بورس کالا

onia$

دستیار مدیر تالار مدیریت
یک فرصت كوتاه برای توليد و صادرات سنگ‌آهن

کد خبر: DEN-761430 تاریخ چاپ: ۱۳۹۲/۰۸/۰۴ منبع: روزنامه دنیای اقتصاد - شماره ۳۰۴۸

سجاد غرقی *
اگر بتوان بحران‌های موجود در اقتصاد ایران را در حوزه‌های کلیدی چون انباشت ناکافی سرمایه خصوصی، منفی بودن رشد اقتصادی، تورم بالا و توزیع نابرابر درآمد خلاصه کرد، در این یادداشت برآنیم با بررسی موردی وضعیت تولید معدنی و سیاست‌های مبتلابه آن نشان دهیم که سیاست‌گذاری‌های مناسب برای رفع بحران‌های مذکور در این بخش چه شاخصه‌هایی می‌تواند داشته باشد.

وزیر اقتصاد اخیرا ضمن اشاره به حجم بالای نقدینگی در کشور به مشکل کمبود سرمایه در گردش و ناتوانی از سرمایه‌گذاری در اقتصاد اشاره کرده که دامنگیر بخش بزرگی از بنگاه‌های تولیدی کشور شده است. این سخنان به خوبی گویای وجود «بحران انباشت سرمایه» در کشور است؛ بحرانی که به گفته کارشناسان «بنگاه‌هاي توليدي را از یک سو با كمبود منابع مالي و سرمايه در گردش مواجه کرده و ازسوي ديگر، با كمبود سرمايه اجتماعي به معني اعتماد و اطمينان جامعه به سازوكارهاي اقتصادي براي به كار انداختن سرمايه‌هاي شان در حوزه‌هاي مولد و اشتغالزا روبه‌رو کرده است.» در چنین شرایطی بحران فوق با همراهی وضعیت رکود تورمی در اقتصاد کشور سبب شده که همزمان با تورم و بیکاری، نابرابری‌های درآمدی نیز در جامعه شدت بیشتری پیدا کنند.
وضعیت بخش معدن كشور چگونه است؟
طبق گفته مهندس نعمت‌زاده وزیر صنعت، معدن و تجارت سهم معادن ایران از تولید ناخالص داخلی کمتر از یک درصد است. به این آمار می‌توان آمار بانک جهانی را هم اضافه کرد. گزارش بانک جهانی در سال 2012 سهم صادرات مواد معدنی را از درآمدهای ناشی از صادرات ایران را 7/3 درصد برآورد کرده است. این در حالی است که بر اساس تحقیق انجام شده در ایمیدرو سهم مطلوب تولیدات معدنی در GDP ایران بین 3 تا 5 درصد و سهم مطلوب صادرات مواد معدنی از درآمدهای صادراتی 15 تا 20 درصد برآورد شده است. این آمار و ارقام به خوبی نشان می‌دهند که افزایش تولید مواد معدنی در شرایط فعلی یک ضرورت است. از همین رو صحبت‌های مهندس نعمت زاده وزیر صنعت، معدن و تجارت مبنی بر لزوم تقویت بخش خصوصی برای سرمایه‌گذاری بیشتر در حوزه تولید معدنی و نیز صحبت‌های دکتر کرباسیان، مدیرعامل ایمیدرو مبنی بر لزوم مشارکت بخش خصوصی در پروژه‌های بزرگ معدنی و در عین حال انضباط بخشیدن به خصوصی سازی
در این بخش را می‌توان نشانه‌های اهتمام جدی دولت یازدهم به توانمندسازی بخش خصوصی معدنی دانست.
برای داشتن درک عینی از وضعیت تولید معدنی در کشور، با بررسی حوزه تولید ماده معدنی سنگ آهن در ابتدا سهم بخش خصوصی و دولتی در ذخایر، تولید و صادرات سنگ آهن در ایران مطابق آمار تهیه شده توسط انجمن تولیدکنندگان و صادرکنندگان سنگ‌آهن ایران و تبيين بحران‌های دامنگیر اقتصاد کشور و سیاست‌های اجرا شده
تا کنون، مي‌توان پیشنهادهایی برای رونق بخشیدن به تولید در این حوزه معدنی ارائه كرد كه در پي مي‌آيد.
بحران انباشت سرمایه و فرصت‌های زودگذر
مقایسه بخش های دولتی و خصوصی نشان می‌دهد که بخش خصوصی به‌رغم کارآیی بسیار بالا در تولید مواد معدنی در مقایسه با بخش دولتی به دلیل در اختیار داشتن ذخایر محدود و پراکنده مجال رشد چندانی نیافته و از ظرفیت آن استفاده کافی نشده است. بخش خصوصی توانمند در این حوزه به گواه آمار و ارقام می‌تواند با انباشت سرمایه، ظرفیت‌های مغفول مانده تولید معدنی را بارور ساخته و ضمن رونق بخشیدن به تولید و تحصیل ارزش افزوده زمینه‌های بیشتری در اشتغال و توسعه منطقه‌ای نیز فراهم آورد.
این توانمندسازی اما چگونه محقق می‌شود؟ در حوزه تولید ماده معدنی سنگ آهن تهدیدهایی چون نوسانات شدید قیمت، نوسانات نرخ ارز، انحصار خرید چین در بازار جهانی، افزایش هزینه‌های تولید ناشی از تورم داخلی و تحریم‌های خارجی،این فعالیت را به رغم داشتن مزیت‌هایی چون ارزآوری بالا، ارزش افزوده قابل ملاحظه و بهره بردن از بخش خصوصی کوچک اما کارآ، با فرصت‌هایی زودگذر مواجه ساخته است.
برای مثال در سال‌های اخیر با افزایش قیمت جهانی سنگ آهن و افزایش نرخ برابری دلار در برابر ریال صادرات این ماده معدنی افزایش چشمگیری داشته است. همین موضوع سبب شده است که این حوزه به حوزه‌ای جذاب برای تجار و بازرگانان تبدیل شود. اما طبیعت زودگذر این سودآوری‌ها و فرصت‌های مذکور می‌تواند سبب خروج سرمایه‌های وارد شده به بخش معادن سنگ آهن کشور باشد. این احتمال وجود دارد که با اولین موج قوی کاهش قیمت یا کاهش نرخ برابری دلار در برابر ریال، سرمایه‌ها به سرعت راه خروج را در پیش گرفته و تولید این ماده معدنی را به محاق ببرند.
تقویت بخش خصوصی با هدایت سرمایه‌ها
به سمت تولید معدنی
در چنین فضایی دولت می‌تواند با سیاست‌گذاری‌های مناسب سرمایه‌ها را به گونه‌ای به سمت تولید هدایت کند که صرفه‌های اقتصادی ناشی از صادرات با رونق بخشیدن به تولید به تضمینی برای تکمیل زنجیره ارزش افزوده در آینده نیز تبدیل شوند. این امر محقق نمی‌شود، مگر آنکه دولت هرچه بیشتر از موضع تصدیگری به موضع حاکمیتی تغییر جایگاه بدهد. برای مثال در زمینه سیاست‌های مالی دولت و افزایش سرمایه‌گذاری خصوصی اگر بتوان سیاست‌های مالی دولت‌ها را به دو بخش سیاست‌های مبتنی بر درآمد و سیاست‌های مبتنی بر مخارج تقسیم کرد این سوال پیش می‌آید که در یک کشور در حال توسعه مانند ایران تاثیر این سیاست‌ها بر سرمایه‌گذاری خصوصی به عنوان یکی از ارکان رشد اقتصادی چگونه است؟ سیاست‌های درآمدی در کشورهای توسعه یافته عمدتا بر اخذ مالیات از بنگاه‌ها متکی است. اما در کشور ما فروش و صادرات نفت منبع درآمد اصلی دولت است و سهم آن از منابع درآمدی دولت بر مالیات فزونی دارد.
براساس تحقیق اقتصاد سنجی منتشر شده در فصلنامه پژوهش‌های اقتصادی ایران و براساس مطالعه روند 40 سال اخیر سیاست‌های دولتی در ایران سیاست‌هایی از جانب دولت می‌توانند به افزایش سرمایه‌گذاری خصوصی به عنوان یکی از ارکان تحقق رشد اقتصادی منجر شوند که بیش از آنکه مبتنی بر کسب درآمد از روش‌هایی چون کسب مالیات، عوارض و حقوق دولتی باشند بر افزایش مخارج دولتی از طریق گسترش زیرساخت‌ها و امکانات عمومی استوار باشند. بیان نتایج این مطالعه در شرایط فعلی از این رو حائز اهمیت است که با محدود شدن درآمدهای نفتی ممکن است نگاه‌ها به سوی درآمدها معطوف شوند. با توجه به شرایط رکود موجود در عرصه تولید، روی آوردن به چنین سیاست‌هایی می‌تواند به مانعی دیگر بر سر راه تولید تبدیل شود. از جمله زیرساخت‌ها و امکانات عمومی در حوزه تولید معدنی می‌توان به انجام اکتشافات عمومی و تفضیلی، تسهیلات تامین ماشین‌آلات سنگین، تقویت ناوگان حمل‌و‌نقل جاده‌ای، ریلی و دریایی اشاره کرد که شرایط را برای تولید و صادرات بيشتر تسهیل می‌سازد. هزینه‌های دولت در این حوزه‌ها که خود نیز می‌تواند با مشارکت بخش خصوصی تامین شود، سبب می‌شود بخش خصوصی واقعی بتواند با تحصیل ارزش افزوده بیشتر از طریق صادرات، سرمایه بیشتری را به چرخه تولید وارد ساخته و توان مالی خود را افزایش دهد.
در چنین شرایطی است که بخش خصوصی می‌تواند هم اقدام به تکمیل زنجیره ارزش نماید و هم از چنان توانایی برخوردار شود که دولت و ایمیدرو به عنوان متولیان بخش معدن بتوانند بدون دغدغه خاطر از توان بخش خصوصی بر روی مشارکت آن در پروژه‌های بزرگ معدنی حساب کنند.
تولید، تولید و بازهم تولید
به طور خلاصه می‌توان از مطالب ارائه شده روند زیر را استخراج کرد:
الف: انباشت سرمایه در فرصت کوتاه پیش‌رو از طریق صادرات
ب: کمک به رشد اقتصادی از طریق افزایش تولید و حرکت گام به گام در زنجیره ارزش
ج: کاهش تورم با افزایش تولید مواد اولیه و كاهش هزينه‌ها در مراحل زنجیره ارزش فولاد
د: کاهش نابرابری درآمدی با تزریق همیشگی سرمایه به تولید مجدد با افزایش اشتغال و توسعه مناطق محروم و تربیت نیروی کار ماهر
روندی که در فضای تدبیر این روزها می‌توان امیدوار بود با اهتمام توام دولت و بخش خصوصی به امر توسعه دور از دسترس نخواهد ماند.
*ريیس کمیسیون تولید انجمن تولیدکنندگان و صادرکنندگان سنگ‌آهن ایران
 

onia$

دستیار مدیر تالار مدیریت
طی هفته گذشته در بازار فلزات پایه چه گذشت؟

[h=1]قيمت فلزات پايه جهاني افزايش يافت[/h] کد خبر: DEN-761451 تاریخ چاپ: ۱۳۹۲/۰۸/۰۴ منبع: روزنامه دنیای اقتصاد - شماره ۳۰۴۸


گروه بورس کالا- سحر نمایشی: رکود معاملات طی هفته گذشته همچنان بر بازار فلزات پایه سایه افکنده بود و این در شرایطی است که بازارهای جهانی این محصولات‌ نوسان‌های مثبتی را طی این مدت تجربه کرده‌اند، با وجود اين، جریان مثبت بازار فلزات در بورس لندن، نتوانست به رونق قیمت‌ها‌ در بازار داخلی کمک کند. فروشندگان بازار فلزات پایه داخلی بعد از مدت‌ها همراهی با روند بی‌رمق بازار، یعنی از ابتدای تابستان تاکنون، با این وضعیت کنار آمده‌اند و معتقدند این روند با وارد شدن به فصل سرما و کاهش بیشتر تقاضا شدت بیشتری خواهد گرفت.
به گفته فعالان آگاه، بی‌رونقی فعلی بازار علاوه بر کمبود تقاضا، به دلیل تفاوت روند نرخ ارز و قیمت فلزات در بورس لندن است و از آنجا که این دو پارامتر مهم جهت مخالف هم در حرکت هستند، در نتیجه موجب ثبات قیمت فلزات در بازار داخلی و در نهایت رکود بازار شده است.
به این ترتیب قیمت‌ اين محصولات از ابتدای هفته با روند نزولی، کار خود را آغاز کردند و تا پایان هفته با همین روند به معاملات ادامه دادند، البته این در شرایطی است که فلزاتی همچون مس و آلومینیوم بر خلاف سایر فلزات، روند مثبتی را تجربه کردند. همچنین در این میان قلع و روی نیز با ثبات نرخ همراه شدند. از سوی دیگر در بازارهای جهانی نیز قیمت مس به بالاترین سطح خود طی 2 هفته افزایش پیدا کرده، به طوری که برای تحویل سه ماهه در بورس فلزات لندن با 6/0 درصد افزایش به 7300 دلار در هر تن رسیده که این نرخ از سوم اکتبر تا کنون بالاترین قیمت بوده است.
همچنین به گزارش بلومبرگ، قیمت سایر فلزات پایه نیز با درج خبر مربوط به رشد بالای اقتصادی چین در نشریات روز جمعه با روند صعودی همراه شدند، به طوری که هر تن آلومینیوم 18۰2 دلار، هر تن مس ۷۱۶۰ دلار، هر تن سرب ۲۱۴۱ دلار، هر تن نیکل ۱۴۴۲۵ دلار، هر تن قلع ۲۲۸۴۵ دلار، هر تن فلز روی 5/1895 دلار در این روز به فروش رسید.
از طرفی نیز در آمریکا، نمایندگان کنگره در نظر دارند پس از توافق با ریيس‌جمهور آمریکا محدودیت زمانی وام را افزایش دهند که این توافق به ریسک کوتاه مدت در بازار فلزات خاتمه داده و موجب خرید می‌شود؛ این در شرایطی است که میزان موجودی در انبارهای LME با سی روز متوالی کاهش، روز دو شنبه گذشته به 502 هزار تن رسیده بود که پايین‌ترین سطح از هفتم مارس است. برخی از تحلیل گران، سال آتی (2014) و سال 2015 را سال‌های رکود پیش‌بینی می‌کنند چون رشد تولیدات صنعتی چین کاهش خواهد یافت. همچنین آگاهان اقتصادی معتقدند که ادامه شرایط فعلی و حرکت اقتصاد جهانی به صورت ممتد با شیبی کم همان ادامه روند رکودی فعلی است و موجب وخیم‌تر شدن اوضاع این بازارها خواهد شد. کاهش شدید حجم تقاضا، بالا بودن نرخ بیکاری و آمارهای نگران کننده از وضعیت اقتصادی جهان و مشکلات تولیدکنندگان بزرگ و کوچک نشانه‌هایی از رکودی فراگیر و بحران در عرصه تولید فلزات پایه است.
با توجه به این مشکلات و عدم سرمایه‌گذاری برای کارهای تولیدی به جرات می‌توان گفت که بحران اقتصادی فعلی قابلیت طولانی شدن را دارد. هر‌چه زمان بهبود اقتصادی بیشتر به طول بینجامد تاثیرات منفی بیشتری بر رشد اقتصادی و تحرک بازارهای کالایی خواهد گذاشت.
 

