اسمز معکوس reverse osmosis

mahdi.adelinasab

کاربر بیش فعال
کاربر ممتاز

اهميت تصفيه آب
چه براي مصارف آشاميدني و چه براي مصارف صنعتي، معمولا آب طبيعي احتياج به تصفيه دارد. تصفيه آب براي مصارف آشاميدني هم آسان تر و هم ارزان تر از تصفيه آب برا ي مصارف صنعتي است.
نگرانيهاي اساسي در مورد آب آشاميدني عبارتند از:
باکتري هاي بيماري زا ( پاتوژن ها ) در آب.
کمبود و يا وجود زيادي غلظت بعضي از يونها که در سلامتي انسان نقش دارند مانند: يون فلوئور.
ذرات معلق در آب.
بو و مزه آب.
دامنه نگراني هاي اساسي در مورد آب هاي صنعتي بستگي به محل مصرف آب دارد. آب به صورت هاي متفاوت در صنايع وابسته مطرح مي شود:
1- به عنوان ماده اوليه براي تهيه محصول نهايي، بدون اينکه تغيير شکل دهد.
2- به عنوان ماده اوليه براي شرکت در واکنش شيميايي تهيه محصول نهايي.
3- به عنوان حلال موادي که در واکنشهاي شيميايي شرکت مي کنند.
4- به عنوان ماده واسطه انتقال حرارت از دماي زير صفر( آب نمک ) تا دماي بخار آب.
5- به عنوان ماده ذخيره کننده انرژي.
6- به عنوان ماده واسطه جهت خارج کردن مواد ناخواسته (زائد).
7- به عنوان سپر محافظتي در برابر گرما و تشعشع آب سنگين( D2O ) مورد استفاده در نيروگاهها.
8- به عنوان ماده اي راحت و ارزان جهت استاندارد ساختن دستگاههاي اندازه گيري دما،دانسيته و ويسکوزيته.
9- به عنوان ماده اصلي جهت مبارزه با آتش به جز در موارد استثنائي مثل مواد نفتي.
10- خصوصا در مهندسي شيمي و پترو شيمي، بسياري از فرايندها همانند نمک زدايي، خشک کردن، تبخير کردن، کريستاليزاسيون، اختلاط، رزين هاي تعويض يوني، رطوبت زدايي، جذب سطحي و غيره در ارتباط مستقيم با آب هستند.
مطلوب ترين آب براي هر صنعتي آب بدون يون مي باشد، اما هزينه تصفيه آب تا رسيدن به مرحله آب بدون يون بسيار زياد است. براي هر صنعتي مطلوب ترين آب آن است که هزينه تصفيه آب کمتر از مخارج درمان عواقب زيان بخش ناخا لصي ها باشد که براي اکثر صنايع، رسيدن به اين امر با تکيه بر استفاده از سيستم اسمز معکوس RO يا (Reverse Osmosis ) امکان پذير مي باشد.
برخي اثرات زيان بخش ناخالصي هاي آب در صنعت:
1- توليد رسوب در دستگاه هاي حرارتي و ديگ بخار.
2- توليد بخار با کيفيت پايين.
3- خوردگي بويلرها و ديکر سيستم هاي حرارتي و لوله ها.
4- اتلاف مواد شيميايي مانند صابون.
5- باقي گذاردن لکه روي محصولات غذايي و نساجي.
ناخالصي هاي آب:
تقريبا هر ماده اي در آب محلول است و اين حلاليت به دما، فشار، PH ، پتانسيل شيميايي و به غلظت نسبي ديگر مواد در آب بستگي دارد. در طبيعت اين عوامل چنان به هم مربوط هستندکه کمتر مي توان حلاليت ماده اي را در آب به طور دقيق پيش بيني کرد. در واقع آب يکي از مشهورترين حلال هاست. مخصوصا مواد قطبي( مثل نمک ها ) به مقدار زيادي در آب حل مي شوند. از اين رو آب به طور خالص در طبيعت وجود ندارد.
آب هميشه در حال انحلال ، انتقال و يا رسوب گذاري است. بخار آب موجود در هوا، در اثر ميعان به صورت باران در مي آيد که در موقع باريدن مقداري گردو خاک، اکسيژن، دي اکسيد کربن و ديگر گازها را در خود حل مي کند. در روي سطح زمين، آب مقداري از مواد معدني را در خود حل کرده و همراه مواد ديگر به نقاط مختلف منتقل مي کند.
آب در هنگام نفوذ در لايه هاي مختلف زمين، قسمتي از مواد معلق و ميکروبها را در در لايه هاي مختلف زمين از دست مي دهد.
ناخالصي هاي آب را مي توان به چهار دسته تقسيم کرد:
1- مواد معلق
2- گازها
3- نمکهاي محلول
4- ميکروب ها خصوصا اشريشيا کليفرم (کليفرم روده اي) ( E.coli coliform )
 

mahdi.adelinasab

کاربر بیش فعال
کاربر ممتاز
تکنولوژي هاي غشايي

تکنولوژي هاي غشايي

فرآيندهاي غشايي از روشهاي نوين جداسازي هستند که بدون استفاده از تغيير فاز،اجزاء مورد نظر را از سيال جدا مي نمايند.عدم تغيير فاز در طول فرايند جداسازي موجب مي شود که جداسازي با صرف انرژي کمتري صورت گيرد. دو خصوصيت اصلي غشاها يعني توانايي قابل توجه در انجام انواع جداسازي ها و حداقل مصرف انرژي، عوامل گسترش روزافزون فرايندهاي غشايي مي باشند.
غشاها کاربرد هاي فراواني در زمينه هاي مختلف علمي و صنعتي دارند که از جمله مي توان به شيرين کردن آب دريا، دياليز خون، تصفيه آب نظير آب رودخانه، چشمه و چاه، تصفيه پساب هاي خانگي، تصفيه انواع پساب هاي صنعتي مانند تصفيه پساب صنايع نساجي، کاغذ سازي، چرم سازي، الکل سازي، تغليظ شير در کارخانجات پنير سازي، تغليظ آب ميوه، جداسازس ميکروارگانيسمها،استريل کردن مايعات، جداسازي پروتئين ها از آب پنير، جداسازي گازهاي ترش از گاز طبيعي، جداسازي اکسيژن و نيتروژن از هوا، جداسازي اتيلن از گازهاي خروجي واحد توليد پلي اتيلن، بهينه سازي محيط زيست، صنايع داروسازي و بيوتکنولوژي اشاره نمود.
با توجه به اهميت روزافزون آشنايي با فرآيندهاي غشايي به بررسي و شناخت غشاهاي اسمز معکوس مي پردازيم.
 

