حسادت بیمارگونه چیست؟

Rozmina

عضو جدید
حسادت بیمارگونه چیست؟



اغلب روان‌شناسان توافق دارند که حسادت یکی از شایع‌ترین هیجانات انسانی است که مستقیماً به روابط بین افراد مربوط می‌شود. برخی از روان‌شناسان حتی ادعا کرده‌اند که اگر کسی اصلاً احساس حسادت نداشته باشد، در تعهد خود نسبت به رابطه با دیگران دچار کمبود خواهد بود.
حسادت در انواع مختلفی از روابط ممکن است بروز کند:

  • دوستی
  • رابطه با جنس مخالف
  • رابطه با همجنس
  • رابطه بین اولیاء و فرزندان
  • رابطه بین خواهر و برادرها
  • رابطه بین اعضای خانواده
غالباً حسادت ریشه در کمبود عزت‌نفس و اعتماد به خود دارد و در نتیجه به درجات مختلف، بر حسب این که میزان و سطح عزت‌نفس و اطمینان فرد چقدر باشد، بر روی افراد تأثیر می‌گذارد.
حسادت نیز مانند بسیاری از هیجانات دیگر، معمولاً مسأله مهمی نیست و در واقع می‌تواند به «حفظ» رابطه کمک کند امّا در برخی موارد، میزان آن شدّت می‌گیرد و شروع به منحرف کردن فکر فرد می‌کند و اینجاست که دیگر از جنبه محافظتی خارج شده و جنبه مخرّب به خود می‌گیرد. این نوع حسادت، غیرعادی یا نابهنجار است و روان‌پزشکان آن را حسادت بیمارگونه می‌نامند. حسادت بیمارگونه در برخی موارد حاد ممکن است به خشونت و حتی مرگ بینجامد.

حسادت به عنوان یک هیجان طبیعی انسان
تفاوت عمده‌ای بین حسادت طبیعی و غیرطبیعی وجود دارد، هر چند صاحب‌نظران در مورد نقطه دقیقی که حسادت طبیعی به صورت حسادت بیمارگونه در می‌آید بحث دارند. به عنوان یک قاعده کلّی، حسادت طبیعی را می‌توان چنین تعریف کرد که حسادتی است که فرد حس می‌کند چنانچه:

  • همسر یا دوستش را با کس دیگری ببیند
  • دوستش او را به خاطر کس دیگری کنار بگذارد
  • کودکی در خانواده مورد محبت و علاقه بیشتری از دیگران قرار داشته باشد
احساس حسادت می‌تواند خیلی دردناک باشد امّا در حسادت‌های طبیعی، افراد خود را با شرایط و موقعیت جدید وفق می‌دهند و زندگیشان را می‌کنند.
هنگامی که حسادت از کنترل خارج می‌شود
حسادت بیمارگونه به دو شکل وجود دارد: حسادت وسواسی و حسادت توهمی یا روان‌پریشانه.
در حسادت وسواسی، فرد دارای افکار شدید و تکرار شونده‌ای مبنی بر روراست نبودن یارش است. با وجودی که ممکن است فرد از ته قلب به این گونه افکار اعتقاد نداشته باشد امّا نمی‌تواند فکر کردن درباره آن را متوقف کند و این افکار می‌توانند خیلی زود به صورت مخرّب و ناراحت کننده درآیند. غالباً به علت حسادت وسواسی، روابط از هم می‌گسلند.
حسادت روان‌پریشانه، خطرناک‌تر و حادتر از حسادت وسواسی است. افرادی که از حسادت روان‌پریشانه رنج می‌برند کاملاً مطمئن هستند که یارشان به آن‌ها خیانت می‌کند و بر خلاف حسادت وسواسی هیچگونه شکی در این مورد در ذهنشان وجود ندارد. آن‌ها احتمالاً عقیده دارند که شواهدی نیز برای خیانت یارشان وجود دارد، حتی چنانچه شواهدی واقعاً وجود نداشته باشد.
رفتارهای خطرناک و آسیب‌رسان مرتبط با حسادت روان‌پریشانه عبارتند از:

  • تعقیب کردن یار
  • استخدام کسی برای تعقیب کردن یار
  • سوء تعبیر رویدادهای عادی به عنوان نشانه‌های تقلّب
  • رو در رویی با یار و متهم کردن او به داشتن رابطه با دیگران
  • رفتار خشونت‌آمیز با یار
  • رفتار خشونت‌آمیز با کسی که فکر می‌کند با یارش رابطه دارد
حسادت روان‌پریشانه کمتر از حسادت وسواسی شایع است و ممکن است به علّت اختلالات دیگری چون اسکیزوفرنی، افسردگی، سوء مصرف مواد، زوال عقل و ناتوانی جنسی به وجود آید.
درمان حسادت بیمارگونه
از آنجا که حسادت بیمارگونه طرز فکر فرد را خراب می‌کند، می‌تواند اثرات منفی قابل ملاحظه‌ای بر کیفیت زندگی او بگذارد. با وجود این، چون حسادت بیمارگونه به عنوان یک اختلال ذهنی شناخته می‌شود، درمان‌هایی برای آن وجود دارد.
«درمان‌های گفتگویی» نظیر درمان‌رفتاری شناختی (CBT) برای درمان حسادت بیمارگونه متداول‌تر است. CBT به فرد کمک می‌کند که شیوه تفکر و عملش را تغییر دهد و مشکل وی را قابل تحمل‌تر می‌سازد.
دارودرمانی نیز برای درمان حسادت بیمارگونه به کار می‌رود. برای حسادت وسواسی، داروهای ضدافسردگی مفیدند و برای حسادت روان‌پریشانه، داروهای ضدروان‌پریشی (مانند داروهایی که برای درمان اسکیزوفرنی تجویز می‌شود) ممکن است لازم باشد.

توصیه‌هایی برای دوستان و افراد خانواده کسانی که از حسادت بیمارگونه رنج می‌برند
همجواری با افرادی که از حسادت بیمارگونه رنج می‌برند می‌تواند برای دوستان و افراد خانواده‌شان بسیار سخت باشد. به یاد داشتن این نکته اهمیت دارد که حسادت بیمارگونه یک نوع اختلال ذهنی است که قابل درمان است امّا همچنین باید به یادداشت که خطر خشونت‌آمیز شدن رفتار فرد نیز وجود دارد.
به افرادی که دچار حسادت بیمارگونه هستند می‌توان کمک کرد امّا غالباً آن‌ها کمک را رد می‌کنند و یا اصلاً انکار می‌کنند که نیاز به کمک دارند. با وجودی که باید آن‌ها را تشویق به کمک گرفتن کرد امّا ممکن است آن‌ها از این پیشنهاد عصبانی شوند. با در نظر داشتن این که افرادی که دچار حسادت بیمارگونه هستند ممکن است به خشونت روی آورند، دوستان و افراد خانواده‌شان باید رفتار احتیاط‌آمیزی با آن‌ها داشته باشند. هنگامی که به خشونت روی آورده شد توصیه می‌شود با پلیس تماس گرفته شود. در این شرابط، افرادی که از حسادت بیمارگونه رنج می‌برند، به ویژه از نوع روان‌پریشانه‌اش، ممکن است به اجبار تحت درمان قرار داده شوند.
حسادت ممکن است بیش از یک هیجان طبیعی باشد
از آنجا که حسادت معمولاً به عنوان یک هیجان انسانی متداول در نظر گرفته می‌شود، مردم غالباً باور ندارند که حسادت، در شکل حادش، یک نوع اختلال ذهنی است. تفاوت‌گذاری بین حسادت طبیعی و غیرطبیعی گاهی اوقات دشوار است امّا به عنوان یک قاعده کلّی، حسادت طبیعی می‌تواند باعث حفظ رابطه با دیگران گردد در حالی که حسادت غیرطبیعی مخرّب است و غالباً به خشونت می‌انجامد.
حسادت غیرطبیعی شایع است و قابل درمان می‌باشد امّا غالباً افرادی که از حسادت بیمارگونه رنج می‌برند از دریافت کمک خودداری می‌کنند. در این موارد ممکن است آن‌ها را به اجبار تحت درمان قرار داد.

منبع :
“What is Morbid Jealousy?”, Martine Daniel, Jan 7, 2010.
http://psychology.suite101.com/articles.cfm

 