onia$

دستیار مدیر تالار مدیریت
[h=1]فولاد بار دیگر روی موج کاهشی قرار گرفت[/h] کد خبر: DEN-761694 تاریخ چاپ: ۱۳۹۲/۰۸/۰۵ منبع: روزنامه دنیای اقتصاد - شماره ۳۰۴۹

گروه بورس کالا- حدیث موسوی: همانطور که انتظار می‌رفت عرضه پرسر و صدای ذوب‌آهن در هفته گذشته موجب ریزش چند درصدی قیمت‌‌ مقاطع در هفته جاری شد، به گونه‌ای که تیرآهن شاخه 18 با 2/2 درصد کاهش در بازار اصفهان و شاخه‌های 16 و 18 این کالا به ترتیب با ریزش 7/2 و 4/3 درصدی در بازار تهران، رکورددار بیشترین افت قیمت‌ها در روز شنبه شدند.
به گفته مدیر بخش فلزات یکی از کارگزاری‌ها در حالی‌که قیمت شمش فولاد خوزستان در شرایط رقابتی برای کارخانه ذوب‌آهن، در حدود 1640 تومان تمام شده است، نرخ پایه 1650 تومان برای عرضه سبد میلگرد و تیرآهن این کارخانه به معنی فروش محصول در نقطه سربه‌سری سود و زیان به شمار می‌رود.
به علاوه، این عرضه در بازار آزاد در محدوده قیمتی 1860 تا 1880 تومان قابل معامله است در حالی‌که بهای تمام شده آن برای خریداران بورس کالا حدود 1760 تومان در هفته گذشته تمام شد، بنابراین واحدهای فروش آهن در بازار آزاد برای کم کردن این شکاف قیمتی چاره‌ای به جز کاستن از قیمت فروش خود ندارند.
این کارگزار درباره پيش‌بيني روند متاثر شدن عرضه‌های این هفته رینگ فولاد از کاهش 130 تومانی نرخ سبد میلگرد و تیرآهن ذوب‌آهن نيز گفت: یا اینکه حجم عرضه‌هاي فولادي در هفته جاری نسبت به هفته‌های گذشته کمتر می‌شود یا اینکه واحدهای عرضه‌کننده با همان نرخ‌های سابق اقدام به فروش محصولات خود در رینگ فولاد می‌کنند؛ چرا‌که برای واحدهای خصوصی کوچک و کم‌توان‌تر، رفتاری مشابه با ذوب‌آهن غیرممکن و سخت به نظر می‌رسد.
از سوی دیگر اینطور که شنیده شده، از مجموع 225 هزار تن محصول به فروش رسیده برای عرضه ذوب‌آهن تنها 125 هزار تن آن، توان تامین نقدینگی برای این واحد تولیدی را داشته؛ چرا که 100 هزار تن از این معامله مربوط به اقاله بیع‌ بوده است. با این تفاسیر باید نگاهی متفاوت‌تر از گذشته به رکود تقاضای فولاد در چند ماه گذشته و مشكلات ناشي از آن داشت، زیرا هنگامی‌که فولادسازان بزرگی همچون ذوب‌آهن برای تامین نقدینگی حتی حاضر به ضرر در معامله می‌شوند، باید پرسید فولادسازان کوچک‌تر چه راهکاری برای سرشکن کردن هزینه‌ها و جذب نقدینگی مورد نیاز خود خواهند داشت.
مقاطع تحت فشارهای نزولی قیمت؟
به اين ترتيب به نظر می‌رسد در شرایط فعلی، قیمت‌ مقاطع در بازار با توجه به اين عامل و یکسری عوامل ديگر، باز هم بر دور کاهشی قرار گرفته است.
در اين ميان روز گذشته نیز با ورود چندین محموله شمش به بنادر کشور، انواع ابعاد این کالا افت تا یک درصدی نرخ را تجربه کرد.
یکی از فعالان بازار معتقد است: با توجه به اینکه هم‌اکنون بهای آهن‌آلات با در نظر گرفتن فاکتورهایی از جمله هزینه تولید و رکود تقاضای مصرفی در سطح پایین و در واقع نزدیک به کف قرار دارد، بنابراین نمی‌توان انتظار داشت که عرضه ارزان قیمت ذوب‌آهن موجب تداوم ریزش قیمت‌ها بیش از چند روز در بازار مقاطع شود؛ هرچند با ورود 225 هزار تن سبد میلگرد و تیرآهن خریداری شده به بازار که مربوط به اواخر آبان ماه می‌شود، قیمت‌ها خواه‌نا‌خواه با کاهش نسبی ناشي از افزايش حجم عرضه مواجه خواهد شد.
از سوي ديگر به گفته این فعال بازار، با در پيش بودن ماه محرم و ایام عزاداری تاسوعا و عاشورا، بازار با کاهش گردش کار و فعالیت‌های مربوط به خرید و فروش آهن‌آلات نيز روبه‌رو است که همین امر منجر به افت قیمت مقاطعی از جمله میلگرد خواهد شد، اما از طرف ديگر پيش‌بيني هم مي‌شود تا پایان هفته جاری روند دادوستدها با بهبود نسبی به تبع از افزايش حجم معاملات تا پيش از ماه محرم روبه‌رو باشد.
از سوي ديگر برخی معامله‌گران بازار نيز اینطور پیش‌بینی می‌کنند که تا پایان هفته قیمت میلگرد و تیرآهن تا مرز کیلویی 1800 تومان یا پایین‌تر از آن هم خواهد رسید؛ چرا که عواملی از جمله فصل سرما، کسادی بازار مسکن، کمبود نقدینگی و عواملی از این دست توان آن را دارد که قیمت‌ها را تا این حد پایین بکشد.
 

onia$

دستیار مدیر تالار مدیریت
[h=1]صف‌های سنگین کی به آتی سکه باز‌می‌گردد؟[/h] کد خبر: DEN-761684 تاریخ چاپ: ۱۳۹۲/۰۸/۰۵ منبع: روزنامه دنیای اقتصاد - شماره ۳۰۴۹
گروه بورس کالا – طیبه شهبازی: پس از اینکه آمارهای جدید اقتصادی ضعیف آمریکا در پایان هفته گذشته، امیدواری‌ها از عدم اجرای برنامه تعدیل محرک‌های اقتصادی فدرال رزرو را افزایش داد، موجبات بازگشت دوباره جذابیت طلا به عنوان یک منبع امن سرمایه‌‌گذاری را فراهم کرد.
به این ترتیب بهای جهانی طلا که طی روزهای سه‌شنبه تا پنج‌شنبه هفته گذشته با افزایش حدود 30 دلاری مواجه شده بود، روز جمعه باز هم با صعود به 1350 دلار در هر اونس رسید.
نمودار بهای جهانی طلا در یک سال گذشته مبین آن است که قیمت این فلز 361 دلار از زمان مشابه سال قبل تاکنون، کاهش یافته اما جهت نمودار روبه بالا است که منطبق با پیش‌بینی‌هایی است که این روزها از آینده طلا در بازارهای بین‌المللی صورت می‌گیرد. ضمن آنکه قیمت فلز زرد از یک ماه پیش تاکنون هم روند صعودی داشته است. طی هفته گذشته اکثر پیش‌بینی‌ها حاکی از افزایش قیمت طلا بود که البته همین طور هم شد و بهای طلا 34 دلار بالا رفت. برای هفته جاری نیز همین روند پیش بینی می‌شود. به عقیده کارشناسان بازار طلا، از آنجا که وضعیت اقتصادی آمریکا به شدت بی‌ثبات و شکننده است، فدرال رزرو در شرایط کنونی اجرای محرک پولی را متوقف نخواهد کرد.
قیمت طلا و ارزش دلار همواره رابطه ای معکوس داشته‌اند ولی این رابطه طی هفته‌های اخیر قوی‌تر شده است. به اعتقاد کارشناسان اقتصادی، افزایش سقف بدهی‌های آمریکا موجب کاهش بیشتر ارزش دلار شده و این مساله تاثیر مثبتی بر قیمت طلا داشته است. این بدترین عملکرد ارزش دلار در ماه اکتبر نسبت به ماه‌های اخیر بوده که تاثیر زیادی بر افزایش قیمت طلا داشته، چراکه قیمت جهانی طلا هنوز به شدت تحت تاثیر ارزش دلار است. شاخص ارزش دلار در 4 ماه گذشته به شدت کاهش داشته و از 85 به 79 واحد رسیده است. بر همین اساس برخی تحلیلگران بازار طلا بر این باورند که ادامه روند نزولی ارزش دلار می‌تواند قیمت طلا را طی هفته‌های آینده به 1400 دلار افزایش دهد. افزایش قیمت طلا در بازارهای بین‌المللی موجب شد تا روز گذشته بر بهای سکه‌های بازار تهران افزوده شود. در ساعات ابتدایی معاملات این روز قیمت سکه تمام بهار طرح جدید 11 هزار تومان بالا رفت. سکه‌های بازار قراردادهای آتی بورس کالا نیز در اولین روز هفته، همپای بازار نقدی و افزايش بهاي اونس طلا- در آخرین روز معاملاتی بازار جهانی- افزایش قیمت گرفتند. سکه‌های آبان تا بهمن از همان آغاز معاملات روز شنبه با افزایش بیش از یک‌درصدی روبه‌رو شدند و باز هم نوسانات قیمتی اندک بود. روز گذشته کمترین تغییرات قیمتی مربوط به سررسید دی بود که بیشترین میزان قراردادهای باز را به خود اختصاص داد.
خبرهای روز گذشته در حوزه سیاست خارجی ایران، باز هم حاوی مطالبی پیرامون نشست‌های پیش رو با 6 قدرت جهانی و همچنین تصمیم آمریکا در مورد تحریم‌ها علیه ایران بود. از برآیند این اخبار، نکته منفی‌ای استنباط نمی‌شد ولی به نظر می‌رسد بازارهای طلا و سکه تهران باز هم به اینگونه اخبار بی‌توجه‌اند و ترجیح می‌دهند فعلا به تحولات اونس طلا چشم بدوزند، به همین دلیل روز گذشته بر قیمت‌های خود افزودند.
از جمله این خبرها، تلاش وزارت امور خارجه ایالات متحده برای جلوگیری از وضع تحریم‌های جدید از سوی کنگره این کشور بود. کمیته مربوط به این تحریم‌ها، یک ماه قبل قصد داشت دور جدیدی از تحریم‌ها را علیه ایران وضع کند، اما به درخواست دولت، این موضوع را به بعد از برگزاری مذاکرات ژنو موکول کرد و قرار است روز پنج‌شنبه، تصویب دور جدیدی از تحریم‌های اقتصادی را مورد بررسی قرار دهد. اما کاخ سفید که تصویب تحریم‌های جدید را تهدیدی برای تداوم فضای مثبت مذاکرات با ایران می‌داند، دستکم نشان می‌دهد که به دنبال جلوگیری از تصویب دور تازه‌ای از تحریم‌ها است. نشست روزهای 16 و 17 آبان در حالی بار دیگر در ژنو برگزار می‌شود که تصویب احتمالی تحریم‌های جدید می‌تواند این دور از گفت‌و‌گوها را تحت الشعاع قرار دهد.
در اين ميان دلار بازار آزاد تهران که روند صعودی خود را پس از یک سقوط به زیر 3000 تومان، از سه شنبه هفته گذشته آغاز کرده بود، دیروز هم به نسبت قیمت چهارشنبه گذشته، کمی افزایش بها داشت که البته چندان محسوس نبود. از سوی دیگر حجم معاملات سررسیدهای آتی سکه از ابتدای مهر تاکنون در بیشترین رقم، کمتر از 10 هزار قرارداد بوده است. این حجم در هفته گذشته نتوانست به 6 هزار قرارداد هم برسد. یکی از مهم‌ترین دلایل این امر، کاهش چشمگیر نوسانات قیمتی در بازار آتی سکه بوده است که به تبع بازار نقدی رخ داده اما شدت این کاهش نوسان در آتی سکه بیشتر از بازار نقدی بوده است و دیگر خبری از صف‌های سنگین خرید یا فروش در این بازار نیست.
از سوی دیگر سنای آمریکا اواسط هفته آینده نشستی دارد که قرار است در آن به بررسی تایید یا رد جانت یلن به عنوان رییس آینده بانک مرکزی آمریکا بپردازد. مقامات دولتی آمریکا ابراز اطمینان کرده‌اند که یلن موفق خواهد شد 51 رای مورد نیاز برای احراز این سمت را از سنا دریافت کند. با این همه انتظار می‌رود نشست رسیدگی به صلاحیت وی ستیزه‌آمیز باشد. سناتورهای جمهوری خواه متعددی تاکنون اعلام کرده‌اند که با انتصاب یلن مخالفت خواهند کرد. با این همه وی طرفداران زیادی هم در بین نمایندگان کنگره این کشور دارد که به دلیل عملکرد موفقیت آمیز او از زمان بحران سال 2008 میلادی تاکنون در حل چالش‌های اقتصادی، از وی حمایت می‌کنند. یلن همچنین موفق‌ترین فرد در پیش‌بینی‌های اقتصادی در ایالات متحده بوده که اغلب پیش‌بینی‌های وی به وقوع پیوسته است. ریاست برنانکه رییس فعلی بانک مرکزی آمریکا، در فوریه سال آینده به پایان می‌رسد و رای نهایی سنا درباره انتصاب یلن هم تا پیش از اواسط نوامبر اعلام نخواهد شد.
مساله مهم راجع به انتصاب یلن این است که وی از سیاست تسهیل پولی حمایت می‌کند، بنابراین مساله و با توجه به اینکه اقتصاد آمریکا در وضعیت بحرانی به سر می‌برد، به نظر می‌رسد در صورت انتخاب وی – که به احتمال فراوان صورت خواهد گرفت – این سیاست‌ها فعلا ادامه دار باشند، که این مساله به تداوم روند افزایشی اونس طلا کمک خواهد کرد. به هر ترتیب همچنان اونس فلز زرد و تحولات قیمتی آن، وضعیت بازارهای طلا و سکه داخلی را تحت‌الشعاع قرار داده و بازار آتی سکه نیز از این نوسانات بی‌تاثیر نیست.


