی نرخ‌های سود بانکی ادامه یابد. به این ترتیب به نظر نمی‌رسد در جلسه 28 آبان تصمیمی پیرامون نرخ سود سپرده‌های بانکی اتخاذ شود و بنابراین موجبات نوسانی شدن بازار را هم فراهم نخواهد کرد. پیرامون اتفاقات بازار آتی سکه، از اوایل مهرماه تاکنون نمودار تغییرات قیمتی روزانه سررسیدهای جاری آتی سکه تبدیل به خط صافی شده که نشان از نبود نوسان در بازاری راکد و خاموش داد، چراکه حجم داد و ستدها نیز به شدت کاهش داشته و رغبتی در معامله‌گران برای حضور فعال در این بازار دیده نمی‌شود. بازار نقدی سکه نیز همین وضعیت را دارا است و به گفته رییس اتحادیه کشوری طلا و جواهر، حجم خرید و فروش در این بازار نیز به شدت افت کرده است و نگاه مردم به طلا به عنوان کالایی برای سرمایه گذاری، از بین رفته است.
این مساله در کنار پیش‌بینی‌های کاهشی از روند قیمتی اونس طلا، فعالیت کنونی آتی سکه را زیر سوال می‌برد چراکه این بازار در شرایطی شکل گرفت که روند قیمت‌ها به گونه‌ای صعودی شده بود که نیاز به بازاری برای کنترل این افزایش بی رویه قیمت احساس می‌شد و حالا سوال اینجا است که با شرایط فعلی آیا تداوم فعالیت آتی سکه به نظر منطقی می‌رسد؟ یکی از مزایایی که برای بازار آتی برشمرده‌اند و بازار نقدی فاقد آن است، امکان نوسان‌گیری در شرایط منفی و نزولی است؛ یعنی در بازار آتی امکان فروش سکه، بدون در اختیار داشتن آن وجود دارد. یکی از استراتژی‌هایی که در شرایط کاهشی می‌توان اتخاذ کرد، ایجاد موقعیت فروش در سررسیدی است که انتظار کاهش نرخ آن را داریم تا در زمان پیش‌بینی افزایش بها، با خرید همان سررسید از اختلاف قیمتی ایجاد شده در آینده، سود ببریم؛ اما در شرایط فعلی که پیش‌بینی برای بالا رفتن بهای سکه نقدی وجود ندارد، خریداری هم وارد این بازار نمی‌شود تا به افزایش حجم معاملات کمک کند. حجم قراردادهای معامله شده در دوشنبه هفته گذشته در مجموع سررسیدهای این بازار به 1976 قرارداد برای چهار سررسید رسید. روز گذشته در معاملات بازارهای جهانی باز هم از بهای طلا کاسته شد و در کمترین قیمت – تا لحظه تنظیم این گزارش – به 1281 دلار هم رسید و به این ترتیب نشان داد که اظهارات خانم یلن هم تاثیری بسیار کوتاه‌مدت بر این بازار داشته است. به این ترتیب در حالی که بهای دلار همچنان بدون نوسان است و جهتی به سکه‌های نقدی و آتی نمی‌دهد و از سوی دیگر پارامتر خاصی که فعلا بازارها را هیجانی کند به چشم نمی‌خورد، برای امروز تغییرات قیمتی در جهت افزایش بها در بازار سکه مورد انتظار نیست.


اظهارات «یلن» هم نتوانست طلا را به کانال 1300 دلاری بازگرداند
گروه بورس کالا – روند نزولی قیمت طلا در بازارهای بین‌المللی، روز جمعه (17 آبان) با انتشار گزارش وزارت کار آمریکا پیرامون ایجاد فرصت‌های شغلی جدید و در کنار آن افزایش رشد اقتصادی ایالات متحده در سه ماهه سوم امسال، وارد کانال جدیدی شد.
در این روز بازار طلا شاهد سقوط قیمتی شدیدی بود که باعث شد بهای این فلز در کمترین سطح، به 1282 دلار در هر اونس رسیده و در نهایت هم بر بهای 1288 دلار ثابت شود؛ یعنی ریزش 12 دلاری به نسبت قیمت ثبت شده در پایان معاملات روز پنج‌شنبه برای این فلز. بر اساس گزارش وزارت کار این کشور، اقتصاد ایالات متحده طی ماه اکتبر، 204 هزار فرصت شغلی جدید ایجاد کرده - که بسیار بیشتر از پیش‌بینی‌ها بود - که این مساله نشانگر بهبود نسبی وضعیت اشتغال بوده و گمانه‌زنی‌ها در خصوص متوقف شدن محرک پولی 85 میلیارد دلاری فدرال رزرو را افزایش داد. با از سرگیری معاملات طلا در بازارهای بین المللی در دوشنبه گذشته، باز هم از قیمت جهانی طلا کاسته شد به نحوی که در کمترین بها وارد سطح 1270 دلاری هم شد و در نهایت در پایان معاملات این روز رقم 1282 دلار در هر اونس را به ثبت رساند.


از سوی دیگر، تصمیم بانک مرکزی اروپا در کاهش نرخ بهره نیز از دیگر دلایل این افت قیمت بود که روز دوشنبه بسیار شدت گرفت. گرچه آمارهای اخیر از بهبود وضعیت اقتصادی آمریکا حکایت داشتند، اما بسیاری از تحلیلگران بر این باورند که هنوز تا دستیابی به اهداف نرخ تورم و اشتغال فاصله زیاد است و احتمالا در آخرین نشست امسال بانک مرکزی آمریکا، تصمیم بر این خواهد شد تا خرید اوراق قرضه به میزان فعلی تداوم یابد، چراکه فدرال رزرو نباید برای متوقف کردن محرک پولی، تنها به آمارهای یک ماهه توجه کند. اما با این وجود بسیاری از سرمایه گذاران همچنان بر موضع خود مبنی بر اینکه بانک مرکزی آمریکا به دلیل بهبود اوضاع اقتصادی از میزان خرید اوراق قرضه خواهد کاست، پابرجا هستند و این موضع قوی موجبات نزول قیمت طلا را فراهم کرده است. قیمت طلا تا سه شنبه گذشته، با افت شدیدی روبرو شد که علت اصلی آن همان انتشار آمارهای مثبت نسبت به عملکرد اقتصادی آمریکا و کاهش نرخ بهره بانکی اروپا بود. جانت یلن نامزد پیشنهادی اوباما برای احراز پست ریاست فدرال رزرو، روز پنج شنبه، پیش از نشست سنای آمریکا برای بررسی صلاحیت پست پیشنهادی، تاکید کرد که عملکرد بازار کار آمریکا بسیار کمتر از حد انتظار بوده است و در شرایط کنونی باید به اجرای سیاست‌های محرک پولی با هدف حمایت از رشد و رونق اقتصادی
ادامه داد. همین اظهارنظر - که البته اصلا از سوی وی دور از انتظار نبود - موجب شد تا روز پنج‌شنبه، برای دومین روز متوالی بر بهای فلز زرد در بازارهای جهانی افزوده شود.
با این وجود این افزایش قیمت نتوانست بهای این فلز را حتی به 1290 دلار در پایان معاملات این روز نزدیک کند و نهایت اونس طلا با قیمت 1287 دلار از بازار خداحافظی کرد. در همین حال تجزیه و تحلیل آماری کارشناسان اقتصادی بلومبرگ نشان می‌دهد که روند صعودی واردات و خرید طلا از سوی بانک مرکزی چین موجب خواهد شد تا این کشور طی 10 سال آینده ذخایر خود را به سطح ذخایر طلای آمریکا برساند. به اعتقاد کارشناسان اقتصادی بازار طلای جهان در حال انتقال از غرب به کشورهای شرقی به خصوص چین و هند است و این مساله دورنمای حفظ ارزش طلا برای بلند مدت را تقویت می‌کند. با این وجود تحلیلگرانی هم هستند که معتقد به کاهش بهای طلا در کوتاه‌مدت‌اند. به باور این گروه، کاهش قیمت طلا به مرز 1270 دلار در هر اونس نشان می‌دهد که روند نزولی قیمت این فلز گرانبها ادامه خواهد یافت و به زودی شاهد قیمت 1000 دلار برای طلا خواهیم بود. یکی از دلایل این دسته از تحلیلگران برای ادعای خود این است که ادامه روند نزولی قیمت طلا در شرایطی رخ داده است که تقاضای طلا در بازار هند - بزرگ ترین بازار طلای جهان - با کاهش چشمگیری روبه‌رو‌ شده و همچنین امیدواری‌ها نسبت به بهبود وضعیت اقتصادی آمریکا موجب افزایش ارزش دلار شده است.

 

onia$

دستیار مدیر تالار مدیریت
جهت‌گیری سیاست‌های پولی بانک مرکزی آمریکا چیست؟

[h=1]بررسی علل نوسان اخیر قیمت جهانی مس[/h] روزنامه دنیای اقتصاد - شماره ۳۰۶۴ کد خبر: DEN-766264
جهان‌سهم _ روز پنجشنبه قیمت مس با 3/2 درصد کاهش به ۷ هزار دلار به ازاي هر تن رسید كه این بالاترین کاهش در ۴ ماه اخیر است. اما روز جمعه قیمت فلز سرخ رشد کرده و بخشی از کاهش آن جبران شد. در این بین سخنان ژانت یلن، معاون بن برنانکه، رییس بانک مرکزی آمریکا که قرار است در ماه ژانویه جانشین وی شود، جهت گیری آینده سیاست‌های پولی بانک مرکزی آمریکا را نشان داد.

در روزهای اخیر به دلیل انتشار خبرهای مختلف درباره وضعیت اقتصاد آمریکا، چین و منطقه یورو، نوسان قیمت مس شدید بوده است. در آمریکا طی هفته گذشته خبرها از شاخص‌های اقتصادی مثبت بودند؛ به‌ویژه گزارش روز جمعه وزارت کار این کشور نشان داد کارفرماها در بخش غیرکشاورزی این کشور در ماه اکتبر 204 هزار فرصت شغلی ایجاد کرده‌اند که بسیار بالاتر از انتظار اقتصاددان‌ها بوده است.
این خبرها باعث شد احتمال محدود شدن زودهنگام سیاست‌های انبساطی بانک مرکزی افزایش یابد و ارزش دلار رشد کند؛ عاملی که سبب شد از ابتدای هفته روند کاهش قیمت مس آغاز شود. از سوی دیگر روز سه شنبه دنیس لاکهارت، رییس فدرال رزرو ایالت آتلانتا گفت، احتمال آغاز بحث درباره کاهش خرید اوراق قرضه دولت در ماه دسامبر وجود دارد.
اما یک عامل دیگر کاهش شدید قیمت مس، انتشار گزارش افزایش تولید مس در چین، بزرگ‌ترین مصرف‌کننده اين فلز در جهان است. در ماه اکتبر تولید مس تصفیه شده در این کشور با 23 درصد افزایش به 637 هزار تن رسیده است.
اما در منطقه یورو، روز چهارشنبه اعلام شد تولید صنعتی در ماه سپتامبر نسبت به آگوست 5/0 درصد کاهش یافته است. افول تولید صنعتی و اقدام احتمالی بانک مرکزی اروپا برای حمایت از رونق اقتصادی و مبارزه با کاهش نرخ تورم دو عامل فشار بر قیمت مس هستند. کاهش تولید صنعتی از تقاضا برای مس می‌کاهد و اقدام احتمالی بانک مرکزی اروپا به کاهش ارزش یورو منجر شده است.
در این میان برخی تحلیلگران با اشاره به کاهش مداوم ذخیره مس در انبارهای تحت نظارت بورس لندن و نیز رشد مناسب اقتصاد چین معتقدند به‌زودی کاهش اخیر قیمت مس جبران خواهد شد. اما نباید انتظار داشت قیمت‌ها رشدی قابل ‌ملاحظه داشته باشند، زیرا عرضه در حال افزایش است و رشد تقاضا خیلی بالا نخواهد بود.
روز جمعه قیمت مس رشد نسبی داشت، زیرا ژانت یلن، در سخنانی گفته است: «عملکرد اقتصاد و بازار کار بسیار پایین‌تر از ظرفیت خود است و تا وقتی شرایط به میزانی قابل‌ملاحظه بهتر نشود، بانک مرکزی نمی‌تواند حمایت از اقتصاد را محدود کند. بهبود شرایط اقتصادی مطمئن‌ترین راه بازگشت سیاست‌های پولی بانک مرکزی به وضعیت طبیعی است.» این سخنان نشان می‌دهد سیاست‌های انبساطی به زودی محدود نخواهد شد.
نمودار ذيل، تغییرات قیمت مس را در یک ماه اخیر نشان داده شده است:
 

onia$

دستیار مدیر تالار مدیریت
بازار آهن دستخوش ابهام و امیدواری

DEN-766265

گروه بورس کالا- حدیث موسوی: هفته گذشته همچون هفته‌های ماقبل، بازار آهن دستخوش رکود تقاضا و کاهش نسبی در سطح قیمت‌ها بود.

