آموزش قدم به قدم براي گرفتن پايه 1

Adnan175

عضو جدید
کاربر ممتاز
عزیز من کجاش احمقانه هست؟ قانونش اینه...شما گواهینامه خلبانی هم که می خوای بگیری به همین صورته..یکدفعه که نمی زارندت پشت ایرباس 320!
فقط مشکل کار اینجاست که هر گواهینامه ای که می خوای بگیری و بعدش اونو ارتقا بدی ظاهرا باید 2 سال طول بکشه!

راستی من برا پایه دو حدود 100 تومن دادم! الان ظاهرا می گن حدود 700 تومنه:eek:
الان من پایه 3 دارم، باید اول پایه 2 بگیرم بعد پایه 1 یا ب و پ داره؟؟
اون موقع رو خدا بیامرزه!!:w47:
 

babakmail

عضو جدید
کاربر ممتاز
هزینش زیاده!!
من واسه همین معمولیش تقریبا 220 ت خرج کردم!!
وای بحال بالاترش!!

عزیز من کجاش احمقانه هست؟ قانونش اینه...شما گواهینامه خلبانی هم که می خوای بگیری به همین صورته..یکدفعه که نمی زارندت پشت ایرباس 320!
فقط مشکل کار اینجاست که هر گواهینامه ای که می خوای بگیری و بعدش اونو ارتقا بدی ظاهرا باید 2 سال طول بکشه!

راستی من برا پایه دو حدود 100 تومن دادم! الان ظاهرا می گن حدود 700 تومنه:eek:

بايد توپول يه 3 مليون از پايه 3 به پايه 1 كنار بزاري
 

ali 254

اخراجی موقت
الان من پایه 3 دارم، باید اول پایه 2 بگیرم بعد پایه 1 یا ب و پ داره؟؟
اون موقع رو خدا بیامرزه!!:w47:

دو سال دیگه میری شهرک آزمایش امتحان میدی واسه پایه 2 که امتحانش فکر کنم با مینی بوس و خاور باشه و بعدش باید منتظر بمونی تا دو سال دیگه واسه پایه یک
 

ali hoseini

کاربر حرفه ای
کاربر ممتاز
پایه 3 چیه دیگه؟؟؟:surprised:
یا اینجا دارین اسپم میکنید؟
 

ali 254

اخراجی موقت
پایه 3 چیه دیگه؟؟؟:surprised:
یا اینجا دارین اسپم میکنید؟

نه آقا ، اسپم کجا بود:D اون سیستم و قانون قبلی در مورد گواهینامه ها حذف شده و دیگه چیزی تحت عنوان ب1 و پ و... اینا نداریم و تبدیل شدن به پایه سه(ب1) پایه دو و پایه یک
 