 

onia$

دستیار مدیر تالار مدیریت
[h=1]بهبود بازار فلزات به کندی پیش می‌رود[/h] کد خبر: DEN-761685 تاریخ چاپ: ۱۳۹۲/۰۸/۰۵ منبع: روزنامه دنیای اقتصاد - شماره ۳۰۴۹
گروه بورس کالا- سحر نمایشی: التهاب در بازار فلزات پایه و رکود معاملات، نگرانی فعالان و تولیدکنندگان را در این بازار به همراه داشته است، به طوری که در این میان تولیدکنندگان پایین دستی نیز از این قاعده مستثنی نیستند و درگیر روند قیمت‌ها و فروش محصولات شده اند.
در این میان به گزارش خبرنگار ما، مدتی است کمبود مواد اولیه موجب رکود بازار شده و اکنون که قیمت‌ها کاهش یافته و دیگر انگیزه‌ای برای واردات وجود ندارد چرخه تولید خوابیده است. البته این روزها روند بازار به گونه‌ای شده است که پیش‌بینی در مورد رشد مجدد قیمت‌ها بسیار مشکل شده است، چراکه از یک طرف قیمت‌های جهانی مسیر مثبتی را در پیش گرفته‌اند و از طرف دیگر ارز با نوسان‌های پایینی رو‌به‌رو است.
حمیدرضا افکاری، مدیرعامل شرکت مس پرنگ که یکی از واحدهای تولیدی میان‌دستی است در این رابطه به خبرنگار دنیای اقتصاد اظهار کرد: قیمت فلزات پایه در حال حاضر تحت تاثیر دو پارامتر اساسی قرار گرفته است، یکی اینکه قیمت یورو افزایش پیدا کرده و اگر وضعیت آمریکا بهبود پیدا کند و نرخ برابری یوروکاهش پیدا کند قطعا قیمت فلزات جهانی نیز افت خواهد کرد، در غیر این صورت شاهد رشد نرخ این محصولات در بورس لندن خواهیم بود. عامل دیگر نیز پیش‌بینی‌های انجام شده در مورد روند کاهشی قیمت نفت است که اگر این پیش‌بینی‌ها درست باشد و قیمت طلای سیاه کاهش یابد با روند کاهشی قیمت فلزات پایه نیز رو به خواهیم بود، چرا که قیمت فلزات همیشه متاثر از این دو عامل است.
وی افزود: به این ترتیب درست است که بازار داخلی این محصولات به قیمت‌های جهانی وابسته است اما عملا بازار آزاد بر مبنای اتفاقات داخلی و خواست خود تولیدکننده در حرکت است، چرا‌که در زمان افزایش نرخ ارز قیمت‌ها به سرعت بالا رفته، اما اکنون که شاهد نزول ارزش دلار هستیم در بازار خبری از آن سرعت و ریزش نا‌گهانی نیست.
از طرفی نیز با اینکه قیمت‌ها نسبت به 6 ماه اول سال کاهش یافته اما این روند به کندی انجام گرفته است. وی همچنین در پاسخ به این سوال که با توجه به ورود به 6 ماه دوم سال و کاهش فصلی تقاضا، افزایش قیمت‌ها می‌تواند انگیزه خرید را در بازار افزایش دهد گفت: تصور ما این است که 3 ماه سوم سال همیشه بهترین زمان برای معاملات است، چرا که فصل تابستان و تعطیلات کاری پایان یافته و فشارهای کاری به دلیل افزایش سفارش‌ها از ابتدای مهر‌ماه آغاز می‌شود و تا پایان بهمن‌ماه ادامه دارد در صورتی که بیشتر افراد تصور می‌کنند تقاضا در فصل گرما بهتر است؛ البته این قضیه برای ساخت و ساز ساختمانی صدق می‌کند اما برای تولید کنندگان خودرو که بالاترین آمار را در مصرف فلزات دارند متفاوت است.
وی در مورد مشکلات موجود در بخش تامین مواد اولیه و افزایش تقاضا در بازار قراضه افزود: با اینکه این مساله یکی از اساسی ترین بخش‌ها در تولید است اما راهکار این قضیه دست تولید کنندگان میان دستی نیست و تا زمانی که وضعیت تولید و راه اندازی واحدهای تولیدی حل نشود امکان ندارد ذره‌ای از مشکلات بازار کم شود. به این ترتیب بهتر است مسوولان قبل از اینکه وضعیت از این که هست بدتر نشود فکری اساسی کنند.
قیمت ضایعات نیز از هفته گذشته تغییر مسیر داده و به سمت کاهش رفته است چرا که رکود فعلی بازار عمیق تر شده و عملا تقاضایی در بازار وجود ندارد، البته نبود تقاضا یک طرف قضیه است و در طرف دیگر آن متوقف شدن چرخه تولید است.
به گفته وی، از طرفی نیز درست است که به دلیل نبود تقاضا قیمت ضایعات کاهش پیدا کرده اما همچنان قیمت‌های جهانی حدود 25 تا 30 درصد بالاتر است؛ چرا که الان قیمت جهانی ضایعات درجه یک 6 هزار و 100 دلار است، البته اگر این محصول را هم وارد کنیم با هزینه‌های جانبی همین قیمت تمام می‌شود اما مشکل اینجاست که چرا قیمت این محصولات که تولید داخلی هم دارند و حتی مرغوبیت آن کالای وارداتی را هم ندارند با قیمت بیشتری به فروش می‌رسد.
افکاری گفت: ما در دو سال پیش مس را با قیمت 8 هزار تومان در هر کیلو می‌خریدیم اما اکنون کیلویی 20 هزار تومان بابت این فلز هزینه پرداخت می‌کنیم، این نشان می‌دهد وضعیت بازار ما به سامان نیست و ما مجبور هستیم در این موقعیت سرمایه در گردشمان را افزایش دهیم و هزینه و انرژی بیشتری را برای تولید صرف کنیم. پس بهتر است یاری و کمک به وضع نقدینگی واحدهای تولیدی از سوی مسوولان با جدیت بیشتری پیگیری شود.
در بازار فلزات چه گذشت؟
معاملات فلزات پایه در روز گذشته نسبت به روز چهارشنبه با ثبات قیمت همراه بود، البته این در حالی است که روی و قلع با افت قیمت رو‌به‌رو شد.
به گفته فعالان بازار دلیل این کاهش قیمت کمبود تقاضای این فلز در بازار غیر‌رسمی بوده است. همچنین کارشناسان پیش‌بینی کرده‌اند که احتمال رشد قیمت‌ها در هفته آتی به دلیل رشد قیمت‌های جهانی وجود دارد مگر اینکه نرخ ارز مجددا با کاهش مواجه شود.
 

onia$

دستیار مدیر تالار مدیریت
[h=1]حلال 402 تبریز و برق رونق بخش معاملات بورس انرژی شدند[/h] کد خبر: DEN-761686 تاریخ چاپ: ۱۳۹۲/۰۸/۰۵ منبع: روزنامه دنیای اقتصاد - شماره ۳۰۴۹
دیروز حلال 402 پالایش نفت تبریز در بازار فیزیکی (رینگ داخلی)، و برق در بازار مشتقه ، معامله شد.
به گزارش سنا و به نقل از بورس انرژی، در معاملات دیروز بورس انرژی، در رینگ داخلی بازار فیزیکی 240 هزار لیتر حلال 402 پالایش نفت تبریز به قیمت پایه هر لیتر 19046 ریال معامله شد.
ارزش این محموله بالغ بر 4 میلیارد و 571 میلیون ریال بود. همچنین در بازار مشتقه (تابلو برق) هم امروز خرید و فروش برق در قالب قراردادهای سلف موازی استاندارد پیگیری شد که ارزش این بازار هم به 2 میلیارد و 320 میلیون ریال
بالغ شد.
حجم معاملات امروز بورس انرژی در دو بازار فیزیکی و مشتقه به حدود 7 میلیارد ریال رسید.
 

onia$

دستیار مدیر تالار مدیریت
[h=1]نماي بازار بتن ايران[/h] کد خبر: DEN-761687 تاریخ چاپ: ۱۳۹۲/۰۸/۰۵ منبع: روزنامه دنیای اقتصاد - شماره ۳۰۴۹
 

onia$

دستیار مدیر تالار مدیریت
[h=1]بازار در شرف یک تصمیم تازه[/h] کد خبر: DEN-761688 تاریخ چاپ: ۱۳۹۲/۰۸/۰۵ منبع: روزنامه دنیای اقتصاد - شماره ۳۰۴۹
گروه بنگاه‌ها- با کاهش بیش از 100 تومانی که ذوب‌آهن اصفهان در سبد کالایی میلگرد و تیرآهن خود اعمال کرد تولید‌کنندگان مقاطع اغلب قیمت محصولات را پایین آوردند.
به نظر می‌رسد با تاثیر‌پذیری از این عمل ذوب‌آهن این هفته بازار به کف قیمت‌ها نزدیک شده و داد وستد از رکود خارج شود. این تغییر و تحولات بیشتر در حوزه مقاطع بوده و قیمت ورق در مبادلات روند صعودی را در پیش گرفته است. روز گذشته قیمت محصولات شرکت جهان فولاد غرب، آریان فولاد و فولاد کرمان با افت همراه بود.






 

onia$

دستیار مدیر تالار مدیریت
معاون مدیرعامل شرکت ملی پتروشیمی تشریح کرد

[h=1]سیاست‌های توسعه بخش پایین دستی پتروشیمی[/h] کد خبر: DEN-761696 تاریخ چاپ: ۱۳۹۲/۰۸/۰۵ منبع: روزنامه دنیای اقتصاد - شماره ۳۰۴۹

