بورس کالا

onia$

دستیار مدیر تالار مدیریت
[h=1]رکورد جدید مصرف مواد نسوز در فولاد هرمزگان[/h] کد خبر: DEN-759358 تاریخ چاپ: ۱۳۹۲/۰۷/۲۲ منبع: روزنامه دنیای اقتصاد - شماره ۳۰۴۱
گروه بنگاه‌ها: شركت فولاد هرمزگان موفق به دستيابي به ركورد كاهش مصرف مواد نسوز شد. رییس واحد نسوز شرکت فولاد هرمزگان با اعلام این خبر گفت: در مهرماه سال گذشته ميزان مصرف نسوز 27 كيلو گرم به ازاي هرتن ذوب بود كه این مقدار در شهریورسال جاری به 1/10 كيلوگرم به ازاي هرتن ذوب توليدي كاهش یافت.
محمد ملابیک با اشاره به مزاياي كاهش مصرف مواد نسوز در كارخانه‌هاي فولادسازي گفت: كاهش مصرف مواد نسوز در فولادسازي علاوه بر صرفه‌جويي اقتصادي، افزايش بهره‌وري‌، تسريع در توليد و مصرف بهينه را به دنبال دارد. وي با اشاره به عوامل مهم دستيابي به اين ركورد، نيروي انساني متخصص، كنترل لازم بر روند توليد، با کنترل و مدیریت موثر بر پروسه تولید، تغییر و اصلاح روش‌ها و دستورالعمل‌های کاری در تولید مواد نسوز، تغییر مواد نسوز به مواد با کیفیت را از جمله عوامل موثر در اين زمينه نام برد.
 

onia$

دستیار مدیر تالار مدیریت
طراحی سامانه‌های جدید نظارتی در بورس نزدک

کد خبر: DEN-759359 تاریخ چاپ: ۱۳۹۲/۰۷/۲۲ منبع: روزنامه دنیای اقتصاد - شماره ۳۰۴۱

بورس نزدک (NASDAQ) در نظر دارد دو سامانه نظارتی ویژه بورس و نهادهای ناظر به نام Smart Integrity ویژه بورس‌ها و بازارهای دارای کالای مشترک و دیگری Smart Broker ویژه شرکت‌های کارگزاری را طراحی كند. به نقل از انجمن بین‌المللی بورس‌ها، این سامانه‌ها قادرند میلیاردها قرارداد را به صورت آنی (Real-time) یا دوره‌ای (Historical) نظارت و تحلیل كنند، البته نوع و ماهیت داده‌ها می‌تواند در نحوه نظارت تاثیر داشته باشد. نکته اینجا است که این دو سامانه فقط می‌توانند داده‌های دارای ساختار (structured data) را ردیابی کنند و قابلیت ردیابی داده‌های فاقد ساختار مانند ایمیل، پیام، متن یا تماس‌های تلفنی را ندارند. به منظور شناسایی فعالیت‌های غیرقانونی در بازار، رویکرد نظارتی جدید Big Data Tool می‌تواند با ترکیب داده‌های دارای ساختار و بدون ساختار، تحلیل نظارتی جامعی ارائه كند. این گزارش حاکی است؛ ارکان بازارهای سرمایه اعم از بورس‌ها، کارگزاران و نهادهای ناظر در تلاشند تا کانون توجه خود را به جای تمرکز بر معاملات نهانی بر شناسایی الگوی کلی این نوع تخلفات متمرکز كنند.
با این رویکرد جدید، تمرکز هشدارهای معاملاتی علاوه بر بازارها روی یک طبقه دارایی مشخص نیز قرار خواهد گرفت. در واقع این نوع نظارت بر انسجام بازارها خواهد افزود؛ چراکه مواردی هستند که در آنها معامله‌گران قیمت‌های یک دارایی خاص را در بازار قراردادهای آتی به نفع قراردادهای مورد معامله خود در سایر بازارها دستکاری كنند، بنابراين مبنا قراردادن الگوی دستکاری قیمت یا حجم یک دارایی در چند بازار می‌تواند الگوی جامع‌تری نسبت به نظارت انفرادی یک بازار به دست دهد.
 

onia$

دستیار مدیر تالار مدیریت
[h=1]جهت اصلی بازار آتی، چه وقت نمایان مي‌شود؟[/h] کد خبر: DEN-759490 تاریخ چاپ: ۱۳۹۲/۰۷/۲۳ منبع: روزنامه دنیای اقتصاد - شماره ۳۰۴۲
گروه بورس کالا – طیبه شهبازی: تعطیلی دولت مرکزی آمریکا در حالی دیروز وارد چهاردهمین روز خود شد که بازار جهانی طلا در آغاز به کار خود پس از تعطیلات پایان هفته – که حالا با تعطیلی دولت فدرال همزمان شده بود - به این رویداد نادر در ایالات متحده، واکنش نرمی نشان داد و با نوسانات شدیدی روبه‌رو نشد.
درحالی که دو روز بیشتر به خطر ورشکستگی دولت ایالات متحده و تهدیدی که اقتصاد جهان را متوجه خود ساخته باقی نمانده است، معترضان به تعطیلی واشنگتن حالا به خیابان‌ها آمده‌اند تا خشم خود را از بن بست بودجه در کنگره، به مقامات کاخ سفید نشان دهند. نگرانی مردم آمریکا در حالی هر روز شدت مي‌گیرد که هنوز هیچ سیگنال مثبتی مبنی بر توافق احتمالی میان دولت و کنگره این کشور مخابره نشده و تا اینجای کار تمام جلسات رایزنی پیرامون افزایش سقف بدهی‌هاي دولتی، بدون نتیجه به پایان رسیده است.
روز گذشته بهای جهانی طلا که با قیمت 1272 دلار کار خود را آغاز کرده بود، در بالاترین قیمت به 1284 دلار و در پایین‌ترين قیمت به 1264 دلار در هر اونس (تا لحظه تنظیم این گزارش) رسید. بحرانی که آمریکا با آن دست و پنجه نرم مي‌کند، فشار زیادی بر سرمایه گذاران بازار طلا وارد کرده است. برخی تحلیلگران موسسات مالی آمریکا معتقدند در صورتی که وزارت دارایی آمریکا به علت مشکلات مالی قادر به انتشار اوراق قرضه بیشتری نشود، فدرال رزرو آمریکا برای مدت محدودی از این موضوع متضرر خواهد شد.
به احتمال زیاد اجرای طرح محرک پولی آمریکا از طریق بخشی از بودجه این دولت صورت مي‌گیرد؛ هرگونه تلاش برای کاهش محرک پولی ماهانه بانک مرکزی آمریکا، به راحتی منجر به افزایش سود اوراق قرضه، رشد نرخ بهره بانکی و افت قیمت جهانی طلا خواهد شد. از سوی دیگر، تضعیف ارزش دلار در پس بحران بانکداری، مي‌تواند ارزهای بین‌المللی دیگر را نیز ضعیف کند. در همین حال اعتماد سرمایه گذاران به بازار ارز از بین رفته و این قشر به خرید طلا روی مي‌آورند. برخی پیش‌بینی‌ها حاکی است وضعیت فعلی دولت آمریکا، قیمت جهانی طلا را از سطح کنونی هم پایین‌تر خواهد برد.
از طرفی میزان خرید کشورهایی مثل چین و هند که تا حد زیادی بر نوسانات اونس طلا تاثیرگذار است، این روزها بیشتر مورد توجه قرار مي‌گیرد. هرچند چین از سال 2009 میلادی تاکنون وضعیت ذخایر طلای خود را اعلام نکرده است، اما این کشور در دو سال گذشته بیش از دو هزار تن طلا وارد کرده است. به اعتقاد کارشناسان اقتصادی، ادامه روند نزولی قیمت طلا موجب خواهد شد تا چین میزان واردات خود را به شدت افزایش دهد و پیش‌بینی مي‌شود این کشور امسال با پشت‌سرگذاشتن هند، به بزرگ‌ترین بازار طلای جهان تبدیل شود.
با آغاز شمارش معکوس تا رسیدن به 17 اکتبر، روز گذشته بهای طلا در بازارهای بین المللی به رغم ریزش‌هاي اندک، در مسیر صعود حرکت مي‌کرد. بسیاری از سرمایه گذاران طلا در بازار جهانی معتقدند که طلا حالا جذابیت خود را به میزان زیادی از دست داده و اکنون سرمایه‌گذاران بین‌المللی ترجیح مي‌دهند به جای خرید طلا، در بازار ارز سرمایه گذاری کرده و دلار خریداری کنند. طبق تازه ترین نظرسنجی موسسه سی ان بی سی از کارشناسان اقتصادی، احتمال کاهش قیمت طلا به کمتر از 1250 دلار در هر اونس طی هفته جاری وجود دارد.
بهای طلا و سکه در بازارهای داخلی روز دوشنبه در ساعات ابتدایی معاملات، با کمی کاهش روبه‌رو شد. در این میان دلار بازار آزاد به نسبت یکشنبه تغییر چندانی نداشت و به میزان اندکی از بهای آن کاسته شد. در ادامه معاملات این روز در بازار نقدی سکه، مسیر قیمتی تا حدودی تغییر کرد و بر بهای سکه‌هاي تمام طرح قدیم و جدید به میزان محدودی افزوده شد. دلیل این امر ورود خریداران به بازار بود که اقدام به خرید سکه در قیمت 923 هزار تومان کردند و دوباره بهای سکه را کمی بالا بردند. اما به طور کلی باز هم قیمت‌هاي روز گذشته این بازار با روزهای قبل از آن تغییر چندانی نداشت. بازار طلای تهران احتمالا روز پنج‌شنبه هم نیمه تعطیل خواهد بود و به نظر مي‌رسد نتایج تاثیری که بازارها از رویدادهای ژنو خواهند گرفت، در نهایت شنبه هفته آینده روشن شود.
در این میان، سکه‌هاي بازار آتی روز گذشته با افزایش بهای کمتر از یک درصد روی تابلوی معاملات ظاهر شدند. پس از گذشت ساعتی از معاملات روز گذشته، به تدریج بر شدت افزایش بهای اغلب سکه‌هاي بازار آتی، افزوده شد. در این بین سررسید دی توانست بیش از دو درصد بر قیمت خود بیفزاید.
اما روز گذشته در آستانه یک رویداد مهم برای ایران، هیات مذاکره کننده کشورمان با گروه 1+5، راهی ژنو شد. خبرهایی که در این روز منتشر مي‌شد هم مثبت و هم منفی بود. وزیر امورخارجه کشورمان که ریاست این گروه را برعهده دارد، یکشنبه شب، پیش از عزیمت به سوئیس در صفحه فیس بوک خود اعلام کرد که این تازه شروع یک راه دشوار و نسبتا زمان بر است و احتمالا به یک جلسه دیگر در سطح وزرا نیاز خواهیم داشت. از سوی دیگر عضو تیم مذاکره‌کننده هسته‌ای کشورمان از آمادگی ایران برای دیدار با نماینده آمریکا در حاشیه مذاکرات ژنو در صورت تمایل دو طرف خبر داد. عراقچی همچنين گفت: گفت‌وگوی دوجانبه سودمند است و این دیدار مي‌تواند صورت بگیرد. صحبت عراقچی پیرامون خطوط قرمز ایران اما از سوی بازار به سیگنالی منفی تعبیر شد.
از طرفی وزیر امورخارجه آمریکا هم طی اظهارنظری اعلام کرد که پنجره دیپلماسی با ایران درباره برنامه هسته‌ای‌اش در حال باز شدن است اما در عین حال این حرف کری که توافق نکردن بهتر از یک توافق بد است، به مذاق معامله‌گران بازار خوش نیامد و از این مساله استنباط مثبتی نداشتند. اما در سوی دیگر خبرهایی در این روز در برخی سایت‌هاي خبری مبنی بر تشکیل اتاق بازرگانی ایران و آمریکا از سوی یک تاجر ایرانی مقیم این کشور منتشر شد. این خبر البته كمي بعد تكذيب شد، اما در کنار صحبت‌هاي رییس کمیسیون برنامه و بودجه مجلس پیرامون در دستور کار بودن تشکیل گروه دوستی پارلمان ایران و آمریکا، از جمله خبرهای مثبت این روز بود.
اما نکته اینجا است که بازارها حالا دیگر از نتایج مذاکرات پیش رو، انتظارات بیش از حد مثبت همانند گذشته ندارند و با سیگنال‌هاي رسیده، معامله گران بازار ارز و سکه بر این باورند که قرار نیست خبرهای هیجانی شدید از این نشست دو روزه به گوش برسد و بنابراین این بازارها هم واکنش هیجانی از خود نشان نخواهند داد. با توجه به اینکه طی روزهای پیش رو، انتظار سرمایه‌گذاران پیرامون تصمیم سنای آمریکا در روز 17 اکتبر و همچنین نتایج نشست 1+5 به سر خواهد رسید، پیش‌بینی مي‌شود بازار از ابتدای هفته آینده به تدریج مسیر خود را پیدا کند.


 

onia$

دستیار مدیر تالار مدیریت
در گفت‌وگو با معاون عملیات و نظارت بورس کالای ایران مطرح شد

[h=1]تسهیل شرایط برای خریداران خرد[/h] کد خبر: DEN-759620 تاریخ چاپ: ۱۳۹۲/۰۷/۲۳ منبع: روزنامه دنیای اقتصاد - شماره ۳۰۴۲

