بورس کالا

onia$

دستیار مدیر تالار مدیریت
[h=1]دیرعامل ذوب‌آهن اصفهان ابقا شد[/h] روزنامه دنیای اقتصاد - شماره ۳۰۷۲ کد خبر: DEN-768537
گروه بنگاه ها - با رای هيات‌مدیره اردشیر سعدمحمدی به عنوان مدیرعامل شرکت ذوب‌آهن اصفهان ابقا شد.
در جلسه هيات‌مدیره شرکت ذوب‌آهن اصفهان، اردشیر سعد محمدی بار دیگر به عنوان مدیر عامل این شرکت انتخاب شد، همچنین محمدرضا آیت‌الهی نیز به عنوان ريیس هيات‌مدیره ذوب‌آهن اصفهان تعیین شد.در این جلسه، اردشیر سعد محمدی، محمدرضا آیت‌الهی، محمود اسلاميان، محمد حسن فرج‌الهی و محمد ياسر طیب‌نيا به عنوان اعضای هيات‌مدیره ذوب‌آهن اصفهان منصوب شدند.
 

onia$

دستیار مدیر تالار مدیریت
[h=1]کاهش قیمت فولاد در پی توافق هسته‌ای[/h] روزنامه دنیای اقتصاد - شماره ۳۰۷۲ کد خبر: DEN-768574
گروه بنگاه ها – بازارهای مختلف روز گذشته به انتشار خبر توافق هسته‌ای عکس‌العمل نشان داده و غالبا نزولی شدند. بازار فولاد نیزدر این بین با کاهش قیمت همراه شد، البته فعالان این بخش معتقدند بازار هنوز گیج بوده و به این سرعت نمی‌توان شاهد تاثیر توافق بود؛ اما به مرور زمان و رفع تحریم‌ها بازار بهبود پیدا خواهد کرد. روز گذشته اغلب تولید کنندگان محصولات فولادی قیمت محصولاتشان را کاهش دادند.







 

onia$

دستیار مدیر تالار مدیریت
[h=1]نماي بازار بتن ايران[/h] روزنامه دنیای اقتصاد - شماره ۳۰۷۲ کد خبر: DEN-768575
 

onia$

دستیار مدیر تالار مدیریت
زعفران به زودی در بورس کالا عرضه می‌شود

روزنامه دنیای اقتصاد - شماره ۳۰۷۲ کد خبر: DEN-768580

بنابر گزارش «ایسنا»، مدیر مطالعات اقتصادی، برنامه‌ریزی و آموزش بورس کالای ایران از عرضه نقدی زعفران در آینده‌ای نزدیک خبر داد. وی با بیان اینکه ایران با سهم بیش از 90 درصدی، بزرگترین تولیدکننده زعفران محسوب می‌شود، گفت: بر این اساس، کشور ما می‌تواند نقش مهمی در قیمت‏‌گذاری این محصول ایفا کند.


علی پناهی افزود: عرضه این محصول در بورس که یک بازار متشکل، قانونمند و سازمان یافته است، سبب افزایش اطمینان طرف‎های تجاری خارج از کشور شده و فرآیند فروش و بازاریابی آن را تسهیل خواهد کرد. پناهی با اشاره به اینکه یکی از کارکردهای بورس، ارتقای کیفی و استانداردسازی محصولات است، تاکید کرد: از این جهت نیز منافع زیادی را نصیب فعالان بازار این محصول خواهد کرد و خریداران خارجی نیز نیاز ندارند به شکل حضوری آن هم با شک و تردید در ایران خرید کنند، بلکه با توجه به وجود پشتوانه‌ای به نام بورس، این اطمینان را دارند که می‌توانند در هر نقطه از جهان، زعفران شناسنامه‌دار و استاندارد شده ایرانی را خریداری کنند.
وی با اشاره به اینکه با عرضه زعفران در تالار صادراتی بورس کالا، ایران می‌تواند به یکی از مراجع اصلی قیمت زعفران در بازارهای جهانی تبدیل شود، تشریح کرد: با توجه به اینکه بورس‌های کالایی در جهان به عنوان مراجع قیمتی کالاها در سطح بین‌المللی به شمار می‌روند، قطعا با تداوم و افزایش حجم عرضه زعفران در بورس کالا در تالارهای داخلی و صادراتی، قیمت کشف شده زعفران در بورس کالای ایران می‌تواند به یک مرجع قیمتی بین‌المللی تبدیل شود.
پناهی افزود: از سوی دیگر زمینه برندسازی زعفران ایرانی در عرصه بین‌المللی نیز ایجاد می‌شود. مدیر مطالعات اقتصادی، برنامه‎ریزی و آموزش بورس کالای ایران در ادامه گفت: با تعامل کارگزاران بورس کالا با فعالان بازار سنتی، باید تلاش شود تا فرهنگ بازار جدید بورس برای این گروه از
معامله‌گران معرفی شود تا آنان نیز تمایل پیدا کنند از مزایای این بازار بهره‎ گیرند. با توجه به پیش رو بودن زمان برداشت زعفران، باید مقدمات لازم جهت عرضه و مهم‎تر از آن بازاریابی این محصول صورت گیرد.
 

onia$

دستیار مدیر تالار مدیریت
[h=1]نماي بازار مقاطع ايران[/h] روزنامه دنیای اقتصاد - شماره ۳۰۷۲ کد خبر: DEN-768608
 

onia$

دستیار مدیر تالار مدیریت
برای نخستین بار صورت گرفت [h=1]معامله 3400 بشکه میعانات گازی در بورس انرژی[/h] روزنامه دنیای اقتصاد - شماره ۳۰۷۲ کد خبر: DEN-768609
گروه بنگاه‌ها - برای نخستین بار از زمان تاسیس چهارمین بورس ایران در آستانه تولد 9 ماهگی، این بورس دیروز میزبان خریداران و فروشندگان میعانات گازی بود تا برای نخستین بار در تاریخ کشور این محصول در بورس کشف قیمت شود.
به گزارش روابط عمومی و امور بین‌الملل بورس انرژی، اولین محموله میعانات گازی روز یکشنبه در بورس انرژی اعلام عرضه شد تا تابلوی فیزیکی چهارمین بورس کشور برای نخستین بار از زمان تاسیس عرضه فرآورده‌های نفتی و گازی را در خود ثبت کند. سید علی حسینی مدیرعامل بورس انرژی با اعلام این خبر گفت: 3500 بشکه میعانات گازی پالایش گاز ایلام در بورس انرژی عرضه شد که 3400 بشکه از آن به قیمت هر بشکه 2 میلیون 209 ریال به ارزش 7 میلیارد و 510 میلیون ریال از طرف یکی از پالایشگاه‌های خصوصی کشور خریداری شد و به این ترتیب اولین عرضه محصولات نفت و گاز شرکت ملی ایران با موفقت به انجام رسید.
وی افزود: روزهای آتی نیز عرضه این محصول به صورت روزانه 3570 بشکه به صورت متناوب انجام می‌شود که جزئیات هر یک از عرضه‌ها طی اطلاعیه عرضه یک روز قبل از انجام معامله از طریق سایت بورس انرژی و مدیریت فناوری بورس تهران منتشر می‌شود. مدیرعامل بورس انرژی درباره جزئیات و چگونگی عرضه نفت و گاز در بورس انرژی گفت: با توجه به مذاکراتی که با وزیر نفت انجام شد، مقرر شد روزانه 5 هزار بشکه نفت خام و 10 هزار بشکه میعانات گازی در بورس انرژی عرضه شود که در گام اول دیروز با فروش 3400 بشکه میعانات گازی پالایشگاه گاز خانگیران گام اول عرضه محصولات و فرآورده‌های نفتی از طریق بورس انرژی صورت گرفت. وی با اشاره به اینکه به زودی عرضه نفت خام نیز در بورس انرژی آغاز می‌شود، اظهار كرد: قرار است با عرضه میعانات گازی سامانه معاملاتی تابلوی فیزیکی در بخش حامل‌های انرژی آزمایش شود و طی چند روز از انجام معاملات میعانات گازی، عرضه نفت خام عملیاتی شود.
حسینی افزود: علاوه بر این رایزنی‌هایی در خصوص عرضه خوراک پالایشگاه‌های قطع کوچک از طریق بورس انرژی انجام گرفته است که با تایید وزارت نفت به زودی امکان عرضه خوراک پالایشگاه‌های قطع کوچک در بورس انرژی فراهم می‌شود.
مدیرعامل بورس انرژی درباره شرایط خریداران محصولات نفتی عرضه شده در بورس انرژی گفت: به غیر از داشتن مجوز خرید نفت و خوراک از وزارت نفت هیچ محدودیت و منعی برای معامله گران حقیقی و حقوقی وجود ندراد؛ بنابراین افراد به شکل حقیقی و حقوقی می‌توانند در رقابت این معاملات با در اختیار داشتن مجوز از وزارت نفت حاضر شوند. وی با بیان اینکه هدف نهایی از انجام این معاملات فراهم کردن بسترهای لازم برای انجام معاملات بین‌المللی است، تصریح کرد: با توجه به ظرفیت‌های بالای کشور در صنعت نفت و گاز، ایجاد بازار معالات بین‌الملی نفت خام، نفت کوره و میعانات گازی در بورس انرژی دنبال می‌شود كه بايد افزود بورس انرژی قابلیت تبدیل شدن به مرجع قیمت‌گذاری فرآورده‌های نفتی را در سطح خاورمیانه و حتی آسیا دارا است. وی با اشاره به اینکه در خصوص عرضه نفت کوره امکان تشکیل بازار منطقه ای و صادراتی از طریق بورس انرژی وجود دارد، گفت: با راه‌اندازی معاملات داخلی و تجربه معامله نفت خام در رینگ داخلی بازار فیزیکی بورس انرژی مقدمه ای برای راه‌اندازی رینگ صادراتی معاملات فرآورده‌های نفتی فراهم می‌شود. حسینی درباره روش قیمت‌گذاری محصولات و فرآورده‌های نفتی در بورس انرژی گفت: مبنای معامله بر اساس ریال است و روش قیمت‌گذاری قیمت پایه در اختیار امور بین‌المللی شرکت نفت است؛‌ به عبارتی عرضه‌کننده قیمت پایه را تعیین می‌کند و بازیگران بازار و خریداران در خصوص قیمت پایه امکان رقابت دارند؛ بنابراین بورس انرژی دخالتی در تعیین قیمت پایه ندارد و فقط بر مبنای رقابت بین خریداران کشف قیمت روی می‌دهد.
وي به نرم‌افزار معاملاتی بورس انرژی اشاره و خاطرنشان کرد: نرم‌افزار معاملاتی برای معاملات نفت به‌روزرسانی شده و به لحاظ نرم‌افزاری از بهترین و مطمئن‌ترین قابلیت‌های برخورد است.
در اين بين؛ اما در آستانه نخستین عرضه محصولات فرآورده‌های نفتی در بورس انرژی، رییس اداره نظارت بر بازار‌های بورس انرژی به جزئيات و چگونگی نحوه انجام معاملات نفت و گاز در چهارمین بورس ایران پرداخت.
به گزارش «سنا» به گفته بابك باقري، با پذیرش دو محصول میعانات گازی و نفت خام در رینگ داخلی بورس انرژی، از سوی شرکت ملی نفت ایران، عرضه‌ محصولات شرکت ملی نفت ایران در بورس انرژی، وارد فاز اجرایی شد و با توجه به درخواست شرکت ملی نفت ایران شیوه معامله این محصولات در بورس انرژی، حراج حضوری و نوع قرارداد قابل‌معامله، قرارداد نسیه طراحی شد.
وي اعلام كرد: قرارداد نسیه قراردادی است که در بازار فیزیکی بورس انرژی معامله می‌شود و براساس آن، کالا در هنگام معامله تحویل و بهای آن در تاریخ سررسید و براساس دستورالعمل تسویه و پاياپای پرداخت می‌شود. تحویل کالا در این نوع قراداد همانند قراداد نقد، حداکثر 6 روز کاری پس از انجام معامله (سه روز کاری پس از مهلت تسویه) است. در اولین گام شرکت ملی نفت ایران اقدام به عرضه میعانات گازی پالایش گاز ایلام شرکت ملی نفت ایران در چارچوب قرارداد نسیه کرده است و به خریداران این اختيار را داده تا با استفاده از شیوه تسویه اسناد با تضمین و با ارائه تضامین و اسناد اعتباری بانکی یک ماهه اقدام به تسویه قراردادها کنند. رييس اداره نظارت بر بازارهاي بورس انرژي با اشاره به اينكه واحد پایه تخصیص این کالا 170 بشکه است و قیمت پایه نیز بر حسب هر بشکه اعلام می‌شود، گفت: وزن هر بشکه میعانات گازی ایلام تقریبا، 27/116 کیلو گرم است که شرکت ملی نفت ایران بر اساس مشخصات کیفی ارائه شده در امیدنامه متعهد به تحویل آن به پالایشگاه‌های خصوصی مصرف‌کننده این کالا جهت مصرف است. به گفته وي تناوب عرضه این کالا به صورت روزانه بوده و بر اساس توافق با شرکت ملی نفت ایران، در هفته اول روزانه 3500 بشکه میعانات گازی پالایش گاز ایلام را عرضه خواهد کرد و خریداران می‌توانند با مشاهده اطلاعیه عرضه که یک روز کاری قبل از هر عرضه براساس سفارش فروش عرضه‌کننده، توسط شرکت بورس انرژی منتشر می‌شود از جزئيات عرضه از قبیل قیمت پایه مطلع شوند.
زمان تحویل کالا
باقري افزود: تحویل کالا با توجه به محدودیت‌های فنی شرکت ملی نفت طی دوره تحویل که در اطلاعیه عرضه از طرف فروشنده اعلام می‌شود انجام خواهد شد. شروع دوره تحویل که مبنای آغاز تحویل محموله تلقی می‌شود حداکثر 6 روز کاری پس از انجام معامله است و کارگزار فروشنده يا فروشنده حسب اعلام در اطلاعیه عرضه موظف است پس از انجام امور تسویه توسط خریدار و صدور اعلامیه تسویه وجوه توسط شرکت سپرده‌گذاری مرکزی، حواله خرید کالا را صادر کند.
این نخستین گام توسط فروشنده به منظور تحویل کالا تلقی می‌شود. تاریخ شروع تحویل اولین محموله میعانات گازی که در تاریخ 3 آذر عرضه شد از 9 آذر آغاز و تا تاریخ 3 دي‌ماه ادامه می‌يابد و خریداران بايد در برنامه زمانی بارگیری اقدام به معرفی پیمانکار حمل و برداشت محموله‌های خریداری شده از بورس انرژی کنند.
شیوه تسویه قرارداد
به عقيده باقري شیوه تسویه قرارداد نسیه در سه شکل نقدی، اسناد خارج از پاياپای و تسویه با تضمین امکان‌پذیر است که شیوه تسویه مورد نظر شرکت ملی نفت، تسویه با تضمین است. شیوه تسویه با تضمین تسویه‌ای است که با ضمانت‌نامه بانکی يا از طریق گشایش اعتبار اسنادی انجام می‌شود و صرفا در خصوص معاملات نسیه است. در این شیوه تسویه، خریدار بايد طی مهلت تسویه به ارائه ضمانت‌نامه، سند اعتبار اسنادی و سایر مستندات مطابق فرمت شرکت سپرده‌گذاری مرکزی به همراه واریز کارمزدها و کسورات اقدام کند.
رييس اداره نظارت بر بازارهاي بورس انرژي مهلت تسویه در رینگ داخلی را 3 روز کاری پس از انجام معامله و در رینگ بین‌الملل 5 روز کاری پس از انجام معامله اعلام كرد و گفت: در صورتی که در معاملات نسیه و طبق اعلام فروشنده در اطلاعیه عرضه، بخشی از ثمن معامله به صورت نقدی به عنوان پیش‌پرداخت تعیین شده باشد، کارگزارخریدار مکلف است حداکثر تا پايان مهلت تسویه و همزمان با ارائه اسناد تضمین، وجه پیش‌پرداخت را واریز کند. به عبارتی واریز- به عنوان مثال- 10 درصد ارزش تقریبی معامله قبل از انجام معامله به عنوان ضمانت، حسن ایفای تعهدات خریدار تلقی می‌شود و این پیش پرداخت مبنای پرداخت جرائم احتمالی نکول و سایر کارمزدهای قابل‌پرداخت توسط خریدار است.
وي تشريح كرد: در عرضه محصول میعانات گازی نیز خریداران این محصول بايد قبل از شروع معامله اقدام به واریز 10 درصد ارزش تقریبی معامله به حساب شرکت سپرده‌گذاری مرکزی اوراق بهادار و تسویه وجوه کنند. خریداران پس از انجام معامله باید طی مهلت تسویه نسبت به گشایش اعتبار اسنادی يا ارائه ضمانت نامه به ارزش 100 درصد بهای معامله به نفع شرکت سپرده‌گذاری مرکزی اقدام کنند.
باقري در ادامه افزود: بانک عامل، پرداخت وجه مزبور را یک ماه پس از تحویل نهایی کالا تعهد می‌کند. براساس توافق همکاری با بانک ملت، مقرر شد تا شعبه فردوسی شمالی اين بانك به عنوان شعبه اصلی گشایش‌کننده اعتبار اسنادی قراردادهای معامله شده در بورس انرژی عمل کند و خریداران با مراجعه به این شعبه و افتتاح حساب و انجام امور مربوطه به اخذ اعتبار اسنادی و ارائه آن به شرکت سپرده‌گذاری مرکزی اوراق بهادار و تسویه وجه طی مهلت تسویه اقدام کنند. با این حال در صورت تمایل و درخواست خریداران، شیوه تسویه با تضمین قابل‌تبدیل به تسویه نقدی است و خریداران می‌توانند در مهلت تسویه 100 درصد ارزش معامله را واریز و اقدام به تسویه قراردادهای خود کنند.
وي در نهايت اعلام كرد 10 درصد پیش پرداخت تا زمان تحویل نهایی کالا و لحاظ ساختن تلورانس تحویل مثبت و منفی بر اساس بارنامه‌های صادر شده توسط شرکت ملی نفت ایران نزد شرکت سپرده‌گذاری مرکزی ودیعه خواهد ماند و شرکت سپرده‌گذاری مرکزی بلافاصله پس از اعلام تحویل نهایی کالا توسط شرکت ملی نفت ایران اقدام به تسویه نهایی با خریداران خواهد کرد.
* رییس اداره نظارت بر بازارهای بورس انرژی
 