معاون مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی با اعلام این خبر که آنچه تا امروز پتروشیمی‌های گازی دریافت کرده‌اند رانت بوده، تاکید کرد که رانت‌ها باید به مشوق تبدیل شوند. به گفته وی پتروشیمی‌های متانولی موظف به ایجاد واحد تولید پروپیلن می‌شوند. خبرگزاری فارس در این رابطه در گفت‌وگو با محمد حسن پیوندی با طرح این موضوع که یکی از مسائل چالش برانگیز صنعت پتروشیمی در سال‌های اخیر قیمت خوراک پتروشیمی‌های گازی است، نظر وي در رابطه با اجرایی شدن مصوبات و تدابیر اتخاذ شده در اين زمينه را جویا شده است.
جزئیات این مصوبه اولا حکایت از تفکیک بهای خوراک از بهای سوخت دارد. دومین موضوع نیز آن است که قیمت سوخت که 45 تا 50 درصد گاز مصرفی را در بر می‌گیرد روی 70 تومان در هر مترمکعب معادل 8/2 سنت باقی بماند و قیمت خوراک به 13 سنت افزایش یاید که عملا قیمت پرداختی برای کل گاز مصرفی پتروشیمی‌‌ها را به حدود 8 سنت افزایش می‌دهد. این در شرایطی است که بخش خصوصی اظهار می‌کند ما این مصوبه را اجرا نمی‌کنیم.
پیوندی در این رابطه اعلام کرد بنده نماینده حاکمیت در حوزه پتروشیمی هستم و بنابراین تصمیمات شورای عالی امنیت ملی یا ستاد تدابیر ویژه اقتصادی موضع حاکمیتی من هم هست، اما به عنوان کسی که در صنعت پتروشیمی بزرگ شده است نظراتی در این باره دارم. تاکنون نیز قدمی یا نظری برخلاف توسعه صنعت پتروشیمی نداشته‌ام چون این صنعت را بسیار تاثیرگذار در اقتصاد ملی می‌دانم؛ کما اینکه می‌بینید فشاری که تحریم‌های تحمیلی به صنعت پتروشیمی وارد کرد آنقدر نیست که به سایر بخش‌ها وارد شده است، چرا‌که خود غربی‌ها به این محصولات نیاز دارند. از سوي ديگر شما می‌توانید نفت خام را جایگزین کنید اما همین متانول، اوره یا پلیمر و پلاستیکی که ما صادر می‌کنیم قابل جایگزین کردن نیست و برای جایگزین کردن آن باید 4 یا 5 سال صبر کنند که مجتمع جدید احداث شود.
پیوندی در ادامه توضیح داد: قطعا دستوری که به بنده ابلاغ شود باید آن را اجرا کنم اما به عنوان یک کارشناس لازم است برخی موضوعات را مطرح کنم. وی ادامه داد: قیمت گاز روی تولید دو محصول اوره و متانول تاثیر مستقیم دارد. برای تولید اوره و متانول تنها به مولکول متان نیاز است و به جز متان بقیه بخش‌های گاز به نفع تولید اوره و متانول نیست، پس این خوراک گاز طبیعی نیست كه مطمئنم این گاز نزدیک به 5 درصد اتان دارد، چرا‌که خریدار روی ارزش حرارتی این گاز حساب باز می‌کند.
وی گفت: بنده شخصا با تولید و صادرات LNG به شدت مخالف بوده‌ام. بسیاری از من می‌پرسند این مورد به شما که در حوزه پتروشیمی هستید چه ارتباطي دارد اما باید گفت LNG نیاز کشوری مثل ما نیست بلکه نیاز کشوری مانند قطر است، چراکه ما کشوری با جمعیت 70 میلیونی هستیم و تقاضای ما برای گاز طبیعی بسیار بالا است؛ چه به عنوان مصرف خانگی و چه به لحاظ صنایع انرژی‌بری مانند آلومینیوم، فولاد و مس، بنابراین ما به راحتی می‌توانیم اتان و ترکیبات سنگین‌تر را از متان تفکیک کنیم و متان را به اوره و متانول تبدیل کنیم و اتان و ترکیبات سنگین‌تر را به پلاستیک‌ و امثال آن.
معاون مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی تشریح کرد: گاز پارس جنوبی حدود 10 درصد اتان و ترکیبات سنگین‌تر دارد و بقیه آن متان است. شما برای دسترسی به آن 10 درصد، ابتدا باید برای 90 درصد بقیه تقاضا ایجاد کنید. ارزش افزوده بالا هم در آن 10 درصد است که پلیمر و مواد شیمیایی از آن تولید می‌شود. البته ما برای این 90 درصد تقاضای زیادی داریم، از جمله مصرف انرژی در کشور و امکان صادرات از طریق خط لوله به سمت اروپا و آسیا، اما رقیب ما یعنی قطر چنین امکانی ندارد، یعنی نه خط لوله دارد، نه جمعیت و نه صنایع، بنابراین گاز قطر حتما باید LNG شود.
وي افزود: وقتی شما به سراغ LNG می‌روید به شما اجازه نمی‌دهند اتان و ترکیبات سنگین‌تر گاز را جدا کنید. اینها حقایق پشت پرده قیمت گاز است.
به گزارش خبرگزاري فارس، پتروشیمی‌های خوراک مایع ارزش افزوده بیشتری تولید می‌کنند، زنجیره ارزش طولانی‌تری دارند، امکان تولید محصولات پایین دستی بیشتری ایجاد می‌کنند، ارزش ذاتی محصولاتشان هم بیشتر است، اما درباره پتروشیمی‌های گازی اینگونه نبوده و ارزش متانول یا اوره صادراتی ایران واقعا بالا نیست. پیوندی در این رابطه معتقد است گازی که صادر می‌کنید متان خالص نیست و نزدیک به 5 تا 6 درصد اتان دارد، بنابراین ارزش 40 تا 50 سنتی در هر مترمکعب گاز صادراتی به دلیل همین 5 درصد اتان است. به گفته وی، کل پتروشیمی در سال 89 حدود 29/17 میلیون بشکه معادل نفت خام گاز غنی دریافت کرده است. دریافت مایعات و میعانات گازی معادل 5/63 میلیون بشکه، گاز طبیعی متان معادل 58 میلیون بشکه و نفت سفید و پلتفورمیت نیز برابر با 13 میلیون بشکه معادل نفت خام بوده که در مجموع پتروشیمی 152 میلیون بشکه معادل نفت خام،‌خوراک دریافت کرده است. از سوي ديگر در همان سال نيز کل هیدروکربور کشور 3 میلیارد بشکه معادل نفت خام بوده است. پیوندی ادامه داد، نکته دیگری را هم می‌خواهم اضافه کنم این است که ما در پارس جنوبی از عمق چند کیلومتری چاه حفر می‌کنیم، خطوط انتقال چند ده کیلومتری کف دریا نصب می‌کنیم، پالایشگاه‌های بزرگ احداث می‌کنیم تا از این کربن و هیدروژن استفاده کنیم كه بخش بزرگی از این گاز سوزانده می‌شود و حرارت تولید می‌کند.
وي تشريح كرد: 10 درصد از این هیدروکربور تبدیل به محصول پتروشیمی می‌شود و 90 درصد بقیه یا خام صادر شده یا در منازل و صنایع سوزانده می‌شود و حرارت ایجاد می‌کند که بهترین بازدهی آن هم در نیروگاه‌های سیکل ترکیبی است که به اعتقاد من بیش از 45 درصد راندمان ندارد؛ خلاصه این که این فقط متان است که متانول و اوره تولید می‌کند نه کل گاز طبیعی.
معاون شرکت ملی صنایع پتروشیمی در پاسخ به این سوال که به نظر شما چند درصد از ارزش صادراتی گازی که به ترکیه صادر می‌شود ناشی از 5 یا 6 درصد اتان موجود در آن است، گفت: گازی که به ترکیه صادر می‌شود صادرات گاز خام است اما این موضوع با اشتغالزایی که در صنعت پتروشیمی اتفاق افتاده باید مقایسه شود. وی همچنين در پاسخ به این سوال که تولید متانول در بالادست صنعت پتروشیمی اشتغال‌زایی قابل توجهی ندارد گفت: با اشتغال نمی‌توان آن را توجیه کرد، اما آن را با سوختن متان یا صادرات خام می‌توان مقایسه کرد.
صادرات محور دیگر موضوعات مورد بررسی در این گفت‌وگو بود. پیوندی پيرامون اينكه كشورهايي از جمله عراق با دو خط لوله، سوئیس، ترکیه پاکستان، کشورهای حاشیه جنوبی خلیج‌فارس و مانند اینها ظرفیت‌های بالفعل صادرات گاز ایران هستند گفت: اگر گاز را وارد خط لوله کردید باید بایستید و بیرون رفتن آن را از کشور هم تماشا کنید. به گفته وی نبايد حتي یک تن کاندنسیت (میعانات گازی) سوار کشتی شده و صادر شود، بنابراين تا جایی که امكان دارد بايد برای آن پروژه درست كرده و آن را تبدیل به کالا كرد. وی اذعان كرد: من مسوول راه‌اندازی ناحیه یک اراک بودم و از افتخارات من این است که برای اولین بار در کشور مسوول‌ تولید اتیلن و پروپیلن بوده‌ام. این کار ریسک بسیار بالایی هم داشته است. چون در خشکی واقع شده بود. شما در کنار دریا برای راه‌اندازی واحد اتیلن مشکلی ندارید چون اتیلن و پروپیلن دو سیکل سرمای بسیار عظیم دارد تا بتوانید اتیلن و پروپیلن را جدا کنید، در واقع در کنار دریا می‌توانید اتیلن را در کشتی بارگیری کنید و سیکل سرما را راه‌اندازی کنید، اما در خشکی امکان حمل اتیلن از راه زمین برای راه‌اندازی چرخه وجود ندارد.
از سوي ديگر در اراک که در برنامه پنج ساله اول ساخته شد، طراح خارجی بود، ساخت تجهیزات تمام خارج از کشور بود، پیمانکار ساخت و احداث هم خارجی بود. مهندسی تفصیلی نيز در خارج انجام شده بود اما الان وضعيت برعكس است؛ چراكه به جز مهندسی اصول و لیسانس اغلب این موارد به جای خارج، در ایران انجام می‌شوند.پیوندی در پایان گفت ما تا جایی که می‌توانیم بايد اتان و ترکیبات سنگین‌تر را از گاز پارس جنوبی برداشت كرده و آن را به پلاستیک با ارزش افزوده بالاتر تبدیل کنیم.
 

onia$

دستیار مدیر تالار مدیریت
[h=1]نماي بازار مقاطع ايران[/h] کد خبر: DEN-761697 تاریخ چاپ: ۱۳۹۲/۰۸/۰۵ منبع: روزنامه دنیای اقتصاد - شماره ۳۰۴۹
 

onia$

دستیار مدیر تالار مدیریت
[h=1]در زمان ثبات بازار آتی سکه، چه باید کرد؟[/h] کد خبر: DEN-761944 تاریخ چاپ: ۱۳۹۲/۰۸/۰۶ منبع: روزنامه دنیای اقتصاد - شماره ۳۰۵۰
گروه بورس کالا – طیبه شهبازی: بازار قراردادهای سکه آتی که توانسته بود پس از یک هفته افت و خیز محدود قیمت در دامنه زیر یک درصد، اولین روز هفته جاری را با افزایش بهای بالای یک درصد پشت سر بگذارد، دیروز دوباره نوسانات خود را در دامنه زیر یک درصد دنبال کرد. روز شنبه میزان افزایش بهای سکه تمام بهار آزادی طرح جدید در بازار به 11 هزار تومان هم رسیده بود.
اما روز گذشته، زمانی که اونس طلا به دلیل تعطیلی بازارهای جهانی با ثبات قیمت روبه رو بود، سکه‌های بازار نقدی هم از مسیر روز شنبه خود برگشتند و با گذشت حدود دو ساعت از معاملات دیروز، در بیشترین ریزش، 6 هزار تومان از بهای خود کاستند. از ارزش گرم و مثقال طلا نیز در این روز کاسته شد. در این بین، اما مسیر دلار متفاوت بود و بر بهای این ارز کمی افزوده شد. بهای طلا در پایان معاملات روز جمعه با افزایش چشمگیر به 1350 دلار در هر اونس رسیده بود. در پی تعویق دوباره سیاست تعدیلی فدرال رزرو، همچنان از ارزش دلار آمریکا کاسته می‌شود. زیان 24 میلیارد دلاری که تعطیلی 17 روزه ایالات متحده به این کشور وارد کرد موجب شد تا تعدیل این سیاست باز هم به آینده موکول شود و گفته می‌شود تا پایان سال میلادی جاری روند خرید اوراق قرضه توسط بانک مرکزی آمریکا ادامه پیدا خواهد کرد. به هر ترتیب بازار طلا و تحولات آن به شدت تحت تاثیر سیاست‌های فدرال رزرو است و در یکی دو ماه گذشته چالش‌های شدید و مهم اقتصادی در آمریکا نیز بر شدت این فشار افزوده است. موازی با این اوضاع، آمارهای ناامیدکننده از نرخ بیکاری در آمریکا هم مزید بر علت شده است تا فدرال رزرو این کشور فعلا به فکر کاهش خرید اوراق قرضه نباشد؛ با این وجود این انتظار همچنان وجود دارد. بدهی‌های آمریکا برای اولین بار در تاریخ، به بالای 17 تریلیون دلار رسیده تا بالاترین رقم بدهی مالی را برای خود ثبت کند، رقمی که 25 برابر بدهی کشورهای عربی است که از اقتصاد خوبی برخوردارند؛ با این وجود انتظار می‌رود تا رقم این بدهی در سال آینده باز هم افزایش یابد. به عقیده برخی تحلیلگران بازار طلا، از نظر پولی نیز، قیمت فعلی طلا از ارزش واقعی آن کمتر است و در نتیجه باید بر قیمت‌ها افزوده شود. از نظر میزان خرید کشورهای آسیایی، به نظر می‌رسید سال 2013 میلادی سال رشد فزاینده تقاضای طلا در بازار چین باشد. از سوی دیگر، ادامه خرید طلا از سوی بانک‌های مرکزی جهان نیز مانع از کاهش بیشتر قیمت این فلز گرانبها شده است. در شش ماه نخست امسال بانک‌های مرکزی جهان بیش از 180 تن طلا خریداری کرده اند. در سه ماه دوم 2013 میلادی نیز این بانک‌ها برای سی امین ماه متوالی به خریدار خالص طلا تبدیل شده‌اند. این مساله نشان می‌دهد که خرید طلا هنوز نقش مهمی در ذخایر ارزی بانک‌های مرکزی بزرگ جهان دارد. به این ترتیب به نظر می‌رسد فضا برای بهبود وضعیت طلا در بازارهای بین‌المللی و بازگشت اطمینان به سرمایه‌گذاری روی این فلز به عنوان یک پایگاه امن، آماده می‌شود. به گفته رییس آینده احتمالی فدرال رزرو، بهبود اوضاع فعلی که اقتصاد آمریکا با آن دست و پنجه نرم می‌کند، حداقل تا پایان امسال به دست نخواهد آمد. به همین دلیل و بر مبنای اغلب پیش بینی‌ها، ارزش طلا در آینده نزدیک، با افزایش روبه‌رو خواهد شد. از سوی دیگر آمار صندوق بین المللی پول از کاهش 33 تنی در میزان ذخایر طلای جهان در ماه اگوست امسال نسبت به یک ماه پیش از آن، می‌تواند به دلیل بروز نگرانی‌هایی به افزایش بهای طلا در بازارهای جهانی دامن بزند. این در حالی است که ذخایر طلای جهان در اگوست امسال نسبت به پایان سال 2012 بالغ بر 191 تن افزایش داشته است. در این سوی مرزها، بازار ارز و سکه نقدی همچنان کم افت و خیز هستند و این رفتار به بازار قراردادهای آتی نیز سرایت کرده است. امروز قرار است نمایندگان کشورمان در مقر آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در وین با نمایندگان این آژانس طی نشستی - در ادامه مذاکرات پنج مهر - به مذاکره پیرامون مساله هسته ای ایران بپردازند. گفته می‌شود احتمال دو روزه شدن این نشست هم وجود دارد. همز‌مان با مذاکرات ایران و آژانس، قرار است مذاکرات کارشناسی میان هیات‌های ایران و 1+5 نیز در روز‌های هشتم و نهم آبان و در مقر سازمان ملل در وین برگزار شود. اگر به پیشینه این مذاکرات در دولت‌های نهم و دهم نگاهی بینداریم، شاهد واکنش شدید بازارهای ارز و سکه به نتایج حاصل از این نشست‌ها هستیم، اما رفتار این بازارها به اینگونه رویدادها در دولت تدبیر و امید، مدتی است که به بی توجهی تعبیر می‌شود. این بار هم به گفته برخی معامله گران این بازارها، اگر نتایج شفاف و مشخصی از این دور از مذاکرات هسته‌ای یا گفت و گوهای 1+5 منعکس نشود، بازار عکس العمل هیجانی از خود نشان نخواهد داد و شاید تنها به نوسانات اندکی – کمی بیشتر از آنچه در یک هفته گذشته داشته - بسنده کند. به عقیده معامله گران ثباتی که سرمایه گذاران بازار ارز، سکه نقدی و آتی با آن روبه‌رو هستند، شاید در کوتاه مدت به نفع حجم معاملات این بازارها نباشد، اما در دراز مدت موجب می‌شود تا با کاهش ریسک‌های ناشی از نوسانات شدید قیمتی و تابعیت مسیر ارز و سکه از اونس طلا، پیش بینی‌ها و تحلیل‌های این بازارها از سوی کارشناسان، منطقی‌تر و محتمل از کار دربیاید و با تحلیل‌های به موقع بتواند سودهای خوبی را نصیب سرمایه‌گذاران کند. در شرایط ثبات بازار آتی سکه، بهترین فرصت برای آنلاین شدن معاملات آتی فراهم شده است؛ البته این مساله درخواست همیشگی معامله گران بوده، اما یکی از دلایلی که تاکنون معاملات به صورت آنلاین پیگیری نشده، ریسک‌های بالای ناشی از نوسانات شدید قیمتی بوده است. برای این منظور، بحث فرهنگ سازی و آموزش فعالان آتی سکه در دستور کار قرار دارد، اما آنلاین شدن این معاملات به زمان بیشتری نیاز دارد؛ چراکه دستورالعمل‌های لازم هنوز تدوین و تصویب نشده است. همچنین نرم افزارهای مورد نیاز برای اینکه کارگزاری‌ها بتوانند از آن طریق به معامله گران خدمات ارائه کنند هنوز تعریف نشده است. به گفته مسوولان بورس کالای ایران، پذیرش دارایی‌های پایه جدید در چنین شرایطی که آتی سکه از ثبات برخوردار است و معاملات چندانی در آن صورت نمی گیرد، می‌تواند رونق دیگر دارایی‌های پایه را به همراه داشته باشد. در حال حاضر قرارداد آتی زیره در این بورس پذیرش شده است و معاملات آتی ذرت، کنجاله سویا و میلگرد نیز در دست بررسی است. به این ترتیب بورس کالا در نظر دارد با تنوع بخشی به دارایی‌های پایه، زمانی که جذابیت و مطلوبیت بازار آتی سکه کاهش یافته است، با رونق دیگر دارایی‌های پایه، بر میزان حجم معاملات این بازارها بیفزاید. ثبات قیمتی که در حال حاضر بازار قراردادهای آتی سکه با آن روبه رو است، قبلا در سال‌های 88 و 89 نیز تجربه شده است. در آن زمان نوسانات بسیار محدود ارز موجب شده بود تا بازیگر اصلی بازارهای سکه نقدی و آتی، اونس طلا باشد. همچنین برای مدتی بیشترین حجم معاملات در بازار آتی سکه روزانه حدود 2000 قرارداد بود. هم اکنون نیز اونس فلز زرد پیشاپیش بازارهای ارز و سکه داخلی در حرکت است و نوسانات آن به این بازارها جهت می‌دهد.