گروه بورس کالا- سحر نمایشی: کاهش سطح تقاضا در بازار فلزات پایه در ماه‌هاي اخیر و انتقال سیگنال‌هاي رکود به طرف عرضه این محصولات که منجر به کاهش عرضه‌هاي بورس کالا در مدت اخیر شده است، عوامل مختلفی دارد که بخشی از آن به دلیل انتظارات قیمتی برای خریداران و بخش دیگر به دلیل رکود تولید در بین مصرف‌کنندگان این محصولات به وجود آمده است. این موضوع در بازار آزاد نیز روند تقریبا مشابهی داشته است. به عقیده فعالان این بازار، کاهش قیمت ارز در کنار کاهش جهانی قیمت بسیاری از این محصولات در بورس لندن باعث شده است پیش‌بینی قیمت‌ها کاهشی باشد و نتیجه این امر نیز به انتظارات معامله گران در زمینه کاهش قیمت‌ها دامن زده و باعث شده، خریداران انتظار داشته باشند قیمت‌ها بیش از این کاهش بیابد. این در حالی است که همچنان امیدواری‌ها به بهبود بیشتر قیمت‌ها در بازار وجود دارد.
مهرزاد نامداری، معاون عملیات و نظارت بورس کالای ایران در این رابطه در گفت‌وگو با «دنیای‌اقتصاد» به برخی موضوعات مهم در این بخش اشاره کرده و راهکارهایی نیز برای این مسائل ارائه کرده است که متن این گفت‌وگو در ادامه مي‌آید:
در حال حاضر مهم‌ترین مشکلات رینگ فلزات پایه چیست و آیا بورس کالا توانسته زمینه‌هاي لازم را برای تامین کالاهای مورد نیاز معامله‌گران این بخش فراهم سازد؟
در شرایط فعلی بیشترین مشکلی که در معاملات فلزات پایه دیده مي‌شود، نبود تقاضای متناسب با میزان عرضه است. نبود تقاضا نیز عملا به پارامترهای متعددی بستگی دارد که مهم‌ترین آنها هم اكنون در بازار بخش عمده‌ای از فلزات وجود ندارد. تقاضای واقعی در بخش‌هاي فلزات و فولاد نیز به طور خاص به پروژه‌هاي عمرانی طرح‌هاي ملی برمی‌گردد و این پروژه‌ها هستند که مصرف کننده عمده این بخش محسوب مي‌شوند؛ هرچند بازار ساخت و ساز مسکن تفاوت چندانی با ماه‌هاي گذشته نداشته است.
مشکل دیگری هم که وجود دارد و موجب مي‌شود خریداران در خریدهای خود احتیاط کنند آن است که در زمان نزولی بودن قیمت‌ها، طبعا معامله‌گران انتظار کاهش بیشتر قیمت‌ها را دارند. از طرفی وارد فصلی شده‌ایم که معمولا در شرایط عادی تقاضا در بازارهای فلزات اعم از فولاد و فلزات پایه با توجه به سرما و ورود به نیمه دوم سال کاهش مي‌یابد. البته نگاه به نرخ ارز نیز تاثیر زیادی بر کاهش تقاضا دارد.
چه ظرفیت‌هایی در این تالار برای خریداران وجود دارد؟
در بورس کالا امکانات زیادی در اختیار خریداران بخش فلزات قرار مي‌گیرد؛ چه آن دسته از خریداران که صنایع پایین دستی محسوب مي‌شوند، مانند خریدارانی که در بخش فلزات غیرآهنی مثل مس و آلومینیوم فعالند و چه آنها که در بخش فولاد و محصولات مرتبط فعالیت مي‌کنند. در حقیقت در این مکان مبادلاتی، هم تقاضا مدیریت مي‌شود و هم این اطمینان که در شرایط ملتهب بازار مي‌توان به راحتی کالای مورد نیاز را تامین کرد حاصل مي‌شود. در این زمینه یادآوری روندی که طي دو سال پیش به دلیل افزایش ناگهانی نرخ ارز رخ داد و بر اساس آن بازار با التهاب شدیدی روبه‌رو شد مي‌تواند در تشریح وظایف بورس کالا مؤثر باشد. در آن شرایط، اما عملا خریداران توانستند در شرایط عرضه حداکثری تولیدکنندگان، آن مقدار از کالای مورد نیازشان را با وجود تمام محدودیت‌ها تامین کنند و عملا دستگاه‌های نظارتی و افرادی که درگیر این بخش هستند در روند عرضه و تقاضا توانستند از این ابزار بورس برای مدیریت آن شرایط استفاده کنند.
بنابراین بیشترین کمک بورس کالا در شرایط خاص به خریداران، عرضه حداکثر تولید است. اکنون خوشبختانه آن شرایط ملتهب 6 ماه تا یک سال گذشته را نداریم و همان‌طور که قبلا نیز اشاره کردیم تنها نگرانی موجود، کمبود تقاضا و رکود بازار است.
آیا تولیدکنندگان خرد و عرضه‌کنندگان در شرایط کنونی توانسته‌اند نیازهای خود را بعد از عرضه و تقاضاي مورد نیاز تامین کنند؟
مشکلات زیادی که همیشه در این زمینه مطرح مي‌شود از جانب مشتریان خرد است که این مشتریان نیز در حوزه فلزات مي‌توانند به یک بخش خریدارانی تقسیم شوند که حجم خریدهایشان کمتر از حداقل خرید‌هایی است که تولیدکنندگان در بورس کالا تعریف مي‌کنند و بخش دیگری از آنها نیز در حقیقت اعضای صنف آهن و فولاد هستند که پروانه کسب دارند ولی شاید شخصیت‌هاي حقوقی ثبت شده نداشته باشند. ما جلسات متعددی با متولیان این بخش داشتیم و راهکاری که هم اکنون دنبال مي‌کنیم و تقریبا قدم‌هاي اولیه این کار را هم برداشته‌ایم، راه‌اندازی یک سامانه الکترونیکی برای مشتریان خرد است که در انجام این کار هم بسیار جدی هستیم. این سامانه بعد از اینکه عملیاتی شود به تولیدکنندگان اجازه مي‌دهد که بخشی از کالاهایشان را در قالب عرضه در این سامانه قرار دهند تا مشتریان خرد بتوانند با خرید کمتر از حداقل‌هایی که در حال حاضر در بورس وجود دارد به راحتی از طریق این سامانه نیازهای خود را تامین کنند.
بر این اساس راه اندازی سامانه مشتریان خرد علاوه بر اینکه تعداد زیادی از فعالان بخش فلزات را مي‌تواند پوشش دهد در بازار پتروشیمی نیز مي‌تواند برای خریدارانی که توان خرید ناچیزی دارند و خرید‌هایشان از حداقل‌های بورس پایین تر است کمک بزرگی باشد.
ساختار این سامانه به چه شکلی است؟
این سامانه در یک بستر الکترونیک طراحی شده و قرار دارد و در گام اول قرار نیست در آن کشف نرخ یا رقابت صورت بگیرد. در حقیقت کشف نرخ در عرضه عمده صورت مي‌گیرد و بخشی از آن که باقی مي‌ماند در سامانه در معرض خرید مشتریان قرار مي‌گیرد و مشتری خرد مي‌تواند محصول را با همان نرخ کشف شده خریداری کند. فرآیندی که برای این کار در نظر گرفته‌ایم بسيارساده است و تنها پیچیدگی‌هایش در قسمت نرم افزاری و اجرای این سامانه است.
در عین حال تصمیم گرفته‌ایم علاوه بر ایجاد سامانه مشتریان خرد، در این شرایط که بازار با التهاب زیادی همراه نیست، شرایط پذیرش مشتریان را تسهیل کرده و امکان ورود مشتری‌هاي بیشتری را به بورس کالا فراهم کنیم، به عبارتی در شرایطی که بازار آرام است، کمی از محدودیت هایی که مربوط به دوران التهاب بازار بود را به تدریج برداریم.
برخی از التهاب‌هاي بازار به خصوص در یک سال اخیر با تاثيرگرفتن از ارز در بازارهای مختلف بروز کرده، از نظر شما چه راهکارهایی مي‌تواند اثرات جهش ارزی را در مبادلات تالار فلزات پایه بورس کالا به حداقل برساند؟
بهترین روش برای جلوگیری از اثرات جهش ارزی همان راهکارهایی است که در نیمه دوم سال 91 انجام دادیم، چرا که بیشترین التهاب ارزی را ما در همین زمان داشتیم و به طور کلی بهترین راهکاری هم که بورس کالا با کمک وزارت صنعت، معدن و تجارت و بقیه دستگاه‌ها به کار گرفت، همان روشي بود که در آن به عنوان اولین قدم، تعیین فرمول قیمت پایه در دستور کار قرار گرفت. این روش توانست تا حدودی اثرات ناشی از جهش ارزی را کنترل کند. جهش ارزی در حقیت انگیزه را برای سوداگری ایجاد مي‌کند و تنها از طریق مدیریت تقاضا است که مي‌توان از سوداگری جلوگیری کرد. در آن شرایط مدیریت تقاضا را ما در 6 ماه دوم سال 91 به خوبی انجام دادیم. اگر نگاهی کلی به وقایع آن دوره کنیم مي‌بینیم که بورس کالا در بخش بازنگری ونظارت مشتریان، وظایف مرتبط را به خوبی انجام داده تا مطمئن شود که اگر مشتری وارد بورس شده و خرید مي‌کند به طور حتم مشتری واقعی است و این مهم نیز با رصد کردن مشتری و کنترل قیمت پایه محصول انجام شد.
آیا قیمت‌های کنونی در حال حاضر از نظر شما معقول است و مي‌تواند بخش‌هاي پایین دستی را برای تامین مواد اولیه تولید یاری کند؟
قیمت پایه فلزات پایه مبتنی بر یک فرمول ثابت است، یعنی عرضه کننده یک قیمت پایه را اعلام مي‌کند و ما محدوده نوسان قیمت را مبتنی بر مقررات اعمال مي‌کنیم. واقعیت این است که اکنون بخش عمده‌ای از محصولات با قیمت پایه معامله مي‌شود و حتی این احتمال وجود دارد که با توجه به شرایط موجود حتی قیمت‌ها افت بیشتری را تجربه کنند.
ولی نگاه دیگر این است که ما در بخش فلزات به ویژه فولاد به واردات نیازمندیم و قیمت باید به گونه ای تعیین شود که جریان ورود و خروج کالا متعادل باشد. در حقیقت قیمت پايه کالایی که ما تعیین مي‌کنیم دقیقا با قیمت کالای وارداتی متناسب باشد، بنابراين نباید این انتظار را داشت که اگر تقاضا محدود است باید قیمت پایه پایین بیاید چون این قیمت پایه واقعی است و اگر نرخ فلزات از اینکه هست پایین‌تر بیاید دیگر واردکننده انگیزه‌ای برای واردات این محصولات و جبران كمبود در كشور نخواهد داشت. بنابراین برای اینکه جریان کالا در کشور مسیر اشتباه نرود نباید این اختلاف قیمتی را کاهش داد.
فرمول فعلی، فرمول مناسبی است، چرا که تولیدکننده تمام هزینه‌هاي جانبی را در این فرمول لحاظ مي‌کند. تولیدکننده قیمت را بر اساس فرمول ارائه مي‌کند و بورس بر آن نظارت کامل دارد. به این ترتیب این بازار دامنه تغییر قیمت‌ها را بر اساس تعادل عرضه و تقاضا اعمال مي‌کند و از ابزارها و مقررات قانونی با حد اکثر ظرفیت استفاده مي‌شود.
در شرایط کنونی بازار که خریدها کاهش یافته، توصیه شما به دو طرف معامله‌گران بازار اعم از عرضه‌کنندگان و تقاضاکنندگان چیست؟
با توجه به شرایط بحرانی بازار در یک سال و نیم گذشته، شاهد آن بودیم که مسوولان و دستگاه‌ها چطور بازار را در این دوره دشوار هدایت و کنترل کردند و تولیدکنندگان نیز تا حد امکان همکاری‌هاي لازم را انجام دادند و حال که عکس این قضیه اتفاق افتاده و روند نزولی قیمت‌ها موجب رکود بازار شده و این موضوع تولیدکنندگان را نگران کرده است، به نظر مي‌رسد اکنون تولیدکننده نیازمند کمک و یاری مسوولان است. ما هم تا حد امکان سعی مي‌کنیم تا جایی که به بازار لطمه وارد نشود محدودیت‌ها را برداریم تا مشتری‌ها راحت‌تر خریدهایشان را انجام دهند. به این ترتیب در خواست ما از مشتری این است که نگذارند بازار راکد بماند و مبادلات به جریان بیفتد، چرا که قیمت‌ها در حال حاضر منطقی شده است.
 

onia$

دستیار مدیر تالار مدیریت
معاملات پر رونق سلف موازي استاندارد برق

کد خبر: DEN-759465 تاریخ چاپ: ۱۳۹۲/۰۷/۲۳ منبع: روزنامه دنیای اقتصاد - شماره ۳۰۴۲
درجریان معاملات دیروز بورس انرژی حدود نیم میلیارد ریال برق معامله شده است. به گزارش پایگاه اطلاع رسانی بازار سرمایه (سنا)، در معاملات بورس انرژی روز دوشنبه، یک هزار و 14 قرارداد معاملات سلف موازی استاندارد در دو نماد بار پیک روزانه و بار پایه روزانه معامله شد. این حجم معامله در 33 نوبت معاملاتی در نماد بار پیک و بار پایه روزانه برای تحویل در روزهای مختلف مهر و آبان انجام گرفته است و ارزش کل معاملات برق به چهار میلیارد و 412 میلیون ریال رسیده که بیشترین حجم معاملات، به نماد 21 آبان ماه اختصاص داشته است. در پایان جلسه معاملاتی، دیروز همچنین نمادهای بار پیک روزانه و بار پایه روزانه ومیان باری روزانه و کم باری روزانه تاریخ 25 مهر متوقف شده تا فرآیند تحویل آن آغاز شود و از طرفی نمادهای بار پیک روزانه و بار پایه روزانه ومیان باری روزانه و کم باری روزانه تاریخ‌های 21 آبان ماه گشایش یافت. خاطر نشان می‌شود روز گذشته در بازار فیزیکی، 2500 تن زغال‌سنگ کرمان مورد معامله قرار گرفت و خریداران و فروشندگان در خصوص معامله آیزوریسایکل و حلال 404 به توافق نرسیدند.
 

onia$

دستیار مدیر تالار مدیریت
[h=1]آغاز تحویل فیزیکی کالا در بورس دالیان[/h] کد خبر: DEN-759466 تاریخ چاپ: ۱۳۹۲/۰۷/۲۳ منبع: روزنامه دنیای اقتصاد - شماره ۳۰۴۲
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی بازار سرمایه(سنا)، در پی تمایل چین برای کنترل بیشتر بر بازار فلزات، بورس کالای دالیان چین برای نخستین بار تحویل فیزیکی قراردادهای آتی سنگ معدن را آغاز کرد. براساس این گزارش، پس از موافقت مقامات قانون گذار
برای پذیرش این محصول در هفته گذشته، معاملات آتی در تاریخ 18 اکتبر(جمعه 26 مهر ماه) آغاز خواهد شد و نخستین قرارداد شامل تحویل 100 تن سنگ معدن به واحد پولی یوآن خواهد بود.بورس دالیان، سومین بورس بزرگ آتی چین از لحاظ ارزش و دومین بورس دنیا پس از شیکاگو برای معاملات محصولات کشاورزی است، البته در این بورس کالایی PVC و پلی اتیلن سبک و خطی، همچنین کک معامله می‌شود.
معاملات بورس دالیان چین نیز مانند بورس‌های کالایی دیگر به صورت آتی انجام می‌شود و به‌ندرت به تحویل كالا ختم می‌شود.
 

onia$

دستیار مدیر تالار مدیریت
آیا نگرانی درباره افق بازار مس بجا است؟

کد خبر: DEN-759467 تاریخ چاپ: ۱۳۹۲/۰۷/۲۳ منبع: روزنامه دنیای اقتصاد - شماره ۳۰۴۲
جهان‌سهم_ در روزهای پایانی هفته پیش، امید به حصول توافق بین دولت و جمهوری‌خواهان کنگره آمریکا سبب شد قیمت برخی مواد خام از جمله مس افزایش یابد. البته در این زمینه کاهش ارزش دلار نیز موثر بود. قیمت هر تن مس در بورس شانگهای برای تحویل ماه ژانویه به ۸۴۲۰ دلار رسید.
در بورس لندن نیز قیمت‌ها به بالای ۷۲۰۰ دلار افزایش یافت، اما انتشار یک خبر منفی از اقتصاد چین و نیز به نتیجه نرسیدن مذاکرات روز شنبه دولت و کنگره آمریکا، بار دیگر فشار بر قیمت مس را افزایش خواهد داد. حال این پرسش مطرح است که آیا قیمت مس کاهش خيلي زيادي خواهد یافت؟ پایان هفته پیش جان بونر، رهبر جمهوری‌خواهان کنگره اعلام کرد، برای مدتی محدود سقف بدهی‌های دولت را افزایش خواهد داد تا فرصت برای مذاکرات وجود داشته باشد، اما دولت باید به مذاکره ادامه دهد. با اعلام این خبر امید به رفع بن بست در مذاکرات دولت و کنگره به رشد قیمت مس منجر شد. شاخص‌های مالی نیز در اکثر بازارهای بزرگ افزایش یافتند، اما روز گذشته مذاکرات دولت و کنگره بدون نتیجه به پایان رسید و نیز گزارش گمرک چین نشان داد در ماه سپتامبر صادرات نسبت به سپتامبر سال پیش به‌طور غیرمنتظره کاهش یافته است. در نظرسنجی‌ها 46 کارشناس پیش‌بینی کرده بودند صادرات اين كشور 5/5 درصد رشد کرده است.
از سوي ديگر در ماه‌های آگوست و ژوئیه نيز صادرات افزایش یافته بود. همچنین مازاد تجاری 2/15 میلیارد دلار بوده که کمتر از پیش‌بینی‌ها است. در ماه آگوست مازاد تجاری چین 6/28 میلیارد دلار بود و کارشناسان در نظرسنجی خبرگزاری بلومبرگ پیش‌بینی کرده بودند این رقم 7/27 میلیارد دلار باشد. کاهش صادرات چین نشان می‌دهد تقاضای خارجی ضعیف شده است، البته چند روز تعطیلی چین نیز در این کاهش موثر بوده است. طی هفته‌های اخیر اخباری که از اقتصاد چین منتشر شده عموما مثبت بوده اما خبر کاهش صادرات فشار بر لی ککیانگ، نخست وزیر چین را برای رساندن نرخ رشد اقتصادی به 5/7 درصد افزایش خواهد داد. صندوق بین‌المللی پول در گزارش جدید خود پیش‌بینی نرخ رشد اقتصاد چین را در سال‌جاری و سال 2014 کاهش داد. در اين گزارش نرخ رشد اقتصاد جهان نیز کاهش يافته است.
 

onia$

دستیار مدیر تالار مدیریت
[h=1]نماي بازار مقاطع ايران[/h] کد خبر: DEN-759468 تاریخ چاپ: ۱۳۹۲/۰۷/۲۳ منبع: روزنامه دنیای اقتصاد - شماره ۳۰۴۲
 

onia$

دستیار مدیر تالار مدیریت
با محوريت بورس كالاي ايران صورت پذيرفت

تجدیدنظر در استانداردهای ملی میلگرد

کد خبر: DEN-759491 تاریخ چاپ: ۱۳۹۲/۰۷/۲۳ منبع: روزنامه دنیای اقتصاد - شماره ۳۰۴۲
در راستای توسعه کیفی تولیدات داخلی و ارتقای استانداردهای ملی، استاندارد 3132 میلگردهای آجدار با محوریت بورس کالای ایران مورد بازنگری و به‌روز‌رسانی قرار گرفت.

به گزارش روابط عمومی و امور بین‌الملل بورس کالای ایران، مهرزاد نامداری معاون عملیات و نظارت این بورس با بیان اینکه میلگرد یکی از مهم‌ترین کالاهای مورد معامله در تالار محصولات صنعتی و معدنی بورس کالای ایران است، اعلام کرد: استاندارد ملي 3132 میلگردهای گرم نوردیده مصرفی در بتن یا همان میلگردهای آجدار، به دليل وجود برخي ابهامات و ايرادات موجود که همواره مورد اختلاف‌نظر و مناقشه در نحوه توليد، عرضه، قيمت‌گذاري و همچنين الزامات كيفيتي بوده و مشكلاتي را براي عرضه‌کنندگان و خریداران فراهم مي‌كرد، با محوریت بورس کالای ایران مورد بازنگری و به روز رسانی قرار گرفت. وی در ادامه اظهار كرد: این استاندارد برای سومین بار با محوریت شرکت بورس کالای ایران و با مشارکت نهادهای ذی‌ربط نظیر سازمان ملی استاندارد ایران، مرکز تحقیقات مسکن و دفتر تنظیم و تدوین مقررات ملی ساختمان وزارت راه و شهرسازی و با همکاری مراکز تحقیقاتی و آزمایشگاهی معتبر کشور مورد تجدید نظر و به‌روز رسانی قرار گرفته است تا ضمن ارتقاي استاندارد ملی، هماهنگی لازم میان تولیدات داخل کشور با تولیدات سایر کشورهای مهم و پیشرفته دنیا نیز ایجاد شود. تشکیل کمیسیون فنی تجديدنظر استاندارد معاون عملیات و نظارت بورس کالای ایران گفت: در سال 1390 پیشنهاد تجدید نظر این استاندارد از سوی این بورس به دفتر تدوین سازمان استاندارد ارسال شد و با توجه به جايگاه بورس کالا كه يك ارگان ملي، تخصصي و بي‌طرف است،‌ این پيشنهاد مورد تصويب و تاييد سازمان ملي استاندارد قرار گرفت. نامداری در ادامه بیان کرد: در اين راستا مطابق با دستورالعمل ارائه شده از طرف سازمان ملي استاندارد، اقدامات اوليه جهت شناسايي متخصصان و نخبگان مراكز صنعتي، تحقيقاتي و آزمايشگاهي و همچنين ارگان‌هاي ذي‌ربط به منظور تشكيل كميسيون فني تجديدنظر استاندارد انجام گرفت كه ماحصل آن شكل گيري كميسيون فني با 28 عضو حقيقي و حقوقي بود. وی با بیان اینکه برای تدوین استاندارد 3132 بیش از 10 جلسه کمیسیون فنی برگزار شده است، گفت: علاوه بر این، از خطوط تولید و امکانات آزمایشگاهی شرکت‌های ذوب آهن اصفهان، فولاد یزد، فولاد خراسان و فولاد کویر بازدید شد. بهره‌برداری از استانداردهای روز دنیا وی افزود: برای این کار از استاندارد‌های روز دنیا نظیر استاندارد بین‌المللی ISO، استاندارد کشور آلمان DIN، استاندارد کشور ژاپن JIS، استاندارد کشور آمریکا ASTM و سایر استاندارد‌های معتبر اقتباس و بهره‌گیری شد. همچنین، دانش و تجارب ارزنده دست‌اندرکاران صنعت تولید میلگرد و بسیاری از افراد صاحب‌نظر و ذی‌ربط صنعت ساخت میلگرد مورد استفاده و بهره‌مندی قرار گرفت. نامداری همچنین خاطرنشان کرد: با این کار ضمن ارتقای استاندارد ملی، هماهنگی لازم میان سطح استاندارد تولیدات داخل کشور با تولیدات سایر کشورهای مهم و پیشرفته دنیا نیز ایجاد می‌شود. مقاومت بیشتر ساختمان‌ها در برابر زلزله بر اساس این گزارش، بهنام باقوّت، دبیر کمیسیون فنی استاندارد میلگردهای گرم نوردیده مصرفی در بتن نیز با اشاره به مهم‌ترین مواردی که در تجدید نظر این استاندارد مد نظر قرار گرفته وسبب ارتقای آن شده، گفت: سه رده جدید به رده‌های قبلی میلگرد مصرفی افزوده شد که به دلیل افزایش خواص استحکامی، میزان مصرف میلگردهای آجدار را به ویژه در زمینه ساخت بناها و سازه‌های بتنی کاهش داده و ضمن صرفه‌جویی اقتصادی، مقاومت بیشتری برای ساختمان‌ها در برابر زلزله و سایر حوادث غیر‌مترقبه ایجاد می‌كند. امکان تولید میلگرد با قطر 50 میلیمتر باقوّت، دبیر کمیسیون فنی استاندارد میلگردهای گرم نوردیده از دیگر مزایای تجدیدنظر در استاندارد 3132 را افزوده شدن میلگرد با قطر اسمی 50 میلیمتر در متن استاندارد اعلام کرد و گفت: از آنجایی که در متن استاندارد قبلی حداکثر قطر اسمی میلگرد‌های آجدار 40 میلیمتر در نظر گرفته شده بود، لذا عملا امکان تولید میلگرد با قطر اسمی 50 میلیمتر توسط تولید کنندگان داخلی وجود نداشت و بازار این نوع از میلگردها در انحصار محصولات وارداتی قرار گرفته بود؛ با قرار دادن این اصلاحیه مشکل واحدهای تولیدی داخل کشور نیز برطرف شد. انطباق محصولات با استاندارد بین‌المللی ایزو این صاحب‌نظر صنعت فولاد از دیگر مزایای استاندارد جدید را ارائه روشی جدید برای ارزیابی و انطباق محصولات تولیدی بر اساس استاندارد بین‌المللی ایزو دانست و افزود: این کار منجر به افزایش قابلیت نظارت و بهبود کیفیت محصولات تولید داخل می‌شود؛ ضمن آنکه ویژگی‌های ابعادی، ویژگی‌های وزنی، مشخصات آجدار، ویژگی ‌های استحکامی، ترکیب شیمیایی فولاد مصرفی، روش‌های بسته بندی و الزامات نشانه ‌گذاری بر روی بسته‌های میلگرد در استاندارد تجدید نظرشده نیز مورد بررسی قرار گرفته است. وی سپس گفت: در این استاندارد به دلیل اهمیت بسیار بالای این محصول از نظر ایمنی در حوزه ساخت و ساز بناها و سازه‌های بتنی، ویژگی‌های اصلی میلگردهای مصرفی در بتن مورد توجه قرار گرفته و معیار‌های پذیرش و الزامات اصلی فرآیند تولید آن مطابق با استاندارد‌های معتبر جهانی تدوین شد. درج علامت اختصاری تجاری و کد شناسایی دبیر کمیسیون فنی استاندارد میلگردهای گرم نوردیده در پایان با بیان اینکه طبق توافق صورت گرفته با توليدكنندگان، روشي جديد براي كدگذاري و شناسايي فرآيند توليد ميلگردهاي آجدار تعريف و مصوب شده است، گفت: بر اين اساس با درج كد مربوطه روي ميلگرد امكان شناسايي ميلگرد‌هاي آلياژي از غيرآلياژي و همچنين ميلگردهاي ترمكس و غيرترمكس فراهم شده است. ضمن آنکه یکی از نواقص مهم ویرایش قبلی استاندارد میلگرد، عدم الزام تولیدکنندگان به درج نشان استاندارد بر روی شاخه میلگرد‌ها بود و این عمل امکان شناسایی و ردیابی میلگرد‌ها در حین فروش و پس از استفاده در بناها را بسیار سخت و در برخی موارد غیرممکن می‌ساخت؛ اما در ویرایش جدید استاندارد با توجه به ارتقای دانش فنی تولیدکنندگان و امکانات حال حاضر، کلیه تولید کنندگان و واردكنندگان موظف به درج علامت اختصاری تجاری و کد شناسایی رده فولاد بر روی شاخه میلگرد بوده که در نتیجه آن ایرادات مطرح شده برطرف خواهد شد.
 

