بهره برداري از انرژي هاي تجديدپذير در ايران
نيلوفر خورشيدي
هر روز شاهد خلاقيت ها و ابتكارهاي تازه اي براي استفاده از انرژي هاي پاك و بدون آلودگي هستيم.
يكي از جديدترين طرحهاي هوشمندانه و جذاب استفاده از انرژي خورشيدي، مولدهاي برقي كارآمدي است كه به شكل نيلوفرهاي آبي طراحي شده و در پارك ها و فضاهاي باز شهري نصب مي شود.
برگ هاي اين نيلوفر آبي پوشيده از سلولهاي خورشيدي است كه از جهات گوناگون انرژي خورشيد را در روز جذب و براي روشنايي شب ذخيره مي كند.
برگ هاي نيلوفر آبي خورشيدي روزها باز شده و شب ها بسته مي شود. بخش قابل توجهي از روشنايي پارك هاي بئونس آيرس توسط نيلوفرهاي آبي خورشيدي تامين مي شود.
آلودگي هوا پيامدهاي جبران ناپذيري دارد كه صنعت و جهان متمدن براي ساكنان كره زمين به ارمغان آورده اند.
پيشگيري و رويارويي با اين پديده مخرب از چندين دهه گذشته تاكنون ادامه داشته، اما نتايج بدست آمده اندك بوده است. به همين دليل هر راهكار تازه اي براي پيشگيري از آلودگي هوا اهميت ويژه خود را دارد.
اعلام روز29 دي ماه به عنوان روز ملي هواي پاك از سال1374 موجب شده تا هماهنگي براي پيشگيري از آلودگي هوا در بخش هاي مختلف گسترش يابد.
هدف از اعلام روز ملي هواي پاك ايجاد حساسيت در بين اقشار مختلف جامعه است و از آنجايي كه كليد اصلي كاهش آلودگي هوا، مشاركت مردمي و افزايش هماهنگي بين بخشي است اين روز
مي تواند عامل مهمي در ايجاد اين مشاركت و هماهنگي بين بخشي باشد.
برگزاري مراسم نماديني مانند هفته هواي پاك مي تواند تصوير روشني را از اهميت حفظ منابع ملي و مصرف بهينه انرژي ترسيم كند كه اين تصوير با فرهنگ سازي مؤثر نقش ماندگاري است كه زدوده نخواهد شد.
ايران با توجه به اهميت مباحث هواي پاك، متعهد به كنواسيون هايي همانند كنوانسيون تغييرات آب و هوا و قراردادهايي مانند پروتكل مونترال است كه در كشور در حال اجرا مي باشد. بر اين اساس، پروتكل مونترال به منظور حفاظت از لايه ازن شكل گرفت، زيرا انتشار آلاينده هايي مانند كلر كه يكي از عناصر تشكيل دهنده CFC ها به عنوان مواد مخرب لايه ازن است، در گرمايش زمين و تخريب اين لايه مؤثر است.
براساس تعاريف سازمان جهاني بهداشت دو درصد از كل مرگ و ميرهاي ناشي از عوارض قلبي در شهرهاي آلوده به طور مستقيم و غيرمستقيم مربوط به آلاينده هاي هوا است.
از آنجايي كه ميل تركيب CO با هموگلوبين200 برابر اكسيژن است با ايجاد تركيب پايدار كربوكسي هموگلوبين ميزان اكسيژن رساني به بافت بدن كاهش يافته و به تناسب درصد آلودگي علايمي نظير سرگيجه، سردرد، خواب آلودگي و در موارد شديدتر مرگ بروز مي كند. چنانچه افراد در ايام سال با بيش از حد مجاز آلاينده CO مواجه باشند، مرگ و مير افراد30 تا 65 ساله تا11 درصد افزايش مي يابد.
ذرات معلق به ويژه ذرات معلق به اندازه10 ميكرون به علت ريز بودن از مجاري فوقاني تنفسي نفوذ و وارد سيستم تنفس مي شوند و در سطح حبابچه ريوي نشست مي كنند كه بخشي از بيماري هاي ريوي نظير آمفيزم را به آنها نسبت مي دهند. تماس افرادي كه سابقه بيمارهاي تنفسي دارند با ذرات معلق در هوا، حملات آسم و تنگي نفس ريوي را در پي دارد. ميزان بستري شدن اين افراد در هواي آلوده دو درصد بيشتر است:
براساس گزارش سازمان جهاني بهداشت5 درصد از مواد سرطان هاي برونش و ريه در شهرهاي آلوده به علت آلودگي هوا است.