 

onia$

دستیار مدیر تالار مدیریت
[h=1]نماي بازار مقاطع ايران[/h] کد خبر: DEN-761936 تاریخ چاپ: ۱۳۹۲/۰۸/۰۶ منبع: روزنامه دنیای اقتصاد - شماره ۳۰۵۰
 

onia$

دستیار مدیر تالار مدیریت
تقاضای انرژی در بخش معدن و صنایع معدنی 3 برابر می‌شود

کد خبر: DEN-761945 تاریخ چاپ: ۱۳۹۲/۰۸/۰۶ منبع: روزنامه دنیای اقتصاد - شماره ۳۰۵۰

میزان تقاضای مصرف انرژی گاز،‌ برق و آب بخش معدن وصنایع معدنی تا سه سال آینده بیش از سه برابر افزایش خواهد یافت.

به گزارش روابط عمومی سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران (ایمیدرو)،‌ بر اساس بررسی‌های دفتر برنامه ریزی و مطالعات استراتژیك این سازمان،‌ تا سال 1395 برای تحقق اهداف توسعه‌ای بخش‌های فولاد، ‌مس، آلومینیوم،‌ طلا، ‌سنگ‌آهن، ‌روی و ... میزان تقاضا برای مصرف گاز طبیعی با جهش بیش از 3 برابری به 1/55 میلیون مترمكعب در روز خواهد رسید در حالی كه در حال حاضر این رقم در مرز 1/17 میلیون متر مكعب قرار دارد. از سوی دیگر در همین مدت تقاضا برای مصرف آب نیز با رشد 1/3 برابری به 49 هزار متر مكعب در ساعت می‌رسد این در شرایطی است كه هم اینك مصرف آب بخش معدن وصنایع معدنی 5/15 هزار متر مكعب در ساعت است. همچنین بررسی‌های رشد تقاضای برق تا سال 1395 نشان از رشد بیش از سه برابری مصرف این انرژی می‌دهد؛ به طوری كه میزان مصرف برق از 4/2 هزار مگاوات ساعت حال حاضر به 4/7 هزار مگاوات ساعت خواهد رسید. طبق برنامه پیشنهادی این سازمان به دولت، قرار است تا پایان برنامه پنجم (انتهای سال 94 و ابتدای سال 95) ظرفیت تولید فولاد خام به 34میلیون تن، ‌مس كاتدی به 700هزار تن،‌ گندله سنگ آهن به 42 میلیون تن، ‌سنگ آهن فرآوری شده به 52 میلیون تن و شمش آلومینیوم به بیش از یك میلیون تن ارتقا یابد كه دسترسی به این رقم ظرفیت تولید، ‌نیازمند تامین انرژی پیش‌بینی شده است. این تقاضای انرژی توسط وزارتخانه‌های نیرو و نفت تامین خواهد شد و سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران برای ایجاد جذابیت در سرمایه گذاری، روش‌های متنوعی را با هدف جذب سرمایه و توسعه زیرساخت‌ها به ویژه در حوزه انرژی پیش روی سرمایه گذاران قرار داده و در عین حال امتیازات ویژه‌ای را در این حوزه منظور كرده است.
 

onia$

دستیار مدیر تالار مدیریت
با رکورد شکنی در رینگ داخلی شکل گرفت

[h=1]رکورد معاملات بورس انرژی شکست[/h] کد خبر: DEN-761946 تاریخ چاپ: ۱۳۹۲/۰۸/۰۶ منبع: روزنامه دنیای اقتصاد - شماره ۳۰۵۰
گروه بنگاه ها - دیروز در رینگ داخلی بازار فیزیکی بورس انرژی 5000 تن آیزوریسایکل پالایش نفت اصفهان، معامله شد.
به گزارش روابط عمومی و امور بین‌الملل بورس انرژی، در معاملات یکشنبه 5 آبان، در رینگ داخلی بازار فیزیکی شرکت پالایش نفت اصفهان 5000 تن آیزوریسایکل را به قیمت پایه هر کیلوگرم 23013 ریال عرضه کرد و در جریان معاملات 4 هزار و 880 تن از این محموله به ارزش بیش از 107 میلیارد ریال به فروش رفت. با انجام این معامله رکورد ارزش معاملات روزانه بورس انرژی جابه‌جا شد. همچنین در بازار مشتقه (تابلو برق) هم دیروز خرید و فروش برق در قالب قراردادهای سلف موازی استاندارد طبق روال روزانه و بی‌وقفه پیگیری شد. براساس این گزارش، ارزش این بازار هم به 7 میلیارد و 260 میلیون ریال بالغ شد. با رشد چشمگیر حجم معاملات بورس انرژی در دو بازار فیزیکی و مشتقه، مجموع ارزش معاملات به 115 میلیارد ریال رسید.
 

onia$

دستیار مدیر تالار مدیریت
نماي بازار بتن ايران

کد خبر: DEN-761949 تاریخ چاپ: ۱۳۹۲/۰۸/۰۶ منبع: روزنامه دنیای اقتصاد - شماره ۳۰۵۰
 

onia$

دستیار مدیر تالار مدیریت
[h=1]احتیاط بازار برای کاهش قیمت[/h] کد خبر: DEN-761952 تاریخ چاپ: ۱۳۹۲/۰۸/۰۶ منبع: روزنامه دنیای اقتصاد - شماره ۳۰۵۰
گروه بنگاه‌ها- با وجود آنکه سیگنال کاهش قیمت از سوی ذوب‌آهن اصفهان به سایر تولید‌کنندگان منتقل شد اما اغلب آنها در برابر این افت مقاومت کرده و راضی به کاهش قیمت نیستند.
تولیدکنندگان معتقدند با توجه به رکود بازار و خواب سرمایه، قیمت‌ها در شرایط فعلی منطقی بوده و کاهش بیشتر منجر به ضرر و زیان خواهد شد از این رو با توجه به فشار بازار برای کاهش بیشتر، تولیدکنندگان برای قیمت‌گذاری بسیار با احتیاط عمل می‌کنند، گرچه در این بین استثنائاتی نیز وجود دارد که سعی دارند خود را همگام با بازار پیش برند. در این بین شایعاتی نیز در خصوص اعتراض فولادسازان به نحوه فروش ذوب‌آهن با قیمت 1650 تومان و ابطال این معامله در بورس مطرح شده، اما هنوز از سوی مقامات پاسخی دریافت نشده است.






 

onia$

دستیار مدیر تالار مدیریت
مقاطع تحت فشارهای كاهنده قیمت

کد خبر: DEN-761933 تاریخ چاپ: ۱۳۹۲/۰۸/۰۶ منبع: روزنامه دنیای اقتصاد - شماره ۳۰۵۰
گروه بورس کالا- حدیث موسوی: خریداران به معاملات روزمره محصولات فولادی بسنده کرده‌اند. این سخنی است که یکی از فعالان بازار در گفت‌و‌گو با خبرنگار «دنیای اقتصاد» مطرح کرد و ادامه داد: با آنکه حجم موجودی انبار واحدهای فروش آهن نسبت به سال‌های گذشته پایین است، اما تمایل به خرید و پر کردن انبارهای خالی نیز کم است، از این‌رو معامله‌گران و متقاضیان صرفا برای برطرف کردن نیازهای مصرفی روزانه خود و نه به منظور خریدهای احتیاطی و انباری، اقدام به خرید آهن‌آلات می‌کنند.
وی همچنین مشکل اصلی در بروز رکود گسترده تقاضا در این بازار را، نبود تقاضا در صنایع فولادبر عنوان کرد و افزود: بخش اعظمی از فاصله زیاد میان عرضه و تقاضا در بازار مصرف مربوط به ابهامات بودجه سال جاری است و تا زمانی‌که معلوم نشود، تکلیف اصلاح بودجه و تخصیص اعتبارات مربوط به پروژه‌های عمرانی که هم‌اکنون در دست بررسی مجلس است، چه سرنوشتی پیدا می‌کند، وضع بازار کماکان طبق روال اخیر خواهد بود.
این فعال بازار ادامه داد: از سوی دیگر قیمت مقاطع مدتی است که روند کاهشی را پی‌گرفته است و با آنکه بارها اعلام شد، سطح قیمت‌ها به کف رسیده، اما نرخ‌های روزانه ثبت شده برای آهن‌آلات نشان داد، بازار همچنان پتانسیل لازم برای افت بیشتر قیمت‌ها را دارد، به همین دلیل در این شرایط خریداران ترجیح می‌دهند رفتار ریسک گریزانه را در مورد معاملات برگزیده و خریدهای خود را بازهم به تعویق بیندازند. البته وی اعلام امیدواری کرد اگر رفتار بازار متمایل و شبیه به رفتار سال‌های گذشته باشد، از آذرماه کم‌کم شاهد بهبود نسبی در روند دادوستدها خواهیم بود، هرچند نمی‌توان راجع به این موضوع نظر قطعی داد؛ چرا که عوامل زیادی بر معاملات تاثیرگذار است.
در همین حال یکی دیگر از تجار بازار آهن نیز پیش‌بینی کرد، قیمت‌ مقاطعی همچون میلگرد تا 1750 تومان در روزهای پیش‌رو کاهش یافته و پس از آن بین نرخ‌های 1750 تا 1800 تومان در نوسان خواهد بود.
به هر طریق در شرایط فعلی سناریوهای گوناگونی را برای روند آتی قیمت‌ها و معاملات در هفته‌ها و ماه‌های پیش‌رو می‌توان متصور بود؛ چرا که تاثیر هر عاملی در بازار، خود برآیند متفاوتی را برای مسیر قیمت‌ها و معاملات رقم خواهد زد. اگر تحریم‌ها یا حتی بخشی از آن به مدد مذاکرات پیش‌رو برطرف شده و تنگناهای تخصیص بودجه عمرانی به دلیل کاهش کسری بودجه دولت مرتفع شود، رونق و هیجان به روند معاملات بازار و بورس کالا بازگشته و قیمت‌ها پس از یک دوره چند ماهه کاهشی با التهاب ناشی از افزایش حجم خریدها روبه‌رو خواهد شد که البته همین عامل نیز خود به رشد بیشتر معاملات منجر می‌شود.
در سمت مقابل، اما اگر تا پایان سال نتوان به چشم‌اندازهای ترسیم شده در موارد مطرح شده دست یافت، کماکان بی رغبتی در معاملات پابرجا بوده و نرخ‌ها با توجه به عوامل کاهنده گوناگون از قبیل کسادی بازار ساخت و ساز، کلید نخوردن پروژه‌های عمرانی جدید و مواردی از این دست، جریان کاهشی خود را ولو در دامنه‌ای محدودتر، همانند چند ماه اخیر حفظ خواهد کرد.
در حال حاضر بهای مقاطعی همچون تیرآهن شاخه 27 که تا پیش از انتخابات می‌رفت قله یک میلیون و 700 هزار تومان را نیز فتح کند، پس از یک دوره ممتد کاهشی به حدود یک میلیون و 100 هزار تومان رسیده و این در حالی است که بازهم کف مشخصی برای آن نمی‌توان در نظر گرفت. در همین حال میلگرد سایز 25 هم که چند روز پیش از اعلام نتایج انتخابات در محدوده 2100 تومان به ازای هر کیلو برای خریداران تمام می‌شد، هم‌اکنون به 1880 تومان افت کرده است. در واقع این همان سناریوی کاهشی بازار است که اگر عوامل محرک معاملات همان‌طور که گفته شد، هر چه سریعتر به آن بازنگردد تا پایان سال تداوم آن غیرقابل اجتناب است.
ادامه اعتراض‌ها به عرضه ذوب‌آهن
از سوی دیگر در حالی‌که فولادسازان خصوصی نیز برای ترغیب خریداران به معامله محصولات فولادی مدتی است، اقدام به کاهش نرخ پایه در بورس کالا کرده‌اند، اقدام اخیر ذوب‌آهن در کاهش 130 تومانی نرخ اعلامی در بورس کالا نیز آنها را با شرایط پرابهام و سختی نسبت به تغییر سیاست‌های فروش خود در آینده مواجه کرده است. در این شرایط شنیده‌ها حاکی از آن است، جمعی از فولادسازان امروز برای اعتراض به این رفتار ذوب‌آهن به وزارت صنعت، معدن و تجارت می‌روند تا از اقدامات مشابه در بورس کالا جلوگیری کنند؛ چرا که این حرکت را مخالف تولید و عرضه مقاطع در شرایط بازار رقابتی فولاد می‌دانند. اما در این میان اینکه پاسخ و راهکار وزارت صنعت نیز به اعتراض مطرح شده از سوی فولادسازان چه خواهد بود، در روزهای آتی معلوم می‌شود؛ چرا که باید این مساله را از جوانب مختلفی بررسی کرد و سپس برای آن راهکاری در نظر گرفت.
 