onia$

دستیار مدیر تالار مدیریت
[h=1]تشدید افت و خیز آتی در پی نوسانی شدن سکه نقدی[/h] روزنامه دنیای اقتصاد - شماره ۳۰۷۳ کد خبر: DEN-768810
هیجان بازار ادامه دارد خریداران کال مارجین شدند

گروه بورس کالا – طیبه شهبازی: رفتار متناقض روز گذشته سکه‌های طلا در بازار نقدی و آتی نشان می‌داد که این بازارها دچار دستپاچگی ناشی از پیش‌بینی‌های متفاوت از روند قیمتی پیش روی ارز و طلا شده‌اند.

بنا بر انتظار موجود، معاملات روز دوشنبه نیز در ادامه ریزش‌های دو روز پیش از آن، با کاهش قیمت‌ها برای ارز و سکه آغاز شد، اما این روند ادامه پیدا نکرد و در ساعاتی، سکه‌های نقدی با افزایش قیمت نسبت به آخرین بهای روز یکشنبه خود روبه‌رو شدند.
در این روز (تا لحظه تنظیم این گزارش، بهای سکه نقدی بین 820تا 841 هزار تومان نوسان کرد) این همه در شرایطی بود که اونس طلا معاملات هفتگی خود را با کاهش 13 دلاری آغاز کرد.
از ابتدای هفته جاری بازارهای ارز، سکه نقدی و آتی در سراشیبی قیمت بوده‌اند که در نبود نوسانات طلا در بازارهای بین‌المللی، این امر کاملا متاثر از مذاکرات مثبت هسته‌ای بود. اما مسیری که بازارهای داخلی روز گذشته در پیش گرفتند، حاکی از هیجانی شدن معامله‌گران بود. ساعت 10:30 صبح دیروز که قیمت سررسیدهای آتی روی تابلوی معاملات رفت، هر چهار سررسید کمتر از پنج درصد کاهش قیمت داشتند (یعنی در حدود 30 هزار تومان) و در همین محدوده نوسان می‌کردند تا زمانی که قیمت‌های بازار نقدی مشخص شد. سکه طرح جدید در آغاز داد‌و‌ستدهای خود با قیمت 820 هزار تومان (یک درصد کاهش قیمت معادل 9 هزار تومان) روبه رو شد که بسیار کمتر از ریزش‌های آتی بود.
همزمان با آغاز معاملات بازار نقدی سکه، از شدت ریزش‌های آتی کاسته شد و نوسان سررسیدها در محدوده بالای
سه درصد و پس از آن کمتر از سه درصد دنبال شد. در این زمان قیمت سکه نقدی با توجه به قیمت دلار و اونس طلا، کمی از ارزش طلای خود بیشتر بود.
همزمان با این تغییرات قیمتی، اونس طلا چهار دلار از سقوط شدید خود را جبران کرده بود و با 1235 دلار در بازار نیویورک معامله می‌شد.
کمی پس از شروع معاملات بازار نقدی، این سکه به نسبت ارزش طلای خود، 19 هزار تومان حباب منفی گرفت، اما با گذشت ساعتی، این کاهش شدید را جبران کرد. در ادامه بر بهای سکه نقدی حدود هفت هزار تومان افزوده شد در حالی که در همان زمان، نیم سکه و ربع سکه به ترتیب 12 و هفت هزار تومان کاهش قیمت داشتند.
همچنین بهای سکه سررسید آذر بازار آتی نیز از قیمت نقدی کمتر بود. در حالی که بازارهای نقدی و آتی به جبران ریزش شدید خود مشغول بودند، قیمت طلا در بازار جهانی، 14 دلار ریخته و به 1230 دلار رسیده بود. دلار که روز یکشنبه در پایان
داد و ستدها به 2915 تومان رسیده بود، دیروز با ورود به کانال 2800 تومانی، به 2880 تومان رسید و کاهش 35 تومانی را نشان می‌داد که نسبت به ریزش روز دوشنبه کمتر بود. به این ترتیب نوسانات نسبتا زیاد دیروز در بازار نقدی و آتی موجب شد تا بر حجم معامله‌ها افزوده شود. اما بهای دلار در بازار آزاد که برای ساعاتی به 2870 تومان هم رسیده بود، مجددا به 2900 تومان بازگشت و به نوسانات بازار سکه دامن زد.
گرم طلای 18 عیار نیز که در ابتدای معاملات دیروز کاهش قیمت داشت، در میانه معاملات شاهد نوسان قیمت در هر دو محدوده کاهش و افزایش بها بود. در ادامه با ریزش مجدد طلا و سکه نقدی، سکه‌های آتی دوباره افت قیمت پیدا کردند. ریزش‌های دیروز قیمت‌های ارز و سکه به دنبال افزایش حجم عرضه در این بازارها هم بود؛ فروشندگان خانگی در روزهای اخیر به خاطر ترس از تداوم روند ریزشی، حجم زیادی سکه را در بازار به فروش رسانده اند. اما این روند هم ادامه پیدا نکرد و باز هم سکه‌های نقدی با افزایش بها (12 هزار تومان) مواجه شدند و سررسیدهای آتی نیز به دنبال آن از شدت کاهش قیمت کاستند. با وجود جبران ریزش‌های شدید قیمتی برای سکه نقدی، باز هم حباب منفی برای این سکه وجود داشت.
افت شدید قیمت طلا و سکه، خطر قاچاق به خارج از کشور را دوباره پررنگ می‌کند، چراکه سود یک تا دو درصد هم چندان از نظر قاچاقچیان طلا، سود کمی نیست. اما برخی کارشناسان بازار بر این باورند که این جو ریزشی چندان
ادامه‌دار نخواهد بود. به باور این گروه، از نظر فاندامنتالی بازار ارز کف قیمت‌های خود را دیده و با توجه به هزینه‌های نقل و انتقال و تبدیل پول، این ارز نمی تواند در سطح 2800 تومان بایستد و اگر برای چند روز در محدوده 2900 تومان نوسان کند، خود به خود به حد روانی خودش (3000 تومان) باز خواهد گشت.
به اعتقاد برخی کارشناسان اقتصادی، اختلاف سررسیدهای آتی سکه در کنار حباب منفی سکه نقدی، طی روزهای آینده و پس از جبران ریزش‌های شدید قیمتی، اصلاح خواهد شد. روند فعلی، بسیاری از خریداران آتی سکه را
کال مارجین کرده است، اما با اصلاح بازار، این فروشندگان هستند که نسبت به بستن موقعیت‌های خود اقدام می‌کنند.
در آن سوی مرزها، روز گذشته خبرگزاری رویترز در گزارش خود یکی از دلایل ریزش 13 دلاری اونس طلا را توافق هسته‌ای ایران و غرب دانست. در این گزارش آمده که در حالی که فروش فنی طلا افزایش یافته، ارزش سهام در بازارهای جهانی روند صعودی داشته (قیمت سهام آسیایی به دنبال توافق هسته‌ای ایران که تحریم تجارت طلا و دیگر فلزات گرانبها علیه این کشور را لغو می‌کند، روز دوشنبه افزایش یافت) و ارزش دلار تثبیت شده است که این وضعیت منجر به کاهش 13 دلاری قیمت طلا در روز دوشنبه شد.
در ادامه این گزارش، همچنین کاهش قیمت طلا تا حدی ناشی از نگرانی‌ها در زمینه تعدیل قریب‌الوقوع سیاست محرک اقتصادی فدرال رزرو و کاهش سرمایه بزرگ‌ترین صندوق سرمایه‌گذاری طلا در طی سه هفته اخیر عنوان شده است. برخی تحلیلگران بازار طلا بر این باورند که گرچه قیمت طلا به پایین‌ترین حد خود در 4 ماه اخیر رسیده است، ولی این کف قیمت طلا است و اکنون بهترین فرصت ممکن برای سرمایه‌گذاران بین‌المللی است تا در بازار طلا سرمایه‌گذاری کنند.
افت شدید قیمت طلا در ماه‌های اخیر از سال 1980 میلادی بی سابقه بوده است. قیمت طلا از ابتدای امسال تاکنون بیش از 26 درصد و نسبت به اوج آن در سال 2011 میلادی بیش از 35 درصد کاهش داشته است. برخی کارشناسان بازار طلا معتقدند که مهم ترین عامل موثر بر افت شدید قیمت طلا در ماه‌های اخیر، کاهش نرخ تورم در اقتصاد جهانی است و این مساله تاثیر زیادی بر ادامه روند نزولی قیمت طلا داشته است.
با این همه بازارها همچنان در حال هضم توافقی هستند که قرار است تحریم‌های اقتصادی علیه ایران را در شش ماه آینده کاهش دهد. روز گذشته در ادامه خبرها از لغو تحریم‌های ایران، وزیر خارجه فرانسه از لغو تحریم‌های اتحادیه اروپا علیه کشورمان تا یک ماه آینده خبر داد. بر این اساس اتحادیه اروپا احتمالا در ماه دسامبر(۱۰ آذر تا ۱۰ دی) برخی تحریم‌ها علیه ایران را لغو خواهد کرد. به هر ترتیب نوسانات روز گذشته بازار نقدی و آتی زیاد بود، اما به نظر می‌رسد طی روزهای آینده بازارها مسیر خود را پیدا کنند، چراکه توافق هسته‌ای تاثیر خود را گذاشته و از این پس پارامترهای دیگری بر تعیین روند این بازارها اثرگذارند. صحبت‌های امشب رییس‌جمهور کشورمان در پایان صد روز اول کاری دولت تدبیر و امید و ارائه گزارش‌های اقتصادی و سیاسی، در کنار تصمیم‌های اقتصادی دولت در لایحه بودجه سال 93 که در روز 15 آذر به مجلس خواهد رفت، می‌تواند تا حدودی به روند روزهای آینده بازارها
جهت دهد.