البته اوج این کاهش قیمت در روز شنبه مشهودتر از روزهای دیگر هفته بود؛ چرا که با انتشار اخبار مثبت از مذاکرات هسته‌ای ژنو و تصور قریب‌الوقوع بودن دستیابی به یک متن تفاهم‌نامه مشترک بین ایران و گروه 1+5، نه تنها بازار طلا در سراشیبی سقوط تازه‌ای قرار گرفت، بلکه بازار ارز نیز از جمله دلار پس از تجربه مدتی تثبیت در کانال 3000 تومانی بار دیگر وارد محدوده 2900 تومانی شد. از اینرو بازار آهن نیز که خود از قبل به دلیل رکود تقاضا انگیزه لازم را برای کاهش نرخ داشت با این بهانه ریزش دوباره‌ای را به ثبت رساند. البته در این میان کاهش قیمت شمش‌های وارداتی به کشور نیز قابل توجه بود؛ چراکه روز شنبه بیلت‌های وارداتی روس و ترک به ترتیب با افت 20 و 10 تومانی در هر کیلو روبه‌رو شدند.
یکشنبه، اما کمی از التهاب موجود در بازارهای موازی کاسته شد، هرچند این عامل دیگر توان لازم را برای اثرگذاری در بازار مقاطع و مثبت كردن آن نداشت. به این ترتیب در این روز نه تنها انواع شاخه‌های تیرآهن بلکه میلگردهای موجود در بازار نیز که مدتی بود ثبات قیمت را تجربه می‌کردند، با ریزش مجدد قیمت‌ها روبه‌رو شدند و این روند را تا روز سه‌شنبه و در واقع تا یک روز مانده به تعطیلات مربوط به عزاداری تاسوعا و عاشورا ادامه دادند.
به گفته یکی از فعالان بازار، افزایش قیمت‌ آهن‌آلات در شرایط تورمی تا جایی ارزنده است که واردات را توجیه‌پذیر نکند و کاهش آن در وضعیت رکودی تا آن سطح مناسب است که صادرات را به عنوان تنها راه برای جلوگیری از تداوم ریزش قیمت‌ها، به تولیدکننده‌ها و تجار پیشنهاد ندهد. بنابراین در شرایط فعلی که تلاش‌های فراوانی برای آزادسازی کامل صادرات فولاد برای سامان دادن به بازار نیمه جان آهن صورت گرفته به نظر نمی‌رسد روند کاهشی قیمت‌ها تا بيش از اتمام فصل پاييز طول بکشد؛ چرا که پیش‌بینی می‌شود با بهبود خریدهای سلف از بورس کالا که زمان تحویل آنها اسفندماه است و افزایش معاملات بازاری به منظور دپو کردن در انبار و از سوی دیگر تسریع در روند صادرات محصولات فولادی، مقاطع به رغم چند ماه کاهش قیمت، از حدود دو ماه آتی رنگ ثبات یا حتی نوسانات محدود افزایشی را به خود خواهند دید.
هفته‌ای گرم و سرد برای رینگ فولاد!
روند نزولی قیمت‌ها و حجم پایین معاملات در بازار آزاد در حالی است که تالار صنعتی بورس کالا برای دادوستد عرضه‌های فولادی حالتی دوگانه داشت؛ چرا که روزهای یکشنبه تا سه‌شنبه هفته گذشته که رینگ فولاد میزبان فولادسازان خصوصی و دولتی بود، سلف سبدمیلگردهای عرضه شده با قیمت پایه 1710 تومان با سردی خریداران روبه‌رو شدند، اما ورق‌های فولاد مبارکه و مواد اولیه‌ای همچون شمش و تختال فولاد خوزستان، استقبال نسبتا خوبی را از سوی معامله‌گران تجربه کردند.
به گفته یکی از کارگزاران، معاملات فولاد در هفته آینده نیز چندان متفاوت و پررونق‌تر از هفته گذشته نخواهد بود، زیرا در تاریخ چهارشنبه، 29 آبان ماه دوباره مذاکرات هسته‌ای ایران و غرب برگزار خواهد شد که از چند روز مانده به آن، با بالا گرفتن گمانه‌زنی‌های گوناگون راجع به نتایج احتمالی، خریداران ترجیح می‌دهند از بازار و بورس کالا عقب ‌بکشند و معاملات خود را به پس از اعلام نتايج آن موکول کنند.
پیش‌بینی رونق معاملات آهن از ابتدای 2014
از سوی دیگر در حالی‌که تا پایان فصل پاییز تمامی فاکتورهای موجود در بازار کماکان حاکی از رکود تقاضا و کاهش سطح عمومی قیمت آهن‌آلات هستند، نشانه‌هایي وجود دارد مبنی بر اینکه از ابتدای سال آینده میلادی، معاملات فولاد در داخل و خارج از کشور با رونق و بهبود نسبی مواجه خواهند شد. کارشناسان بازار معتقدند: در بازار داخل، به واسطه تامین اعتبارات عمرانی و کلید خوردن پروژه‌های مسکونی جدید و در بازارهای جهانی نیز به دلیل ارائه آمارهای مثبت از اقتصاد آمریکا و اروپا، پیش‌بینی غالب این است که شاهد تسریع در روند مبادلات محصولات فولادی از ابتدای سال 2014 باشيم.
 

onia$

دستیار مدیر تالار مدیریت
[h=1]طرح الكترود گرافیتی توسط بلژیكی‌ها راه‌اندازی می‌شود[/h] روزنامه دنیای اقتصاد - شماره ۳۰۶۴ کد خبر: DEN-766266
طرح تولید الكترود گرافیتی كه عملیات اجرایی آن در 7سال اخیر دچار وقفه شده بود توسط یك شركت بلژیكی راه‌اندازی خواهد شد.

به گزارش روابط عمومی سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران(ایمیدرو)، این طرح كه با ظرفیت تولید 30 هزار تن در سال هدف گذاری شده به تازگی با حمایت‌های این سازمان دوباره عملیات اجرایی را آغاز كرده است.
پیمانكار بلژیكی این پروژه در جلسه مشتركی با رییس هیات عامل ایمیدرو و مجری طرح فوق، اظهار كرد: با توجه به توان فنی و مهندسی كه در اختیار داریم قادر به تكمیل فاز نخست این كارخانه طی 7 ماه آینده هستیم.
در این جلسه مهدی كرباسیان از پرداخت بخش دوم مطالبات شركت بلژیكی خبر داد و همچنین به اهمیت راه‌اندازی كارخانه الكترود گرافیتی اشاره كرد و گفت: ایمیدرو در تلاش است كه طرح‌های در دست اجرا را با سرعت بیشتری به پیش برد و به همین دلیل آمادگی دارد كلیه مشكلات موجود را به سرعت برطرف كند.
در ادامه جلسه نيزمجری طرح الكترود گرافیتی اظهار كرد:‌ در حال حاضر مشكل خاصی برای ادامه همكاری تا مرحله نهایی وجود ندارد و‌ هم اینك در حال انتقال تجهیزات كارخانه به داخل كشور هستیم.
طرح 30 هزار تنی الكترود گرافیتی از زمان امضای قرارداد در سال 1383 به دلایل مختلفی شاهد پیشرفت قابل ملاحظه‌ای در بخش فنی نبوده و تنها بخش ساختمانی و اداری آن فعال شده است. از سوی دیگر به‌رغم سابقه 40 ساله تولید فولاد در ایران، تاكنون موفقیتی برای از بین بردن وابستگی این صنعت به الكترود گرافیتی حاصل نشده است. الكترود گرافیتی قطعه‌ای است كه برای انتقال جریان بالای برق به كوره‌های قوس الكتریكی
به منظور ذوب شارژ فلزات استفاده می‌شود.
شركت‌های فولادی به روش قوس الكتریكی مصرف‌كننده این كالا هستند، اما كل نیاز كشور به این قطعه استراتژیك از خارج كشور وارد می‌شود. پیشتر تلاش‌هایی از سوی بخش خصوصی برای تولید الكترود گرافیتی صورت گرفته، اما از كیفیت لازم برای كاربرد در كوره قوس الكتریكی برخوردار نبوده است.
 

onia$

دستیار مدیر تالار مدیریت
وزير صنعت،معدن و تجارت:

[h=1]واگذاری شرکت‌های ایمیدرو به مدت دو سال متوقف شود[/h] روزنامه دنیای اقتصاد - شماره ۳۰۶۴ کد خبر: DEN-766267
درخواست توقف واگذاری سهام شرکت‌های سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران (ایمیدرو) ارائه شد. به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، به تازگی وزیر صنعت، معدن و تجارت طی نامه‌ای از معاون اول رییس‌جمهوری درخواست کرده است که روند واگذاری سهام شرکت‌های تحت پوشش ایمیدرو متوقف شود. محمدرضا نعمت‌زاده از جهانگیری خواسته است به سبب اینکه در سال‌های اخیر حجم بالایی از واگذاری‌ها، غیرکارشناسی بوده و جایگاه حقوق دولتی نیز شفاف نبوده، برای مدت دو سال برنامه واگذاری در این حوزه مسکوت بماند.
یکی از مهم‌ترین دلایلی که در هفته‌های اخیر از سوی وزیر صنعت، معدن و تجارت و همچنین رییس هیات عامل ایمیدرو مطرح شده، این است که بازوهای اجرایی بخش معدن و صنایع معدنی که وظیفه‌ای توسعه‌ای در این حوزه‌ها داشته‌اند در دولت قبل به بخش‌های غیرتخصصی واگذار شده‌اند.
این در شرایطی است که برخی از شرکت‌های این مجموعه کارکرد ملی و بین‌المللی دارند و در راستای اهداف برنامه پنجم توسعه و افق ۱۴۰۴ رسالت توسعه در کشور را برعهده گرفته‌اند. از سوی دیگر فروش ساختمان شرکت ملی فولاد، واگذاری صندوق بیمه فعالیت‌های معدنی و حتی فروختن سهام مدیریتی ایمیدرو در حالی انجام شده که مبالغ حاصل از این واگذاری‌ها نیز در اختیار این شرکت مادر تخصصی قرار نگرفته است. از همین رو منابع مالی برای اجرای پروژه‌های ملی باقی نمانده است.
این امر همچنین سبب تاخیر در اجرای طرح‌ها و تعویق در راه‌اندازی طرح‌های بخش معدن و صنایع معدنی شده که مهم‌ترین نتایج چنین امری برای اقتصاد کشور، از دست رفتن فرصت‌های ایجاد اشتغال و درآمدزایی بوده است. پیش از این در اخبار اعلام شده بود که ارزش واگذاری شرکت‌های تابعه ایمیدرو در سال‌های اخیر به ۱۸ هزار میلیارد و ۵۰۰ میلیون تومان رسیده است، در حالی که براساس قوانین بودجه سال‌های میانی دهه ۸۰ قرار بود ۷۰ درصد از مبالغ واگذاری صرف اهداف توسعه‌ای بخش معدن و صنایع معدنی در کشور شود.
این میزان در سال‌های اخیر به ۳۰ درصد تنزل یافت، در حالی که همان ارقام پایین نیز به توسعه این بخش اختصاص نیافت. گفته می‌شود برخی دیگر از ابعاد موضوع مسکوت ماندن واگذاری‌ها نیز از سوی وزارت امور اقتصادی و دارایی در حال پیگیری است. از سوی دیگر قرار است پس از ایجاد زیرساخت‌ها و امکانات لازم برای واگذاری و نیز شفاف شدن جایگاه حقوق دولتی و نحوه انتفاع دولت، اقدام به واگذاری شرکت‌های این بخش شود. چندی پیش نیز مهدی کرباسیان، ريیس ایمیدرو در نشستی گفته بود که متاسفانه ایمیدرو طی چند سال اخیر با مشکلات زیادی مواجه شده است. از جمله این‌که در اسفند سال قبل و در دولت دهم طی کمتر از یک ساعت 18 هزار و 500 میلیارد تومان از اموال این سازمان به طور ناگهانی واگذار شد. این اموال به سازمان‌هایی بابت رد دیون واگذار شده که خودشان مشکل مالی دارند و به این ترتیب پروژه‌های معدنی و صنایع معدنی کشور در خطر تعطیلی قرار گرفته‌اند.
 

onia$

دستیار مدیر تالار مدیریت
رویکرد جدید بورس کالای ایران

[h=1]تغییر ساعت معاملات آتی سکه[/h] روزنامه دنیای اقتصاد - شماره ۳۰۶۶ کد خبر: DEN-766795

گروه بورس کالا – طیبه شهبازی: بالاخره انتظار معامله‌گران و کارگزاران آتی سکه به نتیجه رسید و بورس کالای ایران تصمیم گرفت تا در ساعت معاملاتی بازار آتی سکه تغییراتی ایجاد کند.