onia$

دستیار مدیر تالار مدیریت
آتی سکه، همچنان بدون نوسان قیمتی

کد خبر: DEN-762343 تاریخ چاپ: ۱۳۹۲/۰۸/۰۷ منبع: روزنامه دنیای اقتصاد - شماره ۳۰۵۱
گروه بورس کالا – طیبه شهبازی: با روی کار آمدن دولت تدبیر و امید، نگرانی‌ها از اعلام آمارهای اقتصادی نه چندان مثبت پنهان از سال‌هاي قبل از سوی تیم اقتصادی دولت یازدهم، یکی از عواملی بود که موجب شد تا برای مدتی، بازارهای ارز و سکه نوسانی شوند. البته به تدریج این آمارها تقریبا به همان شکل که انتظار می‌رفت اعلام شد.

طی چند روز اخیر، صحبت از میزان دارایی‌های خزانه دولت و ذخایر بانک مرکزی، منازعات پیرامون این مساله را بین مسوولان سابق و فعلی بانک مرکزی و وزرای اقتصادی ادامه داد. روز گذشته هم رییس جمهور کشورمان، از بدهی‌های چند هزار میلیاردی دولت گذشته در حوزه کشاورزی خبر داد و از میراث به جا مانده از دولت‌های نهم و دهم در بدهکاری‌های اقتصادی گفت.
وزیر امور اقتصادی و دارایی نيز از کسری ۲۸ هزار میلیارد تومانی منابع یارانه نقدی و ۱۱۰ هزار میلیارد تومانی بودجه عمومی خبر داد. اما از آنجا که این آمارها چندان دور از انتظار نبود، بازارهای طلا و سکه واکنش چندانی به آن نشان ندادند. دیروز البته بازار تهران شاهد تغییرات قیمتی در هر دو محدوده مثبت و منفی بود. در شروع معاملات این روز در بازار نقدی، سکه‌های تمام بهار آزادی با ریزش قیمتی در حدود 6 هزار تومان و سکه‌های نیم و ربع بهار آزادی با افزایش قیمت به میزان کمتر از 2000 تومان روبه رو شدند اما پس از گذشت یک ساعت از معاملات این روز، جهت تغییرات برای سکه‌های تمام بهار آزادی معکوس شد و سکه طرح جدید با کمی افزایش بها به 967 هزار تومان هم رسید و برای ساعاتی در همین محدوده نوسان کرد. تغییرات قیمتی این روزهای بازار ارز و سکه هم در پی عرضه و تقاضا صورت می‌گیرد. همین روند دقیقا در بازار آتی سکه هم مشاهده مي‌شود، به‌طوريكه در آغاز معاملات روز گذشته این بازار، تمام چهار سررسید آتی در ادامه ریزش‌های روز یکشنبه، با کاهش قیمت زیر یک درصد به روی تابلوی معاملاتی حاضر شدند، اما با تغییر مسیر بازار نقدی، سکه‌های آتی نیز کمی افزایش قیمت گرفتند و به بهای روز یکشنبه نزدیک شدند.
در این میان نوسانات دو سررسید آبان و دی، بیش از سایر سررسیدها بود. با گذشت کمتر از سه ساعت از معاملات روز گذشته، باز هم نوسانات به نحوی پیش رفت که تمام سکه‌ها کاهش قیمت گرفتند. در این زمان بازار نقدی نیز دوباره از قیمت‌های خود کاسته بود.
هم اکنون با ریزش‌هایی که در طول چند هفته اخیر در قیمت سکه نقدی رخ داده، بهای این سکه تقریبا با ارزش طلای آن برابر شده است. همچنین حباب طلای آب شده نیز همراه با سکه از بین رفته و این اقلام به کف قیمتی خود نزدیک اند. به همین دلیل تقاضای سرمایه گذاری در این بازارها به شدت افت کرده است و به نظر می‌رسد حجم نقدینگی ای که از این بازارها خارج شده، هم اکنون در بازار سرمایه یا بانک‌ها باشد. مخصوصا که این روزها صحبت از تغییر نرخ سود بانکی است، هرچند که تاکنون با افزایش این نرخ موافقت نشده است. به باور برخی تحلیلگران بازارهای ارز و طلا، تا زمانی که مجددا سرمایه‌ها به سمت این بازارها سرازیر نشوند، احتمالا روند تغییرات قیمتی طلا و ارز به شکل فعلی تداوم خواهد یافت.
اما در آن سوی مرزها، با شروع معاملات طلا در بازارهای بین المللی، شاهد افت و خیز فراوان بهای اونس طلا بودیم. قیمت فلز زرد در این روز در کمترین و بیشترین میزان به ترتیب به 1347 و 1353 دلار در هر اونس رسید. سقف قیمت روز گذشته طلا بیش از بهای ثبت شده در پایان معاملات روز جمعه بود اما در ادامه معاملات روز دوشنبه (تا لحظه تنظیم این گزارش) قیمت اونس طلا 1350 دلار (همان بهای روز جمعه) بود.
از سوی دیگر طبق تازه ترین نظرسنجی رویترز، فدرال رزرو آمریکا در نشست آتی خود – که امروز و فردا برگزار خواهد شد - سیاست‌های پولی را تغییر نخواهد داد چراکه این بانک پیش از هرگونه تصمیم گیری در خصوص متوقف کردن محرک پولی 85 میلیارد دلاری، نیازمند آمارهای بیشتری در زمینه وضعیت اقتصادی آمریکا و تاثیرات منفی بحران بودجه و سقف بدهی‌ها بر اقتصاد این کشور است؛ آمارهای دقیقی که پس از تعطیلی دولت فدرال آمریکا، هنوز از سوی نهادهای اقتصادی آمریکا منتشر نشده است.
از دیگر سو، بانک مرکزی آمریکا پیش از این اعلام کرده است که اجرای محرک پولی 85 میلیارد دلاری را تا کاهش نرخ بیکاری به 5/6 درصد ادامه خواهد داد. نرخ بیکاری آمریکا طی ماه گذشته به 2/7 درصد رسیده است. در صورت ادامه اجرای محرک پولی فدرال رزرو این مساله به نفع قیمت جهانی طلا و به ضرر ارزش دلار خواهد بود. بنابراین برای کوتاه مدت، پیش بینی‌ها حکایت از افزایش ارزش طلا در بازارهای جهانی دارد. چشم‌اندار فعلی طلا حکایت از این دارد که این فلز گرانبها، روند نزولی چند سال گذشته خود را شکسته و در آینده نزدیک درصدد جبران آن است.
برخی تحلیلگران تکنیکال بر این باورند که اگر طلا از ناحیه 70-1360 دلار عبور کند، تا 30-1420 دلار صعود خواهد کرد. قیمت دلار بازار آزاد در میان نوسانات اندک سکه در روزهای گذشته، تقریبا با ثبات همراه بود، به طوری که قیمت روز گذشته این ارز مهم نسبت به بهای روز یکشنبه تغییری نداشت. نوسانات بازار آتی سکه نیز هرچند که روز گذشته در هر دو محدوده مثبت و منفی دنبال شد، اما باز دامنه محدودی را شامل می‌شد. تا زمانی که مخابره نتایج نشست 1+5 از ژنو در کمتر از دو هفته آینده آغاز شود - که شاید پتانسیل نوسانی کردن این بازارها را داشته باشد - به جز نوسانات اونس فلز زرد، بازارهای داخلی فعلا منتظر رویداد ویژه‌ای نیستند.


 

onia$

دستیار مدیر تالار مدیریت
[h=1]پیش‌بینی 70 هزار تومانی قیمت قلع[/h] کد خبر: DEN-762347 تاریخ چاپ: ۱۳۹۲/۰۸/۰۷ منبع: روزنامه دنیای اقتصاد - شماره ۳۰۵۱

گروه بورس کالا- سحر نمایشی: با توجه به ریزش مداوم قیمت قلع در بازار فلزات داخلی و رسیدن نرخ آن به پایین‌ترین سطح نسبت به سه ماه گذشته، کارشناسان فلزات پیش‌بینی کرده‌اند احتمال دارد با توجه به کاهشی بودن نرخ این فلز در بازارهای جهانی و ثبات نرخ ارز، فلز قلع تا آخر‌ماه آبان به مرز 70 هزار تومان در هر کیلو برسد.
البته این در شرایطی است که واردات این محصول با توجه به کاهش قیمت‌ها در بازار آزاد به صرفه نیست؛ چرا که به گفته فعالان بازار واردات قلع با توجه به هزینه‌های جانبی و پریمیوم آن دیگر نه تنها سودی برای آنها ندارد، بلکه موجب ضررشان هم خواهد شد. به همین منظور به دلیل کاهش موجودی انبارها، تجار حاضر به فروش این فلز نیستند و ترجیح می‌دهند تا افزایش مجدد قیمت‌ها دست نگه دارند.
از سوی دیگر در بازارهای جهانی کاهش قیمت قلع در نیمه دوم سال 2013، سبب شد بسیاری از تولیدکنندگان در نقطه سر به سر و حتی در حاشیه ضرر فعالیت کنند، بنابراین فشار ناشی از این موضوع برخی از تولیدکنندگان را مجبور کرد تا جهت افزایش قیمت در بازار تصمیم‌هایی را اتخاد کنند؛ هرچند در عمل تلاش آنها برای تقویت قیمت‌ها نتیجه‌ای دربرنداشت. از سوی دیگر پیش‌بینی رشد تقاضا سبب شده است تا مجددا توسعه منابع معدنی قلع مد نظر شرکت‌های معدنی قرار گیرد. قلع از جمله فلزات پایه‌ای است که بازار آن به شدت از اصول اولیه عرضه و تقاضا تبعیت می‌کند. این فلز در بحران‌های اقتصادی جهانی که بازار کل فلزات را متاثر ساخته است، چندان هم مصون نمانده است.
به گزارش رویترز بر اساس آمارهای به‌دست آمده، در اواخر سال جاری میلادی فلز قلع با عرضه کمتر از تقاضا مواجه خواهد بود، زیرا مقررات جدید در اندونزی که بزرگ‌ترین صادرکننده این فلز اساسی است، محدودیت‌هایی در صادرات پدید آورده و هزینه تولید را برای طیفی گسترده از محصولات از تلویزیون گرفته تا تبلت و تلفن همراه افزایش داده است.
همچنین این کشور که 40 درصد از کل قلع جهان را عرضه می‌کند، از سوم آگوست سال جاری قانونی را به اجرا گذاشت که طبق آن قلع تصفیه شده قبل از صادر شدن باید در بورس داخلی معامله شود. از سوی دیگر فقدان خریداران داخلی و به تعویق افتادن مجوز معاملات سبب شده شرکت‌های تولیدکننده قلع در این کشور بخش اعظم فروش خود را متوقف کنند؛ آن هم در شرایطی که قیمت‌ها با کاهش رو به رو است. به این ترتیب فعالان پیش‌بینی می‌کنند که اگر قیمت جهانی قلع به روند نزولی خود ادامه دهد احتمالا قیمت این فلز در بازار داخلی نیز کاهش بیشتری را تجربه خواهد کرد. البته اینکه پیش‌بینی‌های اخیر تا چه حد تحقق یابد، به نرخ رشد اقتصاد جهانی وابسته است. با فرض اینکه وضعیت اقتصاد جهانی با‌ثبات باشد و هیچ‌گونه نگرانی از بابت بحران‌های اقتصادی وجود نداشته باشد، قیمت منطقی برای این فلزات می‌تواند ثبت شود.
در بازار فلزات چه گذشت؟
روند معاملات فلزات پایه در روز گذشته نسبت به روز شنبه با ثبات قیمت همراه شد، البته این در حالی است که در این میان قلع در بازار داخلی با کاهش 1000 تومانی در هر کیلو رو‌به‌رو شد. به گفته فعالان بازار علت کاهش قیمت این فلز، علاوه بر افت نرخ آن در بازار جهانی، رکود معاملات در بازار آزاد است. همچنین کارشناسان معتقدند تا زمانی که تقاضا در بازار فلزات پایه افزایش پیدا نکند، قیمت‌ها به ریزش خود ادامه خواهند داد.
 