 

onia$

دستیار مدیر تالار مدیریت
همزمان با نزولی شدن نرخ ارز صورت گرفت

[h=1]سیر نزولی منحنی قیمت‌ها در بازار فولاد[/h] روزنامه دنیای اقتصاد - شماره ۳۰۷۳ کد خبر: DEN-768836
گروه بورس کالا- حدیث موسوی: پس از گذشت حدود 2 روز از خبر توافق هسته‌ای ژنو، بورس اوراق بهادار تهران و بازارهای موازی ارز و طلا کماکان تحت تاثیر اخبار منتشر شده حاصل از این رویداد بزرگ سیاسی قرار دارند به طوری‌که روز گذشته علاوه بر رشد بیش از هزار واحدی شاخص بورس، نرخ دلار به کانال 2800 تومانی وارد شد و قیمت طلا و سکه نیز در بازار افت چشمگیری را تجربه کرد.
بر همین اساس بازار آهن که خود قبل از اعلام نتایج این دوره از مذاکرات، به علت سردی مبادلات مدتی بود شیب نزولی قیمت مقاطع و شمش‌های وارداتی به کشور را تجربه می‌کرد، از صبح روز یکشنبه، بر دور تند کاهشی آن افزوده شد. به این ترتیب روز دوشنبه قیمت انواع سایزهای میلگرد و شاخه‌های تیرآهن با ریزشی تا سقف 1/2 روبه‌رو شدند و انواع ابعاد بیلت‌های فابریک وارداتی نیز افتی در حدود 3/0 تا 6/0 درصد را تجربه کردند.
در شرایط فعلی که به طور مداوم اخبار تازه‌ای از ابعاد توافق هسته‌ای صورت گرفته و تحریم‌های در دست لغو منتشر می‌شود به نظر می‌رسد نتوان زمان مشخصی برای تثبیت قیمت آهن‌آلات در روزهاي پيش رو متصور بود؛ چرا که صرف‌نظر از رکود معاملات آهن، این بازار بیش از هرچیز نیازمند ثبات نرخ ارز است تا بتواند به تعادل قیمتی رسیده و از کاهش متناوب خودجلوگیری کند که البته آن‌هم به واسطه نوسانات نزولی نرخ ارز تا مدتی دور از دسترس است. در این میان رییس اتحادیه آهن‌فروشان نیز مساله افت قیمت‌ها در بازار فولاد را از زاویه دیگری مورد بررسی قرار می‌دهد. وی معتقد است: همانطور که افزایش بی‌رویه و التهاب قیمتی در بازار آهن سودمند نیست، تداوم افت قیمت‌ها نیز بر روند معاملات تاثیری منفی خواهد داشت؛ چرا‌که هم معامله‌گران و هم تولیدکننده‌های فولاد را با تنگناهای بی‌شماری در امر تولید، توزیع و تعیین قیمت مناسب مواجه می‌کند. به گفته آزاد لازمه يك بازار قوی و توانمند اين است كه در تعادل و ثبات قیمتی به‌سر برده و نوسانات آن محدود و کم‌دامنه باشد تا خریداران بتوانند به دور از هرگونه هیجان و شتاب‌زدگی یا تعلل بی‌مورد اقدام به خرید کنند؛ امری که مدتی است در بازار آهن محقق نشده است.
علاوه بر این روز گذشته در حالی‌ که بازار فولاد در سکوت به‌سر می‌برد و معاملات صورت گرفته در آن حرکت آرام و ساکنی داشت، در بورس کالا نیز دادوستد انواع ورق فولاد مبارکه با بی‌رغبتی زیادی پیگیری شد به طوری که نمودار بالا روند معاملات ضعیف این روز را به خوبی نشان می‌دهد. دوشنبه این شرکت علاوه بر اینکه بیش از 37 هزار تن انواع ورق را در سیستم مچینگ ثبت کرد، ورق گرم B ، گرم C و سرد B را به ترتیب با قیمت‌های 1609، 1628 و 1990 تومان به روی تابلو معاملات برد که تنها 19 درصد از کل حجم عرضه اين ورق‌ها به فروش رسید.
 

onia$

دستیار مدیر تالار مدیریت
[h=1]حجم فیزیکی معاملات در بورس کالا ۲۶ درصد رشد کرد[/h] روزنامه دنیای اقتصاد - شماره ۳۰۷۳ کد خبر: DEN-768811

در آبان امسال ۲ میلیون و ۳۵۲ هزار تن انواع کالا در تالارهای بورس کالا به ارزش بیش از ۳۸ هزار میلیارد ریال معامله شد که از نظر حجم و ارزش در مقایسه با ماه قبل به ترتیب رشد ۲۶ و ۱۸ درصدی را نشان می‌دهد. به گزارش خبرگزاری تسنیم؛ در آبان امسال بالغ بر 3 میلیون و 344 هزار تن کالا در این بورس عرضه شد که در مقابل آن تقاضایی بالغ بر 4 میلیون و 61 هزار تن شکل گرفت.

افزایش 56 درصدی حجم معاملات مقاطع فولادی
براساس این گزارش در تالار محصولات صنعتی و معدنی بیش از یک میلیون و 308 هزار تن انواع کالا با ارزشی افزون بر 20 هزار میلیارد ریال داد و ستد شد که از نظر حجم و ارزش نسبت به ماه قبل 47 و 44 درصد افزایش داشت. در این تالار بالغ بر یک میلیون تن انواع مقاطع فولادی، 27 هزار و 440 تن انواع مس، 16 هزار و 540 تن آلومینیوم، 2300 تن کک ، 470 تن سولفور مولیبدن، 9 تن کنسانتره و 10 کیلوگرم شمش طلا توسط مشتریان خریداری شد. در ضمن حجم معاملات گروه‌های فولاد و آلومینیوم در این ماه به ترتیب با رشد 56 و 27 درصدی مواجه شد. سنگ آهن نیز در تالار صادراتی این بخش به میزان 250 هزار تن برای صادرات به بازارهای جهانی مورد معامله قرار گرفت.
رشد 43 درصدی حجم معاملات قیر
همچنین در دو بخش داخلی و صادراتی تالار فرآورده‌های نفتی و پتروشیمی جمعا بیش از 962 تن انواع کالا به ارزش بیش از 17 هزار میلیارد ریال به فروش رفت. در این تالار بیش از 459 هزار تن انواع قیر، 170 هزار تن مواد پلیمری، 148 هزار تن وکیوم باتوم، 111 هزار تن مواد شیمیایی، 67 هزار تن لوب کات، 4 هزار تن گوگرد، 1150 تن انواع گاز و خوراک و 48 تن روغن توسط مشتریان خریداری شد. گفتنی است حجم معاملات گروه قیر و مواد شیمیایی در این ماه به ترتیب رشد 43 و 19 درصدی را تجربه کرد.
گندم؛ صدرنشین تالار کشاورزی
طی ماه گذشته تالار محصولات کشاورزی بورس کالای ایران نیز شاهد معامله بیش از 82 هزار تن انواع محصول کشاورزی با ارزشی افزون بر 741 میلیارد ریال بود. در این تالار 70 هزار تن گندم، حدود 12 هزار تن ذرت، 170 تن کنجاله، 50 تن نخود، 50 تن عدس و 3 تن دانه‌های روغنی از سوی کارگزاران به فروش رسید.
 

onia$

دستیار مدیر تالار مدیریت
[h=1]زمینه‌های رونق بورس کشاورزی باید در کشور فراهم شود[/h] روزنامه دنیای اقتصاد - شماره ۳۰۷۳ کد خبر: DEN-768812
نایب رییس کمیسیون کشاورزی مجلس گفت: اینکه سرانجام باید روزی معاملات محصولات کشاورزی در بستری قانونمند و شفاف به نام بورس انجام شود و آشفتگی‌های کنونی در بازار برخی محصولات به پایان برسد، امری طبیعی و قطعی است، اما باید تمام زیر ساخت‌های لازم فراهم شده و نحوه معاملات و مزیت‌های بورس نیز برای کشاورزان فرهنگ‌سازی شود.

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی بازار سرمایه (سنا)، محمد
اسماعیل‌نیا با اشاره به اینکه رونق بورس کشاورزی باید در دستور کار قرار گیرد، اظهار کرد: بورس‌های کالایی در بسیاری از کشورهای پیشرفته دنیا فعال هستند و ما هم باید زمینه‌های رونق این بورس را فراهم کنیم. وی افزود: اگر تمام زیر ساخت‌ها فراهم شود، بدون شک در مدت زمان کوتاهی بورس کشاورزی رونق می‌گیرد و مدیران بورس هم باید در ترویج فرهنگ معاملات بورس برای دست‌اندرکاران بخش کشاورزی گام‌های بلندی بردارند. اسماعیل‌نیا با اشاره به اینکه باید فرهنگ معاملات بورس ابتدا از کشاورزانی که تحصیلات بالایی دارند آغاز شود، تصریح کرد: مسوولان بورس باید با برنامه‌ریزی کوتاه‌مدت، میان مدت و بلند‌مدت به دنبال رونق معاملات بورس کشاورزی باشند به طوری که وزیر جهاد کشاورزی نیز که خود به سازوکار بورس اعتقاد دارد، باید به انجام این کار بزرگ و ملی کمک کند.
 

onia$

دستیار مدیر تالار مدیریت
نماي بازار بتن ايران

روزنامه دنیای اقتصاد - شماره ۳۰۷۳ کد خبر: DEN-768813
 

onia$

دستیار مدیر تالار مدیریت
[h=1]روند کاهشی قیمت‌ها در بازار فولاد[/h] روزنامه دنیای اقتصاد - شماره ۳۰۷۳ کد خبر: DEN-768814
گروه بنگاه‌ها- در پی توافق هسته‌ای و با کاهش نرخ ارز در بازارهای داخلی، فولاد نیز به تبع آن با روند روبه کاهش مواجه شد. در معاملات روز دوشنبه چهارم آذرماه، برخی تولیدکنندگان فولاد تولیدات خود را با افت نرخ به بازار عرضه کردند.
در این روز، شمش اصفهان در و فولاد جنوب، مقاطع آریان فولاد، جهان فولاد غرب کرمانشاه و فولاد کرمان در بیشتر سایزهای خود کاهش قیمت را تجربه کردند.






 

onia$

دستیار مدیر تالار مدیریت
هند در تولید فولاد از چین سبقت می‌گیرد

[h=1]مازاد 150میلیون تنی سنگ‌آهن تا دو سال آینده[/h] روزنامه دنیای اقتصاد - شماره ۳۰۷۳ کد خبر: DEN-768837
در سال‌های آتی میزان «رشد» تولید فولاد خام در چین به تدریج كاهش خواهد یافت و هند جایگاه این كشور را از نظر رشد، تصاحب خواهد كرد.
به گزارش روابط عمومی سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران (ایمیدرو) بررسی‌های انجمن جهانی فولاد نشان می‌دهد از سال 2014 تا 2020 میزان رشد تولید فولاد خام در چین به 6/1 درصد می‌رسد اما این شاخص بین سال‌های 2020 تا 2025 به منفی 8/0 درصد كاهش می‌یابد، در حالی كه در همین مدت هند رشد بیش از 7 درصدی را تجربه خواهد كرد.
معاون امور زیرساخت‌های ایمیدرو در این باره به گزارش‌های جدید انجمن جهانی فولاد اشاره كرد كه در سال‌های آینده رشد تولید فولاد خام در منطقه خاورمیانه و شاخ آفریقا و پس از آن در كشورهای جنوب شرقی آسیا و كشورهای آسیای میانه متمركز می‌شود.
محمد خانداداش پور گفت:‌ پیش بینی‌ها نشان می‌دهد تا پایان سال 2013 یك میلیارد و 475میلیون تن فولاد خام تولید می‌شود و در سال 2020 با متوسط رشد 5/2درصدی این رقم به یك میلیارد و 724میلیون تن خواهد رسید، اما با نزولی شدن شیب رشد تا سال 2025 میزان تولید فولاد بالغ بر یك میلیارد و 857 میلیون تن می‌شود. وی در عین حال گفت: میزان متوسط رشد جهانی تولید فولاد خام در سال‌های 2020 تا 2025 به 3/1 درصد خواهد رسید.
معاون ایمیدرو همچنین اظهار كرد: گزارش‌هاي ارائه شده در انجمن جهانی فولاد مبین این نكته است كه میزان عرضه و تقاضا در مواد اولیه به ویژه سنگ‌آهن به طور نسبی متوازن است اما به تدریج میزان عرضه سنگ‌آهن افزایش خواهد یافت، به گونه‌ای كه در سال 2015 جهان با 150میلیون تن سنگ آهن مازاد مواجه می‌شود.
وی تصریح كرد: طبق گزارش‌های انجمن جهانی فولاد در سال‌های آتی نرخ جهانی این ماده معدنی رشد قابل توجهی نخواهد داشت.
 

onia$

دستیار مدیر تالار مدیریت
از سوی رییس هیات مدیره فولاد کرمانشاه مطرح شد:

[h=1]راهکارهای توسعه‌ای برای جهش صادرات فولاد[/h] روزنامه دنیای اقتصاد - شماره ۳۰۷۳ کد خبر: DEN-768838

