مقدمه
تخم مرغ با دارا بودن 35 نوع عنصر مختلف و بدون امکان دخل و تصرف درآن، بعنوان یک بسته غذایی طبیعی، یکی از سالم ترین و بکرترین مواد غذایی و مطمئن برای مصرف می باشد.
تخم مرغ، غذایی بسیار مغذی وکاربردی بوده و حاوی با کیفیت ترین انواع پروتئین می باشد. پس از شیر تخم مرغ بعنوان دومین غذای کامل برای مصرف انسان بحساب می آید..
به طورمیانگین یک عدد تخم مرغ حدود 76 کیلوکالری انرژی و حدود 7 گرم پروتئین دارد که از نظر پروتئینی میتواند جایگزین 30 گرم گوشت و یا دو سوم لیوان شیر شود.
در طول ۳۰ سال گذشته مصرف تخم مرغ در جهان با نوسانات مختلفی روبرو بوده ودلیل کاهش مصرف تخم مرغ در طول سال ها ی اخیر، تصور منفی مرتبط با میزان بالای کلسترول تخم مرغ (۱۹۵ الی ۲۵۰ میلی گرم) بوده است .
صنعت تولید تخم مرغ همواره به عنوان یک صنعت تولیدی بی نظیر در دنیا مطرح بوده ودر حال حاضر دو رویکرد مختلف عمومی و اختصاصی در ارتباط با آن وجود دارد
شناخت اجزاء و ساختار تخم مرغ
ساختمان اصلی تخم همه پرندگان مشابه یکدیگر هستند.
1)کوتیکول :
غشا ء نازکی بنام کوتیکول روی تمام پوسته تخم مرغ را می پوشاند و در تبادلات گازی نقش دارد و همچنین بعنوان سد دفاعی در مقابل عوامل خارجی عمل می کند .
2) پوسته آهکی :
ترکیبات پوسته عمدتا از کربنات کلسیم تشکیل شده است و عناصر دیگری از جمله فسفر ، منیزیم و منگنز نیز در آن وجود دارند . همچنین میزان کمی پروتئین در آن موجود است . ضخامت پوسته در انتهای باریکتر تخم مرغ بیشتر است . در پوسته تخم مرغ تعداد زیادی منفذ وجود دارد که در انتهای پهن تر تعداد روزنه ها بیشتر از تمام قسمتهای دیگر است .
3) غشاءهای پوسته :
هر تخم مرغ دارای دو غشاء بیرونی ودرونی است. پس از تخمگذاری که فوراً تخم مرغ سرد می شود در قسمت پهن تخم غشاء بیرونی و درونی از یکدیگرجدا شده و اتاقک هوایی را تشکیل می دهندو گازها می توانند از این غشاء ها عبور نمایند.
4) اتاقک هوایی
در حالت طبیعی اتاقک هوایی در انتهای پهن تخم مرغ قرار دارد.تخم مرغ بلافاصله بعد از خروج از بدن پرنده سرد شده و محتویات آن منقبض می شود و بدین ترتیب اتاقک هوایی ایجاد می گردد. هر چه از زمان تخم گذاری فاصله می گیریم اتاقک هوایی بزرگتر می شود و این موضوع مربوط به تبخیر آب از تخم مرغ می باشد.
5) سفیده تخم مرغ:
10 درصد از ترکیب سفیده از پروتئین و باقیمانده آن از آب تشکیل شده است . تمام قسمتهای سفیده دارای غلظت یکسان نمی باشند قسمتی از آن غلیظ و ژله ای و بخش دیگر رقیق و آبکی است .
6) زرده :
زرده تخم مرغ ماده غلیظ و چسبناکی است که حدود 50% آن مواد جامد است شامل (30% چربی و 20% پروتئین) و 50% از آب ، تشکیل شده است.
Blasto disc 7) سلول زاینده ماده:
به دیسک زاینده نیز معروف است و در یک انتهای زرده قرار می گیرد. در صورت باروری بلاستودرم نامیده می شود. این دیسک بر سطح زرده تخم مرغ تازه ، بصورت یک نقطه دایره ای شکل ، سفید و غیر شفاف قابل مشاهده است که اندازه آن تقریبا 3 تا 4 میلیمترقطر دارد.