onia$

دستیار مدیر تالار مدیریت
[h=1]تمام طرح‌های ایمیدرو با الزامات زیست محیطی اجرا می‌شود[/h] کد خبر: DEN-762344 تاریخ چاپ: ۱۳۹۲/۰۸/۰۷ منبع: روزنامه دنیای اقتصاد - شماره ۳۰۵۱
مدیر ایمنی، بهداشت و محیط زیست (HSE) سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران (ایمیدرو) اعلام كرد: برای اجرای طرح‌های ایمیدرو، مصوبه‌های لازم از نظر الزامات زیست محیطی، ایمنی و بهداشت اخذ می‌شود.
به گزارش روابط عمومی سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران (ایمیدرو)، محمدكاظم نوری گفت: یكی از اعضای كمیته سرمایه گذاری ایمیدرو، مدیر HSE سازمان است كه مسوولیت دارد اثرات زیست محیطی و ایمنی طرح كه باید توسط مجری انجام شده باشد، را بررسی كند.
وی افزود: علاوه بر تایید واحد HSE ایمیدرو، موضوع باید به تایید سازمان حفاظت محیط زیست هم برسد تا طرح قابلیت اجرایی پیدا كند؛ هر چند كه در مدت زمان اجرای طرح نیز به طور منظم بر رعایت مسایل بهداشت، ایمنی و محیط زیست نظارت خواهد شد.
نوری با اشاره به تعامل و همكاری مطلوب ایمیدرو و سازمان حفاظت محیط زیست تصریح كرد: تمام قوانین و مقررات، الزامات و دستورالعمل‌های سازمان حفاظت محیط زیست از سوی ایمیدرو به واحدهای تابعه برای اجرا اعلام می‌شود تا شركت‌ها نیز این الزامات را به طور كامل رعایت كنند.
وی ادامه داد: سازمان حفاظت محیط زیست اكنون شركت‌های تابعه ایمیدرو را ملزم كرده كه در واحدهایی كه امكان آن وجود دارد، تجهیزاتی نصب كنند تا این سازمان بتواند وضعیت آلایندگی واحدها را به طور مستمر كنترل كند كه این هم‌اكنون در واحدهای تابعه در دست اجرا است ضمن اینكه بسیاری از شركت‌ها نیز تجهیزات روز را نصب كرده‌اند. نوری درباره وضعیت ایمنی و بهداشت در واحدهای تابعه ایمیدرو اظهار كرد: در حال حاضر وضعیت ایمنی در واحدها و همچنین معادن زغال‌سنگ نسبت به گذشته به طور چشمگیری بهبود یافته و میزان حوادث به شدت كاهش یافته است.
 

onia$

دستیار مدیر تالار مدیریت
[h=1]رکوردهای جدید فروش برق در بورس انرژی[/h] کد خبر: DEN-762345 تاریخ چاپ: ۱۳۹۲/۰۸/۰۷ منبع: روزنامه دنیای اقتصاد - شماره ۳۰۵۱
معاون وزیر نیرو با اشاره به ثبت رکوردهای جدید فروش برق در بورس انرژی، اعلام کرد: هم‌اکنون به طور متوسط ماهانه 10 ميليارد تومان نقدينگي توسط صنعت برق به بورس تزريق مي‌شود.
به گزارش خبرگزاری مهر، هوشنگ فلاحتيان در بازدید از شرکت مديريت شبكه برق ايران با بیان اینکه در حال حاضر سطح پایداری شبكه برق در شرایط مطلوبی قرار دارد و به صورت لحظه‌ای پایش و رصد می‌شود، گفت: هم‌اکنون به طور متوسط ماهانه 10 ميليارد تومان نقدينگي توسط صنعت برق به بورس تزريق مي‌شود.
معاون وزير نيرو در امور برق و انرژي با تاکید بر اینکه در صورتي‌كه تزريق منابع مالي بيشتر شود، ميزان حضور و انگيزه شركت‌ها براي حضور در بورس انرژي افزايش می‌یابد، تصریح کرد: درصدد سوق دادن هرچه بيشتر معاملات خريد و فروش برق به سمت بورس هستيم تا از اين طريق روند رونق صنعت برق و افزايش بهره‌وري و كارآيي و همچنين كشف قيمت شتاب بگیرد.
حمید چیت چیان وزیر نیرو هم در این مراسم خواستار استفاده از تجربيات موفق برخي كشورها در شاخص‌هايي همچون کاهش تلفات شبكه، خاموشي به ازاي هر مشترك و
بهره گيري از ظرفيت توليد برق شد و افزود: در اين خصوص بايد از فناوري‌هاي روز جهان استفاده بهینه تری شود.
این عضو کابینه دولت همچنين خواستار اعلام و افتتاح رسمي «مركز پايش لحظه‌اي داده‌هاي فازوري شبكه انتقال برق كشور (PMU)» شد و تاکید کرد: باید حضور صنعت برق در بورس انرژی افزایش یابد.
همايون حائري، مديرعامل توانير هم با اشاره به ضرورت شكل‌گيري مركز پايش لحظه‌اي داده‌هاي شبكه انتقال برق كشور (PMU)، اظهار كرد: در حال حاضر ايران در رديف چند كشور معدود در جهان بوده که از این تکنولوژی برقی برخوردار است.
 

onia$

دستیار مدیر تالار مدیریت
نماي بازار بتن ايران

کد خبر: DEN-762346 تاریخ چاپ: ۱۳۹۲/۰۸/۰۷ منبع: روزنامه دنیای اقتصاد - شماره ۳۰۵۱
 

onia$

دستیار مدیر تالار مدیریت
[h=1]مقاومت شدید تولید‌کنندگان برای کاهش قیمت‌ها[/h] کد خبر: DEN-762348 تاریخ چاپ: ۱۳۹۲/۰۸/۰۷ منبع: روزنامه دنیای اقتصاد - شماره ۳۰۵۱
گروه بنگاه‌ها: فولادسازان خصوصی همچنان در برابر کاهش بیشتر قیمت‌ها مقاومت می‌کنند.
پس از عرضه ذوب‌آهن اصفهان در بورس کالا به قیمت پایین‌تر از بازار، اغلب تولید‌کنندگان ضمن ابراز نارضایتی از وضع موجود، نسبت به کاهش قیمت‌ها مقاومت می‌کنند، زیرا معتقدند در شرایط کنونی که رکود برمعاملات فولاد سایه افکنده، کاهش بیشتر قیمت‌ها به تعطیلی بیشتر واحدها می‌انجامد.






 

onia$

دستیار مدیر تالار مدیریت
با تاثیرپذیری از عدم تحقق بودجه عمرانی

[h=1]ادامه رکود فزاینده و مستمر در بازار آهن[/h] کد خبر: DEN-762349 تاریخ چاپ: ۱۳۹۲/۰۸/۰۷ منبع: روزنامه دنیای اقتصاد - شماره ۳۰۵۱
گروه بورس کالا- حدیث موسوی: رکود کم‌سابقه تقاضا در بازار آهن و مشکلات بیشمار ناشی از آن، این روزها صدای هر فعال صنعت و بازار فولاد را درآورده است؛ چرا که تمام تلاش‌ها اعم از کاهش قیمت پایه، فروش‌های نسیه و مواردی از این دست نیز برای برگرداندن انگیزه به خریداران محصولات فولادی، دیگر راه به جایی نمی‌برد.
در همین راستا رییس اتحادیه فروشندگان آهن و فولاد با گلایه از اینکه نبود مشتری در بازار آهن سبب شده تا نگرانی‌هایی برای تولیدکنندگان این محصولات به وجود آید، در گفت‌و‌گو با تسنیم تاکید کرد: دولت باید برای جلوگیری از رکود مستمر بازار محصولات فولادی و آهن تدبیری بیندیشد. محمد آزاد با اشاره به اینکه طی هفته‌های اخیر رکود قابل توجهی در بازار خرید و فروش آهن‌آلات به وجود آمده است، اظهار کرد: در حال حاضر بازار معاملاتی آهن روند کاهش قیمت را تجربه می‌کند و به رغم اینکه تولیدکنندگان با کاهش مستمر قیمت‌ها درصدد فروش محصولات خود هستند، اما خریداری در بازار وجود ندارد.
وی با اشاره به اینکه در هفته آینده نیز رکود بازار خرید و فروش آهن و فولاد ادامه خواهد داشت، افزود: یکی از دلایل نبود خریدار در این بازار را باید توقف پروژه‌های عمرانی است؛ چرا که این پروژه‌ها هر ساله حجم زیادی از مقاطع فولادی تولیدی را برای تامین نیازهای مصرفی خود جذب می‌کردند که هم‌اکنون اینگونه نیست. رییس اتحادیه فروشندگان آهن اضافه کرد: دولت باید برای جلوگیری از رکود مستمر بازار محصولات فولادی بازارهای هدف از جمله بازارهای صادراتی را برای این بخش فراهم کند.
آزاد همچنین با گلایه از اینکه نبود مشتری در بازار آهن سبب شده تا نگرانی‌های زیادی از سوی تولیدکنندگان به وجود آید، گفت: حتی در همین مسیر گشایش ال‌سی 30 درصدی این بخشنامه به درستی از سوی سیستم بانکی اجرا نمی‌شود که این عامل نیز موجب شده تولیدکنندگان محصولات فولادی با بلاتکلیفی فراوانی روبه‌رو شوند.
البته مشکل تامین اعتبار برای پروژه‌های عمرانی و محقق نشدن حتی بخش کوچکی از آن در چند ماه سپری شده از سال جاری مورد نقد و بررسی صریح و شفاف وزیر اقتصاد نیز قرار گرفته است. ازسوي ديگر طیب‌نیا، وزير امور اقتصادي و دارايي، در حاشیه همایش بین‌المللی صندوق توسعه ملی در جمع خبرنگاران مشکل تخصیص اعتبار برای پروژه های عمرانی و زیرساختی در سال جاری را مربوط به پرداخت یارانه نقدی به خانوارها دانسته و گفته است: در بودجه امسال یک ردیف 11 هزار میلیاردی پیش‌بینی شده که صرف پرداخت‌ یارانه نقدی شود، اما با توجه به محدودیت‌های جدی بودجه 92، این رقم از محل طرح‌های عمرانی تامین می‌شود. به گفته وی در واقع پولی که در شرایط فعلی باید صرف ایجاد زیرساخت‌های کشور شود، با توجه به تنگناهای موجود به منابع حاصل از حامل‌های انرژی اضافه شده است و به یارانه‌های نقدی اختصاص پیدا می‌کند.
وزیر اقتصاد با تاکید دوباره بر اینکه تامین بخشی از یارانه پرداختی به خانوارها موجب لطمه زدن به پروژه‌های عمرانی و زیرساختی کشور شده است، بیان کرد: از 210 هزار میلیارد تومان منابعی که در قانون بودجه سال جاری پیش‌بینی شد تا پایان سال حداکثر 100 هزار میلیارد تومان مبلغ قابل وصول است و این به آن معنا است که کل منابع بودجه کفایت هزینه‌های جاری دولت را که 128 هزار میلیارد تومان است نمی‌کند.
وی افزود: در این شرایط برخی افراد نيز منابع کشور را با ذخایر ارزی بانک مرکزی و صندوق توسعه ملی اشتباه می‌گیرند، اما اینکه خزانه با چند هزار میلیارد تومان تحویل داده شده است، یک نکته دارد و آن اینکه در سال جاری هزینه‌های عمرانی نزدیک به صفر تخصیص داده شد و در کل 6 ماه اول امسال نیز کل تخصیص طرح‌های عمرانی حدود 6 هزار میلیارد تومان بود که از این رقم تنها 3 هزار میلیارد تومان از سوی خزانه پرداخت شد موضوع ديگر است و این به آن مفهوم است که هیچ‌گونه طرح عمرانی در کشور صورت نگرفته است.
به هر طریق با تاکید رییس اتحادیه آهن فروشان بر چاره‌ساز بودن را‌ه‌اندازی مجدد پروژه‌های عمرانی برای غلبه بر رکود تقاضا در بازار آهن و از سوی دیگر اذعان وزیر اقتصاد به توقف این مهم در سال جاری، باید متفاوت‌‌تر از گذشته به دنبال راه چاره و گریزی برای مرتفع کردن مشکلات متعدد ناشی از ضعف تقاضای مصرفی در بازار آهن بود.
البته این موضوع در حالی است که بازار مسکن مدتی است سیگنا‌ل‌های مثبتی به سمت خریداران آهن ارسال می‌کند، هرچند این موضوع تاکنون تاثیر درخور و قابل توجهی بر حجم خریدها و معاملات فولاد نداشته است. رییس اتحادیه املاک کشور با اشاره به اینکه در حال حاضر قیمت‌های مسکن به کف رسیده گفته است: با ورود به فصل پاییز تعداد معاملات خرید و فروش مسکن نسبت به سال گذشته با افزایش روبه‌رو بوده است که با توجه به از بین رفتن حباب 20 درصدی قیمت‌ها پیشنهاد خرید به متقاضیان می‌شود.
به گفته یکی از کارشناسان، رونق معاملات مسکن می‌تواند، محرک خوبي برای سازندگان مسکن باشد تا هرچه سریع‌تر با کلید زدن پروژه‌های مسکونی جدید از هم‌اکنون اقدام به خرید آهن‌الات در قیمت‌های مناسب فعلی کنند، اما در عمل شاهدیم تردید و تعلل بر بازار ساخت‌و‌سازهای مسکوني نیز حاکم است به گونه‌ای که هرگونه انگیزه خرید از این بازار هم رخت بربسته است.
ثبات نرخ، جانشین کاهش قیمت‌ها در بازار فولاد
از سوی دیگر روز گذشته بازار مقاطع با ثبات نسبی قيمت‌ها به کار خود پایان داد و این در حالی بود که معامله‌گران حجم مبادلات روزانه را همچون روزهای پیش در سطح پایینی عنوان کردند.
در همین حال تالار صنعتی بورس کالا نیز در گروه محصولات فولادی شاهد عرضه نقدی میلگرد فولاد آذربایجان و انواع ورق فولاد مبارکه بود که عرضه میلگرد با نرخ پایه 1730 تومان بدون متقاضی ماند، اما شرایط برای باقی عرضه‌ها به مراتب بهتر بود.
در واقع دوشنبه فولاد مبارکه 21 هزار و 390 تن ورق شامل گرم B، گرم C و سرد B را به ترتیب با قیمت‌های 16 هزار و 89، 16 هزار و 277 و 19 هزار و 902 ریال به فروش رساند و این در حالی است که این شرکت بیش از 108 هزار تن ورق را نیز در سیستم معاملات مچینگ ثبت کرد.
 

