آب

mahdi.adelinasab

کاربر بیش فعال
کاربر ممتاز
بچه ها اینارو که براتون می نویسم خیلی هاشو میدونید اما کم کم به جایی میزسیم که خیلی قشنگه
همراه من باشید
____________________________________________________________________

مقدمه

آبماده ای فراوان در کرهزمیناست. به شکل هایمختلفی همچون دریا، باران ،رودخانه و... دیده می‌شود. آب در چرخه خود ، مرتباً از حالتی به حالت دیگر تبدیل می‌شود،اما از بین نمی‌رود. هر گونهحیاتمحتاج آب می‌باشد. انسان ها از آب آشامیدنی استفاده می‌کنند، یعنی آبی که کیفیت آن مناسب سوخت و ساز بدن باشد.

با رشدجمعیت، منابع آب طبیعی در حال تمام شدن هستند و این مسئله ، سبب نگرانی بسیاری ازدولت‌ها در سراسر دنیا شده است. گاهی بدلیل مشکلات کمبود آب ، این ماده را جیرهبندی می‌کنند تا مصرف آن را تعدیل نمایند.

ماده ای شگفت انگیز

فرمول شیمیایی آب

آب نوعی ماده مرکب است که از دو عنصر اکسیژن و هیدروژن ساخته شده است. آب را جزو دسته مخلوط‌ها طبقه‌بندی نمی‌کنند، چون خواص آب نه بهخواص هیدروژن شبیه است و نه به خواص اکسیژن. از ترکیب دو اتم هیدروژن و یک اتماکسیژن، یک مولکول آب بوجود می‌آید. یک قطره آب دارای تعداد بی شماری مولکول آبمی‌باشد.

معادله شیمیایی واکنش بین هیدروژن و اکسیژن و تشکیل آب از قرار زیراست:



هرمولکول آب دارای یک ناحیه مثبت و یک ناحیه منفی است که این دو ناحیه در دو طرفمولکول آب واقع شده‌اند. شیمیدان‌ها با کمک شواهد به این نتیجه رسیده‌اند که مولکولآب شکل خطی ندارد، یعنی به این صورت نیست که دو اتم هیدروژن بصورت خطی در دو طرف یک اتم اکسیژن قرار گرفته باشند(HــOــH). بلکه مولکول آب حالت خمیده ای دارد که اتم هایهیدروژن در سر مثبت مولکول و اتم های اکسیژن در سر منفی مولکول آب تجمع پیدا نمودهاند.
اشکال متغیر

آب در اشکال متفاوتی بر روی زمین یافت می‌شود. تنهامادهایاست که در طبیعت به هر سه حالتجامد،مایعوگازوجوددارد. ابرهادر آسمان،موجدریا،کوه یخی، توده های یخی در دل کوه ها ومنابع آبی زیرزمینیتنها چند شکل از آبمی‌باشند. طی اعمال تبخیر،میعان ،انجماد وذوب، آب مرتباً از حالتی به حالت دیگر تبدیلمی‌شود. این پدیده تبدیل آب را چرخه بزرگ آب می‌نامند.

از آنجا که بارندگیدر صنعتکشاورزی و همچنین برای خود بشر بسیار با اهمیت است، به اشکال مختلف بارندگی نام های بهخصوصی اطلاق می‌شود. بارندگی معمولاً بصورتباران است. دیگراشکال آن،تگرگ،برف ،مهوشبنممی‌باشند. همچنین، از برخورد نور باقطرات باران،رنگین کمان پدید می‌آید.

آب‌های روی سطح زمین، نقش های مهمی ایفا می‌کنند؛رودخانه هاآب مورد نیاز کشاورزی را فراهم می‌کنند ودریا ها هم وسیله ایبرای تجارت و مبادله کالاها محسوب می‌شوند. توده های یخی وآبشارهاهم از دیگر اشکال آب هستند. فرسایشبه وسیله ی آب، نقش مهمی در شکلمحیط زیست ایفا می‌کند.

به علاوه، دره ها و دلتاهای حاصل از رسوباترودخانه‌ها، محلی برای سکنی گزیدن انسان ها بوده است. آب به داخل زمین هم نفوذمی‌کند و آب‌های زیرزمینی را ایجاد می‌کند. آب‌های زیرزمینی را می‌توان با کندنچاهیاقنات استخراج نمود. البته آب های زیرزمینی به شکلچشمه یاچشمه آب گرمهم به سطح زمینمی‌آیند.