onia$

دستیار مدیر تالار مدیریت
[h=1]بازار فولاد بدون نوسان بود[/h] کد خبر: DEN-759493 تاریخ چاپ: ۱۳۹۲/۰۷/۲۳ منبع: روزنامه دنیای اقتصاد - شماره ۳۰۴۲
گروه بنگاه‌ها- با تشدید رکود در بازار فولاد قیمت‌ها در مبادلات روز گذشته بدون تغییر ماند. از یک سو تولیدکنندگان به دلیل بالا بودن هزینه‌های تولید در برابر کاهش بیشتر قیمت مقاومت کرده و از سویی مصرف‌کنندگان با تکیه بر عامل رکود و کاهش حجم مبادلات بر کاهش بیشتر قیمت‌ها اصرار دارند. تنها پروژه‌هاي عمرانی مي‌تواند منجر به تحرک بازار شود که با توجه به پیش رو بودن فصل سرما و رکود فصلی به نظر مي‌رسد تغییر چندانی در بازار فولاد طی شش ماه دوم سال نخواهیم داشت.




 

onia$

دستیار مدیر تالار مدیریت
به دنبال ثبات نرخ ارز در بازار آزاد

[h=1]بازار آهن در مسیر تثبيت قیمت‌ها گام برداشت[/h] کد خبر: DEN-759621 تاریخ چاپ: ۱۳۹۲/۰۷/۲۳ منبع: روزنامه دنیای اقتصاد - شماره ۳۰۴۲

گروه بورس کالا- حدیث موسوی: دوشنبه تالار صنعتی بورس کالا در حالی میزبان عرضه‌های متنوع فولادی از جمله شمش و برخی مقاطع بود که همانند هفته‌های پیش استقبال خریداران از مواد اولیه بیش از مقاطع خودنمایی می‌کرد.
در واقع با آنکه در اطلاعیه عرضه روز یکشنبه اعلام شده بود 30 هزار تن شمش فولاد خوزستان با شرایط پرداخت 90 روزه با سود ماهیانه 5/1 درصد به روی تابلو معاملات خواهد رفت، اما ثبت تقاضای 87 هزار تنی موجب شد، چاره‌ای به جز افزایش 50 هزار تنی عرضه برای پاسخگویی به این میزان تقاضا برای عرضه كننده نماند.
گفته می‌شود فولاد سیرجان و فولاد کویر کاشان دو مشتری 30 هزار تنی این کالا در روز معاملات بوده‌اند که از سوی عرضه کننده با اعلام نرخ دستوری در حدود 5/4 درصد بالاتر از نرخ پایه، مواجه شده‌اند.
برخی کارگزاران چند هفته‌ای است که نسبت به روند عرضه‌های شمش و تختال ابراز نارضایتی می‌کنند؛ چرا که معتقدند این محصول را می‌توان با قیمت پایین‌تر و نزدیک به نرخ پایه هم خریداری کرد، اما الزام و شرط عرضه کننده برای فروش این کالا با نرخی بالاتر از 1600 تومان موجب شده نسبت به روند شفاف معاملات شمش نتوان چندان اطمینان داشت. به هر طریق در این روز 80 هزار تن شمش بلوم برای تحویل در پایان آبان ماه با نرخ پایانی در حدود 1611 تومان به فروش رسید.
از سوی دیگر در این روز سبد میلگرد فولاد آذربایجان نیز به صورت نقد و با کاهش نرخ پایه 45 تومانی نسبت به بهای 1785 تومان در هفته‌های گذشته، به روی تابلو عرضه رفت که بدون خریدار ماند. در همین حال فولاد مبارکه اصفهان نیز انواع ورق تولیدی خود را با همان قیمت‌های سابق عرضه کرد و برخی از معاملات پیشین خود را به حجم 56 هزار و 460 تن توسط کارگزاران در سیستم مچینگ به ثبت رساند.
از جمله ورق‌های عرضه شده از سوی این کارخانه می‌توان به ورق گرم B با قیمت 16 هزار و 89 ریال در حجم 37 هزار و 400 تن اشاره کرد که 7 هزار و 26 تن آن تا پایان زمان رسمی معاملات به فروش رسید.
به علاوه ورق گرم C، ورق سرد B، گالوانیزه G و قلع اندود هم به ترتیب در حجم‌های 49500، 2000، 4150 و 500 تن عرضه شدند که هرچند بخشی از آنها به فروش رسید، اما اين ميزان درصد زیادی از حجم عرضه شده به حساب نمی‌آمد.
به علاوه به دلیل تعطیلی چهارشنبه هم، امروز بورس کالا شاهد عرضه 10 هزار تن تختال فولاد هرمزگان با بهای 1432 تومان است که پیش‌بینی می‌شود بخشی از آن تا پایان معاملات و بخش دیگر آن در زمان مچینگ با همان نرخ پایه به فروش برسد.
تیرآهن در قیمت‌های یکشنبه تثبیت شد
از سوی دیگر در بازار آهن هم با آنکه یکشنبه به تبع از رقابت صورت گرفته روی تیرآهن‌های ذوب آهن اصفهان در رینگ فولاد، بازار این محصول به التهاب افتاده و با رشد قیمت مواجه شده بود، اما روز گذشته این کالا در آرامش قیمتی به سر برد و تغییر جهت خاصی مبنی بر کاهش یا افزایش بهای انواع شاخه‌های خود تجربه نکرد، بلکه در همان قیمت‌های پیشین تثبیت شد.
در اين ميان به دنبال تداوم ثبات نسبی نرخ انواع ارز از ابتدای هفته جاری، اغلب مقاطع با ثبات قیمت روبه‌رو بوده‌اند و این روند را روز گذشته هم تکرار کردند.
برخی معامله‌گران می‌گویند: مسیر کاهشی یا افزایشی قیمت‌ها از هفته آتی خود را به درستی نشان خواهد داد؛ چرا که با توجه به مذاکرات هسته‌ای کشورمان با گروه 1+5 در دو روز سه‌شنبه و چهارشنبه هفته جاری، پیش‌بینی قیمت‌ها معطوف به نتیجه مذاکرات و تغییر جهت نرخ ارز در پاسخ به اخبار منتشر شده خواهد بود.
 

onia$

دستیار مدیر تالار مدیریت
[h=1]بازار آهن قراضه به کجا چنین شتابان؟[/h]


محمد سیاوشی*با توجه به برنامه‌ریزی‌ها و اقدامات شتابان و عجولانه مسوولان و دست‌اندرکاران امر در خصوص افزایش سریع ظرفیت تولید فولاد کشور و از سوی دیگر ارتقای جایگاه ایران در رده‌بندي‌هاي بین‌المللی از نظر تولید فولاد خام‌ - بدون در نظر گرفتن شرایط‌، موقعیت و نیازهای ابتدایی این طرح‌ها و همچنین فراهم نبودن بستر و زیرساخت‌های لازم جهت افزایش تولید و ظرفیت‌- کارخانه‌های فولاد‌سازی کشور با چالش‌ها و مشکلات متعدد و بسیار زیادی در اکثر بخش‌ها، به خصوص در بخش تامین مواد اولیه از جمله آهن قراضه مواجه شده‌اند که در این گزارش سعی می‌شود به پاره‌ای از مشکلات و معضلات فعلی آن پرداخته شود.
امروزه تامین آهن قراضه برای صنایع فولادسازی به یک مشکل بسیار اساسی و حتی بحرانی تبدیل شده که یکی از دلایل مهم آن، کاهش سطح تولید قراضه داخلی و افزایش بسیار زیاد و روزافزون مصرف‌کنندگان بخش‌های دولتی و خصوصی است.
در حال حاضر از طرف هیچ نهاد یا سازمان دست‌اندرکاری خلأ کمبود آهن قراضه احساس نشده و هیچ‌گونه برنامه‌ریزی هم در خصوص چگونگی تامین مواد اولیه کارخانه‌های کوچک و بزرگ صورت نگرفته است؛ چرا که تمام فکر و توان مسوولان بر تولید سریع فولاد و افزایش سطح تولید آن در داخل متمرکز است. تداوم این شرایط که می‌رود دامنه بحران مربوط به آهن قراضه را به کل صنعت فولاد تسری دهد، به نظر می‌رسد به دلیل غفلت زیاد مسوولان از توجه جدی به بسترها و نیازهای اولیه طرح‌های فولادی از جمله نیاز به آهن قراضه نشات گرفته است.
برای روشن شدن ابعاد بحران آهن قراضه بهتر است نگاهی به نمودار همراه داشته باشیم. طبق نمودار قیمت قراضه از سال 1385 تا نیمه اول سال جاری رشد بیش از 700 درصدی را تجربه کرده است که لازم است پرسیده شود، چه اتفاقی افتاده و چه عللی دست به دست هم داده‌اند که تنها ظرف مدت 6 سال و نیم، چنین رشد قیمتی غیر‌قابل باوری رخ داده است. سوال دیگر این است که هزینه چنین رشد نامعقول و غیرمنطقی را چه کسی و از کجا باید پرداخت کند و تبعات و هزینه‌های چنین نوسانی چگونه دیده و محاسبه شده و در کجا سرشکن خواهند شد؟ با توجه به نمودار، جهش قیمت قراضه از سال 90 به بعد رخ داده که به نظر می‌رسد این رشد قیمتی به دلایل متعددی از جمله عدم مدیریت این بازار کماکان در حال ادامه یافتن است.
در واقع مشکلات و چالش‌ها در بازار قراضه بسیار زیاد و اساسی هستند، اما تا زمانی که مشکل اصلی که همان فراهم‌سازی تشکیلات یکپارچه و منسجم جهت مدیریت و برنامه‌ریزی صحیح برای تامین قراضه به عنوان یکی از مواد اولیه و استراتژیک صنعت فولاد است، توسط وزارتخانه مسوول حل نشود، پرداختن به مشکلات و کاستی‌های دیگر - که اتفاقا از نقش و جایگاه بسیار زیادی هم برخوردارند- امری بیهوده و بی‌نتیجه است. ما زمانی می‌توانیم به حل و فصل مشکلات این بازار دل خوش کنیم که در وهله اول شاهد آن باشیم که وزارت صنعت، معدن و تجارت به عنوان متولی اصلی صنعت و تجارت کشور اقدام به تشکیل یک واحد مستقل در دل یکی از معاونت‌های مسوول خود با هدف پیگیری مستمر و اداره کارشناسانه و به دور از هرگونه منافع شخصی یا حزبی و با اختیارات کافی کند و این زمان است که می‌توان امید داشت با استقرار چنین تشکیلات منسجم، یکپارچه و قدرتمندی مشکلات این بازار یک به یک شناسایی و به ترتیب اولویت و اهمیت حل و فصل شوند.
در حال حاضر صنایع فولادسازی کشور به دلیل کاهش حجم قراضه موجود در داخل و همچنین تقاضای بالای آن توسط مصرف کنندگان، با سلاح و راهکاری به نام پول نقد وارد این بازار شده‌اند، به گونه‌ای که با افزایش بی‌رویه و رقابت گونه قیمت‌ها اقدام به خرید قراضه می‌کنند. از سوی دیگر در این بازار هر کارخانه‌ای که پول بیشتری پرداخت کند و استاندارد کیفیت قراضه مصرفی خود را نیز پایین‌تر بیاورد واسطه‌ها و فروشندگان، قراضه خود را به آن کارخانه تحویل می‌دهند. متاسفانه باید گفت در این آشفته بازار، تنها واسطه‌ها و دلال‌های آهن قراضه هستند که به راحتی با استفاده از یک خط تلفن و به روش ارسال لحظه‌ای پیامک، جدیدترین نرخ خرید قراضه توسط کارخانه‌ها را به انبارداران زیر مجموعه خود اطلاع داده و ثروت‌های میلیاردی و بدون زحمت در سایه غفلت مسوولان به جیب می‌زنند.
اکنون در برخی مناطق قیمت قراضه با کاهش چند درصدی مواجه شده، اما به‌رغم کاهش قیمت، ورود قراضه به کارخانه‌ها نیز با کاهش بسیار زیادی مواجه شده است که دلیل آن خرید فوری قراضه توسط واسطه‌ها و انبارداران بی‌نام و نشان با قیمت کمتر و عدم عرضه آن به کارخانه‌ها به دلیل تنگنا قراردادن صنایع فولادسازی و در نتیجه افزایش بیش از پیش نرخ فروش قراضه و به دست آوردن سودهای کلان است.
در این میان لازم است به این مساله مهم و جدی اذعان کرد که در حال حاضر وضعیت قراضه در کشور به هیچ وجه عادی نیست و این شرایط تاکنون صدمات جبران‌ناپذیری بر پیکره صنعت فولاد کشور وارد کرده است. باید افزود قطعا ادامه این روند اوضاع را حادتر و صنعت فولاد کشور را با چالش‌ها و مشکلات بیشتری مواجه خواهد کرد و ناگوارتر از همه اینکه هیچ‌گونه آمار صحیح و قابل استنادی از میزان قراضه مصرفی و مورد نیاز صنعت فولاد کشور به خصوص از بخش خصوصی در دست هیچ نهاد یا سازمانی وجود ندارد و آمار موجود بیشتر از کارخانه‌های دولتی که ملزم به ارائه اطلاعات خود هستند به دست می‌آید، اما آمار و میزان واقعی قراضه مورد نیاز و مصرفی بخش خصوصی اصلا معلوم و مشخص نیست و این مساله بیشتر باعث التهاب و سردرگمی شده است. از این رو ورود سریع و بدون فوت وقت وزارتخانه مسوول به این موضوع بسیار لازم و حیاتی است. وزارت صنعت، معدن و تجارت باید در اولین قدم برای اصلاح وضع موجود اقدام به تشکیل واحد کارشناسان برنامه‌ریزی و مدیریت قراضه مورد نیاز صنایع فولاد‌سازی کشور کند، به علاوه فعالان و دست‌اندرکاران دلسوز این بازار نیز به طور قطع با کمال میل و بدون هیچ چشم داشتی و فقط در راستای رشد و تعالی صنعت فولاد کشور پیشنهادها، طرح‌ها، برنامه‌ها و راهکارهای بسیار زیاد و متنوعی را در خصوص حل همه جانبه معضلات این بازار در اختیار این واحد قرار خواهند داد تا از این راه، حل و فصل سریع این مشکلات و چالش‌ها بسیار هموارتر و کوتاه‌تر شود. در نهایت باید افزود از جمله مزایای ابتدایی اجرای این طرح و پیشنهادها، این است که ضمن حل و فصل اکثر مشکلات موجود در بازار آهن قراضه، باعث خواهد شد، تامین و فرآوری آهن قراضه به یک صنعت مهم، تاثیرگذار و مدرن -با استفاده از دستگاه‌ها و تکنولوژی روز دنیا- تبدیل شود که در نتیجه آن منابع زیادی قراضه از درون با درجه کیفیت بسیار بالا به وجود آید، از سوی دیگر از هدر رفت منابع مالی نیز به شدت جلوگیری شده و تاثیرات مطلوب اقتصادی، زیست‌محیطی و امنیتی فراوانی هم حاصل می‌شود.
*مدیر پروژه شرکت توکا تدارک
Siavashi.1980@yahoo.com
 

onia$

دستیار مدیر تالار مدیریت
[h=1]قبض انبار، پشتوانه معاملات فعالان بورس کالا می‌شود[/h] کد خبر: DEN-759962 تاریخ چاپ: ۱۳۹۲/۰۷/۲۷ منبع: روزنامه دنیای اقتصاد - شماره ۳۰۴۳