از سال 1387 که آتی سکه کار خود را آغاز کرد، معاملات این بازار از ساعت 10 صبح تا 16 (از شنبه تا چهارشنبه) صورت می‌گرفت، ولی از آنجا که داد و ستدهای طلا در بازار نیویورک از ساعت 5 بعدازظهر آغاز می‌شد، معامله‌گران درخواست کردند که ساعت معاملات افزایش یابد. در آن زمان به دلیل ثبات نرخ ارز، بازار سکه تهران تنها از اونس طلا جهت می‌گرفت. بنابراین از سال 1391 تاکنون معاملات سررسیدهای جاری این بازار از ساعت 12 ظهر آغاز می‌شود و تا 18 ادامه دارد. از طرفی در اوایل فعالیت این بازار، روزهای پنج‌شنبه تعطیل بود و پس از اضافه شدن پنج‌شنبه به روزهای معاملاتی، با گذشت مدتی ساعت معاملات در این روز (که از ساعت 10 صبح تا 16 بود) به ساعت 12 ظهر تا 18 تغییر پیدا کرد.
حالا براساس اطلاعیه اخیر بورس کالا، قرار است باز هم ساعت معاملات بازار آتی سکه تغییر کند. بر اساس مصوبه هیات مدیره بورس کالای ایران، از روز شنبه دوم آذرماه، ساعات و مراحل جلسات معاملاتی قراردادهای آتی سکه طلا، دو ساعت زودتر شروع خواهد شد. به گفته مدیر قراردادهای مشتق کالایی بورس کالای ایران بر همین اساس از روز شنبه تا چهارشنبه، مرحله پیش گشایش از ساعت 10 صبح آغاز می‌شود که به مدت 30 دقیقه ادامه دارد و بعد آن در ساعت 10 و 30 دقیقه حراج تک قیمتی و بلافاصله پس از آن حراج پیوسته آغاز خواهد شد و در ساعت 18 نیز داد‌و‌ستدها پایان می‌یابد. به گفته پدرام زادنو عزیزی، ساعت جلسه معاملاتی پنج‌شنبه‌ها نیز تقریبا از قاعده مذکور پیروی می‌کند؛ ولی ساعت پایان جلسه معاملاتی در آخرین روز کاری هفته، 16 خواهد بود. بنابراین از ابتدای آذرماه، مدت جلسه معاملاتی روزهای شنبه تا چهارشنبه از 6 ساعت به 8 ساعت و روزهای پنج شنبه از 4 ساعت به 6 ساعت افزایش پیدا خواهد کرد.
این تغییر ساعت معاملاتی از چند جهت حائز اهمیت است. از آنجا که بازار نقدی سکه از حدود ساعت 11 صبح قیمت می‌خورد، معامله‌گران آتی سکه بر این باورند که قیمت‌های کشف شده برای سررسیدهای آتی (ساعاتی پس از معاملات نقدی) در زمانی مرده تعیین می‌شود که باید بسیار هم به بازار نقدی نزدیک باشد. به عبارت دیگر تعیین قیمت در بازار نقدی پیش از شروع معاملات آتی سکه، موجب می‌شود تا فشار عرضه و تقاضا برای تعیین قیمت در این بازار در دوره پیش گشایش بسیار کاهش پیدا کرده و انگیزه را از معامله‌گران سکه‌های آتی برای حضور فعال در این بازار سلب کند؛ اما در صورتی که آغاز معاملات از ساعت 10 صبح باشد، با توجه به افزایش فشار عرضه و تقاضا برای تعیین قیمت و همچنین افزایش ساعت معاملاتی به میزان 30 درصد، انتظار می‌رود حجم قراردادهای معامله شده نیز – که مدت‌ها است ارقام بسیار کوچکی را به ثبت می‌رساند – با افزایش روبه‌رو شود.
از طرفی این مساله موجب خواهد شد تا بسیاری از معامله‌گرانی که به دلایل فوق از حضور در این بازار کناره گیری کرده بودند، دوباره انگیزه حضور و فعالیت پیدا کنند و به این ترتیب با بالا رفتن تعداد معامله‌گران،
به طور طبیعی حجم معاملات نیز افزایش خواهد یافت. از سوی دیگر به دلیل حضور افراد بیشتری در روند معاملات این سکه‌ها، انتظار می‌رود کشف قیمت کارآتر از پیش و در محیط شفاف‌تری صورت بگیرد.
پیش از این در زمان فعالیت بانک مرکزی در دولت دهم، بر فعالیت بورس کالای ایران پیرامون معاملات سکه، از سوی این بانک خرده گرفته شد به این دلیل که گفته می‌شد آغاز معاملات این بازار پیش از بازار نقدی سکه، موجب جهت دهی به بازار نقدی خواهد شد و این مساله هم یکی از دلایلی بود که باعث شد ساعت معاملات این بازار از 10 صبح به 12 تغییر کند. اما مسوولان بورس کالا بر این باورند از آنجا که ترکیب جدید بانک مرکزی اعتقاد بیشتری به بازار آزاد دارند و با شناخت مکانیزم این بازار و درک مناسب از اوضاع اقتصادی از سوی مسوولان اقتصادی کشور، به نظر نمی‌رسد این بار مشکلات پیشین تکرار شود.
از طرفی یکی از ایراداتی که از سوی منتقدان به آتی سکه در اوایل فعالیت این بازار وارد می‌شد این بود که معتقد بودند مکانیزم این بازار بر مبنای عرضه و تقاضا نیست و روال بر این است که قیمت‌ها همیشه روند صعودی را طی کند؛ اما آتی سکه حداقل در یک سال اخیر نشان داده است که در زمان ریزش قیمت‌های دلار و سکه نقدی، با شیب تندتری (حتی بیش از سکه نقدی) به کاهش قیمت تن داده و در زمان افزایش قیمت نیز روند صعودی را طی کرده است.
به هر ترتیب تصمیم اخیر بورس کالا برای تغییر ساعت معاملاتی، از سوی کارگزاران و معامله‌گران آتی سکه امری پسندیده و قابل قبول است که امید می‌رود بتواند طی روزهای آینده روند رکودی این بازار را از میان ببرد و رونق را تا حدودی به آتی سکه بازگرداند. هرچند که این مساله به تنهایی قادر به تکان دادن بازاری که برای مدت طولانی با ثبات
رو به رو بوده نیست چراکه روند حرکتی اونس طلا و تغییرات دلار در بازارهای داخلی نیز بر تعیین مسیر سکه‌های نقدی و آتی بسیار اثرگذار است، اما این مساله حداقل می‌تواند انگیزه حضور فعال در این بازار را به معامله‌گران بازگرداند.
از سوی دیگر ثبات قیمتی در آتی سکه در کنار کاهش شدید اختلاف بها میان سررسیدها، فرصتی را فراهم کرده است تا هم معاملات به شکل آنلاین درآید و هم سررسیدهای این بازار به سررسیدهای زوج تبدیل شود. به گفته مسوولان بورس کالا، بررسی پیرامون این مسائل در دستور کار قرار دارد و زمانی که این تغییرات هم به نفع بازار و هم انجام شدنی باشند، اعمال خواهند شد.
در حالی که این روزها بحث مذاکرات ژنو همچنان ادامه دارد و بازار
گمانه‌زنی‌ها پیرامون نتایج آن همچنان داغ است، اما بازارها اعتنای چندانی به این رویداد ندارند و در شرایطی که قرار است روز چهارشنبه نشست بعدی ژنو با حضور معاونان وزرای امورخارجه کشورها برگزار شود، روز گذشته بازار ارز تهران واکنشی به این مساله نشان نداد – همان طور که پیش از این نیز چنین کرده بود – و سکه‌های نقدی نیز نوسان اندکی را در جهت کاهش قیمت‌ها به خود دیدند. سکه‌های بازار قراردادهای آتی نیز با کاهش اندک قیمت کار خود را آغاز کردند. از طرفی خبرهایی که پیرامون مذاکرات آتی تا روز گذشته به گوش می‌رسید همچنان دارای بار مثبت بود. در این روز تابلوی آتی سکه با سررسید آبان خداحافظی کرد و باز هم با چهار سررسید به ادامه داد‌و‌ستدها پرداخت.
در سوی دیگر انتظارات تحلیلگران جهانی از روند قیمتی اونس طلا در هفته جاری بسیار متفاوت است. با وجود اين اغلب پیش‌بینی‌ها از افزایش قیمت در این هفته حکایت دارند.
هفته گذشته اظهارات جانت یلن رییس احتمالی فدرال رزرو آمریکا مبنی بر ادامه اجرای محرک پولی، موجب افزایش قیمت جهانی طلا شد؛ اما این امر به تنهایی برای رشد بهای این فلز گرانبها کافی نیست. در کنار این امر گفته می‌شود در آستانه سال جدید چینی، افزایش میزان تقاضای خرید طلا از سوی این کشور نیز، از رشد قیمت جهانی این فلز حمایت خواهد کرد.


 

onia$

دستیار مدیر تالار مدیریت
کاهش قیمت مس در بورس کالا

[h=1]بازار فلزات در انتظار تقاضا[/h] روزنامه دنیای اقتصاد - شماره ۳۰۶۶ کد خبر: DEN-766832

گروه بورس کالا- سحر نمایشی: همانطور که بر‌اساس پیش‌بینی‌های کارشناسان فلزات پایه انتظار می‌رفت، روند افزایشی قیمت مس با توجه به شرایط رکودی بازار چندان تداوم نداشت. این در حالی است که در عرضه‌های روز یکشنبه بورس کالای ایران نیز این محصول با کاهش بیش از 300 تومانی در هر کیلو مواجه شد. به گفته فعالان بازار علت اصلی روند نزولی مس در این روز علاوه بر کاهش میانگین قیمت هفتگی فلزات در بورس جهانی لندن، نبود تقاضا در بازار داخلی بوده است.
از طرفی نیز اخبار منتشر شده از بازارهای جهانی نشان می دهد که روند رو به پایین قیمت‌ فلزات صنعتی از روز سه‌شنبه تا پنج شنبه گذشته، به‌دليل کاهش میزان فروش خرده فروشی در آمریکا و رشد نه چندان سریع اقتصاد چین بوده است. البته اين در حالی است كه تغییر ارزش دلار در مقابل سایر ارزها همچون هفته های گذشته تاثیر بسزایی در افت و خیز قیمت‌ها داشته است.
در همین حال کارشناسان پیش بینی کرده اند که نوسان قیمت فلزات پایه به خصوص مس و قلع ادامه ‌دار و بلندمدت نباشد به گونه‌ای که باقی ماندن قیمت‌های جهانی این فلزات در سطوحی نزدیک به سطوح فعلی در چشم‌انداز میان مدت بيشتر محتمل است.
به این ترتیب روز یکشنبه 26 آبان ماه، بیش از 9300 تن مس کاتد و مفتول روی تابلوی عرضه تالار محصولات صنعتی و معدنی رفت، به طوری که شرکت صنایع ملی مس ایران با 4 هزار تن مس مفتول در تالار محصولات صنعتی و معدنی حضور یافت. این شرکت همچنین، 5 هزار تن مس کاتد را در این روز عرضه کرد. از دیگر محصولات عرضه شده شرکت صنایع ملی مس ایران در این روز می توان به 33 هزار تن انواع مس کم عیار و 12 تن کنسانتره فلزات گرانبها اشاره کرد. علاوه بر این، شرکت دنیای مس کاشان، 300 تن مس مفتول را در این تالار به فروش رساند.
بر این اساس، مس کاتد شرکت ملی مس با قیمت 19 هزار و 24 تومان در هر کیلو به فروش رسید که نسبت به هفته گذشته کاهش 329 تومانی را تجربه کرده است. کل عرضه برای این محصول 5 هزار تن بوده در حالی که میزان تقاضا یک هزار و 680 تن بوده است. البته این در شرایطی است که میزان تقاضای کاتد در این روز حدود 40 تن بیشتر از هفته اخیر بوده است.
همچنین مفتول مس شرکت ملی مس نیز با قیمت 19 هزار و 611 تومان عرضه شد که نسبت به آخرین عرضه، افت 330 تومانی را در هر کیلو به ثبت رساند. کل عرضه این محصول 4 هزار تن بوده است، در حالی که تقاضاکنندگان خواستار 420 تن از این محصول بوده‌اند.
علاوه بر این مفتول مس شركت دنیای مس کاشان نيز در اين روز با قیمت پایه 19 هزار و 661 تومان عرضه شد که نسبت به آخرین عرضه در هفته گذشته با کاهش 330 تومانی در هر کیلو مواجه شد. کل عرضه این محصول 300 تن بود که با میزان تقاضا برابر بوده است.
از طرفی مس در بازار آزاد نیز هم اکنون با قیمت 21 هزار و 100 تومان در هر کیلو معامله می‌شود که نسبت به روز شنبه کاهش قیمت 50 تومانی در هر کیلو داشته است. از طرفی نیز انتشار شایعاتی مبنی بر کاهش مجدد قیمت فلزات پایه در بازار آزاد، به بی رونقی بازار این محصول بیشتر دامن زده است. فعالان بازار معتقدند این کسادی ناشی از نبود تقاضا است و تنها افزایش قیمت‌ها می‌تواند بر روند کلی بازار تاثیر بگذارد؛ چرا که رکودی که هم‌اکنون بر بازارهای داخلی سایه افکنده ناشی از امید تجار به رسیدن قیمت‌ها به پایین ترین سطح است.
در بازار فلزات چه گذشت؟
روند معاملات سایر فلزات‌ پایه نیز در بازار آزاد نسبت به روز شنبه با ثبات قیمت همراه شد، البته این در حالی است که در این میان فلز روی افت قیمت 100 تومانی را در هر کیلو در این روز تجربه کرد. بر این اساس کارشناسان معتقدند تا زمانی که تقاضا در بازار فلزات پایه افزایش پیدا نکند، قیمت‌ها به ریزش خود ادامه خواهند داد، حتی اگر مسیر مثبت برخی از پارامترهای تاثیرگذار ادامه دار باشد.
 

onia$

دستیار مدیر تالار مدیریت
[h=1]بازارهای جهانی و کانال بورس کشاورزی[/h] روزنامه دنیای اقتصاد - شماره ۳۰۶۶ کد خبر: DEN-766827
فعال شدن بورس کشاورزی کمک خوبی به امنیت غذایی، بهبود بازار و صادرات محصولات کشاورزی است.

عبدالمجید مهدوی دامغانی، معاون پژوهشی پژوهشکده علوم محیطی دانشگاه شهید بهشتی، در گفت‌وگو با خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا) اظهار کرد: بورس کشاورزی می‌تواند کمک خوبی در ابعاد کلان‌تر به امنیت غذایی از طریق تامین محصولات و نهاده‌های کشاورزی باشد. بدون تردید بورس شفاف با قیمت‌های مشخص و شفاف می‌تواند در درازمدت تولیدکنندگان را به سمت محصولاتی سوق دهد که بازار بهتری دارند. از سوی دیگر سیاست‌گذاران را مطمئن می‌کند که با کشف قیمت‌های بورس، کشور به حد مشخصی از تولید می‌رسد.
به گفته‌ وی، بورس می‌تواند به شکل همگرایانه به تولیدکنندگان کمک کند تا به سمت تولید محصولاتی که از بازار مناسبی در داخل و خارج برخوردارند پیش رود. مهدوی دامغانی افزود: بورس کشاورزی با توجه به وضعیت فعلی بخش کشاورزی در میان سایر بخش‌ها و وضعیت اقتصاد کشور، می‌تواند به منزله‌ ارزش افزوده عمل کند. ارائه بسیاری از محصولات در بازارهای وسیع‌تر و متنوع‌تر به افزایش ارزش افزوده می‌انجامد که بورس می‌تواند چنین کارکردی را برای محصولات کشاورزی ایجاد کند.
این کارشناس کشاورزی ادامه داد: توان بالقوه کشور در تولید و عرضه بسیاری از محصولات در بازارهای جهانی بالاست اما به دلیل فقدان بورس منسجم و مناسب، محصولاتمان یا به مقصد نمی‌رسند یا اگر می‌رسند واسطه‌ها بیشترین نفع را از عرضه آن می‌برند.
وی با اشاره به اتحادیه صادرکنندگان پسته خاطرنشان کرد: اتحادیه صادرکنندگان پسته به مثابه بورس عمل می‌کرد که با شناسایی بازارهای هدف و ویژگی‌های محصول در سال‌های متمادی به صادرات بیش از یک میلیارد دلار پسته در سال می‌پرداخت که البته به دلیل وجود موانع و سوء مدیریت، این محصول بازارهای جهانی خود را تا حد زیادی از دست داد اما به هر ترتیب هرجا از ساز و کارهای بورس استفاده کرده‌ایم موفق بوده‌ایم.
وی تصریح کرد: عکس این مساله نیز در بازار زعفران به وجود آمد که به دلیل نبود بورس در بازار این محصول، ضربه خوردیم؛ چراکه مهم‌ترین تولیدکننده و صادرکننده زعفران در جهان بودیم؛ اما نبود نگاه بورس‌مدارانه و وجود نگاه واسطه‌گرایانه در این محصول باعث شد تا کشوررهای ترکیه، اسپانیا و این اواخر افغانستان، سهم ما را در بازارهای جهانی ناچیز کنند که پیش‌بینی می‌شود همین سهم ناچیز را هم در آینده نزدیک از دست بدهیم.
این کارشناس کشاورزی وجود واسطه‌های متعدد در بخش کشاورزی را آسیبی دانست که این بخش از آن رنج می‌برد.
مهدوی دامغانی ادامه داد: وجود واسطه‌های متعدد هم به زیان تولیدکننده و هم صادرکننده است. هم‌اکنون محصولات باغی و مرکبات با قیمت بالا به دست مصرف‌کنندگان می‌رسد. این در حالی است که تولیدکنندگان سهم ناچیزی از سود این محصولات می‌برند بنابراین بورس می‌تواند با شفافیت و ارائه مکان‌هایی برای عرضه مستقیم کالا به مصرف‌کنندگان کمک کند تا محصول را با قیمتی کمتر از قیمت عرضه شده توسط دلال‌ها دریافت کنند.
وی ایجاد زیرساخت در بخش کشاورزی را برای داشتن یک بورس کشاورزی خوب، ضروری دانست و افزود: طبیعتا زمانی که زیرساخت مناسبی اعم از سرمایه‌گذاری (که بخش کشاورزی به شدت از نبود آن رنج می‌برد و رییس‌جمهور هم به درستی به آن اشاره کرده) وجود نداشته باشد نمی‌توان از یک بورس خوب صحبت کرد.
این کارشناس کشاورزی ادامه داد: ایجاد زیرساخت، نیروی انسانی دانش‌بنیان و نقشه راه به شکل‌گیری بورس کشاورزی کمک می‌کند در غیر این صورت بورس هیچ کمکی نمی‌تواند به کشاورزی ما کند. وی در پایان گفت: کشور ما خاستگاه بسیاری از محصولات باغی است که مطمئنا در صورت تامین زیرساخت‌ها سهم ما در بازارهای ملی و بین‌المللی افزایش می‌یابد. همچنین سهم تولیدکنندگان را از قیمت نهایی محصول ارتقا می‌دهد.
 

onia$

دستیار مدیر تالار مدیریت
[h=1]نماي بازار بتن ايران[/h] روزنامه دنیای اقتصاد - شماره ۳۰۶۶ کد خبر: DEN-766828
 

onia$

دستیار مدیر تالار مدیریت
[h=1]روند کاهشی قیمت در بازار بی رونق فولاد[/h] روزنامه دنیای اقتصاد - شماره ۳۰۶۶ کد خبر: DEN-766829

گروه بنگاه‌ها- به‌رغم نبود رونق در معاملات فولاد در بازار غیر‌رسمی، اما روند قیمت‌ها کاهشی است.
فعالان بازار، علت روند کاهشی قیمت را کاهش نرخ دلارو سیاست صبر و انتظار برای خبرهای خوش مذاکرات آتی می‌دانند. در این روز، شمش فولاد کیمیا، برخی مقاطع آریان فولاد، یزد و کرمان افت نرخ را در بازار غیر‌رسمی تجربه کردند.







