معرفی میکروکنترلرها
معرفی میکروکنترلرها
ba salam
ba arze pozesh bekhatere inke nemitonam farsi type konam

etelati raje be contoroler ha mikhastam
ebook ya ketab sade
معرفی میکروکنترلرها :
به آی سی هایی که قابل برنامه ریزی می باشد و عملکرد آنها از قبل تعیین شده میکروکنترلرگویند میکرو کنترل ها دارای ورودی - خروجی و قدرت پردازش می باشد .
در واقع میکرو کنترلرها ریز پردازنده هایی هستند که بجز CPU حداقل شامل سیستم های ورودی و خرو جی (I/o) حافظه و مدارات ارتباط با حافظه در داخل تراشه اصلی هستند و نیازی به مدارات واسطه بیرونی جهت ارتباط با سیستم های جانبی را ندارد. البته امکانات همه میکرو کنترلر ها هشابه و یکسان نمی باشد و برخی از میکرو کنترلر ها علاوه بر امکانات فو ق العاده شامل مبدل های دیجیتال به آنالوگ و آنالوگ به دیجیتال و یا حتی امکانات بیشتر و اختصاصی تر می باشند.
2- بخشهای مختلف میکروکنترلر :
میکروکنترلر ها از بخشهای زیر تشکیل شده اند:
Cpu واحد پردازش
Alu واحد محاسبات
I /O ورودی ها و خروجی ها
Ram حافظه اصلی میکرو
Rom حافظه ای که برنامه روی آن ذخیره می گردد
Timer برای کنترل زمان ها
و . . .
3- خانواده های میکروکنترلر
خانواده : Pic - AVR - 8051
4- یک میکروکنترلر چگونه برنامه ریزی میشود :
میکرو کنترلر ها دارای کامپایلرهای خاصی می باشد که با زبان های Assembly basic, c می توان برای آنها برنامه نوشت سپس برنامه نوشته شده را توسط دستگاهی به نام programmer که در این دستگاه ای سی قرار می گیرد و توسط یک کابل به یکی از در گاه های کامپیوتر وصل می شود برنامه نوشته شده روی آی سی انتقال پیدا میکند و در Rom ذخیره می شود .
5- با میکرو کنترلر چه کارهایی می توان انجام داد:
این آی سی ها حکم یک کامپیوتر در ابعاد کوچک و قدرت کمتر را دارند بیشتر این آی سی ها برای کنترل و تصمیم گیری استفاده می شود چون طبق الگوریتم برنامه ی آن عمل می کند این آی سی ها برای کنترل ربات ها تا استفاده در کارخانه صنعتی کار برد دارد .
6- امکانات میکرو کنترلرها :
امکانات میکرو کنترلرها یکسان نیست و هر کدام امکانات خاصی را دارا می باشند و در قیمت های مختلف عرضه می شود .
تفاوت میکروکنترل و میکرو پروسسورها
میکروپروسسورهای ic های پردازنده هستند در واقع واحد محاسبات و منطق میباشند.که میتوانند محاسبات ریاضی(جمع و تقسیم و..) و عملیات منطقی (And,Or,Not,...) را میتوانند انجام دهدند.
برای راه اندازی یک سیستم میکروپرسسوری شما بجز پردازنده به تعدادی دیگر از المان الکترونیکی از قبیل Ram,Rom,Port نیاز داریم که از طریق خطوط آدرس و دیتا با Cpu متصل میشوند.
ریز پردازنده های زیادی در سالهای اخیر تولید شد که ویژگی های خاص خود را دارا بود.
Z80,8086,80386,6800,68020 نمونه های از ریز پردازندهها هستند که از 8و16و32 بیتی میباشند.
شما برای راه اندازی یک پروژه با z80 بایداز نحوه عملکرد و ازتباط cpu با حافظه،ارتباط های I/O آگاه باشید.
ولی در میکرو کنترلر ها شما یک ic دارید که تقریبا همه این المان ها را در خود جا داده است.
میکروکنترلر ها دارای چندین پورت ورودی و خروجی ، حافظه رم-رام-فلش-ایتوپیرام و... ، اسیلاتور ، مبدل های آنالوگ به دیجیتال و دیجیتال به آنالوگ و... را در یک پکیج دارا هستند.
و دیگر نیازی به ارتباط دهی بین آنها نیست.
7- شروع کار با میکرو کنترلر:
برای شروع کار با میکرو کنترلر بهتر است که یک زبان برنامه نویسی مثل c یا basic را بیاموزید سپس یک برد programmer تهیه کرده و برنامه خود را روی میکرو ارسال کنید سپس مدار خود را روی برد برد بسته و نتیجه را مشاهده کنید.
8- مقایسه خانواده های مختلف میکرو وکنترلرها:
خانواده 8051 :
این خانواده از میکرو کنترولر ها جزو اولین نوع میکرو کنترولر ها یی بود که رایج شده و جزو پیشکسوتان مطرح میشود . معروف ترین کامپایلر برای این نوع میکرو keil یا franklin می باشد میکرو های این خانواده به نوسان ساز نیاز مند هستند و درمقابل خانواده pic یا AVR از امکانات کمتری برخور دار می باشد معروف ترین آی سی ها این خانواده 89S51 یا 89C51 می باشد .
خانواده AVR :
این خانواده از میکرو کنترلرها تمامی امکانات 8051 را دارا می باشد و امکاناتی چون ADC (مبدل آنالوگ به دیجیتال) – نوسان ساز داخلی و قدرت و سرعت بیشتر – EEPROM (حافظه) از جمله مزایای این خانواده می باشد مهم ترین آی سی این خانواده Tiny و Mega است.
خانواده pic :
این خانواده از نظر امکانات مانند AVR میباشد و در کل صنعتی تر است .
AVRها یک نوع میکرو کنترلر هستند هست که بر اساس تکنولوژی ریسک کار میکنند ودر ان امکاناتی از جمله یک پردازش گر اطلاعات ،مبدل انالوگ به دیجیتال ،تایمر ،کانتر ،راه های ورودی و خروجی.pwm و.. وجود دارد از لحاظ سرعت هم از سرعت بسیار بالای در حد 16مگا هرتز میشود ومیتوان با 3 زبان برای ان برنامه نوشت که عبارتند از اسمبلی ,c و بیسیک