مصرف كنندگان دخانيات كه در هواي آلوده زندگي مي كنند، آلودگي بيشتري را وارد بدن خود مي كنند. آلودگي هوا در فضاهاي بسته به ويژه مناطق روستايي كه از سوخت جامد براي گرمايش و پخت و پز استفاده مي كنند نيز مطرح است. ميزان دريافت آلاينده يك زن خانه دار روستايي كه در طول روز از سوخت جامد براي پخت و پز و گرمايش استفاده مي كند، معادل مصرف دو پاكت سيگار است.
بررسي ها نشان داده است، كودكان و سالخوردگان، دوگروه آسيب پذير بر اثر آلودگي هوا هستند اما كودكان صدمات بيشتري را متحمل مي شوند.
گامهاي آهسته، بايد سريع تر برداشته شود
بهره برداري از انرژي هاي تجديد پذير در ايران
حركت به سوي استفاده از انرژي هاي نو در كشورمان از چند دهه تجاوز
نمي كند. در بحث انرژي هاي بادي و خورشيدي به ويژه در مراكز دانشگاهي گامهايي برداشته شده كه بعضاً آهسته و كند ادامه يافته و به همين دليل نتايج كلاني از دستاوردهاي عملي آن محسوس نيست. با اين همه نمي توان پذيرفت كه در اين مقوله مطالعات و پژوهش هاي دانشگاهي اندك بوده است. دست كم در يك مورد، و در ارتباط با نيروگاه هاي خورشيدي، موفقيت تا بدان پايه رسيده كه دانشگاهيان نسبت به بومي شدن فناوري انرژي خورشيدي در كشور
تاكيد مي ورزند.
در اين گزارش به چگونگي طرح هاي مربوط به انرژي هاي تجديدپذير در كشورمان پرداخته ايم كه نويدي است براي داشتن هواي پاك در سال هاي بسيار نزديك و پيامدهاي مهم آن.
به منظور هماهنگي و اجراي طرح هاي مربوط به انرژي هاي نو، »سازمان انرژي هاي نو ايران« در اسفند ماه1378 تشكيل شد و بوجود آمدن اين سازمان نخستين گام رسمي براي ايجاد و گسترش انرژي هاي نو در كشور بود. پيش از آن و در سال1374 معاونت انرژي وزارت نيرو گام هايي را در اين راستا برداشته بود. كه بعد فعاليت هاي خود را در چارچوب سازمان انرژي هاي نو ايران تداوم بخشيد.
از آن پس دانشگاه هاي كشور نيز بخش هاي از فعاليت هاي خود را به انرژي هاي نو اختصاص دادند و نخستين همايش ملي »انرژي باد و كاربردهاي آن« در دانشگاه زابل برگزار شد.
مطالعات دانشگاهي
اما دستيابي به انرژي هاي نو در كشور و انجام مطالعات آن در دانشگاه به سال52 و به دانشگاه شيراز برمي گردد.
دكتر يعقوبي عضو هيأت علمي دانشگاه شيراز و از مسئولان پروژه نيروگاه خورشيدي شيراز در جلسه دفتر پژوهش هاي انرژي و محيط زيست دانشگاه صنعتي شريف در تشريح فعاليت هاي دانشگاه شيراز در زمينه انرژي هاي تجديدپذير و نيروگاه خورشيدي شيراز مي گويد:
اواخر سال52 از طرف وزارت نيرو، پروژه اي تحت عنوان ساخت نيروگاه خورشيدي تعريف شد كه دكتر بهادري نژاد مسئول آن بود. قبل از اجراي پروژه، انقلاب اسلامي بوقوع پيوست و طرح متوقف گرديد. در سال73 وزارت نيرو ساخت
نيروگاه هاي خورشيدي را جزء برنامه هاي خود قرار داد. دانشگاه شيراز در اين زمينه پيشنهادي ارايه داد كه مورد موافقت قرار گرفت. به اين ترتيب طراحي و ساخت نيروگاه به دانشگاه شيراز واگذار شد. اين پروژه از نظر تكنولوژي و وسعت كار، اولين پروژه پايلوت است كه در اين حجم در كشور و حتي در كشورهاي منطقه انجام مي شود.
