آزمایش شماره 13ـ اندازه گیری گرانروی دوغاب پس از روان سازی
هدف از انجام آزمایش
به دست آوردن درصد بهینة روان ساز، بررسی میزان تیکسوتروپ بودن دوغاب ها.
وسایل مورد نیاز جهت انجام آزمایش
پودر بدنه gr870، شیشه مرباخوری 6 عدد، همزن، ویسکومتر، ترازو با دقت gr 01/0، کورنومتر، روان ساز تري پلي فسفات.
شرح انجام آزمایش
مرحلة اول
پیش روان سازی
در این مرحله با استفاده از gr120 پودر بدنه و gr120 آب دوغابی با نسبت مساوی آب و پودر تهیه شد و بعد از همگن ساختن کامل دوغاب جهت انجام مرحلة پیش روان سازی در ویسکومتر ریخته شد تا زمان عبور آن بررسی شود. لازم به ذکر است در این مرحله از آزمایش 2 حالت متصور می باشد.
حالت اول، حالتی است که دوغاب تهیه شده بسیار ویسکوز باشد و زمان عبور آن از ویسکومتر بی نهایت گردد و به عبارت دیگر دوغاب جاری نشود. حالت دوم حالتی است که دوغاب (با نسبت مساوی آب و پودر) روان بوده و از ویسکومتر عبور کند.
در حالت نخست لازم است مرحله به مرحله با کاهش درصد پودر موجود در دوغاب. یا به عبارتی با افزایش درصد آب، دوغاب را آن قدر روان کنیم که از ویسکومتر جاری شود. به عنوان مثال در نخستین مرحله بعد از ثبت زمان بی نهایت، با در نظر گرفتن نسبت 52% آب، 48% پودر، مقدار آبی که باید به دوغاب اضافه شود را حساب کرده و بعد از همگن ساختن دوغاب، مجدداً زمان عبور دوغاب از ویسکومتر را اندازه می گیریم. بسته به شرایط دوغاب آزمایش را با نسبت های (46ـ45)، (44ـ56) و . . . آن قدر تکرار می کنیم تا دوغاب از ویسکومتر جاری شود.
در مورد حالت دوم، همان مراحل ذکر شده در مورد حالت اول را تکرار می کنیم، با این تفاوت که این بار، با افزودن مقدار اضافی پودر آزمایش را پیش می بریم تا زمانی که دوغاب دیگر از ویسکومتر جاری نشود و به عبارت دیگر زمان عبور دوغاب بی نهایت گردد. در آزمایش با پودر چینی زجاجی، حالت دوم اتفاق افتاد. به عبارت دیگر بعد از تهیه دوغاب یکنواخت با استفاده از gr120 پودر و gr120 آب. دوغاب با ویسکوزیتة پایین به دست آمد که به راحتی و در مدت زمان کمی از ویسکومتر عبور کرد.با تکرار مراحل آزمایش با نسبت هایی که در جدول زیر منعکس گردیده است. درصد آب و پودر مطلوب که در آن زمان عبور دوغاب از ویسکومتر بی نهایت می گردد به دست آمده است :

لازم به توضیح است که از ذکر زمان های عبور دوغاب ها در مراحل مختلف به دلیل اهمیت نداشتن خودداری گردید.