ISO، مخفف عبارت International Organization for Standardization (سازمان بین المللی برای استانداردسازی)، فدراسیونی جهانی متشکل از نهادهای ملی استاندارد (نهادهای عضو ISO) می باشد. کار تهیه استانداردهای بین المللی معمولاً از طریق کمیته های فنی ISO انجام می شود.
ISO22000، FSMS -Food Safety Management System - سیستم مدیریت ایمنی مواد غذایی توسط کمیته فنی محصولات غذایی در سال 2005 تهیه و منتشر شده است.
ایمنی مواد غذایی به حضور خطرات ناقل در مواد غذایی در نقطه مصرف بستگی دارد. این استاندارد به منظور حصول اطمینان از ایمنی مواد غذایی در طول زنجیره غذایی تا نقطه مصرف نهایی، الزاماتی را برای سیستم تعیین می کند.
سازمانهای درون زنجیره غذایی شامل تولیدکنندگان خوراک دام، تولیدکنندگان مواد اولیه تا کارخانجات مواد غذایی، عملیات حمل و نقل و انبارش و پیمانکاران فرعی و مجاری خدمات مواد غذایی (تولیدکنندگان تجهیزات، مواد بسته بندی، مواد شوینده، افزودنیها و ترکیبات) می باشند.
مزیت اصلی حاصل از تدوین ISO22000 این است که اجرای سیستم قوانین HACCP (تحلیل خطر و نقاط کنترل بحرانی) را با ادغام برنامه های پیش نیازی موجود در این استاندارد برای سازمان های سراسر جهان جهت بهداشت مواد غذایی به روشی هماهنگ آسانتر خواهد نمود.
سیستم HACCP
این سیستم، مجموعه الزامات مربوط به سیستم مدیریت بهداشت مواد غذایی است که به معنی تجزیه و تحلیل خطر و نقاط کنترل بحرانی میباشد که برای اولین بار در سال ۱۹۷۱ در کنفرانس ملی حفاظت مواد غذایی مطرح شد. سپس در سال ۱۹۷۳ سازمان فضا نوردی آمریکا (ناسا) با همکاری شرکت پیلسبوری این سیستم را برای اطمینان از سلامت مواد غذایی فضا نوردی اجرا کردند. این سیستم در سال ۱۹۸۵ به اطلاع عموم رسید و در سال ۱۹۹۳ توسط کمیسیون کدکس پذیرفته شد.
در سال ۱۳۷۷ موسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران آیین کار استفاده از HACCP را تحت عنوان استاندارد ملی ۴۵۵۷ منتشر کرد. حروف کلمات این سیستم با هدف ایمنسازی فرآیندهای تولید مواد غذایی و پیشگیری از بروز حوادث ناشی از مشکلات بهداشتی مواد غذایی در سازمانها مستقر میشود.
بنابراین، 22000 یک استاندارد بین المللی و HACCP سیستمی است که اجرای آن در استاندارد 22000 الزامی است. همچنین تحت یک سیستم مستقل نیز قابل اجراست. ولی در حال حاضر 22000 که کاملتر و جامعتر است، جایگزین این سیستم شده است.
با آشنا شدن با تاریخچه این استاندارد، در جلسات بعدی به ساختار این سیستم می پردازیم.