مدیر مطالعات اقتصادی، برنامه‌ریزی و آموزش بورس کالای ایران اعلام كرد: قبض انبار جای تودیع وثیقه تولیدکنندگان به بورس کالا را خواهد گرفت و با تصویب آن می‌تواند پشتوانه معاملات فعالان بورس کالا قرار گیرد. به گزارش روابط عمومی و امور بین‌الملل بورس کالای ایران «علی پناهی» با بیان اینکه یکی از وظایف اصلی بورس‌های کالایی تحویل کالاهای استاندارد براساس قیمت‌های کشف شده است، یادآور شد: ابزار تضمین چنین استانداردهایی وجود انبارهای نگهداری و تحویل کالاها تحت نظارت بورس‌ها است.
این موضوع هم در معاملات فیزیکی و هم در معاملات قراردادهای مشتقه، در سررسید تحویل دارایی پایه، دارای اهمیت بسیاری است.
نظام انبارداری، نظام تحویل و تدارک در اقتصاد ملی است
وی ادامه داد: البته این موضوع در عرصه اقتصاد ملی نیز در جهت ایجاد یک نظام تحویل و تدارک کالا نقش اساسی دارد و در مقاطعی نیز در اولویت دولت‌ها قرار گرفته است. این موضوع در بند 11 ماده 1 اساسنامه شرکت بورس کالا نیز تاکید شده است. بر این اساس یکی از پروژه‌های اصلی سال 1392 در راستای سند استراتژیک در بورس کالا، پروژه راه‌اندازی نظام انبار داری است.
دستورالعمل پذیرش انبارها در مرحله تصویب
پناهی در ادامه از دیگر الزامات مرتبط با انبارها و تحویل کالاهای استاندارد را ضرورت اجرای «‌ماده 33 قانون افزایش بهره‌وری بخش کشاورزی و منابع طبیعی» دانست.
مدیر مطالعات اقتصادی، برنامه ریزی و آموزش بورس کالای ایران با توضیح اینکه براساس این قانون، علاوه بر اجراي قانون خرید تضمینی محصولات كشاورزی، در قالب بودجه‌های‌ سنواتی و اعتبار مصوب، سیاست قیمت‌تضمینی نیز برقرار می‌شود، گفت: تولیدكنندگان محصولات ‌كشاورزی می‌توانند محصولات خود را در بورس کالا عرضه کنند. در صورت كاهش قیمت بورس نسبت به قیمت تضمینی اعلام ‌شده از سوی دولت، مابه‌التفاوت آن توسط دولت به تولیدكنندگان پرداخت می‌شود. وی ادامه داد: وزارت جهادكشاورزی نیز مكلف است هر ساله متناسب با شرایط تولید و بازار، محصولات تحت سیاست خرید و قیمت تضمینی را انتخاب و اعلام نماید. پناهی در پاسخ به این سوال که در این راستا چه اقدامات عملی صورت گرفته است، گفت: برای این کار ابتدا باید دستورالعمل پذیرش انبارها با توجه به چارچوب‌های فنی و حقوقی، تدوین و به تصویب می‌رسید که خوشبختانه این دستورالعمل در مرحله تصویب است. از دیگر اقدامات، تهیه و تدوین ضوابط فنی پذیرش انبار است که خوشبختانه توسط تیم پروژه تهیه شده است.
وی افزود: دیگر اقدام ضروری در این خصوص، فراهم کردن بسترهای ارتباطی این حوزه بود که خوشبختانه هم سامانه صدور قبض انبار و هم زمینه ارتباط انبارهای شناسایی شده، فراهم شده است. این مقام مسوول‌ بورس کالای ایران در پاسخ به سوال دیگر مبنی بر اینکه آیا ضرورتی برای این ارتباط و ایجاد سامانه وجود داشت، تاکید کرد: به طور قطع ضرورت داشته است؛ هم به هنگام ورود کالا به انبار و هم هنگام خروج و تحویل کالا از انبار باید مشخصات کمی و کیفی آن کالا توسط بورس قابل رویت، صحه‌گذاری و تایید شود؛ لذا وجود چنین سامانه‌ای ضروری است.
کاهش هزینه‌های مبادلاتی
با استقرار نظام انبارداری
پناهی با تاکید بر اینکه استقرار نظام انبارداری و صدور قبض انبار هم باعث تسهیل ورود کشاورزان به بورس کالا و هم تسهیل در اجرای کارآمد طرح‌های عمرانی است، گفت: هدف اصلی از استقرار نظام انبارداری و صدور قبض انبار، کاهش هزینه‌های معاملاتی در اقتصاد ملی است. مدیر مطالعات اقتصادی، برنامه‌ریزی و آموزش بورس کالای ایران همچنین گفت: مجریان طرح‌های عمرانی می‌توانند از مزایای قبض انبار صادره در قبال تجهیزاتی که در انبارهای تحت نظارت بورس کالا تودیع کرده‌اند، بهره ببرند و انبارداران نیز می‌توانند از طریق سامانه بورس با ارائه تسهیلات خاص، از بازاریابی در این حوزه به نفع خود بهره‌برداری کنند. وی در پاسخ به این سوال که آیا در این راستا انبارهایی هم شناسایی شده‌اند، گفت: بله، هم در حوزه محصولات فلزی و صنعتی و هم در حوزه کشاورزی از انبارهای اشخاص حقوقی و حقیقی بازدید‌های لازم به عمل آمده و اطلاعات مورد نیاز مبادله شده است. با توجه به اینکه فصل برداشت برخی از محصولات کشاورزی در بعضی استان‌ها فرارسیده، اقدامات نهایی برای پذیرش انبارهای نهادهای حقوقی در اولویت قرار گرفته است. پناهی بیان کرد: بر این اساس در استان گلستان یک انبار از اتحادیه مرکزی تعاونی روستایی و یک انبار از شرکت توسعه کشت دانه‌های روغنی و در استان کرمانشاه نیز یک انبار از اتحادیه مرکزی تعاونی‌های روستایی و کشاورزی و یک انبار از شرکت توسعه کشت ذرت به عنوان پایلوت انتخاب و توافق‌های لازم هم در سطوح مختلف مدیریتی به عمل آمده است که به محض نهایی شدن قراردادهای فی مابین اطلاع‌رسانی خواهد شد.
انبارها، نمایندگان کارگزاری می‌شوند
وی در پایان با تاکید براینکه گسترش دایره فعالیت‌های بورس به استان‌ها و مناطق از جمله اولویت‌های اصلی بورس کالا است، گفت: اگر انبارهای مورد پذیرش بتوانند استانداردهای لازم را اخذ کنند، می‌توانند به عنوان مرکز شعب و نمایندگی کارگزاری بورس کالا انتخاب شوند؛ به این معنی که هر کدام از کارگزاری‌ها می‌توانند در انبار‌های تاییده شده نمایندهای مستقر و به بازاریابی و ارائه خدمات بپردازند و معاملات لازم را در مراحل اولیه به صورت ثبت سفارش و در مراحل نهایی به صورت انجام معاملات آنلاین انجام دهند.
 

onia$

دستیار مدیر تالار مدیریت
[h=1]رقابتی‌ترین محصول ایرانی در گير و دار مشکلات[/h] کد خبر: DEN-760723 تاریخ چاپ: ۱۳۹۲/۰۷/۳۰ منبع: روزنامه دنیای اقتصاد - شماره ۳۰۴۶

مهندس محمد اتابک*- در جهان امروز سیمان از اصلی ترین مصالح ساختمانی به ‌شمار می‌آید و پیش‌نیاز برنامه‌های ساخت و ساز و توسعه محسوب می‌شود. این نقش در کشورهای در حال توسعه نظیر کشور ما به دلیل نیاز بیشتر به ساخت زیر بناها و توسعه فیزیکی اهمیتی دو چندان دارد.
طبق آخرین گزارش‌های جهانی منتشر شده در مجلات معتبر صنعت، تولید سیمان جهان در سال 2012 به مقدار 3 میلیارد و 831 میلیون تن بود و همچنین تجارت جهانی این محصول در این سال به مقدار 167 میلیون تن رسید که سهم ایران با تولید 70 میلیون تن تولید و صادرات حدود 8/13 میلیون تنی به ترتیب 83/1 درصد از تولید و 3/8 درصد از تجارت جهانی بود و در جایگاه چهارمین تولیدکننده در جهان و رتبه اول منطقه در زمینه صادرات قرار داشت. پیش‌بینی می‌شود در سال 2013 تولید سیمان جهان به 4 میلیارد و 61 میلیون تن و همچنین تجارت جهانی این محصول به 172 میلیون تن برسد که با روند حال حاضر وضعیت تولید و صادرات سیمان کشور پیش‌بینی می‌شود سهم ایران از تولید و تجارت جهانی با مقادیر 75 میلیون تن تولید و 19 میلیون تن صادرات به ترتیب به 85/1 درصد در تولید و 5/10 درصد در تجارت جهانی برسد و همچنین به جایگاه سومین تولید کننده برتر جهان و اول منطقه و همچنین با فاصله زیادی به‌جايگاه اول جهان و منطقه در زمینه صادرات دست یابد.
بر‌اساس آخرین آمار اعلام شده بانک مرکزی سهم تولید صنعت سیمان حدود 6/5 درصد از تولید ناخالص ملی بخش صنعت و معدن کشور است. در حال حاضر صنعت سیمان با 87 تریلیون و 81 میلیارد ریال ارزش بازار، حدود ۳/۳ درصد از ارزش بورس کشور را تشکیل می‌دهد. (در ابتدای سال ۱۳۹۲ سهم صنعت سیمان از ارزش بازار حدود ۵/۲ درصد بود).
از طرفی تولید سیمان طی شش ماه منتهی به شهریور امسال نسبت به دوره مشابه سال قبل با رشد 2/4 درصدی به 4/38 میلیون تن و تولید کلینکر با رشد 9/4 درصدی به 5/37 میلیون تن رسیده است. در این مدت، به میزان 7/9 میلیون تن سیمان و کلینکر به خارج از کشور صادر شده که نسبت به دوره مشابه سال قبل رشد 4/38 درصدی را نشان می‌دهد. از این میزان صادرات انجام شده 8/7 میلیون تن سیمان و 9/1 میلیون تن دیگر به کلینکر تعلق دارد.
مجموع صادرات سیمان و کلینکر در شهریور‌ماه امسال به حجم 6/1 میلیون تن بوده که نسبت به شهریور ماه سال قبل رشد 5/27 درصدی داشته است. اما در شش ماه اول سال ۹۲ تقاضای داخلی سیمان با 43/6 درصد کاهش نسبت به سال قبل به 6/28 میلیون تن رسیده است. اگرچه تقاضای داخل از رشدی برخوردار نبوده، لیکن با افزایش صادرات 4/38 درصدی نسبت به سال قبل که به 7/9 میلیون تن رسیده است تا حدودی با این کاهش رشد تقاضای داخلی جبران شده و همچنین با توجه به اینکه سطح موجودی کلینکر و سیمان نسبت به سال قبل در شش ماه اول تغییر نسبتا محسوسی نداشته و حتی کاهش موجودی کلینکر شرکت‌ها به میزان حدودا 8/0 میلیون تن در سه ماه اول امسال نسبت به دوره قبل بیانگر تغییر جهت به سوی بازارهای صادراتی است که عمدتا ناشی از موارد زیر است:
1- افزایش مصرف سیمان در عراق به‌دلیل افزایش درآمدهای نفتی و افزایش ساخت و ساز. صادرات سیمان به کشور عراق بالغ بر 70 درصدكل صادرات سیمان کشور است.
2- شناسایی بازارهای صادراتی جدید در نواحی شمالی کشور ازجمله آذربایجان، تاجیکستان، ترکمنستان، قزاقستان، روسیه و همچنین نواحی جنوبی از جمله قطر، کویت، عربستان و غیره.
3- نفوذ در بازارهای رقبای اصلی از جمله ترکیه و امارات
4- بستر سازی مناسب برای صادرات در شرکت‌های سیمانی و جذابیت صادرات با توجه به نوسانات اخیر نرخ ارز.
با توجه به روند کنونی پیش‌بینی می‌شود تا پایان سال 92 با افزایش حدود 5 تا 7 میلیون تنی در صادرات سیمان نسبت به سال قبل به صادرات حدود 18 تا 20 میلیون تن برسیم.
مخاطرات پیش روی صنعت سیمان
مشکلات و مسائلی که در صنعت سیمان و به خصوص در زمینه صادرات و همچنین اتمام طرح‌های توسعه‌ای در دست اجرا وجود دارد در مواردی مانع از توسعه هر چه بهتر و راحت‌‌تر این صنعت می‌شود. از این مشکلات و موانع می‌توان به عدم وجود پروتکل در راستای تسهیل صادرات و تجارت این محصول، مشکلات عدیده انتقال ارز و وجود رقابت منفی به‌دلیل وجود مازاد بر مصرف سیمان و همچنین از همه مهم‌تر عدم رشد زیرساخت‌های حمل‌و‌نقلی در کشور متناسب با رشد صنایع علی‌الخصوص صنعت سیمان است.
با مطالعه آمار رسمی کشور در این زمینه مشاهده می‌شود که طی سال‌های 85 تا 91 رشد صنعت حمل‌و‌نقل کشور 34درصد بوده و این در حالی است که صنعت سیمان با رشدی 99 درصدی روبه‌رو بوده است و این موضوع زمانی اهمیت می‌یابد که بدانیم حدود 15درصد از کل حجم محصولات حمل شده توسط سیستم حمل‌و‌نقل کشور مربوط به صنعت سیمان بوده و این صنعت با رشد پایین زیرساخت‌هایش و رشد روزافزون قیمت حمل چه مشکلاتی برای این صنعت به ارمغان خواهد آورد.
از طرفی در تجارت جهانی سیمان صنعت کشتیرانی جایگاه ویژه‌ای دارد و حدود 70درصد حمل سیمان با این سیستم در دنیا اتفاق می‌افتد و این در حالی است که سهم صنعت کشتیرانی کشور از حمل‌و‌نقل سیمان بسیار ناچیز است و این در حالی است که برای توسعه صادرات سیمان به خصوص به کشورهای شمال آفریقا چاره‌ای جز استفاده از سیستم حمل‌و‌نقل دریایی وجود ندارد. در اینجا باید اشاره کنیم که سیستم حمل‌و‌نقل ریلی که از سیستم‌های نسبتا ارزان قیمت به‌خصوص در داخل کشور است نیز در حمل سیمان کاربرد آنچنانی نیافته و الزام توجه به ایجاد چنین ظرفیت‌هایی در جهت توسعه این صنعت وجود دارد.
در کنار همه این مشکلات و موانع، مساله‌ بازپرداخت وام‌های ارزی طرح‌های توسعه‌ای صنعت نیز مشکلات فراوانی برای شرکت‌های سیمانی ایجاد کرده است. چگونه می‌توان از صنعتی که با وجود همه مشکلات و موانعی که در برابر صادرات آن وجود دارد اما بهترین عملکرد را در شرایط تحریم داشته انتظار داشت بازپرداخت وام‌های ارزی خود را که برای طرح‌های توسعه‌ای خود با نرخ ارز مرجع دریافت کرده، الان با ارز سه برابری انجام دهد.
مضاف بر اینها مشکلاتی نیز از جانب سیاست‌های تعیین قیمت که برای این محصول وجود دارد برای صنعت ایجاد می‌شود. هم اکنون قیمت از مولفه زمان عقب افتاده و باید دقت داشته باشیم که توجیه اقتصادی تمامی این طرح‌های سرمایه‌بر و دیربازده بر اساس نرخ ارز مرجع به تصویب رسیده است.چنانچه مصمم به عرضه سيمان داخلي به نرخ‌هايي نزديک به نرخ بين‌المللي باشيم هر تن سيمان توليدي قيمتي در حدود 2 تا 5/2 ميليون ريال خواهد داشت. با توجه به شرايط فعلي اقتصاد کشور به نظر مي‌رسد تصميم‌گيري درباره نزديک کردن قيمت سيمان به نرخ کشورهاي همجوار نياز به بررسي پارامترهاي زيادي داشته باشد که در حال حاضر جزو اولويت‌هاي اصلي سياست‌گذاران نيست، هرچند تاخير در تصميم‌گيري در اين زمينه نیز موجب نابودي اين صنعت بومي به سبب هدر رفت منابع و توقف سرمايه‌گذاري و عدم امکان بازسازي این صنعت خواهد شد.
همان‌گونه که مي‌دانيم در صنعت سیمان دگرگونی نظامات تولید و مصرف اتفاق افتاده ولی توزیع آن کماکان بصورت سنتی باقی مانده که ریشه و دلایل خاص خود را دارد که در اینجا مجال تفصیل آن ممکن نیست.
آمارها بیانگر رشد تولید صنعت سیمان کشور است. سال گذشته بیش از ۷۰ میلیون تن سیمان تولید شد و انتظار می‌رود این رقم امسال به ۷۵ میلیون تن برسد. در اینجا جای این سوال باقی است که آیا با این قیمت‌ها و شرایط بازپرداخت وام‌های ارزی، سرمایه گذاری در این صنعت ادامه پیدا می‌کند و پیشرفت حال حاضر پروژه‌های صنایع سیمان موید رشد فراتر نیست؟
برای حفظ میزان تولید کنونی سیمان و گسترش این صنعت، ما نیازمند یافتن مشتریان جدید هستیم. البته بدیهی است که وجود تحریم‌های بین‌المللی این کار را دشوار می‌کند، اما شاید چالش بزرگ‌تر، به تیرگی گرايیدن روابط ایران با کشورهای منطقه باشد. باید توجه داشت که هزینه حمل‌و‌نقل سیمان بالا است و به همین علت این محصول تنها به مناطق نزدیک به کشور قابل انتقال است. از این رو تاثیر وضعیت منطقه‌ای بر صادرات سیمان را نباید دست‌کم گرفت. هم‌اکنون بحران سوریه باعث تنش در روابط منطقه‌ای شده و یافتن مشتریان جدید در همسایگی کشور را با مشکل روبه‌رو کرده است.
این وضعیت ممکن است تاثیرات دراز مدتی بر صنعت سیمان کشور داشته باشد. در همین حال تقاضای داخلی برای سیمان هم در حال کاهش است و هم اکنون کمتر از تولید داخلی این محصول است. باید گفت بدون وجود خریداران خارجی، صنعت سیمان با مازاد تولید روبه‌رو خواهد شد. این امر باعث ارزان شدن قیمت سیمان می‌شود و درآمد این بخش را کاهش می‌دهد. چنین وضعیتی نهایتا به ضرر منافع ملی کشور خواهد انجامید.
نقش دولت و انجمن کارفرمایان سیمان
دولت طي سال‌هاي گذشته با تسهيل در سرمايه‌گذاري بخش خصوصي و نهادهاي عام‌المنفعه در صنعت سيمان کمک شاياني به هرچه مردمي‌تر کردن اين صنعت کرده است.
اما در این میان انجمن صنفي کارفرمايان صنعت سيمان نیز نقش شاياني در تفاهم با نهادهاي قيمت‌گذاري و تامين‌کنندگان انرژي داشته است و از اوايل تابستان سال جاري قيمت‌گذاري سيمان از کميسيون‌هاي ذي ربط وزارت صنعت، معدن و تجارت به اين انجمن محول شده، علاوه بر اين انجمن موفقيت‌های خوبی در تعديل قيمت مازوت مصرفي در صورت قطع گاز طبيعي داشته است که امیدواریم دولت جدید هم به آن پایبند باشد. با اين حال توليدکنندگان سيمان اعتقاد دارند انجمن صنفي مي‌تواند در کليه زمينه‌ها به خصوص تامين سوخت، مديريت قيمت گذاري، صادرات، حمل‌و‌نقل و بازاريابي بين المللي نقش برجسته‌تري را ايفا کند.
سیمان امکان ارزآوری بسیار بالایی دارد و طی مدت کمتر از پنج سال که صادرات آن آغاز شده امروز اولین صادرکننده سیمان جهان هستیم. اگر همراهی در خصوص ایجاد زیرساخت‌ها و حل مسائل بین المللی که از وظایف حاکمیتی است انجام شود این صنعت قابلیت‌های بسیار بالایی در تاثیرگذاری بر میزان صادرات غیرنفتی دارد.
سه پیشنهاد برای دولت
1- در امر راه‌سازی با توجه به میانگین دمای کشور و متغیر بودن آن در فصول مختلف، ارزش بین المللی قیر، شیب جاده‌ها و هزینه نگهداری سنگین جاده‌های آسفالتی، نفع کشور استفاده از آسفالت بتنی در جاده‌های اصلی است.
2- با توجه به تنوع تولید محصول سیمان و زلزله خیز بودن کشور و تجربه زلزله‌های گذشته که تمامی مراکز عمومی و مهم تخریب و امکان امداد‌رسانی فوری را بسیار کاهش می‌دهد تمامی ساختمان‌های عمومی و مهم از سیمان‌های مقاومت بالا (1-425 و 1-525) ساخته شود.
3- در حالی که سالانه بیش از 3 میلیارد دلار برای واردات آهن هزینه می‌شود، صلاح کشور ادامه ساخت اسکلت‌های فلزی نیست، چه به لحاظ دوام سازه، مقابله با آتش، زلزله و... .
بهتر است صنعت ساختمان به سمت اسکلت‌هاي بتنی سوق داده شود و اجازه صادرات بیشتر هم به کارخانه‌هاي فولاد داده شود. این در حالی است که هنوز میانگین مصرف سرانه سیمان کشور به‌رغم اینکه از متوسط جهانی بالاتر است ولی در بین کشورهای در حال توسعه رقم قابل ملاحظه‌ای نیست.
*مدیر عامل سیمان تهران و ریيس
هيات مديره انجمن صنفي كارفرمايان سيمان
 