onia$

دستیار مدیر تالار مدیریت
[h=1]شرايط حاکم بر بازار فولاد کشور تهديد است يا فرصت؟[/h] کد خبر: DEN-762350 تاریخ چاپ: ۱۳۹۲/۰۸/۰۷ منبع: روزنامه دنیای اقتصاد - شماره ۳۰۵۱
علی شریفی*
صنعت فولاد بي‌ترديد به عنوان يک بخش زيربنايي و تاثيرگذار در رونق اقتصادي کشور همواره مطرح بوده است. از طرفي تاثيرپذيري اين صنعت از شرايط اقتصادي کشور نيز بر کسي پوشيده نيست و رونق در بخش‌هاي مختلف اقتصادي از جمله بازار مسکن، طرح‌هاي عمراني، صنايع خودروسازي و لوازم خانگي در تداوم فعاليت اين بخش مهم از اقتصاد کشور نقش بسزايي دارد.
شرايط کنوني در بازار به دلايل مختلف از جمله افزايش نرخ ارز، تحريم‌هاي بين‌المللي و سردرگمي نقدينگي در دست مردم بسياري از بخش‌هاي صنعت از جمله صنايع فولاد را دستخوش تهديداتي کرده که با شروع به کار دولت تدبير و اميد، اميدها براي حل مشکلات مختلف اقتصادي کشور قوت گرفته است، اما چون اين مشکلات يک شبه حادث نشده است يک شبه نيز حل نخواهد شد. حال سوال اين است که در اين شرايط چگونه مي‌توان شرکت‌هاي فولادساز را از تهديداتي که در آن هستند رهانيد.
هرچند تهديدات مترتب بر صنعت فولاد کشور از جمله کاهش توليد، افزايش هزينه‌ها و کاهش ورود اقلام مصرفي وارداتي اين صنعت را به مخاطره انداخته است ولي مي‌توان از طريق مديريت کارآمد و هوشمندانه اين تهديدات را به فرصت تبديل کرد. يکي از مهم‌ترين راهکارهاي مناسب در جهت تبديل اين تهديدها به فرصت‌ها صادرات محصولات فولادي است. صادرات ضمن اثبات توانمندي کشور در مقابله با تحريم‌هاي بين‌المللي باعث ايجاد ارزآوري براي کشور و صنعت فولاد و تسهيل در ورود اقلام مصرفي وارداتي براي تداوم جريان توليد مي‌شود.
از طرفي انجام طرح‌هاي توسعه فولاد با رويکرد توليد 55 ميليون تن در افق 1404 در هيچ برهه‌اي از زمان نبايد متوقف شود، زيرا جبران خسارت اين توقف بسيار مشکل بوده و تاثير آن مي‌تواند تا سال‌ها ادامه داشته باشد. به ويژه اينکه واردات محصولات فولادي در سال‌هاي گذشته بالغ بر 6 ميليون تن بوده است و خود اين واردات باعث خروج ارز از کشور مي‌شود.
از طرفي اکثر شرکت‌هاي فولادساز به‌دليل انجام طرح توسعه خود طي سال‌هاي گذشته داراي تعهداتي به بانک‌هاي بين‌المللي هستند که عدم پاسخگويي به اين تعهدات باعث خدشه‌دار شدن سيستم بانکي کشور مي‌شود. با اين حال پاسخگويي به اين تعهدات و تهيه ارز براي طرح‌هاي توسعه و مواد اوليه مورد نياز توليد با دشواري‌هاي زيادي همراه بوده است. يکي از بزرگ‌ترين معضلات اصلي، تهيه اين ارز از منابع بانکي کشور است که با توجه به کاهش درآمدهاي ارزي ناشي از تحريم‌ها و کاهش فروش نفت اولويت‌ اول در پرداخت ارز به مايحتاج عمومي کشور است. از طرفي جمع‌آوري ارز از بازار آزاد نيز در اين حجم غيرممکن است و باعث ايجاد تبعات منفي از جمله افزايش مجدد قيمت ارز خواهد شد. با فرض اين مطلب، انتقال اين وجه به بانک‌هاي بين‌المللي ضمن وجود محدوديت‌هاي متعدد هزينه‌هاي ديگري را نيز به صنايع فولاد تحميل خواهد کرد.
با توجه به موارد ذکر شده وزارت صنعت، معدن و تجارت اين امکان را طي سهميه‌هاي صادراتي براي شرکت‌هاي فولادساز فراهم کرده است تا ضمن تامين حداکثري نياز بازار داخل، منابع ارزي لازم خود را از طريق صادرات فراهم کنند. اهميت اين نکته که قيمت براي مشتريان بازار فولاد از جايگاه ويژه‌اي برخوردار است برکسي پوشيده نيست. در اين راستا يکي از فرصت‌هايي که شرکت‌هاي فولاد‌ساز براي جامعه صنعتي کشور فراهم آورده‌اند، عرضه محصولات فولادي در بورس کالا است تا ضمن تامين نياز صنعتگران داخلي، قيمت اين محصولات واقعي شده و در رقابت با محصولات وارداتي قيمت‌گذاري شود. به علاوه با حذف تعرفه‌هاي گمرکي براي گروهي از محصولات از جمله محصولات تخت عملا قيمت‌هاي جهاني با قيمت‌هاي داخلي برابر شده‌اند و نظام عرضه و تقاضا تعيين‌کننده قيمت است. به هر طريق در شرايط بي‌ثباتي فعلي وجود ساز و کار مناسب، تعيين قيمت در بورس کالا تنها عاملي است که مي‌تواند قيمت فولادي در کشور را متناسب با قيمت‌هاي جهاني به خوبي مديريت کند و از ايجاد نوسانات شديد و ايجاد منافع سوداگرانه جلوگيري کند.
*معاون فروش و بازاريابي شركت فولاد مباركه نسخه چاپی آدرس کوتاه:
 

onia$

دستیار مدیر تالار مدیریت
تعیین عوارض بر سنگ‌آهن صادراتی راهکار مناسبی نیست

کد خبر: DEN-762351 تاریخ چاپ: ۱۳۹۲/۰۸/۰۷ منبع: روزنامه دنیای اقتصاد - شماره ۳۰۵۱
دنياي اقتصاد- رییس انجمن تولیدکنندگان و صادرکنندگان سنگ‌آهن ایران پیرامون وضع عوارض بر سنگ‌آهن صادراتی گفت: این موضوع راهکار مناسبی برای رسیدن به اهداف دولت نیست و تا زمانی که صنعت فولادسازی ما توسعه نیابد، نباید جلوی صادرکنندگان سنگ‌آهن را گرفت.
مهرداد اکبریان، درباره وضع عوارض بر صادرات سنگ‌آهن نيز اعلام کرد: درباره این نوع عوارض از سوی مسوولان‌ دستورالعمل ابلاغ نشده است.
البته اين در حالي است که معاون معدنی وزیر صنعت، معدن و تجارت روز گذشته در مصاحبه‌ای اعلام کرده بود: قرار است با وضع عوارض مناسب برای سنگ‌آهن از خام فروشی جلوگیری شود.اکبریان همچنین افزود: بحث عوارض سنگ‌آهن 2 سال است که روی میز دولت‌ قرار دارد و دولت با وضع عوارض 2 هدف را پیگیری می‌کند: اول جلوگیری از خام فروشی سنگ‌آهن و دوم اینکه دولت درآمدهای حاصل از وضع عوارض سنگ‌آهن را با مشاوره بخش معدن و صنایع معدنی وزارت صنعت، معدن و تجارت کشور در حوزه‌هایی از قبیل اکتشاف و احداث کارخانه‌های فولاد هزینه کند.
وی در ادامه افزود: ترجیح می‌دهیم دولت به جای وضع عوارض، سیاست‌های تشویقی را اتخاد كند.
اکبریان با اعلام این مطلب که مهیا كردن ملزوماتی از سوی دولت، قبل از وضع عوارض لازم است، گفت: آزادسازی قیمت سنگ‌آهن در کشور و تسریع در روند ساخت کارخانه‌های فولادسازی از مواردی است که در صورت وضع عوارض از سوی دولت باید مورد توجه قرار گیرد. رییس انجمن تولیدکنندگان و صادرکنندگان سنگ‌آهن ایران در ادامه افزود: پیشنهاد انجمن در صورت قطعی شدن وضع عوارض صادرات سنگ‌آهن نهایتا سقف 25 درصد عوارض و طی 5 سال، سالانه 5 درصد با توجه به آمار اعلام شده از سوی فولادسازان است. وی در پاسخ به این سوال که آیا وضع عوارض صادرات سنگ‌آهن در کوتاه مدت می‌تواند موجب کاهش صادرات سنگ‌آهن شود، گفت: قطعا این اتفاق خواهد افتاد، زیرا پرداخت عوارض ازجمله هزینه‌های پیش بینی نشده برای صادرکنندگان است و همان‌طور که می‌دانید در طی چند ماه گذشته افت قیمت ارز را داشته‌ایم و این مساله‌ سبب کاهش 12 درصدی سود حاصل از صادرات سنگ‌آهن شده، ولی در صورتی که قیمت دلار بر روی 3000 تومان باقی بماند تا حدودی جبران ضرر خواهد شد.اکبریان در خاتمه با بیان این مطلب که در صورت وضع عوارض صادرات یکسری سنگ‌آهن‌های کم عیار و سنگ‌آهن‌های شمال کشور ارزش صادراتی ندارد، افزود: انجمن تمام سعی خود را خواهد کرد تا این اتفاق رخ ندهد، ولی در صورت وضع عوارض به صورت قطعی از سوی دولت خواستار قیمت‌گذاری شفاف سنگ‌آهن با عیارهای مختلف در گمرک هستیم تا معدن‌داران و صادرکنندگان سنگ‌آهن با ضرر و زیان بیشتری مواجه نشوند.
 

onia$

دستیار مدیر تالار مدیریت
[h=1]نماي بازار مقاطع ايران[/h] کد خبر: DEN-762352 تاریخ چاپ: ۱۳۹۲/۰۸/۰۷ منبع: روزنامه دنیای اقتصاد - شماره ۳۰۵۱
 

onia$

دستیار مدیر تالار مدیریت
[h=1]بازار فولاد قفل شده[/h] کد خبر: DEN-762592 تاریخ چاپ: ۱۳۹۲/۰۸/۰۸ منبع: روزنامه دنیای اقتصاد - شماره ۳۰۵۲
گروه بنگاه‌ها- روز گذشته بازار فولاد همچنان در رکود سپری شد. با مقاومت تولید‌کنندگان در برابر کاهش قیمت‌ها و نیز فشار بازار برای کاهش بیشتر قیمت، بازار فولاد به گفته تجار قفل شده است. البته شنیده‌ها حاکی است تولید کنندگان برای هماهنگی بیشتر با یکدیگر جلسه‌ای برگزار كرده و در این خصوص با حضور مسوولان ذوب‌آهن اصفهان نیز مذاکراتی انجام شده است تا بازار مجددا با شوک قیمتی مواجه نشود و اگر قرار است تغییراتی در دامنه قیمت تولید‌کنندگان ایجاد شود با هماهنگی اعضای تولیدکنندگان فولاد باشد.






 

onia$

دستیار مدیر تالار مدیریت
[h=1]نماي بازار بتن ايران[/h] کد خبر: DEN-762593 تاریخ چاپ: ۱۳۹۲/۰۸/۰۸ منبع: روزنامه دنیای اقتصاد - شماره ۳۰۵۲
 

onia$

دستیار مدیر تالار مدیریت
[h=1]اگذاری 80 درصدی هفت طرح فولادی[/h] کد خبر: DEN-762626 تاریخ چاپ: ۱۳۹۲/۰۸/۰۸ منبع: روزنامه دنیای اقتصاد - شماره ۳۰۵۲

ناظر مجلس در شورای عالی معادن كشور از واگذاری 80 درصدی هفت طرح فولادی به افراد حقیقی و حقوقی خبر داد. داریوش اسماعیلی، در گفت‌وگو با «ایلنا» با اشاره به سر و سامان دادن به هفت طرح فولادی اظهار كرد: در جلسه‌ای كه با مهدی كرباسیان، رییس سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران برگزار شد، مقرر گرديد تا پروژ‌ه‌های هفت طرح فولادی، امسال نهایی شود كه به همین منظور این هفت طرح به صورت مشاركتی احیا می‌شوند. وی افزود: بر این اساس ایمیدرو با همكاری حداقل 20 درصدی و بخش خصوصی با مشاركت تا 80 درصد در این پروژه‌ها مشاركت خواهند داشت.ازسوي ديگر رضا رحمانی، رییس كمیسیون صنایع مجلس شورای اسلامی نيز گفت: با همكاری وزیرصنعت، معدن و تجارت و رییس سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران فاینانس هفت طرح فولادی با چینی‌ها در حال نهایی شدن است كه به زودی اطلاع‌رسانی می‌شود.وی افزود: با تامین مالی هفت طرح فولادی در سال جاری شاهد اجرای بخش قابل توجهی از این طرح‌ها خواهیم بود. طرح‌های فولادی كه شامل بافق در نزدیکی یزد، شادگان در نزدیکی اهواز، سپید دشت در چهارمحال‌و‌بختیاری، قائنات در خراسان جنوبی و میانه در آذربایجان غربی از برنامه مصوب عقب هستند و درصد تحقق عملکرد آنها تاكنون بسیار کمتر از برنامه مصوب بوده است.
در این راستا مهدی کرباسیان، ريیس سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران (ایمیدرو) چندی پیش در حاشیه مراسم امضای قرارداد ساخت کارخانه فولادسازی بین ایران و ایتالیا گفته بود، قرار است هیاتی از چین برای تامین مالی طرح‌های فولادی به ایران بیاید، اما تاكنون در این باره اطلاع‌رسانی نشده است. كارشناسان در این خصوص معتقدند، مهم‌ترین دلایل عقب ماندگی این طرح‌های فولادی، مسائل مدیریتی و ضعف مدیران اصلی این طرح‌ها است، زیرا شرکت ملی فولاد ایران به عنوان مجری طرح‌ها، باید دارای توان تخصصی قوی و مسلط به انجام طرح‌ها باشد. به هر حال تاكنون تاخیر در اجرای این طرح‌ها، هزینه‌ها را در بخش ریالی تا دو برابر افزایش داده و در بخش ارزی نیز هزینه تسعیر ارز را به همراه داشته است.
 

Similar threads

بالا