آب املاح و مواد معدنی مختلفی دارد که بر حسب آن مواد، طعم و مزهاش بسیار تفاوت می‌کند. البته ما انسان‌ها ، خود ، قادریم که آشامیدنی بودن آبی راارزیابی کنیم؛ مثلاً از آب شور دریا و یا آب‌های بدبویباتلاق هااستفاده نمی‌کنیم. بلکه آبی مینوشیم که سالم بوده و مناسب نیازهای بدنمان باشد.
 

mahdi.adelinasab

کاربر بیش فعال
کاربر ممتاز
ادامه

ادامه

اهمیت آب در زندگی

آب خواص مهمی دارد که در زندگی ما بسیار با ارزشند. ازجمله:


  • حلال بسیار خوبیاست.
  • چگالی بالاییدارد و جالب این که وقتییخمی‌زند یا حرارت می‌بیند، چگالی آن کاهشمی‌یابد.
  • گرمای تبخیر آب بالاست. یعنی برای تبدیل مقدار کمی آب به بخار، گرمای زیادیلازم است. این خاصیت برای بدن ما بسیار با اهمیت می‌باشد. گرمای اضافی بدن با تبخیرتنها مقدار کمی از آب بدن از طریق منافذ پوستتعریقکاسته می‌شود.
  • نیروی کشش سطحی آن به طور شگفت انگیزی زیاد است. گهگاه شاهد نشستن حشرات روی سطح آببوده‌ایم. اگر به دقت به طرز قرار گرفتن حشره روی سطح آب نگاه کنید، متوجه می‌شویدکه سطح آب زیر پای حشره، مانند یک تشک ابری فرو می‌رود؛ اما پاره نمی‌شود.
  • آب مواد مختلف از جملهشکرونمک را براحتی در خود حل می‌کند. بسیاری از واکنش های شیمیایی تنها در حضور آب انجاممی‌شوند. البته پاره ای مواد با آب مخلوط نمی‌شوند، مثللیپیدهاو دیگر مواد هیدرات کربن دارغشاء سلولی که حاوی لیپیدها وپروتئین است، از این خاصیت آب سود جسته و تعاملات محتویات سلولی با مواد شیمیایی خارج سلولرا بدقت تحت کنترل دارد.
  • یکی دیگر از خواص جالب آب، حالت جامد آن، یعنییخمی‌باشد. هنگامی که آب بر اثر سرما به یختبدیل می‌شود، انبساط می‌یابد، بدین معنا که حجم بیشتری را اشغالمی‌کند.

    بنابراین، حجمی از یخ که هم‌حجم آب اولیه است، جرم کمتری دارد. بهاین علت می‌گویند که چگالی یخ از آب کمتر است و همین مسئله باعث می‌شود که یخ رویآب شناور بماند. در حالی که در بیشتر موارد، چگالی ماده جامد از حالت مایع آن بیشتراست.

    این ویژگی آب سبب می‌شود که بر خلاف بسیاری از مایعات، آب از سطح شروعبه انجماد کند. این پدیده را بارها به هنگام شروع یخ زدن آب، درون فریزر منزلتاندیده اید؛ درزمستانبا یخ زدن سطح آب دریاچه‌ها، لایهعایقی از یخ ایجاد می‌شود که این لایه، از یخ زدن لایه های زیرین خود جلوگیریمی‌نماید. در این شرایط ،ماهی ها و دیگر آبزیانمی‌توانند در مناطق گرم‌تر زیرین به حیات خود ادامه دهند.
  • دیگر ویژگی غیر عادی آب،ظرفیت گرماییبالای آن می‌باشد. ظرفیت گرمایییک جسم، مقدار گرمایی است که به جسم می‌دهیم تا دمایش، 1 درجه سانتی گراد افزایشیابد. جالب است بدانید که مقدار گرمایی که لازم است تا دمای 1 گرم آب را 1 درجهسانتی گراد افزایش دهد، حدود 10 برابر مقدار گرمایی است که برای 1 گرمآهن لازم است.
 