mahdi.adelinasab

کاربر بیش فعال
کاربر ممتاز
فرآيند اسمز معکوس

فرآيند اسمز معکوس

سيستمهاي فيلتراسيون غشايي با جريان متقابل از قبيل اسمز معکوس، نانوفيلتراسيون و اولترافيلتراسيون انتخابات مناسبي جهت جايگزيني با فيلتراسيونهاي سنتي و تيمارهاي شيميايي مي باشند. با اين وجود جهت دستيابي به بهترين عملکرد اين سيستمها، توجهات دقيقي بايد در مورد شرايط آب ورودي به اين سيستمها مبذول داشت. بنابراين بايد در مورد ويژگي آب ورودي به سيستم از اطلاعات کافي برخوردار باشيم.
ويزگيهاي انواع آبها
جهت استفاده از دستگاههاي اسمز معکوس براي تصفيه آب ابتدا بايد خصوصيات آبهاي گوناگون و ناخالصي هاي موجود را شناسايي و مطالعه نمود، لذا در ذيل به ذکر ويزگيهاي انواع آب مي پردازيم:
الف- ويژگي آبهاي زيرزميني
مواد معلق در آنها کم است.
معمولا مواد آلي بسيار کم دارند.
ممکن است داراي ذرات شن باشند.
اين آبها حاوي آهن محلول و گاهي هم منگنز محلول هستند که وقتي آب در معرض اتمسفر قرار مي گيرد در اثر اکسيد شدن توسط هوا، ذرات زرد- قهوه اي درآنها ظاهر مي شود.
دي اکسيد کربن ممکن است در اين آبها زياد باشد و PH اين آبها معمولا 9/7 – 9/6 مي باشد.
آب چاههاي خيلي عميق معمولا عاري از ميکوبها و ديگر ميکروارگانيسمها مي باشد ولي آب چاههاي کم عمق معمولا آلوده به ميکروارگانيسمها هستند.
به خاطر انحلال جزئي مواد معدني، معمولا اين آبها داراي املاح زياد مي باشند حدود ppm 500 که بيشترين جزء آن بي کربنات کلسيم است.
اين آبها معمولا سخت هستند ولي سختي آنها موقتي است( سوافات و نيترات کلسيم و منيزيم.(
ب- ويژگي آبهاي سطحي:
1- زلال نيستند.
2-2- PH اين آبها حدود 8-7 است.
3- مواد عالي موجود در اين آبها در نقات مختلف متفاوت است.ممکن است حاوي دترجنت ها، نفت، روغن و فلزات سنگين
باشند.
4- معمولا آلوده به ميکروارگانيسمها هستند.
5- مقدار آمونياک، فنل و نيترات اين آبها ممکن است زياد باشد.
6- اگر آبهاي سطحي از آبهاي کشاورزي ناشي شوند، معمولا داراي نيترات و فسفات قابل توجهي هستند، بويژه در مناطقي که از کودهاي شيميايي استفاده مي شود.
ج- ويژگي آبهاي شور:
1- مقدار املاح اين آبها بسيار زياد و معمولا بيشتر از ppm 1000 مي باشد.
2- غلظت يون کلر و سديم اين آبها بسيار زياد و معمولا بيش از ppm 500 است.
پيش تيمار آب ورودي به سيستم مي تواند عمر غشاء را طولاني تر ساخته،کيفيت آب توليدي را بهبود بخشد و هزينه هاي نگهداري و پاکسازي سيستم را کاهش دهد. اهميت شرايط آب ورودي زماني آشکار مي شود که شما کارکرد غشاء با جريان متقابل را مورد آزمايش قرار دهيد. به زبان ساده، سيستمهاي فيلتراسيون جريان متقابل، جريان درون ريز را به دو جريان برون ريز يعني Permeate و Concentrate تقسيم و جداسازي مي کند.
Permeate آن قسمت از جريان است که از غشاء نيمه تراوا عبور مي کند. جريان Concentrate (تلغيظ شده ) دربرگيرنده آن اجزايي است که توسط غشاء پس زده شده است. اساسي ترين مزيت فيلتراسيون جريان متقابل، قابليت آن براي کارکرد پيوسته و مداوم با سيستم پاکسازي خودبه خود است.
 

mahdi.adelinasab

کاربر بیش فعال
کاربر ممتاز
اساس كار اسمز معكوس:

اساس كار اسمز معكوس:

اگر يك غشا نيمه تراوا بين دو محلول با غلظتهاي متفاوت قرار گيرد، مقداري از حلال از يك طرف غشا به طرف ديگر منتقل مي شود. جهت طبيعي حركت حلال به گونه اي است كه محلول غليظ تر رقيق مي شود، سپس آب خالص از غشا عبور كرده و وارد آب شور مي شود. اگر به سيستم اجازه رسيدن به تعادل داده شود، در ان صورت سطح اب نمك آن ( محلول غليظ تر ) از سطح آب خالص بالاتر خواهد رفت. اين اختلاف سطح را در دو طرف غشا فشار اسمزي مي گويند.
در اسمز معكوس، آب خام ( تصفيه شده ) توسط پمپ به داخل محفظه اي كه داراي غشا نيمه تراوا مي باشد، رانده مي شود و چون ناخالصي ها قادر به عبور از غشا نيستند از اينرو در يك طرف غشا، آب تقريبا خالص و در طرف ديگر ان آب تغليظ شده از ناخالصي ها وجود خواهد داشت
اين فرآيند براي تهيه اب اشاميدني از ابهايي كه حاوي املاح معدني زيلد و ناخالصي هاي آلي مي باشند، بسيار مناسب بوده و حتي قادر است از آب دريا با ( ppm 5000 TDS ) و نيز از ابهاي شور، آب آشاميدني تهيه كند.
روش اسمز معکوس قادر به جداسازي مواد غير آلي حل شده، مواد آلي حل شده، آلاينده هاي ميکروبيولوژيکي از قبيل اندوتوکسين ها، ويروس ها، باکتري ها و ذرات مي باشد. به دليل اين طيف وسيع جداسازي روش اسمز معکوس يک فرآيند مهم در زمينه تيمارهاي آب است. اين روش به هايپرفيلتراسين ( Hyper filtration ) نيز معروف مي باشد، بدين ترتيب که با استفاده از اين روش ذراتي به کوچکي يونها را نيز مي توان جدا کرد. جهت زدودن نمکها و ساير ناخالصي هاي آب و بهبود رنگ، طعم و مزه مي توان از اين روش بهره گرفت. لازم به ذکر است که بيش از يک قن است که اين تکنولوژي شناخته شده است ولي تا شصت سال اخير يعني تا زماني که غشاء هاي خاص توسعه نيافته بودند، اين تکنولوژي گسترش چنداني پيدا نکرده بود.
تکنولوژي اسمز معکوس به وفور در صنايع غذايي، توليد آب ميوه ها، صنايع برق، قدرت، ميکروالکترونيک، داروسازي و غيره مورد استفاده قرار مي گيرد. همچنين اين تکنولوؤي در دفع باکتري ها، پيروژن ها و آلودگي هاي آلي بسيارموثر است.
همانگونه که ذکر شد روش اسمز معکوس به عنوان Hyper filtration نيز ناميده مي شود که دقيق ترين و ريز ترين سيستم فيلتراسيون شناخته شده مي باشد. اين تکنولوژي از انتقال ذراتي به کوچکي يونهاي منفرد حل شده در محلول نيز جلوگيري مي کند.سيستم اسمز معکوس قادر به جداسازي باکتريها، نمکها، قندها،پروتئين ها، ذرات، رنگ ها و ساير موادي است که داراي وزن مولکولي بيش از 250-150 دالتون باشند، لازم به ذکر است که جداسازي يون ها با اسمز معکوس به کمک ذرات باردار انجام مي شود. اين مطلب بدين معني است که يونهاي حل شده که داراي بار مي باشند مانند نمک ها، احتمال آن که توسط غشاء پس زده شوند نسبت به آنهايي که داراي بار نمي باشند مانند مواد آلي بسيار بيشتر است.
به علت آن که سيستم اسمز معکوس در مقايسه با ساير روشها در درجه حرارت پايين تر و با انرژي مقرون به صرفه اي کار مي کند،کاربرد هاي فراواني مانند نمک زدايي، تيمار پسابها، بازيافت املاح معدني، تغليظ آب پنير و ساير محصولات غذايي و مهمتر از همه در خالص سازي آب دارد. در سالهاي اخير سيستم اسمز معکوس به ميزان فراوان در فرآوري آب مورد نياز جهت دياليز در بيمارستانها و جهت کارخانجات توليدي دارويي و بهداشتي مورد استفاده قرار گرفته است. علاوه بر اين، روش اسمز معکوس قادر به توليد آبي خالص جهت استفاده در تزريق( EFI )( Water For Injection ) و براي آماده سازي محلولهاي پراگوارشي و پراروده اي است.
 