البته پروژه هاي ديگري نيز در زمينه انرژي هاي تجديدپذير در دانشگاه شيراز انجام مي شود كه بيشتر جنبه تحقيقاتي دارند.
نيروگاه خورشيدي شيراز
نيروگاه خورشيدي شيراز از نوع سهموي خطي است و ظرفيت آن250 كيلووات مي باشد. در اين نيروگاه48 عدد كلكتور خورشيدي وجود دارد كه طول و عرض آنها به ترتيب25 متر و3.5 متر مي باشد. طراحي نيروگاه به اتمام رسيده است. سازه كلكتورهاي سهموي ساخته شده و كارهاي ساختماني نيروگاه نيز تمام شده است.
طراحي همه بخش هاي نيروگاه توسط دانشجويان و فرهيختگان دانشگاه شيراز انجام گرفته و فقط توربين آن از خارج وارد شده و دليل آن هم اين است كه در داخل كشور توربين نيروگاه بخار ساخته نمي شود.
براي ساخت نيروگاه7 قرارداد مختلف منعقد شده است كه همه پيمانكاران طرف قرار داد، داخلي هستند. پيمانكاران، عهده دار خريد، ساخت و نصب تجهيزات مورد نياز مي باشند. در هر مورد دستور كار و روش ساخت در اختيار پيمانكاران قرار مي گيرد، ولي به دليل تازه بودن كار، پيمانكار نيز بايد مطالعاتي در اين زمينه داشته باشد.
مشورت با كارشناسان خارجي
به دليل محرمانه نبودن اطلاعات نيروگاه هاي خورشيدي در دنيا، دسترسي به مستندات طرح هاي موجود در اين زمينه امكان پذير مي باشد. هر چند در طراحي نيروگاه شيراز از منابع فوق استفاده شده، ولي همه طراحي ها توسط دانشجويان كارشناسي و كارشناسي ارشد اين دانشگاه انجام گرفته است. البته كارشناسان با تجربه داخلي نيز در ساخت تجهيزات و طراحي تفصيلي نقش داشته اند. پس از اتمام طراحي، از متخصصان آلماني براي مشورت دعوت به عمل آمد كه طراحي هاي انجام گرفته مورد تأييد قرار گرفت. فقط در چند مورد راجع به پايه هاي آيينه ها از نظر طول عمر مشكل وجود داشت كه اصلاحاتي در اين زمينه به عمل آمد.
براي انجام پروژه هاي مشابه مي توان از تجربه دانشجوياني كه در طراحي نيروگاه شيراز نقش داشتند استفاده كرد. اگر وزارت نيرو يا هر سازمان ديگري، در زمينه ساخت نيروگاه هاي خورشيدي فعاليت كند،
مي تواند از افرادي كه در طراحي نيروگاه شيراز دخيل بودند، كمك بگيرد.
تأخير در بهره برداري
پس از13 سال از زمان شروع عمليات اجرايي پروژه نيروگاه خورشيدي شيراز تأخير در بهره برداري از اين نيروگاه از موارد مورد بحث كارشناسان است، با اين وجود، مسئولان گفته اند قرار است، ظرفيت بهره برداري از نيروگاه خورشيدي شيراز از250 به500 كيلووات افزايش يابد و همچنين تاريخ بهره برداري در سال87 نويد داده شده بود كه تا پايان امسال چند ماهي بيشتر نمانده است.
نكته مهم اينكه در همايش اقتصاد يارانه در دانشگاه امام صادق (ع) (دوشنبه3 اسفند1383)، يك مسئول بلند پايه انرژي هاي نو طي سخناني اعلام داشت: تا سال2010، معادل130 مگاوات برق از نيروگاه هاي خورشيدي كه در كشور نصب و راه اندازي مي شود، بدست خواهد آمد.
نيروگاه هاي بادي
بادهاي شديد در بهار و تابستان و بادهاي كمتر شديد پاييز و زمستان، شهر منجيل در منطقه كوهستاني كرانه شرقي سفيد رود در استان گيلان را به شهر بادها نامبردار كرده است و در همين شهر است كه نخستين نيروگاه بادي كشور در اويل دهه هفتاد پايه گذاري شد. توربين هاي نيروگاه ابتدا از كشور دانمارك وارد شد و سپس متخصصان داخلي به ساخت و توليد آن پرداختند. ساخت و تكميل نيروگاه بادي منجيل هنوز به پايان نرسيده است. اواسط سال گذشته مسئولان پيشرفت كار را حدود60 درصد پيش بيني كردند و گفته شد كه اين نيروگاه تا پايان86 تكميل خواهد شد.