آخرین ویرایش توسط مدیر:

mahdi.adelinasab

کاربر بیش فعال
کاربر ممتاز
ادامه

ادامه


آب در زندگی روزانه

وجود هر گونه حیات، متکی به وجود آب است. آب در بیشتر فرایندهای متابولیسمی بدن، نقش حیاتی دارد. هنگام گوارش غذا، مقادیر قابل توجهی آب مورد استفاده قرار می‌گیرد.تقریباً 70 درصد وزن بدن را آب تشکیل می‌دهد. برای عملکرد درست، بدن ، روزانه به 1 تا 7 لیتر آب نیاز دارد البته این میزان آب به مقدار فعالیت بدن ، دمای هوا ، رطوبت و دیگر عوامل بستگی دارد. آب از طریق ادرار ، مدفوع ، تعریق و همچنین از طریق بازدم به شکل بخار آب دفع می‌شود.

بدن انسان به آبی نیاز دارد که نمک یا ناخالصی های دیگر ( مثل باکتری یا دیگر عوامل بیماری‌زا و یا مواد شیمیایی) نداشته باشد. البته برخی مواد محلول در آب طعم و مزه آن را بهتر هم می‌کند. امروزه ، با توجه به رشد روز افزون جمعیت ، میزان سرانه آب آشامیدنی کاهش یافته است.
راه حل های تحت بررسی، تولید بیشتر آب ، بهبود توزیع و جلوگیری از هدر رفتن آن می‌باشد.
مصرف آشکار و نهان آب

تحقیقات آماری در بسیاری از کشورها نشان می‌دهد که میانگین مصرف روزانه آب برای هر نفر ، حدود 300 لیتر است. در حالی که مصرف نهان آب برای هر نفر ، حدود 6000 لیتر و از قرار زیر می‌باشد:

  • آبیاری کشتزارها و تهیه و تولید مواد غذایی : 2600 لیتر
  • تأمین انرژی : 2400 لیتر
  • صنایع و معادن: 700 لیتر
  • امور بازرگانی و خدمات: 34 لیتر
 

mahdi.adelinasab

کاربر بیش فعال
کاربر ممتاز
ادامه

ادامه

منبع کمیاب

در بسیاری از کشورها ، آب نوعی منبع استراتژیک محسوب می‌شود. بسیاری از جنگ‌ها از جمله جنگ 6 روزه در خاور میانه، بر سر به دست آوردن منابع آبی بیشتر صورت گرفت. البته کارشناسان، مشکلات بیشتری را هم پیش بینی می‌کنند که بدلیل رشد جمعیت، آلودگی آب ها و گرم شدن زمین حادث می‌شود.
آب آشامیدنی

آب‌های آشامیدنی را از چشمه ها ، قنات ها و یا چاه ها استخراج می‌کنند. بنابراین ، برای تولید بیشتر آب ، می‌توان چاه‌های بیشتری ساخت. باران و دریا هم از دیگر منابع آبی هستند که البته به عنوان آب آشامیدنی مناسب نیستند. این گونه آب‌ها را باید تصفیه نمود. روش های معروف تصفیه آب ، تقطیر و جوشاندن می‌باشند.
آب ، فرهنگ و مذهب

در بیشتر ادیان از جمله اسلام ، مسیحیت و یهودیت، آب ماده پاک‌کننده محسوب می‌شود. برای مثال، در مسیحیت غسل تعمید را در کلیسا با آب انجام می‌دهند.

در بسیاری ادیان همچون اسلام نوعی مراسم عبادی وجود دارد که در آن ، مرده را با آب پاک شستشو می‌دهند (غسل). در دین اسلام هم تنها پس از وضو گرفتن (شستن بخش‌هایی از بدن با آب پاک) می توان فریضه نماز را بجا آورد.

در مذهب شینتو (مذهب ژاپنی) در تمام مراسم عبادی از آب برای پاکیزه ساختن بدن فرد یا مکان خاصی استفاده می‌شود.
 