گروه بنگاه‌ها – زهرا مسافر: صنعت فولاد کشور به‌رغم دشواری‌های حاصل از تحریم‌ها، سوءمدیریت دولت و بحران ارزی از معدود صنایع کشور است که در سال 1391 رشد داشته است. علاوه بر اين دولت در تلاش است تا تولید فولاد را تا سال 1404 به 55 میلیون تن در سال برساند. اگر به این هدف دست پیدا کنیم، صنعت فولاد کشور در مقایسه با صنعت فولاد دیگر کشورهای جهان سریع‌ترین رشد را خواهد داشت. از جمله اهداف بلندمدت این صنعت افزایش تولید به منظور تامین تقاضای داخلی است که منجر به کاهش واردات فولاد خواهد شد و همچنین صادرات محصولات فولادی به جای فولاد خام است.
به اعتقاد فعالان صنعت فولاد، بخش دولتی و خصوصی سهم برابری از موفقیت صنعت فولاد کشور ندارند. با وجود افزایش سطح تولید در کارخانه‌های دولتی، بسیاری از شرکت‌های تولیدی فولاد در بخش خصوصی لطمات سنگینی از نوسانات ارزی، هدفمندی یارانه‌ها و تحریم‌ دیده‌اند، به حدی که بسیاری از آنها مجبور به تعدیل یا کاهش حجم تولید شده‌اند.
بهروز سلیمانی از فعالان صنعت فولاد درخصوص راهکارهای توسعه صاد‌رات فولاد کشور معتقد است: تلاش برای رسیدن به اهداف چشم انداز 20 ساله و ایجاد ظرفیت‌های جدید برای توسعه صادرات همواره از دغدغه‌های راهبردی بلند‌مدت کشور در عرصه دستیابی به بازارهای صادراتی و همچنین جهش اقتصادی کشور در سال‌های اخیر بوده است.
وی افزود: از این رو برای دستیابی به نرخ رشد اقتصادی مطلوب، اثرات فزاینده صادرات بر اقتصاد غیر‌قابل انکار است و تا زمانی که سیاست‌های پولی و ارزی کشور هماهنگ نباشند و تخصیص منابع اعتباری و مالی به سمت صنایع مولد صادراتی هدایت نشوند نمی‌توان به سمت جهش صادراتی حرکت کرد.
سلیمانی تصریح کرد: در راستای تولید صادرات محور شناسایی مزیت‌های اقتصادی بخش فولاد و تولید‌کنندگان در چارچوب ایجاد روابط تجاری-مبادلاتی با کشورهای بازار هدف می‌تواند مبنای توسعه و افزایش صادرات در کشور شود.
وی خاطرنشان کرد: ارائه تسهیلات با نرخ سود مناسب به تولید‌کنندگان و رفع مشکلات عدیده مربوط به گمرک، حمل و نقل و همچنین معافیت‌های مالیاتی و بیمه‌ای از جمله مشوق‌هایی است که می‌تواند باعث افزایش سرمایه‌گذاری در بخش صنعت فولاد شود و متعاقبا راه بازار‌های جهانی را برای فعالان این صنعت باز کند.
رییس هیات مدیره فولاد کرمانشاه تاکید کرد: دستیابی به بازارهای صادراتی از توان یک بخش صنعتی خارج بوده و نیازمند عزم و اراده ملی، برنامه‌ریزی دقیق و بستر‌سازی و انجام فعالیت‌های متعدد وابسته است.
وی ایجاد تعادل و تثبیت بازار در سیاست‌های پولی و ارزی، ارائه تسهیلات بانکی با نرخ سود مناسب به تولیدکنندگان، رفع مشکلات گمرکی، حمل‌و‌نقل، مالیات و بیمه‌ای، شناسايی کامل عوامل موثر در کاهش هزینه‌های صادراتی و افزایش بهره‌وری در واحدهای تولیدی صادراتی را از جمله راهکارهای موثر برای دستیابی به بازارهای صادراتی برشمرد.
سلیمانی درخصوص توسعه و رشد صنعت فولاد نیز معتقد است: اصلاح نظام بانکی، تدوین استراتژی، ثبات اقتصادی، اصلاح و بهبود مناسبات تجاری و بین‌المللی همگام بودن واحدهای اجرايی با صنایع می‌توانند تاثیر بسزایی ایفا کنند.
وی با اشاره به اصلاح نظام بانکی تصریح کرد: این امر می‌تواند باعث تحول در صنعت فولاد و حذف بخشی از چالش‌های جاری در اين حوزه شود.
به گفته وی، در دولت نهم و دهم نگرشی عظیم در سیستم بانکی را شاهد بودیم که به تبع آن بانک‌های خصوصی متعددی شکل گرفتند. اما عدم نظارت دقیق موجب شدتا بانک‌های خصوصی از اهداف ترسیم شده دور شوند.
رییس هیات مدیره فولاد کرمانشاه تصریح کرد: فعالیت بازرگانی در بخش‌های دیگر مانند حضور در بازار مسکن و فولاد و... از جمله رفتارهای بارز بانک‌ها در حوزه‌های دیگر است. بنابراین در رویکرد جدید بانک‌ها باید از فعالیت غیر‌بانکی فاصله گیرند تا آرامش نسبی به آن حوزه برگردد.
وی خاطرنشان کرد: با تدوین یک برنامه مشخص و استراتژی کلی نمی‌توان به صنعت و تولید کشور احاطه يافت و شاهد رشد آن بود، هر بخش از صنعت نیازمند برنامه خاص خود است. دولت جدید با حمایت از صنایع اشتغالزا و صادرات گرا (فولاد) می‌تواند از اقتصاد تک محصولی (نفت) فاصله بگیرد.
سلیمانی اظهار كرد: در شرایط اقتصاد مقاومتی (اقتصاد مدبرانه) حفظ و نگهداری و توجه خاص به بنگاه‌های صنعتی- تولیدی بسیار حائز اهمیت است. وی ضمن مثبت ارزیابی کردن توافق هسته‌ای، گفت: به‌رغم مشکلات ناشی درخصوص عدم گشایش ال سی برای واردات شمش فولاد و عدم تخصیص ارزمبادله‌ای به تولید‌کنندگان، توافق اخیر روزنه امیدی به روی تمامی فعالان اقتصادی کشور از جمله صنعت فولاد خواهد گشود، زیرا با تثبیت نرخ ارز و کاهش تدریجی تحریم‌ها، شاهد رونق در اقتصاد کشور خواهیم بود كه به تبع آن صنعت فولاد نیز از آن سود خواهد برد.
نسخه چاپی
 

onia$

دستیار مدیر تالار مدیریت
[h=1]نماي بازار مقاطع ايران[/h] روزنامه دنیای اقتصاد - شماره ۳۰۷۳ کد خبر: DEN-768839
 

onia$

دستیار مدیر تالار مدیریت
با آغاز روند افزایشی قیمت‌ها

[h=1]صعود سکه نقدی، از آتی پیشی گرفت[/h] روزنامه دنیای اقتصاد - شماره ۳۰۷۴ کد خبر: DEN-769036
گروه بورس کالا – طیبه شهبازی: به نظر می‌رسد روند اصلاح قیمت‌های طلا، سکه و دلار، زودتر از آنچه انتظار می‌رفت آغاز شده است. هرچند که موج خبرهای پیرامون موفقیت هسته‌ای، از روز گذشته در خبرگزاری‌ها فروکش کرده، اما تاثیر مثبت این پارامتر بر بازارهای داخلی، خیلی زود کمرنگ شد. روز گذشته از همان آغاز داد‌و‌ستدها در بازار قراردادهای آتی سکه بورس کالای ایران، تمام سررسیدها با افزایش قیمت کمتر از چهار درصد (بیش از 30 هزار تومان) به استقبال معامله‌گران رفتند. در همین حال با شروع معاملات سکه نقدی در بازار نیز بر بهای سکه طرح جدید، 15 هزار تومان (کمتر از دو درصد) افزوده شد.

ریزش قیمتی دلار و سکه پس از توافق هسته‌ای، کمتر از دو روز پابرجا بود. با این وجود و با وجود افزایش قیمت‌های دیروز، قیمت سکه نقدی - تا میانه معاملات - در مقایسه با آخرین روز معاملاتی پیش از آمدن نتایج مذاکرات ژنو (30 آبان) که قیمت سکه 899 هزار تومان بود، هنوز 27 هزار تومان کاهش را نشان می‌داد. قیمت نزدیک‌ترین سررسید آتی (سکه آذر) نیز به نسبت قیمت 30 آبان، 34 تومان کاهش داشت. به این ترتیب سکه‌های آتی کندتر از نقدی در حال حرکت در مسیر صعودی بودند.
در همین حال روز گذشته قیمت دلار در بازار آزاد هم به نسبت آخرین قیمت روز دوشنبه، افزایش پیدا کرد و به حدود 2950 تومان بازگشت. با تاثیر افزایشی قیمت دلار بر بازار سکه، در ادامه معاملات دیروز، روند صعودی برای سکه نقدی، به تدریج شدت گرفت به طوری که افزایش بهای این سکه تا 29 هزار تومان – تا لحظه تنظیم این گزارش - هم رسید و توانست قیمت سکه نقدی را به 872 هزار تومان برساند. با این وجود حباب منفی سکه تا حدودی هنوز باقی بود. از سوی دیگر سکه‌های بازار آتی در میانه معاملات دیروز، برای دو سررسید اول، اختلاف قیمت کمتر از 10 هزار تومان و برای دو سررسید دور خود، اختلاف حدود 17 هزار تومان را ثبت کرد.
افزایش قیمت‌های روز سه شنبه، در شرایطی که تقریبا تمام خبرهای تاثیر‌گذار بر بازارها مثبت بود و انتظار می‌رفت به تداوم موج ریزشی قیمت‌ها دامن بزند، به تاثیر از بهای جهانی طلا و افزایش بهای دلار رخ داد. به عقیده معامله‌گران بازار ارز، این احتمال وجود دارد که قیمت دلار در چند روز آینده به مرز 3000 تومان (حد روانی خود) بازگردد. به این ترتیب بازار قراردادهای سکه آتی نیز در جهت صعود، به اصلاح قیمت‌ها ادامه خواهد داد. نوسانات این چنینی احتمالا تا 15 آذر که تکلیف ارز در بودجه مشخص شود، ادامه‌دار است و پس از آن، بررسی این لایحه، تا حدودی بر روند بازارها اثرگذار خواهد بود.
دیروز در دومین روز از هفته کاری بازار نیویورک، قیمت فلز زرد به نسبت آخرین بهای خود در پایان داد و ستدهای روز دوشنبه، با افزایش پنج دلاری به 1256 دلار رسید و پس از آن در حدود قیمت روز قبل خود نوسان می‌کرد. اما این تفاوت قیمت با کمترین بهای ثبت شده برای طلا در روز دوشنبه، افزایش 27 دلاری را نشان می‌داد. بهای طلا دوشنبه گذشته به کمترین میزان طی پنج ماه اخیر رسیده بود که طی دو روز تا حدودی این سقوط را جبران کرد.
افزایش تقاضای فیزیکی برای بهره‌برداری از افت شدید قیمت این فلز گرانبها طی روزهای اخیر علت رشد نسبی قیمت طلا در معاملات دیروز اعلام شده است. با این وجود تحلیلگرانی که همچنان اعتقاد به تداوم روند کاهشی طلا دارند، افزایش قیمت اخیر را پایدار نمی دانند و ماه‌های پیش رو را بنا به تجربه سال‌های گذشته، ماه‌های بدی برای این فلز مهم قلمداد می‌کنند. معمولا در آستانه سال جدید میلادی، عرضه طلا در بازار افزایش می‌یابد و برای دستیابی به پول نقد طلای زیادی روانه بازار می‌شود که در نتیجه آن قیمت طلا رو به کاهش می‌گذارد. ضمن اینکه بسیاری از کارشناسان بازار بر این باورند که سیاست تسهیل پولی فدرال رزرو، نهایتا تا سه ماه نخست سال میلادی جدید ادامه خواهد داشت و پس از آن، میزان خرید اوراق قرضه رو به کاهش می‌گذارد.
به هر ترتیب با وجود اخبار مثبتی که بازارهای داخلی می‌توانستند به تبع آنها به ریزش‌های چند روز اخیر خود ادامه دهند، روز گذشته باز هم نگاه معامله‌گران این بازارها به نوسانات اونس طلا دوخته شد، اما طلا تا حدودی تغییر جهت داد و در مسیر کاهشی حرکت کرد. روز دوشنبه هم که سکه نقدی و آتی تهران تغییرات قیمتی فراوانی را تجربه کردند، اونس طلا بین 1229 تا 1251 دلار (22 دلار) نوسان داشت. در این روز ابتدا بازارهای داخلی سکه در ادامه ریزش‌های روز یکشنبه، از قیمت‌های خود کاستند، اما با اوج گیری بهای جهانی طلا و صعود نسبی دلار، تا حدودی مسیر رفته را بازگشتند. اما دیروز در تمام طول مدت معاملات، مسیر تغییرات قیمتی سکه آتی و نقدی به سوی افزایش قیمت‌ها بود. اگر روند افزایشی قیمت‌ها به همین صورت ادامه پیدا کند، خود به خود جلوی قاچاق طلا به خارج از کشور را خواهد گرفت.
از جمله خبرهای مثبت دیروز که البته نتوانست بازارها را با خود همراه کند، می‌توان به اظهارات اخیر رییس سنای آمریکا اشاره کرد که گفت: سنا هیچ عجله‌ای برای اعمال تحریم‌های جدید بر ضد ایران ندارد. از سوی دیگر سخنگوی مسوول‌ سیاست خارجی اتحادیه اروپا هم روز گذشته از احتمال لغو تحریم‌های این اتحادیه علیه ایران در ماه دسامبر یا ژانویه سخن گفت. همچنین یک مقام ارشد وزارت خزانه‌داری آمریکا، از تشکیل کمیسیون مشترک ایران و 1+5 برای تصمیم‌گیری پیرامون نحوه انتقال پول نفت به تهران خبر داد.
از طرفی در مورد حجم قراردادهای معامله شده در بازار آتی سکه، روز دوشنبه پس از گذشت یک ماه، دوباره این حجم به مرز 9 هزار قرارداد رسید که در پی نوسانات فراوان بازار و هیجان موجود میان معامله‌گران، ثبت شد. حجم قراردادهای روز گذشته هم - تا میانه معاملات - به نسبت هفته‌های اخیر کمی افزایش داشت. نکته مهم روز گذشته این بود که سکه‌های آتی بسیار آرام در مسیر افزایش قیمت حرکت می‌کردند به طوری که اختلاف قیمت دورترین سررسید این بازار (سکه اسفند) با سکه نقدی، حدود 30 هزار تومان بود و این مساله موجب ایجاد سود آربیتراژ منفی می‌شد به گونه‌ای که معامله‌گران می‌توانستند سکه نقدی را فروخته و در آتی اقدام به خرید کنند.