onia$

دستیار مدیر تالار مدیریت
معاون عملیات و نظارت بورس کالا اعلام کرد

[h=1]وظایف نظارتی بورس کالا دقیق است[/h] کد خبر: DEN-760721 تاریخ چاپ: ۱۳۹۲/۰۷/۳۰ منبع: روزنامه دنیای اقتصاد - شماره ۳۰۴۶
گروه بورس کالا - سحر نمایشی: بعد از پیچیدن شایعات مربوط به توقف معاملات پتروشیمی در بورس کالا، بازار داخلی این محصولات با شوک قیمتی مواجه شده است و بیشتر معامله‌گران مقصر اصلی این اتفاق را بورس کالا می‌دانند، این در حالی است که ناظران این بازار معتقدند در این بازی توپ در زمین آنها نیست و بورس كالا تمام توان خود را برای پیگیری این موضوع به کار گرفته‌است.
به گزارش «دنیای اقتصاد»، مهرزاد نامداری طی گفت‌وگویی با اعلام این مطلب گفت: در بورس کالا نظارت‌های لازم تا جایی که از اختیار بورس خارج نباشد انجام می‌شود و تمامی مشتریان از طریق سامانه بهین یاب خرید می‌کنند، لذا ما موظف هستیم مشتریان را در مراحل ثبت نام و معرفی به این سایت بررسی کنیم و اینکه آنها بعد از خرید تولید می‌کنند یا خیر، جزو وظایف ما محسوب نمی شود.
وی افزود: در حال حاضر توليد و عرضه پتروشیمی‌ها در بورس کالا ناکافی است و عرضه‌ها از سوی تولیدکننده‌ها کاهش یافته و اما دستگاه‌های نظارتی هم وجود دارند که این موضوع را سروسامان داده و به بازرگانی پتروشیمی و مجتمع‌ها تکلیف می‌کنند که میزان عرضه‌ها را در بورس کالا افزایش دهند. اگر این اتفاق بیفتد عرضه کننده‌ها ناگزیر به عرضه بیشتر در بورس کالا می‌شوند و به این ترتیب مشکل افزایش تقاضا در رینگ پتروشیمی نیز حل خواهد شد.
نامداری گفت: بورس کالا همچنین موقعیت خرید برای خریداران کوچک را نیز فراهم کرده و اینکه عرضه کم است و دست خریدار به محصول نمی رسد را تولید کننده باید پاسخگو باشد، ما تنها در این سایت به تقاضای مشتریان رسیدگی می‌کنیم اما با اطمینان کامل این اعتماد را به خریداران بورس کالا می‌دهیم که بورس تا حد امکان و در حوزه اختیارات خود تمام نظارت های لازم را در این خصوص انجام داده و اگر اتفاقات تازه‌ای رخ می‌دهد حتی اگر در حد شایعه باشد خارج از بورس است و از توان نظارتی ما خارج است و هیچ ارتباطی به این مجموعه ندارد.وی در آخر افزود: عملکرد معاملات مچینگ این محصولات نیز همچنان به شیوه گذشته است و غیر از اعضای بهین‌یاب افراد متفرقه توان خرید از بورس را ندارند. همچنین شیوه قیمت‌گذاری محصولات پتروشیمی نیز فعلا تغییر نخواهد کرد، درست است که اختلاف قیمت معناداری بین برخی از محصولات وجود دارد اما باید روی این نرخ‌ها بررسی‌های لازم انجام شود.
 

onia$

دستیار مدیر تالار مدیریت
[h=1]نماي بازار مقاطع ايران[/h] کد خبر: DEN-760724 تاریخ چاپ: ۱۳۹۲/۰۷/۳۰ منبع: روزنامه دنیای اقتصاد - شماره ۳۰۴۶
 

onia$

دستیار مدیر تالار مدیریت
به‌رغم تثبیت چند روزه قیمت‌ها

[h=1]بازار آهن همچنان در انتظار مشوق‌های خرید[/h] کد خبر: DEN-760823 تاریخ چاپ: ۱۳۹۲/۰۷/۳۰ منبع: روزنامه دنیای اقتصاد - شماره ۳۰۴۶

گروه بورس کالا- حدیث موسوی: در ادامه کم اقبالی‌هایی که معامله‌گران مدتی است نسبت به عرضه‌های فولادی بورس کالا نشان مي‌دهند، روز گذشته نیز دو سبد میلگرد ارائه شده در رینگ فولاد بار دیگر بدون خریدار ماند.

دوشنبه فولاد آذربایجان و مجتمع فولاد آریا ذوب دو شرکتی بودند که اقدام به عرضه نقدی سبد میلگرد به ترتیب با قیمت‌های 1740 و 1780 تومان در حجم‌های 1100 و 6600 تن کردند که هر دوی آنها با سردی خریداران روبه‌رو شد. علاوه بر این روز دوشنبه فولاد مبارکه اصفهان نیز بالغ بر 59 هزار و 720 تن انواع ورق را توسط کارگزاران در سیستم معاملات مچینگ ثبت کرد.
به گفته یکی از کارگزاران نه تنها عرضه‌های نقدی دیگر جذابیتی برای خریداران ندارد، بلکه ضعف تقاضا به عرضه‌های سلف هم سرایت کرده که موجب شده اکثر قریب به اتفاق عرضه‌های فولادی بدون تقاضا بماند. این کارگزار معتقد است: در حال حاضر خریداران منتظر مشوق‌های لازم برای خرید هستند و مادامی که این امر محقق نشود، نمی‌توان زمان دقیق و مشخصی را برای تحرک معاملات متصور بود.
در این میان همانطور که پیشتر هم به دفعات صحبت شده، عدم تقاضای لازم برای خرید مقاطع فولادی در بازار و بورس کالا موجب شده است تا واحدهای تولیدکننده فولاد از ضعف شدید نقدینگی رنج ببرند و به ناچار از توان تولیدی خود بکاهند.
البته این موضوع در حالی است که رییس اتاق بازرگانی ایران روز گذشته اعلام کرد: تامين اعتبار فاينانس‌هاي ده‌ها ميليارد دلاري به زودي آغاز مي‌شود و زمان آن رسيده است كه بخش خصوصي مطالعات امكان‌سنجي را از كشوها بيرون بكشند. به گفته محمد نهاوندیان به زودي خبرهاي خوشي با اتکا به ذخاير ارزي در راه است تا منابع فاينانس و تامين مالي از برخي کشورهاي خارجي در حجم و درصد قابل توجهي برای پروژه‌های عمرانی و صنعتی تامين شود. به این ترتیب اگر این امر تا پایان سال محقق شود، می‌توان امیدوار بود که بخشی از کمبود تقاضا برای انواع محصولات فولادی که بخشی از آن منتج از رکود پروژه‌های عمرانی بوده است، برطرف شده و از این راه فولادسازان بتوانند بر یکسری مشکلات خود که ناشی از مازاد عرضه و رسوب کالاهای فولادی در انبارهای کارخانه‌ها است، غلبه کنند.
تداوم تثبیت قیمت‌ها در بازار آهن
از سوی دیگر روز گذشته در بازار آهن نیز در کنار حجم پایین خریدها، مقاطع تولید داخل ثبات نرخ یا کاهش نسبی قیمت‌ها را تجربه کردند. در واقع از ابتدای هفته جاری نرخ دلار در محدوده 3000 تومان نوسانات اندک کاهشی را تجربه کرده که همین عامل با اثرگذاری در بازار مقاطع موجب شده از روز شنبه شاهد تغییر قیمت قابل ملاحظه‌ای در این بازار نباشیم. معامله‌گران پیش‌بینی می‌کنند بازار در مسیر تثبیت قیمت قدم گذاشته است و اگر عاملی توازن بازار ارز و به تبع آن آهن را برهم نزند در هفته‌های آتی همچنان ثبات قیمت میهمان این بازار خواهد بود.
 

onia$

دستیار مدیر تالار مدیریت
[h=1]کمبود نقدینگی مهم‌ترین مشكل تولیدكنندگان[/h] کد خبر: DEN-760824 تاریخ چاپ: ۱۳۹۲/۰۷/۳۰ منبع: روزنامه دنیای اقتصاد - شماره ۳۰۴۶
گروه بنگاه‌ها- حمیدرضا طاهر‌زاده، نایب رییس انجمن فولاد در گفت‌وگو با «ایلنا» با بیان اینکه صنعت فولاد طی 4 سال گذشته به شدت ضربه دیده است، اظهار کرد: در حال حاضر ضعف نقدینگی و بازار فروش مهم‌ترین دغدغه تولیدکنندگان فولاد است.

وی افزود: از زمانی که واردات مواد اولیه از خارج از کشور محدود شد، میزان تجارت فولاد به شدت تنزل یافت به گونه‌ای که اکثر کارخانه‌های تولید‌کننده فولاد هم‌اکنون تنها با
30 درصد ظرفیت خود کار می کنند. طاهر‌زاده گفت: در صورتی که پروژه‌های عمرانی کشور همچنان متوقف بماند در 6 ماهه دوم سال 92 نیز تولیدکنندگان متضرر خواهند شد.
نایب رییس انجمن فولاد با اشاره به عملیاتی شدن
یکسان سازی نرخ ارز در سال آینده تصریح کرد: در صورتی که این طرح اجرا شود صنایع سود‌آور می‌شوند، اما این اتفاق زمانی رخ می‌دهد که تحریم‌ها شکسته شود و نقل و انتقالات مالی از سوی بانک‌ها مانند گذشته صورت پذیرد. طاهر زاده با انتقاد از عدم پرداخت ارز مبادلاتی به تولیدکنندگان فولاد افزود: در یك‌سال و نیم گذشته مقدار ناچیزی ارز به فولادگران تعلق گرفت و رقابت پذیری در بازار کاسته شد. وی در خاتمه گفت: به نظر می‌رسد تنها راهی که دولت با آن روبه‌رو است تک‌نرخی کردن ارز است، اما این امر در صورتی رخ می‌دهد که تحریم‌ها برداشته شود.
 

onia$

دستیار مدیر تالار مدیریت
[h=1]نماي بازار بتن ايران[/h] کد خبر: DEN-760825 تاریخ چاپ: ۱۳۹۲/۰۷/۳۰ منبع: روزنامه دنیای اقتصاد - شماره ۳۰۴۶
 

onia$

دستیار مدیر تالار مدیریت
[h=1]رکود با بازار فولاد عجین شده[/h] کد خبر: DEN-760826 تاریخ چاپ: ۱۳۹۲/۰۷/۳۰ منبع: روزنامه دنیای اقتصاد - شماره ۳۰۴۶
گروه بنگاه‌ها- با توجه به رکودی که در بخش پروژه‌های عمرانی و فعالیت ساختمانی به‌وجود آمده، فعالیت تجاری در بازار آهن نیز به‌شدت محدود شده است. در این راستا دولت با آزاد سازی صادرات و رفع موانع صادراتی راه را برای این خروج از این رکود هموار کرده است؛ اما بازار‌یابی بین‌المللی به خصوص برای شرکت‌های کوچک مشکل و زمان‌بر بوده و در کوتاه‌مدت مشکل بازار با این تدبیر رفع نخواهد شد.






 

onia$

دستیار مدیر تالار مدیریت
[h=1]کسب جایزه جهانی مدیریت پروژه توسط گروه سپاسد[/h] کد خبر: DEN-761143 تاریخ چاپ: ۱۳۹۲/۰۸/۰۱ منبع: روزنامه دنیای اقتصاد - شماره ۳۰۴۷
گروه بنگاه‌ها- گروه سپاسد وابسته به قرارگاه سازندگی خاتم‌‌الانبیا(ص)، موفق به کسب جایگاه سومی و تندیس برنز دوازدهمین دوره جایزه جهانی مدیریت پروژه، بر اساس مدل تعالی پروژه (PEM) در کشور کرواسی شد. گروه سپاسد پس از ارزیابی توسط ارزیابان بین‌المللی از کشورهای آلمان، صربستان، کانادا، یونان و لهستان در سال‌جاری نامزد دریافت جایزه پروژه برتر جهانی اعلام شد و در دوازدهمین دوره جایزه جهانی مدیریت پروژه که در اول اکتبر 2013 (9 مهر 1392) در کشور کرواسی برگزار شد، گواهینامه و جایزه سطح سوم (برنز) را دریافت کرد. انجمن بین‌المللی مدیریت پروژه (IPMA) از سال 1965 به عنوان یک گروه تعاملی از مدیران پروژه‌های بین‌المللی فعالیت خود را آغاز و هم‌اکنون دارای 46 نماینده رسمی از 44 کشور جهان و بیش از 44 هزار عضو است. این گروه با پیاده‌سازی فرآیندهای روزآمد سیستم مدیریت پروژه با هدف راهبردی همزمان حوزه‌های متنوع و تاثیرگذار مدیریت در مسیر اجرای پروژه‌های خود با استانداردهای جهانی، در بیست و هفتمین کنفرانس بین‌المللی مدیریت پروژه حضور یافت.
 

onia$

دستیار مدیر تالار مدیریت
بازار آهن از ثبات فاصله گرفت [h=1]ریزش نرخ آهن‌آلات در پاسخ به کاهش نرخ دلار[/h] کد خبر: DEN-761105 تاریخ چاپ: ۱۳۹۲/۰۸/۰۱ منبع: روزنامه دنیای اقتصاد - شماره ۳۰۴۷
گروه بورس کالا- حدیث موسوی: قیمت آهن‌آلات خواه در شرایط رونق خرید و فروش‌ها و خواه در وضعیت رکود معاملات، همواره تاحدود زیادی متاثر از نوسانات نرخ ارز بوده است. بر همین اساس روز گذشته با پا گذاشتن نرخ دلار به کانال 2900 تومانی و شکستن مرز روانی آن، مقاطع فولادی نیز با ریزش چند درصدی قیمت به رغم چند روز تثبیت نرخ، مواجه شدند. در همین حال تولیدکننده‌های خصوصی از جمله فولاد قزوین، شاهین بناب و فولاد شیراز نیز مقاطع تولید خود را با کاهش 5 تا 10 تومانی درب کارخانه اعلام کردند.
البته این موضوع در حالی است که شمش‌های وارداتی به کشور روز گذشته نوسانات متناقض قیمتی را از خود نشان دادند؛ چرا که بیلت‌های فابریک وارداتی از روسیه در ابعاد گوناگون برای تحویل در بندر انزلی، نسبت به دوشنبه 6/0 درصد افزایش قیمت و بیلت‌های ترکیه و کره‌جنوبی برای تحویل در بندر امام 3/0 درصد کاهش قیمت را تجربه کردند. به گفته یکی از فعالان بازار، در ابتدای هفته جاری تقاضا برای این کالا براساس واردات روزانه 2 تا 3 هزار تن شمش در اواسط هفته جاری میزان بالایی بود، اما با عدم تحویل محموله‌های مورد نظر به بندر انزلی و ناتوانی در پاسخگویی به حجم تقاضاهای موجود، قیمت آن صعودی شد. این فعال بازار که حجم موجودی شمش در بندر انزلی را روز گذشته 1000 تن پای کشتی و در یکی از انبارهای آن تنها 500 تن ذکر کرد، افزود: در شرایطی که به نظر می‌رسد نرخ دلار در مسیر کاهشی قرار گرفته است، بنابراین این رشد قیمتی تاثیر پایدار و چند روزه‌ای بر افزایش سطح قیمت مقاطع تولید داخل نخواهد گذاشت.
از سوی دیگر در جریان مبادلات رینگ فولاد نیز روز گذشته تیرآهن 14 از طرف مجتمع جهان فولاد غرب در حجم 1040 تن و با نرخ پایه 1845 تومان به صورت سلف عرضه شد که تا پایان زمان رسمی معاملات، هیچ معامله‌گری برای خرید این کالا ترغیب به معامله نشد. در شرایط فعلی که مدت‌ها است بازار آهن و بورس کالا با تداوم رکود تقاضا و کمبود نقدینگی ناشی از آن دست‌و‌پنجه نرم می‌کنند، فولادسازان به انحاي مختلف به دنبال جذب خریداران برای حضوری گرمتر در روند معاملات بازار از طریق کاهش نرخ پایه یا فروش نسیه محصولات خود هستند، اما در عمل باز هم شاهدیم سردی همچنان بر داد و ستدها سایه افکنده و خیال رفتن ندارد. به این ترتیب امروز هم بورس کالا شاهد عرضه 5 محصول فولادی است که برخی عرضه‌کننده‌ها از جمله ذوب‌آهن اصفهان کاهش بی‌سابقه نرخ پایه را برای ارائه سلف سبد میلگرد و تیرآهن خود در رقم 1650 تومان در دستور کار دارند. چهارشنبه همچنین میلگرد نورد فولاد گیلان با نرخ 1730 تومان در حجم 1150 تن، میلگرد شرکت فولاد آلیاژی ایران با بهای 1740 تومان و در حجم 1000 تن و همچنین سبد میلگرد مجتمع فولاد آریا ذوب در حجم 6600 تن با قیمت 1740 تومان به روی تابلو معاملات می‌روند که هر سه آنها نسبت به قیمت 1785 تومان برای عرضه‌های نقدی این کالا در هفته‌های پیش، کاهش 55 و 45 تومانی را نشان می‌دهد.
کاهش نرخ شمش فولاد در بورس کالایی لندن
از سوی دیگر در بورس کالایی لندن (LME) نیز نرخ شمش فولاد با آنکه از ابتدای ماه گذشته میلادی یعنی سپتامبر از 150 دلار به ازای هر تن در مسیر صعودی گام گذاشته و خود را کم‌کم به 240دلار در هر تن رسانده بود، نمودار روبه‌رو نشان می‌دهد كه از آهنگ شتاب آن تاحدودی کاسته شده به گونه‌ای که قیمت خود را تا 220 دلار در چند روز گذشته تعدیل کرده است.
 