رویکرد عمومی
قابل بررسی ا ست. در این رویکرد مواد مغذی طبیعی و معمول در تخم مرغ.
رویکرد اختصاصی
در این رویکرد غنی سازی تخم مرغ برای بهبود ارزش تغذیه ای با ترکیبات مختلف و ریز مغزی ها مطرح است .
بجز غنی سازی تولید تخم مرغ مایع، جداسازی صنعتی زرده و سفیده تخم مرغ، پاستوریزاسیون تخم مرغ، تولیدصنعتی پوسته تخم مرغ و تولید صنعتی غشاء های تخم مرغ قابل بررسی می باشد.
رویکرد عمومی
ارزش انرژیزایی تخممرغ:
یک عدد تخممرغ متوسط ٧٦کیلو کالری انرژی دارد و مصرف روزانه یک عدد تخممرغ، ٣ تا 4 درصد از نیاز انرژی یک انسان بالغ را تامین میکند.
پروتئین:
تخممرغ منبع بسیار غنی پروتئین است. ارزش بیولوژیکی پروتئین تخممرغ بسیار بالاست و نسبت به سایر منابع پروتئینی مثل لبنیات، گوشتها و حبوبات غنیترست. پروتئین تخممرغ دارای تمامی اسید آمینههای ضروری برای سلامتی بدن است.
12/5 درصد وزن تخممرغ را پروتئین تشکیل میدهد و هم در زرده و هم در سفیده وجود دارد. ولی بیشتر در سفیده تخممرغ و به نام آلبومین وجود دارد. در نمودارهای ارزیابی کیفیت پروتئین موجود در مواد غذایی، همیشه تخممرغ در بالاترین حد یعنی ١٠٠ قرار دارد و به عنوان استاندارد مرجع برای سنجش پروتئین سایر غذاها استفاده می شود.
مقایسه مقدار پروتئین ، درصد قابلیت هضمی و ارزش بیولوژیکی برخی غذاها :
100 گرم ماده ی غذایی پروتئین ( درصد) قابلیت هضم
( درصد) ارزش بیولوژیکی
( درصد)
تخم مرغ کامل 13/13 99 94
شیرگاو 5/3 97 84
ماهی 2/19 98 83
گوشت گاو 18 99 74
سویا 38 90 73
لوبیا ( خشک) 22 73 58
آرد سفید گندم 11 99 52
دانه ی کامل گندم 12 91 65
برنج سفید 7 98 64
سیب زمینی 2 89 67
چربی ها
اهمیت غذایی چربی ها عمدتاً براساس دو عامل انرژی زائی و تأمین اسیدهای چرب ضروری درجیره غذایی می باشد.
10.8 درصد تخم مرغ را چربی تشکیل می دهد که در زرده آن وجود دارد و کمتر از 0.05 درصد آن در سفیده موجود است.
از کل چربى موجود در تخم مرغ (در حدود 5/6 گرم) بیش از نیمى از آن غیر اشباع است.
چربیها به دو گروه اصلی، اسیدهای چرب و کلسترول تقسیم میشوند.
کلسترول یک ترکیب مهم و موثر در بدن همه موجودات زنده است که در مورد انسان، ۷۵% از آن در بدن و توسط کبد ساخته می شود. کلسترول نقش حیاتی و ضروری در سوخت و ساز و تعادل بدن بر عهده دارد و به عنوان یک مولکول پایه جهت سنتز انواع هورمون های جنسی و استروئیدی در بدن نقش های عمده ای را ایفا می نماید.
مولکول کلسترول براساس اندازه ذرات و غلظت ذرات، به دو جزء کلسترول خوب و کلسترول بد تقسیم می شود. کلسترول در داخل بدن با پروتئینهایی ترکیب شده و لیپوپروتئینها را تشکیل میدهند .
(VLDL) لیپوپروتئین با چگالی خیلی کم
حاوی 10 درصد پروتئین، 60-40 درصد تری گلیسرید و 15 -20 درصد کلسترول می باشد. این کلسترول پس از انتقال تری گلیسریدهای خود به عضلات و بافت های چربی به LDL تبدیل می شود.