babakmail

عضو جدید
کاربر ممتاز
شرایط لازم جهت صدور گواهینامه ویژه

شرایط لازم جهت صدور گواهینامه ویژه

شرایط لازم جهت صدور گواهینامه ویژه

برای رانندگی با وسایل نقلیه سنگین جاده سازی و ساختمانی مخصوص حمل اشیای سنگین و جراثقال اسكله ها :
۱- حداقل سن ۲۳ سال تمام
۲- قبول شدن در آزمون آیین نامه راهنمایی و رانندگی
۳- روشن كردن موتور و راندن وسیله نقلیه مورد نظر در جهات مختلف ترمز كردن و دور زدن با آنها و كار با دستگاه
تبصره : برای رانندگی با وسایل نقلیه ویژه ای كه سرعت آنها از ۳۰ كیلو متر در ساعت تجاوز می كند در شهرها و راه های عمومی علاوه بر داشتن گواهینامه ویژه داشتن گواهینامه پایه یكم نیز الزامی است .
۴- انجام معاینات جسمانی مورد تایید بهداری ناجا
مدارك مورد نیاز
۱- در دست داشتن اصل شناسنامه عكس دار
۲- چهار قطعه عكس ۳ در ۴ رنگی یا سیاه و سفید تمام رخ
۳- در صورتی كه وسیله مورد نظر مشمول تبصره فوق الذكر میگردد در دست داشتن عین گواهینامه پایه یكم و چنانچه گواهینامه متقاضی صادر از شهرستان باشد ارائه تاییدیه از واحد صدور گواهینامه شهرستان مربوطه
۴- ارائه كارت پایان خدمت و یا مدارك قانونی حاكی از روشن شدن وضعیت نظام وظیفه برای متولدین ۱۳۳۸ به بالا
۵- فیش بانكی به مبلغ ۵۰۰۰۰ ریال بابت عوارض به حساب جاری وزارت كشور به شماره حساب ۰۹/۷۴۱ مربوط به خزانه داری كل
۶- فیش بانكی به مبلغ ۱۰۰۰۰ ریال بابت عوارض به حساب وزارت دارایی به شماره حساب ۹۰۰۱۱ نزد بانك ملی شعبه شهرك آزمایش
۷- فیش بانكی به مبلغ ۸۰۰۰ ریال بابت معاینات جسمانی حساب بهداری ناجا به شماره حساب ۹۴۰۱۰ نزد بانك ملی شعبه حسابهای دولتی
۸- فیش بانكی با توجه به نوع گواهینامه در خواستی در تهران به شرح جدول ذیل در اختیار قرار دادن وسیله در امر آزمایش به حساب ۹۰۰۱۷ شركت واحد نزد بانك ملی شعبه منطقه ۶ شركت واحد است .
نوع گواهینامه لودر لیفتراك جرثقیل گریدر بلدوزر بیل مكانیكی
مبلغ فیش ۵۰۰۰۰ ریال ۴۰۰۰۰ ریال ۵۰۰۰۰ ریال ۶۰۰۰۰ریال ۶۰۰۰۰ ریال ۵۰۰۰۰ ریال
توضیح ۱ : فیش های یاد شده قابل پرداخت در كلیه شعب بانك ملی ایران می باشد و متقاضی باید قسمت رسید برای پرداخت كننده را تسلیم متصدیان امر آزمون ماید .
توضیح ۲ : در صورت هر بار تجدید آزمون آیین نامه مبلغ ۱۰۰۰۰ ریال به حساب وزارت كشور به شماره حساب ۰۹/۷۴۱ و هر بار تجدید آزمون عملی به مبلغ ۵۰۰۰ ریال به حساب ۰۹/۷۴۱ وزارت كشور و یك فیش نیز با توجه به نوع مبلغ ۱۵۰۰ ریال به حساب ۹۰۰۱۷ شركت واحد واریز و قسمت رسید برای پرداخت كننده فیش ها به متصدیان امر آزمون تسلیم گردد .
توضیح ۳ : در حال حاضر و در تهران آزمایش آیین نامه در شهرك آزمایش و آزمایش عملی وسایل نقلیه ویژه منطقه ۶ شركت واحد به آدرس زیر انجام می پذیرد .
جنت آباد ، انتهای بزرگراه همت، خیابان جنت آباد شمالی خیابان بعثت
مراحل و مدارك لازم جهت تعویض و المثنی گواهینامه صادره شهرستان برای متقاضیان ساكن تهران .
۱- در دست داشتن اصل شناسنامه عكس دار و ارائه فتوكپی از صفحه اول و در صورت وجود توضیحات در شناسنامه یكبرگ تصویر آن .
۲- ارائه اصل گواهینامه و در صورتی كه مفقود شده باشد تهیه و تنظیم فرم تعهد
۳- سه قطعه عكس جدید ۳در۴ رنگی یا سیاه و سفید با زمینه تمام‌رخ .
۴- مراجعه به یكی از مناطق ۱-۳-۴-۵-۶-۷-۸-۹-۱۰ راهنمایی و رانندگی جهت معاینه جسمانی و تنظیم كاردكس
توضیح ۱ : به منظور دسترسی به آدرس و نشانی تلفن مناطق یاد شده به صفحات آتی مراجعه فرمایند .ضمنا مناطق یاد شده همه روزه به غیر از پنج شنبه ها و روزهای تعطیل از ساعت ۱۴۰۰ الی ۱۶۰۰ پذیرای مراجعین تعویض و المثنی گواهی نامه جهت انجام معاینات پزشكی می باشد .
توضیح ۲ : مدت اعتبار معاینات جسمانی از تاریخ صدور ۶ ماه و گواهی عدم اعتیاد از تاریخ صدور یك ماه می باشد. بدیهی است تحویل مدارك به واحد های صدور گواهینامه بایستی قبل از انقضای مدت های مذكور انجام شود .
۵- ارائه فیش های بانكی در برابر جدول زیر به شماره حساب های مربوطه برابر جدول مندرج
نوع گواهینامه لودر لیفتراك جرثقیل گریدر بلدوزر بیل مكانیكی
مبلغ فیش ۵۰۰۰۰ ریال ۴۰۰۰۰ ریال ۵۰۰۰۰ ریال ۶۰۰۰۰ ریال ۶۰۰۰۰ ریال ۵۰۰۰۰ ریال
توضیح ۱: فیش های یاد شده قابل پرداخت در كلیه شعب بانك ملی ایران می باشد و متقاضی باید قسمت رسید برای پرداخت كننده را تسلیم متصدیان امر آزمون نماید
توضیح ۲ : به منظور تعویض و یا المثنی گواهینامه پایه یكم ارائه گواهی عدم اعیتاد از آزمایشگاه بهداری ناجا واقع در خیابان ولیعصر ، بالاتر از تقاطع میرداماد، خیابان قبادیان الزامی است .
توضیح ۳ : صدور المثنی گواهینامه رانندگی برای بار اول مستلزم سپری شدن مدت شش ماه از تاریخ صدور گواهینامه اولیه است و المثنی های بعدی پس از انقضای مدت یكسال از تاریخ صدور المثنی قبلی امكان پذیر می باشد
توضیح ۴ : به منظور دسترسی به سوابق متقاضیان المثنی بایستی شماره گواهینامه خود را در كاردكس معاینه چشم قید نماید و در صورت امكان فتوكپی گواهینامه قبلی ضمیمه مدارك تحصیلی شود .
توضیح ۵ : درهر حال متقاضیان مخیر به مراجعه به مناطق پستی با شركت های خدماتی راهنمایی و رانندگی و یا مراجعه حضوری به واحد های صدور پروانه های جهت تحویل مدارك خود می باشد و لیكن گواهینامه صادره الزاما از طریق پست به آدرس متقاضیان ارسال می شود .