onia$

دستیار مدیر تالار مدیریت
[h=1]اونس طلا آتی سکه را صعودی کرد[/h] کد خبر: DEN-761121 تاریخ چاپ: ۱۳۹۲/۰۸/۰۱ منبع: روزنامه دنیای اقتصاد - شماره ۳۰۴۷
گروه بورس کالا – طیبه شهبازی: بازار جهانی طلا در حالی روز گذشته با آرامش نسبی و کاهش اندک قیمت نسبت به آخرین بهای این فلز در روز دوشنبه مواجه شد، که سرمایه‌گذاران این بازارها در انتظار انتشار گزارش جدید وزارت کار آمریکا در خصوص وضعیت نرخ بیکاری و فرصت‌های شغلی جدید در عصر روز گذشته بودند.
گزارش وزارت کار آمریکا که قرار بود چهارم اکتبر منتشر شود، به علت بحران تعطیلی این کشور به تاخیر افتاد و به روز گذشته موکول شد. در این روز بهای جهانی طلا در کمترین و بیشترین قیمت به ترتیب به 1311 و 1317 دلار در هر اونس رسید و میانگین تغییرات روز گذشته به سوی کاهش بها بود تا زمانی که آمار بیکاری آمریکا اعلام شد و توانست بهای جهانی طلا را صعودی کرده و (تا لحظه تنظیم این گزارش) به 1337 دلار در هر اونس برساند.
بازار سکه و طلای تهران هم که از ابتدای هفته جو ریزشی خود را دنبال می‌کند، روز گذشته هم به همین روند ادامه داد، اما ریزش قیمتی این روز برای سکه نقدی در بیشترین حالت، کمتر از کاهش روز پیش از آن بود مگر برای نیم سکه که کاهش 12 هزار تومانی را هم به خود دید. سکه‌های بازار آتی بورس کالا هم روندی متفاوت از روزهای گذشته نداشتند و باز هم در مسیر کاهشی حرکت کردند. قیمت سررسیدهای آتی سکه مدت طولانی است که در مسیر کاهشی حرکت می کند و در این مدت بورس کالای ایران تلاش کرد تا با کاستن از میزان وجه تضمین اولیه و حذف وجه تضمین اضافی از این بازار، آتی سکه را دوباره به بازاری جذاب برای سرمایه‌گذاری تبدیل کند، اما این تدبیر هم نتوانست معامله‌گران سکه را ترغیب به ایجاد موقعیت‌های جدید کند؛ چراکه رکود و بی‌تحرکی به تبع بازار نقدی دلار و سکه، در این بازار هم ادامه پیدا کرد.
اما انتظارات سرمایه‌گذاران بازارهای بین‌المللی طلا هم گویی پایان ندارد. کارشناسان بازار ارز آمریکا اعلام کردند که در صورت مثبت بودن نظر کنگره ایالات متحده و انتخاب نهایی جانت یلن به عنوان رییس فدرال رزرو آمریکا، سیاست‌های پولی این کشور در کوتاه مدت تغییری نخواهد کرد و ادامه اجرای محرک پولی 85 میلیارد دلاری تا ماه‌های نخست 2014 میلادی، موجب ادامه روند نزولی ارزش دلار خواهد شد. بر همین اساس مبادله گران بازار ارز بر این باورند که اکنون بهترین فرصت ممکن برای خرید طلا فراهم شده است.
بازار قراردادهای آتی سکه همانند سکه نقدی، این روزها نگاهش به تغییر و تحولات اونس طلا بیشتر از دو هفته گذشته است و ریزش‌های اخیر این بازارها هم در کنار روند کاهشی قیمت دلار از ابتدای هفته، به تبع ماندن اونس فلز زرد در سراشیبی قیمت بوده است. روز سه شنبه نوسانات قیمتی بازار آتی سکه تا زمان اعلام آمار بیکاری آمریکا و جهش قیمتی اونس طلا، باز هم محدود و در دامنه زیر یک درصد دنبال شد. در این میان نزدیک ترین سررسید این بازار با کمترین کاهش قیمت مواجه بود و حتی برای دقایقی در محدوده مثبت نیز نوسان کرد تا لحظه صعود اونس و از آن به بعد تمام سررسیدهای آتی افزایش بها گرفتند.
اما آنچه پیش روی بازار طلا و ارز تهران است، مذاکرات ایران و آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در روزهای ششم و هفتم آبان در وین پایتخت اتریش است و نشست دیگری که حدود دو هفته آینده برگزار خواهد شد، (دور بعدی مذاکرات ایران و گروه 1+5 در روزهای 16 و 17 آبان ماه در شهر ژنو سوئیس است). هرچند تجربه این روزهای بازارها نشان داده است که واکنش خاصی به این قبیل رویدادها از خود بروز نمی‌دهند، اما به هر روی در صورتی که نتایج حاصل از این مذاکرات به صورت شفاف اطلاع‌رسانی شود و در عین حال دارای بار قوی مثبت یا منفی (که البته با توجه به رویکرد ایران و کشورهای 1+5، نتایج منفی دور از ذهن به نظر می رسد) باشند، این پتانسیل را خواهد داشت که بازارهای خاموش را تکان دهد. در چنین وضعیتی که حجم معاملات در بازارهای ارز و سکه به شدت کاهش یافته است، صحبت از تغییر نرخ سود بانکی است و به گفته رییس پارلمان بخش خصوصی، این موضوع پس از مدت‌ها دوباره در دستور کار شورای پول و اعتبار قرار گرفته است. به اعتقاد برخی تحلیلگران بازار، در صورتی که نتایج این بررسی‌ها، افزایش نرخ سود سپرده‌های بانکی باشد، می تواند دلارهای خانگی را به سمت سرمایه‌گذاری در بانک‌ها برده و بر رکود بازارهای طلا و سکه دامن بزند. بهای دلار که روز دوشنبه به زیر 3000 تومان رسیده بود، با ورود خریداران به بازار این ارز مهم، روز گذشته باز هم به کانال 3000 تومانی بازگشت، هرچند تفاوت قیمتی آن چندان زیاد نبود.
نکته دیگری که در هفته‌های اخیر به شکل پررنگ تری مطرح است، حذف دهک‌های پردرآمد از خیل یارانه‌بگیران است. مساله‌ای که گمانه‌زنی‌های مختلف و حرف و حدیث‌های فراوانی پیرامون آن وجود دارد مربوط به این است که دولت چگونه این افراد را شناسایی خواهد کرد یا اینکه واکنش مردم در برابر این امر چیست؟ و اینکه در صورتی که این مساله اتفاق نیفتد، راه‌‌های جایگزین برای جبران کسری بودجه دولت بعضا پیامدهای تورمی در پی خواهد داشت. در همین راستا البته روز گذشته یک عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس از مصوبه‌ای گفت که عصر روز دوشنبه در کمیسیون برنامه و بودجه مجلس به تصویب رسیده است و بر اساس آن، یارانه نقدی ۳۰ درصد از یارانه‌بگیران از ۳ ماه آینده قطع خواهد شد. البته کمیسیون بودجه قیدی به آن اضافه کرده که بر‌اساس آن 3 ماه پس از تصویب این قانون در صحن علنی مجلس، دولت اقدام به اجرای آن کند و در واقع در این 3 ماه خود را مهیا و آماده اجرای این مصوبه کند. از سوی دیگر معاون اول رییس جمهور می گوید دولت مصمم است تا نرخ ارز را از ثبات فعلی به سمت ثبات کاهشی سوق دهد. بازار ارز مدتی است که به شدت کم نوسان است و دولت می گوید برنامه اش این است که نوسان ناگهانی نرخ ارز که قدرت برنامه‌ریزی فعالان اقتصادی را کاهش می دهد، به سمت حرکت با ثباتی پیش رود. این مساله از دید فعالان اقتصادی البته بسیار مطلوب است و امری است که طی سالیان گذشته به طور جدی پیگیر آن بوده اند تا بتوانند از ریسک‌های سرمایه‌گذاری بکاهند.
معمولا در شرایط ثبات ارز و طلا، نگاه این بازارها به اونس طلا گره می خورد. روز گذشته هم بازار سکه نقدی و آتی، منتظر اعلام آمار بیکاری آمریکا بودند تا ببینند طلا در بازارهای بین‌المللی چه حرکتی می کند. دلار در بازار تهران از ابتدای هفته تاکنون کمتر از 5/1 درصد ریزش قیمت داشته که همین امر منجر به ریزش 2 درصدی قیمت سکه شده است و در حال حاضر در چشم‌انداز کوتاه مدت پیش رو، عاملی که بتواند جهت بازارها را به سمت افزایش قیمت تغییر دهد، دیده نمی‌شود.


 

onia$

دستیار مدیر تالار مدیریت
[h=1]تدبیر بورس انرژی در دولت امید[/h] کد خبر: DEN-761081 تاریخ چاپ: ۱۳۹۲/۰۸/۰۱ منبع: روزنامه دنیای اقتصاد - شماره ۳۰۴۷

محبوبه عرب*
بورس انرژی اگر‌چه ظاهرا حدود یک‌دهه پیشینه تاریخی دارد، اما فعالیت عملیاتی آن بیش از یک‌سال نيست.
اين بورس همچون سایر بورس‌ها به‌عنوان یک بازار متمرکز، منسجم و سازمان یافته است که چنانچه بتواند به اهداف واقعی خود دست یابد، می‌تواند حتی سایر بورس‌ها را نیز تحت‌الشعاع عملکرد خود قرار دهد. حسینی، مدیر‌عامل جدید بورس انرژی در مراسم معارفه خود اعلام كرد با پیگیری مسوولان سازمان بورس، همراهی دکتر شاپور محمدی معاونت اقتصادی وزارت امور اقتصادی و دارايی (مدیر‌عامل سابق بورس انرژی) و یاری و مساعدت وزیر نفت مقرر شده معامله بخشی از فرآورده‌های نفتی در بورس انرژی محقق گردد که در اين صورت بدون شک نقطه عطفی در تاریخ بازار سرمایه کشور پدیدار خواهد شد. بررسی سابقه سنواتی پیشینه تشکیل بورس انرژی نیز نشان از آن دارد که قرار بوده محصولات و فرآورده‌های نفتی در بورس نفت که عملا به بورس انرژی تبدیل شد، مورد معامله قرار گیرد. به‌نظر می‌رسد با توجه به فراهم بودن زیر‌ساخت‌های مورد‌نیاز بورس انرژی و توانمندی‌های مدیریت جدید بورس انرژی به ‌زودی شاهد فعل و انفعالات چشمگیری در اين بورس باشیم. تحقیقات و نظریه‌های مدون و اجرايی شده اقتصادی اثبات كرده که اگر چه بازار سرمایه هر کشور بخشی از اقتصاد آن تلقی می‌شود، اما بزرگی این بخش تحرک‌پذیری اقتصاد را نمایش می‌دهد زیرا بورس (در همه انواع آن)، فراهم آورنده سرمایه‌های فیزیکی است که اين امر شرط لازم توسعه است.
تامین مخارج سرمایه‌گذاری در اقتصادملی در گرو یک مازاد اقتصادی است که این مازاد از طریق افزایش حجم پس‌انداز ملی و گردآوری و هدایت منابع پس‌اندازی از طریق یک ساز و کار مالی و اعتباری کارآمد امکان‌پذیر است. بازار سرمایه (بورس) این امکان را به‌سادگی فراهم می‌سازد. ایران با دارا بودن حدود 97 میلیارد بشکه ذخایر نفتی و 26 تریلیون متر‌مکعب ذخایر گاز طبیعی از بازیگران اصلی بازار انرژی به‌شمار می‌رود. بر این اساس نیاز مبرم صنعت نفت و گاز به منابع مالی جهت اجرای پروژه‌های در دستور کار دولت باعث شد در اوایل دهه 1380 وزیر وقت امور اقتصادی و دارايی (مهندس مظاهری) طی نامه‌ای به وزیر وقت نفت (مهندس زنگنه) به استناد برنامه‌های توسعه خواستار تاسیس بورس نفت شود که به‌رغم تفویض این مسوولیت به دکتر محمد جواد عاصمی‌پور (قائم‌مقام مدیر‌عامل شرکت ملی نفت در امورتولید و بهره‌برداری) و تشکیل کارگروه ذی‌ربط تا سال 1385 هیچ اقدام خاصی صورت نگرفت تا آنکه مهندس‌ وزیری هامانه (اولین وزیر نفت دولت احمدی‌نژاد)، دکتر مهدی کرباسیان عضو هیات مدیره شرکت ملی نفت و رییس هیات مدیره صندوق بازنشستگی نفت را در سال 1385مسوول و مجری راه‌اندازی بورس نفت كرد، اما در نهايت اين اقدام به جايي نرسيد و مقرر شد بورس انرژي با محوريت برق و سپس نفت در دستور كار قرار گيرد.
انتظار بازیگران بازار سرمایه آن است که شاهد حضور عرضه سهام و محصولات نفتی و نیروگاه‌های برق و انتشار اوراق سلف نفتی در بورس انرژی باشند، زیرا در بورس انرژی امکان خريد و فروش انرژي، تامين مالي براي توليدکنندگان، تامين انرژي براي توزيع‌کنندگان و مصرف‌کنندگان، کشف قيمت روزانه انرژي، پوشش ريسک، شفافيت معاملاتي، تسهيل در تبادلات انرژي و کاهش هزينه‌هاي معاملاتي در بخش مبادلات انرژي فراهم خواهد شد. البته از همان زمان مقرر بود که در فاز اول فعالیت بورس انرژی، نخست صنعت برق به صورت سلف موازی معامله شود و در فازهای بعدی، بازار مشتقه شامل قرارداد آتی، قرارداد اختیار خرید و معاملات در حوزه بین‌المللی فعال شوند.
بورس انرژی همچون ساير بورس‌ها بازیگران خاص خود را دارا است که در آغاز تصور می‌شد صنعت نفت و گاز و برق بازیگران اصلی این حوزه بازار باشند، به‌ویژه از زمان طرح تحریم نفتی در سال‌های 1387-1386همگان بر این عقیده بودند که با راه‌اندازی بورس نفت به‌ویژه در کیش و اتصال سامانه آن به بورس‌های بزرگ نفتی، ایران بتواند نقش ویژه‌ای را در بازارهای نفتی و انرژی به‌ویژه در خاورمیانه بازی کند زیرا ایران در منطقه استراتژیکی قرار دارد که با راه اندازی این بورس می‌تواند به مرکز مبادلات نفتی خلیج فارس تبدیل شود. از طرف دیگر عمده محموله‌های نفتی ایران و کشورهای حوزه خلیج فارس براساس قیمت‌های نفت سبک دریای شمال معامله می‌شوند که در صورت فعال شدن بورس انرژی مشتمل بر فروش نفت سبک، این بورس مي‌تواند به‌عنوان مکانیزمی جهت پوشش ريسك محموله‌هاي نفتی ایران و منطقه در برابر سایر بازارهای نفتی عمل كند. متاسفانه به‌دلیل برخی ناروشنی‌ها پیرامون معاملات نفت و گاز عملا بدون حضور این دوبخش اساسی و مسکوت ماندن بورس نفت و جایگزینی عملی بورس انرژی، این بورس در حال حاضر صرفا در بخش معاملات برق و نفتا کارکرد یافته و بازیگران اساسی آن به شرکت بورس انرژی، سازمان بورس و اوراق بهادار، شرکت مدیریت فناوری، شركت سپرده‌گذاري مركزي، شركت‌هاي كارگزاري، شركت مديريت شبكه، شركت توانير، مصرف‌كنندگان برق و تولید‌کنندگان برق تقلیل یافته است.
خوشبختانه با همت مسوولان مربوطه مجموعه مقررات بورس انرژی شامل: دستورالعمل معاملات کالا و اوراق بهادار مبتنی بر کالا در بورس انرژی شامل 102 ماده و 47 تبصره در دهم مهر سال 1391 توسط شورای عالی بورس و دستورالعمل پذیرش کالا و اوراق بهادار مبتنی بر کالا در بورس انرژی در تاریخ 29 مهر سال 1391 شامل 53 ماده و 26 تبصره توسط هیات مدیره سازمان بورس و اوراق بهادار تصویب شده و معاملات در این بورس به شکل قراردادهای سلف موازی استاندارد که در آن وجه قرارداد باید در هنگام معامله و طبق زمانبندی تعیین شده در مشخصات قرارداد پرداخت و دارایی پایه در سررسید تحویل شود انجام خواهد شد. اینک که دولت تدبير و امید در اجرای راهکارهای عملی توسعه اقتصادی جدی به‌نظر می‌رسد، با تجارب ارزنده مکتسبه مدیران بورس انرژی شایسته است مسوولان اقتصادی و متولیان بورس‌های کشور با یک بازنگری اساسی در فعالیت بورس کالا و بورس انرژی، مبادلات و معاملاتی را که جایگاه آن بورس انرژی است و در فقدان بورس نفت و انرژي به بورس کالا محول شده، از بورس کالا منفک و به بورس انرژی واگذار كنند تا این بورس هم در کنار سایر بورس‌ها بتواند وزن و اعتبار اقتصادی یافته و در توسعه اقتصادی کشور مفید واقع شود که این مهم با واگذاری اولین معامله فرآورده‌های نفتی در بورس انرژی می‌تواند شروع و تداوم یابد. به‌نظر می‌رسد با در نظر گرفتن بهای محموله فرآورده‌های نفتی که شامل خود نفت، سوخت جت و هواپیما، سوخت دیزل، بنزین، گازوئیل، آسفالت و قیر و گاز مایع می‌باشند، در یک دوره حداکثر سه ساله بورس انرژی می‌تواند در راس‌ بورس‌های کشور قرار گیرد.
*كارشناس ارشد حسابداري و مدرس دانشگاه
 

onia$

دستیار مدیر تالار مدیریت
نماي بازار بتن ايران

کد خبر: DEN-761082 تاریخ چاپ: ۱۳۹۲/۰۸/۰۱ منبع: روزنامه دنیای اقتصاد - شماره ۳۰۴۷
 

onia$

دستیار مدیر تالار مدیریت
[h=1]بازار فولاد نوسان نرخ را تجربه کرد[/h] کد خبر: DEN-761083 تاریخ چاپ: ۱۳۹۲/۰۸/۰۱ منبع: روزنامه دنیای اقتصاد - شماره ۳۰۴۷
گروه بنگاه‌ها- پس از مدت‌ها ثبات قیمت در بازار فولاد، دیروز به علت اخبار کاهش قیمت از سوی ذوب‌آهن در بورس کالا، برخی از واحدهای فولادی تصمیم به کاهش قیمت گرفتند. در معاملات روز سه‌شنبه 30 مهرماه جاری، شمش 6و 8 ملایر، میلگرد سایز 20و22 اصفهان درو میلگرد سایز 10 و 12 آریان فولاد به ترتیب کاهش قیمت 50، 15 و 10 تومانی داشتند. فولاد یزد تولیدات خود را با نوسان نرخ نسبت به روز‌های اخیر در بازار غیر‌رسمی عرضه کرد.