 

onia$

دستیار مدیر تالار مدیریت
[h=1]حرکت بازار آهن در مسیر رسیدن به تعادل؟[/h] روزنامه دنیای اقتصاد - شماره ۳۰۶۶ کد خبر: DEN-766833

گروه بورس کالا- حدیث موسوی: اولین و دومین روز معاملاتی بازار آهن در هفته جاری در حالی با همان سردی و بی‌رغبتی روزهای سابق پیگیری شد که به نظر می‌رسد قیمت‌ها خیز دوباره‌ای برای کاهش و سقوط مجدد برداشته‌اند.
براساس این گزارش شنبه و یکشنبه کاهش میانگین بهای مقاطعی از جمله میلگرد و تیرآهن در شرایطی به ثبت رسید که بازار ارز ساعات آرامی را پشت سر گذاشته بود و نوسانات آن بسیار محدود و کم‌دامنه بود، بنابراین رکود و ضعف تقاضا مهم‌ترین عامل اثرگذار بر افت قیمت‌ها در این دو روز به شمار می‌رفت. از سوی دیگر بسیاری از واحدهای خصوصی تولیدکننده مقاطع نیز از جمله فولاد زنجان، فولاد شاهرود، شمش تهران و فولاد سیرجان همگام با این شرایط، قیمت پیشنهادی محصولات خود را درب کارخانه با کاهشی در بازه 5 تا 30 تومانی اعلام کردند.
در شرایط فعلی که حجم خریدها از بازار تنها به برآورده‌سازی نیازهای روزانه خریداران محدود شده و نشانه‌ای دال بر تحرک و رونق معاملات در روزهای پیش‌رو وجود ندارد، برخی معامله‌گران پیش‌بینی می‌کنند مسیری را که قیمت‌ها مدتی است در جهت تداوم روند کاهشی در پیش گرفته‌اند، صرفا در راستای رسیدن به نقطه تعادل جدید در بازار فولاد و کاهش شکاف میان عرضه و تقاضای محصولات فولادی است.
اگر به مبانی ساده اقتصاد خرد نیز توجه کنیم، به خوبی روشن است هر زمان که بازار هر کالا و محصولی با مازاد عرضه روبه‌رو می‌شود، قیمت‌ها خود به خود کاهش می‌یابند تا از فاصله موجود میان عرضه و تقاضا کاسته شود. همین شرایط را هم‌اکنون در بازار آهن نيز كه دستخوش رکود و مازاد تولید است شاهدیم؛ چرا‌که هر روز قیمت‌ها افت چند درصدی(البته محدود) را تجربه کرده و کماکان این روند را حتی پس از گذشت 5 ماه (یعنی از ابتدای تابستان تا به حال) ادامه می‌دهند، بنابراین ساده‌ترین نتیجه‌گیری از این بازار -در حالی که برخی از معامله‌گران معتقدند قیمت‌ها به کف رسیده- این است که هنوز بازار آهن به نقطه تعادل خود نرسیده هرچند نسبت به گذشته به آن نزدیک‌تر شده است.
به گفته یکی از کارشناسان این شرایط را نه تنها در بازار فولاد، بلکه در بازارهای کالایی دیگری از جمله فلزات پایه، مسکن و طلا نیز شاهدیم به گونه‌ای که به رغم مدت‌ها رشد و افزایش در سطح عمومی قیمت‌ در بازار این نوع کالاها، بهای آنها نیز همانند آهن مدتی است سیر نزولی را در پیش گرفته‌اند. این کارشناس می‌افزاید: صرف نظر از مشکلات بی‌شماری که رکود و کاهش شدید نقدینگی برای بسیاری از تولیدکننده‌ها و معامله‌گران بازار آهن به وجود آورده است، باید تاکید کرد این وضعیت موقتی است؛ چرا که با ثبات نرخ ارز و جای‌گیری قیمت‌ها در یک کانال مناسب و منطقی و رسیدن به تعادلی جدید، شاهد ثبات نسبی بهای آهن‌آلات و بهبود روند دادوستدها در بازار آهن خواهیم بود.
در این رابطه چندی پیش نیز یکی از تجار بازار آهن گفت: فرضیه رسیدن قیمت‌ها به کف و حتی عبور از آن صحیح نیست؛ چرا که قیمت‌های وارداتی مقاطع فولادی کماکان پایین‌تر از مشابه داخلی است، که اگر این موضوع را نیز ملاک عمل بدانیم هنوز تا رسیدن به آن، شکاف قیمتی وجود دارد.
میلگرد، کم اقبال‌ترین عرضه تالار صنعتی!
از سوی دیگر روز گذشته در بورس کالا شاهد عرضه نقدی سبد میلگرد A3 سایزهای 16، 20 و 22، شرکت صدر فولاد بودیم که قیمت پایه 1695 تومان نیز کمترین رغبتی برای خرید این کالا در معامله‌گران ایجاد نکرد. یکی از کارگزاران معتقد است: تا پایان هفته جاری نیز شاهد رونق و بهبود قابل ملاحظه‌ای در روند معاملات تالار صنعتی نخواهیم بود؛ چرا که با توجه به کاهش سطح تولید فولادسازان، کارخانه‌ها ترجیح می‌دهند با مشتریان خود به طور مستقیم و بی‌واسطه وارد مذاکره شوند تا راحت‌تر به نتیجه برسند تا اینکه همان کالا را در بورس عرضه کنند.
وی ادامه داد: بر همین اساس شنیده شده که برخی کارخانه‌ها برای جلب مشتری، محصولی را که درب کارخانه به فروش می‌رسانند بهای پایین‌تری نسبت به بورس کالا دارد، بنابراین طبیعی است که خریداران نیز ترجیح می‌دهند نیاز خود را بدون واسطه و از این راه تامین کنند تا در جریان معاملات تالار صنعتی قرار گیرند
 

onia$

دستیار مدیر تالار مدیریت
[h=1]رشد 2 برابری معاملات بورس انرژی در دو هفته نخست آبان[/h] روزنامه دنیای اقتصاد - شماره ۳۰۶۶ کد خبر: DEN-766834
مجموع معاملات دو هفته گذشته بورس انرژی با رشد دو برابری نسبت به هفته‌های قبل از آن از مرز 350 میلیارد ریال عبور کرد.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی بازار سرمایه (سنا) و به نقل از بورس انرژی، از روز 4 تا 16 آبان ماه جاری انواع قراردادهای سلف موازی استاندارد برق در تابلو مشتقه و انواع فرآورده‌های نفتی در تابلو فیزیکی دادو ستد شد.
در این بازه زمانی معاملات برق با رشد قابل توجهی همراه بود، بطوری‌که 24 هزار و 93 قرارداد سلف موازی استاندارد برق به ارزش 76 میلیارد و 820 میلیون ریال معامله شد.
معاملات برق در این دو هفته 162 درصد نسبت به هفته‌های پیش از آن رشد داشته است. همچنین در بازار فیزیکی بورس انرژی هم انواع حلال شرکت‌های پالایشگاهی، محصول آیزوریسایکل، آیزوفید و همینطور متانول سه مجتمع پتروشیمی عرضه شد و به فروش رسید.
ارزش بازار محصولات نفتی و پتروشیمی بورس انرژی در این دوره به 268 میلیارد و 820 میلیون ریال بالغ شد. در این دو هفته حدود 17 هزار تن انواع فرآورده‌های نفت، گاز و پتروشیمی در بورس انرژی عرضه و معامله شد.
در بخش سایر حامل‌های انرژی هم 640 تن از دو محصول قطران و بنزول به ارزش 5 میلیارد و 140 میلیون ریال عرضه و معامله شده است.
براساس این گزارش در همین مدت، انواع حلال معامله شده در رینگ بین الملل بازار فیزیکی بورس انرژی با موفقیت انجام و بر این اساس محموله صادراتی حلال 402 پس از فروش به خریداران تحویل شد.
در دو هفته منتهی به 16 آبان جاری ارزش معاملات در سه بخش برق، فرآورده‌های نفتی و پتروشیمی و سایر حامل‌های انرژی ، مجموعا به 350 میلیارد و 114 میلیون ریال رسید.
در این بین همچنین رییس اداره پذیرش و بازاریابی بورس انرژی‌ها در آخرین جلسه کمیته عرضه بورس انرژی، دو کالای نفت خام سبک شرکت ملی نفت ایران و میعانات گازی دو پالایشگاه گاز خانگیران و ایلام مورد پذیرش قرار گرفت.حسین حسنقلی‌پور افزود: امیدنامه‌های مرتبط با کالاهای پذیرفته شده پس از اخذ تاییدیه سازمان بورس و اوراق بهادار، در سایت بورس انرژی به نشانی www.irenex.ir منتشر شده است.
وی با اشاره به اینکه میزان عرضه تعهد شده از سوی شرکت ملی نفت ایران، روزانه 5 هزار بشکه نفت خام و 10 هزار بشکه میعانات گازی است، افزود: محل تحویل نفت خام سبک در حال حاضر پالایشگاه تبریز تعیین شده، اما احتمال تحویل همزمان در پالایشگاه اصفهان هم وجود دارد. او با اعلام این مطلب که عرضه نفت خام در رینگ داخلی و برای مصرف پالایشگاههای خصوصی انجام می‌شود، گفت: نرخ پایه معامله نفت خام به صورت ریالی و به‌طور روزانه از سوی عرضه‌کننده اعلام خواهد شد.
مدیر پذیرش و بازاریابی بورس انرژی اعلام كرد با توجه به درخواست شرکت ملی پخش فرآورده‌های نفتی ایران جهت عرضه فرآورده‌های گاز مایع و بنزین 100 LL مراحل پذیرش این محصولات در حال نهایی شدن است و به زودی در این بورس خرید و فروش خواهند شد. همچنین حلال 410 شرکت پالایش نفت آبادان با توجه به درخواست پذیرش شرکت ملی پخش فرآورده‌های نفتی ایران در روزهای آتی در بورس انرژی عرضه می‌شود.
مدیر پذیرش و بازاریابی بورس انرژی همچنین از پذیرش سه محصول جدید خبر داد و گفت: محصولات LPG (ال پی جی)، آروماتیک‌های سنگین و برش سنگین نفتالین دار، شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس مراحل پذیرش را در بورس انرژی طی می‌کنند.
 

onia$

دستیار مدیر تالار مدیریت
[h=1]بزرگ‌ترین كارخانه طلای كشور پایان آذر افتتاح می‌شود[/h] روزنامه دنیای اقتصاد - شماره ۳۰۶۶ کد خبر: DEN-766835
گروه بنگاه‌ها- مجری طرح تجهیز معدن و احداث كارخانه طلای زرشوران اعلام كرد: طرح كارخانه طلای زرشوران به عنوان بزرگ‌ترین كارخانه طلای كشور تا پایان آذر ماه امسال راه‌اندازی می‌شود.
به گزارش روابط عمومی سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران (ایمیدرو)، حسینقلی قوانلو گفت: راه‌اندازی سرد كارخانه شروع شده و تا اواخر آذر ماه نیز راه‌اندازی گرم آغاز و كارخانه آماده افتتاح خواهد شد، اما به دلیل زمان بر بودن فرآیند اكسیداسیون، تولید شمش آن تا دو ماه آینده صورت خواهد گرفت.
وی میزان پیشرفت فیزیكی این طرح را بیش از 90درصد ذكر كرد و افزود: با راه‌اندازی این طرح، سالانه علاوه بر تولید 3 تن طلا، هزار و 250 كیلوگرم نقره و 500 كیلوگرم جیوه تولید خواهد شد.
قوانلو تصریح كرد: با افتتاح این كارخانه علاوه بر اشتغال مستقیم برای 176 نفر در كارخانه و 100 نفر در بخش معدن، پیش بینی می‌شود میزان اشتغال غیرمستقیم آن حدود 10 برابر ارقام یاد شده (در مجموع حدود 2600 نفر) باشد.
وی ادامه داد: برای اجرای این طرح تاكنون در مجموع 834 میلیارد ریال و 15 میلیون و 200هزار یورو سرمایه‌گذاری شده است.
قوانلو ذخیره اولیه زرشوران را حدود 55 تن طلای خالص با عیار میانگین 7/5 PPM ذكر كرد و گفت: با انجام حفاری‌های بیشتر اكنون ذخیره قطعی معدن به 110 تن طلا رسیده و به دلیل افزایش ذخیره، مصوبه یك كارخانه سه تنی دیگر برای توسعه در كنار این طرح اخذ و پروانه بهره‌برداری آن دریافت شده است.
قوانلو افزود: عملیات اجرایی طرح توسعه كارخانه زرشوران از اردیبهشت ماه سال 93 آغاز می‌شود و با اتمام آن تا نیمه نخست سال 94، ظرفیت مجتمع زرشوران در مجموع به شش تن طلا، 5/2 تن نقره و یك تن جیوه خواهد رسید.
زرشوران در حدود 35 كیلومتری شهرستان تكاب در استان آذربایجان غربی واقع است.
 

onia$

دستیار مدیر تالار مدیریت
نماي بازار مقاطع ايران

روزنامه دنیای اقتصاد - شماره ۳۰۶۶ کد خبر: DEN-766836
 

onia$

دستیار مدیر تالار مدیریت
در آستانه برگزاري چهارمين همايش صنعت فولاد و معدن ايران مطرح شد:

[h=1]ضرورت تدوین نقشه راه برای صنعت فولاد[/h] روزنامه دنیای اقتصاد - شماره ۳۰۶۷ کد خبر: DEN-766964