mahdi.adelinasab

کاربر بیش فعال
کاربر ممتاز
محاسن سيستم Ro

محاسن سيستم Ro

سيستم پيوسته و مداوم ( Continues ) 24 ساعت در شبانه روز
قابليت دريافت ورودي با) TDS کل مواد جامد محلول) بالا ( Total Dissolved Solid )
ميزان بازدهي بالا در کل سيستم
نرخ بالاي بازيافت آبهاي آلوده تا 98% منابع ورودي بر اساس ميزلن املاح و ناخالصي هاي موجود
مصرف انرژي پايين
نياز به حداقل شستشو
جلوگيري از عبور سليکا تا 90%
سادگي فرآيند تنها فاکتور پيچيده, کنترل آب ورودي به سيستم جهت به حداقل رساندن احتياجات مداوم جهت پاکسازي غشاء ها مي باشد.
ظرفيتهاي توليد متعدد
پايين بودن هزينه نگهداري سيستم
عدم بکار گرفتن مواد زيان بخش براي انسان در اين سيستم
مصرف پايين انرژي در سيستم
استفاده از حداقل مواد شيميايي در سيستم اسمز معکوس
از بين بردن تمامي آلاينده ها از قبيل آلاينده هاي آلي، غير آلي و ميکروبي
امکان استفاده از منابع نامتناهي و قابل اطمينان يعني آب درياها در اين سيستم
عدم تحميل هر گونه آثار منفي به محيط زيست
پايين بودن هزينه نصب و راه اندازي سيستم
قابليت جداسازي آلاينده هايي که به آب رنگ، مزه و بوي نامطلوبي مي دهند از قبيل طعم هاي قليايي و نمکي که بوسيله کلريدها و سولفات ها ايجاد مي گردند.
قابليت جداسازي پاتوژن فوق العاده خطرناک به نام Cryptosponolium که باعث ايجاد بيماري مهلک و خطرناک ميشود.
توليد خالص تري آب که آب توليدي توسط اين سيستم مورد تاييد NASA قرار گرفته و کاملا با استانداردهاي جهاني مطابقت دارد. خاصيت بسيار عالي حلاليت آن، متابوليسم را در بدن بهبود مي بخشد و اين امر باعث مي شود که ايمني بدن در مقابل عفونت ها افزايش يافته و باعث دفع سموم و ويروس ها گردد.
لازم به ذکر استکه نوشيدن آب حاصل از سيستم اسمز معکوس به مدت طولاني به بهبود کارکرد سيستم هاي بدن و سلامتي کمک شاياني مي کند.
قابليت جداسازي سمي تري عناصر و مواد مضر براي سلامتي انسان از قبيل کادميوم، سرب، سيانيد، ارسنيک و فنل توسط اين سيستم.

جدول زير مقايسه اي است ميان شاخصهاي مختلف در آب توليدي بوسيله سيستم اسمز معکوس و ميزان استاندارد تعيين شده اين شاخصها توسط سازمان بهداشت جهاني ( WHO ) ( World Health Organization ).
که لینکش اینه
http://www.2shared.com/file/1894194/34d356bf/1_online.html
یا علیhttp://www.2shared.com/file/1894187/b4c13644/1_online.html
 