منبع : مرکز اطلاع رسانی (شمیم)
 
آخرین ویرایش:

babakmail

عضو جدید
کاربر ممتاز
رانندگی با کامیون (من با تریلی رو میگم با استناد به رانندگی با fh , مایلر)
1_روشن کردن:سوییج که جا بزنی در fh مثل سواری ها نماد ها و چراغ هایی روشن میشن که معنیشون معلومه.
اگر موتور داراي پيش گرمکن باشد، کليد شروع را روي موقعيت پيش گرمکن بچرخانيد و رها کنيد.علامتش مثل فنره (المنت در اصل)وباید صبر کنید تا خاموش بشه.موتور راه انداز را با نگه داشتن كليد در موقعيت استارت براي حداكثر ٣٠ ثانيه به كار بيندازيد.اگر موتور در مدت ٣٠ ثانيه راه اندازي نشد: كليد را به موقعيت راديو بچرخانيد و ١۵ ثانيه صبر كنيد و سپس
مجدداً سعي كنيد موتور را راه اندازي كنيد.(در بعضی مدل ها حداکثر 15 ثانیه استارت میخوره و خودکار قطع میکنه و آلارم میاد که صبر کنید و باید صبر کنی چون استارتر گرم کرده.)نماینگی میگه برا راه اندازی گاز ندید.بهتره برای استارت زدن کلاچ هم بگیرید.اگر در هنگام راه اندازي موتور دماي ماده خنك كننده زير ۵٠ درجه سانتيگراد باشد، سرعت موتور به مدت ١۵ ثانيه به ١٫٠٠٠ دور در دقيقه محدود مي شود.اگر دمای بیرون زیر صفر باشه باید صبر کرد تا گیریبکس گرم بشه .با رانندگي با سرعت كم موتور به جاي كاركردن درجا موتور را گرم كنيد.از سرعت بالا و تخته گاز رفتن بپرهيزيد.
وقتی موتور گرم شد باید دور به 650 برسه بهش میگن هرز گردی .به این صورت :پدال ترمز را فشار دهيد.در طول مراحل كار پدال ترمز بايد فشرده شده باشد.RESUME را به مدت ٣ ثانيه در حالت Bنگهداريد.Bرا آزاد كنيد. سرعت موتور به پايين ترين تنظيم ممكن افت خواهد كرد. RESUME را در حالت Aبه مدت (A) را SET نگهداريد و در همان زمان بيش از ٣ ثانيه فشار دهيد. پدال ترمز را رها كنيد.سرعت هرزگردي جديد وارد شده است.