گروه بورس کالا- حدیث موسوی: به مناسبت برگزاري «چهارمین همایش چشم‌انداز صنعت فولاد و معدن ایران با نگاهي به بازار » در تاریخ 29 و 30 بهمن ماه، بر آن شدیم تا در سلسله گزارش‌های پیوسته، به نقد و بررسی نقاط قوت و ضعف این صنعت مادر در کشور بپردازیم، از این‌رو در اولین قدم به گفت‌و‌گو با دکتر محمود اسلامیان، عضو هيات رييسه اتاق بازرگاني ايران و یکی از صاحبنظران صنعت فولاد كشور نشستیم که در ادامه می‌آید.
در طول چند سال گذشته شاهد تعریف پروژه‌های متعدد فولادی از جمله طرح‌های 8 گانه استانی بوده‌ایم، اساسا چرا چنین طرح‌هایی با معایب ساختاری بی‌شمار تعریف شده‌اند؟
متاسفانه در طول چند سال گذشته در حوزه صنعت کشور، ما فاقد استراتژی توسعه یا نقشه راه مناسب بوده‌ايم. به همین دلیل به نظر من اولین مساله و مشکل تولید در كشور ما ، نبود یک نقشه راه مناسب است که این مشکل را نه در حوزه فولاد بلکه در طرح‌ها و برنامه‌های متعدد و بی‌شماری از جمله واحدهای تولیدی آب معدنی، فرش ماشینی و مواردی از این دست نيز شاهدیم.
اين سخن به اين معني است كه در هيچ كجاي دنیا، اقتصاد آزاد به این مفهوم نیست که شما هر تولیدی را با هر ظرفیتی و در هر مکان احداث کنید. به عنوان مثال بدون انجام بررسی‌های کارشناسی لازم و آمایش سرزمین، مجوز احداث یک کارخانه 4 میلیون تنی تولید فولاد در کویر ایران داده می‌شود که به طور قطع این اقدام اشتباه است؛ چرا که پیامد چنین طرح‌هایی كه فاقد يك نقشه راه است، در میان‌مدت و بلند‌مدت اتلاف منابع طبیعی و بی‌آبی است.
در دولت هشتم استراتژی توسعه صنعت حاصل شد که در پس آن شرکت ملی فولاد به ثبت رسید و در هر قدم سازمان توسعه نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران (ایمیدور) برای صنعت فولاد، مس و معادنی نظیر سنگ آهن بر اساس برنامه‌های سوم و چهارم توسعه، طرح و برنامه داشت. متاسفانه اتفاقی که در دولت‌های نهم و دهم افتاد این بود که نه تنها مدیران باسابقه و کارآمد خانه‌نشین شدند، بلکه برنامه‌های توسعه‌ای چهارم و پنجم نیز برهم زده شده و جايگزين مناسبي برای آنها در نظر گرفته نشد. در واقع زمانی ممکن است گفته شود برنامه‌ای نقص دارد که بالطبع باید اصلاح شود اما گاهي هم شاهدیم عملا برنامه‌ای وجود ندارد، مثل شرایطی که صنعت فولاد کشور به آن مبتلا است و شاهدش پروژه‌های متعدد و غیراقتصادی فولادي است که براي آن تعریف شده است.
در اینجا باید توجه داشت که بسیاری از طرح‌های فولادی که تعریف شده با مطالعات و پژوهش‌های انجام شده توسط انجمن جهانی فولاد (WSA) منطبق نیست و از این لحاظ غیراقتصادی و فاقد توجیه فنی است. براساس تعریف این انجمن، ظرفیت اقتصادی تولید فولاد خام در یک کارخانه در کمترین میزان 4 تا 6 میلیون تن است که البته چینی‌ها معتقدند این میزان 6 تا 10 میلیون تن بوده و کمتر از آن اقتصادی و سودآور نیست.
مثال به اثبات رسیده این تعریف را در داخل و در مورد فولاد مبارکه اصفهان نیز شاهدیم. سال 83 هنگامی‌که این کارخانه میزان تولید خود را از 5/2 میلیون تن به بیش از 4 میلیون تن رساند، سودآوری این شرکت 14 برابر شد؛ چرا که با این اقدام به ظرفیت‌های اقتصادی کشور افزود. این شرکت سال گذشته نیز بالغ بر 20057 میلیارد ریال سود خالص به دست آورد که به تنهایی از سود شرکت سرمایه‌گذاری تامین اجتماعی (شستا) و سرمایه گذاری
غدیر بیشتر بود.
بنابراین در اینجا بار دیگر تاکید می‌کنم ما تجربه دنیا را در کشور خودمان نیز آزموده‌ایم، اما به‌رغم تجربه سایر کشورها و همچنین خودمان تعداد زیادی واحد فولادی 700، 800 هزار تنی در مناطقی از کشور که دسترسی به آب و گاز برای آنها مشکل است احداث کرده‌ایم که این واحدها یقینا ظرفیتشان غیراقتصادی است؛ چرا که اگر قیمت سنگ آهن و گاز براساس قیمت‌های جهانی محاسبه شوند، هیچکدام از این واحدهای کوچک توانایی ادامه کار و فعالیت نخواهند داشت.
از سوی دیگر اشکال دیگری که به برنامه‌های ایمیدرو وارد است، تغییرات و جابه‌جایی پی در پی مدیران این سازمان در طول 8 سال گذشته است که به همین دلیل فرصت انجام كارهاي کارشناسی شده از این سازمان در طول این سال‌ها گرفته شد. ما حتی شاهد احداث خطوط تولیدی فولاد در واحدهای معدنی نیز در طول این سال‌ها بوده‌ایم. در گذشته یکسری واحد فولادی از جمله ذوب‌آهن، فولاد مبارکه و فولاد خوزستان در نقاط مختلف کشور داشته‌ایم و تعدادی واحد جدید شامل میانه، فولاد خراسان را نیز در مدار تولید قرار داده‌ایم. علاوه بر این تعدادی از بانک‌ها و شرکت‌های دیگر نیز اقدام به احداث و راه‌اندازی واحدهای فولادی کرده‌اند و در این شرایط خود دولت نیز طرح‌های فولادی دیگری را همچون 8 طرح استانی کلید زده است. نتیجه این همه اصرار و الزام بر احداث واحدهای فولادی بی‌شمار بدون در نظر گرفتن زیرساخت‌های لازم برای تامین مواد اولیه‌ای مثل سنگ آهن، جز این نیست که در چند سال آینده مجبور به واردات کنسانتره و گندله از کشورهایی نظیر برزیل، بحرین و ... باشیم. بنابراین می‌توان اینظور نتیجه گرفت که نتیجه برنامه‌های غیرکارشناسی و اصولی در تعریف پروژه‌های متعدد فولادی، نرسیدن به توازن لازم در تولید است.
به هر طریق با کلید خوردن طرح‌های 8‌ گانه استانی، یکی از موضوعات مهم تامین مالی این طرح‌ها است، چرا این مهم را به چینی‌ها سپرده‌ایم و بر منابع داخلی مانند استفاده از امکانات بازار سرمایه و انتشار اوراق مشارکت متکی نبوده‌ایم؟
ما منابع ارزی فراوانی در چین داریم که باید آنها را از طریق فاینانس به داخل کشور انتقال دهیم و از آنها استفاده کنیم، اما در این زمینه چند مساله وجود دارد: اول آنکه نباید قرارداد ساخت و احداث یک واحد فولادی را حتی در پایین‌ترین سطح که احداث اسکلت فلزی است به طور کامل به چینی‌ها محول کنیم. این روش در اوایل انقلاب آزموده شده و هم‌اینک جوابگو نیست. ما در عقد قرارداد برای برخی پروژه‌ها با کشورهای اروپایی گاهی اوقات تا 70 درصد ساخت را در داخل کشور انجام داده‌ایم و در نهایت تنها تکنولوژی تولید را از اروپایی‌ها دریافت کرده‌ایم، بنابراین لازم است تا همین کار یا مشابه آن را در زمینه این طرح‌های فولادی نیز انجام دهیم نه اینکه طرح را به طور کامل به چینی‌ها بسپاريم.
مساله بعدی این است که ما نباید تجهیزات ساخت و تکنولوژی‌های مربوطه را به صورت انحصاری تنها از یک شرکت چینی خریداری کنیم. به عنوان مثال در شرایطی که ملزم هستیم تامین مالی طرح‌ها را از طریق چین حاصل کنیم، می‌توانیم برای این طرح‌های 8 گانه استانی 8 شریک و پیمانکار ایرانی تعریف کنیم و از دو یا چند طرف قرارداد چینی نيز استفاده کنیم تا با ایجاد رقابت بین آنها کیفیت کار و پروژه مورد نظر را بهبود ببخشیم.
بنابراين به دو شرط به نظر من، تامین مالی طرح‌ها از طریق چین منطقی است: اول آنکه چینی‌ها سهم داخل را در پیشبرد طرح‌ها بالا ببرند که این امر نیازمند مذاکره است، دوم آنکه طرف ایرانی تنها به یک شرکت چینی رجوع نکند، بلکه با برگزاری مناقصه امکان حضور چند شرکت چینی را فراهم سازد تا هم از این راه منابع ارزی خود را برگردانیم و هم کار را کیفی‌تر به پایان برسانیم.
آیا باز شدن فضای سیاسی و بین‌المللی کشور پس از روی کار آمدن دولت یازدهم، امکان حضور سرمایه‌گذاران خارجی را در صنعت فولاد کشور فراهم می‌کند؟
ما در حوزه فولاد مزیت‌های طبیعی بی‌شماری از جمله انرژی (گاز طبیعی، زغال‌سنگ) و مواد اولیه در دسترس و فراوانی مانند سنگ آهن داریم که همین موضوع، موجب ترغيب کشورهایی نظیر ترکیه برای حضور در صنعت فولاد کشورمان شده است. اما باید تاکید کرد اگر مذاکرات هسته‌ای ایران با 1+5 به نتیجه برسد و تحریم‌های ناعادلانه یکی پس از دیگری برداشته شوند، درهای کشور به روی سرمایه‌گذاران خارجی برای حضور در صنایع بالادستی و پایین دستی
فولاد بسيار بيشتر از گذشته باز می‌شود.
نظر شما در ارتباط با مالکیت بخش خصوصی بر طرح‌های بزرگ فولادی کشور چیست؟ آیا این امر کمک نمی‌کند تا این بخش حضور پررنگ و قوی‌تری نسبت به گذشته در صنعت فولاد کشور داشته باشند؟
در همه جای دنیا به اثبات رسیده که اقتصاد دولتی به تنهایی نمی‌تواند موجبات رشد و بالندگی اقتصادی کشور را فراهم کند. در کشور ما نیز بنا به اصل 44 قانون اساسی دولت موظف شده تا 80 درصد از سهام بخش‌های دولتی را به بخش خصوصی واگذار کند، اما آنچه را که در طول سال‌های گذشته شاهد بوده‌ایم روی کار آمدن شبه دولتی‌ها به جای خصوصی‌ها بوده است. پس در ابتدا لازم است دولت و نهادهای تصمیم‌گیر در قالب یک کار کارشناسی، خصوصی‌سازي‌های صورت گرفته در گذشته را مورد ارزیابی و بررسی قرار دهد تا ببینیم آیا با این کار در منابع حاصله پیشرفت و ترقی داشته‌ایم یا خیر يا اينكه در جهت بهبود و رشد بهره‌وری حرکت کرده‌ایم یا برعکس از معیارهای صحیح اقتصادی دور شده‌ایم. به طور قطع اگر نیک بنگریم و ارزیابی و برآورد صحيحي انجام دهيم به این نتیجه خواهیم رسید که تنها نقشی را که دولت در اقتصاد باید ایفا کند، صرفا سیاست‌گذار بودن است نه اینکه خود مجری طرح‌های اقتصادی نیز باشد؛ چرا که نتیجه چنین امری جز اتلاف منابع اقتصادی کشور چیز دیگری نیست.
در زمینه طرح‌های 8 گانه استانی هم بنده معتقد به مالکیت تام بخش خصوصی بر این طرح‌ها نیستم، بلکه بهتر می‌دانم 80 تا 90 درصد از مالکیت این پروژه‌ها در اختیار سهامداران متعددی در سازمان بورس باشد و با یک بلوک 10 درصدی، مدیریت دولتی نیز در این طرح‌ها در نظر گرفته شود. از این راه مدیریت بخش دولتی- آن هم به میزان 10 درصد- به دلیل کنترل‌های سازمان یافته و مکرر سازمان بورس برای رعایت حقوق 90 درصد سهامداران خود، پر قدرت‌تر
و با بهره‌وری بالاتری نسبت به زمانی‌که تمام مالکیت در اختیار بخش دولتی است در صحنه مدیریتی ظاهر خواهد شد.
بنابراین در یک جمله باید تاکید کرد اگر خصوصی‌سازی به شیوه صحیحی انجام شود بدون نیاز به سرمایه‌گذاری خیلی زیاد، بهره‌وری به میزان بالایی بهبود يافته و رشد اقتصادی لازم، حاصل می‌شود.
در چند سال گذشته فولادسازان به دفعات مطرح کرده‌اند که باید جلوی صادرات سنگ آهن گرفته شود، حال آنکه معدنی‌ها معتقدند مازاد بر نیاز داخل را صادر می‌کنند، به نظر شما رفع این تناقض چگونه امکان‌پذیر است؟
اگر ما به مبانی اقتصاد رقابتی معتقدیم و آن را لازمه پیشرفت اقتصاد کشور می‌دانیم نباید به صورت دستوری و با وضع عوارض و تعرفه‌های فراوان در هر برهه‌ای از زمان جلوی صادرات و واردات را بگیریم، بلکه لازم است تا مسیر این مهم، هم برای فولادی‌ها و هم معدنی‌ها بدون دخالت‌های دستوری دولت امکان‌پذیر باشد؛ چراکه اولین نتیجه آزاد بودن صادرات و واردات، ایجاد رقابت بین واحدهای تولیدکننده داخلی است.
از سوی دیگر باید افزود به ‌رغم اعتراض فولادسازان در حال حاضر آنچه از معادن صادر می‌شود، سنگ آهن دانه‌بندی است که آن نیز تنها قابل استفاده برای کوره‌های بلند و کارخانه‌ای نظیر ذوب‌آهن است نه باقی کارخانه‌های فولادی. در چند سال آینده برای واحدهای فولادی متعددی که احداث شده‌اند نیاز به کنسانتره است، بنابراین ما باید به سمتی برویم که منابع مالی لازم را به معادن سنگ آهن کشور تخصیص دهیم تا بتوانیم سنگ آهن را فرآوری و تبدیل به کنسانتره کنیم و به واحدهای احیای داخلی بدهیم. بنابراین به عقیده من بهترین راه برای غلبه بر این تناقض تقویت واحدهای کنسانتره در داخل كشور است.
به عقیده شما برگزاری همایش‌هایی با محوریت فولاد و معدن چه آثار و نتایج مثبتی برای کل مجموعه فولادی کشور به ارمغان می‌آورد؟
در حالی که کشورمان با تولید 14 میلیون تن فولاد خام، قطب فولادی منطقه به شمار می‌رود، به دفعات شاهد بوده‌ایم در طول چند سال گذشته همایش‌های فولادی متعددی در شهر دبی برگزار شده است، بنابراین جای خالی چنین همایش‌هایی در کشورمان همواره خالی بوده است. بی‌شک برگزاری این مهم که هم‌اکنون متولی اجرای آن روزنامه دنیای اقتصاد است با حمایت از سوی وزارت صنعت، معدن و تجارت و همینطور ایمیدرو امکانی را فراهم می‌کند تا از حضور صاحبنظران داخلی و خارجی در زمینه فولاد و سنگ آهن بهره‌مند شویم و نقطه نظرات هر دو طیف را به خوبی شنیده و مورد نقد و بررسی قرار دهیم. از سوی دیگر این همایش و همایش‌هایی نظیر آن کمک می‌کند تا چشم‌انداز روشن و مشخصی از وضعیت حال و آینده این صنعت بالادست در اختیار فعالان این عرصه قرار گیرد و ابهامات زیادی که در زمینه‌های گوناگون با آن روبه‌رو بوده‌‌اند برطرف شود.
و سخن آخر...
تنها توصیه من به دوستانم در ایمیدرو این است که به فوریت، بی‌برنامگی‌‌های 8 سال گذشته و تصمیمات غلط و خلق الساعه را در حوزه فولاد بررسی کنند و نقشه راه مناسبی برای توسعه این صنعت به تصویب برسانند تا خصوصی‌ها و دولتی‌های فعال در عرصه معدن و فولاد کشور بتوانند با دید روشن و صحيح‌تري اقدام به اتخاذ تصمیمات و سیاست‌های لازم برای حوزه فعاليت خود كنند.
علاقه مندان جهت كسب اطلاعات بيشتر مي‌توانند با شماره هاي 32 و 87762430 يا وب سايت http://events.den.ir تماس حاصل نمايند.
 