majideng

عضو جدید
اسمز

اسمز

منشا فشار اسمزی حرکت ذرات جسم حل شونده است،در تمام محلولها فشار اسمزی را می بینیم و می توان این فشار اسمزی را به وسیله قانون وانت هوف محاسبه کرد فشار اسمزی یک محلول در دمای مشخص فشاری است که همان جسم حل شونده به حالت گاز در همان فشار ودر همان حجم می تواند داشته باشد.
بعضی از خواص محلولها اساسا به غلظت ذرات حل شده ،نه به ماهیت این ذرات بستگی دارد.این خواص را خواص غلظتی می گویند.برای محلولهای دارای مواد حل شده غیر فرار این خواص عبارتند از :کاهش فشار بخار ،نزول نقطه انجماد ،صعود نقطه جوش،و فشار اسمزی.
غشایی مانند سلوفان که برخی از مولکولها ،نه همه آنها را ازخود عبور می دهدغشای نیمه تراوا نامیده می شودشکل 1غشایی را نشان می دهدکه بین آّب خالص و محلول قند قرار گرفته است.این غشا نسبت به آب تراوا است ولی سوکروز (قند نیشکر)را از خود عبور نمی دهددر شروع آزمایش ارتفاع آب در بازوی چپ لولهU شکل برابر با ارتفاع محلول قند در بازوی راست این لوله است.از این غشا مولکولهای قند نمی توانند عبور کنند ولی مولکولهای آب در هر دو جهت می توانندعبور کنند.اما در بازوی چپ لوله(بازویی که محتوی آب خالص است)،تعداد مولکولها در واحد حجم بیش از تعداد آنها دربازوی راست است.از این رو سرعت عبور مولکولهای آّب از سمت چپ غشا به سمت راست آن بیشتر از سرعت عبور آنها در جهت مخالف است.در نتیجه تعداد مولکولهای آب در سمت راست غشا به تدریج زیاد می شود و محلول قند رقیق تر می شودو ارتفاع محلول در بازوی راست لوله زیاد می شوداین فرایند را اسمز می نامنداختلاف ارتفاع در سطح مایع در دو بازوی لوله ،اندازه فشار اسمزی را نشان می دهدبر اثر افزایش فشار هیدروستاتیکی در بازوی راست مولکولهای آب از سمت راست غشا به طرف سمت چپ آن رانده می شود تا اینکه سرانجام سرعت عبور از سمت راست با سرعت عبور از سمت چپ برابر می گردد.بنابراین حالت نهایی یک حالت تعادلی است که در آن سرعت عبور مولکولهای آب از غشادر دو جهت برابراست.اگر بر محلول بازوی راست فشاری بیش از فشار تعادلی وارد شود آب ذر جهت مخالف معمول رانده می شود .این فرایند که اسمز معکوس نامیده می شود برای تهیه آب خالص از آب نمک دار به کار می رود.بین رفتار مولکولهای آب در فرایند اسمر و رفتار مولکولهای گاز در فرایند نفوذ ،تشابهی وجود دارد در هر دو فرایند مولکولها از ناحیه غلیظ تر به ناحیه رقیق تر نفوذ می کنند
فشار اسمزی با توجه به رابطه زیر محاسبه می شود:
PV=nRT

کاربرد اسمز

اسمز در فرایندهای فیزیولوژیکی گیاهی و حیوانی نقش دارد عبور مواد از جدار نیمه تراوا سلول زنده ،کار کلیه ها و بالارفتن شیره گیاهی در درختان مهمترین نمونه های اسمر است.
غشای گلبولهای قرمز از نوع نیمه تراوا است اگر گلبولهای قرمز در آب خالص قرار گیرند،آب به درون آن نفوذ کرده و مایعات آن را رقیق می کند .در نتیجه گلبول متورم شده وجدار آن پاره می شود واگر گلبولهای قرمز در محلول غلیظ قند قرار گیرند ،آب درون گلبلها از غشای آنها عبور کردهو محلول اطراف آنها را رقیق می کند .در نتیجه ،گلبولها چروکیده می شود.
به منظور ممانعت از وقوع هر یک از حوادث در تزریقات وریدی ،محلولهای مورد استفاده باید ایزوتونیک باخو ن باشند(یعنی فشار اسمزی این محلولهل باید برابر با فشار اسمزی خون باشد).
 

mahdi.adelinasab

کاربر بیش فعال
کاربر ممتاز
نمکزدائی به روش اسمز معکوس

نمکزدائی به روش اسمز معکوس

نمکزدائی فرآیند جداسازی است که برای کم کردن مقدار نمک محلول در آب شور مورد استفاده قرار میگیرد. کلیه فرآیندهای نمکزدائی دارای اینجریان میباشند، آب ورودی شور (آب شور یا آب دریا) آب خروجی با شوری کم (کم نمک)، آب تعلیظ شده خیلی شور (شور آب یا آب برگشتی). منابع آبهای ورودی شور اقیانوسها یا آبهای زیرزمینی میباشند که بهوسیله فرآیند نمک زدائی به دو جریان خروجی، جریان آب با شوری کم، جریان آب تغلیظ شده خیلی شور تبدیل میشوند. بیشتر جوامع ساحلی دسترسی به منابع تمام نشدنی از آب شور دارند که با استفاده از فرآیند نمکزدائی میتوانند از این منابع استفاده کنند. برای خارج کردن موادی همچون کربنات کلسیم محلول در آب میتوان از روشهای تصفیه شیمیائی استفاده کرد. اما برای خارج کردن مواد دیگری، نظیر، کلرید سدیم نیاز به روشهای پیشرفتهتر فنی میباشد که این روشها تحت عنوان فرآیند نمکزدائی شناخته شدهاند. در گذشته خارج کردن املاح مختلف محلول در آب، کاری بسیار مشکل و پر هزینه بود. از این رو از آبهای شور بهعنوان منابع قابل شرب استفاده نمیکردند. گرچه با شروع دهه ۵۰ سال ۱۹۵۰ استفاده از فرآیند نمک زدائی تحت شرایط خاص برای استفاه عادی از نظر اقتصادی امکانپذیر شد. آب حاصل از فرآیند نمکزدائی معمولاً آبی است با کمتر از ۵۰۰mg/۱ املاح محلول که در مصارف خانگی، صنعتی و کشاورزی مورد استفاده قرار میگیرد. محصول جانبی فرآیند نمکزدائی شور آب است. شور آب محلول تغلیظ شده نمکی است که معمولاً به آبخیزهای عمیق آب شور یا آبهای سطحی پر نمک ریخته میشوند (با بیش از ۳۵،۰۰۰ mg/۱ املاح محلول). شور آبها را همچنین میتوان بهوسیله فاضلاب تصفیهشده رقیق کرده و با اسپری کردن روی زمینهای گلف فضاهای آزاد به محیط خارج انتقال داد.

شرح فنی فرآیند
برای نمک زدائی از دو فرآیند غشائی اسمز معکوس (RO) و الکترودیالیز (ED) استفاده میشود. فرآیند الکترودیالیز معمولاً در آمریکای لاتین و دریای کارائیب کاربردی ندارد. در فرآیند اسمز معکوس آب محلول نمکی (شور) بافشار تنظیم شده باعبور از یک غشاء نفوذپذیر نسبت به آب از نمکهای موجود در محلول جدا میشود. اختلاف فشار ایجاد شده بین فشار آب ورودی و آب حاصل باعث عبور جریان آب از غشاء نفوذناپذیر میشود و فشار اولیه آب ورودی انرژی زیادی لازم است میزان فشار لازم جهت انجام عمل نمکزدائی برای آبهای شور از ۲۵۰ تا Psi ۴۰۰ و برای آب دریا از ۸۰۰ تا ۱۰۰۰Psi میباشد. در عمل آب ورودی به یک محفظه بسته در برابر غشاء پمپ تا فشارش تنظیم شود. با عبور آب حاصل از غشاء، آب ورودی باقیمانده و محلول شور مدام غلیظتر میشوند و بهمنظور کاهش غلظت املاح محلول باقیمانده باید بخشی از این محلول ورودی غلیظ شده شور از محفظه خارج شود. اگر این املاح تخلیه نشوند غلظت املاح موجود در آب ورودی افزایش مییابد و برای غلبه بر فشار اسمزی که بهطور طبیعی افزایش یافته نیاز به انرژی ورودی زیادی میباشد.