آیورودا

عضو جدید
کاربر ممتاز

غلبه بر حسادت
عمق برخی از احساسات درونی ما ،‌ ما را به تعحب وا می دارد. حسادت يكی از آن احساساتی است كه در شكاف های تاريك قلبمان كمين كرده و در نامناسب ترين موقعيت ها ظاهر می گردد. حسادت ريشه در احساس ناامنی دارد و اصولاً در نتيجه ترس از دست دادن ايجاد می گردد. حسادت وسواس گونه يك مرد به علت ترس از دست دادن همسر و يا دوستش است. كارگر به كارگر ديگر حسادت می ورزد زيرا می ترسد مقام و اعتبارش را از دست بدهد. ريشه حسادت ترس و ريشه‌ ترس، ناامنی است. برای زخم های عميق روح و روان ما تنها يك مرحم وجود دارد و آن ايمان به عيسی است . ايمان نقطه مقابل ترس است و عيسی منبع اطمينان و امنيت می باشد. تنها از طريق اعتماد به او می توان بر نتايج نا امنی و نگرانی غلبه كرد. عيسی پيروزی ما است. او مطمئن ترين شخصی بود كه قدم بر اين سياره گذاشت. او صخره ، پناهگاه و حامی ما است و در تلاطم طوفان های زندگی ، پناهگاه ما می باشد. تنها هنگامی كه با ايمانی بی ريا همچون كودكان به نزد او آييم ، در طوفان ها آرامی خواهيم يافت. وقتی كه مسيح وارد قلبم شد،‌خدا مرا از مسايل بسياری رهايی داد. من ديگر برده‌ الكل، *** و غرور نبودم. حقيقت محبت خدا مرا نجات داده بود ولی برای مدت زيادی هنوز با مسئله حسادت در كشمكش بودم. تلاش كردم تا بر حسادت غالب شوم ولی آن را غير ممكن يافتم. به نظر می رسيد كه هر چه سخت تر تلاش می كردم، حسادت من بيشتر می شد. با تمام نيرويی كه در توان داشتم بيشتر كوشش كردم اما حسادت مرا در گودال ناامنی به دام انداخته بود. يك روز شخصی در مورد رمز كاميابی در زندگی مسيحی با من صحبت كرد. رمز كاميابی در توانايی های من نبود بلكه در كاری بود كه مسيح 2000 سال پيش بر روی صليب انجام داده بود. او گفت كه من نبايد بر قدرت خود تكيه كنم بلكه بايد به مسيح توكل كنم. آن روز دعا كرده گفتم :"خدايا ،‌من واقعاً سعی كردم تا بر حسادت فائق آيم ولی متأسفانه ناكام بوده ام. حال برای چيره شده بر حسادت به پسر يگانه ات توكل می كنم.من به تنهايی قادر نيستم بر اين مشكل غالب آيم ولی تو از پيش بر آن غلبه كرده ای. بنابراين ،‌ حال اعتماد من بر عيسی است تا در برابر حسادت پيروزی من باشد." حدس بزنيد چه اتفاقی افتاد؟ به پيروزی دست يافتم ولی دريافتم كه اين تنها قدم اول ايمان بود. پيروزی سلوك هر روزه در ايمان است. من آموختم كه هر بامداد وقتی از خواب برمی خيزم بايد به عيسی توكل كنم. در آغاز هر روز بايد به او بگويم :"خدايا، توكل من بر تو است تا در برابر حسادت پيروزی من باشی." هر گاه بدينسان عمل می كنم،‌ پيروز هستم ولی هر گاه سعی می كنم تا با تكيه بر نيروی خود زندگی روحانی خود را ادامه دهم ناكام می شوم. عيسی به من اطمينان و امنيت می بخشد. پيروزی حقيقی بر حسادت موقعی حاصل می گردد كه غير از او تكيه گاه و قلعه‌ ديگری نداشته باشيم. وقتی مسيح به معنی واقعی كلمه زندگی ما باشد، چيره شدن بر حسادت ديگر برای ما مشكل بزرگی نخواهد بود. تنها با قرار گرفتن در او است كه آرام و قرار می يابيم و روان پريشان ما آرامی می پذيرد. هر گاه او حيات ما گردد، هيچ چيز قادر نخواهد بود ما را آشفته سازد. توسط عيسی "پيروزی كامل و قطعی همواره از آن ما است" . حسادت و ناامنی در حضور عيسی به لرزه می افتند. با آمدن اسم عيسی ترس رخت برمی بندد. عيسی قادر ، توانا و پيروزمند است. هر گاه به او اعتماد كنيم ، او پيروزی خود بر حسادت را نصيب ما می گرداند.​
 

ALviin

عضو جدید
کاربر ممتاز
حسادت بیمارگونه یعنی مرغ همسایه غازه و مرغ ما جوجه مردنی!

همونطور که گفته شد حسادت بیمارگونه باعث میشه فرد فکر کنه طرف هرچی میگه دروغه،مسخره ست،روراست نیست،شاید یه بار،دوبار اشتباه بکنه ولی این فکر خرابه منه که فکر میکنم همش همینطوره.
 

Raana joon

عضو جدید
حسادت که داشته باشی زندگی برات زهر مار میشه حسادت یعنی شکایت یعنی دو دل بودن یعنی اعتماد نداشتن حسادت تو قران از رذایل اخلاقی تعبیر شده
 

fatemeh joon

عضو جدید
رعنا جونم کاملا باهات موافقم.....حسادت یعنی هیچ چیز را برای کسی نخواستن و بدترین شکل به خواسته ها رسیدن است:razz:
 

رستاخیز

عضو جدید
حرفهایی که زدید از نظر بنده بسیار بسیار کلیشه ای بود
همه ما دچار حسادت هستیم و اگر دقیقتر بگم حسادت ما از بدبینی ما ناشی میشه ...
نمیدونم راه حلی بر این مشکل هست یا خیر ، بنده راهی نیافتم و همیشه خود و اطرافیانم را ازار میدم ،
 
Similar threads
Thread starter عنوان تالار پاسخ ها تاریخ
scorpion_tur حسادت چيست و درمان آن روانشناسی 1

Similar threads

بالا