به طور كلي توربين هايي كه با انرژي باد كار مي كنند، به سه نوع تقسيم مي شوند.
- توربين هاي بادي كوچك براي تأمين برق مناطقي كه امكان تأمين برق از شبكه سراسري وجود نداشته باشد. اين توربين ها تا قدرت10 كيلووات توان توليد برق را دارد.
- توربين هاي بادي متوسط با توليد10 تا250 كيلووات برق كه براي تأمين مصارف مسكوني، تجاري، صنعتي و كشاورزي مورد استفاده قرار مي گيرد.
- توربين هاي بادي بزرگ كه در مزارع توليد برق بادي مانند منجيل مورد استفاده قرار مي گيرد. اين نوع توربين ها شامل چند توربين بادي متمركز با توان توليد250 كيلووات به بالا مي باشد كه به صورت متصل به شبكه يا جدا از شبكه طراحي شده است.
نيروگاه بينالود
نيروگاه بينالود در نيشابور، دومين نيروگاه فعال كشور است كه با ظرفيت توليد28/3 مگاوات برق در اختيار بخش خصوصي قرار دارد. به گفته مديرعامل سازمان انرژي هاي نو توليد سال جاري نيروگاه هاي با انرژي تجديدپذير در كشور130 ميليون كيلووات ساعت بوده و تمامي توليد اين نيروگاه هاي وارد مدار شده است.
نيروگاه بادي بينالود، شامل43 دستگاه توربين بادي660 كيلوواتي است و امكان توسعه آن نيز وجود دارد. در مورد ايجاد يك نيروگاه بادي در سيستان و بلوچستان،6 نيروگاه بادي در خوزستان، كهكيلويه و بوير احمد و آذربايجان نيز گزارش هاي گوناگوني انتشار يافته و انتظار مي رود با ايجاد اين نيروگاه ها تحول بيشتري در توليد برق از نيروگاه هاي بادي بوجود آيد.
نيلوفر خورشيدي
هر روز شاهد خلاقيت ها و ابتكارهاي تازه اي براي استفاده از انرژي هاي پاك و بدون آلودگي هستيم.
يكي از جديدترين طرحهاي هوشمندانه و جذاب استفاده از انرژي خورشيدي، مولدهاي برقي كارآمدي است كه به شكل نيلوفرهاي آبي طراحي شده و در پارك ها و فضاهاي باز شهري نصب مي شود.
برگ هاي اين نيلوفر آبي پوشيده از سلولهاي خورشيدي است كه از جهات گوناگون انرژي خورشيد را در روز جذب و براي روشنايي شب ذخيره مي كند.
برگ هاي نيلوفر آبي خورشيدي روزها باز شده و شب ها بسته مي شود. بخش قابل توجهي از روشنايي پارك هاي بئونس آيرس توسط نيلوفرهاي آبي خورشيدي تامين مي شود.
آلودگي هوا پيامدهاي جبران ناپذيري دارد كه صنعت و جهان متمدن براي ساكنان كره زمين به ارمغان آورده اند.
پيشگيري و رويارويي با اين پديده مخرب از چندين دهه گذشته تاكنون ادامه داشته، اما نتايج بدست آمده اندك بوده است. به همين دليل هر راهكار تازه اي براي پيشگيري از آلودگي هوا اهميت ويژه خود را دارد.
اعلام روز29 دي ماه به عنوان روز ملي هواي پاك از سال1374 موجب شده تا هماهنگي براي پيشگيري از آلودگي هوا در بخش هاي مختلف گسترش يابد.
هدف از اعلام روز ملي هواي پاك ايجاد حساسيت در بين اقشار مختلف جامعه است و از آنجايي كه كليد اصلي كاهش آلودگي هوا، مشاركت مردمي و افزايش هماهنگي بين بخشي است اين روز
مي تواند عامل مهمي در ايجاد اين مشاركت و هماهنگي بين بخشي باشد.
برگزاري مراسم نماديني مانند هفته هواي پاك مي تواند تصوير روشني را از اهميت حفظ منابع ملي و مصرف بهينه انرژي ترسيم كند كه اين تصوير با فرهنگ سازي مؤثر نقش ماندگاري است كه زدوده نخواهد شد.