روش اسمز معکوس دارای چهار فرآیند مهم میباشد:

۱) پیش تصفیه

۲) تنظیم فشار

۳) جداسازی غشائی

۴) پس تصفیه


پیش تصفیه
آب ورودی بهوسیله خارج کردن ذرات جامد معلق، تنظیم PH و قرار دادن یک مانع برای جلوگیری و کنترل گرفتگی منافذ غشائی بهوسیله ذراتی نظیر: سولفات کلسیم، از بیش تصفیه میشود تا متناسب با اندازه منافذ غشاها شود.

تنظیم فشار
پمپ فشار آب ورودی را به اندازهای بالا میبرد تا مناسب با منافذ غشاء و میزان نمک موجود در آب ورودی شود.

جداسازی
آب حاصل از فرآیند نمکزدائی از غشاهای نفوذپذیر عبور میکنند در حالی که این غشاها منابع عبور نمکهای محلول میشوند. عبور آب ورودی از غشاء منجر به تولید جریان آب شیرین و جریان آب شور تغلیظ شده میشود. از آنجائی که غشاها نمیتوانند کاملاً مانع عبور نمکهای محلول در آب شوند، درصد ناچیزی از نمک از غشا عبور میکند و در آب حاصل باقی میماند. نحوه قرار گرفتن غشاهای مارپیچی و رشتهای کوچک تو خالی از رایجترین غشاهای مورد استفاده میباشند. معمولاً غشاها را از استات سلوز، پلیآمیدهای آروماتیک و یا امروزه از ترکیبات با لایه نازکی از پلیمر میسازند. از هر دو نوع غشا برای نمکزدائی آبشور و آب دریا استفاده میشود گرچه نوع غشا و ساختمان مجرای فشار بسته به فشارهای عملیاتی مختلف مورد استفاده برای همه دو نوع آب متفاوت میباشد.

پایابی
قبل از انتقال آب حاصل از غشا به سیستم توزیع و مصرف آن بهعنوان آب آشامیدنی باید PH آن تنظیم و گاز زدائی شود. آب حاصل از میان ستون تهویه عبور میکند و Ph ان تقریباً از ۵ به ۷ افزایش مییابد. در بیشتر مواقع آب حاصل در مخزن ذخیره میشود تا بعدها مورد استفاده قرار گیرد.

موارد کاربرد
از سال ۱۹۶۰ تا ۱۹۸۰ (در طی ۲۰ سال) ظرفیت دستگاههای نمکزدائی اسمز معکوس فروخته یانصب شده ۱،۰۵۰،۶۰۰ متر مکعب در روز بوده است. در طی ۱۵ سال گذشته بهدلیل کاهش هزینه و پیشرفتهای فنی این ظرفیت رو به افزایش بوده است. آب نمک زدائی شده به روش اسمز معکوس برای آشامیدن مناسب و دارای مصارف صنعتی و کشاورزی میباشد.

آب آشامیدنی
از فنآوری اسمز معکوس اخیراً در آرژانتین و منطقه شمال شرق برزیل برای نمکزدائی آبهای زیرزمینی مورد استفاده قرار میگیرد. نحوه طراحی غشاهای جدید به گونهای است که در فشارهای بالاتر (۷ تا ۵/۸ اتمسفر) قابل بهرهبردای هستند و دارای کارآئی بیشتری نیز میباشند (۶۰ تا ۷۵ درصد از املاح (نمک) به اضافه تقریباً همه موجودات ریز زنده، ویروسها، باکتریها و سایر آلایندههای شیمیائی از آب ورودی میشوند).

صنعت
در صنایعی نظیر ساخت و تولید قطعات الکتریکی مخصوصاً صنایع غذائی و فرآوردههای داروئی نیاز به آب خالص است که از اسمز معکوس بهعنوان عامل فرآیند تولید جائی که غلیظ شدن و یا تجزیه و تفکیک جریانی از مایع استفاده میشود.

کشاورزی
کشاورزان گلخانهای و آبکشتی نیز اقدام به استفاده از اسمز معکوس برای نمکزدائی و تصفیه آب مورد نیاز جهت آبیاری کردهاند (تعداد باکتریها و نماتدهای موجود در آب حاصل از اسمز معکوس رو به کاهش است که این مسئله همچنین باعث کنترل بیماریهای گیاهان نیز میشود). در ایالت فلوریدای آمریکا کشاورزی که تولید کننده خیارهای اروپائی در گلخانهای به اندازه ac۲۲ است. برای آبیاری بهجای استفاده از آبهای سطحی آلوده از یک منبع آب زیرزمینی شور که به روش اسمز معکوس نمکزدائی شده است استفاده کرده که محصولش از ۴۰۰۰dozen خیار در روز به ۷۰۰۰dozen افزایش یافته است. دستگاه اسمزی به ظرفیت ۳۰۰۰ لیتر در روز آبی با کمتر از ۱۵ میلیگرم لیتر سدیم تولید میکند. در برخی از جزایر دریای کارائیب مانند آنتیگوا، با هاماس و جزایر دست نخورده انگلیس از فنآوری اسمز معکوس برای تأمین ذخایر آب همگانی که نسبتاً موفق نیز بوده است استفاده میشود. شرکت آب آنتیگوا با استفاده از ۵ دستگاه اسمز معکوس آب مورد نیاز منطقه را تأمین میکند. هر دستگاه اسمز معکوس ظرفیتی معادل ۷۵۰،۰۰۰ لیتر در روز دارد. از ژانویه ۱۹۹۴ تا جون ۱۹۹۵ (در طی ۱۸ ماه) دستگاه آنتیگوا آبی در حدود ۱/۶ تا ۷/۹ میلیون لیتر در روز تولید کرده است. علاوه بر این هتلهای بزرگ و یک شرکت بطری سازی نیز مجهز به دستگاههای نمکزدائی شدهاند.
 

mahdi.adelinasab

کاربر بیش فعال
کاربر ممتاز
ادامه....

ادامه....