onia$

دستیار مدیر تالار مدیریت
حرکت اونس طلا، بر خلاف انتظارات بود

[h=1]ریزش آتی کمی شدت گرفت[/h] روزنامه دنیای اقتصاد - شماره ۳۰۶۷ کد خبر: DEN-767066
گروه بورس کالا – طیبه شهبازی: به‌رغم اینکه اغلب پیش‌بینی‌ها از بهای جهانی طلا در آغاز معاملات هفته جدید، افزایشی بود، روز گذشته قیمت این فلز، با کاهش 8 دلاری نسبت به آخرین قیمت ثبت شده در روز جمعه (1290 دلار) مواجه شد. در این روز طلا در کمترین قیمت به 1282 دلار و در بیشترین بها با همان قیمت روز دوشنبه معامله شد.
این مساله نشان داد که تصمیم جانت یلن - رییس احتمالی آینده بانک مرکزی آمریکا - برای ادامه سیاست خرید اوراق قرضه به میزان 85 میلیارد دلار، نتوانست به میزان قابل توجهی به صعود ارزش طلا کمک کند و تنها برای دو روز (پنج شنبه و جمعه گذشته) طلا را متاثر ساخته و بهای آن را افزایش داد.
این همه در شرایطی بود که بنا بر تازه ترین نظرسنجی رویترز، سرمایه گذاران بین المللی نسبت به ادامه اجرای محرک پولی آمریکا اطمینان دارند؛ این مسائل به طور طبیعی باید بر قیمت طلا می‌افزود ضمن اینکه شاخص ارزش دلار نیز به دلیل صحبت‌های اخیر یلن، در هفته اخیر تضعیف شده و روند کاهشی داشته است.
به باور برخی کارشناسان اقتصادی، از لحاظ فاندامنتالی دلیلی برای ریزش روز گذشته اونس طلا، وجود نداشت و سرمایه‌گذاران برای هفته جاری نیز انتظار اخبار خاصی را ندارند. تنها روز چهارشنبه قرار است اخبار خرده فروشی آمریکا اعلام شود و همچنین برنانکه رییس فعلی فدرال رزرو آمریکا نیز در این روز سخنرانی خواهد کرد.
به همین دلیل انتظار نوسانی شدن بازار طلا وجود دارد و گفته می‌شود در پایان این روز اونس طلا، مسیر خود را پیدا خواهد کرد. هفته آینده که هفته آخر ماه نوامبر است، آبستن آمارهای اقتصادی است که بر روند اونس طلا تاثیر خواهد گذاشت. برخی تحلیلگران اقتصادی در داخل کشور بر این باورند که روند روز گذشته قیمتی برای طلا در بازارهای بین‌المللی، به دنبال مکانیزم عرضه و تقاضا صورت
گرفته است.
به دنبال ریزش بهای جهانی طلا، روز گذشته بازار طلا و سکه تهران نیز از قیمت‌ها کاست. در این روز در ساعات ابتدایی معاملات، از بهای سکه نقدی طرح جدید، 10 هزار تومان کاسته شد که به نسبت روزهای گذشته ریزش زیادی به حساب می‌آمد.
تغییرات قیمت دلار اما بسیار محدود بود و به نسبت آخرین قیمت روز دوشنبه، کاهش کمی را تجربه کرد. تابلوی معاملات آتی سکه نیز روز سه شنبه قرمز و با ریزش‌های کمتر از یک‌درصد پذیرای معامله گران بود و دو سررسید نزدیک این بازار (آذر و دی) بیش از یک درصد (حدود 10 هزار تومان) کاهش قیمت داشتند. به تدریج ریزش‌های آتی شدت بیشتری گرفت و به بیش از 10 هزار تومان رسید. همین اتفاق در بازار نقدی سکه نیز رخ داد.
از سوی دیگر طبق توافق قبلی، فردا قرار است نمایندگان ایران و 1+5 در ژنو دیدار دوباره ای داشته باشند و با وجود خبرهای ضدونقیض مثبت و منفی از داخل و خارج از کشور پیرامون این رویداد، باز هم واکنش خاصی از سوی بازار ارز و سکه دیده نشد. فرانسه به عنوان یکی از 6 کشور عضو گروه 1+5، در آستانه این مذاکرات، با حفظ مواضع سختگیرانه خود در قبال ایران، برای حمایت از توافق هسته‌ای با کشورمان، شروطی را تعیین کرده است.
در سوی دیگر شایعاتی شنیده می‌شود مبنی بر اینکه مقامات آمریکایی به برخی درخواست‌های مقامات رژیم صهیونیستی پیرامون ایران، بی اعتنایی کرده‌اند. از طرفی در مجلس شورای اسلامی صحبت از این بود که در صورتی که تحریم‌ها علیه کشورمان شدت بگیرد، ایران از گفت و گوهای 1+5 کناره‌گیری کند. گرچه ارزش خبری این اتفاقات کم نبود، اما تاثیری بر بازارها نداشت.
ریزش‌های روز گذشته آتی سکه کمی بیش از روزهای اخیر بود که منجر شد به میزان اندکی بر حجم معاملات افزوده شود. هفته آینده برای بازار آتی سکه اهمیت زیادی دارد؛ چراکه به دلیل تغییر ساعت معاملات، معامله گران باید زودتر از همیشه برای آغاز داد و ستدها حاضر شوند و به نظر می‌رسد هیجان ایجاد شده برای تعیین قیمت سررسیدهای جاری سکه در دوره پیش گشایش و فشار و عرضه و تقاضا در این زمان، تا حدودی رونق را به این بازار بازگرداند.


 

onia$

دستیار مدیر تالار مدیریت
اتاق گفت‌وگو‌ی صنایع پتروشیمی و سازمان بورس

روزنامه دنیای اقتصاد - شماره ۳۰۶۷ کد خبر: DEN-767068
به گزارش روابط عمومی و امور بین‌الملل بورس کالای ایران و به نقل از پایگاه اطلاع‌رسانی بازار سرمایه (سنا)، در نشست صبح دیروز که در محل سازمان بورس و اوراق بهادار برگزار شد، منشور فعالیت اتاق گفت‌وگوی شرکت ملی صنایع پتروشیمی و سازمان بورس به امضای دکتر علی صالح‌آبادی، مهندس عباس شعری مقدم و دکتر احمد مهدوی ابهری رسید.
ماموریت این اتاق گفت‌وگو‌، افزایش تعامل بین شرکت ملی صنایع پتروشیمی، سازمان بورس و اوراق بهادار و انجمن صنفی کارفرمایان صنعت پتروشیمی (به‌عنوان متولیان صنعت پتروشیمی و بازار سرمایه کشور) به منظور توسعه صنعت پتروشیمی و حضور فعال این صنعت در بازار سرمایه در چارچوب قوانین و مقررات کشور اعلام شده است.

همچنین افزایش سهم صنعت پتروشیمی در بازار سرمایه (بورس‌های کالایی و اوراق بهادار) و همچنین افزایش سهم بازار سرمایه در تامین مالی صنعت پتروشیمی از مهم‌ترین اهداف تشکیل این اتاق گفت‌وگو‌ ذکر شده است. سیاست‌گذاری برای عرضه مطمئن محصولات پتروشیمی در بورس‌های کالایی، بهبود ساز و کارهای عرضه، تقاضا و کشف قیمت‌‌های تعادلی محصولات پتروشیمی در بورس‌های کالایی، بهره‌گیری از ظرفیت‌های بازار سرمایه در توسعه صنعت پتروشیمی، پیگیری و مشارکت در تدوین برنامه بلندمدت تامین خوراک مجتمع‌های پتروشیمی و نرخ خوراک در تعامل با وزارت نفت و کمیسیون‌های ذی‌ربط مجلس شورای اسلامی و بررسی راهکارهای اجرایی برای هماهنگ‌سازی قیمت محصولات میانی با قیمت مواد اولیه واحدهای بالادستی و محصولات نهایی از مهم‌ترین راهبردهای این اتاق گفت‌وگو‌ خواهد بود.
همچنین توازن‌بخشی و برنامه‌ریزی بلندمدت در حوزه صادرات و واردات مواد اولیه و محصولات شرکت‌های پتروشیمی، ترغیب شرکت‌های حاضر در بازار سرمایه به سرمایه‌گذاری در اولویت‌های سرمایه‌گذاری صنعت پتروشیمی، هماهنگی و ارتباط موثر و متقابل شرکت ملی صنایع پتروشیمی با بورس‌های کالایی جهت پذیرش و عرضه کالاهای پتروشیمی در این بورس‌ها ، بررسی راهکارهای اجرایی، هماهنگی و گسترش حوزه عملیات بورس‌های کالایی به خرده‌فروشی کالاهای پتروشیمی و استفاده از پتانسیل بازار سرمایه در جهت ایجاد و توسعه فرصت‌های سرمایه‌گذاری در حوزه پتروشیمی و ایجاد شرکت‌های بزرگ Mega corporations و تامین منابع مالی مورد نیاز از طریق بورس‌های اوراق بهادار از دیگر راهبردهای این اتاق گفت‌وگو اعلام شده است.
 

onia$

دستیار مدیر تالار مدیریت
[h=1]نماي بازار بتن ايران[/h] روزنامه دنیای اقتصاد - شماره ۳۰۶۷ کد خبر: DEN-767069
 

onia$

دستیار مدیر تالار مدیریت
[h=1]روند کاهشی قیمت در بازار بی‌رونق فولاد[/h] روزنامه دنیای اقتصاد - شماره ۳۰۶۷ کد خبر: DEN-767070

گروه بنگاه‌ها- بازار فولاد روز گذشته را بدون تغییر قیمت سپری کرد.
در این روز معاملات به شدت محدود شده و رکود حکم‌فرما بود. به‌رغم تلاش فعالان بازار فولاد برای خروج از رکودی که در بازار وجود دارد معاملات در حد ضرورت صورت گرفت و اغلب معامله‌گران در انتظار عاملی برای تحرک بازار هستند.






[h=1]روند کاهشی قیمت در بازار بی‌رونق فولاد[/h] روزنامه دنیای اقتصاد - شماره ۳۰۶۷ کد خبر: DEN-767070

گروه بنگاه‌ها- بازار فولاد روز گذشته را بدون تغییر قیمت سپری کرد.
در این روز معاملات به شدت محدود شده و رکود حکم‌فرما بود. به‌رغم تلاش فعالان بازار فولاد برای خروج از رکودی که در بازار وجود دارد معاملات در حد ضرورت صورت گرفت و اغلب معامله‌گران در انتظار عاملی برای تحرک بازار هستند.






 

onia$

دستیار مدیر تالار مدیریت
[h=1]نماي بازار مقاطع ايران[/h] روزنامه دنیای اقتصاد - شماره ۳۰۶۷ کد خبر: DEN-767095
 

onia$

دستیار مدیر تالار مدیریت
[h=1]منطقه ویژه خلیج فارس، آماده جذب سرمایه‌گذار در صنایع معدنی[/h] روزنامه دنیای اقتصاد - شماره ۳۰۶۷ کد خبر: DEN-767097
مدیر‌عامل منطقه ویژه اقتصادی صنایع معدنی و فلزی خلیج‌فارس در بازدید یك هیات چینی، آمادگی این منطقه را برای جذب سرمایه‌گذار خارجی در صنایع معدنی این منطقه اعلام كرد.