(LDL) لیپوپروتئین با چگالی کم
حاوی 20 درصد پروتئین، 45 درصد کلسترول و 15-10 درصد تری گلیسرید می باشد. وظیفه حمل 75 درصد کلسترول به بخشهای (سلولهای) مختلف بدن را به عهده دارد.
(HDL) لیپوپروتئین با چگالی زیاد
حاوی 50 درصد پروتئین، 20-15 درصد کلسترول و 5 درصد تری گلیسرید می باشد. وظیفه بازگرداندن کلسترول از سطح خون به کبد را به عهده دارد. (با چسبیدن به آن را از جدار عروق پاک می کند). که یا در کبد به اسید های صفرایی تبدیل نموده و یا مجددا مورد استفاده قرار می گیرد. یکی از چربیهای مفید موجود در زرده تخم مرغ لسیتین بوده که می تواند باعث کاهش جذب کلسترول شده و تا حدودی میزان جذب کلسترول تخم مرغ را کنترل کند.
کربوهیدرات و فیبرغذایی
تخممرغ به مقدار خیلی کم کربوهیدرات دارد و نیز فاقد فیبر غذایی است.
ویتامینها
تخممرغ منبع خوبی از ویتامینهای گروه B و ویتامین A است. همچنین ویتامین D و ویتامین E را به مقدار کافی و لازم تامین میکند. بیشتر ویتامینهای مورد نیاز بدن به جز ویتامین سی را دارد.
ویتامینA میکروگرم 98
ویتامینD میکروگرم 0/9
ویتامینE میکروگرم 0/57
ویتامینC میکروگرم ندارد
تیامین(B1) میکروگرم 0/05
ریبوفلاوین(B2) میکروگرم 0/24
نیاسین(B3) میکروگرم 1/94
ویتامینB6 میکروگرم 0/06
اسید فولیک میکروگرم 26
ویتامین B12 میکروگرم 1/3
بیوتین میکروگرم 10
اسید پانتوتینک میکروگرم 91/0
املاح تخم مرغ
تخممرغ حاوی تمامی املاح برای تامین سلامتی مصرف کننده می باشد.
نوع املاح واحد مقدار
سدیم میکرو گرم 72
پتاسیم میکرو گرم 67
فسفر میکرو گرم 103
منیزیوم میکرو گرم 6/2
آهن میکرو گرم 1
روی میکرو گرم 0/7
مس میکرو گرم 0/04
ید میکرو گرم 27
کلر میکرو گرم 83
گوگرد میکرو گرم 93
سلنیم میکرو گرم 6
مواد مغذی موجود در یک تخم مرغ متوسط
وزن گرم 52
آب گرم 38/8
انرژی کیلو کالری 76
پروتئین گرم 6/5
کربوهیدرات گرم خیلی کم
چربی گرم 5/6
چربی اشباع گرم 1/6
چربی غیراشباع مونو گرم 2/4
چربی غیراشباع پلی گرم 0/6
فیبر غذایی گرم ندارد
رویکرد اختصاصی
یکی از مباحث مهم در این رویکرد غنی سازی تخم مرغ است.
تخممرغهای غنی شده مصرف طبی و عمومی داشته با توجه به اهمیت ریزمغذیها در سلامتی مصرف کنندگان متخصصان تغذیه را وادار نموده به تولید قرص ، کپسول و غنی سازی فرآورده های مختلف از جمله شیر، پنیر و تخم مرغ گرایش پیدا نمایند.
در حال حاضر کشورهای پیشرفته به تولید تخم مرغ غنی شده با امگا-3 و سایر مواد مغذی نظیر ید، ویتامین ای، سلنیم، لوتئین، روی و اسید فولیک روی آوردهاندکه این محصولات اغلب در اروپاوآمریکا به مصرف کنندگان عرضه میشود.
ویژگیهای اسید چرب امگا – 3
علت نامگذاری اسید چرب امگا – 3 :
قرار گرفتن اولین باند دوگانه در بین اتم های کربن 3 و 4 در ساختمان شیمیایی مولکول آن است و همین موقعیت قرارگیری باند دوگانه باعث پیدا شدن خواص بیوشیمیایی خاص امگا -3 شده است.