 

onia$

دستیار مدیر تالار مدیریت
ذوب آهن براي عرضه امروز محصولات خود پيشنهاد داد

كاهش 130 توماني در قيمت محصولات فولادي

کد خبر: DEN-761106 تاریخ چاپ: ۱۳۹۲/۰۸/۰۱ منبع: روزنامه دنیای اقتصاد - شماره ۳۰۴۷

گروه بنگاه‌ها – آزاده حسینی: رکود بازار فولاد سرانجام بزرگ‌ترین تولید‌کننده مقاطع کشور را وادار به عقب‌نشینی در قیمت محصولاتش کرد. ذوب‌آهن اصفهان قیمت محصولات خود را براي عرضه امروز(چهارشنبه) با کاهشي به طور میانگین 130 تومانی در هر کیلو نسبت به عرضه‌های قبلی خود اعلام کرده است و نکته جالب اینجا است که بازار فولاد در عین رکود، شاهد تقاضای چندین برابری در برابر قیمت 1650 تومانی بود.
به نظر می‌رسد این بار نیز بازار تعیین‌کننده قیمت فولاد است؛ چراكه تولید‌کنندگان را وادار به عقب نشینی از قیمت‌های فعلی كرده است. البته باید دید تولیدکنندگان خصوصی که امکان رقابت با این قیمت‌ها را ندارند چه استراتژی در پیش خواهند گرفت؟ گرچه برخی‌ها در برابر این حرکت ذوب‌آهن سکوت کرده و تنها عکس‌العمل بازار را نظاره می‌کنند، اما برخی دیگر گله و شکایت خود را به بورس کالا برده‌اند وتوقع داشتند که روند گذشته مد‌نظر قرار داده شود و این کاهش قیمت پلکانی باشد. این عده معتقد هستند که نوسان یکباره قیمت، بازار و تولید‌کننده را با شوک مواجه کرده و ضرر و زیان ایجاد می‌کند.
در این بین بورس کالا و سازمان حمایت از مصرف‌کننده و تولیدکننده، کاهش قیمت ذوب‌آهن را بدون مشکل دانسته و امکان ممانعت از آن را غیرممکن اعلام کردند، اما کارشناسان معتقدند تحرکات این چنینی شاید در یک بازه زمانی کوتاه‌مدت، بازار را با شوک مواجه کند اما به دلیل کمبود نقدینگی و عدم اجرای پروژه‌های عمرانی عملا تغییرساختاری به وجود نمی‌آورد.
البته به دلیل این اتفاق، انتقادات زیادی به عملکرد بورس کالا وارد شد؛ چرا که تنها در برابر رشد قیمت ممانعت ایجاد کرده و در برابر کاهش‌های شدید، موضعی اختیار نمی‌کند، اما اين درحالي است كه منتقدان معتقدند که باید تولرانس یا محدوده قیمتی برای هر محصول در نظر گرفته شود و عدول از آن منوط به کسب مجوز باشد.
بنابراین گزارش به گفته کارگزاران عرضه‌های فولاد خوزستان نیز برای محصول شمش فولاد متوقف شده و در انتظار کشف قیمت امروز ذوب‌آهن اصفهان است؛ چرا که طبق فرمول، قیمت شمش بر اساس درصدی از قیمت فروش محصول در بورس کالا است.
در همین حال منصور یزدی‌زاده مدیر فروش و بازار‌یابی شرکت سهامی ذوب‌آهن اصفهان درباره فروش امروز اين شركت گفت: در دو ماه گذشته، به دلیل تعمیرات و رکود، حدود 500 هزار تن کمتر از سال قبل محصول فروخته‌ايم و این در حالی است که طی این مدت بازار را هم زیر نظر داشته‌ایم.
وی ادامه داد: معتقدم بازار بهترین رفتار را در پیش می‌گیرد، از این رو با توجه به رفتار بازار قیمت محصول را به کف رسانده و امروز حدود 50 هزار تن عرضه اعلام کردیم که میزان تقاضای مطرح شده می‌تواند به درستي گویای همه چیز باشد.
وی تاکید کرد: بازار در این مدت زیان دیده و تولید‌کنندگان ناچار به کاهش قیمت هستند به‌گونه‌اي كه رکود و نبود تقاضا در این مدت نشان‌دهنده همین موضوع بوده است و بايد تاكيد كرد در غیر این صورت سرمایه‌گذاران از این بازار خارج خواهند شد.
 

onia$

دستیار مدیر تالار مدیریت
[h=1]تهدید شاخص اعتماد در بازار[/h] کد خبر: DEN-761107 تاریخ چاپ: ۱۳۹۲/۰۸/۰۱ منبع: روزنامه دنیای اقتصاد - شماره ۳۰۴۷
گروه بورس کالا- سحر نمايشي: در حالی که قیمت فلزات پایه در بازارهای جهانی روند صعودی در پیش گرفته، اما همچنان بازار داخلی این محصولات بدون هیچ حرکتی به مسير خود ادامه می‌دهد. البته در میان فلزات پایه، مس رشد اندکی را تجربه کرد اما بازار این فلزات برای بهبود به تغییرات مثبت بیشتری نیاز دارد؛ آن هم تغییری که بتواند مشتریان را به سمت بازار جذب کند و رکود فعلی را کاهش دهد. هر چند تغییر و تحولات سیاسی کشور در ماه‌های اخیر به طور طبیعی آثار مثبت خود را بر این بازارها گذاشت و البته در بسیاری از محصولات شاهد ثبات بودیم، اما همچنان بخش بزرگی از بازار از یک سال گذشته تاکنون همچنان در بلاتکلیفی به سر می‌برد.
یکی از فروشندگان بازار فلزات می‌گوید:‌ کسادی اين بازار تا زمانی که خریداران از خرید امتناع کنند همچنان ادامه خواهد داشت و به همان اندازه که مردم رغبتی به خرید کالا ندارند، جنس هم در بازار کم است.
وی افزود: شایعاتی که به تازگی در بازار پیچیده مبنی بر اینکه وضع بازار بهبود یافته و مدتی است به دلیل ثبات بازار، دیگر مشکلات گذشته مبنی بر خرید نقدی یا دریافت چک وجود ندارد درست نیست؛ اتفاقا خیلی وقت‌ها کارخانه داران پول را از خریدار می‌گیرند، اما جنس را دو تا سه هفته بعد تحویل می‌دهند، در حالی که در گذشته روند بازار توام با اعتماد بود و با دریافت چک‌های میان مدت معامله صورت می‌گرفت، اکنون نه تنها اعتمادها كاهش يافته بلکه دیگر خریداری در بازار وجود ندارد.
با این وجود از نظر فروشندگان فلزات پایه علاوه بر نبود تقاضا، فراز و نشیب‌های ناشی از تغییرات نرخ ارز،‌ نگرانی تولید‌کنندگان از ناتوانی تامین ارز مورد نیاز برای واردات مواد اولیه و امید به کاهش بیشتر قیمت‌ها از جمله مسائلی است که بازار این محصولات را تحت تاثیر قرار داده است؛ به طوری که برخی کارشناسان حوزه فلزات پایه معتقدند به دلیل شرایط روانی و ذهنیت مردم نسبت به تغییر قیمت‌ها، همواره نوسان رو به پایین متاثر از افت نرخ ارز با پذیرش بیشتری از سوی مصرف‌کنندگان مواجه می‌شود و مورد عمل قرار می‌گیرد، علاوه بر این انتظارات روانی، رفتار معامله‌گران و فعالان اقتصادی نیز به این ریزش قیمت‌ها دامن می‌زند. البته بارها مشاهده شده که در برخی زمان‌ها قیمت ارز در بازار روند نزولی داشته و پس از مدتی مجددا به قیمت‌های سابق بازگشته است اما این بار گویی عامل محکمی آن را ثابت نگاه داشته و نبود تقاضا بیشتر بر این بی‌رونقی دامن زده است.
از سوی دیگر نیز با توجه به پیش‌بینی آگاهان اقتصادی ممکن است نوسان رو به بالای قیمت‌های جهانی فلزات غیر آهنی ادامه داشته باشد؛ اما بلندمدت نیست؛ چرا‌که آمارها نشان می‌دهد موجودی انبارهای جهانی در حال کاهش است؛ اين درحالي است كه تولیدات نیز به شدت کاهش یافته است. البته اين نكته را نبايد فراموش كرد كه اقتصاد جهانی تا حد زیادی دوران رکود و بحران را پشت سر گذاشته و روندی رو‌به رشد، اما همراه با نوسانات مقطعی را پیش رو دارد؛ بنابراین ممکن است قیمت فلزات به تبع آن، نوسانات مقطعی را تجربه کند.
در بازار فلزات چه گذشت؟
روند معاملات فلزات پایه در روز گذشته با ثبات قیمت همراه شد، این در حالی است که در این میان سرب اعم از خالص و کارگاهی با افت 100 تومانی نسبت به روز دوشنبه رو‌به‌رو شد. به گفته فعالان بازار دلیل این کاهش قیمت نبود تقاضای این فلز در بازار غیر‌رسمی بوده است. همچنین کارشناسان پیش‌بینی کرده‌اند که احتمال رشد قیمت‌ها در هفته آتی به دلیل رشد قیمت‌های جهانی وجود دارد مگر اینکه نرخ ارز مجددا با کاهش قیمت مواجه شود.
 

onia$

دستیار مدیر تالار مدیریت
[h=1]اونس طلا، طلایه دار بازارهای داخلی[/h] کد خبر: DEN-761429 تاریخ چاپ: ۱۳۹۲/۰۸/۰۴ منبع: روزنامه دنیای اقتصاد - شماره ۳۰۴۸