مراحل تنظيم خطايي ايجاد شد، سرعت هرزگردي قبلي باقي مي ماند.


خوب مطلب قبلی که نوشتم برا روشن کردن fh بود مایلر ها هم که میخ رو جا میزنی بعدم دکمه استارت رو میزنی روشن که شد با گاز دستی گازو ثابت می کنی .هیچ چیز خاصی هم نداره .موتور را با بيشترين سرعت ممكن به دماي كاركرد برسانيد. موتور و جعبه دنده گرم شده درمقايسه با حالت سرد خود سوخت كمتري مصرف مي كنند (و كمتر فرسوده مي شوند).با صرفه جويي رانندگي كنيد!از گاز به طور معقولانه استفاده كنيد و دنده هارا درست تعويض كنيد. رانندگي ديوانه وار و
استفاده نادرست از جعبه دنده باعث مصرف قابل توجهي سوخت مي شود.پدال گاز را پمپ نكنيد، زيرا مصرف سوخت افزايش مي يابد بدون اين كه سرعت افزايش يابد.با سرعت پايين موتور رانندگي كنيد! دير به دنده سنگين برويد. در سربالايي ها از بيشترين نيروي موتور استفاده كنيد و قبل از رفتن به دنده سنگين اجازه دهيد سرعت موتور به پايين ترين بخش قسمت سبز برسد.ترمز موتور: در سراشيبي هاي ملايم، ترمزموتور مي تواند زياد ترمز بگيرد. براي مصرف بهينه سوخت از ترمزگرفتن غيرضروري خودداري كنيد. توجه داشته باشيد كه يك موقعيت واسط در پدال گاز وجود دارد كه نه ترمز موتوربه كار رود و نه گاز.


معمولأ ترمز دستي اسب تريلي و تريلر بين موقعيت هاي 0 و 1 کشيده مي شود. اگر ترمزهاي رانندگي دچار مشکل شوند، از
اين عملکرد مي توان به عنوان ترمزگيري اضطراري استفاده نمود.ترمز دستي در واحد اسب تريلي و ترمزهاي سرويس در تريلر كشيده مي شوند."موقعيت توقف". ترمز دستي در واحد اسب تريلي و ترمزهاي سرويس در تريلر كشيده مي شوند. كنترل در موقعيت قفل شده قرار ميگيرد.
هميشه از دنده ١ براي راه اندازي يا تغيير دنده آهسته(دنده کرال یا دنده c) با کمترين سرعت ممکن موتور استفاده کنيد (٧٠٠–٨٠٠دور در دقيقه). كلاچ را رها نكنيد. دنده بعدي را به محض اين كه خودرو شروع به حركت كرد درگير كنيد. بگذاريد موتور در كارآمدترين دنده،
در پايين ترين قسمت ناحيه سبز روي دورسنج، كاركند. از قدرت كامل تنها وقتي واقعاً به آن نيازداريد استفاده كنيد. با استفاده از دورموتور رانندگي كنيد نه با صداي موتور!
دنده عقب همگام نشده است. قبل از اين كه دنده عقب برويد. LOW را درگير كنيد (در کشنده اف هاش کلید روی دسته دنده در شرايط رانندگي مناسب، مي توان با دامنه سرعت زياد هم به دنده عقب رفت. HIGH براي اينكه آسان تر به دنده عقب برويد، قبل از رفتن به دنده عقب يك دنده همگام شده را درگير كنيد.(مثل وقتی که با سواری میخوای بری دنده عقب یه 2 میذاری) به اين ترتيب جعبه دنده از چرخش ايستاده و دندانه های درگيري كمتر سائيده مي شوند.
توجه: تغيير بين دامنه هاي (كم و زیاد) در حال دنده عقب مجاز نيست. ابتدا به دامنه كم برويد و سپس دنده عقب را درگیر کنید.
 

setare2013

کاربر حرفه ای
کاربر ممتاز
من استعداد ندارم...تلاش كردم...تو هم تلاش كني بهترين راننده ميشي ....خودم يادت ميدم...دستي بكشي ...ازين خفنا بشي..نگران نباش

متاسفانه استعداد که نباشه جون در عذابه
خخخخخخخ گواهینامه ندارم کلا از رانندگی میترسم
 
Similar threads

Similar threads

بالا