در جزایر دست نخورده انگلیس کل آب مورد نیاز جزیرهتورتولا و تقریبا ۹۰ درصد آب مورد نیاز جزیرهدست نخورده گورد با استفاده از نمکزدائی تأمین میشود. در تورتولا با استفاده از ۴۰۰۰ اتصال آبی موجود، آب مورد نیاز ساکنان آن که در حدود ۱۳۵۰۰ نفر و بازدید کنندگان که تقریباً ۲۵۶،۰۰۰ نفر در سال هستند، تأمین میشود. در سال ۱۹۹۴شرکت آب تورتولا ۹۵۰ میلیون لیتر آب نمکزدائ شده خریداری کرد.
جزیره گورد دارای دو دستگاه نمکزدائی آب دریا است که هر دو دستگاه دارای دو ورودی به دریا هستند که در حدود ۴۵۰ متر در امتداد دریا گسترده شدهاند. این دستگاهها ساکنان این منطقه را که حدود ۲۵۰۰نفر هستند و گردشگران سالیانه آن که در حدود ۴۹۰۰۰ نفر میباشند تحت پوشش قرار داده است. در گورد حدود ۶۷۵ مشترک آب شهری وجود دارد.در سال ۱۹۹۴ شرکت آب جزیره گورد ۸۰ میلیون لیتر آب برای توزیع خریداری کرد. در آمریکای جنوبی مخصوصاً در نواحی روستانشین آرژانتین، برزیل و شیلی شمالی از روش اسمز معکوس برای نمکزدائی کمتر استفاده میشود.

راهاندازی و نگهداری

در طی ۱۵ سال گذشته نحوه استفاده و کار با فنآوری اسمز معکوس بهتر شده است و تعداد کمی از دستگاهها دارای مشکلات کاربردی دراز مدتی بودهاند. زمانی که دستگاهی که دارای طراحی و ساخت مناسبیاست نصب میشود. برای استفاده از فنآوری اسمز معکوس باید سیستم بهطور روزانه کنترل شود وی ک برنامه سازمان یافتهای جهت حفاظت پیشگیرانه وجود داشته باشد. محافظت پیشگیرانه شامل کالیبره کردن وسایل، تنظیم پمپ، بررسی و تنظیم سوخت شیمیائی، یافتن محل نشت و تعمیر آن، تعمیر ساختاری سیستم براسا یک برنامه زمانبندی شده میباشد. مشکل اصلی کاربردی (عملیاتی) که مرتبط میشود به استفاده از دستگاه‌‌های اسمز معکوس؛ گرفتگی منافذ غشاها میباشد.
گرفتگی زمانی ایجاد میشود که منافذ غشاها بهوسیله املاح یا ذرات ریز معلق مسدود میشوند که این مسئله باعث کاهش مقدار آبی میشود که میتواند تصفیه شود.
گرفتگی غشاء را میتوان بهوسیله شستشو یا تمیز کردن (هر ۴ ماه یکبار) و یا بهوسیله تعویض قطعات صافی فشنگی (هر ۸ هفته یک بار) بر طرف کرد. عمر غشاها در آرژانتین ۲ تا ۳ سال است گرچه در کاتالوگ عمر آن بیشتر گزارش شده است.
جهت راه اندازی، نگهداری، کنترل و تنظیم دستگاههای اسمز معکوس کادر مهندسی آموزش دیده مورد نیاز برای دستگاهی به ظرفیت ۲۰۰ متر مکعب در روز تقریباً یک نفر و دستگاهی به ظرفیت ۴۰۰۰ متر مکعب در روز سه نفر میباشد.

پیچیدگی دستگاه

با توجه به هزینه زیاددستگاههای اسمز معکوس، تنها شرکتهای خدماتی نظیر شرکت آب با تعداد زیادی مصرف کننده و صنایع و هتلها از این تکنولوژی استفاده میکنند.
در نواحی روستانشین جائی که هیچ راه دیگری برای تأمین آب وجود ندارد از دستگاههای اسمز معکوس با ظرفیت کم، استفاده میشود. در مناطقی نظیر جزایر دست نخورده انگلیس، دولت زمین مورد نیاز را تأمین و مالیات و بخشودگیهای مالیاتی را پرداخت و کیفیت و کمیت آب حاصل را کنترل میکند. دولت همچنین آب را توزیع کرده و در برخی موارد در راه اندازی دستگاهها نیز مشارکت میکند.

هزینهها

علاوه بر سرمایه اصلی جهت راه اندازی دستگاههای اسمز معکوس هزینههائی نظیر برق، تعویض غشاء، و کارگر نیز وجود دارد.
تمام فن آوریهای نمکزدائی متداول نیاز به انرژی زیادی دارند. مجمع بینالمللی نمک زدائی با طراحی برنامه نرمافزاری درباره هزینههای نمکزدائی آب دریا باعث فراهم آوردن ابزارهای ریاضی (دقیق و حساب شده) به منظور بر آورد سرمایه نسبی و کل هزینههای مربوط به فرآیندهای نمکزدائی آب دریا شده است.
 

mahdi.adelinasab

کاربر بیش فعال
کاربر ممتاز
ادامه....

ادامه....

هزینهها
علاوه بر سرمایه اصلی جهت راه اندازی دستگاههای اسمز معکوس هزینههائی نظیر برق، تعویض غشاء، و کارگر نیز وجود دارد. تمام فن آوریهای نمکزدائی متداول نیاز به انرژی زیادی دارند. مجمع بینالمللی نمک زدائی با طراحی برنامه نرمافزاری درباره هزینههای نمکزدائی آب دریا باعث فراهم آوردن ابزارهای ریاضی (دقیق و حساب شده) به منظور بر آورد سرمایه نسبی و کل هزینههای مربوط به فرآیندهای نمکزدائی آب دریا شده است.

سودمندی فنآوری
۲۵ سال پیش محققان تلاش میکردند تا با استفاده از فشار ۶۰۰psi و با عبور جریانی معادل ۱۸۰ از غشا سبب جدا شدن آب از آب ورودی شوری که دارای ۹۰ درصد نمک است (کل املاح محلول در آب ۱۵۰۰ میلیگرم در لیتر) شوند. امروزه تأسیسات آبهای شور میتوانند ۹۸ درصد از نمک آب ورودی که کل املاح محلول آب ۲۵۰۰ تا ۳۰۰۰ میلیگرم در لیتر میباشد را با استفاده از فشار ۶/۱۳ تا ۱۷ اتمسفر و با عبور جریانی معادل ۲۴ متر مکعب در روز و با ضمانت ۵ سال کار بدون تعویض غشا جدا کنند.در پیشرفتهترین فنآوری روز به جای استفاده از غشاهای استات سلولز و پلی آمید از غشاهای مرکب با لایه نازک استفاده میکنند. غشاهای مرکب میتوانند در میدان بیشتری از تغییرات PH در دماهای بالاتر و در محدوده شیمیائی وسیعتری کار کنند و نسبت به شرایط و استفادههای نادرست موجود در بیشتر مصارف صنعتی مقاوم میباشند. بهوطر کلی با گذشت زمان بهبود کارآئی دستگاههای نمکزدائی اسمز معکوس افزایش یافته تا جائی که دیگر غشاها دچار گرفتگی و انسداد نمیشوند. استفاده از این تکنولوژی در مناطقی که بهراحتی به آب دریا و یا آبهای زیرزمینی شور دسترسی دارند مناسب میباشد.