 

onia$

دستیار مدیر تالار مدیریت
[h=1]رقابت در تالار پتروشیمی ادامه دارد[/h] روزنامه دنیای اقتصاد - شماره ۳۰۷۴ کد خبر: DEN-769079

گروه بورس کالا- سحر نمایشی: رفع تحریم‌های بین‌المللی در صنعت پتروشیمی امیدواری‌هایی را در بازار این محصولات و در بخش صنعت ایجاد کرده است که می‌تواند تاثیرات قابل ملاحظه‌ای را در مولفه‌های اصلی این بخش به جا بگذارد. کارشناسان معتقدند که شاخصه‌های اساسی همچون سطح تولید، صادرات، عرضه‌های محصولات در بازار و قیمت از جمله مهم‌ترین موضوعاتی هستند که در فاصله‌ ماه‌های پیش رو احتمالا دستخوش تغییرات قابل توجهی خواهند شد.
از طرفی با روی کار آمدن دولت جدید، گشایش‌هایی در زمينه صادرات محصولات پتروشيمي اتفاق افتاده است؛ گشایش‌‌هایی که به کاهش سطح مبادلات در بازارهای داخلی منتهی شده است. در بورس کالا نیز بررسی‌ها نشان می‌دهد که مبادلات این محصولات روند کاهشی به خود گرفته است. به عقیده برخي از تحلیلگران بازار، با توجه به این نکته که احتمالا قیمت خوراک گاز در ارقام زیر 10 سنت تثبیت خواهد شد، بسیاری از نگرانی‌های تولیدی در مجتمع‌هاي پتروشيمي کاهش خواهد یافت.
روند چند ماه اخیر نشان می‌دهد که نگرانی از افزایش قیمت خوراک بعضا برنامه‌های تولیدی را دستخوش تغییر کرده است. دولت قصد داشت قیمت خوراک گاز را تا 13 سنت افزایش دهد که این رقم بالاترین نرخ در جهان است. مخالفت تولیدکنندگان این محصولات با این تصمیم دولت نهایتا مجلس را وارد ماجرا کرد. برخی از نمایندگان مجلس معتقدند که نرخ 7 سنت برای خوراک گاز کفایت می‌کند اما هنوز به صورت رسمی نرخی برای این محصولات اعلام نشده است، هر چند شنیده‌ها حکایت از قیمت‌های زیر 10 سنت دارد.
از سوی دیگر روز گذشته 5 آذرماه، 14 شرکت تولیدکننده مواد پتروشیمی کشور، حدود 41 هزار تن انواع مواد پلیمری را در 44 گرید مختلف روی تابلوی معاملات بورس کالای ایران بردند.
همچنین در این روز و در تالار فرآورده‌های نفتی و پتروشیمی، عمده عرضه کنندگان مواد پلیمری مجتمع‌های پتروشیمی اروند، امیرکبیر، بندرامام، تبریز، تندگویان، جم، خوزستان، رجال، غدیر، قائدبصیر، لاله، پلی پروپیلن جم، مهر و شرکت پلیمر کرمانشاه بودند.
از جمله مهم‌ترین مواد پلیمری عرضه شده در این روز می‌توان به اپوکسی رزین جامد و مایع، SBR، ABS، پلی اتیلن ترفتالات، پلی اتیلن سبک فیلم، پلی اتیلن سنگین تزریقی، پلی اتیلن سنگین فیلم، پلی اتیلن سنگین لوله، پلی استایرن معمولی، PVC، پلی پروپیلن شیمیایی و پلی پروپیلن نساجی اشاره کرد.
بر این اساس معاملات روز گذشته رینگ پتروشیمی هم مانند روز دوشنبه با سقف قیمت برای کالاهایی که با تناژهای پایین عرضه و اختلاف قیمت در بورس و بازار نقدی مواجه هستند، روبه رو شد.
به گفته کارشناسان، با اینکه در این مدت یعنی پس از مثبت شدن نتیجه مذاکرات اندکی قیمت‌های پیشنهادی معامله‌گران در بازار داخل کاهش یافته است، اما هنوز خریداران به علت ترس از ضررهای احتمالی با وجود بازار رو به نزول دلار، ترجیح می‌دهند از مبادلات خودداری کنند و در انتظار ثبات در بازار پتروشیمی بمانند. از طرفی نیز با اینکه قیمت برخی از محصولات همچون پروپلین‌ها نسبت به هفته گذشته روند کاهشی را تجربه کرده است اما همچنان با قیمت‌های بازار حدود 200 تومان در هر کیلو فاصله دارد که به گفته فعالان بازار بعید به نظر می‌رسد در حال حاضر و با توجه به قیمت‌های جهانی این اختلاف قیمت از بین برود.
از سوی دیگر کارشناسان حوزه پتروشیمی معتقدند که پیش‌بینی بازار این محصولات در دو روز اخیر دشوارتر از قبل شده و بیشتر معامله‌گران به نظاره گران بازار تبدیل شده‌اند و ترجیح می‌دهند تا به ثبات رسیدن قیمت‌ها صبر پیشه کنند.
توقف کدهای معاملاتی پتروشیمی‌های غیرفعال
ازسوي ديگر مدیرعامل بورس کالای ایران با اشاره به مذاکرات بورس کالا و پتروشیمی‌ها در پی انتقاد مسوولان‌ پتروشیمی مبنی بر دلال بازی در بورس کالا برای فروش محصولات پتروشیمی، گفت: قرار است وزارت صنعت پالایش جدی بر روی سایت بهین‌یاب انجام دهد.
حسین پناهیان در گفت‌وگو‌ با خبرگزاري مهر در مورد مذاکرات اخیر مسوولان بورس کالا و پتروشیمی در پی انتقادها از دلال بازی در بورس کالا برای فروش محصولات پتروشیمی گفت: مذاکراتی در این زمینه انجام شده است، اما عرضه‌کنندگان در بورس را وزارت صنایع معرفی می‌کند و این موضوع ارتباطی به بورس کالا ندارد.
مدیرعامل بورس کالا با اشاره به اینکه عرضه‌کنندگان از طریق سایت بهین یاب برای عرضه معرفی می‌شوند و بورس کالا شرایط را برای فروش فراهم می‌کند، افزود: قرار شده است که وزارت صنعت، معدن و تجارت یک بازنگری بر روی سایت بهین یاب انجام دهد و با دقت، نظارت و حسابرسی بیشتری، عرضه‌کنندگان را به ما معرفی کند.
وی در پاسخ به این سوال‌ که آیا با انجام این کار جلوی دلال بازی گرفته می‌شود؟ گفت: در حال حاضر کسانی که در بورس کالا محصولات خود را عرضه می‌کنند، تولیدکنندگان بخش پتروشیمی هستند، البته ما منکر این نیستیم که ممکن است بخش‌هایی از پتروشیمی‌ها غیر‌فعال باشند یا اینکه محصولات خود را در جای دیگری عرضه کنند.پناهیان خاطرنشان کرد: اما وزارت صنعت و سازمان حمایت مرتب در حال رصد کردن هستند و به ما اعلام می‌کنند که آیا کارخانه‌ای غیرفعال است یا محل تحویل کالاهایشان جای دیگری است كه بر این اساس بورس کالا، کدهای معاملاتی آنها را متوقف می‌کند.
مدیرعامل بورس کالا خاطرنشان کرد: قرار شده است که پالایش جدی بر روی کدهای معاملاتی براساس سایت بهین‌یاب و تولیدکنندگان پتروشیمی که با بورس کالا معرفی می‌شوند، انجام شود.
 

onia$

دستیار مدیر تالار مدیریت
حذف رانت در بخش کشاورزی نیازمند عرضه محصولات وارداتی در بورس است

روزنامه دنیای اقتصاد - شماره ۳۰۷۴ کد خبر: DEN-769037
خبرگزاری تسنیم- مدیر‌عامل اتحادیه مرکزی تعاونی‌های روستایی یکی از راه‌های مقابله با رانت در بخش کشاورزی را عرضه محصولات وارداتی این بخش در بورس کالا دانست و گفت: با این کار حجم عرضه در رینگ کشاورزی بیش از فلزات و پتروشیمی خواهد شد.
عباس بنازاده در مورد نیاز عرضه کالاهای کشاورزی در بورس کالا اظهار کرد: در سال گذشته 21 میلیون و 352 هزار تن محصولات صنعتی،‌معدنی و پتروشیمی به ارزش 31 هزار و 300 میلیارد تومان(10میلیارد دلار) معامله شده که در همین تاریخ واردات 8 قلم کالای اساسی کشاورزی بر اساس آمار وزارت جهاد کشاورزی و تشکل‌ها 19 میلیون و 648هزار و 200 تن به ارزش 31 هزار میلیارد تومان بوده است. وی ادامه داد: حجم تولید‌گوشت سفید داخل 2میلیون تن، تخم مرغ 980 هزار تن، گوشت قرمز یک میلیون تن، ماهی 730هزار تن،‌ میگو 14 هزار تن، ‌شیر 10میلیون تن و عسل نیز 50 هزار تن بوده است که مجموع آن 14 هزار تن است و قابلیت عرضه در بورس کالا را دارند. نکته این است که براساس آمار سال 91، اگر کل واردات که معادل عرضه پتروشیمی‌ها در همان سال است وارد بورس کالا شود، رانتی که در کشاورزی وجود دارد از بین می‌رود. مدیرعامل اتحادیه مرکزی تعاونی‌های روستایی و کشاورزی ایران گفت: با توجه به اینکه وزیر جهاد کشاورزی به از بین بردن رانت در بخش کشاورزی اشاره کرده، یکی از راهکارها عرضه محصولات وارداتی در بورس است و همچنین با این اقدام رونق رینگ کشاورزی نیز محقق خواهد شد. بنازاده در پایان تاکید کرد: حجم تولیدات کود اوره و نهاده در کشور نیز اگر در کنار تولید داخل و حجم واردات بخش کشاورزی وارد بورس کالا شود، حجم عرضه در رینگ کشاورزی از فلزات و پتروشیمی بیشتر خواهد بود.
 

onia$

دستیار مدیر تالار مدیریت
[h=1]پیشرفت 92 درصدی ساخت کارخانه طلای زرشوران[/h] روزنامه دنیای اقتصاد - شماره ۳۰۷۴ کد خبر: DEN-769038
گروه بنگاه‌ها- مجری طرح احداث کارخانه طلای زرشوران از پیشرفت 92 درصدی این طرح و افتتاح فاز اول آن تا پایان ماه جاری خبر داد و گفت: با اجرای فازهای توسعه ای، تولید طلای زرشوران تا نیمه اول سال 94 به 6 تن می رسد.
حسینقلی قوانلو در گفت‌وگو‌ با خبرگزاری مهر گفت: طرح طلای زرشوران تاکنون 92 درصد پیشرفت فیزیکی داشته است که امیدواریم تا پایان آذرماه جاری به بهره‌برداری برسد. مجری طرح احداث کارخانه طلای زرشوران افزود: تولید سالانه این کارخانه 3 تن طلا، 250/1 تن نقره و 500 کیلو جیوه است و برای راه‌اندازی آن، مبلغ 520 میلیارد ریال سرمایه‌گذاری صورت گرفته است. وی، عیار طلای این کارخانه را 999/99 اعلام و تصریح کرد: فاز بعدی این طرح تولید 3 تن طلا را پیگیری می کند و ظرفیت تولید نقره و جیوه آن نیز دو برابر خواهد شد. این در حالی است که تلاش داریم تا 6 ماه ابتدای سال 94، فاز بعدی را نیز به بهره برداری برسانیم. به گفته قوانلو، اکتشافات معدن طلای زرشوران در حال توسعه است و بر همین اساس، اگر طلای جدیدی کشف شود، حتما طرح‌های توسعه ای دیگری نیز اجرایی خواهد شد. وی اظهار کرد: تولید شمش طلا در کشور بین 3 تا 5 تن است و با به تولید رسیدن فازهای این کارخانه، تولید به 8 تن خواهد رسید.
 

onia$

دستیار مدیر تالار مدیریت
[h=1]پذیرش یک شرکت جدید در تالار فرآورده‌های نفتی و پتروشیمی بورس کالا[/h] روزنامه دنیای اقتصاد - شماره ۳۰۷۴ کد خبر: DEN-769039
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی بازار سرمایه (سنا) و به نقل از بورس کالا، مهرزاد نامداری گفت: شرکت قیر مهر پارسیان که از واحدهای تولیدکننده قیر و عایق‌های رطوبتی به شمار می‌رود، درخواست پذیرش قیر تولیدی خود را در مهرماه به بورس ارائه داد و در نود و دومین جلسه کمیته عرضه در آبان‌ماه، قیر این شرکت به عنوان کالای مشابه مورد پذیرش قرار گرفت.
وی افزود: این تولید‌کننده قیر متعهد شده است شرایط عرضه را به گونه‌ای فراهم نماید که به طور متناوب دوبار در ماه عرضه در بورس داشته باشد؛ ضمن آنکه متعهد به عرضه حداقل 50 درصد از کل تولید خود در بورس کالای ایران است. وی در ادامه خاطرنشان کرد: شرکت قیر مهر پارسیان با اخذ مجوز تولید قیر و عایق‌های رطوبتی فعالیت خود را در شهرک صنعتی جنت‌آباد گرمسار آغاز کرده و ظرفیت تولید قیر معادل 120 هزار تن در سال را داراست. معاون عملیات و نظارت بورس کالای ایران گفت: استاندارد قیر این شرکت مطابق با استاندارد 12505 سازمان ملی استاندارد است.
 

onia$

دستیار مدیر تالار مدیریت
[h=1]نماي بازار بتن ايران[/h] روزنامه دنیای اقتصاد - شماره ۳۰۷۴ کد خبر: DEN-769040
 

onia$

دستیار مدیر تالار مدیریت
[h=1]سیر نزولی فولاد در بازار داخل[/h] روزنامه دنیای اقتصاد - شماره ۳۰۷۴ کد خبر: DEN-769041
گروه بنگاه‌ها- سه‌شنبه نیز همانند دو روز قبل بازار فولاد از تداوم کاهش قیمت از سوی برخی از خصوصی‌ها برخوردار بود.
در این روز، برخی از مقاطع آریان فولاد، بناب، یزد و کرمان کاهشی بین 5 تا 40 تومان را در هر کیلو تجربه کردند.
واحدهای ذوبی در این روزشمش تولیدی خود را با ثبات قیمت در بازار غیر‌رسمی عرضه کردند.