گروه بورس کالا – طیبه شهبازی: بازار طلا و سکه تهران تغییرات قیمتی هفته گذشته خود را کاملا با نوسانات اونس طلا در بازارهای بین‌المللی منطبق کرده بود. زمانی که قرار بود تصمیم مهم کنگره آمریکا پیرامون افزایش سقف بدهی‌ها در روز 17 اکتبر نهایی شود، بهای اونس طلا با افزایش شدید به 1320 دلار رسید و این مساله موجب شد تا قیمت سکه در بازارهای داخلی با افزایش محسوسی مواجه شود.
روند حرکتی قیمت سکه طی هفته گذشته هم با اونس طلا منطبق و در مسیر کاهشی بود، چراکه بهای جهانی طلا روز جمعه 26 مهر، با نوسانات زیاد صعودی و نزولی، در نهایت روی قیمت 1316 دلار ثابت شد و این عدد تا یکشنبه گذشته بر تابلوی معاملاتی این بازارها ماند.
به همین ترتیب نوسانات سکه نقدی در بازار تهران نیز به شکلی نامحسوس ادامه داشت تا زمانی که بهای طلا در بازارهای بین‌المللی روز سه شنبه باز هم به میزان قابل توجهی افزایش یافت وموجب بالا رفتن قیمت سکه شد. پس از اتمام تعطیلات و بازگشایی بازارهای جهانی، روز دوشنبه بهای طلا با نوسانات زیاد باز هم در نهایت با بهای 1316 دلار به کار خود پایان داد. در این روز کمترین و بیشترین بهای طلا به ترتیب 1313 و 1323 دلار بود. اما روز سه‌شنبه زمانی که گزارش آمار بیکاری آمریکا اعلام شد، بهای طلا به 1342 دلار در هر اونس رسید. البته در این روز کمترین قیمت طلا در بازارهای جهانی به 1311 دلار هم رسیده بود که نشان از نوسانات شدید قیمتی به دنبال گمانه‌زنی‌ها پیرامون آمارهای جدید اقتصادی داشت.
بازار سکه تهران که روز سه شنبه را در ادامه روند روزهای پیش از آن، در مسیر کاهشی حرکت می‌کرد و حتی از بهای سکه ربع بهار آزادی به میزان 12 هزار تومان کاسته بود، ناگهان به تبع افزایش بهای اونس طلا، از مسیر کاهشی خود برگشت و بر قیمت‌ها افزود که این روند روز چهارشنبه هم ادامه پیدا کرد. بهای دلار در بازار آزاد، اما طی هفته گذشته تا روز دوشنبه روند کاهشی داشت به طوری که در پایان معاملات روز یکشنبه و در ادامه در روز دوشنبه، بعد از گذشت بیش از سه هفته، به زیر 3000 تومان سقوط کرد. اوایل مهرماه، همزمان با سخنرانی رییس‌جمهور کشورمان در مقر سازمان ملل متحد و همزمان با آن، صحبت‌های جنجال‌برانگیز و پر‌حرف و حدیث رییس کل بانک مرکزی پیرامون کف قیمت این ارز مهم، بهای دلار در سطح روانی 3000 تومان ثابت شده بود و گمان نمی‌رفت که به زیر این قیمت سقوط کند، اما این اتفاق در پی فروش مقداری ارز در روزهای شنبه و یکشنبه هفته گذشته رخ داد.
اما طبق آخرین اظهار نظر سیف، روند نزولی که طی روزهای اخير در بازار ارز اتفاق افتاده کاملا مورد تاييد بانک مرکزی است. وی همچنین اعلام کرد که برنامه بانک مرکزی تداوم روند نزولی در بازار ارز و رسيدن به يک ثبات پايدار در اين بازار است. به نظر نمی‌رسد و قرار هم نیست که بانک مرکزی برنامه‌ای برای تزریق ارز به بازار داشته باشد، اما از آنجا که تا حدودی خیال دولت از این بابت که دیپلماسی نفتی کشور در آینده نزدیک به ثمر خواهد نشست و حجم قابل توجهی دلار را عاید کشور خواهد کرد راحت است، به نظر می‌رسد نگرانی از بابت کمبود ارز که لزوم افزایش بهای دلار را موجب شود وجود ندارد و بانک مرکزی از کاهش بیشتر بهای دلار هراسی نخواهد داشت؛ اما با این وجود صحبت اخیر سیف می‌تواند تنها از لحاظ روانی کف قیمت ارز را باز بگذارد.
همزمان با تحولات قیمتی اونس طلا و سکه نقدی، بازار قراردادهای آتی سکه بورس کالا نیز در تمام روزهای هفته گذشته به جز روز سه‌شنبه، با نوسانات بسیار اندک، در مسیر کاهش قیمت حرکت کرد. دامنه نوسان قیمتی در بازار آتی سکه از اوایل مهرماه امسال بسیار کاهش یافته که این مساله به ریزش شدید حجم قراردادهای معامله شده نیز دامن زده است. بر این اساس تغییرات قیمتی این سکه‌ها در طول این مدت – به جز استثنائات اندکی – در محدوده زیر یک درصد مثبت و منفی بوده، چراکه دامنه تغییرات قیمتی بازار طلا و دلار تهران نیز در این مدت، بسیار کاهش یافته است.
تا حدود دو هفته پیش، بازیگر اصلی تغییرات قیمتی بازارهای داخلی، دلار بود، اما پس از آن این وظیفه به اونس طلا سپرده شد. این در حالی است که خبرهای مهم و تاثیرگذار سیاسی و اقتصادی در این مدت کم نبوده‌اند، اما بازار تهران مدتی است که خود را در مقابل این اخبار واکسینه کرده و رفتاری از روی شتابزدگی یا احساسات از خود نشان نداده است. به همین ترتیب وضعیت بازارهای طلا و ارز، قبل و بعد از مذاکرات ژنو، تفاوت چندانی نداشت. بازارها به همان شیوه قبلی، با کمترین تحرک و نوسان قیمتی پیش می‌روند. یکشنبه هفته گذشته باز هم خبرهایی با بار مثبت شنیده شد، اما با این وجود، شاهد کاهش قابل توجهی در بهای سکه و ارز نبودیم. در دومین روز هفته، سکه‌های نقدی در ساعات ابتدایی معاملات این بازار تفاوت قیمتی چندانی با بهای روز شنبه نداشتند و حتی نوسانات این روز بسیار نامحسوس‌تر و کمتر از شنبه بود. دلار بازار آزاد اما در این روز با کاهش قیمت به 3010 تومان رسید تا به نسبت روزهای قبل از آن، واکنش بیشتری از خود نشان دهد. روز دوشنبه باز هم از بهای دلار کاسته شد تاجایی که به 2998 تومان رسید و خریداران را وارد بازار ارز کرد تا در نهایت فردای آن روز مجددا باز هم دلار به کانال 3000 تومانی بازگردد. اما به هرحال این سقوط دلار موجب شکسته شدن جو روانی 3000 تومانی برای این ارز شد. در روزهای پایانی هفته گذشته باز هم به میزان اندکی بر قیمت دلار افزوده شد.
در حالی که کماکان خبرها و سیگنال‌های مثبت و منفی از رویدادهای داخلی و خارجی- از اظهارنظرهای سیاه و سفید پیرامون مساله هسته‌ای ایران گرفته تا گمانه‌زنی‌های مختلف در مورد لغو یا تداوم تحریم‌ها علیه ایران- ادامه دارد، اما بازاری که تا چند ماه پیش به شایعات و خبرها واکنش‌های شدید لحظه‌ای نشان می‌داد، اکنون آرام گرفته و ترجیح می‌دهد تنها شنونده حرف و حدیث‌ها باشد تا زمانی که رویدادی به معنای واقعی به وقوع بپیوندد.
مدتی بود که سررسیدهای بازار آتی سکه در محدوده زیر یک درصد منفی با نوسان بسیار اندک معامله می‌شدند تا اینکه دوشنبه گذشته با ریزش‌های بیش از 9 هزار تومانی سکه نقدی، سکه‌های آتی هم بر شدت ریزش قیمتی خود افزودند. البته در همان ساعات شدت گرفتن کاهش قیمت‌ها در بازار سکه، اونس طلا هم از مسیر صعودی خود تا حدودی برگشته بود. به طور کلی انتظاری که در مورد اونس طلا برای این روز وجود داشت این بود که طلا جهش شدیدتری را به خود ببیند، اما این طور نشد و این مساله در کنار سقوط دلار به زیر 3000 تومان، موجب شد تا سکه‌های آتی و نقدی بیش از چند روز پیش از آن کاهش قیمت بگیرند.
اما رقم حجم معاملات سکه‌های آتی همچنان بسیار پایین است که این مساله متاثر از همین روند در مورد سکه نقدی و دلار است. بورس کالا هم بیش از این نمی‌تواند از میزان وجه تضمین به منظور رونق گرفتن معاملات آتی سکه بکاهد و بنابراین شاید تنها اخباری با پتانسیل قوی که بتواند بازار را نوسانی کند، منجر به بازگشت هیجان به این بازار شود. هرچند اونس طلا تا حدودی موفق شد روز سه‌شنبه مسیر سکه‌های آتی را از کاهش برگرداند، اما این افزایش محدود زیاد طول نکشید و فردای آن روز باز هم ریزش قیمت ادامه پیدا کرد.
بازار جهانی طلا در حالی روز سه‌شنبه با آرامش نسبی و کاهش اندک قیمت نسبت به آخرین بهای این فلز در روز دوشنبه پیش می‌رفت، که سرمایه‌گذاران این بازارها در انتظار انتشار گزارش جدید وزارت کار آمریکا در خصوص وضعیت نرخ بیکاری و فرصت‌های شغلی جدید بودند. در نهایت انتظار به پایان رسید؛ به گزارش وزارت کار ایالات متحده در این روز، کارفرمایان این کشور در ماه سپتامبر تنها موفق به تولید 148 هزار فرصت شغلی شده اند که این میزان از سرعت رشد اشتغال، آهسته تر از میانگین نرخ سال گذشته است. این مساله نگرانی‌ها را در مورد ترمیم اقتصاد آمریکا در میان جنگ بودجه در واشنگتن افزایش داد.
بنابر این گزارش، سرعت رشد اشتغال از 3/7 درصد در ماه آگوست به 2/7 درصد در ماه سپتامبر کاهش یافته است. در این روز بهای جهانی طلا در کمترین قیمت به 1311 دلار در هر اونس رسید و میانگین تغییرات قیمتی این روز نیز به سوی کاهش بها بود تا زمانی که آمار بیکاری آمریکا اعلام شد و توانست بهای جهانی طلا را صعودی کرده و به 1342 دلار در هر اونس برساند. بر این اساس برخی معامله گران بازارهای جهانی طلا معتقدند که قیمت طلا به دلیل آمارهای ضعیف بازار کار و تعویق احتمالی تعدیل سیاست محرک اقتصادی فدرال رزرو تا سال آینده، در همین سطح باقی خواهد ماند. همچنین گفته می‌شود دلیل اینکه فدرال رزرو تعدیل این سیاست را به تاخیر می‌اندازند این است که این بانک به آمارهای ایجاد فرصت‌های شغلی قابل اتکایی نیاز دارد تا بتواند تصمیم‌گیری کند و آمارهای فعلی موقتا تحت تاثیر تعطیلی دولت در اوایل اکتبر به درستی اطلاعات را منعکس نمی‌کنند.
برخی پیش‌بینی‌ها هم حکایت از این دارد که افزایش رشد اقتصادی آمریکا، بالا رفتن نرخ بهره بانکی و متوقف شدن بخشی از محرک پولی فدرال رزرو عوامل موثر بر کاهش قیمت جهانی طلا در سال آینده خواهد بود. براساس این پیش‌بینی، قیمت جهانی طلا در سه ماه پایانی 2013 میلادی نیز کاهش یافته و به کمتر از 1320 دلار خواهد رسید. در حالی که برخی تحلیلگران اقتصادی می‌گویند که روند صعودی قیمت طلا در بازارهای جهانی در روزهای اخیر کاملا موقتی بوده و قیمت این فلز گرانبها به زودی کاهش خواهد یافت، بانک آمریکایی مریل لینچ پیش بینی کرد که با افزایش تقاضای طلا در بازار هند طی ماه نوامبر، قیمت جهانی این فلز گرانبها نیز با افزایش چشمگیری روبه‌رو خواهد شد.
اما آنچه که پیش روی بازار طلا و ارز تهران است، مذاکرات ایران و آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در روزهای ششم و هفتم آبان در وین پایتخت اتریش است و نشست دیگر که كمتر از دو هفته آینده برگزار خواهد شد، دور بعدی مذاکرات ایران و گروه 1+5 در روزهای 16 و 17 آبان ماه در شهر ژنو سوئیس است. هرچند تجربه این روزهای بازارها نشان داده است که واکنش خاصی به این قبیل رویدادها از خود بروز نمی‌دهند، اما به هر روی در صورتی که نتایج حاصل از این مذاکرات به صورت شفاف اطلاع رسانی شود و در عین حال دارای بار قوی مثبت یا منفی (که البته با توجه به رویکرد ایران و کشورهای 1+5، نتایج منفی دور از ذهن به نظر می‌رسد)، این پتانسیل را خواهد داشت که بازارهای خاموش را تکان دهد.
طی دو روز گذشته خبرهای مثبت و منفی مختلفی باز هم به گوش رسید که البته به دلیل تعطیلی بازار طلا و ارز تهران، شاید اثر این اخبار – در صورتی که بازار تصمیم بگیرد به آن واکنش نشان دهد – طی معاملات امروز خود را نشان دهد. از جمله این اخبار این بود که به‌‌رغم حکم دادگاه عمومی اروپا مبنی بر لغو تحریم‌های کشتیرانی ایران، این دولت‌ها گام‌های اولیه برای اعمال مجدد این تحریم‌ها را برداشته‌اند. نگرانی از این مساله در پی این گمان است که این اقدام، مذاکرات دیپلماتیک رو به جلو در مورد برنامه هسته‌ای ایران را پیچیده کند.
همچنین چند صدایی در آمریکا موجب شده تا خبرهای ضد و نقیضی از تصمیم آمریکا پیرامون لغو یا کاهش تحریم‌ها علیه کشورمان به گوش برسد. بر همین اساس روز گذشته یک مقام ارشد کاخ سفید اعلام کرد که آمریکا به دنبال لغو تحریم‌ها علیه ایران در ابتدای مذاکرات هسته‌ای نیست. از سوی دیگر روز پنج‌شنبه گذشته، کاخ سفید با هدف متقاعد کردن سنای آمریکا برای به تاخیر انداختن تصمیم گیری در مورد طرح جدید تحریم‌ها علیه ایران، نشستی با دستیاران کمیته رهبران سنا ترتیب داد كه بر این اساس کاخ سفید تلاش می‌کند تا یک بار دیگر طرح تحریم‌های جدید را که قرار بود ماه گذشته در کمیته بانکی سنا به رای گذاشته شود، به تاخیر بیندازد. گفته می‌شود در حالی که کنگره به دنبال تشدید تحریم‌ها علیه ایران است، دولت اوباما می‌خواهد زمان بیشتری به مذاکرات هسته‌ای با ایران بدهد. اما در این میان یک نشریه آمریکایی با بررسی قدرت عمل اوباما در برابر مخالفت‌های کنگره برای لغو تحریم‌های ایران نوشت: رییس‌جمهور آمریکا برای کاهش یا لغو تحریم‌ها علیه ایران، نیازی به اجازه کنگره ندارد و قادر است اقدامات تحریمی را با چرخش یک قلم لغو كند.
به هر روی گمانه زنی‌های مثبت و منفی پیرامون تصمیم نهایی آمریکا در این مورد در داخل کشور همچنان ادامه دارد، اما تاکنون – حداقل طی دو هفته گذشته – نتوانسته بازارهای طلا و ارز تهران را از خود متاثر کند. بازار قراردادهای آتی سکه به غیر از مذاکرات پیش رو در حوزه سیاست خارجی، منتظر خبر یا رویداد ویژه‌اي نیست و در حال حاضر علاوه بر تغییرات بهای دلار در بازارهای داخلی، نوسانات اونس طلا تعیین‌کننده مسیر این بازارها است. قیمت طلای جهانی روز جمعه تا اواسط معاملات، به میزان 7 دلار کاهش یافته بود. هرچند که در بالاترین قیمت به 1347 دلار هم رسید که 5 دلار از بهای روز پنج‌شنبه این فلز گرانبها بیشتر بود.


 

onia$

دستیار مدیر تالار مدیریت
ذوب‌آهن با 130 تومان کاهش نرخ پایه سبب شد

[h=1]شوک پایان هفته در بازار مقاطع![/h] کد خبر: DEN-761446 تاریخ چاپ: ۱۳۹۲/۰۸/۰۴ منبع: روزنامه دنیای اقتصاد - شماره ۳۰۴۸
گروه بورس کالا- حدیث موسوی: بازار آهن هفته گذشته را با ثبات نرخ به تبع از آرامش نسبی حاکم بر بازار ارز آغاز کرد و تا اواسط هفته به این روند ادامه داد. در همین حال رکود و ضعف تقاضا نیز بیش از هفته‌های گذشته بر روند دادوستدها حاکم بود؛ چرا که همانند سال‌های پیش، فاصله میان اعیاد قربان تا غدیر در شرایطی که از قبل هم روند معاملات با رغبت چندانی همراه نبود- موجب شد، ساعات کاری فروشنده‌های آهن در بازار، با سردی و سکوت بیشتر و در بورس کالا با ضعف عمیق تقاضا همراه شود؛ هرچند روز چهارشنبه ذوب‌آهن اصفهان سکوت بورس را شکست و تقاضای کل بازار را در حدود 40 درصد افزایش داد. این اقدام نیز به آن دلیل اتفاق افتاد که این شرکت تا 130 تومان، قیمت سبد میلگرد و تیرآهن خود را کاهش داد و تقاضای 375 هزار تنی را در برابر 225 هزار تن محصول عرضه شده ایجاد کرد. این مساله نیز باعث شد خرید معامله‌گران از سایر انواع محصولات عرضه شده در حد صفر باشد.
اوایل هفته گذشته بازگشت تیم مذاکره‌کننده هسته‌ای کشورمان از مذاکرات ژنو و ارسال سیگنال‌های نه چندان شفاف و گویا از نتایج روند مذاکرات سبب شد، بازار‌های موازی ارز و طلا در چند راهی تصمیم‌گیری نسبت به کاهش یا افزایش نرخ قرار گیرند که به همین دلیل تا دوشنبه جز نوسانات جزئی کاهشی، تغییر قیمت خاصی در این بازار رخ نداد. البته همین امر در بازار آهن نیز اثرگذار شد؛ چرا‌که شمش‌های وارداتی به کشور اعم از محموله‌های وارد شده از کشورهای ترکیه، روسیه و کره جنوبی به همراه مقاطعی همچون سایزهای سبک میلگرد و برخی شاخه‌های تیرآهن ثبات نرخ را تجربه کردند و با نوسان قیمتی مواجه نشدند، هرچند سه‌شنبه روزی بود که سد این ثبات و آرامش قیمتی شکسته شد. این در حالی است که کارشناسان بازار معتقدند نیاز اصلی بازار فولاد تغییرات قیمت ارز نیست بلکه توسعه پروژه‌های عمرانی است که متاسفانه به دلیل طولانی شدن بررسی‌های بودجه این موضوع به رکود دامنه دار بازار فولاد منتهی شده است. این در شرایطی است که اصلاح قانون بودجه سال 92 در صحن مجلس در دست بررسي است ولي انتظار نمی‌رود اتفاق خاصی در این حوزه بیفتد.
دولت در اصلاحیه بودجه 92 خواهان این موضوع شده است که تخصیص بودجه به پروژه‌های مختلف بدون محدودیت‌های مجلس باشد، اما برخی نمایندگان می‌گویند این کار تنفیذ بی حد و مرز اختیارات به دولت است و می‌تواند باعث شود دولت سهم پروژه‌های مختلف را بدون در نظر گرفتن قانون به سایر پروژه‌ها اختصاص دهد؛ این در حالی است که دولت نیاز دارد پروژه‌هایی را مورد بهره برداری قرار دهد که نسبت به اتمام آنها تا پایان سال اطمینان دارد و اصولا برنامه دولت نیز همانطور که پیش‌تر نیز اعلام کرده اولویت‌بندی پروژه‌ها و تخصیص منابع بر اساس این اولویت‌ها است. این موضوع باعث می‌شود اعتبارات آنگونه تخصیص یابد که نیاز پروژه‌های مختلف ایجاب می‌کند، درحالی‌که گویا مجلس این نوع نگاه را نمی‌پسندد. بر این اساس ممکن است در این مورد شاهد توفیق چندانی در موضوع اصلاح بودجه نباشیم و در نتیجه نمی‌توان انتظار داشت رشد چندانی طی روزهای اخیر اتفاق بیفتد.
در این بین اما مساله دیگر نرخ ارز و مسائل مرتبط با آن است که به گفته فعالان این بازار، نبود تقاضای واقعی، اثرات کاهشی نرخ ارز را نیز بی اثر کرده است. روز سه‌شنبه دلار با شکستن مرز روانی 3000 تومانی، برای مدتی کوتاه ثابت کرد استعداد این بازار برای رسیدن به قیمت‌های پایین‌تر زیاد است. بازار مقاطع نیز با این تغییر قیمت دلار دیگر تاب مقاومت در برابر ثبات چند روز قبل خود را از دست داد و ریزش چند درصدی قیمت‌ها را در حالی که روز یکشنبه زمزمه افزایش قیمت‌ها در اصفهان پیچیده بود، تجربه کرد. در همین روز بیلت‌های فابریک وارداتی به بنادر ایران نیز در بندر امام با کاهش نرخ همسو شد، اما در بندر انزلی به دلیل افزایش تقاضای شکل گرفته برای شمش‌های روسیه تا میزان 2 تا 3 هزار تن و کمتر بودن حجم بیلت‌های موجود، با 6/0 درصد رشد قیمت مواجه شد.
هفته گذشته در حالی‌که نگرانی‌ها پیرامون روند فزاینده رکود در بازار آهن هر روز در حال تشدید بود، رییس اتاق بازرگانی ایران اعلام امیدواری کرد، به زودی خبرهای خوشی با اتکا به ذخاير ارزي در راه است تا منابع فاينانس و تامين مالي از برخي کشورهاي خارجي در حجم و درصد قابل توجهي برای پروژه‌های عمرانی و صنعتی تامين شود. اما این خبر هم توان آن را نداشت تا بازار خسته از رکود را ترغیب به تحرک معاملات کند؛ چرا که هفته گذشته نایب رییس انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران در گفت و‌گو با «ایلنا» تاکید کرد: ضعف تقاضا و کمبود نقدینگی به دلیل رکود پروژه‌های عمرانی تا بدان حد افزایش یافته که فولادسازان چاره‌ای به جز کار کردن با 30 درصد ظرفیت تولیدی خود ندارند. به هر طریق به نظر می‌رسد در شرایط فعلی، بازار صرفا از محرک‌های واقعی به جنب و جوش درخواهد آمد نه آنکه خبرهایی که زمان مشخصی برای محقق شدن آن نیست، منجر به بازگشت رونق به آن شود.
در همین حال در بورس کالا نیز عرضه‌های فولادی از جمله سبد میلگرد و تیرآهن‌هانیز با آنکه با کاهش نرخ پایه در تابلو معاملات ارائه شده بودند، همچون هفته‌های گذشته با کم‌اقبالی معامله‌گران مواجه شدند. البته این موضوع در حالی است که بورس کالا و بازار مقاطع در پایان هفته با شوک ناشی از کاهش 130 تومانی نرخ پایه برای عرضه‌های ذوب‌آهن اصفهان روبه‌رو شد، به گونه‌ای که فولاد خوزستان را نیز وادار به عقب‌نشینی از عرضه شمش بلوم در چهارشنبه کرد.
مدیر فروش و بازاریابی شرکت سهامی ذوب‌آهن، پیرامون این موضوع در گفت‌و‌گو با «دنیای اقتصاد» بیان کرد: در 2 ماه گذشته این کارخانه با عدم فروش 500 هزار تنی محصولات خود به دلیل رکود و تعمیرات و از سوی دیگر زیان ناشی از کمبود نقدینگی روبه‌رو بوده که به همین دلیل چاره‌ای به جز کاهش قیمت برای تولیدکننده‌هایی همچون ذوب‌آهن برای تامین نقدینگی لازم باقی نمانده است.
به این ترتیب در روز پایانی معاملات رینگ فولاد در هفته گذشته در حالی‌که فولادسازانی از جمله نورد فولاد گیلان و فولاد آلیاژی ایران اقدام به عرضه نقدی میلگرد کردند و محصولات آنها بدون‌ خریدار ماند، اما شرکت ذوب‌آهن با اتکا به کاهش بی‌سابقه نرخ پایه خود برای سلف سبد میلگرد و تیرآهن، توانست 225 هزار تن از این محصول را به فروش رسانده و ارزش ریالی بیش از 3 هزار میلیاردی را برای خود به ارمغان آورد. در شرایط فعلی به نظر می‌رسد این خرید ارزان قیمت سلف که موعد تحویل آن نیز یک ماهه بوده، جذابیت زیادی برای معامله‌گران داشته است؛ چرا که پس از مدت‌ها بی‌رونقی معاملات، این عرضه 375 هزار تن تقاضا را تجربه کرد. در این میان یکی از کارگزاران نیز از این اقدام ذوب‌آهن تعبیر به «حراج‌گذاری» کرد و گفت: در شرایطی که معلوم نیست بازار چه زمانی به تحرک واقعی خواهد افتاد، اقدامات این‌چنینی شاید راه گریزی برای جبران کمبود نقدینگی باشد، اما سایر تولیدکننده‌ها را نیز با چالش کاهش اجباری نرخ پایه حتی پایین‌تر از هزینه تولید در روزهای پیش‌رو مواجه خواهد کرد.
 

Similar threads

بالا