مزایا

روش انجام فرآیند کار سادهای است، تنها مشکل یافتن یا تولید کردن یک منبع آب ورودی بدون مواد خارجی میباشد که این مسئله سبب میشود تا غشا کمتر نیاز به شستشو داشته باشد.

ممکن است نحوه مونتاژ دستگاهها از قطعات از پیش بستهبندی شده باشد که میزان تولید آب حاصل از چند لیتر در روز تا ۷۵۰ هزار لیتر در روز برای آبهای شوروتا ۴۰۰ هزار لیتر در روز برای آب دریا میباشد و در نتیجه دستگاههای اسمز معکوس در مواقع مورد نیاز برای استفاده از آب ذخیره بسیار مناسب میباشد.

هزینه نصب پائین

ظرفیت تولید دستگاههای اسمز معکوس خیلی زیاد است و از ۲۵،۰۰۰ تا ۶۰،۰۰۰ متر مکعب در روز میباشد.

در ساخت دستگاهها از مواد غیر فلزی که به نگهداری کمتری نیاز دارند استفاده میشود.

بای تولید ۱۰۰۰ لیتر آب حاصل از آب شور از ۱ تا ۳ کیلووات ساعت انرژی مورد نیاز میباشد. فنآوریهای اسمز معکوس میتوانند از منابع آبی نامحدودی چون دریا استفاده کند.

بهجزء نیاز به تخلیه آب شور اسمز معکوس دارای اثر زیست محیطی بسیار ناچیزی دارد.

این فنآوری استفاده از مواد شیمیائی را به حداقل میرساند.

معایب

استفاده درست از غشاها

معمولاً باید برای خروج ذرات بسیار ریز آب ورودی از پیش تصفیه شود (بهمنظور افزایش طول عمر غشاء)

در هنگام طوفان ممکن است وقفهای در کار دستگاههائی که از آب دریا استفاده میکنند ایجاد شود (بهدلیل افزایش تعلیق ذرات بسیار ریز و افزایش ذرات جامد معلق در آب دریا در واحد حجم).

برای به کار انداختن دستگاه اسمز معکوس نیاز به مصالح و تجهیزات استاندارد با کیفیت بالا میباشد.

اغلب برای طراحی، ساخت و راهاندازی دستگاهها نیاز به افراد مجرب خارجی میباشد.

باید لیستی از قطعات یدکی تهیه شود مخصوصاً اگر دستگاهها ساخت کشور خارجی باشند.

برای جلوگیری از اثرات زیان بخش زیست محیطی باید برای خارج کردن آبهای خیلی شور دقت کافی بهعمل آید.

در این فنآوری خطر آلوده شدن غشاها با باکتریها وجود دارد. وجود باکتریها در جریان آبشور سبب رشد آنها در روی غشا و این امر سبب بدبو و بدمزه شدن آب حاصل میشود.

فنآوریهای نمکزدائی به منبع انرژی مطمئنی نیاز دارند.

فنآوریهای نمکزدائی در مقایسه با سایر روشها نظیر استخراج آبهای زیرزمینی یا بهرهبرداری از آب باران بسیار پرهزینه هستند.

پذیرش فرهنگی
چنین استنباط میشود که فنآوری اسمز معکوس پزهزینه و پیچیده هستند و اینکه استفاده از این فنآوری محدود میشود به مناطق ساحلی دارای آبهای زیرزمینی شور که دسترسی به فنآوریهای متداولتر را ندارند، بالتبع استفاده از این روش در شرایط معمولی که امکان دسترسی به آب شرب از روشهای سادهتر امکانپذیر است، رایج نمیباشد.
 

قره

اخراجی موقت
اسمز معکوس reverse osmosis

پدیده اسمز معکوس که یکی از مهمترین بخش ها در طراحی واحدهای صنعتی می باشد.
این هم یک مقاله درباره اسمز معکوس:( در این دو آدرس آدرس های زیادی از سایت ها برای نرم افزارهای اسمز معکوس معرفی شده است)

http://206.161.121.115/go.php?c=cLW...uv61p3Sx2Vt5e6JlE8/HiaK2K6pPZkssjQOIDlLeygQ==http://www.esnips.com/nsdoc/e1520ed7-ecf5-47c4-9d6a-aad077bd0d67
اگر به دنبال نرم افزاری در این رابطه هستید به این آدرس مراجعه کنید.
http://www.cheapflights2thailand.com/commercial-reverse-osmosis-systems.html

این هم یک عکس از پدیده اسمز معکوس:
 

watersys

عضو جدید
همه چیز در مورد اسمز معکوس

همه چیز در مورد اسمز معکوس

اسمز معکوس

از ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد.



یکی از پیشرفته ترین روش های تصفیه آب، روش اسمز معکوس (Reverse Osmosis) می باشد.
در این فرایند آب با فشار از یک سری غشاء نیمه تراوا (Semi Permeable Membrane ) عبور داده می شود. این فشار خارجی از فشار اسمزی طبیعی بیشتر است در نتیجه مولکول های کوچک تر از منافذ غشاء، عبور می کنند در حالی که مولکولهای بزرگ تر قادر به عبور از غشاء نیستند و سپس در جریانی جانبی از کنار غشاء عبور داده شده و دفع می گردند .





چگونگی فرایند اسمز معکوس

در این فرآیند میکروارگانیسم هایی از آب حذف می شوند. به طور کلی این فرایند برای شیرین کردن آب های شور به کار می رود ولی در سال های اخیر برای حذف آلاینده های خاص نظیر نیترات مورد توجه قرار گرفته است. اسمز معکوس روش تصفیه فیزیکی و نوعی *****اسیون است که نیاز به مواد شیمیایی ندارد. در اغلب منابع از روش اسمز معکوس به عنوان روشی موفق و اقتصای در دراز مدت برای کنترل آلاینده های آب از جمله نیترات یاد شده است. در این روش علاوه بر نیترات، کل جامدات محلول (TDS) آب نیز تا میزان ۵/۹۹ درصد کاهش می یابد.