ايران با توجه به اهميت مباحث هواي پاك، متعهد به كنواسيون هايي همانند كنوانسيون تغييرات آب و هوا و قراردادهايي مانند پروتكل مونترال است كه در كشور در حال اجرا مي باشد. بر اين اساس، پروتكل مونترال به منظور حفاظت از لايه ازن شكل گرفت، زيرا انتشار آلاينده هايي مانند كلر كه يكي از عناصر تشكيل دهنده CFC ها به عنوان مواد مخرب لايه ازن است، در گرمايش زمين و تخريب اين لايه مؤثر است.
براساس تعاريف سازمان جهاني بهداشت دو درصد از كل مرگ و ميرهاي ناشي از عوارض قلبي در شهرهاي آلوده به طور مستقيم و غيرمستقيم مربوط به آلاينده هاي هوا است.
از آنجايي كه ميل تركيب CO با هموگلوبين200 برابر اكسيژن است با ايجاد تركيب پايدار كربوكسي هموگلوبين ميزان اكسيژن رساني به بافت بدن كاهش يافته و به تناسب درصد آلودگي علايمي نظير سرگيجه، سردرد، خواب آلودگي و در موارد شديدتر مرگ بروز مي كند. چنانچه افراد در ايام سال با بيش از حد مجاز آلاينده CO مواجه باشند، مرگ و مير افراد30 تا 65 ساله تا11 درصد افزايش مي يابد.
ذرات معلق به ويژه ذرات معلق به اندازه10 ميكرون به علت ريز بودن از مجاري فوقاني تنفسي نفوذ و وارد سيستم تنفس مي شوند و در سطح حبابچه ريوي نشست مي كنند كه بخشي از بيماري هاي ريوي نظير آمفيزم را به آنها نسبت مي دهند. تماس افرادي كه سابقه بيمارهاي تنفسي دارند با ذرات معلق در هوا، حملات آسم و تنگي نفس ريوي را در پي دارد. ميزان بستري شدن اين افراد در هواي آلوده دو درصد بيشتر است:
براساس گزارش سازمان جهاني بهداشت5 درصد از مواد سرطان هاي برونش و ريه در شهرهاي آلوده به علت آلودگي هوا است.
مصرف كنندگان دخانيات كه در هواي آلوده زندگي مي كنند، آلودگي بيشتري را وارد بدن خود مي كنند. آلودگي هوا در فضاهاي بسته به ويژه مناطق روستايي كه از سوخت جامد براي گرمايش و پخت و پز استفاده مي كنند نيز مطرح است. ميزان دريافت آلاينده يك زن خانه دار روستايي كه در طول روز از سوخت جامد براي پخت و پز و گرمايش استفاده مي كند، معادل مصرف دو پاكت سيگار است.
بررسي ها نشان داده است، كودكان و سالخوردگان، دوگروه آسيب پذير بر اثر آلودگي هوا هستند اما كودكان صدمات بيشتري را متحمل مي شوند.
گامهاي آهسته، بايد سريع تر برداشته شود
بهره برداري از انرژي هاي تجديد پذير در ايران
حركت به سوي استفاده از انرژي هاي نو در كشورمان از چند دهه تجاوز
نمي كند. در بحث انرژي هاي بادي و خورشيدي به ويژه در مراكز دانشگاهي گامهايي برداشته شده كه بعضاً آهسته و كند ادامه يافته و به همين دليل نتايج كلاني از دستاوردهاي عملي آن محسوس نيست. با اين همه نمي توان پذيرفت كه در اين مقوله مطالعات و پژوهش هاي دانشگاهي اندك بوده است. دست كم در يك مورد، و در ارتباط با نيروگاه هاي خورشيدي، موفقيت تا بدان پايه رسيده كه دانشگاهيان نسبت به بومي شدن فناوري انرژي خورشيدي در كشور
تاكيد مي ورزند.
در اين گزارش به چگونگي طرح هاي مربوط به انرژي هاي تجديدپذير در كشورمان پرداخته ايم كه نويدي است براي داشتن هواي پاك در سال هاي بسيار نزديك و پيامدهاي مهم آن.