به گزارش روابط عمومی منطقه ویژه اقتصادی صنایع معدنی وفلزی خلیج فارس، مسعود هندیان در دیدار با هیات اقتصادی چین به سرپرستی مدیرکل روابط امور خارجه استان گوانگ دونگ، گفت: ایران و چین 2 کشور قدرتمند هستند که در عرصه اقتصادی و سیاسی نقش تاثیر‌گذاری بر بازارهای جهانی دارند و این مشترکات از دیر‌باز تاکنون روابط عمیق تجاری را بین این 2 كشور فراهم آورده و اكنون کشور چین، به عنوان یکی از پنج شریک تجاری ایران محسوب می‌شود.
وی افزود: با توجه به توانمندی‌های چین در حوزه صنایع فولاد و آلومینیوم، امکان تامین بخشی از نیاز‌های صنایع مستقر در منطقه از قبیل تجهیزات مکانیکی و هیدرولیکی، آزمایشگاهی و انتقال تجارب در بخش‌های صنعتی و معدنی و نیز مشارکت در سرمایه‌گذاری وجود دارد. مدیر منطقه ویژه اقتصادی صنایع معدنی و فلزی خلیج فارس با بیان اینكه اجرای طرح‌های توسعه‌ای و اولویت‌های سرمایه‌گذاری پیش‌بینی شده در این منطقه، سهم صادرات سالانه منطقه را از یك میلیارد به 6 میلیارد دلار در سال ارتقا خواهد داد، گفت: با توجه به تحقق موفقیت‌ها و استقبال سرمایه‌گذاران، در تلاش هستیم با جذب سرمایه‌گذاران جدید، ظرفیت تولید فولاد را تا 10 میلیون تن، آلومینیوم 500 هزار تن و نیز تخلیه و بارگیری مواد معدنی، فله‌ای و نفتی را تا 70 میلیون تن در سال افزایش دهیم.
وی ادامه داد: این منطقه ویژه اقتصادی، اکنون به عنوان قطب تولید فولاد، آلومنیوم، روی، آند، صادرات غیرنفتی و تخلیه و بارگیری مواد فله و معدنی و همچنین، قطب اشتغال، نقش بسزایی در اقتصاد کشور ایفا می‌كند.
 

onia$

دستیار مدیر تالار مدیریت
[h=1]زیر پای اونس خالی می‌شود؟[/h] روزنامه دنیای اقتصاد - شماره ۳۰۶۸ کد خبر: DEN-767324

گروه بورس کالا – طیبه شهبازی: در آستانه نشست تکمیلی مذاکرات ژنو، بازار تهران روز گذشته شاهد ریزش شدید قیمت سکه بود، به طوری که از لحظه آغاز معاملات سکه نقدی، از بهای آن به میزان 13 هزار تومان کاسته شد. همزمان با این سقوط قیمتی، بهای جهانی طلا در بازار نیویورک، به 1276 دلار رسیده بود. در طول معاملات این روز قیمت طلا در بازار جهانی، به 1269 دلار هم رسید و در بیشترین سطح، با قیمت 1278ش دلار معامله شد.

پایان کار بازارهای نقدی و آتی سکه روز دوشنبه، همزمان با ثبت قیمت 1282 دلار برای اونس طلا بود (پیش از پایان معاملات نیویورک). از این رقم تا 1269 دلار روز گذشته، اونس فلز زرد، ریزش 13 دلاری را نشان می‌داد، به همین دلیل با وجود اینکه نوسانات بهای جهانی طلا روز سه شنبه در دو محدوده مثبت و منفی دنبال می‌شد، قیمت سکه‌های نقدی روز گذشته
تا 13 هزار تومان ریخت. در همین حال بازار آتی سکه معاملات روز گذشته خود را به تبع بازار نقدی با ریزش‌های 15 هزار تومانی آغاز کرد و هر چهار سررسید این بازار، ریزش‌های بالای یک درصد را تجربه کردند.
در این روز دورترین سررسید آتی که مدتی بود بالای یک میلیون تومان معامله می‌شد، به سایر سررسیدها پیوست و بین 991 و 996 هزار تومان نوسان کرد. نمودار روند قیمتی سکه‌های آتی از ابتدای هفته جاری شیب محسوسی را در جهت کاهش نشان می‌دهد؛ به طوری که معاملات آغازین روز هفته، با افزایش بهای کمتر از یک درصد همراه بود و به تدریج رو به کاهش گذاشت و روز گذشته بر شدت این سقوط افزوده شد.
در این بین دلار بازار آزاد که در پایان معاملات روز دوشنبه، قیمت 2993 تومان را ثبت کرده بود، روز گذشته با کاهش اندکی به 2990 تومان رسید. روز شنبه (18 آبان) در پی خبرهای خوش از مذاکرات دو روزه ژنو، دلار ریزش قیمتی شدیدی (29 تومان) را به خود دیده و به 2995 تومان رسیده بود. فردای این روز، زمانی که این نشست بدون نتیجه خاصی به پایان رسید، دلار این کاهش شدید قیمتی را جبران کرد و به 3024 تومان رسید و پس از آن به تدریج با رسیدن به تعادلی که مدتی است به آن عادت کرده، طی روزهای اخیر در دامنه 3005 تا 3017 تومان نوسان کرد تا اینکه دیروز دوباره به زیر 3000 تومان بازگشت. تغییرات اندک دلار روز گذشته به نسبت قیمت روز دوشنبه نشان داد که این بازار چندان به اخبار رسیده پیرامون سیاست خارجی اعتنایی نداشته است.
البته صبح دیروز دلار قیمت 2983 تومان را هم تجربه کرد که همزمان با این امر، سکه نقدی نیز با افت شدید قیمت روبه‌رو شد اما خبر رسیده از بیروت و انفجار در نزدیکی سفارت ایران باعث شد تا کمی بر قیمت‌ها افزوده شود.
خبرهایی که دیروز حول نشست 1+5 با کشورمان به گوش می‌رسید، اغلب بار مثبت داشت. در این روز از یک سو به‌رغم برنامه‌ریزی‌های پیشین، مشاوران کنگره آمریکا اعلام کردند که طرح تصویب تحریم‌های جدید علیه ایران، تا ماه آینده میلادی در سنا به رای گذاشته نخواهد شد. همچنین روز گذشته قرار بود باراک اوباما با اعضای کنگره این کشور به منظور جلوگیری از اعمال تحریم‌های جدید علیه ایران گفت‌و‌گو کند.
از سوی دیگر سخنگوی وزارت خارجه آمریکا از احتمال حضور وزیر امورخارجه این کشور در مذاکرات پیش‌روی کشورهای 1+5 و ایران در ژنو خبر داد. در چنین شرایطی تعدادی از نمایندگان مجلس شورای اسلامی روز گذشته طرح سه فوریتی الزام دولت به حفظ حقوق هسته‌ای را به هیات ريیسه مجلس تحویل دادند. خبر دیگر پیرامون این مسائل، تشکیل زنجیره انسانی در اطراف سایت فردو بود.
از طرفی روز سه شنبه در آستانه مذاکرات ژنو، احتمال ازسرگیری روابط بین ایران و انگلستان نیز قوت گرفت و به منظور برداشته شدن گام‌های ابتدایی فعال شدن روابط بین دو کشور، گفت‌وگو‌ی تلفنی بین کارداران ترددی انگلیس و جمهوری اسلامی ایران به‌عمل آمد. همچنین قائم‌مقام وزیر راه و شهرسازی از احتمال برقراری پرواز مستقیم بین ایران و آمریکا در آینده نزدیک خبر داد. این پارامترهای مثبت و منفی روز گذشته توانست تنها به میزان اندکی بازارهای ارز و سکه را نوسانی کند، چراکه باز هم تغییرات اونس طلا بود که به این بازارها جهت داد.
امروز روز مهمی برای طلا در بازارهای بین‌المللی است؛ چراکه آمار خرده‌فروشی آمریکا در کنار سخنرانی برنانکه رییس فدرال رزرو، مسیر هفته آینده طلا را روشن خواهد کرد. از نظر تکنیکالی، عدد 1260 دلار برای فلز زرد در حال حاضر مرز مهمی است که اگر رویدادهای امروز بتواند منجر به رسیدن قیمت طلا به این سطح شود، دوران خطرناکی را برای این فلز رقم خواهد زد، چراکه به اعتقاد تحلیلگران تکنیکال، ریزش 10 دلاری از سطح 1270 دلار، زیر پای طلا را خالی خواهد کرد. به هر ترتیب با آغاز معاملات روز پنج شنبه در بازار نیویورک، مسیر قیمتی این فلز مهم روشن خواهد شد و بر بازارهای داخلی نیز اثر خواهد گذاشت.
نتایج رایزنی‌ها با 6 قدرت جهانی نیز در روزهای پنج شنبه و جمعه روشن خواهد شد. این مسائل در کنار هم روند حرکتی هفته جدید را برای بازار ارز و سکه مشخص خواهد کرد.


 

onia$

دستیار مدیر تالار مدیریت
[h=1]هشدار در مورد توليد غيراستاندارد[/h] روزنامه دنیای اقتصاد - شماره ۳۰۶۸ کد خبر: DEN-767357

گروه بورس کالا- سحر نمایشی: محدودیت‌هایی که این روزها در وضعیت اقتصادی کشور به وجود آمده برخی از تولیدکنندگان فلزات پایه را مجبور به کم‌فروشی کرده است.
تداوم رکود، رقابت در فروش و کمبود مواد اولیه از جمله عواملی هستند که این معضل بزرگ را به وجود آورده و باعث شده‌اند، خریداران اعتماد خود را نسبت به محصولات داخلی از دست دهند.
یکی از کارشناسان در رابطه با وضعیت کم‌فروشی در بازار فلزات پایه به خبرنگار دنیای اقتصاد مدعي شد: متاسفانه کم کردن مواد اولیه در تولید محصول نهایی، به قدری در بازارهای کالایی جا افتاده است که فروشندگان بازار، از دریافت محصولاتی با این ویژگی از تولیدکنندگان، استقبال هم می‌کنند، اما نمی‌شود تمام اشکالات را متوجه تولیدکننده‌ها دانست؛ چرا که سياست‌های اقتصادی دولت، توليد را در تنگنا قرار داده و برخی واحدهای تولیدی مجبورند برای عبور از اين تنگنا، به این راه تكيه کنند.
به این ترتیب در این مواقع برخي تولید‌کنندگان راه‌حل دوری از کاهش قیمت‌های اجباری و مقابله با افزایش هزینه‌های تولید را در کم‌فروشی می‌بینند. آنها بر این باورند که وقتی هزینه تولید افزایش می‌یابد و دولتی‌ها نیز به موازات این افزایش هزینه‌ها، اجازه رشد قیمت‌ها را نمی‌دهند، کم‌فروشی راهي برای جلوگیری از زیان است. بدون شك هيچ كارشناس اقتصادی، مصرف‌كننده و فعال اقتصادی كم‌فروشی را تایید نمی‌کند؛ اما اين افراد اذعان می‌كنند كه در شرايط فعلی، توليد همچنان از سخت‌ترين فعاليت‌هاي اقتصادی به شمار می‌رود. این فعال بازار در ادامه افزود: به طور مثال در بازار سیم و کابل، کم‌فروشی موجب بروز خطرات زیادی شده است؛ به طوری که هم اکنون بسياري از آتش‌سوزی‌ها ناشی از تولید سیم و کابل‌های غیراستاندارد است؛ این معضل در 95 درصد از کابل هایی که در بازار به مردم عرضه می‌شود، مشاهده شده است. این کارشناس فلزات پایه در تشریح اظهارات خود درباره کم فروشی در سطح مقطع کابل نیز گفت: مس فلز گرانبهایی است و از آنجا که قیمت هر کیلو مس در بازار امروز، حدود 21 هزار تومان است، بنابراین خود این عامل انگیزه‌ زیادی برای این کم فروشی به‌وجود آورده است.
وی در پاسخ به اینکه استاندارد ملی درخصوص تولید کابل وجود دارد یا خیر، خاطرنشان کرد: استانداردهای ملی ایران بسیار مناسب و منطبق بر استانداردهای جهانی است، اما در بحث تضمین اجرای آنها دچار مشکل هستیم.
این فعال اقتصادی تصریح کرد: در این میان مبلغ اندکی هم که برای جریمه شرکت‌های متخلف به دلیل کم‌فروشی در نظر گرفته می‌شود بازدارنده نیست؛ چرا که به عنوان مثال اگر شرکتی 20 تن از مس کم فروشی کند، ارزش این کار او، حداقل حدود 400 میلیون تومان خواهد بود، بنابراین با اخذ جریمه اندک اتفاق تاثيرگذاري برای شرکت متخلف رخ نمی دهد.
وی در پایان اظهار كرد: آنچه مسلم است، کم‌فروشی، گران فروشی و احتکار به روش‌های مختلف هم‌اکنون در حال انجام است و باید سازمان حمایت از مصرف‌کننده و تولیدکننده نقش بارزتری در این زمینه داشته باشد؛ به گونه‌ای که با اتخاذ تدابیر نظارتی خود مانع از گسترش چنین پدیده‌هایی شود.
در بازار فلزات چه گذشت؟
روند معاملات سایر فلزات‌ پایه نیز در بازار آزاد نسبت به روز دوشنبه با افزایش قیمت همراه شد. به گفته فعالان آگاه عامل این رشد قیمت افزایش نرخ فلزات در بورس لندن بوده است، به طوری که طی معاملات روز گذشته در بازار فلزات لندن، فروش نقدی مس با افزایش همراه شد و به 6 هزار و 999 دلار و 50 سنت رسید. خریـد نقدی این فلز نیز با افزایش همراه شد و با نرخ 6 هزار و 999 دلار بر تن معامله شد. در این بین، خرید و فروش نقدی آلومینیوم نيز با قیمت یک هزار و 737 دلار و یک هزار و 737 دلار و 50 سنت به پايان رسيد. قلع هم با نرخ 22 هزار و 975 دلار خریداری شد. همچنین گزارش‌ها حاکی از آن است که خرید و فروش روی با نرخ یک هزار و 863 و یک هزار و 863 دلار و 50 سنت انجام شده است. سرب هم در رینگ معاملاتی با نرخ دو هزار و 71 دلار و 50 سنت خریداری و با قیمت هر تن دو هزار و 72 دلار به فروش رسید. البته این در حالی است که روند خرید و فروش در بازار داخلی هیچ تغییری نداشته است و همچنان بازار در رکود به سر می‌برد. بر این اساس کارشناسان معتقدند تا زمانی که تقاضا در بازار فلزات پایه افزایش نیابد، بی رونقی در معاملات ادامه خواهد داشت؛ حتی اگر مسیر مثبت برخی از پارامترهای تاثیرگذار ادامه دار باشد.
 

onia$

دستیار مدیر تالار مدیریت
بازدید معاون وزیر جهاد کشاورزی از غرفه بورس کالای ایران

روزنامه دنیای اقتصاد - شماره ۳۰۶۸ کد خبر: DEN-767325

در نخستین روز گشایش دوازدهمین نمایشگاه بین‌المللی دام، طیور، فرآورده‌های لبنی و صنایع وابسته، دکتر حسن رکنی معاون وزیر جهاد کشاورزی در امور دام، از غرفه بورس کالای ایران بازدید کرد.
به گزارش روابط عمومی و امور بین‌الملل شرکت بورس کالای ایران، در این بازدید، علی پناهی مدیر مطالعات اقتصادی، برنامه‌ریزی و آموزش و نعمت‌اله شهبازی مدیر روابط عمومی و امور بین‌الملل این بورس به تشریح فعالیت‌های بورس کالای ایران بخصوص در زمینه تالار محصولات کشاورزی پرداختند. همچنین در این بازدید، معاون وزیر جهاد کشاورزی در جریان برنامه کارگاه های آموزشی بورس کالا در این نمایشگاه قرار گرفت و با مجموعه انتشارات این بورس در زمینه تالار محصولات کشاورزی آشنا شد.
شایان ذکر است، در طول ایام برپایی دوازدهمین نمایشگاه بین‌المللی دام، طیور، فرآورده‌های لبنی و صنایع وابسته، 8 کارگاه آموزشی آشنایی با قراردادهای آتی محصولات کشاورزی، 7 کارگاه آموزشی آشنایی با نحوه معاملات در بورس کالای ایران و 4 کارگاه آموزشی آشنایی با فرآیند اجرایی آیین‌نامه ماده 33 قانون افزایش بهره‌وری بخش کشاورزی در محل غرفه بورس کالای ایران واقع در سالن 38 برپا می‌شود.
 

onia$

دستیار مدیر تالار مدیریت
ريیس انجمن تولیدکنندگان و صادرکنندگان سنگ‌آهن مطرح کرد

[h=1]بررسی چگونگی حضور تمام تولیدکنندگان سنگ‌آهن در بورس کالا[/h] روزنامه دنیای اقتصاد - شماره ۳۰۶۸ کد خبر: DEN-767326
گروه بنگاه‌ها- مهرداد اکبریان، ريیس انجمن تولیدکنندگان و صادرکنندگان سنگ‌آهن پس از برگزاری نشست هم اندیشی با مدیران بورس کالای ایران، در گفت‌وگو با خبرگزاری فارس با بیان اینکه بورس کالا راه عضویت ایران در WTO را هموار می‌کند، اظهار کرد: تک تک تولید‌کنندگان بر این باورند که با عرضه منظم انواع محصولات در بورس کالا، زمینه کشف قیمت منطقی و آزادانه آنها فراهم خواهد شد.