به تصاویر زیر توجه نمائید.
دو ظرف داریم که یکی محتوي آب نمك (A) و دومي محتوي آب خالص (B) باشد چنانچه اين دو ظرف توسط يك لوله به هم وصل شده باشند و ارتفاع آب داخل دو ظرف مساوي و هم سطح باشند ، در اين صورت براي ايجاد تعادل در غلظت ، يونهاي سديم و كلرايد از ظرف حاوي آب نمك به صورت نفوذ ملكولي به طرف ظرف آب خالص منتقل مي شوند تا تعادل غلظت بين دو ظرف برقرار گردد . حال اگر در مسير جريان آب بين دو طرف يك غشاء نيمه تراوا قرار دهيم كه فقط اجازه دهد ملكولهاي آب از آن عبور نمايد ، ( شكل ب ) متوجه مي شويم كه يونهاي نمك اجازه عبور نخواهند يافت . لذا جهت برقراري تعادل در غلظت ، آب خالص از ظرف (B ) به طرف ظرف آب غليظ (A ) منتقل مي گردد . و اين عمل تا حدي ادامه پيدا مي كند كه افزايش ارتقاع آب در ظرف آب نمك ( A ) فشار مضاعف پيدا مي كند و ديگر اجازه انتقال آب از ظرف B به ظرف A را نمي دهد ، اين فشار را فشار اسمزي مي‌گويند ، كه طبق قانون وانت هف ( Vant Hoff ) فشار اسمزي تابعي از غلظت در دو طرف غشاء مي باشد .
P1 = ( CS1 – CS2 ) R.T
در اين فرمول :
P = فشار اسمزي
CS1 = غلظت نمك در ظرف A ( يا محلول خوراك دستگاه )
CS2 = غلظت نمك در ظرف B ( آب محصول تصفيه شده )
R = ثابت گازهاست
T = درجه حرارت ( درجه كلوين )


حال اگر بخواهيم جهت جريان را معكوس كنيم يعني اينكه مولكول هاي آب از ظرف نمك ( A ) به سمت ظرف آب خالص ( B ) جريان پيدا نمايد ( عكس حالت قبل ) ، لازم است ، فشاري بيشتر از فشار اسمزي به محلول ظرف آب نمك وارد نماييم ، اين فشار P2 و فشار عملياتي نام دارد . لذا مقدار فشار خالص كه باعث مي شود مولكولهاي آب از ظرف آب نمك به طرف ظرف آب خالص منتقل گردد برابر خواهد بود با :
D.P = P2 – P1
D.P = Driving pressure ( فشار عقب راندن )

مثال فوق فرآيند اسمز معكوس را به صورت يك مقدار كم ( Batch ) نشان مي دهد ، ولي در عمل اگر براي تصفيه آب به صورت دائم بخواهيم مطابق مثال عمل كنيم ، افزايش غلظت نمك در ظرف A باعث زياد شدن دائم فشار اسمزي مي شود . كه لازم است مدام فشار عملياتي را افزايش دهيم ، لذا براي جلوگيري از اين مشكل بطور دائم مقداري از محلول غليظ را از دستگاه خارج مي نمائيم ( تحت عنوان پس آب Reject يا آب نمك .Brine) تا غلظت ثابت بماند .



خصوصیات غشاء نیمه تراوا

در برخی منابع قطر منافذ غشاء های صنعتی R.O. حدود 0005/0 میکرون (500 پیکومتر) و اندازه تقریبی منافذ غشاء های دستگاههای تصفیه ی خانگی نیز از 0001/0 میکرون (100 پیکومتر) ذکر شده است. ضمن این که قطر یون نیترات بدون آب 250 پیکومتر (00025/0 میکرون) و نیترات هیدراته 0006/0میکرون اندازه گیری شده است. به دلیل قابلیت های چشمگیر غشاء های R.O. امروزه در سیستم های تصفیه در نقطه مصرف (Point of use) یا همان دستگاه های تصفیه ی خانگی بسیار متداول شده است. در این موارد نیز عملکرد *****های R.O. بستگی مستقیم به کیفیت و فشار آب ورودی دارد و به دلیل قرار گرفتن ***** کربن فعال در کنار ***** R.O. در این دستگاه ها، قابلیت کاهش ترکیبات آلی فرار (VOCs) نظیر کلروفرم و ترکیبات نفتی و همچنین ترکیبات آلی محلول (SOCs) نظیر دی اکسین ها وآفت کش ها نیز فراهم آمده است.
به طور کلی حذف یون ها، نمک ها و مولکول ها توسط روش اسمز معکوس، بر اساس چهار عامل بار ذرات، وزن مولکولی، اندازه ذرات و ساختار شیمیایی آن ها می باشد. در واقع حذف ذرات توسط فرآیند اسمز معکوس تلفیقی از چهار عامل یادشده است.



مزایای اسمز معکوس

در روش اسمز معکوس اساسا تصفیه فیزیکی انجام می شود، یعنی مواد جداسازی شده بر اثر فرایندهای حرارتی، شیمیایی یا بیولوژیکی تغییر نمی یابند. به این ترتیب بازیافت و استفاده ی مجدد از مواد مزبور ممکن می باشد.
دوم آن که روش اسمز معکوس به صورت مدول های مستقل اجرا می شوند لذا امکان تطبیق تاسیسات به ظرفیت های مختلف ممکن است. از دیدگاه اقتصادی توانایی غشاء برای شناسایی عوامل مختلف یک مخلوط، به عنوان مثال تمایز بین آب و الکل یا یون های نمکی و آب و نیز کارآمدی غشاء یعنی دستیابی به جریان خروجی مورد نیاز تحت شرایط معین بهره برداری مورد توجه است.
امروزه در طراحی هر روش غشایی امکان استفاده از انواع مختلفی از غشاء ها مهیا است. تنوع این سیستم و شرایط گوناگون تولید آن ها ایجاب می کند تا ویژگی ها و کارآمدی هر کدام برای هر فرآیند به طور جداگانه مورد بررسی قرار گیرد.
اسمز معکوس قادر به جداسازی عوامل کدورت، باکتری ها، کلوئید ها، میکروارگانیسم ها، قند، پروتئین ها، پکتینها، اسیدهای آمینه و تاحدودی ترکیبات معدنی نمکی و ویروسها می باشد.



منبع
  • گروه فنی مهندسی آب (شرکت پارس اندیش)
برگرفته از «http://fa.wikipedia.org/wiki/%D8%A7%D8%B3%D9%85%D8%B2_%D9%85%D8%B9%DA%A9%D9%88%D8%B3»
 
آخرین ویرایش توسط مدیر:
بالا