 

onia$

دستیار مدیر تالار مدیریت
[h=1]سکوت بازار فولاد و کاهش قیمت‌ها[/h] روزنامه دنیای اقتصاد - شماره ۳۰۷۴ کد خبر: DEN-769080
گروه بورس کالا- حدیث موسوی: روز گذشته همانگونه که از شتاب ریزش نرخ ارز و طلا در بازار آزاد کاسته شد، به همان نسبت سیر نزولی قیمت‌ها در بازار آهن نیز کند شد. به این ترتیب به‌رغم آنکه در دو روز گذشته بهای مقاطع تولید داخل با کاهشی تا سقف 5/2 درصد روبه‌رو بودند، تا ساعات میانی روز سه‌شنبه برخی از آنها ثبات و بعضی دیگر کاهش قیمت محدودي را ثبت کردند.
از سوی دیگر در بازار غیررسمی فولاد نیز روز گذشته برخی تولیدکننده‌های بخش خصوصی از جمله فولاد زاگرس، شاهرود، فولاد امیرکبیر خزر و فولاد زنجان قیمت پیشنهادی میلگردهای تولیدی خود را 5 تا 20 تومان کاهش دادند.
علاوه بر این همانطور که پیش‌بینی شده بود از ابتدای هفته جاری تاکنون، قیمت هر تن شمش وارداتی به کشور نیز روزانه 5 تا 10 تومان افت می‌کند و این در حالی است که برای هفته آینده هم تکرار همین وضعیت چندان دور از انتظار نیست.
فعالان بازار در حالی‌که به روند کند و ناچیز معاملات روزانه در بازار فولاد اذعان می‌کنند، معتقدند: تا اواسط یا بعضا اواخر آذرماه به دلیل نوسانات رو به پایین نرخ ارز و رکود حاکم بر مبادلات آهن، مسیر حرکت قیمت‌ها همچنان کاهشی است، هرچند اگر نرخ ارز به ثبات برسد کمی از آهنگ شتاب آن کاسته خواهد شد.
در این میان در بورس کالا نیز فولادسازان تنها در روزهای یکشنبه و دوشنبه اقدام به عرضه محصولات تولیدی خود کردند؛ چرا که معامله‌گران در شرایطی که قیمت‌های بازاری کمتر از قیمت تمام شده خرید از بورس کالا است، انتظار کاهش قیمت پایه فروش را از طرف عرضه‌کننده‌ها دارند و از خرید با قیمت‌های فعلی امتناع می‌کنند، البته این موضوع در حالی است که فولادسازان به خصوص بخش خصوصی امکان کاهش نرخ پایه را به بیش از رقم‌های فعلی به علت هزینه تمام شده فرآیند تولید و خرید شمش با قیمت‌های بالا منتفی می‌دانند.
به هر ترتیب با گشایشی که در پرونده هسته‌ای کشورمان روی داده، امیدواری‌ فراوانی نسبت به رفع مرحله به مرحله تحریم‌ها و آزادسازی دلارهای بلوکه شده در سایر کشورها حاصل شده است. از این‌رو بسیاری از کارشناسان و تحلیلگران معتقدند اگر این مهم به خوبی محقق شود، سال 93 برای بسیاری از بازارها از جمله صنعت و بازار فولاد، سالی طلایی است؛ زیرا هرچند تا پایان سال نمی‌توان انتظار داشت اطمینان لازم برای حضور در بازار به صاحبان سرمایه و معامله‌گران بازگردد، اما در سال جدید با منابع ارزی و ریالی لازم که از محل رفع تحریم‌ها آزاد شده و در اختیار دولت قرار می‌گیرد به طور قطع تنگناهای تخصیص بودجه عمرانی و زیربنایی برداشته می‌شود که از این راه بازار فولاد نیز با رونق و حرکت همراه خواهد شد. این کارشناسان معتقدند، هنگامی که تقاضای لازم به بازار آهن تزریق شود و تولیدکننده‌ها شاهد فروش محصولات خود در بازار و بورس کالا باشند، انگیزه کافی برای حضوری بهتر و باکیفیت‌تر را نیز در بازار فروش به دست خواهند آورد.
شمش لندن در مسیر صعود
همزمان با نوسانات کاهشی قیمت‌ مقاطع و شمش در بازار داخلی، قیمت هر تن شمش فولاد در بورس کالایی لندن پس از تجربه چند روز ثبات، روز دوشنبه (25 نوامبر) با 5 دلار افزایش به 240 دلار در هر تن رسید. اخیرا برخی تحلیلگران چشم‌انداز باثبات و رو به رشدی برای صنعت فولاد اروپا به واسطه رشد تولید ناخالص داخلی و افزایش فعالیت بخش‌های مصرف کننده فولاد پیش‌بینی کرده‌اند. مصرف ظاهری فولاد حوزه یورو که شاخصی برای تقاضای مصرف کننده‌های نهایی است سال 2014 یک تا دو درصد صعودی پیش‌بینی شده، در حالی که قبل از این رشد منفی یک تا دو درصدی برای سال 2013 برآورد شده بود.
 

onia$

دستیار مدیر تالار مدیریت
تصمیمی برای قیمت سنگ‌آهن گرفته نشده است

روزنامه دنیای اقتصاد - شماره ۳۰۷۴ کد خبر: DEN-769081
گروه بنگاه‌ها- عضو هیات مدیره شرکت فولاد مبارکه اصفهان با بیان اینکه تصمیمی برای تغییر قیمت سنگ‌آهن گرفته نشده است، گفت: در حال حاضر در مورد نحوه پرداخت بهره مالکانه معادن سنگ‌آهن در حال مذاکره هستیم. بهرام سبحانی اظهار كرد: مذاکره در مورد نحوه پرداخت بهره مالکانه بین تولید‌کنندگان سنگ‌آهن و فولادی‌ها در حال انجام است و قرار است در این مورد توافق صورت گیرد. وی ادامه داد: در حال بحث بر سر این هستیم که بهره مالکانه معادن سنگ آهن توسط سنگ‌آهنی‌ها پرداخت شود یا توسط فولادی‌ها یا اینکه این مبلغ توسط فروشنده و خریدار تامین شود که هنوز در این مورد به توافق قطعی نرسیده‌ایم.
سبحانی با بیان اینکه فولادی‌ها و سنگ‌آهنی‌ها هر سال بر سر قیمت سنگ‌آهن با یکدیگر توافق می‌کنند، افزود: امسال توافقی در این مورد صورت نگرفته و در حال مذاکره هستیم.
وی با بیان اینکه قیمت سنگ آهن تابعی از قیمت فولاد است، گفت: در صورتی که قیمت فولاد افزایش یابد، قیمت سنگ آهن نیز افزایش خواهد یافت ولی در حال حاضر افزایشی در مورد قیمت فولاد اتفاق نیفتاده است.عضو هیات مدیره فولاد مبارکه تصریح کرد: در حال حاضر قیمت قبلی سنگ‌آهن اعمال می‌شود و توافقی در این مورد صورت نگرفته و ممکن است تغییری هم در این خصوص اتفاق نیفتد.
 

onia$

دستیار مدیر تالار مدیریت
شرکت ملی نفت ایران اعلام کرد:

[h=1]میعانات گازی پالایشگاه ایلام فقط در بورس انرژی عرضه مي‌شود[/h] روزنامه دنیای اقتصاد - شماره ۳۰۷۴ کد خبر: DEN-769082
به گزارش پایگاه اطلاع‌رسانی بازار سرمایه (سنا) و به نقل از بورس انرژی؛ بعد از عرضه موفق 3400 بشکه میعانات گازی در رینگ داخلی بورس انرژی، امور بین‌الملل شرکت ملی نفت ایران اعلام کرد از این پس میعانات گازی پالایشگاه ایلام صرفا در بورس انرژی عرضه می‌شود.
همچنین در جریان معاملات ديروز، پنجم آذر هم دومین محموله میعانات گازی با موفقیت از سوی شرکت ملی نفت ایران عرضه شد و به طور کامل به فروش رسید. در جریان این معامله 3570 بشکه میعانات گازی پالایشگاه ایلام به قیمت هر بشکه 2 میلیون ریال به فروش رسید. ارزش این محموله 7 میلیارد و 140 میلیون ریال بود. همچنین ديروز و در دومین معامله قطعی میعانات گازی، یک پالایشگاه بخش خصوصی در رقابت با سایر خریداران موفق به خرید این محموله شد. معامله ديروز، دومین عرضه موفق یک محصول از سوی شرکت ملی نفت ایران در بازار سرمایه است.
 

onia$

دستیار مدیر تالار مدیریت
[h=1]نماي بازار مقاطع ايران[/h] روزنامه دنیای اقتصاد - شماره ۳۰۷۴ کد خبر: DEN-769084
 

onia$

دستیار مدیر تالار مدیریت
به مناسبت برگزاری چهارمین همایش چشم‌انداز صنعت فولاد و معدن ایران با نگاهی به بازار مطرح شد:

[h=1]معدن را «جور ديگر بايد ديد»[/h] روزنامه دنیای اقتصاد - شماره ۳۰۷۵ کد خبر: DEN-769474

گروه بورس کالا- حدیث موسوی: ارتباط تنگاتنگ و اثرگذار معدن به عنوان یک صنعت پایین دست با فولاد به عنوان یک صنعت بالادست بر کسی پوشیده نیست، از این‌رو در ادامه گزارش‌های «دنیای اقتصاد» که به بررسی نقاط قوت و ضعف این‌دو صنعت فعال در کشور می‌پردازيم، این‌بار به سراغ مهرداد اکبریان، دبیر انجمن تولیدکنندگان و صادرکنندگان سنگ‌آهن ایران رفتیم تا در گفت‌و‌گویی با وی چالش‌های مربوط به تولید، فرآوری و بازار سنگ‌آهن را به عنوان یکی از دغدغه‌های اصلی دست‌اندرکاران بازار فولاد مورد ارزیابی قرار دهیم که متن این مصاحبه در ادامه می‌آید.