بر‌اساس این گزارش، بورس کالای ایران در ادامه برگزاری نشست‌های هم‌اندیشی با ذی‌نفعان این بازار، میزبان تعدادی از مسوولان و اعضای انجمن تولیدکنندگان و صادرکنندگان سنگ‌آهن بود.
اکبریان، ريیس این انجمن در خصوص مباحث مطرح شده در این نشست، گفت: در این جلسه اعضای انجمن تولیدکنندگان و صادرکنندگان سنگ‌آهن ابراز تمایل خود را برای عرضه عمده سنگ‌آهن تولیدی کشور در بورس کالای ایران اعلام کردند که این موضوع با استقبال مسوولان بورس کالا روبه‌رو شد.
اکبریان افزود: تولیدکنندگان سنگ‌آهن به دنبال شفافیت و قیمت گذاری مناسب برای این محصول هستند و روند افزایشی عرضه‌های صادراتی این کالا در دو سال اخیر بیانگر آن است که بورس شفاف‌ترین بازار و بهترین مکان برای کشف واقعی قیمت است. به گفته وی، سیاست کلی سنگ‌آهنی‌ها این است که در آینده حتی قراردادهای داخلی بین کارخانجات را به قیمت‌های کشف شده در بورس کالا انجام دهند که امیدواریم این موضوع به زودی محقق شود.
ريیس انجمن تولیدکنندگان و صادرکنندگان سنگ‌آهن با اشاره به اینکه فعالیت بورس کالا در راستای کشف قیمت عادلانه و واقعی کالاها است، گفت: با عرضه منظم انواع محصولات پایه از جمله سنگ‌آهن در بورس کالا و کشف قیمت واقعی و رقابتی آنها در این بورس، راه عضویت ایران در سازمان تجارت جهانی هموار می‌شود.
اکبریان با بیان اینکه 2 موضوع اصلی محور گفت‌وگو با مسوولان بورس کالا بود، اظهار کرد: بحث نخست به شرایط عرضه‌کنندگان و چگونگی حضور تمام تولیدکنندگان سنگ‌آهن کشور در معاملات شفاف بورس اختصاص داشت.
وی در این باره توضیح داد: سال گذشته حدود یک میلیون تن سنگ‌آهن از طریق بورس به بازارهای جهانی صادر شد که این رقم در 7 ماه سال جاری افزایش قابل توجهی یافته است، اما این اتفاق فقط از لحاظ کمی مطلوب بوده و بر شمار معامله‌گران این محصول اعم از عرضه کننده و خریدار افزوده نشده است.
به گفته اکبریان، در حال حاضر تنها چهار عرضه کننده سنگ‌آهن در بورس فعال هستند در حالی‌که 140 پروانه بهره‌برداری و تولیدکننده سنگ‌آهن در کشور وجود دارد که باید راه‌های ورود آنها به بورس هموار شود.
حضور تولید‌کنندگان خرد سنگ‌آهن در تالار فرعی
وی در پاسخ به این پرسش که آیا برای حضور سایر تولیدکنندگان سنگ‌آهن در بورس به نتیجه‌ای هم رسیدید؟ گفت: بله، در مرحله نخست قرار است با راه‌اندازی تالار فرعی بورس کالا، شرایط برای حضور تولیدکنندگان کوچک سنگ‌آهن در این بازار فراهم شود، به طوری که در حال حاضر شرکت‌هایی هستند که دارای زمان‌بندی یکسان تولید و عیار قابل پیش‌بینی و به تبع آن توالی عرضه در بورس نیستند که قرار شد این شرکت‌ها به راحتی در تالار فرعی حضور یابند تا راه برای فعال شدن معادن کوچک نیز در بورس باز شود.
ريیس انجمن تولیدکنندگان و صادرکنندگان سنگ‌آهن افزود: همچنین بورس در اقدامی دیگر برای اعضای انجمن سنگ‌آهن، کارگاه‌های آموزشی به منظور آشنایی فعالان این بازار با نحوه معاملات بورس و فرآیند کشف قیمت و تسویه و تحویل و به طور کلی تعامل با بورس برگزار کند.
رقابت در معاملات سنگ‌آهن بالا می‌گیرد
وی تصریح کرد: بحث دوم این نشست به خریداران سنگ‌آهن مربوط بود. موضوع مطرح شده در این خصوص به عرضه‌های سنگین اختصاص داشت، به طوری که ما براین باوریم وقتی محموله ای 500 هزار تنی در بورس عرضه می‌شود، عملا خریداران متوسط و کوچک از گردونه رقابت کنار می‌روند و فقط چند خریدار محدود با نقدینگی بالا در تالار باقی می‌مانند.
اکبریان گفت: به بورس کالا پیشنهاد دادیم تا برای حضور همه خریداران سنگ‌آهن در معاملات، بهتر است محموله‌ها را به اندازه‌های 50 هزار تنی تقسیم کنیم تا برای مثال اگر در گذشته چهار خریدار برای محموله 500 هزار تنی رقابت می‌کردند، از این پس خریداران بیشتری در تالار رقابت کنند، ‌به این ترتیب هم رونق و هیجان معاملات بیشتر می‌شود و هم کشف قیمت واقعی تر و عادلانه تر صورت می‌گیرد.
ريیس انجمن تولیدکنندگان و صادرکنندگان سنگ‌آهن معتقد است، تمام کشورهای پیشرفته دنیا به بورس‌های کالایی به عنوان یکی از ارکان اقتصاد اعتماد کرده‌اند و در کشور ما نیز به راحتی می‌توان با برنامه ریزی دقیق بازار 3 میلیارد دلاری صادرات سنگ‌آهن را در بورس ایجاد کرد که این موضوع حامی تولیدکنندگان و در مجموع به سود منافع ملی است.
وی در پایان اظهار کرد: بحث مهمی که همیشه میان شرکت‌های سنگ‌آهن و فولادسازان وجود داشته، بحث قیمت سنگ‌آهن بوده تا بهترین قیمت برای تولید فولاد اتخاذ شود، در این بین با توجه به حضور فولادی‌ها در معاملات تالار نقره ای، بورس کالا می‌تواند بهترین نقش را برای تعادل قیمت سنگ‌آهن و فولاد ایفا کند.
 

onia$

دستیار مدیر تالار مدیریت
[h=1]نماي بازار بتن ايران[/h] روزنامه دنیای اقتصاد - شماره ۳۰۶۸ کد خبر: DEN-767327
 

onia$

دستیار مدیر تالار مدیریت
[h=1]ثبات قیمت در بازارفولاد [/h] روزنامه دنیای اقتصاد - شماره ۳۰۶۸ کد خبر: DEN-767328
گروه بنگاه‌ها- به‌رغم روند کاهشی نرخ دلار در بازار آزاد، شمش و مقاطع فولادی از سوی بخش خصوصی بدون نوسان بود. در معاملات روز سه‌شنبه 28 آبان‌ماه، تمامی فولادسازان تولیدات خود را بدون تغییر قیمت در بازار غیر‌رسمی عرضه کردند. فعالان بازارهمچنان در انتظار اخبار خوش مذاکرات پایان هفته در ژنو هستند.






 

onia$

دستیار مدیر تالار مدیریت
با ورود محموله‌های ذوب آهن به بازار اتفاق افتاد

[h=1]تداوم روند کاهشی قيمت تیرآهن و میلگرد[/h] روزنامه دنیای اقتصاد - شماره ۳۰۶۸ کد خبر: DEN-767358


گروه بورس کالا- حدیث موسوی: بازار آهن در دو روز گذشته به خوبی نشان داد که کمترین تمایلی به ثبات نداشته و کماکان مشتاق به کاهش قیمت است. بر همین اساس در روزهای دوشنبه و سه‌شنبه علاوه بر کاهش میانگین قیمت مقاطعی از جمله تیرآهن و میلگرد، بیلت‌های فابریک وارداتی به کشور نیز اعم از نوع روس و ترک، با افت 5 تومانی در هر کیلو روبه‌رو شدند.
به گفته یکی از فعالان بازار افت میانگین میلگرد و تیرآهن در خلال روزهای اخیر صرف‌نظر از رکود تقاضا به‌خاطر ورود عرضه‌ 225 هزار تنی ذوب‌آهن به بازار نیز بوده است، از این‌رو شاهدیم حتی برخی سایزهای میلگرد این کارخانه با قیمت 1770 تومان هم در بازار آزاد به فروش می‌رسند.
البته مبادلات کم حجم و روند کاهشی قیمت‌ها در بازار آهن در حالی است که در تالار صنعتی بورس کالا نیز کمترین تحرک و نشانه‌ای مبنی بر رونق معاملات محصولات فولادی دیده نمی‌شود. دوشنبه رینگ فولاد میزبان سه عرضه‌کننده بود، اما ثبت عدد صفر در ستون تقاضای تابلو معاملات همچون روزهای پیش بازهم تکرار شد. فولاد آذربایجان نقدی سبد میلگرد را با قیمت 1710 تومان و در حجم 1100 تن عرضه کرد که بی‌خریدار ماند. تختال A، B و C نیز به ترتیب با قیمت‌های 1416، 1423 و 1430 تومان از طرف فولاد مبارکه عرضه شد که هیچ‌کدام متقاضی نداشت.
به گفته یکی از کارگزاران این سه نوع تختال یکدست نبوده و عرض‌های متغیری داشتند، بنابراین مناسب و قابل استفاده برای استفاده در کارخانه‌های تولیدکننده مقاطع نبودند. این کارگزار ادامه داد: علاوه بر درهم بودن سایز تختال‌ها، آنالیز شیمیایی آنها نیز مشخص نبودند که به همین دلیل مورد اقبال خریداران قرار نگرفتند.
در این روز همچنین فولاد سپید فراب کویر نیز دو عرضه سلف و نقد سبد میلگرد را در دستور فروش قرار داد که اولی به میزان 3300 تن و دومی به میزان 1100 تن مورد معامله قرار گرفت. در این روز این شرکت همچنین بیش از 49 هزار تن سلف انواع ورق تولیدی خود را در سیستم معاملات مچینگ ثبت کرد.
روز سه شنبه نيز در تالار صنعتی بورس کالا، 7250 تن نقدی شمش بلوم با قیمت 1540 تومان به گروه ملی صنعتی فولاد ایران فروخته شد.
در شرایط فعلی بسیاری از معامله‌گران و کارشناسان بازار آهن مهم‌ترین عامل رکود تقاضا را کلید نخوردن حتی یک پروژه‌ عمرانی در سال جاری عنوان می‌کنند و معتقدند، همه ساله از محل تزریق نقدینگی و تامین اعتبارات لازم برای پروژه‌های عمرانی و زیرساختی، قریب به 60 درصد از مشکل تقاضای بازار آهن مرتفع می‌شد، اما با گذشت نزدیک به 8 ماه از سال حتی درصدی از این رقم نيز محقق نشده است.
از سوی دیگر فصل ساخت و سازهای مسکونی به پایان رسیده است، بنابراین 40 درصد از تقاضای بازار آهن که هر ساله از این محل تامین می‌شد، به دلیل امتناع انبوه‌سازان از آغاز پروژه‌های جدید و سردی ساخت‌و‌سازهای خرد به سختی و به اصطلاح قطره‌چکانی در حال تزریق شدن به بازار آهن است.
از این‌رو در 5 ماه باقی مانده تا پایان سال معامله‌گران پیش‌بینی می‌کنند تنها تقاضایی که راهی بازار خواهد شد، صرفا تقاضای انباری و احتیاطی به منظور پرکردن انبارهاي فروش آهن برای سال آینده است.
 

onia$

دستیار مدیر تالار مدیریت
[h=1]سمپوزیوم فولاد 92 امسال در بندرعباس برگزار می‌شود[/h] روزنامه دنیای اقتصاد - شماره ۳۰۶۸ کد خبر: DEN-767359
گروه بنگاه‌ها- سمپوزیوم فولاد 92 در اسفندماه در بندرعباس با حضور 200 شرکت داخلی و خارجی فعال در حوزه فولاد برگزار می‌شود.
به گزارش «دنیای اقتصاد»، این سمپوزیوم در دو بخش ارائه مقالات علمی و نمایشگاه با حضور 200 شرکت داخلی و خارجی و حدود 700 نفر از مدیران، کارشناسان، صنعتگران و دانشجویان صنعت فولاد و صنایع وابسته در بندرعباس و به میزبانی پیشرفته‌ترین کارخانه فولاد کشور؛ شرکت فولاد هرمزگان ششم و هفتم اسفندماه سال جاری برگزار می‌شود.
کارخانه و شرکت فولاد هرمزگان یکی از چندین واحد فعال در حوزه تولید ذوب و احیاي فلزات در منطقه صنعتی غرب شهر بندرعباس است که در نوع خود در شاخص‌هایی در کشور بی‌نظیر است. طی سال‌های گذشته و با سرمایه‌گذاری‌های صورت گرفته در منطقه غربی شهر بندرعباس و در مجاور دریا، این منطقه در حوزه فلزات مطرح شده است. وجود منطقه ویژه صنایع معدنی فلزی خلیج فارس در غرب شهر بندرعباس سبب شده است، به دلیل دسترسی آسان شرکت‌های سرمایه‌گذار به آب‌های آزاد، آب و منابع و مواد اولیه مورد نیاز این منطقه در سال‌های گذشته در باب جذب سرمایه‌گذار از رشد مناسبی برخوردار شود. تاکنون علاوه بر شرکت فولاد هرمزگان، آلومینیوم هرمزگان، فولاد جنوب، فولاد کیش و چندین شرکت دیگر نیز فعالیت خود را در این منطقه آغاز کرد‌ه‌اند.
 

Similar threads

بالا