به منظور هماهنگي و اجراي طرح هاي مربوط به انرژي هاي نو، »سازمان انرژي هاي نو ايران« در اسفند ماه1378 تشكيل شد و بوجود آمدن اين سازمان نخستين گام رسمي براي ايجاد و گسترش انرژي هاي نو در كشور بود. پيش از آن و در سال1374 معاونت انرژي وزارت نيرو گام هايي را در اين راستا برداشته بود. كه بعد فعاليت هاي خود را در چارچوب سازمان انرژي هاي نو ايران تداوم بخشيد.
از آن پس دانشگاه هاي كشور نيز بخش هاي از فعاليت هاي خود را به انرژي هاي نو اختصاص دادند و نخستين همايش ملي »انرژي باد و كاربردهاي آن« در دانشگاه زابل برگزار شد.
مطالعات دانشگاهي
اما دستيابي به انرژي هاي نو در كشور و انجام مطالعات آن در دانشگاه به سال52 و به دانشگاه شيراز برمي گردد.
دكتر يعقوبي عضو هيأت علمي دانشگاه شيراز و از مسئولان پروژه نيروگاه خورشيدي شيراز در جلسه دفتر پژوهش هاي انرژي و محيط زيست دانشگاه صنعتي شريف در تشريح فعاليت هاي دانشگاه شيراز در زمينه انرژي هاي تجديدپذير و نيروگاه خورشيدي شيراز مي گويد:
اواخر سال52 از طرف وزارت نيرو، پروژه اي تحت عنوان ساخت نيروگاه خورشيدي تعريف شد كه دكتر بهادري نژاد مسئول آن بود. قبل از اجراي پروژه، انقلاب اسلامي بوقوع پيوست و طرح متوقف گرديد. در سال73 وزارت نيرو ساخت
نيروگاه هاي خورشيدي را جزء برنامه هاي خود قرار داد. دانشگاه شيراز در اين زمينه پيشنهادي ارايه داد كه مورد موافقت قرار گرفت. به اين ترتيب طراحي و ساخت نيروگاه به دانشگاه شيراز واگذار شد. اين پروژه از نظر تكنولوژي و وسعت كار، اولين پروژه پايلوت است كه در اين حجم در كشور و حتي در كشورهاي منطقه انجام مي شود.
البته پروژه هاي ديگري نيز در زمينه انرژي هاي تجديدپذير در دانشگاه شيراز انجام مي شود كه بيشتر جنبه تحقيقاتي دارند.
نيروگاه خورشيدي شيراز
نيروگاه خورشيدي شيراز از نوع سهموي خطي است و ظرفيت آن250 كيلووات مي باشد. در اين نيروگاه48 عدد كلكتور خورشيدي وجود دارد كه طول و عرض آنها به ترتيب25 متر و3.5 متر مي باشد. طراحي نيروگاه به اتمام رسيده است. سازه كلكتورهاي سهموي ساخته شده و كارهاي ساختماني نيروگاه نيز تمام شده است.
طراحي همه بخش هاي نيروگاه توسط دانشجويان و فرهيختگان دانشگاه شيراز انجام گرفته و فقط توربين آن از خارج وارد شده و دليل آن هم اين است كه در داخل كشور توربين نيروگاه بخار ساخته نمي شود.
براي ساخت نيروگاه7 قرارداد مختلف منعقد شده است كه همه پيمانكاران طرف قرار داد، داخلي هستند. پيمانكاران، عهده دار خريد، ساخت و نصب تجهيزات مورد نياز مي باشند. در هر مورد دستور كار و روش ساخت در اختيار پيمانكاران قرار مي گيرد، ولي به دليل تازه بودن كار، پيمانكار نيز بايد مطالعاتي در اين زمينه داشته باشد.
مشورت با كارشناسان خارجي
به دليل محرمانه نبودن اطلاعات نيروگاه هاي خورشيدي در دنيا، دسترسي به مستندات طرح هاي موجود در اين زمينه امكان پذير مي باشد. هر چند در طراحي نيروگاه شيراز از منابع فوق استفاده شده، ولي همه طراحي ها توسط دانشجويان كارشناسي و كارشناسي ارشد اين دانشگاه انجام گرفته است. البته كارشناسان با تجربه داخلي نيز در ساخت تجهيزات و طراحي تفصيلي نقش داشته اند. پس از اتمام طراحي، از متخصصان آلماني براي مشورت دعوت به عمل آمد كه طراحي هاي انجام گرفته مورد تأييد قرار گرفت. فقط در چند مورد راجع به پايه هاي آيينه ها از نظر طول عمر مشكل وجود داشت كه اصلاحاتي در اين زمينه به عمل آمد.