mahdi.adelinasab

کاربر بیش فعال
کاربر ممتاز
ادامه

ادامه

شناخت محیط رشدآب

اهمیت آب در تولید محصولات گیاهی غیر قابل انکار است. میزان آب موجود در هر منطقه معرف آن است که از نظر اقتصادی چه گیاهی را می توان کاشت و چه گیاهی را نمی توان. بسیاری از اعمال حیاتی گیاه توسط آب کنترل می شود. آب از مواد اصلی تشکیل دهنده یاخته زنده می باشد و میزان آن در بافت های مختلف متفاوت بوده از 2% در بعضی بذور خشک تا 40% در بافت های چوبی در حال خواب و 95% در میوه های آبدار (مانند هندوانه) دیده می شود. آب هم حلال است و هم وسیله ای برای انتقال مواد در داخل گیاه کمبود آب در گیاه باعث توقف رشد، و ادامه این کمبود منجر به اختلالات برگشت ناپذیر می گردد و گاهی هم موجب مرگ گیاه می شود. این عمل در نواحی گرم و خشک و گیاهانی که بر اساس ویژگی گونه ای دارای تبخیر شدید می باشند‏، به سرعت اتفاق می افتد میزان مصرف آب در گیاهان مختلف متفاوت است برای مثال برای تولید هر گرم ماده خشک در سوزنی برگها 50 گرم آب و در سبزهای برگی 2500 گرم آب مصرف می شود بطورکلی، برای بیشتر گیاهان‏، این مقدار بین 300 تا 1000 گرم می باشد. وقتی گیاه در حال رشد است پیوسته آب از زمین جذب کرده و از برگ ها آن را تبخیر می کند. میزان تبخیر آب از سطح برگ بستگی به دما‏ جریان هوا و عوامل دیگری مانند تعداد و چگونگی روزنه ها‏، رطوبت نسبی هوا و غیره دارد. خورشید ، انرژی لازم را برای تبخیر آب از سطح برگ تامین می کند. اگر بین جذب آب و تبخیر تعادل برقرار باشد تمام فرآیندهای گیاهی بطور طبیعی پیش می رود و گرنه یکی از دو حالت زیر پیش می آید :
الف : اگر مقدار جذب بیشتر از مقدار دفع باشد : این حالت ممکن است در اثر کم بودن شاخساره نسبت به ریشه، پیرایش (هرس) بی قاعده، حمله آفات و امراض و یا بالا بودن رطوبت نسبی هوا اتفاق بیفتد در این حالت فشار آب درون یاخته ها یا آوندها بالا می رود. علایم عمومی این حالت، درازی و باریکی و نرمی ساقه گیاه و خوابیدگی آن روی زمین و ترک خوردن میوه (به علت به هم خوردن رابطه سطح و حجم) است.
ب : مقدار دفع بیشتر از جذب باشد : این حالت ممکن است در اثر خشک بودن خاک، کمبود ریشه نسبت به شاخساره، یا در اثر جابجا کردن گیاه پیش بیاید. این حالت باعث تیرگی رنگ برگها و در صورت ادامه باعث پژمردگی آنها و خشک شدن گیاه می شود. کم آبی مزمن در بعضی از انواع هندوانه و گوجه فرنگی باعث پوسیدگی گلگاه می شود.
 

mahdi.adelinasab

کاربر بیش فعال
کاربر ممتاز
اشکال نامه

اشکال نامه

دوستان اگه یه خرده قلم خوردگی داره بذارین به حساب بعدا درست می کنیم
بعضی جا هارو space bar نزدم.
یا علی تا ادامه بحث....
 

Admin

مدیر کل سایت
عضو کادر مدیریت
مدیر کل سایت
لطف كنيد وقتي مطلبي رو از جايي كپي ميكنيد منبعش رو ذكر كنيد.
 

پیرجو

مدیر ارشد
مدیر کل سایت
مدیر ارشد
اگر امکان دارد منبع آن را ذکر کنید.
 

mahdi.adelinasab

کاربر بیش فعال
کاربر ممتاز
باشه

باشه

دادمش خوب..........
آقا بهتاش اگه زورشو داری بیا تو عجبا:biggrin:
 