فعالان بخش معدن به خصوص سنگ‌آهن با چه موانع و چالش‌هایی در امر تولید و صادرات مواجهند؟
بخش معدن مانند سایر واحدهاي توليدي كشور به عنوان يك بخش توليدي اين حق را دارد كه از قوانين بهبود مستمر فضاي كسب و كار استفاده كند. البته این بخش باید قوانين جاري كشور را مانند قوانین تدوین شده در وزارت صنعت، معدن، تجارت و همین‌طور دفترچه‌هايي كه به عنوان لزوم رعايت قوانين جاري و داخلي كشور دريافت مي‌كند، رعايت كرده و در يك فضاي سالم محصولی را توليد كند. پس از تولید نیز بايداین حق را داشته باشد تا مثل هر توليدكننده‌اي در فروش محصول خود آزاد باشد. این سخن به این معنی است که ما نمي‌توانيم يك واحد توليدي را ملزم كنيم در شرايطي كه با سرمايه و ريسك خود اقدام به توليد كرده است، پس در جايي كه مدنظر ماست، با همان قيمت و شرايط تحمیلی ما محصول خود را به فروش برساند. اين موضوع حتي خارج از بحث قانون اساسي و قوانين حاكم در فضاي اقتصادي ما است. از آنجا که بخش معدن به عنوان يك صنعت پایین دست يكسري از صنايع شناخته می‌شود به همين دليل عده‌اي فكر مي‌كنند، بايد این بخش تابع شرايط و افت و خيزهاي بخش بالادستي خود باشد. ما تمام صحبت‌مان با مسوولان دولتي اين بوده كه يك مرز‌بندي و تفکیک مشخصی ميان بخش‌هاي پايين‌دستي و بالادستي برقرار باشد، به این مفهوم که اگر امروز شخصي وارد بخش معدن شده و در آن سرمايه‌گذاري کرد به خوبي بداند كه متعهد به انجام چه كارهايي است و در چه حوزه‌هايي آزاد است. اما این موضوعی است که در چند وقت گذشته این بخش از آن محروم بوده است. علاوه‌بر اين در بخش توليد و صادرات ما با يكسري چالش و تنگناها مواجه بوده‌ايم. در بخش توليد، عده‌اي هزينه‌هاي زياد و متفاوتي را در هر دوره‌ای و با هر بهانه‌ای بر دوش معدن گذاشته‌اند و در بحث صادرات محصولات معدنی نیز عده‌اي از جمله فولادي‌ها خواستار جلوگيري از آن به دلايل مختلف شده‌اند که باید از تداوم چنین برخوردهایی جلوگیری كرد.
تعیین غیرکارشناسانه عوارض و بهره مالکانه چه تنگناهایی را برای تولیدکنندگان و صادرکنندگان سنگ‌آهن به وجود آورده است؟
در پروسه توليد، هزينه‌هاي زيادي وجود دارد كه از نقطه آغاز این فرآیند از اكتشاف معدن با ريسك خيلي زیاد شروع مي‌شود؛ چراكه به عنوان مثال از 100 محدوده، تنها 2 يا 3 محدوده به معدن تبديل می‌شود و در واقع 98 درصد از محدوده‌ها فرصت تبديل شدن به معدن را پیدا نمی‌کنند؛ چرا که ممكن است این محدوده‌ها ذخيره نداشته باشند يا در سال‌هاي آينده مثل 10 تا 30 سال آتی به صرفه اقتصادي برسند. به هر ترتيب براي هر 100 محدوده سرمايه‌گذاري و هزينه مي‌شود. به همين دلیل هزينه انباشتي فراوانی در اين فرآیند وجود دارد كه به سود و زيان متفاوتی نیز ختم می‌شود. حال در اينجا سوالي مطرح مي‌كنم، اگر هم‌اکنون كشور چين به عنوان خريدار 90 درصد محصولات معادن سنگ‌آهن ما دست از خريد کشیده یا با قیمت پایین و کمتر از قبل اقدام به خرید از ایران کند، چه اتفاقي مي‌افتد؟ در اينجا تمامي معادلات و موازنه‌هاي ما به هم مي‌ريزد و بسياري از معادن بخش خصوصي ما از حيث انتفاع افتاده و تعطيل مي‌شوند. وقتي كه حوزه‌ای مثل معدن كه تعداد زيادي فعال، شاغل و سرمايه‌گذار دارد و در اقتصاد كشور تاثيرگذار است تا به اين حد ضربه‌پذير و حساس است، چرا بايد بحث فروش و حاشيه سود را با دست خودمان به دستاويزي براي در تنگنا قرار دادن بخش معدن بدل كنيم، بنابراين هرگونه كار غيركارشناسی در بحث تعيين عوارض صادراتی و بهره مالکانه در اين پروسه كه منجر به بالا بردن هزينه‌هاي معدن‌داري مي‌شود، شكنندگي این بخش را بیش از پیش می‌کند.
آیا ارتباط سالم و منسجمی میان بخش معدن و فولاد کشور وجود دارد؟ اگر خیر، چه عوامل بازدارنده‌ای در این میان وجود داشته است؟
متاسفانه ارتباط سالم و منسجمي میان صنعت فولاد و معدن وجود ندارد. سال‌هاي سال بخش معدن و فولاد اغلب در انحصار دولت بوده‌اند. تحت اين شرايط نيز بده‌بستان‌ها خيلي راحت‌تر انجام مي‌شود، به طوري كه قيمت‌ها گاه غيركارشناسي و در غير از محيط بازاري تعیین مي‌شود یا بدهي‌ها پرداخت نشده و مشكلاتي از اين دست بروز می‌کند.
هم‌اكنون كه هم بخش معدن و هم فولاد كم‌كم در بخش خصوصي واقعي‌قدم گذاشته‌اند و می‌خواهند به حيات خود در محيطی شفاف ادامه دهند، بايد قوانين اين بخش را در حوزه شفافيت در قيمت‌گذاري و تعهدات به خوبی رعایت کنند. يعني بحث عرضه و تقاضا تعيين‌كننده قيمت، تعهدات و... باشد. زمانی‌كه اين شركت‌هاي فولادي و معدني از آن محيط دولتي قبلی وارد بخش خصوصي واقعي مي‌شوند، دچار مشكلاتي ناشي از عدم تغيير صحیح در ساختار مي‌شوند.
از سوی دیگر متاسفانه همه این بخش‌های دولتی نیز باهم وارد فرآیند خصوصی شدن نمی‌شوند، بلکه هرکدام در یک زمان در این حوزه ورود می‌کنند. به همین دلیل ممکن است هنوز شرکتی که از سوبسید و یارانه دولتی استفاده می‌کند، نتواند خود را با چرخه خصوصی شدن صحیح تطبیق داده و از عدم هماهنگی با سایر بخش‌ها بکاهد. این موضوع بحث موازنه را میان بخش معدن و فولاد به‌هم‌می‌زند. در بخش فولاد هنگامی که به برخی کارخانه‌ها گفته می‌شود سنگ‌آهن را به قیمت آزاد خریداری کنند از انجام این کار امتناع می‌کنند، زیرا آن را به معنی ضرر قلمداد می‌کنند، در حالی‌که در بحث خصوصی‌سازی واقعی اگر کارخانه‌ای زیان‌ده است، باید فرآیند تولیدی خود را تعطیل کرده و از چرخه رقابت خارج شود، مگر آنکه بتواند با تغییر مدیریت و شیوه‌های انجام امور، هزینه‌های بالای خود را اصلاح کرده و کاهش دهد. متاسفانه چون ارتباط دولتی، انحصاری و تاحدودی رانتی و یارانه‌ای از گذشته در این بخش‌ها وجود داشته است، پس در حال حاضر این ارتباط سالم و منسجم وجود ندارد، اما برای رفع این مشکل تلاش‌های زیادی صورت گرفته است. در حال حاضر در موضع نوع برخورد با واحدهای معدنی و فولادی دو نگاه وجود دارد. هم‌اکنون با مجموعه‌های جدید التاسیس این برخورد می‌شود که هم در ورودی و هم خروجی همه چیز به قیمت آزاد باشد نه دولتی، ولی در بخش‌های دولتی که تکنولوژی و تجهیزات آنها متعلق به مثلا 30 سال گذشته است و ساختار و فرآیند تولید قدیمی است، می‌خواهند ورودی تولید، دولتی باشد، اما خروجی به قیمت آزاد تا این واحدها بتوانند به بقای خود ادامه دهند. درحالی‌که بنده معتقدم بخش‌های دولتی حتی پیش از نوسازي تجهیزات قدیمی خود باید شیوه انجام کار و مدیریت خود را تغییر دهند که اگر این امر به خوبی محقق شود، بخش زیادی از ساختار کم بازده و قدیمی آنها تعدیل شده و این ارتباط ناسالم، در شرایطی که تلاش می‌کنیم به سمت خصوصی‌سازی و اصلاح قیمت‌ها برویم، تصحیح می‌شود.
چرا با وجود آنکه یکی از بزرگ‌ترین تولیدکنندگان و صادرکنندگان سنگ‌آهن محسوب می‌شویم، اما به عنوان مرجع قیمت‌گذاری در سطح منطقه و دنیا شناخته شده نیستیم، بلکه در این زمینه قیمت‌پذیریم؟
این مساله کاملا داخلی است و ارتباطی به دنیای خارج ندارد. علت این است که در ایران هنوز نتوانسته‌ایم به لحاظ کیفی یک سنگ کاملا مشخصی را به عنوان مثال با چند طبقه‌بندي خاص ارائه کنیم، یعنی هنوز قادر به تعریف و ارائه یک برند مشخص نشده‌ایم. زمانی سنگ‌آهن بافق مرکزی چون به صورت مستمر مشغول به استخراج، تولید و عرضه سنگ‌آهن بود، به عنوان یک برند شناخته می‌شد و اخیرا هم سنگ‌آهن گل گهر را تا حدودی می‌توان برند دانست. به غیر از این دو مورد باقی معادن موجود در کشور به خصوص معادن خصوصی در هر دوره‌ای یک محصول را با کیفیتی متفاوت ارائه می‌کنند.
از سوی دیگر در قرار دادی که برای صادرات تعریف می‌شود، چند آیتم وجود دارد، از جمله کمیت، کیفیت و زمان. در بحث زمان به عنوان مثال اگر صادرکننده‌ای تعهد می‌کند که 23 روز آینده بار را تحویل می‌دهد نباید از این زمان تخطی کند. در ایران متاسفانه نمی‌توانیم این مورد را رعایت کنیم. قراردادهایی هست که بعضا 2 تا 3 ماه با تاخیر بار مورد نظر به طرف‌های خارجی تحویل داده می‌شود. البته خارجی‌ها به این شرایط عادت کرده‌اند، اما به هر ترتیب این نقطه ضعف باعث شده تا نتوانیم سنگ‌آهن را به عنوان یک برند ارائه کنیم. علاوه بر این بحث گارانتی هم وجود دارد. مثلا اگر استرالیا روی سنگ‌آهن خود قیمت‌گذاری می‌کند، اما در سمت مقابل بار خود را نیز در برابر خطر کاهش یا افزایش قیمت یا مواردی از این دست تضمین کرده و به طور کامل تعهد بار صادراتی را می‌پذیرد، امری که هنوز در کشورمان محقق نشده است. بنابراین در مجموع باید گفت تمامی این ویژگی‌ها است که از سنگ‌آهن صادراتی، توانایی قیمت‌گذاری بر روي آن را می‌سازد. بار دیگر باید تاکید کنم که ما هنوز به این توانایی در داخل کشور نرسیده‌ایم و مجبوریم تاحدود زیادی تابع قیمت‌ دیگر کشورها باشیم نه اینکه بتوانیم خود به عنوان مرجع قیمتی در دنیا شناخته شویم.
نظر شما در ارتباط با اظهارات برخی از فولادی‌ها مبني بر لزوم جلوگیری از صادرات سنگ‌آهن برای تامین نیاز داخل چیست؟
باید تاکید کنم این جمله کاملا انحرافی است. ما الان مازاد تولید سنگ‌آهن داریم، یعنی همان مقداری را که در داخل به مصرف می‌رسانیم، اندكي کمتر از آن را هم به صورت مازاد تولید در دست داریم. در پاسخ به کسانی که این گفته را مطرح می‌کنند از طرح یک سوال استفاده می‌کنم، اگر نخواهیم یا به گفته برخی فولادی‌ها نباید این تولید مازاد را صادر کنیم، پس بايد با آن چه کرد؟ آیا دولت آن را به صورت خرید تضمینی از سنگ‌آهنی‌ها خریداری می‌کند؟ شاید فولادی‌ها معتقدند باید در مسیر تولید سنگ‌آهن واحدهای تولید کنسانتره و گندله تاسیس کرد تا از به اصطلاح خام فروشی آن به خارج جلوگیری کرد، اما در شرایطی که تعداد معادن ما بسیار بیشتر از تعداد خطوط نیاز به تاسیس کنسانتره و گندله است، آیا این کار منطقی است؟ فرض کنید برنامه‌ریزی دولت این است که 5 خط بزرگ کنسانتره را ایجاد کند در حالی‌که ما حدود 140 پروانه بهره‌برداری داریم و از سمت دیگر تناژهای معادن برای تولید بسیار متفاوت است به طوری که از 30 هزار تن تا تناژهاي سنگين‌تر است و کمیت، کیفیت و عیار سنگ‌آهن‌های توليدي با هم متفاوتند نمی‌توان این کار را انجام داد. چون ورودی‌‌ها از این معادن سنگ‌آهن بسیار متفاوت هستند. در این شرایط ما باز می‌رسیم به اين بحث که معادن بزرگ با کیفیت عیارهای مطلوب و يكسان توسط دولت تشویق به تاسیس واحد کنسانتره و گندله شوند و واحدهای کوچک‌تر که سنگ‌آهن‌هایي با عیارهای بعضا متفاوت و متفرقه تولید می‌کنند، بتوانند سنگ‌آهن تولید خود را صادر کنند.
بنابراين معادن بزرگ که بارهای یکپارچه دارند و حدود 10 تا 20 سال می‌توانند ماده خام واحدهای تولید کنسانتره را تامین کنند، حمایت و کمک دولت لازم است تا واحد گندله‌‌سازی میان يكديگر تاسیس کنند. همین جا من تاکید می‌کنم برای تامین نیاز واحدهای فولادی داخلی ما هیچ‌گونه کمبود سنگ‌آهن نداریم.
چه عوامل و فاکتورهایی را برای رشد و شکوفایی بخش معدن کشورمان به خصوص در حوزه مورد بررسی یعنی سنگ‌آهن، تاثیرگذار و مفید می‌دانید؟
این سوال با پرسش نخست شما مرتبط است و من تا حدودی در آنجا به آن پاسخ دادم، اما به هر ترتیب مهم‌ترین فاکتوری را که در این زمینه موثر می‌دانم. موتور محرکه‌ای به اسم صادرات است. حدود 10 تا 12 سال پیش تعداد معادن سنگ‌آهن موجود در کشور خیلی پایین بود، اما هم‌اکنون و به وفور معادن سنگ‌آهن در کشور تاسیس و احداث شده که از خروجی آن بسیاری منتفع می‌شوند. در حالی‌که برخی معدنی و فولادی‌ها هم‌اکنون به دنبال این هستند که با سنگ‌آهن تولیدی چه باید کرد، باید این سوال را مطرح کرد که چگونه به این نقطه در کشور رسیده‌ایم که می‌توان ادعا کرد نزدیک به 50 میلیون تن تولید سنگ‌آهن داریم. به عقیده من موتور محرکه تولید و تاسيس واحدهای معدنی جدید، صادرات بوده است که من از آن تعبیر به لوکوموتیو گرداننده چرخ اقتصادی معادن می‌کنم. اگر امروز شاهدیم در مناطقی از کشور معدن احداث شده که تا 10 سال پیش تاسیس معدن درآنها توجیه اقتصادی نداشت، به علت همین عامل است. اگر قرار باشد صادرات را محدود کرده و آن را متوقف کنیم به طور قطع باید بدانیم با همین سرعتی که به شکوفایی رسیده‌ایم با همان سرعت نیز موجب فروکش کردن این روند روبه رشد می‌شویم. از سوی دیگر باید تاکید کنم خطر فروکش کردن این مساله به مراتب بیشتر است، زیرا معدنی که تعطیل شد، به بیغوله تبدیل می‌شود و در این صورت هزینه‌های راه‌اندازی دوباره آن بسیار بیشتر است؛ چرا که نمی‌توان برای یک معدن بیش از یک‌بار جاده‌سازی کرد و برق کشید و تکنولوژی ساخت و تولید را به کار گرفت. پس برای شکوفایی بخش معدن باید موازنه و توازن لازم میان تولید و صادرات برقرار باشد و هیچ‌کدام را به خاطر دیگری حذف نکرد. عمده‌ترین و سخت‌ترین مرحله در بخش معدن بحث اکتشاف است، چون معادن کشور ذخیره مشخصی دارند و پس از مدتی از حیث انتفاع خارج می‌شوند که به همین منظور باید معادن جدید را اکتشاف کرده و جایگزین آنها کنیم، تا چرخ تولید متوقف نشود. بخش مولد در بخش معدن که می تواند پشتوانه طرح‌های آینده باشد، اکتشاف است. پس دولت باید اهتمام زیادی به اين بحث داشته باشد به این شکل که بحث اکتشافات پايه‌اي را خود انجام دهد و بخش اکتشافات ثانویه را به بخش خصوصی واگذار کند. البته نباید در انجام این کار دست بسته عمل کند؛ بلکه فعالانی را در مرحله پایه وارد این حوزه کنند که از توانایی، تخصص و تجربه لازم برخوردارند نه اینکه هر صاحب سرمایه را بدون تجربه لازم وارد این حوزه كند.
ارزیابی شما از برگزاری همایش‌هایی در حوزه صنعت فولاد و معدن از جمله «چهارمین همایش چشم‌انداز صنعت فولاد و معدن ایران با نگاهي به بازار» چیست؟
من بسیار خرسند و خوشحالم که روزنامه «دنیای اقتصاد» مسائل مربوط به صنعت و معدن، از جمله این مورد را به صورت دقیقی زیره ذره‌بین نقد و بررسی کارشناسانه دارد و با برگزاری همایش‌های این‌چنینی فرصت مغتنمی را در اختیار فعالان هر دو حوزه قرار می‌دهد. به عقیده من برای بهره‌گیری بهتر از این همایش باید هر صاحب نظر و سیاست‌گذاری در این حوزه‌ها به جای تقابل با یکدیگر و انتقاد از هم بهترین راهکاری را که برای کمک به حوزه‌ها می‌توانند داشته باشند، ارائه کنند. لازم است تا در بحث‌های کارشناسی که در این همایش برگزار می‌شود فعالان هر دو طیف نقاط اشتراک بخش صنعت فولاد و معدن را مورد بررسی قرار دهند تا به کمک توانمندی‌ها و ويژگي‌هاي مثبت موجود در آنها هر دو بخش بتوانند نقاط ضعف یکدیگر را همپوشانی کنند. به عنوان مثال صنعت فولاد قدمت و سابقه بیشتری نسبت به معادن سنگ‌آهن در کشور دارند، سرمایه‌گذارانی که می خواهند وارد احداث و تاسیس معادن سنگ‌آهن شوند بهتر است از تجربه و تخصص فولادی‌ها برای این کار استفاده کنند حال آنكه فولادی‌ها نیز از توانمندی‌های مالی و تجارب معدنی‌ها مي‌توانند برای حوزه تخصصی خود بهره ببرند. به عقیده من بهترین نامی را كه می‌توان برای این همایش در نظر گرفت همایشی به منظور هم اندیشی و پیمان بستن دوباره میان معدنی‌ها و فولادی‌ها است که امید است بهترین نتیجه از آن برای صنعت فولاد و معدن کشورمان حاصل شود.
***
علاقه‌مندان جهت کسب اطلاعات بیشتر می‌توانند با شماره‌های 87762430 و 32 یا وب‌سایت http://events.den.ir تماس حاصل فرمایند.
 