براي انجام پروژه هاي مشابه مي توان از تجربه دانشجوياني كه در طراحي نيروگاه شيراز نقش داشتند استفاده كرد. اگر وزارت نيرو يا هر سازمان ديگري، در زمينه ساخت نيروگاه هاي خورشيدي فعاليت كند،
مي تواند از افرادي كه در طراحي نيروگاه شيراز دخيل بودند، كمك بگيرد.
تأخير در بهره برداري
پس از13 سال از زمان شروع عمليات اجرايي پروژه نيروگاه خورشيدي شيراز تأخير در بهره برداري از اين نيروگاه از موارد مورد بحث كارشناسان است، با اين وجود، مسئولان گفته اند قرار است، ظرفيت بهره برداري از نيروگاه خورشيدي شيراز از250 به500 كيلووات افزايش يابد و همچنين تاريخ بهره برداري در سال87 نويد داده شده بود كه تا پايان امسال چند ماهي بيشتر نمانده است.
نكته مهم اينكه در همايش اقتصاد يارانه در دانشگاه امام صادق (ع) (دوشنبه3 اسفند1383)، يك مسئول بلند پايه انرژي هاي نو طي سخناني اعلام داشت: تا سال2010، معادل130 مگاوات برق از نيروگاه هاي خورشيدي كه در كشور نصب و راه اندازي مي شود، بدست خواهد آمد.
نيروگاه هاي بادي
بادهاي شديد در بهار و تابستان و بادهاي كمتر شديد پاييز و زمستان، شهر منجيل در منطقه كوهستاني كرانه شرقي سفيد رود در استان گيلان را به شهر بادها نامبردار كرده است و در همين شهر است كه نخستين نيروگاه بادي كشور در اويل دهه هفتاد پايه گذاري شد. توربين هاي نيروگاه ابتدا از كشور دانمارك وارد شد و سپس متخصصان داخلي به ساخت و توليد آن پرداختند. ساخت و تكميل نيروگاه بادي منجيل هنوز به پايان نرسيده است. اواسط سال گذشته مسئولان پيشرفت كار را حدود60 درصد پيش بيني كردند و گفته شد كه اين نيروگاه تا پايان86 تكميل خواهد شد.
به طور كلي توربين هايي كه با انرژي باد كار مي كنند، به سه نوع تقسيم مي شوند.
- توربين هاي بادي كوچك براي تأمين برق مناطقي كه امكان تأمين برق از شبكه سراسري وجود نداشته باشد. اين توربين ها تا قدرت10 كيلووات توان توليد برق را دارد.
- توربين هاي بادي متوسط با توليد10 تا250 كيلووات برق كه براي تأمين مصارف مسكوني، تجاري، صنعتي و كشاورزي مورد استفاده قرار مي گيرد.
- توربين هاي بادي بزرگ كه در مزارع توليد برق بادي مانند منجيل مورد استفاده قرار مي گيرد. اين نوع توربين ها شامل چند توربين بادي متمركز با توان توليد250 كيلووات به بالا مي باشد كه به صورت متصل به شبكه يا جدا از شبكه طراحي شده است.
نيروگاه بينالود
نيروگاه بينالود در نيشابور، دومين نيروگاه فعال كشور است كه با ظرفيت توليد28/3 مگاوات برق در اختيار بخش خصوصي قرار دارد. به گفته مديرعامل سازمان انرژي هاي نو توليد سال جاري نيروگاه هاي با انرژي تجديدپذير در كشور130 ميليون كيلووات ساعت بوده و تمامي توليد اين نيروگاه هاي وارد مدار شده است.
نيروگاه بادي بينالود، شامل43 دستگاه توربين بادي660 كيلوواتي است و امكان توسعه آن نيز وجود دارد. در مورد ايجاد يك نيروگاه بادي در سيستان و بلوچستان،6 نيروگاه بادي در خوزستان، كهكيلويه و بوير احمد و آذربايجان نيز گزارش هاي گوناگوني انتشار يافته و انتظار مي رود با ايجاد اين نيروگاه ها تحول بيشتري در توليد برق از نيروگاه هاي بادي بوجود آيد.