grateful

عضو جدید
آب يکي از مهم‌ترين و اساسي‌ترين عوامل حيات و بخش لاينفک هر موجود زنده است. همچنين، آب از عوامل اصلي هر خاک حاصلخيز مي‌باشد. بدون آب کافي فعاليت هاي صنعتي و کشاورزي امکان‌پذير نيست (رفيع، 1366).
تاريخچه زندگي بشر به معناي واقعي با مديريت منابع آب در هم آميخته شده است. ظهور تمدن و تشکيل شهرها در حواشي برخي از رودخانه‌هاي خاور نزديک آغاز گرديده است. قديمي‌ترين و معروف‌ترين سد جهان در مصر با بيش از 5000 سال سابقه به منظور تأمين آب آشاميدني، آب آبياري و احتمالاً کنترل سيلاب ها بنا شده است (محمودي، 1380). در حال حاضر نيز با افزايش روز افزون جمعيت و در نتيجه افزايش شديد احتياجات غذايي و پوشاکي مديريت منابع آبي از اهميت روز افزوني برخوردار است. افزايش سريع نياز آب در برخي از شهرها منجر به رقابت شديد مصرف آب براي کشاورزي و صنعت گرديده است (محمودي، 1380).
به طور کلي سه روش عمده براي اعمال مديريت آب به منظور افزايش توليد غذا و توليدات جنگلي وجود دارد (محمودي، 1380):
¯ ذخيره و نگهداري بارش در مناطق خشک و نيمه خشک
¯ افزايش بازده آبياري به ويژه کارآيي مصرف در مزرعه
¯ رفع کمبود بارش با افزايش آب آبياري

آب عامل عمده در توليد محصولات كشاورزي، اكولوژي و محيط زيست سالم و تأمين موادغذايي براي جمعيتي است كه با افزايش روزافزون خود به بهره‌برداري بي‌رويه از منابع زميني و آلوده سازي آن پرداخته



است. فعاليت هاي بشري باعث بروز تغييرات آب‌و‌هوايي در كره زمين به ويژه گرمايش آن گشته و گرم شدن هوا در مصرف آب و جلوگيري از هدررفتن آن از طريق مديريت صحيح اهميت ويژه‌اي دارد (كبيري، 1381).

هرچند آب، سه چهارم سطح کره زمين را پوشانيده، ولي فقط 3% از آب‌هاي جهان شيرين و قابل مصرف در بخش کشاورزي مي‌باشد. براساس مطالعات انجام شده توسط سازمان خواروبار و کشاورزي در 93 کشور در حال توسعه، استحصال بي‌رويه آب، موجب کاهش منابع آبي و در نتيجه به خطر افتادن امنيت غذايي گرديده و پيش بيني مي‌شود در هزاره سوم ميلادي چالش اصلي جهان مسأله آب باشد (به نقل از کشاورز، 1381).

براساس تحليل مؤسسه بين‌المللي مديريت آب دو نظريه در مورد تخصيص آب براي کشاورزان وجود دارد (به نقل از کشاورز، 1381):
¯ تأمين موادغذايي جمعيت فزايـنده کره زمين با برداشـت آب از منابع سطحي و زيرزميني با رشد 11- 12 درصدي .
¯ بهره‌وري بهينه از منابع با افزايش کارايي مصرف آب در بخش کشاورزي

ايران كشوري كم آب و خشك است. متوسط سالانه بارش در ايران 248 ميلي متر است. اين ميزان يک سوم متوسط بارش در جهان (831 ميلي متر) است. به اين ترتيب در حالي که يک درصد جمعيت جهان در ايران زندگي مي‌کنند، سهم ايران از منابع آب تجديدپذير فقط36/0 درصد است. از413 ميليارد متر مکعب بارش سالانه 269 ميليارد متر مکعب هم به اشکال مختلف از دست مي‌رود. بيش از 93% از آب مانده صرف کشاورزي آن هم به شکل غير اصولي مي‌شود. در رهگذر اين اتلاف آب، کودهاي شيميايي نيز (به ويژه در خاک‌هاي شني) بر اثر آبياري غرقابي، به سرعت شويش يافته و موجب آلودگي منابع گرانبهاي آب‌هاي زيرزميني مي‌شوند(شايان فر، 1386).

نتايج تحقيقات سازمان ملل حاکي است که منابع قابل استفاده ايران از 2000 ميليارد متر مکعب در سال 1990 ميلادي به 726 تا 860 ميليارد متر مکعب در سال 2025 ميلادي کاهش خواهد يافت (www.aftab.ir) متوسط سالانه بارش در سطح کره زمين در حدود 831 ميلي متر برآورد شده است (شايان فر، 1386). خاک که در حد واسط اتمسفر و ليتوسفر قرار گرفته نقش مهمي را در ذخيره آب و يا ايجاد جريان‌هاي سطحي ايفا مي‌نمايد (محمودی، 1380)
 
بالا