onia$

دستیار مدیر تالار مدیریت
[h=1]اميدواري از ژنو، نااميدي از خوراك![/h] روزنامه دنیای اقتصاد - شماره ۳۰۷۵ کد خبر: DEN-769505
گروه بورس کالا- سحر نمایشی: مبادلات رينگ پتروشيمی در آخرین عرضه هفته معاملاتی با رقابت به کار خود پايان داد، گر چه شنيده‌ها حاکی از کاهش قيمت‌های پايه متاثر از جو مثبت بازار و کاهش قیمت نفت بود، اما این در حالی است که در روز چهارشنبه عرضه محصولات پليمری با ایجاد رقابت و تعیین سقف انجام شد، البته در این روز قیمت برخی از محصولات نسبت به هفته گذشته اندکی کاهش یافت که این افت قیمت چشمگير نبود. به این ترتیب مبادلات محصولات پتروشیمی طی هفته گذشته در شرایطی برگزار شد که حجم تقاضا نسبت به میزان عرضه همچنان افزایشی بود. از طرفی محصولات پتروشیمی از روز یکشنبه تاکنون به تاثیر از اخبار خوش اقتصادی و افزايش اميد به آزاد شدن صادرات با رشد قیمت‌های پایه برخي محصولات مواجه شدند. البته این در شرایطی است که برخی از تولید‌کنندگان برای افزایش قیمت‌ها ازعرضه کردن برخی محصولات در بورس خودداری می‌کنند تا میزان تقاضا برای آن محصول را برای هفته‌های آتی بالا ببرند.
برخی از کارشناسان بازار پتروشيمی می‌گويند: گر چه روند قيمت نفت و تعدادی از محصولات پتروشيمی طی هفته اخير منفی بوده است، اما عدم تغيير قيمت شبهاتی در بازار ايجاد کرده است، از سوی ديگر تغيير قيمت خوراک گاز هم به اين شبهات دامن زده تا آنجا که تعدادی از معامله گران عدم افت قيمت‌های پايه را در رينگ پتروشيمی به موضوع رشد قيمت گاز مرتبط می‌دانند، اتفاقی که پيش‌تر مسوولان مجتمع‌ها را نگران کرده بود چرا که دولت قصد داشت قیمت خوراک گاز را تا 13 سنت افزایش دهد که این رقم بالاترین نرخ در جهان است. مخالفت تولیدکنندگان این محصولات با این تصمیم دولت نهایتا مجلس را وارد ماجرا کرد. برخی از نمایندگان مجلس معتقدند که نرخ 7 سنت برای خوراک گاز کفایت می‌کند اما هنوز به صورت رسمی نرخی برای این محصولات اعلام نشده است، هر چند شنیده‌ها حکایت از قیمت‌های زیر 10 سنت دارد. با اين حال هنوز در خصوص تاثيرپذيری رشد قيمت خوراک گاز اظهارنظرات متفاوتی مطرح است، برخی از کارشناسان معتقدند رشد قيمت گاز تنها بخشی از سود مجتمع‌های پتروشيمی را کاهش خواهد داد و نبايد نرخ محصولات را تحت‌الشعاع قرار دهد. از سوی دیگر اگرچه بازار پتروشيمی برای چهارمین روز متوالی با رکود درگير است، اما برخی از کالاها مانند گريدهای متفاوت پلی اتيلن‌ همچنان مورد توجه تاجران هستند. به گفته معامله گران اختلاف قيمت 200 تومانی بازار و بورس بيشتر خريداران را در شرايط رکودی به سمت اين کالاها هدايت می‌کند. علاوه بر فاصله قيمتی در حال حاضر قرار گرفتن در فصل مصرف اين گروه از کالاها هم سبب رشد تقاضای اين کالاها شده است، به طوری که طی هفته گذشته باوجود تناژ بالاي عرضه‌ها در رينگ پتروشيمی باز هم اين کالاها با سقف قيمت معامله شدند. از طرفی نیز در هفته جاری انتشار اخباری در خصوص مثبت بودن نتایج مذاکرات ژنو و برداشته شدن محدودیت‌های صادراتی برای این صنعت، سبب شد تا برخی از معامله گران احتمال دهند در آينده ای نزديک بازار اين کالابا جهش اندک قيمت‌ها مواجه شود، البته هفته گذشته اين خبر نتوانست بر بازار داخل تاثيرگذار باشد. با اين حال بيشتر معامله گران بازار پليمری معتقدند که اگر قيمت‌های پايه در رينگ پتروشيمی تغيير زیادی نکند، بازار پتروشيمی با تغييرات محسوسی در روزهای آتی روبه‌رو نخواهد شد. در همين حال فعالان بازار شيميايی هم انتظار ندارند که روزهای آتی تغييری در اين بازار رخ دهد چرا که بازار و فعالانش منتظر شوک نا گهانی در بازار این محصولات هستند.
به این ترتیب روز گذشته 6 آذر ماه، تالار فرآورده‌های نفتی و پتروشیمی، شاهد عرضه حدود 120 هزار تن انواع مواد شیمیایی، گاز، قیر، وکیوم باتوم، لوب کات، سلاپس واکس و پلی پروپیلن شیمیایی بود که مهم‌ترین عرضه کنندگان مواد شیمیایی در این روز مجتمع‌های پتروشیمی ارومیه، اروند، آبادان، بندرامام، بوعلی سینا،بیستون، پارس، تندگویان، خراسان، رازی، شازند، شیراز، فن آوران، کارون، کرمانشاه، مارون و شرکت‌های سرمایه‌گذاری شیمیایی ایران، فرساشیمی و پالایش نفت اصفهان بودند. از جمله محصولات شیمیایی عرضه‌شده در این روز می‌توان به ارتوزایلين، استایرن منومر، اسید استیک، اسید ترفتالیک، اسید‌سولفوریک، اسید کلریدریک، اسید نیتریک، الکیل بنزن خطی، اوره صنعتی، ایزوبوتانول، آب ژاول، آروماتیک سنگین، بنزن، پارازایلین، تری اتانول آمین، جوش شیرین، دی اتانول آمین، دی اتیل هگزانول، DEG، سود کاستیک، کربنات سدیم، کریستال ملامین، منومر وینیل استات، گوگرد ، MEG و منو اتانول آمین اشاره کرد. در گروه قیر، حدود 28 هزار تن انواع قیر شرکت نفت پاسارگاد، حدود 22 هزار تن انواع قیر شرکت نفت جی، 1400 تن انواع قیر شرکت پالایش نفت شیراز و 500 تن قیر 6070 شرکت توسعه کروس انرژی راهی تالار معاملات شدند. از دیگر محصولاتی که در این روز در تالار فرآورده‌های نفتی و پتروشیمی عرضه شد می‌توان به 21 هزار تن وکیوم باتوم، 2 هزار تن لوب کات سبک، 3300 تن انواع گاز، 700 تن سلاپس واکس و 210 تن پلی پروپیلن شیمیایی RG1101XS اشاره کرد.
 

onia$

دستیار مدیر تالار مدیریت
[h=1]تزریق بودجه‌های عمرانی و تسهیل صادرات بازار فولاد را از رکود خارج می‌کند[/h] روزنامه دنیای اقتصاد - شماره ۳۰۷۵ کد خبر: DEN-769475
گروه بنگاه‌ها- دبیر انجمن تولید‌کنندگان فولاد ایران معتقد است که تزریق بودجه‌های عمرانی و تسهیل صادرات محصولات فولادی، بازار فولاد را از رکود خارج می‌کند و می‌تواند ضررهای تولید‌کنندگان را کاهش دهد.


سید‌رسول خلیفه‌سلطان در گفت‌و‌گو با خبرنگار ایرنا اظهار كرد: توافق ایران در مذاکرات هسته‌ای با گروه 1+5 در ژنو، موجب امیدواری شده و انتظار می‌رود برخی از مشکلات صنعت فولاد کشور که با تحریم‌ها ارتباط دارد، به زودی برطرف شود.
وی افزود: بر اثر پیگیری‌های به عمل آمده از سوی انجمن تولید‌کنندگان فولاد ایران و نگاه دولت یازدهم و مسوولان‌ وزارت صنعت، معدن و تجارت از ابتدای 1392 تاکنون بیش از یک میلیون تن سهمیه صادراتی برای فولاد اختصاص یافته است.
وی تصریح کرد: رکود بازار فولاد در چند ماه اخیر در کنار کاهش نقدینگی کارخانه‌های نورد به عنوان مهم‌ترین معضلات کنونی صنعت فولاد کشور محسوب می‌شود. رکود بی‌سابقه فعلی و کاهش شدید فروش واحدهای تولیدی دلایل متعددی دارد که مهم‌ترین آن توقف پروژه‌های ساختمانی و کاهش بودجه‌های عمرانی است.
خلیفه‌سلطان خاطر‌نشان ساخت: حجم نقدینگی مورد نیاز کارخانه‌های نوردی برای خرید مواد اولیه (بیلت و اسلب) در حدود 85 درصد فروش آنها را به خود اختصاص می‌دهد و برای تامین نقدینگی مورد نیاز، ناگزیر از مراجعه به نظام بانکی هستند.
به گفته وی، مدیران واحدهای فولادسازی بخش خصوصی هنگام مراجعه به سیستم بانکی با مشکلات مختلفی مانند نرخ‌های سرسام آور تسهیلات، اعتبار سنجی‌های سخت گیرانه و عدم امکان گشایش اعتبار داخلی در معاملات بین بانکی مواجه می‌شوند.
دبیر انجمن تولید‌کنندگان فولاد، بر لزوم توجه به مساله تامین مواد اولیه کارخانه‌های فولادسازی تاکید کرد و گفت: اتخاذ سیاست‌های نامناسب موجب شده تا زنجیره تولید فولاد کشور از توازن مناسبی برخوردار نباشد و در برخی از بخش‌ها مانند گندله‌سازی با کمبود شدیدی مواجه شود.
خلیفه‌سلطان تاکید کرد: کمبود گندله‌سازی تعادل عرضه و تقاضا را برهم‌زده و این مساله در مورد کنسانتره، قراضه و آهن اسفنجی نیز وجود دارد که در این خصوص به برنامه‌ریزی راهبردی کوتاه و دراز‌مدت نیاز داریم.
وی با بیان اینکه، موضوع توازن بین بخشی در زنجیره فولاد میان مسوولان‌ ارشد وزارت صنعت، معدن و تجارت و تولید‌کنندگان این بخش در دست بررسی است، گفت: می‌توان نوید داد که با دقت نظر در برنامه‌ریزی‌های راهبردی، ظرف چهار سال آینده، امکان اینکه ظرفیت تولید فولاد کشور به مرز 35 میلیون تن برسد، وجود دارد.
 

onia$

دستیار مدیر تالار مدیریت
[h=1]كرباسیان: حفاظت از محیط‌زیست، اولویت اول ایمیدرو است[/h] روزنامه دنیای اقتصاد - شماره ۳۰۷۵ کد خبر: DEN-769506
معاون وزیر صنعت و رییس هیات عامل ایمیدرو با ابلاغ بخشنامه الزامات ایمنی، بهداشت و محیط‌زیست (HSE) به واحدهای تابعه اعلام كرد: ایمنی و سلامت سرمایه‌های انسانی و حفاظت محیط زیست از اولویت‌های ایمیدرو است و این مهم همواره باید مورد توجه واحدهای در حال بهره‌برداری و طرح‌های توسعه قرار گیرد.
به گزارش روابط عمومی سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران (ایمیدرو)، دكتر مهدی كرباسیان در این بخشنامه كه آبان‌ماه امسال ابلاغ شد، از مدیران واحدها خواست دستورالعمل‌های مندرج در بخشنامه را مدنظر قرار دهند و شخصا از حسن اجرای آنها اطمینان حاصل كنند. در این بخشنامه تاكید شده كه تمام واحدهای تابعه ایمیدرو ملزم هستند با استفاده از ساز‌و‌كارهای موجود نسبت به كنترل و كاهش انتشار گازهای گلخانه ای (فرآیندی و احتراق سوخت) اقدام كنند. همچنین رعایت استانداردهای هوای پاك، آیین‌نامه اجرایی قانون نحوه جلوگیری از آلودگی هوا و آیین‌نامه اجرایی كنوانسیون تغییر آب و هوا و پروتكل كیوتو در تمام واحدهای تابعه الزامی است. مطابق این بخشنامه، استقرار و حفظ سیستم‌های مدیریت محیط زیستISO14001 و مدیریت بهداشت حرفه‌ای و ایمنی OHSAS18001 در تمام شركت‌ها و طرح‌هایی كه به بهره برداری می رسد، الزامی است. از سوی دیگر، استفاده و به‌كارگیری هرگونه آزبست در فرآیند تولید محصولات ممنوع است و واحدهای تابعه موظف هستند حداقل 10 درصد از مساحت كل یا سطح بهره‌برداری را به فضای سبز اختصاص دهند.
شركت‌های تابعه همچنین ملزم شدند همزمان با انتخاب تجهیزات و تكنولوژی‌های جدید، مشخصات آن را در زمینه میزان آلاینده‌های شیمیایی و فیزیكی، خروجی‌های احتمالی و روش‌های كنترلی در نظر بگیرند.
بر‌اساس این بخشنامه، رعایت قانون مدیریت پسماند و آیین‌نامه‌های مترتب بر آن برای تمام واحدهای تابعه لازم‌الاجرا و اقدام به هر عملی كه موجبات آلودگی آب را فراهم كند، ممنوع است و اعمال مدیریت فاضلاب و آیین‌نامه‌های مربوطه شامل آیین‌نامه جلوگیری از آلودگی آب ضروری است. در این بخشنامه همچنین الزامات انجام معاینات طب كار و پیشگیری از ناتوانی و از‌كار‌افتادگی مورد تاكید قرار گرفته است.
 

Similar threads

بالا